1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wall Street sluit hoger af

Een negatief bericht woog op de biofarmagroep UCB. Wall Street herstelde van de klap van donderdag. De biedprijs voor Zenitel wordt opgetrokken.
 • Wall Street sluit hoger af

  De Amerikaanse beurzen herstelden van de klap van donderdag. Vooral tech was in trek. Lees het hier.

  Fijn weekend !

 • Biedprijs op Zenitel stijgt van 23,25 euro naar 25,50 euro

  House of Thor verhoogt voor een tweede keer de biedprijs voor Zenitel.

 • Bel20 vlagt 0,6 procent lager af

  Toppers in Brussel: Keyware (+4,8%), Global Graphics (+4,4%) en QRF (+2,1%).

  Floppers: Tubize (-3,7%), UCB (-4,2%) en Exmar (-5,2%).

 • Verkoop nieuwe huizen in VS op hoogste peil sinds 2006

  In de VS is de verkoop van nieuwe huizen in maart met 20,7 procent gestegen naar 1.021.000 op jaarbasis, het hoogste peil sinds 2006. Economen hadden een veel kleinere toename tot 885.000 voorspeld. Ze merken op dat de forse stijging een inhaalbeweging is nadat zeer slecht weer in februari de verkoop sterk had doen dalen. De mediaanprijs van de verkochte woningen - de ene helft is goedkoper, de andere helft duurder - bedroeg 330.800 dollar (274.300 euro).

 • Volgende week: Tesla, Powell & Belgisch bbp

  We blikken in dit stuk al even vooruit op volgende week. 

 • UCB weegt op Bel20

  Even voor het slot zakt de Bel20  met 0,7 procent. UCB weegt op de index met een tuimeling van 4,5 procent. De toediening van zilocuplan (in handen gekregen door de overname van Ra Pharmaceuticals) leverde geen betekenisvol effect af op de aandoening IMNM, een zeldzame spierziekte. Volgens De Belegger is dit een kleine tegenvaller omdat het om een kleine markt gaat.

 • Wall Street is Biden-belasting alweer vergeten

  Gisteren doken de Amerikaanse beurzen zo'n 1 procent in de min na een bericht dat de Amerikaanse president Joe Biden met een hogere meerwaardebelasting voor rijke Amerikanen wilde komen. Maar inmiddels lijken beleggers die zorgen alweer vergeten, want Wall Street staat vandaag weer in het groen. 

  De Dow Jones wint 0,4 procent, de S&P500 stijgt met 0,7 procent en de Nasdaq gaat zelfs 1 procent hoger. 

 • De uitschieters van Wall Street

  Een half uur na opening kleurt Wall Street over de hele lijn groen. De Nasdaq stijgt bijna 0,8 procent. De Dow Jones wint 0,2 procent. De S&P-500 gaat er een half procent op vooruit.

  Enkele uitschieters:

  • Kimberly Clark  zakt fors met 5 procent. De producent van consumentenproducten legde slechter dan verwachte resultaten voor. De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn ook minder goed dan verwacht door analisten.
  • Boston Beer Company , de brouwer ziet zijn aandelen met 2,5 procent stijgen. Dankzij de hype rond hun Truly Hard Seltzer kon het bedrijf zeer goede verkoopcijfers tonen.
  • Mattel , het aandeel van de speelgoedfabrikant schiet met 5,5 procent de hoogte in op de Amerikaanse beurzen. Mattel zag een groei van 47 procent in verkoop tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar.
  • American Express ziet zijn aandeel met 2,5 procent wegzakken ondanks goede winstcijfers. De omzet daalde wel met 12 procent, dit lijkt de doorslag te geven voor beleggers. 
  • Skyworks Solutions  wint 4,7 procent. De aankoop van Sillicon Labs lijkt beleggers enthousiast te makent. De chipmaker kan nieuwe industrieën betreden dankzij de overname van het infrastructuur- en auto-bedrijf.
 • Wall Street opent lichtjes in het groen dankzij Nasdaq

  Wall Street opent lichtjes in het groen. De Nasdaq  gaat er 0,4 procent op vooruit. De Dow Jones  zakt 0,2 procent. De S&P-500 stijgt 0,2 procent.

 • Crypto's crashen

  Collega Bas van der Hout legt uit waarom crypto's vandaag crashen in zijn vlog:

  Crypto's crashen

 • American Express klopt verwachting

  American Express boekte in het eerste kwartaal een winst van 675 miljoen dollar. Het kredietkaartenbedrijf nam 1 miljard dollar aan provisies terug van de 1,7 miljard die het voorbije jaar waren aangelegd om mogelijke kredietverliezen door de coronacrisis op te vangen.

  Per aandeel bedroeg de nettowinst 2,74 dollar, een veelvoud van de 0,41 dollar van een jaar eerder. Analisten rekenden op 1,61 dollar.

  De omzet van AmEx zakte met 12 procent tot circa 9 miljard dollar. De uitgaven met AmEx-kaarten voor reizen en entertainment lagen echter nog de helft lager dan een jaar geleden. Aan goederen en diensten werd dan weer 6 procent meer uitgegeven.

 • Notering Zenitel opgeschort

  De notering van het aandeel Zenitel op Euronext Brussel is opgeschort, laat de FSMA weten. Dat gebeurt in afwachting van een persbericht. Mogelijk heeft de opschorting te maken met het overnamebod van 3D, de investeringsmaatschappij van de families Donck en Desimpel.

 • Amerikaanse futures licht positief

  Te oordelen naar de stand van de futures is het belastingplan van president Biden, dat gefortuneerde Amerikanen zou treffen, al verteerd. De future op de Dow Jones noteert 0,1 procent in de plus, die op de S&P500 en de Nasdaq staat 0,2 procent hoger.

  ‘We denken niet dat het (belastingplan) het herstel van de aandelenmarkten doet ontsporen’, zei Nupur Gupta, portefeuillebeheerder van Eastspring Investments, op Bloomberg TV. ‘Het sentiment rond aandelen lijkt nogal uitgerekt. Daardoor kan om het even welk negatief nieuws tot een consolidatie in de markten op korte termijn leiden.’

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... zoomt in op UCB en vanzelfsprekend op Exmar. Alhier terug te vinden.

 • Turkse cryptobeurs stort ineen, CEO op de vlucht

  De Turkse autoriteiten hebben een internationale jacht geopend voor de CEO van Thodex, een Turkse cryptobeurs. Het cryptoplatform is gestopt met het uitbetalen van klanten en de topman Faruk Fatih Ozer is het land nu ontvlucht. 

  De Turkse politie heeft 62 mensen opgepakt in acht steden waaronder Istanbul, waar Thodex gevestigd was, terwijl 16 mensen nog vermist zijn. In een verklaring vanaf een onbekende locatie beloofde Ozer om investeerders terug te betalen en dat hij terugkeert naar Turkije op een later moment. 

  De Turkse overheid heeft de rekeningen van het bedrijf geblokkeerd en heeft een inval gedaan in het hoofdkantoor. De verliezen zouden 2 miljard dollar kunnen bedragen volgens de Turkse krant Haberturk en de advocaat van de slachtoffers zegt dat het geld dat in 390.000 actieve accounts zit niet meer terug te halen is. 

  Veel Turken investeerden hun geld in cryptomunten om onder andere de gigantische inflatie van 16,2 procent te ontlopen als gevolg van de zwakke en onstabiele lira. 

 • Britse economie groeit meest in zeven jaar

  De PMI-indicator van de groei van de Britse economie stijgt in april naar 60 punten, het hoogste peil in meer dan zeven jaar. Voor het eerst sinds de start van de pandemie groeit de dienstensector meer dan de industrie. Dat is vooral te danken aan de versoepeling van de lockdown in Engeland en Wales. Daar mochten niet-essentiële winkels op 12 april hun deuren heropenen.

 • Alles over de cryptocrash...

  ... van vandaag leest u hier!

 • Allfunds brengt Spaanse zon in Amsterdam

  Het zou een hit van André Hazes kunnen zijn. Maar het is Allfunds dat vandaag voor zon in Amsterdam zorgt. De Spaanse fondsenbroker noteert na 3 uur handel op 13,5 euro. Dat is 17,5 procent boven de intekenprijs (11,5 euro).

  Het Spaanse bedrijf zet technologie in bij vermogensbeheer en beheert een investeringsplatform waarop fondsenmanagers en investeerders aan elkaar gelinkt worden. Via het platform staat 1.000 miljard euro aan geïnvesteerd vermogen uit. Allfunds krijgt dankzij de operatie een beurwaardering van 7,2 miljard euro. 


   

 • Degroof Petercam geeft AB InBev hoger koersdoel

  Analist Fernand de Boer van Degroof Petercam herhaalt zijn koopadvies voor AB InBev en trekt zijn koersdoel op van 70 tot 72 euro.

  Zijn optimisme steunt onder meer op de vooruitgang die de bierbrouwer boekt om een meer evenwichtige omzetgroei te realiseren. Vorig jaar kromp zijn biervolume met 5,6 procent, maar in het derde en vierde kwartaal was de trend weer positief. Dat is niet alleen aan Brazilië, de grootste volumemotor, te danken; ook in andere landen boekte AB InBev vooruitgang.

  Het bierconcern is daarmee goed geplaatst om van het herstel na de coronapandemie te profiteren, meent de Boer. Hij voorspelt hogere ebitda-marges (verhouding tussen brutobedrijfswinst en omzet) dankzij een gunstigere product mix, strikte kostencontrole en een operationeel hefboomeffect.

  De analist ziet de hoge schuldgraad, een gevolg van de duur betaalde overname van SABMiller in 2016, ook stilaan dalen tot 3 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) in 2023. Tot slot vindt hij de waardering interessant. Tegen de huidige koers noteert AB InBev tegen een koerswinstverhouding van 19 en tegen 11 keer de brutobedrijfswinst (ebitda). Bij de sectorgenoten zijn die cijfers respectievelijk 20 en 13.

 • Belgen spaarden 21,7 procent van inkomen in 2020

  De gezinnen hebben in 2020 meer dan ooit gespaard, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. Ze zetten 21,7 procent van hun inkomen opzij, tegenover 12,9 procent in 2019. Het beschikbaar inkomen van de gezinnen steeg met 2,1 procent, maar de consumptie daalde met 8,1 procent als gevolg van de lockdowns.

  De Nationale Bank hanteert een ruime definitie van sparen. Ze houdt niet alleen rekening met vers geld op spaar- en zichtrekeningen. Ook de aankoop van belegginsproducten, zoals aandelen en beleggingsfondsen, en de uitgaven voor nieuwbouw en renovatie worden meegeteld.

 • Cryptocrash gaande

  Op de cryptomarkten gaat het vandaag niet goed. De top 10 grootste cryptomunten leveren allen meer dan 10 procent in. Een uitzondering daarop is de Tether, maar dat is een cryptomunt die zich spiegelt aan de Amerikaanse dollar. 

  De grote vraag is: waarom crasht crypto vandaag? Dat kan te maken hebben met het bericht dat de Amerikaanse president Joe Biden een hogere meerwaardetaks wil invoeren. Uit een uitgelekt belastingvoorstel van Biden blijkt dat hij een meerwaardetaks van 39,6 procent wil invoeren voor Amerikanen met een jaarsalaris van minstens 1 miljoen dollar. Daardoor komt de totale meerwaardetaks voor deze Amerikanen uit op 43,4 procent.

  Lees hier alles over de Cryptocrash! 

 • Rémy Cointreau verwacht 10 procent winstgroei

  De Franse sterkedrankengroep Rémy Cointreau heeft een prima vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2020/21 achter de rug. Vooral in de VS en China was de vraag naar de cognac van het merk Rémy Martin bijzonder sterk. Dat resulteerde in de periode januari-maart in een omzetgroei van 15,1 procent.

  Op basis daarvan voorspelt Rémy Cointreau dat zijn courante bedrijfswinst over het voorbije boekjaar met 10 procent zal stijgen. Analisten gingen tot dusver slechts van 7,6 procent winstgroei uit. In het boekjaar 2019/20 was er een winstdaling van 22 procent.

  Omdat de driemaandenperiode april-juni vorig jaar zwak was door de lockdowns, voorspelt Rémy Cointreau ook een sterke start van het boekjaar 2021/22.

 • Europese dienstensector groeit weer

  De economische activiteit in de eurozone zit weer over de hele lijn op het groeipad. Dat blijkt uit de flashraming van de PMI, de indicator van de aankoopdirecteurs, van IHS Markit. De samengestelde index steeg tot 53,7 punten in april, van 53,2 in maart. Dat is beter dan verwacht - economen hadden een lichte verzwakking tot 52,8 verwacht – en de hoogste stand in negen maanden. Een cijfer boven 50 wijst op groei in de privésector, daaronder op krimp.

  50,3
  Dienstensector eurozone herstelt
  De PMI voor de dienstensector komt weer boven 50 uit, wat op groei wijst.

  De industriële activiteit is al enkele maanden sterk aan het groeien en die groei versnelt nog. De PMI voor de maakindustrie belandt in april op 63,3 punten, tegenover 62,5 in maart. Hier stond de verwachting ‘slechts’ op 62.

  Het is echter de dienstensector, die zwaar getroffen is door de beperkende maatregelen, die het meest verrast. De PMI voor de dienstensector stijgt van 49,6 in maart tot 50,3 in april. De activiteit neemt er dus weer toe. Economen hadden geen verbetering maar een lichte verslechtering tot 49,1 verwacht.

 • Vanwaar de openingsdreun bij Exmar?

  Dat lijkt te maken te hebben met enkele grote pakketten aandelen die van eigenaar wisselden. Intussen is het koersverlies van Exmar al gekrompen tot 5 procent. Analisten bespeuren in het kwartaalrapport ook diverse positieve zaken. Hier leest u meer.

 • Europa start in de min | Exmar keldert na kwartaalverlies

  De Euro Stoxx 50 zakt 0,2 procent na een minuut handel. De Bel20 houdt het hoofd boven water met 0,04 procent winst. Dat is vooral aan de biotechwaarden te danken.

  * Galapagos wint 1,2 procent. Partner Gilead heeft in Japan een aanvraag ingediend voor filgotinib voor de behandeling van de darmziekte colitis ulcerosa.

  * UCB zakt 0,9 procent. Zilucoplan blijkt niet te werken om de zeldzame spierziekte IMNM te behandelen.

  * Exmar maakt een duik van meer dan 10 procent. In het eerste kwartaal dook de gastankerrederij in de rode cijfers.

  * Wereldhave Belgium stijgt 0,3 procent. Het aandeel gaat ex coupon (4 euro bruto) maar hield in het eerste kwartaal goed stand te midden de coronacrisis.

 • Laatste dag voor bod op Orange Belgium

  Het overnamebod van moederbedrijf Orange op Orange Belgium loopt vandaag om 16 uur af. We zijn benieuwd hoeveel aandeelhouders op dat – volgens de meeste waarnemers karige – bod van 22 euro per aandeel zijn ingegaan.

  Meer leest u in deze Voorkennis van collega Ellen Vermorgen.

 • Daimler verhoogt winstprognose

  De Duitse autobouwer Daimler , vooral bekend van het luxemerk Mercedes-Benz, kwam een week geleden al met voorlopige, sterke kwartaalresultaten. Die werden vooral aangezwengeld door een sterke groei in China, waar de verkoop met liefst 60 procent toenam. Nu de rijke Chinezen niet kunnen reizen, geven ze hun geld uit aan luxezaken.

  Daimler trekt nu zijn winstprognose voor 2021 op. Het concern verwacht dat de bedrijfswinst significant hoger zal zijn dan in 2020 dankzij het wereldwijd economisch herstel. Voor de tak Cars & Vans wordt een operationele winstmarge tussen 10 en 12 procent verwacht. Dat is twee procentpunten meer wat bij de jaarresultaten in februari naar voor was geschoven.

  De lancering van elektrische modellen zal hierbij ook helpen. Vorige week onthulde Daimler de EQS, een elektrische sedan die een geduchte concurrent voor Tesla kan worden.

  Daimler waarschuwde tegelijk dat het wereldwijd tekort aan halfgeleiders in het tweede kwartaal op de verkoop kan wegen. In de tweede jaarhelft ziet de auto- en truckbouwer de beschikbaarheid van chips wat herstellen.

 • Licht kwartaalverlies voor Exmar

  Zoals te verwachten was, waren de eerstekwartaalresultaten van Exmar niet schitterend. De Antwerpse specialist in het maritiem vervoer en de behandeling van gassen dook 2,2 miljoen dollar in het rood. Exmar moet het stellen zonder de inkomsten van de Tango FLNG, die weer zonder werk zit, en blijft kampen met een zeer zware schuldenlast.

 • UCB-middel zilucoplan werkt niet tegen IMNM

  UCB maakte donderdagavond een tegenvaller bekend. Zijn kandidaat-geneesmiddel zilucoplan blijkt niet te werken om de zeldzame spierziekte IMNM te behandelen. Uit de resultaten van het fase 2-onderzoek bleek er geen effect van betekenis te zijn in vergelijking met een placebo. UCB gaat zijn IMNM-ontwikkelingsprogramma stopzetten.

  Voor zilucoplan loopt wel een fase 3-onderzoek rond de behandeling van de spierziekte algemene myasthenia gravis. De resultaten hiervan verwacht UCB in het vierde kwartaal. Mogelijk kan zilucoplan ook voor andere ziekten soelaas brengen.

  IMNM is een zeldzame inflammatoire spierziekte die de skeletspierweefsels aantast. In de VS, Europa en Japan samen zouden naar schatting 16.000 mensen eraan lijden.

 • Wereldhave Belgium gaat ex dividend

  Niet schrikken als er straks een flinke hap gaat uit de koers van Wereldhave Belgium . De verhuurder van shoppingcentra, retailparken en kantoren noteert zonder het recht op het dividend over 2020. En dat bedraagt 4 euro bruto per aandeel.

  Het gaat om een keuzedividend. De aandeelhouders kunnen opteren voor 4 euro bruto in cash (of 2,80 euro netto) ofwel per 29 coupons inschrijven op 2 nieuwe aandelen Wereldhave Belgium. Of beide opties combineren.

 • Al twee namen bekend voor topjob Danone

  Onder druk van twee activistische aandeelhouders moest Emmanuel Faber midden maart opstappen als CEO - én als voorzitter - van Danone . De Franse zuivelgroep is druk opzoek naar een geschikte opvolger en zou een shortlist hebben met 4 of 5 kandidaten. Het zou de bedoeling zijn om er daarvan nog twee over te houden tegen mei.

  Donderdag raakte bekend dat Antoine de Saint-Affrique een kanshebber is. De topman van Barry Callebaut kondigde aan dat hij eind augustus de chocoladefabrikant verlaat.

  Het Financieele Dagblad komt vandaag met een nieuwe naam: Hanneke Faber, directeur van de voedingsdivisie van Unilever .

 • Galapagos: bijkomende aanvraag voor filgotinib in Japan

  Galapagos laat in een persbericht weten dat zijn samenwerkingspartner Gilead Sciences K.K. bij het Japanse geneesmiddelenagentschap een aanvraag heeft ingediend om filgotinib ook goed te keuren voor de behandeling van de darmziekte colitis ulcerosa. Filgotinib kreeg in september 2020 in Japan al groen licht als reumamiddel.

  Gilead mikt meer bepaald op patiënten die aan colitis ulcerosa lijden en die onvoldoende baat hebben bij conventionele behandelingen. De aanvraag wordt onderbouwd met de resultaten van de fase 2b/3 Selection-studie.

  Colitis ulcerosa is een chronische ziekte waarbij de slijmvlieswand van de dikke darm en de endeldarm ontsteken. De ziekte heeft een aanzienlijke impact op de levenskwaliteit en treft wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen.

 • Belastingplan duwt Wall Street in het rood

  Goedemorgen. Wall Street hield donderdag aanvankelijk vrij goed stand. De sfeer sloeg om toen een fiscaal plan van president Biden uitlekte. Hij wil rijke Amerikanen – met een jaarsalaris van 1 miljoen dollar of meer - een meerwaardebelasting van 39,6 procent laten betalen. De Dow Jones en de Nasdaq sloten 0,9 procent in de min.

  In Azië is de impact vooral zichtbaar in Tokio, waar de Nikkei 225 0,7 procent laat liggen. Al spelen ook zorgen over de opflakkerende coronapandemie mee. De beurs van Hongkong daarentegen stijgt 0,8 procent, terwijl Shanghai ter plaatse trappelt.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud