1. Markten Live
 2. Live blog

Exmar zwaar onderuit

Gastankerrederij Exmar was vrijdag een van de grootste verliezers in Brussel. De Europese beurzen trokken tegen sluitingstijd een sprintje en sloten positief.
 • Uitkijken naar economische cijfers

  Het resultatenseizoen is officieel voorbij, zodat de aandacht nu in de richting van de economische cijfers zal verschuiven die traditiegetrouw bij het begin van een nieuwe maand worden gepubliceerd. Maandag staat alvast het ondernemersvertrouwen in de eurozone en de Verenigde Staten op het programma, via de indicator van de aankoopdirecteurs. Later volgende week is het uitkijken naar het Amerikaanse banenrapport (vrijdag). 

  Hiermee zetten we een punt achter deze live blog voor deze week. Fijn weekend!

 • Europese beurzen sluiten met winst

  In de laatste handelsuren van het eerste kwartaal kwam het optimisme weer bovendrijven. De Euro Stoxx 50 sloot met 0,4 procent winst. Spelbreker in Europa was de beurs van Londen, die 0,4 procent lager sloot.

  In Brussel wist de Bel20 een winst van 0,6 procent te vergaren dankzij sterke prestaties van Engie (+2,15%) en ING (+1%). Met uitzondering van Colruyt (+1,6%) waren de andere bewegingen in de index klein. Op de brede markt vielen de forse verliezen van Exmar (-4,6%), Kiadis (-9,6%) en ABO-Group (-9,85%) op. 

 • Meer omzet en winst voor Floridienne

  De veelzijdige groep Floridienne heeft een heel behoorlijk jaar achter de rug, blijkt uit een persbericht. De omzet van de groep steeg met 4 procent in 2016; alleen de chemietak boekte een lagere omzet, te wijten aan de Turkse dochter Kimflor. De bedrijfswinst voor afboekingen en afschrijvingen (ebitda) daalde licht tot 18,6 miljoen euro, maar werd in 2015 aangedikt door de (uitzonderlijke) verkoop van vastgoed. De nettowinst klimt van 5,9 tot 6,6 miljoen euro.

  Aandeelhouders mogen zich verblijden op een brutodividend van 2,1 euro per aandeel, 11 procent meer dan de 2 euro die over 2015 werd uitgekeerd. Voor 2017 zijn de vooruitzichten 'bemoedigend', zegt Floridienne. 

 • Consumentenvertrouwen VS lager dan verwacht

  Het Amerikaans consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan is in maart gestegen tegenover februari, maar de stijging was kleiner dan was vooropgesteld. De index van het consumentenvertrouwen kwam uit op 96,9 punten tegen 96,3 in februari, maar in een eerste raming was 97,6 punten gemeld, het cijfer waar ook economen en analisten op rekenden.

 • ABO-Group keldert voor jaarcijfers

  Grootste daler op Euronext Brussel is momenteel ABO-Group . De Gentse milieuconsultant maakt normaal gezien nabeurs de jaarresultaten bekend. De halfjaarcijfers waren bemoedigend met bijna 11 procent meer omzet, een 16 procent hogere ebitda en een verdrievoudiging van de nettowinst – weliswaar slechts tot 114.000 euro. Bovendien was het orderboek goed gevuld.

  Het weinig verhandelde aandeel maakt wel vaker bokkensprongen. Zo was het maandag 12,8 procent gestegen. 

 • Wall Street start met licht verlies

  De beurzen in New York volgen het voorbeeld van hun Europese collega's en gaan licht lager in de vroege handel. De Dow Jones en de S&P500 verliezen allebei 0,15 procent.

  Het is vandaag niet alleen de laatste handelsdag van maart, maar ook van het eerste kwartaal. Dat kan van invloed zijn omdat traders bepaalde posities afsluiten of juist innemen.

 • Amerikaanse inflatie boven twee procent

  De inflatie in de Verenigde Staten is gestegen tot 2,1 procent, boven de doelstelling van de Fed. Tegelijkertijd zijn de kleinhandelsverkopen in februari slechts met 0,1 procent gestegen , dat is de kleinste groei van consumentenverkopen sinds augustus vorig jaar. Economen hadden een groei met 0,2 procent verwacht. 

 • Coucke nog dieper in de sneeuw

  Marc Coucke heeft zijn belang in de overdekte-sneeuwpisteketen SnowWorld opgekrikt tot 24,4 procent. In februari had Coucke al een pakket van circa tien procent gekocht van Value8, het investeringsvehikel van de Nederlander Peter Paul De Vries. Hier leest u meer.

 • AkzoNobel tapt uit ander vaatje

  Een overname van AkzoNobel door PPG Industries is veel te riskant omdat het antikartelondezoek door Europa langdurig en complex zou zijn. Dat zei de voorzitter van de Nederlandse chemie- en coatingsgroep Antony Brugmans in een interview.

  AkzoNobel heeft al tot twee keer toe een bod van PPG afgewezen, maar staat onder druk van enkele grote aandeelhouders om te praten met de Amerikaanse concurrent.

  Eerder liet de Nederlandse groep weten dat het op de komende investeringsdag van 19 april een voorstel zal doen op zijn tak 'speciality chemicals' af te splitsen om zo een overname door PPG te weren. Tot nog toe wou AkzoNobel niet weten van een afsplitsing.

  Schermen met de complexiteit van de deal en Europese constructie is nu dus het nieuwste wapen van de Nederlanders in een poging onafhankelijk te blijven.

 • Verlies Blackberry krimpt

  Het Canadese Blackberry , dat zich van noodlijdende uitvinder van de smartphone omtoverde tot een software- en dienstenbedrijf, kon zijn verlies in het vierde kwartaal (dec-feb) verminderen van 45 cent per aandeel vorig jaar tot 10 cent nu. 

 • ABInBev verkoopt Oost-Europese activiteiten SABMiller

  Anheuser-Busch InBev meldt dat vandaag de verkoop van de voormalige activiteiten van SABMiller in Polen, Tsjechië, Slovakije, Hongarije en Roemenië  werd afgerond. Dat was één van de voorwaarden van de Europese Commissie om de overname van SABMiller goed te keuren. 'De transactie waardeert deze activiteiten op 7,3 miljard euro', aldus nog de mededeling. AB InBev kondigde de intentie tot verkoop aan Asahi Group al aan op 13 december vorig jaar.

 • Menzies verkoopt distributietak

  Het is dan eindelijk zover. John Menzies , de Schotse groep die zowel kranten verdeelt in kiosken als vliegtuigen laadt en lost, heeft een akkoord met het postbedrijf DX Group over de verkoop van zijn distributieactiviteiten. Tal van grote aandeelhouders van Menzies drongen al al lang aan op een afsplitsing van die twee totaal verschillende activiteiten.

  In het verleden argumenteerde de groep steeds dat de cash die de distributietak genereerde nodig was om te groeien in luchthavendiensten. Maar na de overname van de afhandelingstak van BBA Aviation vorig jaar, was er niet langer een oorlogskas nodig. Menzies startte ooit als pure verdeler van kranten en tijdschrijften, maar heeft steeds meer last van de online-concurrentie.

  DX Group gaat 60 miljoen pond in cash betalen en de rest met nieuwe aandelen DX. Na de deal zal Menzies 80 procent van DX Group controleren. Bovendien neemt de top twee van de distributietak van Menzies het roer over bij DX Group als CEO (Greg Michael) en als CFO (Paul McCourt).

  John Menzies maakte begin deze week zijn jaarcijfers bekend. De omzet steeg tot 2.077 miljoen pond, de brutowinst steeg van 18,2 naar 19,8 miljoen pond. John Menzies is één van de sterkste stijgers in EuropaHet aandeel is de voorbije twee jaar verdubbeld in waarde, maar noteert toch nog onder zijn absolute piek van 2013.

  ©Bloomberg

 • DuPont stap dichter bij fusie met Dow Chemical

  DuPont verkoopt zijn activiteit gewassenbescherming aan FMC Corporation. FMC verkoopt tegelijkertijd zijn divisie 'gezondheid en voeding'. Omdat de activa van DuPont meer waard zijn, krijgt de groep nog mee dan 1,6 miljard dollar, waarvan 1,2 miljard in cash. De transactie was één van de voorwaarden van de Europese Commissie om de fusie met Dow Chemical goed te keuren.

  Die fusie zou normaal voor einde juni afgerond worden, die datum is nu verschoven naar 1 september. De twee gaan er nog steeds van uit dat hun samenegaan voor vier miljard dollar aan synergieën kan opleveren waarvan drie miljard door lagere kosten en één miljard door extra groei.

 • Bel20 knabbelt aan verlies

  Over de middag staan de meeste Europese beurzen nog steeds in het rood. De Euro Stoxx 50 verliest 0,3 procnt, de Bel20 presteert met een achtgeruitgang van minder dan 0,1 procent het best van alle aandelenindexen. Op de brede markt in Brussel ziet de stand er intussen zo uit:

  Keyware +2,89% Euronav -1,20%
  Ter Beke +2,22% TiGenix -1,45%
  Biocartis +1,75% Fagron -1,55%
  Montea +1,71% Bekaert -1,74%
  Picanol +1,51% EVS -2,36%
  Econocom +1,32% Celyad -2,16%
  Thrombogenics +1,13% Exmar -6,42%

   

 • Lagere inflatie in de eurozone

  De inflatie op jaarbasis in de eurozone is deze maand zoals verwacht gedaald, maar economen hadden niet zo'n scherpe krimp verwacht. De consumentenprijzen stegen in maart jaar op jaar met 1,5 procent. In februari bedroeg de inflatie nog 2,0 procent. Economen hadden gemikt op 1,8 procent. De kerninflatie (zonder energie, voeding, alcohol, tabak) daalde van 0,9 naar 0,7 procent, terwijl 0,8 procent had verwacht.

 • Montea breidt portefeuille uit

  Logistiek vastgoedspecialist Montea kondigt de overname aan van een distributiecentrum van 14.000 m2 voor Metro Cash & Carry in Willebroek voor 8,8 miljoen euro en de afronding van de verkoop van Savigny-le-Temple in Frankrijk. De verkoop van drie activa in Franrkijk was al eerder aangekondigd, Savigny is de laatste daarvan die gefinaliseerd is.

  De investering in Willebroek heeft een brutorendement van 7,1 miljoen over tien jaar. Jean-Marie Caucheteux is enthousiast over deze transactie met een 'aantrekkelijke prijs en rendement'. De analist verhoogt zijn koersdoel met een euro tot 46 euro, wat een premie van 65 procent betekent tegenover de netto-actiefwaarde.

 • Hoger koersdoel voor Fluxys

  Bart Jooris van Degroof Petercam zegt dat de resultaten van gastransporteur Fluxys Belgium zijn verwachtingen overtroffen, dankzij hogere investeringen in LNG-terminals.

  'Het bedrijf is van plan een tweede laadkaai te bouwen dit jaar. Daarom hebben we onze schattingen inzake investeringen verhoogd, waardoor we drie miljoen bijtellen bij de nettowinst van 48 miljoen. Door een aanpassing van het rendement op tienjarige overheidsobligaties (twee miljoen) gaat die prognose naar 53 miljoen'. De analist wacht nog op het jaarrapport om zijn schattingen te verfijnen.

  Zoals bekend stijgt de winst van bedrijvan als Fluxysen Elia naarmate ze meer investeren en is die winst ook gekoppeld aan de opbrengst op overheidspapier. Intussen gaat het koersdoel wel van 26 naar 27 euro. Het advies blijft op 'houden'. 

 • Exmar grootste daler in Brussel

  Het aandeel van de gastankerspecialist Exmar is de grootste daler op de continumarkt . Beleggers maken zich duidelijk zorgen over 2017. Bovendien komt er geen slotdividend bovenop het interimdividend van 0,10 euro dat in september uitgekeerd werd.

  Twee beurshuizen komen met twee compleet verschillende rapporten over Exmar. Glenn Lodden van ABN Amro adviseert om te verkopen met een koersdoel van 5,50 euro. David Vagman van KBC Securities daarentegen mikt op een koers van 10,50, bijna het dubbele dus en raadt aan om te kopen

  Degroof Petercam stelt deze morgen dat de resultaten wat tegenvielen, 'vooral door de marktomstandigheden voor LPG'. Luuk van Beek verwacht dat de uitdagingen voor 2017 blijven, maar de afronding van de Vopak-transactie zou voor een stevig tegengewicht kunnen zorgen'. De analist adviseert om het aandeel te houden met een koersdoel van 7 euro.

 • Duitse werkloosheid op dieptepunt

  De Duitse werkloosheidsgraad is in maart onverwacht gedaald tot een nieuw rekord. Slechts 5,8 procent van de beroepsbevolking zit nu nog zonder werk, tegenover 5,9 procent vorige maand. Er zitten nu nog 2,6 miljoen mensen zonder werk of 30.000 minder dan in februari, zo meldde het federale agentschap voor Werk. Economen hadden maar een daling met 10.000 verwacht. 

  Het Duitse werklozenlegertje wordt steeds kleiner ©Bloomberg

 • Heel Europa kleurt rood

  Na bijna een uur handel staan alle Europese aandelenindexen zonder uitzondering in het rood. De Euro Stoxx verliest nog steeds een kwart procent, de Bel20 iets meer dan 0,2 procent. 

 • Japanse aandelen zijn alle winst van 2017 kwijt

  Op de laatste dag van het kwartaal gingen de Japanse beurzen bijna een procent lager. Daarmee spelen de aandelen alle winst van dit jaar kwijt. Over de eerste drie maanden van het jaar ging de Topix 0,4 procent naar beneden. Sinds het aantreden van premier Shinzo Abe in december 2012 is dit het vijfde kwartaal waarbij de beurzen met verlies afronden.

  De stand van zaken op de andere Aziatische beurzen:

  -Sydney : -0,5% (slot)

  -Nikkei: -0,8% (slot)

  -Seoul: -0,2%

  -Shanghai : +0,3%

  -Hongkong: -0,7%

  -Mumbai: -0,2%

 • Beurzen lager van start

  De Europese beurzen zijn de laatste dag van de week overwegend met verlies begonnen. De Euro Stoxx 50 noteert na een kwartier een kwart procent lager, de Bel20 gaat 0,2 procent in het rood. Telenet is met een winst van amper 0,4 procent het best presterende aandeel in de index, Bekaert sluit de rij met een verlies van 0,8 procent. Op de brede markt schiet 4EnergyInvest met een winst van 6,2 procent uit de startblokken, terwijl metaalverwerker Campine met een even groot verlies van start gaat.

 • Hoger koersdoel voor Sofina

  KBCS trekt het koersdoel voor Sofina op met tien euro tot 130 euro, na de bekendmaking van de jaarcijfers donderdag na beurs. Het advies blijft staan op 'houden'. Thijs Hoste van Degroof Petercam had zijn koersdoel al op dat niveau en houdt dat ook zo, hij adviseert eveneens om het aandeel in portefeuille te houden. Maar hij sluit niet uit dat hij die verhoogd na een update van zijn waarderingsmodel.

  De 119 jaar oude spilholding van de familie Boël blijkt een graantje mee te pikken van het euforisch beursdebuut van Snap, zo ontdekte collega Kurt Vansteeland bij het doorworstelen van het jaarverslag. Omdat er minder meerwaarden konden geboekt worden, daalde de nettowinst van de holding van 307 naar 267,5 miljoen. Het dividend gaat niettemin - zoals elk jaar sinds 1956 - hoger van 2,45 naar 2,56 euro. Door de hogere roerende voorheffing blijft het netto wel hangen op 1,79 euro. 

 • Groupe Flo gaat door het dak

  De Groupe Bertrand bracht gisteren na beurs een bod uit op restaurantgroep Groupe Flo (Hippopotamus, Tablapizza, Bistro Romain...) , die noteert in Parijs. De controle over Groupe Flo zit bij Financière Flo, een consortium dat bestaat uit GIB en Tikehau Capital. GIB is het vehikel waarin de NPM, gecontroleerd door Albert Frère, en Ackermans & van Haaren participeren. GIB en Tikehau hebben samen 69,8 procent, de rest van de aandelen wordt vrij verhandeld op Euronext Parijs. 

  Cédric Duinslaeger van KBC Securities schrijft in een nota deze morgen dat volgens Franse media de Groupe Betrand 120 miljoen euro veil heeft voor het belang in Groupe Flo. De marktwaarde donderdag bedroeg 107 miljoen. Groupe Bertrand zou dus een siginificancte controlepremie betalen om die 69,8 procent binnen te halen. De analist verandert niets aan zijn model voor A&vH omdat Groupe Flo maar 0,2 procent vertegenwoordigt van de netto-actiefwaarde van een aandeel A&vH.

  Onmiddellijk na de opening van Euronext Parijs ging het aandeel Groupe Flo fors hoger.

 • Bouwwoede geeft Chinese industrie boost - economen waarschuwen voor overdreven optimisme

  De Chinese fabrieken draaien op volle toeren, blijkt uit de jongste indicator voor de tweede grootste economie van de wereld. De zogenaamde PMI-index steeg in maart van 51,6 tot 51,8. Dat is de beste prestatie in vijf jaar. Economen hadden op een stabilisering gerekend.

  De positieve geluiden over de Chinese economie volgen elkaar in snel tempo op. Vorige maand liet ook de PMI-index voor dienstensector een groei zien tot 55,1, het hoogste peil sinds mei 2014. Een cijfer boven 50 wijst op groei.

  Voor het eerst in vijf jaar zetten de fabrieken ook geen mensen meer aan de deur. Dat komt omdat de industrie de sterkte winstgroei in zes jaar neerzet. De voorbije jaren werden miljoenen arbeiders afgedankt ten gevolge van de vertragende groei en de door Peking opgelegde afbouw van voorraden van onder meer staal.

  Dat het nu weer beter gaat, is te danken aan het verrassende herstel van de huizenaankopen en de grote infrastructuurwerken van de overheid. Dat alles doet de vraag naar materialen als cement en staal toenemen.

  Dat alles doet sommige economen op een sterk eerste kwartaal met een groei bbp-groei van 6,8 procent, in lijn met het vorige kwartaal. Peking mikt voor het volledige jaar op 6,5 procent.

  Andere economen hebben een minder roze bril op. Ze waarschuwen voor een terugval na het huidige herstel. Ze wijzen naar een tiental steden die drempels inbouwen om de oververhitte vastgoedmarkt af te koelen. En ook de centrale bank draagt daar zijn steentje bij met een verhoging van de rente.

  Last but not least hypothekeert het protectionistische beleid van Donald Trump de vooruitzichten voor de Chinese export. De Amerikaanse president ontmoet volgende week zijn Chinese evenknie Xi Jinping. Hij waarschuwde al voor een 'heel moeilijke' vergadering omdat de VS niet langer immense handelstekorten en jobverliezen dulden.

 • Modegroep FNG 'maakt ambities waar'

  De Belgisch-Nederlandse modegroep FNG met merken als Fred & Ginger, CKS en Claudia Sträter, vindt dat het een sterk jaar achter de rug heeft en zijn groeiambities waarmaakte.

  De omzet stijgt in elk geval tot 458 miljoen, de ebitda tot 37,6 miljoen door 'de realisatie van synergievoordelen en een rationele aanpak bij de integratie van de verschillende overgenomen bedrijven', klinkt het in een mededeling. Vorig jaar nam FNG ook Brantano en Miss Etam over, daardoor zijn vergelijkingen met 2015 niet makkelijk. Tot januari van dit jaar heette FNG nog R&S Retail Group.

  Miss Etam is circa een jaar na de doorstart, waarbij het doek viel voor tachtig filialen, weer een gezond bedrijf, aldus FNG. Met honderd overgebleven winkels was Miss Etam afgelopen jaar goed voor een omzet van een kleine 100 miljoen euro. Daarmee zijn de verkopen nog niet op het niveau dat FNG voorspelde toen het begin vorig jaar naar de beurs ging. Maar de ontwikkelingen stemmen het bedrijf positief. 

  ©Lieven Dirckx

 • Barco rondt verkoop verlichting af

  Barco meldt deze morgen dat het de verkoop van zijn 'lighting'-activiteit High End Systems (HES) in Austin aan het Amerikaanse ETC heeft afgerond.

  'De transactie maakt deel uit van Barco's ambitie om verder te focussen op performantie en het stroomlijnen van zijn portefeuille', luidt het. En tegelijkertijd wil de groep 'winstgevend blijven groeien in zijn kernactiviteiten'.

  Barco kocht in 2008 High End Systems voor 36 miljoen euro, maar de digitale verlichting voor topevenementen is nooit van de grond gekomen. HES boekte vorig jaar nog maar 20 miljoen omzet.

  Barco geeft geen precieze verkoopprijs. 'De verkoopprijs ligt in lijn met de boekwaarde van HES.'

 • Pond nekt champagneverkoop Vranken

  De groep Vranken-Pommery Monopole kwam donderdag na beurs met jaarcijfers. De omzet steeg lichtjes (1,2%) tot net boven 300 miljoen, de operationele winst daalde met 2,2 procent tot 21,9 miljoen maar netto was er meer dan een verdubbeling tot 6,0 miljoen.

  De daling van het toerisme in Frankrijk en België en de lagere bestedingen in de horeca, blijven de groep parten spelen. De champagneverkoop daalde van 239,6 naar 230,8 miljoen euro. Ook de daling van pond  woog zwaar, de export naar het VK daalde. De krimp in de uitvoer naar dat land zorgde in zijn eentje voor 60 procent van de achteruitgang van de champagneverkoop. De versterking van de positie van Vranken in de Franse retailsector kon dat niet compenseren.

  Lagere financiële lasten en belastingen zorgden voor een beter nettoresultaat. Het dividend blijft op 0,8 euro bruto.

  ©Eric Flogny / Aleph / Picturetank

 • Haacht verkocht meer bier

  Co.Br.Ha , de groep rond Haacht-pils, haalde vorig jaar 1,4 procent omzet uit bier, al daalde de bierverkoop in ons land sterk, zo meldt het bedrijf deze ochtend voor beurs. De nettowinst daalde wel met bijna negen procent tot 5,78 miljoen, ondanks een stabiele kasstroom. Co.Br.Ha investeerde fors meer, met name 11,97 miljoen, ruim twee miljoen meer dan in 2015. Het nettodividend blijft onveranderd op 14 euro, het brutodividend stijgt dus van 19,178 naar 20 euro. De verkoop in het eerste kwartaal van dit jaar is gestegen, vooruitzichten voor het hele jaar geeft de groep niet.

  ©RV DOC

 • Exmar zit met vraagtekens

  De specialist in maritiem vervoer en de behandeling van gassen heeft vorig jaar ruim drie keer meer winst geboekt dan in 2015, maar heeft een pak twijfels over wat het dit jaar gaat worden. Exmar kwam donderdag na beurs met cijfers.

 • Lager koersdoel en advies voor Bpost

  Beurshuis HSBC verlaagt zijn advies voor Bpost na de weigering van het BIPT om een verhoging van de postzegeltarieven goed te keuren. Edward Stanford raadt nu aan om het te 'houden' in plaats van het te kopen. Zijn koersdoel zakt van 25 naar 23,5 euro. Nog vijf analisten hebben een koopadvies voor Bpost, twee raden aan om het te verkopen, de rest adviseert om te blijven zitten. Bpost daalde donderdag naar zijn laagste peil in drie maanden en leed zijn grootste dagverlies sinds november vorig jaar.

  ©Photo News

 • J&J goed op weg om Actelion binnen te halen

  De Amerikaanse farmagroep liet weten dat hij na afloop van de biedperiode 77,2 procent van de aandelen van de Zwitserse biotechgroep in handen heeft. Johnson & Johnson hoopt de transactie in de loop van het tweede kwartaal af te ronden. Einde januari had de farmareus uit New Jersey een bod van 30 miljard euro gelanceerd, de grootste transactie in de Europese farmasector in 13 jaar. J&J koppelde daar toen als voorwaarde aan dat het minstens 67 procent van de aandelen moest verwerven, dat is nu dus gebeurd.

 • Laatste dag voor resultaten

  Goede morgen, we beginnen eraan.

  We maken ons op voor een stevige resultatendag. Het is immers officieel de laatste dag voor beursgenoteerde bedrijven (op de continumarkt) om hun jaarresultaten te publiceren - al zijn er vaak wel enkele laatkomers.

  Gisterenavond laat kwam Sofina, vandaag zijn onder meer ABO-Group, Beluga, Floridienne en het Nederlandse Kiadis Pharma aan de beurt. Mogelijk komen daar nog enkele namen bij want niet alle bedrijven nemen het even nauw met hun financiële agenda of kalender.

  Exmar, de uitbater van gastankers en LNG-infrastructuur die voor zowat de helft in handen is van Nicolas Saverys, boekte vorig jaar ruim drie keer meer winst dan in 2015. De toename was echter nagenoeg volledig te danken aan enkele meevallers.
  Voor 2017 zijn er heel wat factoren van onzekerheid voor Exmar, te beginnen met de Caribbean FLNG, 's werelds eerste drijvende LNG-fabriek, waarvan nog een laatste schijf van 200 miljoen dollar moet worden betaald en die nog geen werk heeft.
  Het is ook afwachten hoe het afloopt met het FRSU-platform, de drijvende hervergassingseenheid die Exmar heeft laten bouwen zonder dat er een contract tegenover stond, en of de overeenkomst met Vopak (over de verkoop van Exmars belangen in zijn hervergassingsschepen) definitief kan worden gemaakt en wat daarvan de gevolgen zijn voor de groep. Exmar moet ten slotte in juli een dubbele obligatielening ter waarde van 1 miljard Noorse kronen herfinancieren.

  Voor Ackermans & van Haaren is er goed nieuws: de zieltogende Franse restaurantgroep Flo wordt verkocht aan Groupe Bertrand, in Frankrijk de eigenaar van de hamburgerketens Quick en Burger King. 

  De Europese beurzen sloten donderdag met kleine winsten. Idem dito in New York, waar de Dow Jones 0,3 procent hoger ging.

  Beeld van de beurs van Shanghai ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud