Exmar eindigt ruim 6 procent hoger

Het optimisme over de Europese politieke vorderingen krijgt weerwerk van de onzekerheid over de Amerikaanse 'begrotingsafgrond'. In Brussel is Exmar in trek en staat TiGenix na de communicatieblunder onder druk. Het dividend lozende KPN kent een echte baaldag in Amsterdam.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw livebloggers Kurt Vansteeland en Sebastien Rousseau. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee. 

18.11 uur: We gaan er uit voor vandaag met de vaststelling dat het Europees bankentoezicht nog niet alle harten heeft veroverd. Jens Weidmann, de voorzitter van de Duitse centrale bank, is er alvast niet van overtuigd dat de Europese centrale bank de beste instelling is om te beslissen of een bank al dan niet wordt opgedoekt. Bedankt voor het lezen en tot morgen!

18.08 uur: KBC heeft vandaag 3 miljard euro steun van de federale overheid terugbetaald. Dat brengt het totaal van de stortingen aan de overheden, met inbegrip van coupons en CDO-garantiepremies, voor de periode 2008-2012 op 6,4 miljard euro. Tegen eind volgend jaar loopt de factuur op tot zo'n 9 miljard euro.

17.41 uur: Ook Hamon was in goede doen. De specialist in koeltorens schoot 9,8 procent hoger tot 10,84 euro. Er is niet meteen een reden te vinden. Het aandeel zit al een tijd in de lift. CEO Francis Lambiliotte kocht vorige week 4.250 aandelen tegen 8,7 euro, goed voor 37.110 euro.

17.38 uur: Apple glipte vandaag al even onder de 500 dollar maar is intussen in positief territorium. Het aandeel noteert 0,1 procent hoger tot 510,21 dollar maar de handel is bijzonder volatiel.

16.37 uur: Beleggers stuurden Exmar naar 7,26 euro. Dat is 6,6 procent hoger dan deze ochtend.

16.33 uur: De Bel20 slaagt erin om met 0,3 procent winst te eindigen. Amsterdam verliest 0,3 procent, Londen doet er 0,2 procent af en Parijs glipt 0,1 procent lager.

16.42 uur: Wall Street gaat vlot van start, met winsten tussen 0,4 en 0,6 procent. Amerikaanse politici hebben dit weekend vorderingen gemaakt om de 'begrotingsafgrond' te vermijden.

16.40 uur: Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse minister van Financiën, maakt de meeste kans om Jean-Claude Juncker op te volgen, de voorzitter van de Eurogroep. Zo klinkt in de wandelgangen... 

16.14 uur: Na twee jaar heeft JPMorgan Chase goedkeuring gekregen van de Amerikaanse regulator U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) om een fonds voor koper op te starten. Eindgebruikers en fabrieken die het metaal verwerken vrezen dat de prijzen nu om hoog zullen schieten omdat het fonds fysieke kopervoorraden als onderpand zal gebruiken voor aandelen van het fonds. Koperverwerkers zijn ook bang dat er tekorten op de markt zullen komen.

15.44 uur: Buitenlandse beleggers kochten in oktober per saldo voor 28,4 miljard dollar Amerikaanse langetermijneffecten, vooral Treasuries. Dat leren de maandelijkse data van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Zowel Japan (1.134 miljard) als China (1.161 miljard dollar) dikten hun berg Amerikaans staatspapier nog wat aan, zodat China nipt Japan voorblijft als grootste buitenlandse 'sponsor' van de VS. Pro memorie: veruit de grootste sponsor tout court van Uncle Sam is de Federal Reserve, die volgens de jongste cijfers op een berg van 1.661 miljard dollar Amerikaanse schuldbewijzen zit en vorige week nog liet weten maandelijks nog een extra 40 miljard in te zullen slaan.

15.18 uur: De term 'papieren geld' is steeds minder een vlag die alle ladingen dekt. Steeds vaker moeten we van 'plastieken geld' spreken. Volgens Sky News overweegt nu ook de Bank of England de mogelijkheid om plastieken geld uit te geven. Onder meer in Australië, Roemenië, India en Mexico betaal je al met plastieken geld op basis van polymeren. Zo'n overstap zou potentieel goed nieuws zijn voor Merelbeke, waar Innovia Films (vroeger in handen van UCB, nu in handen van durfkapitaalgroep Candover) polymeren maakt voor plastieken geld. Plastieken geld heeft het voordeel duurzamer te zijn en minder vuil bij geregelde behandeling: een papieren briefje van 5 pond is gemiddeld na zes maanden versleten, een plastieken briefje van 5 Aussie-dollar gaat gemiddeld 40 maanden mee.

14.50 uur: De Empire-index, de barometer van het ondernemersvertrouwen in de regio New York, is voor de vijfde maand op rij somber gestemd. De Empire Fed-index geldt als een welisbaar lang niet onfeilbare voorloper van het nationale ISM-ondernemersvertrouwen.

Fed's Empire State index is negative for fifth straight month on.mktw.net/WhZ62y... — MarketWatchVerified (@MarketWatch) 17 Dec 12

 

Uncertainty #fiscalcliff weights now (NY Fed down: -2 to -8); hope keeps spirits high (expect.index improves to 18.2) pic.twitter.com/f9nllEQZ — Koen De Leus (@KoenDeLeus) 17 Dec 12

 

14.45 uur: Zerohedge vat het ultrasoepele beleid van de Federal Reserve in een - geniale - Prince-song samen.

Best Prince song to describe outcome of Fed policy: "When doves cry" — zerohedge (@zerohedge) 17 Dec 12

 

14.36 uur: De nieuwe Japanse premier Abe verhoogt de druk op de centrale bank met de boodschap dat hij verwacht dat de Nippon Ginko 'rekening houdt met de verkiezingsuitslag'. Abe zelf beweert intussen in goede gezondheid te zijn en dus verlost van de darmproblemen die z'n eerste doortocht als premier kortwiekten ...

Abe says his diarrhea woes (ulcerative colitis) under control thanks to new drugs & won't get in way of his leadership this time. #Japan — Hiroko Tabuchi (@HirokoTabuchi) 17 Dec 12

 

14.28 uur: De deal Clearwire-Sprint is rond. Clearwire, gespecialiseerd in draadloze hogesnelheidsverbindingen, is bereid om het pakket aandelen dat telecomgroep Sprint Nextel Corp nog niet heeft, te verkopen voor 2,2 miljard dollar. Sprint trok zijn bod op met 7 cent tot 2,97 dollar per aandeel. In de handel voor beurs verliest Clearwire op dit ogenblik 8 procent tot 3,09 dollar, beleggers hadden op een (nog) hoger bod gemikt. Comcast Corp, Intel en Bright House Networks, drie minderheidsaandeelhouders van Clearwire gingen akkoord met het laatste voorstel van Sprint Nextel.

14.22 uur: Er is werk aan de winkel voor Shinzo Abe, vanaf 26 december de nieuwe Japanse premier. Volgens Fitch zal de Japanse schuldenberg eind 2012 235 procent van het bruto binnenlands product belopen. Die schuldenberg is wel grotendeels in Japanse handen.

Fitch Sees General Government Debt at 235% of Japan's GDP at the End of 2012 — DJ FX Trader (@djfxtrader) 17 Dec 12

 

14.12 uur: De Europese Commissie geeft groen licht voor het reddingsplan van de Italiaanse zombiebank - waarover u hier meer achtergrond leest - Monte de Pasci di Siena, de oudste bank ter wereld. MPS stijgt in Milaan 5 procent, maar blijft met een beurskoers van 0,213 euro stevig in centjesaandeelterritorium.

#Stateaid Commission temporarily approves #rescue aid for Italian bank Monte dei Paschi bit.ly/VLi8rH... — European Commission Verified (@EU_Commission) 17 Dec 12

 

13.52 uur: En we blijven bij Apple: Morgan Stanley blijft bij zijn koopadvies voor Apple en het koersdoel van 714 dollar. Analiste Katy Huberty bestempelde Apple als een 'Morgan Stanley best idea' en en noemt de onrust over tanende verkoop van succesproducten iPhone en iPad overtrokken. Volgens het beurshuis liet een enquête dat Apple goed stand houdt tegenover de concurrentie van Samsung en dat de opmars van de Zuid-Koreaanse reus vooral ten koste gaat van andere producenten van Android-telefoons zoals HTC.

De 714 dollar is overigens het basisscenario voor Apple van Morgan Stanley, er is ook nog een bear case en een bull case:

13.30 uur: Nog even Apple (zie ook post van 10u59): de 'überbull' in Apple, Topeka, houdt het koersdoel van 1.111 dollar ...

Topeka maintains its $1,111 price target on $AAPL — Joseph Weisenthal (@TheStalwart) 17 Dec 12

 

13.21 uur: Santander, de grootste bankengroep van de eurozone in beurswaarde, heeft zoals verwacht zijn dochters Banesto en Banif opgeslorpt. Santander wordt de enige merknaam; De fusie levert door besparingen en extra inkomsten 520 miljoen euro op binnen drie jaar, aldus Santander. Er gaan ook 700 kantoren dicht. De aandelen van Santander en Banesto bleven geschorst tot kwart voor twaalf. Momenteel noteert Santander 1 procent lager op 5,84 euro.

12.55 uur: Met het eindejaar in zicht worden we om de oren geslagen met lijstjes dit en en lijstjes dat. Maar de ranglijst van 'slechtste CEO van 2012' door Business Week willen we u toch niet onthouden. Wie de hoofdvogel heeft afgeschoten, moet u zelf maar lezen, maar Mark Pincus de CEO van beursflop Zynga, scoort maar een vierde plaats. Durven we het vragen? Wie is de slechtste Belgische CEO van het jaar? Laat u maar gaan in de comments.

12.35 uur: Nog maar eens een statistiek om de bedrijfsobligatiegekte te duiden. Wereldwijd haalden bedrijven dit jaar 3.890 miljard dollar op met obligaties, een record, al dateert het vorige record van 2009. Ook in België zijn beleggers tuk op bedrijfsobligaties. De teller staat hier al over de 14 miljard euro.

*CORPORATE BOND SALES OVERTAKE 2009'S RECORD TO REACH $3.89 TRN— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) December 17, 2012

 

12.01 uur: Middag update. Europese beurzen gemiddeld 0,4 procent lager, Brussel 0,3 procent lager

11.57 uur: De eurocrisis zal ook volgend jaar de agenda domineren, als we Citigroup mogen geloven. 

Citi says an external assistance request from #Italy next year is still its base case scenario.— Neelabh Chaturvedi (@chatters85) December 17, 2012

 

11.36 uur: Tien Belgische beursfavorieten - en een poll waarin we vragen naar uw topfavoriet. Overigens zijn er ook nog de buitenlandse topfavorieten. We gaan het er ook over hebben tijdens de chat om 12 uur. 

11.24 uur: We blijven nog even in de Nasdaq-sfeer. Research in Motion (RIM), de Canadese maker van de uit de gratie gevallen BlackBerry, valt uit de Nasdaq 100-index. Naast RIM vallen er nog andere aandelen uit het kleine broertje van de Nadaq Composite. Ze worden vervangen door onder meer Facebook en Liberty Global, de moedergroep van Telenet. 

10.59 uur: Apple zal het ook vandaag moeilijk hebben. Citigroup heeft het aandeel zondag van zijn kooplijst geschrapt en het  koersdoel 100 dollar verlaagd tot 575 dollar. Analist Glen Yeung verlaagde zijn verkoopverwachtingen voor de iPhone 5.

Zijn Citi-collega Kevin Chang snoeide stevig in het aantal stuks dat de Taiwanese iPhone 5-fabrikant Hon Hai Precision zal verschepen in het eerste en tweede kwartaal van 2013: respectievelijk van 38 tot 26 en 30 tot 20 miljoen stuks. Voor de laatste drie maanden dit jaar verlaagde hij zijn verwachting van 47 tot 45 miljoen iPhones. Het aandeel van Hon Hai Precision kreeg op de beurs van Taipei een tik van 4,7 procent. 

Vrijdag verloor Apple nog 3,8 procent tot 509,79 dollar. Die dag verlaagde UBS het koersdoel voor Apple van 780 naar 700 dollar, verwijzend naar mogelijk afzwakkende vraag voor de iPhone en de iPad. Het waardevolste bedrijf ter wereld is sinds de piek van 705 dollar midden september in mindere doen.

De voorbeurshandel voor vandaag belooft niet veel goeds:

Apple below $500 after huge weekend of news. businessinsider.com/apple-drops-be…— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) December 17, 2012

 

10.42 uur: Het overzicht van het ochtendgebeuren van onze chef:

Cijfer van de dag: Europa neemt 7% van de wereldbevolking 50% van alle sociale uitkeringen in de wereld voor zijn rekening. ‘We gaan dus hard moeten werken om onze manier van leven te vrijwaren’, waarschuwt Angela M uit B na dit cijferwerk via de FT. En ze zegt het niet expliciet, maar als je goed tussen de lijnen doorleest geeft ze eigenlijk aan dat het Frankrijk van Hollande een beetje sterk op Oost-Duitsland begint te lijken. Of misschien is het mijn zieke geest?

Bij Gérard Depardieu hoef je niet tussen de lijnen te lezen. Die tackelde dit weekend in een open brief met de voeten vooruit de Franse premier Ayrault, ‘Obelix in België’, kopte de FT. ‘Ik was het niet die de Fransen naar hier lokte’, verzekerde Didier Reynders vanuit Qatar. En een passant liet  Reynders weten dat hij 12 jaar lang met de vingers in de neus een visionaire minister van Financiën is geweest, en dat Steven Vanackere dus niet moet neuten als die na ocharme 1 jaar zijn job een beetje zwaar vindt. Vanackere begint er zelfs van te ijlen en droomde op het podium van de RTBF van een regering Thyssen I.

Grappig toch, de ‘Liberaal-Democratische Partij’. Er is niks liberaal en ook nauwelijks iets democratisch aan die eeuwige machtspartij die het liefst schimmige deal sluit in de rokere salons van Tokio. Maar omdat de , centrumlinkse Democratische Partij er de voorbije drie jaar zo’n potje van maakte, kozen de Japanners toch maar weer met toegeknepen neus voor de LDP.  En de belegger, die juichte: want zowat het enige campagnethema van de LDP-frontman Abe was ‘stimulus all the way’. Te beginnen met de centrale bank: die moet dringend naar Amerikaans model de geldpersen overuren laten draaien en met de triljoenen verse yen overheidsschulden opkopen en nog wat meer bruggen naar nergens bouwen. Ergo: de yen tuimelt, de aandelenmarkt stevig hoger

‘Een telecomoperator die zijn dividend schrapt, dat is zoals anale seks in de kerk: not done’, zei een bevoorrecht waarnemer deze ochtend. KPN kondigde aan zijn dividend te schrappen, nu het flink geld in de Nederlandse schatkist moest storten voor de uitrol van een broodnodig supersnel 4G-netwerk in Nederland, en betaalt daar vanmorgen op de beurs een gepeperde rekening voor: -15%. 

Gérard Mestrallet verkoopt de meerderheid van GDF Suez in de Canadese windmolens en dringt zo zijn schuldenberg met 1 miljard euro terug.

Boskalis trekt zijn bod op Dockwise op. Terecht, een bedrijf dat wat boten op elkaar kan stapelen en vervoeren, dat moét gewoon veel geld kosten. (zie foto hieronder)

10.20 uur: Italië lijkt gespaard te worden van het premierschap van 'il Cavalieri', Silvio heeft andere katten te geselen. 

Former Italian PM Silvio Berlusconi has announced his engagement to his 27-year-old girlfriend Francesca Pascale."Finally I feel less lonely

Francesca Pascale, de 27-jarige verloofde van Silvio Berlusconi. (foto: AFP)

Francesca Pascale, de 27-jarige verloofde van Silvio Berlusconi. (foto: AFP)

10.00 uur: Blik op de Brusselse beurstabel. In de Bel20 slikken KPN-sectorgenoten Belgacom en Mobistar beide 0,9 procent verlies. Grootste stijgers zijn Umicore en Colruyt, beide stijgen 0,4 procent.

Op de brede markt bengelt TiGenix onderaan met een verlies van 4,2 procent op 0,92 euro. Exmar steekt met kop en schouders boven iedereen uit met een winst van 7,3 procent. De gastankerrederij is op de Brusselse beurs de torenhoge favoriet van de Belgische analistenteams. Dat blijkt uit de jaarlijkse rondvraag van De Tijd. Bij de buitenlandse aandelen is de Nederlandse chemiespeler DSM (-0,02%, 45,12 euro) de koploper. De selectie van vorig jaar haalde een rendement van liefst 17 procent.

9.45 uur: De Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) bouwt zijn resterende 13,7%-belang in de Aziatische levensverzekeraar AIA Group verder af. De verkoop van 1,65 miljard aandelen levert 6,5 miljard dollar op en dient om de schulden aan de Amerikaanse regering af te betalen. Obama I redde AIG vier jaar geleden van de ondergang met een cheque van 185 miljard dollar. Analisten verwachten dat AIG op termijn volledig uit AIA stapt. 

9.31 uur: De telecomsector is veruit de grootste verliezer vandaag in Europa: -1,5 procent. Er is natuurlijk de koersval van KPN (-15%), maar diens herleiding van de aandeelhoudersuitkeringen tot nagenoeg nul doet beleggers vrezen dat de hele sector in hetzelfde bedje ziek is. Vodafone (-1,8%) verhoogde midden november nochtans nog zijn interimdividend. France Telecom (-1,2%) en Deutsche Telekom (-1%) snoeiden eerder al in hun uitkering. Belgacom beperkt het verlies tot 0,6 procent, Mobistar laat 0,8 procent liggen. 

9.29 uur: Koersdoelverlaging voor KPN (-14% tot 4 euro) bij Citigroup (van 6,20 tot 5,20 euro) en Deutsche Bank (van 5,80 tot 5,15 euro). Bij beide blijft het advies 'houden'. 

9.19 uur: GDF Suez verkoopt 60 procent van zijn Canadese windenergieprojecten voor 1,5 miljard euro. De Franse nutsgroep dringt zo haar schuldenberg met 1 miljard euro terug.

9.10 uur: TiGenix opende 10 procent lager, tien minuten later is het verlies gehalveerd tot 4,2 procent op 0,92 euro. 

9.08 uur: KPN keldert in Amsterdam 12,3 procent tot 4,08 euro. De Nederlandse telecomgroep schrapte vrijdagavond zijn slotdividend over het boekjaar 2012 en verlaagde de (totale) uitkering over 2013 tot 0,03 euro. Beleggers pikken dit duidelijk niet. 

9.00 uur: De Europese beurzen starten licht lager. Brussel zakt  0,1 procent tot 2.455 punten. TiGenix ploft bij opening 10 procent lager. 

8.54 uur: Ondertussen in Europa:

Rajoy told union leaders that Merkel is opposed to a Spain bailout request (el Pais)— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) December 17, 2012

ESM's Regling expects an end to the EU debt crisis in 2-3 years with individual budget deficits below 3%.— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) December 17, 2012

France's Moscovici says 2013 is going to be a 'very difficult year' of weak growth.— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) December 17, 2012

 

8.48 uur: Beurswaakhond FSMA laat weten dat TiGenix om 9 uur heropent. Vrijdagnamiddag werd het aandeel geschorst in reactie op de blunder met de communicatie over een kapitaalverhoging

8.47 uur: De futures staan 0,1 à 0,2 procent hoger, we gaan dus naar een licht hogere opening van de Europese beurzen. 

8.36 uur: Tom Simonts, aandelenspecialist bij KBC Bolero, komt terug op twee opmerkelijke nieuwsfeiten van vrijdag(avond):

Ook even terugkomen op Tigenix: "kapitaalverhoging .. of niet". Gelekte documenten en krakkemikkelige site-beveiliging : lijkt nergens op !— Tom Simonts (@TSimonts) December 17, 2012

Ook 't oog te houden = #KPN Die schrapte vrijdag zijn dividend nadat het 1.35 miljard besteedde aan een 4G licentie #kanleukworden— Tom Simonts (@TSimonts) December 17, 2012

 

8.34 uur: In Japan reageren beleggers positief op de eclatante verkiezingszege van Shinzo Abe. De Nikkei steeg met 0,9 procent. Beleggers sloegen gretig Japanse aandelen in en dumpten de yen. De kopman van de LDP wil dat de Japanse centrale bank 'op zijn Amerikaans' de geldpersen overuren laat draaien om de Japanse economie een welgekomen boost te geven. 

8.25 uur: Een reeks nieuwtjes uit Nederland:

  • KPN verkoopt zijn Spaanse dochter aan Orange (France Telecom). HSBC verlaagt zijn advies tot 'verkopen'. 
  • Boskalis verhoogt zijn bod op Dockwise van 17,2 tot 18 euro per aandeel
  • Unilever ziet het advies bij Credit Suisse verhoogd van 'verkopen' naar 'houden'
  • JPMorgan Cazenove start de opvolging van Heineken met een 'houden'-advies
  • Citigroup verhoogt zijn advies voor Ziggo van 'houden' tot 'kopen'. 
  • Goldman Sachs trekt zijn advies voor Akzo Nobel op van 'verkopen' tot 'houden'. 

 

#fugro is na de CEO exit op de dool. Persbericht vandaag zegt waarom de 2013 winst lager zal zijn en de 2014 winst hoger #vreemd #afblijven— Tom Simonts (@TSimonts) December 17, 2012

 

8.21 uur: Schone vooruitzichten voor Kinepolis. De eerste film van de Hobbit-trilogie is in Noord-Amerika alvast een kassucces

8.13 uur: Ook het bedrijfsnieuws is in de aanloop naar Kerst traditioneel schaars, al zijn winstwaarschuwingen in deze periode nooit uitgesloten. Wel is er vrijdag de buitengewone aandeelhoudersvergadering bij Dexia, waar de huidige gewone aandeelhouders officieel zullen mogen vaststellen dat hun stukken waardeloos zijn nu de Belgische en Franse overheden via miljarden nieuwe bevoorrechte aandelen de meerderheid verwerven in de restbank.

8.09 uur: Goedemorgen, beste lezers. Vanuit Europa lijkt er deze week weinig nieuws op het menu te staan dat het herwonnen optimisme over Europa kan doorkruisen. De euro steeg vrijdag meer dan een procent tot 1,3150 dollar. Dat is meteen het hoogste peil sinds begin mei en exact 11 dollarcent of 9 procent meer dan eind juli. Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, beloofde toen in Londen 'al het nodige' te doen om de euro overeind te houden. Die belofte luidde een kentering in. 

Als er deze week al een stoorzender opduikt, zal die waarschijnlijk veeleer uit de Verenigde Staten komen. Washington gaat de laatste volledige week in voor de leden van het Congres op kerstreces vertrekken. En bijgevolg wordt het stilaan tijd dat het Witte Huis en het Huis van Afgevaardigden een compromis vinden die de automatische belastingsverhogingen én besparingen begin 2013 afwenden. Die 'begrotingsafgrond' dreigt de Amerikaanse economie weer in een recessie te doen sukkelen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud