1. Markten Live
 2. Live blog

Hoop op handelsakkoord zet beurzen half procent hoger

De Europese beurzen zetten hun eindejaarsrally voort. Volgens China is er een deal met de VS om de invoertarieven af te bouwen. Argenx en WDP haalden in luttele uren 637 miljoen euro op. Lagere winstvooruitzichten wogen op Solvay.
 • Tot morgen!

  We sluiten deze drukke resultatendag - en positieve beursdag - af en hopen u morgenvroeg opnieuw te mogen verwelkomen. Het wordt dan een pak rustiger qua bedrijfsresultaten.

  VRIJDAG 08 NOVEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  • Handelsbalans oktober

  Duitsland:

  • Handelsbalans september, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) november , 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Elia: buitengewone algemene vergadering over nieuwe bedrijfsstructuur
  • Leasinvest Real Estate: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 07.30 uur
  • Texaf: tussentijdse verklaring derde kwartaal, 17.45 uur

  Duitsland:

  • Allianz: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur

  Frankrijk:

  • Credit Agricole: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur
 • Zorgvastgoed al goed voor 56 procent van Cofinimmo's portefeuille

  Cofinimmo heeft over de eerste negen maanden van het jaar een nettowinst gerealiseerd van 133,6 miljoen euro. Dat is 7,7 procent minder dan over de overeenkomstige periode van 2018, toen het resultaat werd aangedikt door meerwaarden op gebouwen. Het vastgoedbedrijf bevestigt de prognose over het hele jaar een brutodividend van 5,60 euro uit te keren.

  In het derde kwartaal breidde Cofinimmo uit naar Spanje, waar het vijf bouwprojecten voor zorgvastgoed verwierf. Samen met investeringen in Duitsland, Nederland en Spanje is de waarde van de zorgvastgoedportefeuille gestegen tot 2,4 miljard euro. Zorgvastgoed vertegenwoordigt zo al 56 procent van de totale portefeuille.

 • Bel20 sluit half procent hoger

  De handelsdag in Europa zit er op. Gemiddeld wonnen de beurzen op het oude continent 0,5 procent.

  In Brussel trok de Bel20 0,5 procent hoger tot 3.878,14 punten, het hoogste peil van het jaar. Het is van 9 augustus 2018 geleden dat de Brusselse graadmeter nog zo hoog stond.

  De winst van de index was vooral te danken aan de bankwaarden ING (+2,7%) en KBC (+2,3%). Solvay (-4,1%) droeg de rode lantaarn door verlaagde winstvooruitzichten. Ook Colruyt (-2,8%) en AB InBev (-1,2%) stonden op de rem. Met de komst van Jumbo wordt de concurrentie nog heviger voor prijsvolger Colruyt. AB InBev kreeg een lager koersdoel van JP Morgan.

 • Ons Wall Street-verslag...

  ... zoomt in op Qualcomm, Ralph Lauren en Expedia. U vindt het hier.

 • Eurogroep akkoord met Duitse ECB-bestuurder

  De ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) stemmen in met de voordracht van de Duitse hoogleraar financiële economie Isabel Schnabel als lid van de directie van de Europese Centrale Bank (ECB).

  Schnabel is door de Duitse regering voorgeragen als opvolgster van Sabine Lautenschläger bij de bank in Frankfurt.

  Voor de benoeming moeten de ECB en het Europees Parlement eerst nog worden geraadpleegd. Daarna moeten de Europese regeringsleiders de voordracht formeel goedkeuren. Dat zou in december op hun top in Brussel kunnen gebeuren.

  Isabel Schnabel ©REUTERS

 • Braziliaanse munt zakt na gefaalde olieveiling

  De real verliest voor de tweede dag op rij terrein. Woensdag zakte de munt met 2,2 procent tegenover de Amerikaanse dollar; vandaag gaat er nog eens 0,3 procent af tot 0,2442 dollar. Dat is de laagste koers in drie weken.

  Als oorzaak verwijzen specialisten naar een ontgoochelende tweede ronde in de veiling van offshore olievelden. Donderdag werd slechts één blok toegewezen. Het ging naar het staatsoliebedrijf Petrobras en naar het Chinese overheidsbedrijf CNODC.

  Andere oliemaatschappijen haakten af, naar verluidt wegens de hoge vraagprijzen en de dominante rol die Petrobras speelt. Petrobras kwam al meermaals in opspraak wegens corruptie.

 • Expedia verliest kwart van waarde na winstwaarschuwing

  De Amerikaanse onlinereisorganisator Expedia krijgt in New York een klap van jewelste door zwakke resultaten en een winstalarm.

  In het vierde kwartaal steeg de omzet van de groep boven websites als Hotels.com, CheapTickets en CarRentals.com met 9 procent tot 3,56 miljard dollar. De nettowinst zakte echter met 22 procent tot 409 miljoen dollar. De aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) bleef stabiel op 912 miljoen dollar.

  Topman Mark Okerstrom schrijft de zwakkere resultaten toe aan de al maanden durende protestacties in Hongkong, maar meer nog aan het feit dat consumenten die voor een hotelverblijf of een vliegtuigreis op Google zoeken steeds minder naar Expedia-sites worden gestuurd. ‘Wij komen onderaan op de pagina’s met zoekresultaten terecht’, beklaagt hij zich. Volgens Okerstrom test Google nieuwe algoritmes uit met de bedoeling meer inkomsten per bezoeker te realiseren.

  Het gevolg is dat Expedia zijn winstprognose bijstelt. Over het hele jaar zal de brutobedrijfswinst niet met 15 procent groeien, maar slechts met 5 à 9 procent. Beleggers zijn zwaar ontgoocheld.

 • Amerikaanse arbeidsmarkt blijft gezond

  Niet alleen was vorige vrijdag het maandelijkse banenrapport veel beter dan verwacht, de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zijn ook forser gedaald dan verwacht. In de week tot 2 november kwam het aantal steunaanvragen uit op 211.000, een daling met 8.000. Dat is het laagste peil in vier weken.

 • Qualcomm verrast positief en schiet hoger

  Qualcomm , ’s werelds grootste fabrikant van chips voor mobiele telefoons, maakte woensdagavond beter dan verwachte resultaten bekend. In het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2018/19 zakte de omzet met 17 procent tot 4,81 miljard dollar, maar dat was duidelijk meer dan de 4,70 miljard waar analisten van uitgingen. De gezuiverde nettowinst per aandeel kwam uit op 78 dollarcent, eveneens beter dan verwacht (71 cent).

  Ook de winstprognose voor het eerste kwartaal van het lopende boekjaar 2019/20 mag er zijn. Qualcomm rekent op 1,20 dollar per aandeel. Analisten mikten tot dusver op 83 cent. Het bedrijf stelt grote verwachtingen in de uitrol van 5G-netwerken.

  De resultaten en vooruitzichten worden gesmaakt. Het aandeel schiet meer dan 6 procent hoger in New York.

 • Wall Street begint goedgemutst aan handelssessie

  In New York nemen de beurzen zoals verwacht een positieve start. De Dow Jones start meteen 0,5 procent hoger, de S&P500 wint 0,4 procent.

  Door de hoop op een Amerikaans-Chinese handelsdeal bereiken de indexen prompt nieuwe records.

 • JPMorgan knipt in koersdoel AB InBev

  AB InBev neemt vandaag niet deel aan het bescheiden beurzenfeestje. De bierbrouwer is een van de grotere dalers in de Bel20. AB InBev kreeg een koersdoelverlaging van de Amerikaanse bank JPMorgan. Het koersdoel zakt van 94,50 naar 79 dollar (omgerekend van 85,4 naar 71,4 euro). Het advies blijft 'neutraal'.

 • Amerikaanse futures veren op

  De futures op de toonaangevende Amerikaanse indexen staan mooi in de plus, wat op een hogere opening van Wall Street wijst. De future op de Dow Jones noteert 0,55 procent hoger, die op de S&P500 en de Nasdaq 0,4 procent.

  Het sentiment is positief door signalen dat de VS en China een wapenstilstand inlassen in hun handelsoorlog. De bedrijfsresultaten ogen eerder gemengd.

 • Vestas heeft wind in de wieken

  Op de beurs van Kopenhagen schiet Vestas Wind Systems 11,9 procent hoger. ’s Werelds grootste fabrikant van windturbines kwam met beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal en kreeg voor een recordbedrag aan nieuwe bestellingen binnen. 

  In het derde kwartaal kwam de omzet uit op 3,65 miljard euro, gevoelig meer dan verwacht (3,3 miljard). Vestas profiteert van de stijgende vraag naar windenergie-oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan.

  De bedrijfswinst voor uitzonderlijke elementen schoot 55 procent hoger naar 429 miljoen euro. De analisten rekenden op 351 miljoen euro.

  Ook qua orderinname deed Vestas het veel beter dan verwacht: het Deense bedrijf kreeg voor 4.738 megawatt aan bestellingen voor windturbines binnen, terwijl slechts 3.412 MW was verwacht.

  De vooruitzichten blijven op enkele details na onveranderd. Vestas rekent voor het hele jaar op een omzet tussen 11 en 12,25 miljard euro en een operationele winstmarge (voor bijzondere elementen) van 8 à 9 procent.

  De sterke prestatie van Vestas is opmerkelijk, want de concurrenten klagen over de lage prijzen. Daarom stelde Siemens Gamesa dinsdag de prognose voor een operationele winstmarge van 8 à 10 procent met twee jaar uit.

  Een windmolenpark met turbines van Vestas in de Rødby Fjord in Denemarken. ©Vestas Wind Systems

 • Een wandelingetje rond de Brusselse beurs

  ... vindt u hier!

 • Belgische tienjaarsrente weer boven 0

  Het rendement op Belgische tienjaarsobligaties zit met 0,0061 procent weer boven 0 procent. Eerder vandaag gebeurde hetzelfde met Frans overheidspapier. Frankrijk gaf vanochtend voor bijna 10 miljard euro aan langetermijnschuld uit.

  Duitsland geniet wel nog een negatieve rente, al stijgt ook op dat papier de rente van -0,319 procent naar -0,275 procent.

 • Europese boete Campine in beroep gehalveerd

  Het metaal- en chemicaliënrecyclagebedrijf Campine heeft in beroep een belangrijke slag thuis gehaald. Campine werd in februari 2017 door de Europese Commissie veroordeeld tot een boete van 8,2 miljoen euro wegens kartelvorming bij de aankoop van oude autobatterijen.

  Het bedrijf uit Beerse ging tegen die verhoudingsgewijs zware boete in beroep. Het Gerecht van de Europese Unie deed vandaag een uitspraak over het beroep. Het Gerecht erkent dat Campine maar in beperkte mate betrokken was bij het aankoopkartel. Daarom wordt de boete verminderd tot 4,3 miljoen euro, wat neerkomt op een bijna-halvering van het boetebedrag.

  'We zijn blij dat het gerecht erkent dat Campine nauwelijks betrokken was bij het kartel in de periode 2009-2012', zegt voorzitter Patrick De Groote in een persbericht. 'We blijven echter overtuigd dat we niet actief meegewerkt hebben aan enig kartel en wachten nu op de gedetailleerde motivatie van het gerecht om onze juridische opties te bekijken.'

  Campine behaalde in 2018 een nettowinst van 5,8 miljoen euro op een omzet van 210,3 miljoen euro.

  Europees commissaris voor concurrentie Margrethe Vestager maakte de boetes voor de recycleerders van autobatterijen bekend in februari 2017. ©AFP

 • Aedifica noteert voortaan ook in Amsterdam

  Vanaf vandaag noteert het zorgvastgoedbedrijf Aedifica  ook op Euronext Amsterdam. De eerste notering blijft op Euronext Brussel, de beurs waar Aedifica in oktober 2006 naartoe trok.

  Aedifica is sinds 2016 in Nederland actief met zorgvastgoed. Het bedrijf koos voor een notering op het Damrak om zijn zichtbaarheid te vergroten en om zijn aandeelhoudersbasis uit te breiden door Nederlandse beleggers de kans te bieden op een eenvoudige manier in Aedifica te investeren.

  Met de tweede notering in Amsterdam volgt Aedifica het voorbeeld van WDP en Retail Estates.

 • ING bevestigt koopadvies Solvay

  Stijn Demeester, een analist van ING, vindt het positief dat Solvay nu meer realistische verwachtingen schept. 'Voor de middellange termijn ging het bedrijf eerder uit van een groei van de brutobedrijfswinst met 6 tot 9 procent per jaar. Dat nam de markt niet zomaar aan. De huidige verwachting van 4 tot 6 procent is realistischer.'

  Demeester laat zijn koopadvies en koersdoel van 122 euro staan.

  Het aandeel gaat 1,1 procent lager.

 • CompuGroup: 'Dat is een vraag voor Agfa'

  Op de beurs van Frankfurt gaat CompuGroup  na een degelijk kwartaalrapport 6 procent hoger. De Duitse specialist in medische technologie gaat op de bijhorende telefonische conferentie met analisten niet in op de berichten over interesse in de IT-tak van Agfa-Gevaert. 'Die vraag moet je aan Agfa stellen. Ik ga hier niet in op speculatie rond overnames', zet CFO Michael Rauch droog. 

 • Degroof over Solvay

  Degroof Petercam-analiste Nathalie Debruyne wijst erop dat de neerwaarts bijgestelde prognose van Solvay nog altijd beter is dan wat analisten verwachtten. 'De consensus gaat uit van een organische krimp van de brutobedrijfswinst van 3 procent. Ook de groeiprognose voor 2020-2024 van 4 tot 6 procent per jaar is beter dan de consensus.'

  De lage marktverwachtingen voor de middellange termijn kunnen volgens Debruyne tot opwaartse verrassingen leiden. 

  Solvay verliest 0,2 procent.

 • Private plaatsing WDP vier maal overschreden

  De kapitaalverhoging via een private plaatsing (accelerated bookbuilding) bij WDP , de specialist in logistiek, was een groot succes. De 1.250.000 extra aandelen, goed voor een kapitaalverhoging van 200 miljoen euro, werden niet alleen vlot geplaatst (binnen de twee uur). De vraag was bijna viermaal (3,7 maal) zo groot. De aandelen werden geplaatst met een korting van slechts 1 procent op de jongste beurskoers (161,3 euro). In totaal hebben 80 institutionelen ingeschreven op de kapitaalverhoging. De familie De Pauw heeft ingeschreven op 20 procent van de bijkomende aandelen.

  'We zijn zeer tevreden met de grote internationale belangstelling. Er was meer belangstelling uit het VK en voor het eerst ook echt uit de VS', zegt Joost Uwents, de CEO van WDP. Dat sommige grote spelers pas belangstelling tonen als het om een bedrijf gaat met een vastgoedportefeuille van minstens 4 miljard euro gaat, heeft ook een rol gespeeld.

  Voor WDP toont het succes van de plaatsing aan hoe belangrijk de wetswijziging van april wel is voor de Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschappen (gvv). 'Gelet op de sterke groei en de internationalisatie van de GVV-sector is deze verbeterde toegang tot de kapitaalmarkten een belangrijke evolutie', benadrukt Mickael Van den Hauwe, de financieel directeur van WDP.

   

 • Degroof Petercam over Bpost

  Frank Claassen, een analist van Degroof Petercam, is niet onder de indruk van de cijfers van Bpost . 'De daling van de brievenpost versnelde en was hoger dan in vorige jaren. Het door afhakende klanten geplaagde Radial krijgt het moeilijk de doelstelling van 100 tot 120 miljoen dollar winst te halen.'

  Claassen stelt ook vragen bij het riante dividend van de postbode. 'Het dividend van rond 7 procent lijkt aantrekkelijk, maar we vragen ons af of het huidige dividendbeleid duurzaam is in het licht van de druk op de winsten en de cashflows.'

  Bpost gaat 6,9 procent hoger.

 • België heeft hoogste begrotingstekort van eurozone

  De Europese Commissie maakte zopas haar herfstvooruitzichten bekend. Voor ons land is Europa somber. Het begrotingstekort zal volgend jaar uitkomen op 2,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) of bijna 11 miljard euro. Daarmee doen we het in de eurozone even slecht als Italië. Geen enkel ander land heeft een hoger tekort. Nederland heeft volgend jaar een overschot van 0,5 procent en Duitsland van 0,6 procent. Zelfs Frankrijk doet met een tekort van 2,2 procent iets beter dan België. In 2021 stijgt het Belgische begrotingstekort naar 2,6 procent van het bruto binnenlands product.

  Lees hier verder.

 • KBC Securities over Bpost

  Analist Ruben Devos blikt vooruit op volgend jaar en denkt dat beleggers twee zaken in het oog moeten houden. 'De prestatie in 2020 hangt af van twee factoren, namelijk van de voordelen uit de veranderingen in de postleveringen en de eerste winsten van Radial.'

  Vanaf maart verandert Bpost de postlevering. De postbezorger wil nog maar twee keer per week niet-dringende brieven bezorgen, terwijl de postbezorger dat nu nog dagelijks doet. 

  Devos laat het 'houden' advies en de het koersdoel van 9,50 euro ongemoeid. 

  Het aandeel wint 5,8 procent.

 • Derde editie van Beursrally op komst

  Op maandag 18 november start een nieuwe editie van de Beursrally, de beurswedstrijd van De Tijd. Inschrijven kan nu al en wel hier.

 • Geen nieuwe lijken bij BAM

  ...nou ja, één kleintje dan. Want het bedrijf moest nog wel 1 miljoen aan extra kosten boeken voor het horrorproject OpenIJ, maar dat is op dit moment wisselgeld. Het project is inmiddels voor 75 procent af.

  De winst voor belasting kwam in het derde kwartaal uit op 47,7 miljoen euro. Het resultaat voor de eerste 3 kwartalen van dit jaar bedroeg 20,5 miljoen euro. 

  BAM presteerde in eerste negen maanden van dit jaar goed op de woningmarkt. Het aantal woningen dat de bouwer in Nederland verkocht steeg met 4 procent tot 1.937. Tegen het eind van het jaar denkt het bedrijf 2.570 woningen verkocht te hebben. 

  De bouwonderneming zegt verder dat het nog geen last heeft gehad van de strengere Nederlandse stikstofregels voor wat betreft de huidige projecten. Wel ziet het dat nieuwe orders langer op zich laten wachten door de vrees dat er geen vergunning kan worden verkregen. 

  CEO Rob van Wingerden is tevreden met de cijfers. 'Na een moeilijk tweede kwartaal zien we in het derde kwartaal herstel.'

  BAM houdt vast aan zijn prognose van een winst voor belasting die 1 procent van de omzet bedraagt. 

 • CEO Talks: Stel uw vraag aan Christian Reinaudo (Agfa)

  Straks om 12 uur kunt u chatten met CEO Christian Reinaudo van Agfa-Gevaert.

  Een vraag achterlaten kan hier al.

 • Europese beurzen winnen terrein

  De beurzen in Europa klimmen gemiddeld 0,5 procent.

  BAM stijgt 5,5 procent na een geruststellend kwartaalrapport.

  ArcelorMittal gaat 6,7 procent hoger. De staalproducent behaalde een hoger dan verwachte ebitda-winst (zie post 8u16).

  Siemens veert 4 procent op. Het conglomeraat kwam zijn beloftes na in het derde kwartaal (zie post 7u30).

  ©REUTERS

 • Bel20 start in de plus

  De sterrenmix wint 0,5 procent.

  Argenx   en WDP   gaan hoger na een succesvolle private plaatsing. Argenx haalde 437 miljoen euro op, WDP 200 miljoen euro

  Bpost klimt 3,5 procent op. De postbode presteerde boven verwachting.

  Solvay  wint 1,2 procent. De chemiegroep profiteert van de kritische doorlichting van de divisies.

  Aedifica gaat 0,2 procent hoger. De specialist in zorgvastgoed heeft een rusthuis in Sulzbach-Rosenberg gekocht (zie post 7u05).

  Euronext veert 0,3 procent op. De pan-Europese beursuitbater bestudeert momenteel verschillende overnames, waaronder de beurs van Madrid waarvan het aandeel 5 procent hoger gaat (zie post 7u24).

  CFE gaat 0,9 procent hoger. Zijn dochter DEME (baggeraar) tekent twee contracten in Taiwan (zie post 7u41).

 • Duitse industriële productie daalt onverwachts

  Wie schade! Want in september heeft de Duitse industrie onverwachts minder geproduceerd dan de maand daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek. 

  De productie kromp met 0,6 procent. Economen rekenden juist op een toename met 0,3 procent. 

  Volgens ING-econoom Carsten Brzeski neemt dat de hoop weg op een snel herstel van de Duitse industrie. 'Zelfs als de handelsspanningen afnemen en de brexit-onzekerheid daalt, zal het waarschijnlijk tot het eerste kwartaal van 2020 duren voor een duidelijke ommekeer gaan zien.

 • China: 'Deal met VS over terugschroeving tarieven'

  China en de VS zijn overeengekomen elkaars invoertarieven op goederen geleidelijk terug te draaien. Dat zegt het Chinese ministerie van Handel. Het bedrag aan tarieven dat in een eerste fase wordt teruggedraaid is nog onduidelijk. Bedoeling is om daar in de komende weken een akkoord over te ondertekenen.

  'We kenden de voorbije twee weken constructieve gesprekken', klinkt het nog. 

 • Futures: Europese beurzen starten in de plus

  Volgens de futures gaan de Europese beurzen straks hoger van start. Gemiddeld zouden de aandelen op het oude continent er 0,2 procent op vooruit gaan.

 • FSMA insidertransacties: Ludovic Saverys verkoopt groot pakket Euronav-aandelen

  Bestuurder Ludovic Saverys heeft de voorbije dagen voor 1,7 miljoen euro 165.803 aandelen Euronav verkocht. Dat leren de insidermeldingen op de FSMA-site. Per aandeel kreeg Saverys tusen 10,21 en 10,31 euro. Saverys is de zoon van oud-bestuurder Marc Saverys.

  Euronav steeg sinds begin dit jaar met 58 procent met dank aan de klim van de olietankertarieven. De voorbije dagen presteerde het aandeel opvallend zwak.

 • ArcelorMittal klopt prognoses

  ArcelorMittal ziet de winst in het derde kwartaal flink dalen.

  De brutobedrijfswinst kromp met 61 procent ineen tot 1,06 miljard dollar (0,96 miljard euro). De winst was wel hoger dan verwacht, want analisten rekenden op 0,94 miljard dollar. Ook de omzet dook 10 procent lager van 18,5 miljard naar 16,6 miljard dollar.

  De lagere winst is volgens de staalproducent onder andere te wijten aan de margedruk in de staalactiviteiten. Daarnaast kromp de verkoop van ijzererts met 14,7 procent en daalde de kwaliteitspremie die het bedrijf ontving op zijn ijzererts.

  De nettoschuld steeg in het derde kwartaal met 0,5 miljard naar 10,7 miljard dollar. Dat komt door de negatieve cashflow die onder meer het gevolg is van seizoensgebonden investeringen in het werkkapitaal. De schuldgraad zou jaar op jaar zakken in 2019, onder andere doordat er in het vierde kwartaal inkomsten komen door een efficiënter beheer van het werkkapitaal.

  CEO Lakshmi Niwas Mittal zegt dat de marktomstandigheden pittig zijn. 'Ook in het derde kwartaal waren de marktomstandigheden zwaar door de lage staalprijzen in combinatie met hogere kosten van materiaal.'

  Sinds het vierde kwartaal van 2018 dalen de prijzen van staal.

  ©BELGAIMAGE

 • Care Property Invest bevestigt hoger dividend

  Care Property Invest  zag de waarde van de vastgoedportefeuille eind september uitkomen op 624 miljoen euro, een stijging met 19,77 procent tegenover september 2018. De EPRA-winst kwam met 13,9 miljoen euro in het derde kwartaal 9,7 procent hoger uit. De bezettingsgraad bleef stabiel op 100 procent. Dat maakte Care Property Invest gisterenavond bekend in een trading update.

  De expert in woonzorgvastgoed bevestigt de jaarprognoses: een EPRA-winst per aandeel van 0,87 euro en een brutodividend van 0,77 euro, een stijging van 7 procent. Netto komt dat neer op 0,65 euro, want de roerende voorheffing bedraagt in dit geval slechts 15 procent. 

 • Is Europese Commissie optimistischer over de economie?

  De Europese Commissie publiceert om 11 uur een update van haar economisch weerbericht voor de eurozone en alle lidstaten.

  Lees hier onze vooruitblik.

 • DEME tekent twee contracten in Taiwan

  CDWE, een joint venture van het Taiwanese CSBC en de baggeraar DEME, heeft samen met Zhong Neng Wind Power twee contracten ondertekend voor het offshore windmolenpark Zhong Neng in Taiwan. Dat meldde DEME gisteren in een persbericht.

  De contracten omvatten het transport en de installatie van de funderingen. Het windmolenpark dat door China Steel wordt ontwikkeld zou in 2024 klaar moeten zijn.

  DEME is een dochter van het beursgenoteerde CFE .

 • Siemens komt beloftes na

  Siemens kwam zijn beloftes na in het kwartaal dat eind september eindigde. 

  Het conglomeraat zag de omzet klimmen met 3,5 procent tot 86,8 miljard euro. Dat komt overeen met de gematigde groei die het bedrijf eerder verwachtte. 

  De winst per aandeel ging van 6 naar 6,9 euro, een stijging van 15 procent. Daarmee kwam het de belofte van een winst per aandeel tussen de 6,30 en 7 euro na. De marge daalde echter met 50 basispunten tot 11,5, maar ook deze viel binnen de geprognosticeerde bandbreedte van 11 tot 12 procent.

  ©AFP

 • 'Euronext besnuffelt beurzen van Madrid en Milaan'

  Euronext  bestudeert momenteel verschillende overnames, waardoor die van de Madrileense beurs. Dat meldt Bloomberg.

  Euronext is ook geïnteresseerd om de beurs van Milaan te kopen, mocht eigenaar London Stock Exchange  beslissen de afdeling te verkopen. Mogelijk is een verkoop door de LSE nodig om de overname van datagroep Refinitiv goedgekeurd te krijgen.

 • Solvay verlaagt jaarprognose lichtjes

  Chemiegroep Solvay  verwacht dit jaar een organische groei van de onderliggende ebitda (brutobedrijfswinst) tussen -2 en -3 procent. In de zomer ging Solvay nog uit van een 'stabiele tot bescheiden lagere' winst.

  De nieuwe prognose houdt een ebitda in van 2,33 miljard euro over 2019. Dat is vrijwel stabiel tegenover 2018. De analistenconsensus voor de ebitda over 2019 staat op 2,31 miljard euro. De markt hield met andere woorden al rekening met een iets somberder Solvay.

  In het derde kwartaal kwam de omzet met 2,58 miljard euro iets lager uit dan verwacht (2,61 miljard), en de ebitda met 601 miljoen euro iets hoger dan voorzien (581 miljoen euro). 

 • Aedifica koopt rusthuis in Sulzbach-Rosenberg

  De specialist in zorgvastgoed Aedifica heeft weer eens een rusthuis gekocht, ditmaal in Sulzbach-Rosenberg (Duitse deelstaat Beieren) dat op circa 50 kilometer van Nürnberg ligt.

  Het gaat om een investering van 6 miljoen met een brutorendement van ongeveer 6 procent. Het gebouw heeft 90 kamers. 

 • Bpost gaat over de lat

  Dubbel goed nieuws gisteren na de bel voor de geplaagde 'facteur': Bpost  ging met het kwartaalrapport over de lat én heeft een nieuwe topman: Jean-Paul Van Avermaet, die overstap van beveiligingsfirma G4S. 

 • Spiekbriefje voor Solvay straks

  Opnieuw een pak kwartaalupdates zo dadelijk, onder meer van Solvay  . De meeste analisten kijken vooral uit naar de strategische update die nieuwe CEO Ilham Kadri samen met die cijfers verschaft, maar we geven toch even de basics van de consensus mee. Die gaat uit van een kwartaal in lijn met het eerste halfjaar: vlak dus. De omzet zou heel licht stijgen naar 2,61 miljard euro, bij een brutobedrijfswinst (ebitda) die 3 procent afbrokkelt naar 581 miljoen euro. Net als over het tweede kwartaal zou het vooral de 'oude' afdeling zijn, Performance Chemicals, die groei laat optekenen. 

 • Argenx en WDP halen vlotjes 637 miljoen op

  Goedemorgen! U vraagt of er na de eindejaarsrally - die de Bel20  gisteren naar de hoogste koers van het jaar bracht - nog altijd wat geld aan de zijlijn staan? Ja, hoor.

  Deze nacht haalde biotechgroep Argenx   tegen een korting van 6 procent op de jongste beurskoers een vlotte 437 miljoen euro op, waarmee de berg cash tot 1,3 miljard euro aanzwelt. 

  Iets eerder op woensdagavond liet WDP  weten dat de beoogde 200 miljoen euro binnen is. Grote beleggers tekenden gretig in, getuige de minieme korting van 1 procent op de jongste beurskoers. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud