1. Markten Live
 2. Live blog

New York katapulteert MDxHealth hoger

De Europese beurzen boekten stevig herstel, met dank aan verzoenende taal uit Rome. Bij het kwakkelende ASIT Biotech broedt er een aandeelhoudersrevolte, Bpost krabbelde wat overeind. MDxHealth stoomde hoger na goed nieuws uit New York.
 • Tot morgen!

  De agenda voor morgen:

  DINSDAG 27 NOVEMBER 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Verenigde Staten:
  - Huizenprijzen (Case-Shiller) september, 15 uur
  - Consumentenvertrouwen (Conference Board) november, 16 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - AB InBev: notering ex interimdividend 0,80 euro bruto
  - Xior: bijzondere en buitengewone algemene vergadering, 10 uur

 • Stijgers en dalers

  Grootste stijgers:

  - MDxHealth: +10,7%

  - Asit: +6,1%

  - Bpost: +5,4%

  Grootste dalers:

  - Curetis: -6%

  - Balta: -5%

  - Umicore: -4,3%

 • Fiat wil robotica-arm verkopen

  Op Wall Street gaat het aandeel van Fiat Chrysler hoger. De Italiaans-Amerikaanse autobouwer verkoopt mogelijk de robotica-arm Comau voor een bedrag tussen 1,5 en 2 miljard euro. Dat schrijft het persagentschap Bloomberg. 

  Er is nog geen beslissing genomen maar het aandeel reageert positief op het nieuws. Een verkoopproces zou begin volgend jaar kunnen starten. De tak geniet volgens Bloomberg Chinese interesse. Comau maakt automatische productiesystemen en industriële robots.

  Door de verkoop van niet-kernactiviteiten kan Fiat zich opnieuw focussen op het bouwen en verkopen van wagens. De autosector staat onder druk door het handelsconflict tussen de VS en China, slabakkende verkopen in China en nieuwe uitstootnormen in Europa.

 • General Motors gaat stevig afslanken

  GM wil volgend jaar de productie op drie sites in de staten Ohio, Michigan en Ontario stilleggen. In plaats van te focussen op de huidige modellen wil GM meer investeren in elektrische en autonome wagens. 

  De kostendruk op GM en andere bouwers stijgt nu de vraag voor traditionele sedans afneemt. Volgens GM kostten de invoertarieven op staal het bedrijf 1 miljard dollar. 

 • Eindejaarsverkopen geven Amerikaanse retailers een duw in de rug

  Afgelopen vrijdag was het Black Friday in de VS. Steevast een dag die Amerikaanse retailers met rood omcirkelen in hun agenda. Black Friday is immers de start van de eindejaarsverkopen die de omzet van winkeliers moet boosten.

  De retailsector is vandaag een van de grootste stijgers in de VS. Aandelen zoals Walmart , Home Depot en Bed, Bath and Beyond gaan hoger. Ook e-commercespelers zoals Amazon , Alibaba en JD.com profiteerden van de koopjesdag. Door het hoger aantal transacties beleefden ook betaaldiensten zoals Visa , Mastercard , American Express en Paypal een hoogdag.

  Vandaag is het trouwens Cyber Monday, een koopjesdag die vooral online plaatsvindt. Volgens Adobe Analytics zullen Amerikaanse retailers vandaag gezamenlijk een omzet draaien van 7,8 miljard dollar.

 • Draghi: 'QE stopt dit jaar ondanks groeivertraging'

  De signalen van een groeivertraging in de eurozone staan het einde van de netto-aankoop van schulden tegen eind 2018 niet in de weg. Dat heeft ECB-voorzitter Mario Draghi maandag gezegd. 

  'Een langzame vertraging is normaal wanneer de economische expansie matuur wordt en de groei het langetermijnpotentieel nadert,' aldus Draghi. 'Een deel van de vertraging kan ook tijdelijk zijn. De laatste gegevens tonen al een herstel in de auto-industrie die getroffen werd door eenmalige factoren.'

  ©EPA

 • Umicore noteert ruim 30 procent onder jaarpiek

  Hier leest u meer.

 • Ongelijkheid geeft Aston Martin boost

  'De rijken worden rijker en daarom verdubbelen we de productie tegen 2025!' Dat verklaarde Andy Palmer, CEO van Aston Martin , het voorbije weekend in de marge van de Grote Prijs van Abu Dhabi in de Formule 1. De teller moet tegen die tijd op 14.000 luxewagens komen te staan, waardoor de omvang van het bedrijf ten opzichte van 2014 verviervoudigd zal zijn.

  De topman maakte ook de belofte dat het bedrijf erg rendabel zal worden. In 2017 maakte het bedrijf voor het eerst sinds 2010 nog eens winst, 87 miljoen pond.

  Aston Martin ging begin oktober naar de beurs maar beleefde daar nog niet veel plezier aan. Het bedrijf verloor sinds de IPO 23 procent aan beurswaarde. Vandaag stijgt het aandeel bijna 5 procent. 

  De teller moet tegen die tijd op 14.000 komen te staan, waardoor de omvang van het bedrijf ten opzichte van 2014 verviervoudigd zal zijn
 • Airbnb kaapt bestuurder weg bij Amazon

  Het deelplatform voor slaapplaatsen Airbnb heeft de vice-voorzitter van de e-commercegigant Amazon weggekaapt. Airbnb stelt hem aan als CFO en bereidt zich daarmee voor op een mogelijk beursintroductie in 2019. 

 • Wall Street opent fors hoger

  Vliegende start op Wall Street. De Dow Jones vertrekt ruim een procent hoger. De Nasdaq start met een bonus van 1,4 procent.

 • Morgan Stanley: 'Tijd om terug in groeimarkten te stappen'

  Het is een jaar om snel te vergeten voor de groeimarkten. De toonaangevende MSCI Emerging Markets-index verloor dit jaar circa 16 procent. Volgens Morgan Stanley volgt in 2019 de kentering. Lees het hier. 

 • Wall Street op weg naar sterke start

  De futures op Wall Street wijzen op forse openingswinsten. De Nasdaq is op weg om 1,3 procent hoger te starten. De Dow Jones gaat 1 procent hoger van start.

 • Tik voor Umicore remt Bel20-hausse af

  Rond 14u40 is de winst van de Bel20  afgetopt tot 0,4 procent. Umicore  weegt op de beursindex met een val van meer dan 4 procent. KBC Securities verlaagde vandaag het koersdoel van 55 naar 52 euro. Het advies blijft kopen. ABN AMRO verlaagde eveneens het koersdoel van 62 naar 55 euro. Ook hier luidt het advies 'kopen'. 

  Umicore is sinds de jaarpiek al meer dan 30 procent gedaald en staat nu op het laagste peil in een jaar. Vrijdag gaf Umicore tegenover De Tijd toe dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingsvork zal liggen, hetgeen de groep eerder ook al duidelijk maakte op een roadshow. 

 • Saint-Gobain verkoopt Duitse tak

  Saint-Gobain is een van de grootste stijgers in Europa. De Franse verkoper van bouwmaterialen, die ook een notering in Brussel heeft, verkoopt haar Duitse verdeelpoot.

  Saint-Gobain verkoopt de distributietak om de winstgevendheid op te krikken. De verkoop is een deel van de strategie om tegen 2021 250 miljoen euro te besparen en de winstmarge met 100 basispunten te verhogen. 

  De groep wil tegen het einde van volgend jaar activa verkopen die 3 miljard euro aan omzet vertegenwoordigen. Eerder besliste Saint-Gobain al om enkele Chinese activa ter waarde van 200 miljoen dollar van de hand te doen.

  In mei staakte het Franse bedrijf na 3,5 jaar haar pogingen om de Zwitserse leverancier van bouwmaterialen Sika over te nemen. 

 • Turkse lira houdt rally aan

  De Turkse lira stijgt 0,8 procent tegenover de euro en breidt daarmee een vervolg aan de rally die ze al sinds augustus op de mat legt. De munt heeft momenteel de wind in de zeilen door de zwakkere dollar en de dalende olieprijzen die de importfactuur stevig drukt. 

  De lira staat nu 32 procent hoger dan het dieptepunt in augustus maar heeft wel nog een jaarverlies van 23 procent.

 • 'Verkoopgolf in Bpost fel overdreven'

  Bpost  herstelt 4,3 procent naar 10,51 euro. Daarmee krabbelt het postbedrijf een beetje overeind, na de diepterecords van de voorbije weken. Die diepterecords waren het gevolg van een belabberd kwartaalrapport

  In een update over de Europese postbedrijven herhaalt Citi het koopadvies voor Bpost. Volgens het beurshuis is de verkoopgolf 'fel overdreven' gelet op de cashflow van de groep en de cash op de balans. Die cash kan het bedrijf aanwenden om het - royale - dividend te blijven uitkeren, ook als de winst tekortschiet. 

 • Turkse ontwikkelaar van 'châteaudorp' bankroet

  In Turkije is de vastgoedontwikkelaar Sarot Group failliet. Geen bekende nieuws, maar we geven het terloops mee voor deze indrukwekkende foto. Sarot vertilde zich aan het controversiële 'Burj Al Babas', een wijk vol 'fake châteaux' nabij het historische stadje Mudurnu. De 'kasteeltjes' moesten Arabische kopers naar het Turkse stadje lokken. Maar voorlopig lijken de mini-Chambords even leeg te zullen blijven staan, terwijl de bouwer zijn schulden herschikt. 

 • Gimv trekt een spurtje

  Vorige week werden de halfjaarcijfers van Gimv  wat overstemd door het sombere beursklimaat, maar vandaag trekt de investeringsmaatschappij een spurtje van 4 procent naar 48,70 euro. Tegen die koers noteert Gimv nog altijd tegen een korting op de netto-actiefwaarde, die per 30 september 50 euro per aandeel beliep. 

  KBC Securities trok vorige week het advies op tot 'bijkopen', het koersdoel ging naar 53 euro. 'Gimv heeft een cashbuffer ten belope vna 20 procent van de intrinsieke waarde. Dat is positief in tijden van turbulente markten, aangezien de groep zo flexibel kan inspelen op opportuniteiten die zich aandienen.'

 • Praet: 'We stoppen stimulus niet, we roteren alleen'

  Peter Praet praat en dat is altijd boeiend. De invloedrijke Belgische centraal bankier heeft in essentie dezelfde boodschap als voorzitter Mario Draghi recent: de stimulus eindigt niet als de Europese Centrale Bank volgende maand stopt met het inkopen van staatspapier, ze 'roteert' alleen: Frankfurt zal de boodschap compenseren door de rente nóg langer dan nu op nul te betonneren. 

  ©rv

 • MDxHealth trekt spurtje

  Nu MDxHealth  met de goedkeuring van de deelstaat New York op zaak zijn prostaatkankertest SelectMDx in heel de Verenigde Staten aan de man mag brengen (zie post van 8u41), zal het er vooral op aankomen die verkoopslicenties ook in effectieve verkopen om te zetten. Want daar wringt dit jaar het schoentje

  KBC Securities handhaaft na het nieuws het koopadvies en koersdoel van 3,50 euro. 

 • Duitse ondernemer laat de armen zakken

  Na de verrassende krimp deze zomer, lijkt de Duitse economie dit kwartaal niet aan een spectaculair herstel toe. De Ifo-indicator, de invloedrijkste barometer van de Duitse economie, viel in november voor de derde maand op rij terug. 

 • Meer tekst en uitleg over de beursremonte van vandaag ...

  Leest u hier. In kort: de jongste beleggersheld heet Matteo Salvini. 

 • ASIT biotech treft voorbereiding voor onderzoeken

  ASIT biotech heeft een pilooteenheid geïnstalleerd waar de potentiële geneesmiddelen zullen gemaakt worden voor de Fase 1- en Fase 2-onderzoeken naar huisstofmijt- en pinda-allergieën. Het Brusselse bedrijf heeft daartoe een cleanroom gehuurd van Accessia Pharma en klaargemaakt die zal voldoen aan de Europese GMP-vereisten (good manufacturing practices).

  ASIT verwacht dat de GMP-certificatie in de eerste jaarhelft van 2019 zal worden toegekend, zodat dan onmiddellijk de productie en de klinische onderzoeken van start kunnen gaan.

 • Europese beurzen boeken herstel

  De openingsbel. De Europese beurzen boeken stevig herstel, met dank aan de verzoenende taal van Italiaanse vicepremier Salvini. De Italiaanse tienjaarsrente duikt  prompt 15 basispunten lager. Dat helpt de Euro Stoxx50  onder aanvoering van de banken meer dan 1 procent hoger, ook voor de eveneens door banken gedomineerde Bel20  is er 1 procent winst. 

 • Aandeelhoudersrevolte bij ASIT Biotech

  De buitengewone aandeelhoudersvergadering van ASIT Biotech  op 17 december belooft pittig te worden. Een groep ontevreden aandeelhouders die zo'n 3 procent van het aandeelhouderschap vertegenwoordigt, heeft uit onvrede over het management van de kwakkelende allergiespecialist zakenkantoor Deminor onder de arm genomen. Ze hopen twee bestuurders te benoemen om meer greep te krijgen op de strategie van de groep. 

  -72%
  Beurscarrière in mineur
  Het aandeel ASIT is sinds de beursgang in mei 2016 meer dan 70 procent gezakt

  ASIT Biotech trok in mei 2016 tegen 7 euro per aandeel naar de Brusselse beurs. Intussen is de beurskoers door en serie ontgoochelingen meer dan 70 procent gezakt. 

 • Europese beurzen op weg naar stevige start

  De Europese beurzen staan voor een stevige opening. De belangrijkste futures wijzen op een winst van goed een half procent bij de start voor Bel20  en Euro Stoxx50 .

 • New York keurt prostaatkankertest MDxHealth goed

  Het New York State Department of Health zet het licht op groen voor SelectMDx, een niet-invasieve prostaatkankertest van MDxHealth . Daarmee is SelectMDx nu in heel de VS goedgekeurd en ligt de weg open om de test aan te bieden in alle 50 Amerikaanse staten.

  SelectMDx maakt het mogelijk om op basis van een urinestaal mannen er uit te pikken die een verhoogd risico op agressieve prostaatkanker hebben en dus best nader onderzoek ondergaan. Dat is een goede zaak voor de mannen in kwestie, maar ook voor de gezondheidskosten omdat onnodige MRI-scans en biopsies worden vermeden. Ook gezonde mannen hebben er baat bij, omdat ze geen biopsie hoeven te ondergaan.

  'Dit is een belangrijke mijlpaal voor de terugbetaling en commerciële strategie van SelectMDx. Het zal de groei van onze testvolumes voor SelectMDx in de VS, een belangrijke markt, ondersteunen, evenals in andere landen', zegt Jan Groen, de CEO van MDxHealth, in een persbericht.

 • Zenitel rondt Noorse deal af

  De Belgisch-Noorse communicatiespecialist Zenitel heeft de vorige maand aangekondigde overname van het Noorse Phontech afgerond. Phontech, is gespecialiseerd in intercom- en openbare omroepoplossingen voor de scheepvaart en de olie- en gasmarkt.

  De overname wordt volledig gefinancierd met eigen middelen. Phontech boekte vorig jaar een omzet van 7,3 miljoen euro, maar was verlieslatend. Zenitel verwacht dit en volgend jaar niet- recurrente integratiekosten om de boeken recht te trekken. Vanaf 2020 zouden de activiteiten moeten bijdragen tot de operationele cashflow.

  Ter vergelijking: Zenitel  draaide vorig jaar 5,4 miljoen euro brutobedrijfswinst (ebitda) op 60,6 miljoen euro omzet, de nettowinst beliep 2,5 miljoen euro of 0,74 euro per aandeel. Aan middelen geen gebrek: de balans is niet alleen schuldenvrij, maar de groep beschikte eind 2017 ook over 19 miljoen nettocash. 

 • De Italiaanse soap, continued

  In een gesprek met een financieel persagentschap suggereert Italiaanse vicepremier Matteo Salvini dat Rome enige compromisbereidheid heeft om zijn begroting bij te sturen. Maar of dat volstaat om de onrust op de financiële markten over Italië te milderen, is zeer de vraag. 

 • Aziatische beurzen zetten week goed in

  Met een winst van 0,8 procent zwaaide op de beurs van Tokio de Nikkei zonet de handelsdag uit. Ook elders in Azië staat doorgaans winst op de bordjes.

 • Umicore op laagste peil in een jaar

  Even in herinnering brengen dat Umicore  vrijdagavond op het laagste peil in exact een jaar afgesloten is. De materialengroep bevestigde vrijdag wat verschillende analistenrapporten eerder op de week suggereerden: de bedrijfswinst zal dit kwartaal aan de onderkant van de vork van 510 à 550 miljoen uitkomen. 

  Sinds de start van het tweede halfjaar is Umicore één van de slechtst presterende Bel20'ers:

  • Aperam -31%
  • Bpost -26%
  • AB InBev -22%
  • Umicore -22%
  • ING -13%

  Omgekeerd voert Proximus de lijst sinds 1 juli aan, nu beleggers meer relaxed zijn over de kans dat er een vierde telecomspeler komt, een vooruitzicht dat het aandeel in juli nog naar een dieptepunt stuurde:

  • Proximus +19%
  • Sofina +18%
  • Telenet +16%
  • Colruyt +16%
  • UCB +13%

  Over dezelfde periode verloor de Bel20 gemiddeld 7,5 procent. 

 • Bitcoin vier vijfde onder piek

  Een jaar geleden zette bitcoin record na record neer, nu is de toestand compleet anders. De virtuele munt noteert ruim vier vijfde onder de piek van december vorig jaar en nu overal 'bitcoinmijnen' in de mottenballen gaan, moest chipbakker Nvidia teleurstellende resultaten opbiechten. 

 • Op de beleggersagenda deze week

  Een overzicht van de belangrijkste punten op de bedrijfs- en macro-economische agenda leest u hier

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud