1. Markten Live
 2. Live blog

Gedeeltelijk beursherstel na speech Fed-voorzitter

De Europese beurzen sloten lager door de impact van de stijgende rente op groeibedrijven. Fed-voorzitter Powell belooft nog geruime tijd de rente laag te houden en deed de verliezen sterk teruglopen. De Bel20 eindigde stabiel.
 • Tot morgenvroeg!

  We hebben enkele drukke resultatendagen voor de boeg en sluiten de boeken voor vandaag.

  WOENSDAG 24 FEBRUARI 2021

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Verenigde Staten:

  • Verkoop nieuwe woningen januari, 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Euronav: notering ex kwartaaldividend 0,03 dollar bruto
  • Sioen: overnamebod aan 27 euro per aandeel door Sihold (familie Sioen). Tot 26 februari
  • Xior: jaarresultaten 2020, 07.00 uur
  • Ontex: jaarresultaten 2020, 07.00 uur
  • Solvay: jaarresultaten 2020, 07.30 uur
  • Aedifica: jaarresultaten 2019/2020, 07.30 uur
  • Ageas: jaarresultaten 2020, 07.30 uur
  • Econocom: jaarresultaten 2020, 17.45 uur
  • Home Invest Belgium: jaarresultaten 2020, 17.45 uur

  Frankrijk:

  • Accor: jaarresultaten 2020, 07.00 uur

  Luxemburg:

  • Shurgard: jaarresultaten 2020, 07.00 uur

  Nederland:

  • Kiadis: overnamebod aan 5,45 euro per aandeel door Sanofi. Tot 12 april.
  • Aalberts Industries: jaarresultaten 2020
  • AMG: jaarresultaten 2020, 07.00 uur
  • Wolters Kluwer: jaarresultaten 2020, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Nvidia: resultaten vierde kwartaal 2020/2021, 22.15 uur
 • Coucke ziet kwartaaldividend Perrigo aandikken

  De Amerikaanse farmagroep Perrigo  gaat een kwartaaldividend van 0,24 dollar per aandeel uitkeren. Dat is 7 procent meer dan voordien. Dat is onder meer goed nieuws voor Marc Coucke, die sinds de verkoop van Omega Pharma aan de Amerikanen zes jaar geleden 5,4 miljoen aandelen Perrigo bezit. Het kwartaaldividend brengt hem 1,3 miljoen dollar (1 miljoen euro) op.

  Intussen staan de twee partijen wel tegenover elkaar in een juridisch geschil voor de arbitragerechtbank Cepani. Perrigo voelde zich na de overname bedrogen. Het beschuldigt Coucke en zijn mede-aandeelhouder Waterland ervan op frauduleuze manier de financiën van Omega Pharma mooier te hebben voorgesteld om een hogere verkoopprijs te bedingen. Volgens Perrigo creëerden ze kunstmatige omzet en stuurden ze de schuldpositie van Omega Pharma. Coucke en Waterland ontkennen dat ze Perrigo hebben misleid.

  Een uitspraak in de zaak wordt niet vóór de maand mei verwacht.

 • ABO-Group neemt Frans boorbedrijf over

  ABO-Group , specialist in bodemonderzoek, neemt Geosonic France over, een sonisch boorbedrijf met hoofdzetel in Jardin, een voorstad van Vienne (departement Isère). Geosonic France is dankzij de uitbouw van expertise en machinepark in de voorbije zes jaar uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers inzake sonisch boren en inzake diepe, complexe boringen.

  ‘Sonisch boren is een hoogkwalitatieve boormethode waarbij hoogfrequente trillingen gebruikt worden om snel door harde lagen te boren’, legt ABO-Group uit in een persbericht. Het bedrijf maakt geen financiële details bekend.

  ABO-Group is daarnaast volledig eigenaar geworden van de Nederlandse boorspecialist Sialtech, dat het reeds gedeeltelijk controleerde. De Gentse groep gaat nu Sialtech en Geosonic samensmelten tot ‘één onafhankelijk Europees boorbedrijf’ dat ‘vrijwel alle voorkomende boorwerkzaamheden’ kan uitvoeren.

  ABO-Group financiert beide transacties met eigen middelen. De verkopende partijen worden bovendien aandeelhouder van ABO-Group via een buitenbeurstransactie met Frank De Palmenaer, de CEO van het Gentse bedrijf.

 • Bel20 sluit stabiel

  De verliezen van de Europese beurzen werden in het laatste anderhalf uur kleiner dankzij de geruststellende woorden van Fed-voorzitter Powell. De Euro Stoxx 50 eindigde 0,3 procent in de min.

  De Bel20 kroop helemaal uit het rood en eindigde vlak (+0,01%) op 3.826,95 punten. Argenx (-3,8%) bengelde onderaan in de index, samen met UCB (-2,6%) en Telenet (-2%). Beste klimmers waren de banken (KBC +2,4%, ING +1,6%) voor wie een hogere rente een goede zaak is, en Barco (+2,3%) dat samen met enkele andere ‘slachtoffers’ van de coronacrisis herstelde.

 • D'Ieteren blijft flink gas geven

  Het aandeel D'Ieteren gaat vandaag nogmaals 4,5 procent hoger nadat er maandag al 5,2 procent was bijgekomen. In twee dagen spurtte de Brusselse familiale holding bijna 10 procent hoger. Vermoedelijk is dat deels te danken aan het Weekboek van collega Serge Mampaey dat zaterdag in De Tijd stond. Hij verwees naar de forse expansieplannen van laadpalendochter EDI, maar ook naar de forse holdingkorting.

 • Onze Wall Street-spiegel...

  ... gaat onvermijdelijk over de klappen voor technologie en de speech van Jerome Powell. Hier lezen!

 • Wat te verwachten van Solvay morgen?

  Morgen voorbeurs komt naast Ontex ook Solvay  met de resultaten over het vierde kwartaal van 2020. Het aandeel van de chemiegroep heeft er een stevige rally opzitten, sinds CEO Ilham Kadri in november samen met meevallende derde kwartaalcijfers beleggers charmeerde met de belofte over het pandemiejaar 900 miljoen euro vrije kasstroom te genereren, 50 procent meer dan een jaar eerder. 

  Bij die gelegenheid durfde Kadri ook weer een becijferde prognose voor heel 2020 te geven: een bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) tussen 1,89 miljard en 1,97 miljard euro.

  De pandemie houdt vliegtuigen massaal aan de grond, wat logischerwijs ook een belangrijk toeleverancier als Solvay zwaar parten speelt ©REUTERS

  KBC Securities-analist Wim Hoste stipt aan dat die vork vrij ruim is: voor het vierde kwartaal impliceert die prognose een ebitda tussen 409 miljoen en 489 miljoen euro. De bovenkant van die vork is een bescheiden daling met 7 procent tegenover het vierde kwartaal van 2019, de onderkant een daling met 22 procent. 

  De analistenconsensus die onderzoeksbureau VARA Research bijhoudt, zit ongeveer in het midden van die vork: 455 miljoen. Dat zou zich over heel 2020 vertalen in een ebitda van 1,94 miljard euro, tegenover 2,32 miljard in 2019. Een daling die vooral te wijten is aan de crisis in de luchtvaart- en autosector, twee belangrijke afnemers van Solvay.

  Netto zou Solvay volgens analisten over 2020 920 miljoen euro in het rood duiken, vooral door de forse afboeking die Kadri in het voorjaar al doorvoerde bij de Amerikaanse luchtvaartdochter Cytec. 

 • Welk dividend keert Ageas uit?

  Hans De Cuyper, die midden vorig jaar de fakkel van Bart De Smet overnam als CEO van Ageas  , mag woensdagochtend voor het eerst de jaarcijfers van de beursgenoteerde verzekeringsgroep presenteren. Dat 2020 allesbehalve evident was, is een open deur van jewelste in trappen. Maar afgelopen zomer kon Ageas wel al melden dat het een flink stuk van zijn coronablues had kunnen verwerken. Na een sterke eerste jaarhelft had Ageas toen aangegeven dat de winst over 2020 dicht bij de oorspronkelijke prognoses zou liggen die het in pre-coronatijden had gemaakt: tussen de 850 en de 900 miljoen euro.

  De meeste analisten die Ageas volgen, lijken ervan uit te gaan dat de groep die belofte zal kunnen waarmaken. Ageas publiceert zijn jaarresultaten woensdag om 7.30 uur.

  Voor de nettowinst - een cijfer dat ook wordt beïnvloed door volatiele en complexe effecten die Ageas nog meesleurt uit zijn Fortis-verleden - gaan analisten gemiddeld uit van 1,14 miljard euro. België, waar dochter AG Insurance marktleider is, zou daarbij goed zijn voor een winst van 379 miljoen euro. Azië, waar Ageas de afgelopen maanden aanvullende overnames deed, zou een winst van 330 miljoen euro moeten opleveren. 

  Beleggers kijken allicht het meeste uit naar wat De Cuyper te melden heeft over het dividend. Ageas keerde vorig jaar een brutodividend uit van 2,65 euro, al gebeurde dat wel in schijven als gevolg van de coronacrisis. De analistenconsensus is nu dat de verzekeraar een dividend van bruto 2,67 per aandeel zal aankondigen over 2020. 

  Ageas werkt achter de schermen ook aan een nieuw strategisch driejarenplan, dat volgende zomer zou gepresenteerd moeten worden. In welke mate heeft de coronacrisis invloed op die plannen en waar wil de groep binnen nog eens drie jaar staan? Mogelijk licht De Cuyper woensdag al een tipje van de sluier. 

 • Powell: inflatie blijft bescheiden

  Fed-voorzitter Jerome Powell verschijnt momenteel voor het Amerikaanse Congres, waar hij het monetair beleid van de centrale bank van de VS toelicht. Volgens Powell blijft zowel de inflatie als de tewerkstelling nog een heel eind onder de doelstellingen van de Federal Reserve. Dat impliceert dat het soepel monetair beleid van de Fed van kracht zal blijven. Pas als de inflatie boven 2 procent blijft hangen en de Amerikaanse economie dicht bij volledige tewerkstelling staat, kan daar verandering in komen.

  Hij wuifde de zorgen over de stijgende inflatie weg. Volgens Powell blijft de prijsdruk over het algemeen gematigd en zijn de economische vooruitzichten nog steeds ‘erg onzeker’.

  In zijn boodschap zei hij echter niets over de grootste zorg van de markt: de plotse stijging dit jaar van de Amerikaanse rente.

   

  Pas als de inflatie boven 2 procent blijft hangen en de Amerikaanse economie dicht bij volledige tewerkstelling staat, kan daar verandering in komen.

 • Amerikaanse beurzen openen lager

  Wall Street is wederom met verlies geopend. De Dow Jones zakt 0,8 procent, de S&P500 zakt 1,3 procent en de Nasdaq gaat 3,3 procent onderuit. 

  De beurzen hebben last van de stijgende Amerikaanse rente. Die verlaagt de huidige waarde van de toekomstige winsten. Juist technologie-aandelen - waar de Nasdaq propvol mee zit - hebben last van de stijgende rente omdat beleggers ervan uitgaan dat de toekomstige winsten flink hoger zijn dan de huidige winsten.

 • Solvay en partners lanceren duurzame autoband

  De bandenproducent Bridgestone, kunstrubberfabrikant Arlanxeo en Solvay lanceren Techsyn, een nieuw, gezamenlijk ontwikkeld bandentechnologieplatform. Het is de bedoeling sterkere autobanden te maken die langer meegaan en dankzij een lagere rolweerstand het brandstofverbruik - en de CO2-uitstoot - drukken.

  De bijdrage van Solvay bestaat uit een op maat gemaakte soort kiezelzuur (silica). Banden kunnen daardoor tot 30 procent langer meegaan, terwijl hun rolweerstand tot 6 procent lager is.

  Het concept werd in amper 24 maanden ontwikkeld, ‘dankzij de samenwerking tussen de drie ondernemingen en een gecombineerde kennis van moleculaire mechanismen’, luidt het persbericht.

  Bridgestone bereidt nu de implementatie van Techsyn voor met het oog op de massaproductie voor diverse bandensoorten en voertuigen.

 • Home Depot onzeker over 2021

  In het vierde kwartaal van het boekjaar 2020 (tot eind januari) bleef Home Depot sterk presteren, maar het is onzeker of 2021 voor de doe-het-zelf- en huisinrichtingsketen even sterk wordt als het coronajaar 2020.

  De vergelijkbare verkoop lag in het vierde kwartaal 24,5 procent hoger dan een jaar eerder. Daarmee klopte Home Depot de analistenverwachting, die volgens Refinitiv op een toename van 18,9 procent stond. De netto-omzet klom met 25,1 procent tot 32,3 miljard dollar, duidelijk meer dan verwacht (30,73 miljard). De winst per aandeel bedroeg 2,65 dollar, wat licht beter was dan verwacht (2,62 dollar).

  Het volgende kwartaal krijgt Home Depot echter af te rekenen met een moeilijke vergelijkingsbasis. Het Amerikaanse bedrijf durft dan ook niet voorspellen of de sterke verkoop zal aanhouden als het leven normaliseert dankzij massale vaccinatie. ‘We zijn niet in staat te voorspellen hoe de consumentenuitgaven zullen evolueren’, zei financieel directeur Richard McPhail.

  Het aandeel zakt in de voorbeurshandel. 

 • Resultatenseizoen op Wall Street is 'tour de force'

  De kwartaalresultaten van de Amerikaanse bedrijven zijn veel beter dan verwacht, blijkt uit de cijfers die al 422 van de 500 leden van de S&P500 hebben gepubliceerd. Jaar op jaar steeg de omzet gemiddeld 2,64 procent, terwijl de winst 5,69 procent de hoogte in ging.

  ‘Een tour de force’, zegt de vermogensbeheerder M&G Investments. De omzet ligt gemiddeld 3,2 procent boven de analistenprognoses, de bedrijfswinsten overtreffen de verwachtingen met 18,3 procent. De sectoren technologie, gezondheid, financiën en consumentengoederen scoorden het best.

 • Stellantis staat voor cruciale beslissing in VK

  Het zijn bange dagen voor de fabriek van Vauxhall in het Britse Ellesmere Port. Het koepelbedrijf Stellantis , dat ontstond uit de fusie van PSA en Fiat Chrysler, zal volgens een woordvoerder van het bedrijf 'in de komende dagen' beslissen over het lot van de fabriek. 

  De fabriek heeft ongeveer 1.000 werknemers en produceert compacte Astra-modellen. Carlos Tavares, CEO van Stellantis, heeft onderzocht of het zinvol is om in het VK te investeren vanwege de mogelijke extra kosten en bureaucratie door de brexit. Hij zei vorige maand dat de beslissing van premier Boris Johnson om benzine- en dieselauto's vanaf 2030 te verbieden 'een probleem' kan zijn. 'We investeren liefst zo dicht mogelijk bij de grootste eindmarkt', zei Tavares in januari. 'Alles zal afhangen van de bereidheid van de Britse regering om haar automotive-industrie te beschermen'. Eerder al werden investeringen in de Britse Vauxhall-fabriek in Luton bevroren. 

 • Nieuwe klappen op komst voor Amerikaanse tech

  De impact van de stijgende rente op de Amerikaanse technologiebedrijven zal ook vandaag voelbaar zijn. Dat geeft althans de future op de Nasdaq aan, die 1,5 procent in het rood staat.

  De futures op de andere Amerikaanse indexen zijn minder dramatisch: die op de S&P500 zakt 0,4 procent, die op de Dow Jones noteert 0,1 procent hoger.

  Fed-voorzitter Jerome Powell presenteert straks (om 16 uur onze tijd) zijn halfjaarlijks rapport over het monetair beleid in het Congres, en dat houden beleggers vanzelfsprekend in het oog. Vermoedelijk zal Powell de markten proberen gerust te stellen dat de Fed een hoger tempo in prijsstijgingen zal toelaten, ook al kan dat de inflatie aanjagen en de rente doen stijgen.

 • Wells Fargo stoot vermogensbeheertak af

  Wells Fargo heeft zijn afdeling vermogensbeheer verkocht aan twee private equityspelers, GTCR en Reverence Capital, voor 2,1 miljard dollar. De afdeling beheert een vermogen van 603 miljard dollar.

  De verkoop is het grootste wapenfeit tot dusver van CEO Charles Scharf die in 2019 de overstap maakte van de Bank of New York Mellon. Scharf moet het tij doen keren voor de Amerikaanse bank wiens reputatie in de touwen hangt door een schandaal rond verkoopspraktijken. Wells Fargo behoudt een belang van 9,9 procent in de vermogensbeheereenheid.

 • Zweedse havermelk wil naar Amerikaanse beurs

  Het Zweedse Oatly, dat Oprah Winfrey en rapper Jay-Z tot zijn prominente investeerders rekent, heeft plannen ingediend voor een beursintroductie in de VS. Oatly, bekend om zijn havermelkproducten, heeft banden met verschillende cafés in de Verenigde Staten, waaronder Starbucks. Het verkoopt zijn producten ook online en in winkels. Een groot deel van de vraag naar plantaardig voedsel wordt geleid door millennials en consumenten van generatie Z, die graag geld willen uitgeven aan duurzame producten.

  Oatly haalde in juli vorig jaar 200 miljoen dollar op bij een groep onder leiding van Blackstone Group Inc, waaronder Oprah Winfrey, Natalie Portman en voormalig Starbucks Corp-chef Howard Schultz. Oatly, opgericht door de broers Rickard en Björn Öste, werd in juli geschat op ongeveer 2 miljard dollar.

  Oprah Winfrey zit in het kapitaal van havermelkproducent Oatly. ©REUTERS


 • Miljardair Carlos Slim doet KPN kelderen

  Op de Amsterdamse beurs valt de telecomgroep KPN scherp terug. De Mexicaanse hoofdaandeelhouder AmericaMovil plaatst voor 2,2 miljard euro converteerbare obligaties, die omruilbaar zijn in aandelen KPN. Topman Carlos Slim van AmericaMovil geeft daarmee een signaal dat hij eerder wil uitstappen uit het Nederlandse verhaal, in plaats van een nieuwe overnamepoging te wagen. In 2013 strandde een overnamepoging van AmericaMovil op de beschermingsconstructie van het Nederlandse bedrijf.

  Velen hadden gehoopt op een nieuwe overnamesage. In januari kocht Slim aandelen KPN bij, waarbij hij zijn belang verhoogde van 16 naar 20 procent. Ook het Zweedse investeringsfonds EQT toonde onlangs interesse in KPN.

  Zoals zo vaak gebeurt bij de emissie van converteerbare obligaties, dumpen veel institutionele beleggers de aandelen KPN om de opbrengst in het minder risicovolle schuldpapier te steken, terwijl ze toch nog uitzicht hebben op een potentiële koersstijging van het aandeel.

 • HeidelbergCement niet beloond voor solide resultaten

  ’s Werelds op een na grootste cementfabrikant boekte in 2020 al bij al goede resultaten en is het jaar 2021 ook positief begonnen, blijkt uit een persbericht. HeidelbergCement zag de omzet vorig jaar met 4,6 procent dalen tot 17,61 miljard euro, maar de RCOBD (resultaat van de lopende activiteiten vóór waardeverminderingen en afschrijvingen) kwam 6,1 procent hoger uit op 3,7 miljard euro. De winstmarge (RCOBD op omzet) verbeterde van 19 tot 21,1 procent.

  2021 is goed begonnen en de vooruitzichten zijn positief. Topman Dominik von Achten verwacht dat de grote infrastructuurprogramma’s die onder meer in de VS, Australië, India en Italië worden opgezet, rugwind geven. ‘Ik heb ook vertrouwen in de bouw van privéwoningen’, voegde hij eraan toe. Wat de bouw van kantoren en bedrijfsgebouwen betreft, is het afwachten.

  Het aandeel HeidelbergCement zakt 1,3 procent in Frankfurt.

 • Tesla én bitcoin in berenmarkt

  De koersen van Tesla en bitcoin zijn nauwer verweven dan ooit. Beide zitten nu technisch in een berenmarkt met een daling van 20 procent sinds hun jongste piek.

 • 'Verkoop trackers geeft techsector en duurzame aandelen extra tik'

  Handelaars melden dat vandaag massaal populaire trackers met technologieaandelen en duurzame bedrijven worden verkocht. 'Veel beleggers in die trackers zitten op royale winsten, die ze nu deels veilig stellen. De beheerders van zulke Exchange Traded Funds verkopen zonder nadenken alles wat erin zit. Daardoor krijgen zowel de meest kwalitatieve namen als de mindere goden rake klappen', stelt een handelaar.

  De gevolgen van de trackerverkopen zijn vooral merkbaar op de Amsterdamse beurs, die ruim 2 procent zakt. ASML , ASMI en Besi zitten in de meeste halfgeleidertrackers en zakken 3,5 à 8 procent. 'Besi krijgt daarbij een dubbel zo zware klap als ASML, omdat het aandeel minder liquide is', legt de handelaar uit. Aandelen als Alfen , Fastned of AMG , die in bijzonder korte tijd verveelvoudigd zijn, zetelen dan weer in trackers die inspelen op de duurzame energietransitie.

  'Als de verkoopgolf aanhoudt, kan je misschien weer topkwaliteit zoals ASML of ASMI tegen een goede prijs op de kop tikken', besluit de handelaar. 'De koersen waren wellicht wat te snel gestegen, en de hogere rente is een goede gelegenheid om een correctie door te voeren.'

 • Voor al uw prangende beleggersvragen ...

  ... zo dadelijk de wekelijkse livechat, via deze link.

 • Spotify op zegetocht

  De Zweedse audiostreamingdienst Spotify  verdubbelt zijn markt zowat en lanceert nieuwe diensten voor artiesten en adverteerders. Ook wordt een podcastoffensief ingezet. Het aandeel Spotify Technology reageerde maandag positief.

 • Accentis ziet huuropbrengsten stijgen

  Accentis  publiceerde cijfers over 2020. De industriële vastgoedvennootschap heeft er ondanks corona een sterk jaar opzitten. De huuropbrengsten stegen met 5,8 procent naar 13,04 miljoen euro. De brutobedrijfswinst groeide met 14,1 procent naar 10,3 miljoen euro.

  Onder de streep vormen enkele afwaarderingen een smet op het blazoen. Accentis moest waarde afboeken op sites in Schiltach, Lier en Overpelt. De balans blijft sterk met een daling van de schuld en een stijging en een stevige stijging van het eigen vermogen met 8,5 procent naar 74,5 miljoen euro.

  Iep Invest , dat een belang van 66,9 procent aanhoudt in Accentis, maakte ook resultaten bekend. Het nettoresultaat bedroeg 7,6 miljoen euro tegenover 6,4 miljoen euro in 2019. Het eigen vermogen steeg daardoor tot 126 miljoen euro, tegenover 118 miljoen euro in 2020.

 • Waarom Argenx, Adyen én Tesla' tegelijk een tikje krijgen?

  Groeibedrijven in alle segmenten van de markt staan onder druk nu de rente - in historisch perspectief nog altijd hyperlaag - een kleine opflakkering kent. De minste 'spark' van de langetermijnrentes doet vragen rijzen over de ruime waarderingen van bedrijven wier verwachte cashflow heel ver in de toekomst ligt. Hun koersen staan of vallen met 'de nul': de voorwaarde dat ze die cashflow in de toekomst tegen de nulrente van vandaag kunnen realiseren. Als de rekenrente nul is, is een euro of dollar cashflow in pakweg 2035 evenveel waard als een euro of dollar nu. Maar als de rente stijgt, zelfs minimaal, leidt dat tot stevige kopbrekens.

  Herlees hier ons jaarboek over het thema.

  De waarderingen van groeibedrijven stoelen op de 'zero, zero, zero, zero'-rentetarieven om cashflows in de verre toekomst te halen.

 • In memoriam: 'Mijnheer OPEC'

  Sjeik Ahmed Zaki Yamani is overleden, melden de Saoedische staatsmedia. Voor de lezers met iets minder kilometers op de teller: Yamani was decennialang het boegbeeld van het oliekartel OPEC en de reden waarom België en andere landen bij de olieschok in de jaren 70 (onder meer) autoloze zondagen invoerden. 

 • ING: 'Sioen-bod heeft grote kans op slagen'

  Sioen  tikte gisteren bij slot tegen de nieuwe biedprijs van de familie (27 euro) aan, maar brokkelt nu 0,3 procent af tot 26,90 euro. 

  Pro memorie: de familie verhoogde goed een week geleden zijn overnamebod op de gelijknamige textielspecialist van 23 naar 27 euro en publiceerde die hogere prijs eind vorige week in een aanvulling op het prospectus. 

  Wij denken dat dit hogere bod een grote kans op slagen heeft
  ING

  ING verlaagt nu het advies van 'kopen' naar 'houden'. 'Wij denken dat dit hogere bod een grote kans op slagen heeft', stipt het beurshuis aan. 'Het bod waardeert Sioen nu tegen 9,2 keer de jaarlijkse ebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen, red.), een premie van 15 procent op de gemiddelde waardering van Sioen zelf over de periode 2016-2020 en een premie van 10 procent op de gemiddelde waardering van de vergelijkbare bedrijven in de coating- en textielsector.' 

  Pro memorie: de familie moet 90 procent van de aandelen bij het brede publiek - de facto komt dat neer op 96,62 procent van alle aandelen - in handen krijgen om meteen na het overnamebod de resterende kleine beleggers 'uit te roken' via een zogenaamd vereenvoudigd uitkoopbod.  

 • HSBC richt pijlen op Azië

  HSBC kondigt een strategieswitch aan waarbij het toenemend wil inzetten op vermogensbeheer in Azië. De Britse bank wil 6 miljard dollar investeren in de Aziatische activiteiten.

  HSBC, dat het grootste deel van de winst haalt uit Hongkong en China, zag zijn winst in het voorbije jaar met 35 procent dalen tot 3,9 miljard dollar in de coronacrisis. HSBC nam provisies van in totaal 8,8 miljard dollar voor slechte leningen, tegen 3 miljard dollar in 2019.

  Voor het eerst sinds 2019 gaat HSBC weer een interim-dividend betalen. Het zal 15 dollarcent per aandeel uitkeren. De herneming van het tussentijdse dividend is van korte duur. HSBC kondigt aan een einde te maken aan de eerdere praktijk van het uitkeren van een driemaandelijks dividend, en te streven naar een uitbetalingsratio tussen 40 procent en 55 procent van de gerapporteerde winst per gewoon aandeel vanaf 2022. Dat ligt ver onder het niveau van de afgelopen jaren. De bank moet 1 procent inleveren in Londen.

 • De belangrijkste koersbewegingen in Europa

  De rentevrees blijft voelbaar in de markt. Europese techbedrijven raken opnieuw onder druk. In Amsterdam leveren Alfen , Adyen , Prosus  en ASML  tot 4 procent in.

  Europese oliebedrijven surfen verder op de stijgende prijs voor ruwe olie. Repsol en Total  winnen tot 3 procent. Ook luchtvaarbedrijven profiteren van de herpostionering van tech naar coronaslachtoffers. Air-France KLM , British Airways-moeder IAG  en Lufthansa  winnen tot 5 procent.

  In Frankfurt wint de chemiegrondstoffenbedrijf Covestro  1,9 procent na een zelfzekere outlook waarin het een dubbelcijferige volumegroei verwacht voor dit jaar.

  In Londen daalt HSBC  1 procent na cijfers waarbij het een nieuwe strategie bekendmaakte die zal focussen op vermogensbeheer in Azië.

 • Brussel opent met lichte winst | Euronav | UCB | Befimmo | CFE

  De Bel20  is met een winst van 0,3 procent geopend op 3.826 punten.

  UCB   wint 0,1 procent. Het farmabedrijf sluit een samenwerking met Microsoft rond artificiële intelligentie.

  Befimmo   0,3 procent. De kantoorvastgoedgroep investeert in een kantoorgebouw in een hippe nieuwe woonwijk in Louvain-la-Neuve.

  Euronav  wint 0,7 procent. De olievervoerder vangt 36 miljoen dollar met de verkoop van een olietanker aan een Chinese investeerder. 

  CFE  wint 0,7 procent. Baggerdochter DEME sluit een contract met Parkwind voor de funderingen van een windmolenpark in de Oostzee. 

 • Pickle voor Powell?

  De stijgende langetermijnrentes leggen het vergrootglas op de presentatie van Fed-voorzitter Jerome Powell in het congres later vandaag.

 • DEME heeft contract beet in Oostzee

  Deme  mag de funderingen leveren voor het offshore windmolenproject Arcadis OST 1 van Parkwind in de Duitse Oostzee. DEME zal er de naar eigen zeggen grootste 'monopiles'-funderingen van Europa bouwen met een gewicht van 2.000 ton elk. In totaal zal DEME er 28 funderingen bouwen die het offshore station zullen ondersteunen. 

  De productie van de monopile-funderingen start in 2021. Arcadis Ost 1 zal naar verwachting in 2023 volledig in gebruik worden genomen.

 • Covestro predikt herstel

  De Duitse chemiegroep Covestro  voorspelt dat zijn kernwinst in 2021 weer boven het niveau van 2019 zal uitkomen, gedreven door volumegroei en sterke prestaties in alle segmenten en geholpen door kostenbesparingen. Covestro, wiens belangrijkste klanten de auto-industrie en elektronicafabrikanten zijn, zegt in de marge van zijn jaarcijfers dat het in 2021 een brutobedrijfswinst (EBITDA) verwachtte van tussen de 1,7 miljard euro en 2,2 miljard euro.

  Na een vroege klap van de coronaviruspandemie zag de groep een snel herstel van de vraag in de tweede helft van 2020 en hogere verkoopprijzen. 'Gesteund door een aanzienlijk herstel van de vraag vanaf halverwege het jaar, keerden we terug naar ons groeitraject in de tweede helft van het jaar en genereerden we winsten die bijna het niveau van vorig jaar bereikten', aldus Chief Financial Officer Thomas Toepfer. Covestro ziet een volumegroei tussen 10 en 15 procent in 2021, met ongeveer 6 procentpunten toe te schrijven aan de geplande overname van de Resins & Functional Materials-activiteiten van de Nederlandse branchegenoot DSM .

 • UCB en Microsoft sluiten samenwerking rond artificiële intelligentie

  Na een eerste samenwerking rond de ontwikkeling van een coronamiddel, bundelen UCB  en Microsoft  de krachten om zenuw- en immuunziektes op te sporen via kunstmatige intelligentie.

 • Europese beurzen op weg naar vlakke start

  Dat leren de futures. De Euro Stoxx 50 zou met een klein verschil van -0,02 procent openen. 

 • Euronav verkoopt olietanker voor 36 miljoen dollar

  Euronav  verkoopt zijn VLCC (very large crude carrier) Newton aan een Chinese investeerder, Taiping & Sinopec Financial Leasing. Het vaartuig met bouwjaar 2009 wordt verkocht in een sale-en-lease-backoperatie en wisselde van hand voor 36 miljoen dollar. Euronav boekt er een winst op van 2,4 miljoen euro en genereert er 19 miljoen euro vrije cash mee. 

  Euronav heeft het schip terug gehuurd voor een periode van 3 jaar aan een gemiddelde huurprijs van 22.500 dollar per dag. 'We hebben een prima prijs gekregen voor dit schip en versterken zo onze financiële mogelijkheden om onze vloot te vernieuwen', aldus CEO Hugo De Stoop. 

 • Marktenchat | Wegwijs in de cijferlawine

  AB InBev, Aedifica, Ageas, AvH, EVS, Kinepolis, Ontex, Proximus, Solvay, UCB, Van de Velde: in een dolle driedaagse opent een belangrijk deel van de Brusselse beurs vanaf morgen de boeken over 2020. Kurt Vansteeland blikt tijdens de wekelijkse marktenchat vooruit op die cijferlawine. Om 12 uur gaan we van start.

 • Befimmo breidt uit in Louvain-la-Neuve

  Befimmo  heeft voor 27 miljoen euro een erfpacht van 94 jaar aangekocht op het kantoorgebouw van de nieuwe woonwijk 'Esprit Courbevoie' in Louvain-la-Neuve. Het verwachte rendement op de investering bedraagt 5,6 procent. Het gebouw zal beschikken over ongeveer 3.300 m² kantoorruimte en 5.000 m² coworking-ruimte. De oplevering is gepland voor eind 2023. De marketing is aan de gang, Befimmo laat weten dat het gesprekken voert met potentiële huurders.

  De nieuwe wijk 'Esprit Courbevoie' in Louvain-la-Neuve wordt ontwikkeld door Besix en Thomas & Piron Bâtiment.

 • Materialise, het kind van de rekening

  Materialise : geen nieuws, koers stijgt 20 procent, schreven we in december. 

  Materialise: geen nieuws, koers daalt 12 procent, schrijven we in februari. De Leuvense 3D-specialist kende maandag een beroerde beursdag die allicht te maken heeft met de stevige outflows uit een populaire innovatietracker.

  De ARK Innovation ETF (onder tickernaam ARKK) van investeerder Cathie Woods daalde maandag met 5,8 procent, de slechtste prestatie dit jaar. De rente op langlopende obligaties stijgt en zet de argumenten voor de torenhoge waarderingen van techbedrijven onder druk. 

  De belangrijkste positie in het fonds is Tesla met een weging van bijna 9 procent. Ook Materialise maakt deel uit van de tracker. 'De topposities in ARKK zijn spannende groeibedrijven maar zonder de cashflows van gevestigde FANGS', zegt Michael Purves, CEO van het New Yorkse advieskantoor Tallbacken. 'Dit is het meest speculatieve deel van de markt en vertoont tekenen van toenemende kwetsbaarheid'. 

 • Musk niet langer rijkste man ter wereld

  Elon Musk is niet langer de rijkste aardbewoner. Tesla kende gisteren zijn grootste daling sinds september en zakte 8,6 procent in een brede verkoopgolf op hoog gewaardeerde tech. Die val veegde 15,2 miljard dollar beurswaarde uit. Tesla's scherpe daling werd gedeeltelijk gevoed door de opmerkingen van Musk tijdens het weekend dat de prijzen van bitcoin en kleinere rivaal ether 'inderdaad hoog' lijken. Zijn bericht - via zijn favoriete medium Twitter - kwam twee weken nadat Tesla aankondigde dat het 1,5 miljard dollar aan bitcoin aan zijn balans had toegevoegd.

  De cryptocurrency, die het afgelopen jaar meer dan 400 procent is gestegen, keldert vanochtend voor een tweede dag (zie post 7u01) en zakte op een gegeven moment onder 50.000 dollar vanwege toenemende scepsis over de duurzaamheid van de rally.  

  Musk zakt naar de tweede plaats op de Bloomberg Billionaires Index van 's werelds 500 rijkste mensen. Musk heeft nu een nettovermogen van 183,4 miljard dollar, een daling ten opzichte van de piek van 210 miljard dollar in januari. De oprichter van Amazon.com, Jeff Bezos, herovert de eerst plaats, ook al daalde zijn vermogen gisteren ook met 3,7 miljard naar 186,3 miljard dollar door de slechte beursdag voor techaandelen.

  Jeff Bezos, hier op een event in New Delhi vorige maand, herovert de eerste plaats in de miljardairindex van Bloomberg. ©REUTERS

 • Tesla-rivaal Lucid trekt naar de beurs

  Na maanden koortsachtige speculatie is het zo ver: Lucid Motors trekt naar Wall Street, leert een mededeling. De ontwikkelaar van elektrische auto's en would-be Tesla-rivaal doet dat op een manier die vintage 2021 is: via een fusie met een blancochequebedrijf (SPAC). Dat zijn bedrijven die de beurswereld letterlijk omkeren: ze halen eerst geld op en vertellen later beleggers wat ze met dat geld zullen aanvangen.

 • Bitcoin zet tuimelperte door

  Bitcoin zakt vanochtend onder 50.000 dollar (-11%). Er duiken meer twijfels op over de duurzaamheid van de betoverende rally van de cryptomunt. Maandag daalde bitcoin op een gegeven moment met 17 procent maar ze wist die dagverliezen grotendeels weer uit te wissen. Ook de cryptomunt ether moet in het verweer en duikt eveneens 11 procent lager naar 1,61 dollar.

 • Rente in focus

  Goedemorgen! De focus van beleggers ligt net als gisteren op de stijgende rente. De rentes blijven historisch laag, maar de minste opflakkering triggert een groot markteffect. De Amerikaanse rente is deze maand gestegen door het vooruitzicht op meer stimuleringsmaatregelen en een sneller economisch herstel wereldwijd. Dat voedt ook de zorgen over toenemende inflatie. Groeiaandelen, met name stevig opgelopen techbedrijven, werden maandag ingeruild voor waarde. Nasdaq verloor 2,5 procent. Boegbeeld Tesla moest zelfs 8 procent inleveren.

  De Aziatische beurzen noteren met lichte winst. Ook de Europese futures wijzen op dit prille uur op winst. De olieprijs sterkt verder aan naar een nieuwe jaarpiek van 66,7 dollar. Ook de goudprijs dikt voor de derde dag op rij aan naar 1.815 dollar per ounce.

  De markt vestigt later vandaag haar aandacht op Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, die zijn halfjaarlijkse getuigenis aflegt in het Congres.

  De reële Amerikaanse rentetarieven bevinden zich nu in een positief gebied en maakt vooral groei-aandelen kwetsbaar. ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud