EVS dondert naar laagste peil sinds zomer 2012

De beurs van Shanghai ©Bloomberg

UCB schoot 3 procent hoger na een heel erg optimistisch rapport van beurshuis Citi. EVS daarentegen zakte 5 procent door toenemende twijfels over de houdbaarheid van de winstmarges.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.50 uur: Kinepolis doet een overname! Eindelijk. Al is de prooi niet al te groot. Kinepolis betaalt 1 miljoen euro neemt twee bioscoopcomplexen over in Spanje: in Alicante en Madrid. De complexen waren vorig jaar goed voor 926.000 bezoekers. Ter vergelijking: Kinepolis trok vorig jaar in al zijn complexen meer dan 18 miljoen bezoekers. Hoeveel Kinepolis nog gaat investeren in de complexen om die 'state of the art' te maken, is niet duidelijk. Het bedrijf gelooft dat elke bezoeker er op termijn een rebitda van 1 à 1,5 euro kan opleveren.

Kinepolis heeft reeds jaren een complex in Granada, maar dat Spaanse avontuur heeft door de crisis in Zuid-Europa nog niet veel opgeleverd.

17.42 uur: De Bel20 is met 0,25 procent verlies gesloten.

17.38 uur: EVS noteert op het laagste peil sinds de zomer van 2012. Het aandeel verliest vandaag meer dan 5 procent. Beleggers stellen zich steeds meer vragen over de houdbaarheid van de guidance voor 2014 en van de houdbaarheid van de winstmarges op langere termijn.

16.46 uur: De afslanking van Delhaize heeft ook een (beperkte) impact op enkele bevaks.  Het vastgoed van 9 van de 14 niet-rendabele supermarkten is eigendom van Delhaize zelf.

Een site (Genk Stadsplein) wordt gehuurd van Wereldhave Belgium, een andere (Dendermonde Oude Vest) van de  Retail Estates, meldt vastgoedredacteur Patrick Luysterman. De andere worden gehuurd van de niet-beursgenoteerde bedrijven Redevco (Kortrijk Ring), Cofima (Aarschot) en een privé-persoon (La Louvière). Het vastgoedcertificaat Kortrijk Ring Shopping wordt niet getroffen. Integendeel. Het verhuurt aan Albert Hein. Die ziet precies de naastliggende Delhaize (in het pand van Redevco) sluiten. Delhaize zou wel alle lopende huurcontracten (max. drie jaar) respecteren.

16.31 uur: 

En door de sanering in België leren ook de Nederlanders hun landgenoot Frans Muller kennen fd.nl/ondernemen/178... #FD— Bas Kurstjens (@bkurstjens) 11 Jun 2014

 

16.28 uur: De Dow jones noteert na een uur handel op 0,5 procent verlies. Op Wall Street maakt Synaptics (+25%) indruk. Het bedrijf neemt Renesas, producent van chips voor beeldschermen van de iPhone, over.

15.14 uur: Sommige 'waarden' van Delhaize klinken vandaag toch min of meer misplaatst. 

RT sephke: Delhaize had msschn beter zn waarden - vooral de laatste - achterwege gelaten op eerste slide v plan pic.twitter.com/w8Z7lOa1t4— De Tijd (@tijd) 11 Jun 2014

15.06 uur: Inschrijven op de beursgang van Ontex of niet? De Belegger geeft u morgen advies op zijn website.  

14.16 uur: Zenitel verliest 10 procent tot 0,89 euro. Het bedrijf kondigde gisteravond aan 13 miljoen euro kapitaal te willen ophalen aan 0,80 euro per aandeel. Dat is 18 procent onder de slotkoers van dinsdag.

14.09 uur: Siemens en Mitsubishi Heavy Industries hebben bevestigd dat ze overwegen een gezamenlijk bod uit te brengen op ‘bepaalde activa’ van Alstom. Ze zullen voor maandag 16 juni de knoop doorhakken, zeggen ze in een gezamenlijk persbericht.

13.57 uur: UCB is een van de uitblinkers vandaag dankzij een optimistisch rapport van beurshuis Citi. Die plakt een koersdoel van 75 euro op het aandeel. 'Ondanks de recente koershausse zijn we ervan overtuigd dat beleggers nog steeds het omzet- en winstpotentieel van UCB onderschatten', klinkt het bij Citi. 'De komende 12 tot 18 maanden komen er voldoende nieuwsmomenten die het vertrouwen in het UCB-verhaal verder kunnen opkrikken.' 

13.54 uur: De Bel20 kleurt voor twee derden rood. Alleen UCB (+2,6%) en Delhaize (+1,2%) houden goed stand. Op de brede markt is ook CFE (+1,8%) in vorm, terwijl Melexis (-3,7%) last heeft van winstnemingen.

13.46 uur: Bij zijn bod op de energiepoot van Alstom werkt Siemens samen met Mitsubishi Heavy Industries (MHI). De twee bereiden een gezamenlijk bod voor. Dat heeft het persagentschap AFP uit goede bron vernomen. De topman van de Japanse groep zou al twee keer economieminister Arnaud Montebourg hebben ontmoet om over de rol van MHI te spreken.

13.30 uur: Meer dan opmerkelijk: J.K. Rowling, de auteur van de Harry Potter-boeken, heeft 1 miljoen pond gedoneerd aan de campagne ‘Better Together’, die Schotland binnen het Verenigd Koninkrijk wil houden. Rowling woont al 21 jaar in Edinburgh en legt in een lange boodschap op haar boodschap uit waarom de Schotten zich niet mogen afscheuren. Ze wijst vooral op de grote risico’s die daarmee gepaard gaan.

13.21 uur: De hakbijl die Delhaize bovenhaalt, doet menige werknemer in woede ontsteken. Het gevolg is dat het personeel al in meer dan 20 supermarkten het werk heeft neergelegd. De acties breiden zich bovendien uit.

12.32 uur: Yannis Stournaras, voormalig minister van Financiën van Griekenland, is voorgedragen als nieuwe gouverneur van de Bank of Greece. Zijn benoeming wordt wellicht in de komende dagen goedgekeurd door de regering. Het mandaat van George Provopoulos, de huidige gouverneur van de nationale bank, vervalt midden juni. Hij moest Griekenland doorheen een van de zwaarste financiële crisissen uit zijn geschiedenis loodsen.

12.16 uur: De Europese Commissie start een formeel onderzoek naar mogelijke belastingontduiking door Apple, Starbucks en Fiat.

EU opens in-depth probes into tax rulings on Apple, Starbucks, Fiat unit: cnb.cx/1qsJX9L... $APPL $SBUX— CNBCWorldVerified account (@CNBCWorld) 11 Jun 2014

11.55 uur: Nog enkele tweets van collega Michael Sephiha over Ontex, op basis van het prospectus. 

Charles Bouaziz, CEO Ontex, verdiende vorig jaar 880.000 euro (150.000 variabel) - hij kreeg ook aandelenopties voor 230.000 euro #ipoontex— Michael Sephiha (@sephke) 11 Jun 2014

Charles Bouaziz, CEO Ontex, kreeg over boekjaar 2013 ook een cash bonus van 800.000 euro #ipoontex— Michael Sephiha (@sephke) 11 Jun 2014

11.39 uur: Even de stand van de Europese beurzen meegeven. De trend is in de voormiddag duidelijk dalend geworden, een gevolg van de winstwaarschuwingen bij Vallourec en Lufthansa, al speelt ook het knippen van de coupon bij o.m. Vodafone en Saint-Gobain een rol. De Stoxx Europe 50 zakt 0,5 procent, de brede Stoxx Europe 600 0,4 procent.

Tegenover Bloomberg gaf Andrea Williams van London Asset Management volgend veelzeggend commentaar:

This could potentially be the start of a very difficult second quarter for earnings. There's a big gap between where markets and earnings trends are going. The scale of Lufthansa's cuts suggest that only a part of it is about the Venezuelan bolivar, and is probably a wider economic comment.

 

11.27 uur: De Britse werkloosheidsgraad is in de driemaandenperiode  februari-april teruggevallen tot 6,6 procent, van 6,8 procent in het eerste kwartaal. Economen hadden slechts een daling tot 6,7 procent verwacht. Zij voorzien een verdere daling in de komende maanden, ‘mogelijk tot 6 procent’ aldus Stuart Green van Santander in Londen tegenover Bloomberg. Na de bekendmaking van de werkloosheidscijfers steeg het pond voor de zesde dag op rij tegenover de euro.

10.52 uur: Ook de Franse buizenfabrikant Vallourec wordt stevig afgestraft. Vallourec pakte dinsdagavond uit met een nieuwe winstwaarschuwing vanwege de lagere vraag naar buizen in Brazilië en in de zone EAMEA (Europa, Afrika, Midden-Oosten en Azië). In Brazilië heeft Petrobras, een van de grootste klanten van Vallourec, besloten zijn buizenvoorraad grotendeels af te bouwen. Dat zal zwaar op Vallourecs verkoop in de tweede jaarhelft wegen. Door dit alles zal de ebitda dit jaar ongeveer 10 procent lager uitkomen dan in 2013 (920 miljoen euro), waar de Franse groep tot dusver op een stabiele of matig hogere ebitda rekende. Na de winstwaarschuwing regende het advies- en/of koersdoelverlagingen voor Vallourec.

10.39 uur: Het winstalarm bij Lufthansa sleurt sectorgenoten mee: Air France-KLM zakt 5,5 procent, International Consolidated Airlines Group (holding boven British Airlines en Iberia) 3,85 procent, Ryanair 2,2 procent. 

10.27 uur: Deutsche Lufthansa (-12%) verkeert in duikvlucht na een dubbel winstwaarschuwing, zowel voor 2014 als 2015. Oorzaken zijn stakingen en de devaluatie van de Venezolaanse bolivar, naast zwakkere inkomsten voor zowel passagiers als vracht dit jaar. De bedrijfswinst zal dit jaar ongeveer 1 miljard euro bedragen en volgend jaar ongeveer 2 miljard. Tot dusver rekende Lufthansa op 1,3 tot 1,5 miljard voor dit jaar en op 2,65 miljard voor 2015. Lufthansa heeft een belang van 45 procent in SN Airholding, de moederholding van Brussels Airlines.

 

10.06 uur: In de Bel20 is Bpost (-1%) de grootste daler. Het Belgische postbedrijf kreeg een adviesverlaging van JP Morgan, van 'overweight' (kopen) naar 'neutral' (houden).

10.05 uur: De geschrapte reuzenorder bij Airbus komt hard aan: het aandeel dondert 3,7 procent lager.

09.47 uur: ING over Delhaize: analist Marco Gulpers is bezorgd over de onderliggende trends in de Belgische retailsector.

Already over the Weekend De Tijd reported the potential for a bigger re-organisationaction which could be comparable to what Carrefour did c.4 years ago. This signals to usthat competitive pressure in the Belgium market is worse than expected and most likelywill mean Delhaize will have to reinvest in price and growth to stabilise market share.Although the cost cutting measures will be seen as a positive the underlying trends iseven more worrying. This also impacts Colruyt (€41.14, Hold, TP: €38.5) negatively in ourview.

09.40 uur: Collega Michael Sephiha is het prospectus van Ontex aan het doorploegen. 

Het publiek zal na de beursgang 42 à 48 procent van Ontex bezitten #ipoontex— Michael Sephiha (@sephke) 11 Jun 2014

Ondernemingswaarde Ontex op basis v prijsvork: 1,74 tot 1,94 miljard euro #ipoontex— Michael Sephiha (@sephke) 11 Jun 2014

09.34 uur: Dan KBC Securities. Pascale Weber concludeert dat topman Frans Muller met deze ingreep duidelijk maakt dat hij de organisatie minder complex wil maken en de SG&A-kosten (verkoop-, algemene en administratieve kosten) als percentage van de verkoop wil drukken. Ze handhaaft haar bijkopen-advies en koersdoel van 60 euro. De uitdagende markt in België vat ze aldus mooi samen:

The country is overstored, consumers have become more price sensitive and competition is heating up. Even though consumer confidence has improved, it is still in negative territory, while food inflation has become negligible. The opening of Albert Heijn stores has led to price pressure in the Flemish part of the country where the Dutch player has already a market share of 2%. Lidl’s and Aldi’s shift from a hard discount model to a smart discount model has also led to fiercer competition.

09.29 uur: Nog meer reacties van analisten op Delhaize. Eerst Rabobank, dat de ingrepen een 'noodzakelijke stap' noemt en verwacht dat de prijsconcurrentie nog zal aanscherpen.

  • We regard this as a necessary step for Delhaize to improve its performance in Belgium and toweather increasing competition.
  • We also see this as a confirmation that the Belgian market will see increased price competition,hence our Reduce rating on Colruyt.

09.20 uur: Umicore heeft dit jaar al 1,39 miljoen eigen aandelen ingekocht. Het totaal aantal verworven aandelen stemt overeen met 1,16 procent van het aandelenkapitaal.

09.17 uur: Het aandeel Delhaize verliest 0,3 procent. Bank Degroof gaat zijn scenario voor de Belgische activiteiten herzien omdat de ingreep bij de retailer veel groter is dan verwacht. Tot dusver was de ingreep bij Carrefour van enkele jaren geleden de zwaarste in de sector - daarbij sneuvelden een duizendtal banen.

#Delhaize restructuring not unexpected. Size is, though. Scenario Belgian ops under review. $DELB TP €53— Hans D'Haese (@HansDHaese) 11 Jun 2014

09.14 uur: De Europese beurzen verliezen licht terrein in de vroege handel. De Stoxx Europe 50 zakt 0,1 procent. De Bel20 wint 0,25 procent en dat is het werk van UCB. De farmagroep wint 2,45 procent dankzij een positief rapport van Citi. Het Amerikaanse beurshuis start de opvolging met een koopadvies en een koersdoel van 75 euro. De koers bedraagt momenteel 59,3 euro. 

08.58 uur: Megafusie in de Chinese internetsector: Alibaba, dat op het punt staat naar Wall Street te trekken, neemt UCWeb helemaal over. De internetwinkel bezat al 66 procent van UCWeb via converteerbare preferente aandelen en koopt nu ook de rest voor een niet nader genoemd bedrag. UCWeb baat een mobiele webbrowser voor smartphones uit en heeft ook een app-winkel.

08.43 uur: Ontex trekt zijn beursgang... op gang. De luierfabrikant verkoopt maximaal 19,7 miljoen nieuwe en 7 miljoen bestaande aandelen tegen een prijs tussen 16,5 en 20,5 euro het stuk. Tegen het midden van die vork kan de operatie 523 miljoen euro opbrengen, zegt Ontex in een persbericht. De inschrijving loopt van vandaag 11 juni tot uiterlijk 24 juni (om 16 uur). Meer hierover op onze homepage.

08.38 uur: De Franse keten van privéziekenhuizen Générale de Santé wordt overgenomen door zijn Australische sectorgenoot Ramsay Health Care en Crédit Agricole Assurance. De twee krijgen 83,43 procent van Générale de Santé in handen en betalen 16 euro per aandeel. De deal waardeert de Franse onderneming op 945 miljoen euro. Générale de Santé baat 27 privéziekenhuizen uit in Frankrijk en behandelt jaarlijks een miljoen patiënten.

08.36 uur: Bij de Nederlandse bagger- en scheepvaartdienstengroep Boskalis kiest driekwart van de aandeelhouders voor een dividend in de vorm van aandelen. Dat leidt tot de uitgifte van 2,67 miljoen nieuwe aandelen. Er zijn vanaf donderdag 122,9 miljoen aandelen Boskalis in omloop.

08.28 uur: Het nieuws over Delhaize zal als een bom op het personeel vallen, alle omzwachtelde woorden ten spijt.

“Wij zijn ons ten volle bewust van de sociale en emotionele impact van deze mededeling op onze medewerkers en hun families. Wij zijn er echter van overtuigd dat de voorgenomen maatregelen absoluut noodzakelijk zijn om de toekomst van Delhaize België te verzekeren. We zijn bijna 150 jaar op de Belgische markt aanwezig en zijn vastbesloten om hier nog lang te blijven”, aldus Denis Knoops, CEO van Delhaize België.

08.23 uur: Delhaize haalt de hakbijl boven. Officieel heet dat een transformatieplan. Er kunnen de komende drie jaar 2.500 banen sneuvelen in ons land en mogelijk gaan 14 supermarkten dicht. Alle medewerkers moeten ook inleveren qua loon en arbeidsvoorwaarden. Daarnaast gaat de groep wel 450 miljoen investeren in de periode 2015-2017.

08.17 uur: Solvay heeft in de Amerikaanse staat North Dakota een laboratorium- en productiefaciliteit van dochter Novecare geopend die chemicaliën gaat leveren aan klanten die actief zijn in de winning van schaliegas en -olie, meer bepaald in de schalieformatie Bakken. Die bevat volgens officiële Amerikaanse cijfers 4,3 miljard vaten olie, maar privéstudies schatten het potentieel veel hoger in (40 miljard vaten). 

08.03 uur: De Spaanse textielgroep Inditex heeft in het eerste kwartaal van het boekjaar 2014/2015 (februari-april) 4,3 procent meer omzet geboekt (3,75 miljard euro), maar de nettowinst kwam 7,3 procent lager uit op 406 miljoen euro. Toch is dat meer dan verwacht, want analisten rekenden slechts op 391 miljoen volgens Bloomberg. Inditex kondigde ook aan dat het zijn aandeel gaat splitsen in vijf. Inditex is bekend van winkelketens als Zara, Massimo Dutti, Bershka en Pull & Bear.

07.57 uur: Airbus verliest een groot order van Emirates. De Arabische luchtvaartmaatschappij schrapt de bestelling van 70 A350’s (50 van het 900- en 20 van het 1000-type), als gevolg van een herziening van de vlootbehoeften. Vorig jaar had Emirates nog 50 bijkomende A380’s besteld bij de Europese vliegtuigbouwer. In ieder geval is het schrappen van de A350’s een zware klap voor Airbus. Het nieuwe breedromptoestel komt normaal gesproken over een half jaar op de markt. Er zijn wel nog altijd 742 toestellen vast besteld.

07.53 uur: Wat mogen we vandaag in Brussel verwachten?

- Om 8 uur licht Delhaize de vakbonden in over een herstructurering. Er vallen welicht honderden ontslagen en een aantal verlieslatende supermarkten gaat dicht.

- Bij Sipef vindt na de middag de algemene vergadering plaats op kasteel Calesberg in Schoten.

- Het is uitkijken hoe beleggers reageren op het nieuws bij Zenitel, dat op de fixingmarkt noteert. Zenitel kondigde dinsdagavond aan 13,2 miljoen euro te willen ophalen aan 0,80 euro per aandeel. Dat is 18 procent onder de laatste slotkoers. Door de operatie verdubbelt het aantal uitstaande aandelen in één klap.

- Ter Beke noteert vandaag zonder het recht op het brutodividend van 2,50 euro per aandeel.

07.50 uur: Goedemorgen! We beginnen de dag traditioneel met een blik oostwaarts. In Azië gaan de meeste beurzen lager nadat de Wereldbank haar groeiprognose voor de planetaire economie neerwaarts bijstelde: in plaats van 3,2 procent (prognose januari) zou de groei nu slechts 2,8 procent bedragen.

In China speelt ook mee dat de samensteller van beursindexen MSCI besloten heeft Chinese aandelen die op het vasteland noteren (dus niet in Hongkong), niet op te nemen in zijn wereldwijde indexen. De reden hiervoor zijn beperkingen die China oplegt aan het investeren in zogenaamde A-aandelen. Overigens heeft MSCI ook besloten om Zuid-Korea en Taiwan nog niet als ‘ontwikkelde markten’ te beschouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud