Facebook is mobiel plots miljardenbusiness

De Europese beurzen sloten een halve procent hoger, ondanks de slechte economisch cijfers. In Duitsland is de fabrieksproductie deze maand veel sterker gekrompen dan gedacht en viel ook het ondernemersvertrouwen tegen. In Brussel werden Euronav, Nyrstar en Barco beloond voor positieve kwartaalupdates. Wall Street sloot Facebook weer in de armen.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw livebloggers Koen Lambrecht, Roland Legrand en Sebastien Rousseau. We werken de informatie voortdurend bij. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

18.06 uur: Bedankt voor het lezen en tot morgen.

18.05 uur: We gaan er uit met een beeld (Belga) van en tweet over het Limburgse drama. Veel sterkte aan de duizenden werknemers en hun families. Meer reacties op de sluiting van Ford Genk vindt u hier.

@ivanvandecloot over Ford Genk op Tijd.tv: 'Sluiting Ford Genk kost ons 0,25 procent van het BBP' bit.ly/P2wJ4j— Dirk Selleslagh (@DirkSelleslagh) October 24, 2012

 

17.57 uur: Het invloedrijke beleggersblad Barron's vindt Facebook nog altijd te duur ondanks de versnelling van de omzet.

Facebook stock remains pricey despite its earnings beat $FB on.barrons.com/TUiM5B— Barron's Online (@barronsonline) October 24, 2012


17.48 uur: Euronav profiteerde vandaag van kleiner dan verwacht verlies dat het gisterenavond publiceerde. Zonet liet de olietankerrederij dat het zijn tanker Algarve verkocht voor 35,87 miljoen dollar. De meerwaarde op de verkoop bedraagt 7,3 miljoen dollar. De vrij beschikbare cash gegenereerd door deze verkoop na de verplichte terugbetaling van de lening bedraagt 17,3 miljoen dollar.

17.43 uur: Brussel en de andere Europese beurzen zijn een halve procent hoger gesloten. Mobistar (-5,8%) was de grootste verliezer, Euronav (+6,3%) de grootste winnaar.

17.29 uur: We zijn er nog lang niet.

German Chancellor Merkel says Euro countries face years of reforms— Fabrizio Goria (@FGoria) October 24, 2012


17.24 uur: KPN verloor vandaag ruim 2 procent tot 5,44 euro. Gisteren rapporteerde de telecomgroep nog maar eens een teleurstellend kwartaal. Het zette Bank of America Merrill Lynch vandaag aan tot een koersdoelverlaging van 7,60 tot 6,40 euro - het advies blijft 'houden'.

17.17 uur: De noodlijdende kaartenmaker De Rouck Geomatics mag van de Brusselse handelsrechtbank verder doen onder de doorstartwet (WCO). Het bedrijf noteert op de Brusselse nevenmarkt Alternext.

16.50 uur: De Europese beurzen winnen gemiddeld bijna een halve procent. In de Brusselse Bel20-index valt de daling van Mobistar op: -4,7% tot 21,47 euro. Gisteren zat het aandeel nog bijna 4 procent in de lift na de publicatie van het derdekwartaalrapport. Na een nachtje slapen, kijken beleggers duidelijk anders aan tegen de 'beter dan verwachte resultaten'. Rabobank verlaagde zijn winstprognose voor dit jaar van 2,85 tot 2,84 euro per aandeel. Dat leidt op zijn beurt tot een koersdoelverlaging van 30 tot 26 euro - het advies blijft 'houden'.

'Mobistar zit vast in een krimpende mobilofoniemarkt waarop de concurrentie toeneemt: door de nieuwe telecomwet moeten de operatoren de klanten zonder opzegtermijn laten gaan en de operatoren neigen almaar meer naar het subsidiëren van mobiele toestellen in ruil voor een belabonnement, wat tot margedruk kan leiden', stellen de Rabobank-analisten Frank Claassen en Philip Scholte. Ze achten het nieuwe kostenbesparingsprogramma van 100 miljoen euro in de periode 2013-2015 onvoldoende om de omzetkrimp (-5% omzet uit telefonie in derde kwartaal) op te vangen. Volgend jaar zien de analisten de bedrijfskasstroom (ebitda) nog eens met 8 procent dalen. En 'het dividendrendement (12 à 14 procent) ziet er aantrekkelijk uit, maar is niet houdbaar als de nettowinst blijft afnemen.

16.34 uur: De hoeraberichten over de Amerikaanse huizenmarkt blijven zich opstapelen.

New-home sales reach their best level since April 2010, in another sign of a housing market recovery. cnnmon.ie/QWX3cA #RealEstate— CNNMoney.com (@CNNMoney) October 24, 2012


16.00 uur: Collega Raphaël, een luchtvaartfreak, meldt dat de twee langste commerciële vluchten ter wereld verdwijnen. Door besparingen stopt Singapore Airlines (foto: AFP) zijn non-stop vluchten op de routes Singapore-Newark en Singapore-Los Angeles. Met een vliegduur van respectievelijk 18.50 uur en 17.20 uur zijn dat de langste vluchten van de wereld.

 

15.52 uur: Krijgt Griekenland nu twee jaar uitstel, ja of nee? Volgens de Griekse minister van Financiën, Yannis Stournaras, wel. Zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble kan dat nieuws echter niet bevestigen.

Schaeuble says troika must decide if Greece has made progress, then Eurogroup will discuss troika report but no date set - rtrs— Eleftheria Kourtali (@EKourtali) October 24, 2012


15.48 uur: Nog op Wall Street wint Ford 1 procent tot 10,10 dollar.

15.35 uur: Wall Street is hoger gestart: Dow Jones +0,3%, Nasdaq 0,7% en de S&P500 +0,4%. Facebook knalt 22 procent hoger. Waarom? Zie 15.00 uur.

15.27 uur: Superbelegger Warren Buffett blijft op overnamejacht met zijn cashberg van 40 miljard dollar. Op de Amerikaanse zakenzender CNBC verklaarde de topman van de holding Berkshire Hathaway dat er recent twee deals van ieder zowat 20 miljard dollar mislukten.

Buffett says global economy slowing but U.S. inching ahead, keen to make another big acquisition reut.rs/WIq2I3— bernadette baum (@bernadettebaum) October 24, 2012

Verder wil Buffett dat Ben Bernanke in 2014 voor een derde termijn als voorzitter van de Federal Reserve gaat. 'I would vote for Bernanke again, and I'd get my kids out and everybody else to vote for him.'

15.00 uur: Facebook is in de voorbeurshandel niet te houden, in reactie op het sterke kwartaalrapport dat het gisteren vrijgaf. Beleggers zijn verheugd dat de sociaalnetwerksite ook centen begint te genereren op mobiele toestellen als smartphones en tablets. In het eerste kwartaal bedroegen de mobiele reclame-inkomsten nog 0. Eind september stond de teller al op 152,6 miljoen dollar, goed voor 14 procent van Facebooks totale advertentie-inkomsten.

Bovendien verklaarde financieel directeur David Ebersman dat de advertenties in de Facebook News Feed per dag 4 miljoen dollar genereren. Per dag. En dat drie vierde van die inkomsten afkomstig zijn van mobiele News Feed advertenties. 75% van 4 miljoen is 3 miljoen per dag, maal 365 dagen is ... 1,1 miljard dollar. Op slag is het mobiele niet langer een probleem voor Facebook, maar een miljardenbusiness. En zoals Business Insider opmerkt: het bedrijf plakt nog niet eens reclame in Instagram, zijn fotonetwerk met 100 miljoen gebruikers.

$FB up 23% in pre-market. #facebook earnings, decent. #wallstreet wowed.— Lauren Simonetti (@SimonettiLauren) October 24, 2012


14.11 uur: Boeing trekt zijn winstprognose op na een sterker dan verwacht derde kwartaal. De Amerikaanse vliegtuigbouwer verwacht nu een jaarwinst van 4,80-4,95 dollar per aandeel. Het is al de derde keer dit jaar dat Boeing zijn prognose verhoogt. In het derde kwartaal steeg de omzet met 13 procent tot 20 miljard dollar en kwam de nettowinst uit op 1,03 miljard dollar (-6%) of 1,35 dollar per aandeel. Dat is hoger dan de 1,12 dollar die analisten volgens Bloomberg hadden verwacht.

13.49 uur: De Franse trader Jérôme Kerviel is ook in beroep veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf, waarvan drie jaar effectief. Hij moet bovendien het verlies van 4,9 miljard euro dat hij in 2008 veroorzaakte, integraal terugbetalen. Tijdens zijn eerste proces beweerde Kerviel dat zijn oversten op de hoogte waren van de posities –50 miljard euro – die hij had ingenomen. Tijdens het proces in beroep veranderde hij het geweer van schouder en verklaarde hij dat Société Générale hem had laten doen om hem andere verliezen,te wijten aan de ‘subprimes’, ten laste te kunnen leggen.

13.09 uur: Tegen de achtergrond van Ford Genk klinkt dit wel heel cynisch.

Would the auto industry be doing as well if it was Romney completing his first term as president? cnnmon.ie/Tw1UHW

No son todo malas noticias: Ford cierra una fábrica en Bélgica y lleva la producción a Valencia m.publico.es/444357 Publico.es— Alfonso Marín (@sitolibre) October 24, 2012

12.53 uur: Voorbeurs stijgt Facebook naar 22,01 dollar, dat is een winst van bijna 13 procent. De kwartaalcijfers worden goed ontvangen. Citi Research zette het aandeel op 'kopen'. MarketWatch:

"What investors have for the first time since the FB IPO is fundamentals acceleration WITH a reasonable valuation," analyst Mark Mahaney wrote in a note to clients. 

12.44 uur: Ook Le Monde weet dat Griekenland twee jaar extra krijgt om zijn financiën recht te trekken.

Athènes va obtenir deux ans de plus pour redresser ses finances publiques fr.finance.yahoo.com/actualites/ath…— Fabrice Pelosi (@fabricepelosi) October 24, 2012


12.11 uur: Ook de Britse fabrieken hebben het moeilijker. Een index van de fabrieksbestellingen daalden in oktober tot -23 van -8 in september, maakte de Confederation of British Industry bekend. De voorbije drie maanden stagneerde de productie van de Britse industrie, wat de slechtste prestatie is sinds 2009. 

12.01 uur: Duitse veiling

*GERMANY SELLS 10-YR BONDS AT 1.56%, HIGHEST YIELD SINCE APRIL— Michael Hewson (@michaelhewson) October 24, 2012

11.45 uur: De resultaten van Volkswagen beantwoorden aan de verwachtingen, maar zijn niet zo best. Het bedrijfsresultaat viel in het derde kwartaal 19 procent terug. De krimpende West-Europese automarkt, de hogere kortingen die de groep moest toekennen en investeringen in techniek en modellen zijn de oorzaken. Omzetmatig presteerde VW wel prima en de groep handhaaft ook haar prognose. Het aandeel veert 3,4 procent op.

11.40 uur: De tegenvallende Europese economische cijfers lijken verteerd. De EuroStoxx50 stijgt weer 0,25 procent. In Brussel blijven Barco, Nyrstar en Euronav het mooie weer maken. In zijn beursspiegel lijst Kim Evenepoel alles nog eens op.

10.45 uur: De zachte landing van de Duitse economie gaat door, zegt ING-econoom Carsten Brzeski als reactie op de tegenvallende PMI en IFO. Die tonen aan dat de goede tijden voorlopig voorbij zijn. Bovendien is het veiligheidsnet van de industrie erg fragiel geworden: de orderboeken zijn de voorbije maanden merkelijk dunner geworden en er komen maar evenveel nieuwe bestellingen bij als in oktober 2010. Tegelijkertijd hebben de bedrijven hun voorraden aangevuld. 'Een combinatie die duidelijk weinig goeds voorspelt voor de industriële productie in de komende maanden', meent Brzeski.

10.20 uur: SAP wint 3,1 procent. De Duitse producent van bedrijfssoftware verhoogde zijn omzetdoelstelling voor het hele jaar. De verkoop van nieuwe licenties, een maatstaf voor toekomstige inkomsten, groeide in het derde kwartaal sterker dan verwacht. Volgens co-CEO Jim Hagemann wint SAP bovendien marktaandeel in alle regio’s.

10.03 uur: Nog meer macro-economische cijfers die ontgoochelen. De Duitse Ifo-index, die het ondernemersvertrouwen meet, is in oktober bedaald tot 100,0 van 101,4 in september. Economen hadden 101,6 verwacht. 

German business sentiment dropped for the sixth successive month— cigolo (@cigolo) October 24, 2012

IFO valt tg met zwakke'huidige situatie'&vlakke verwachtingen.Nieuwe opdoffer na zwakke PMI. Wat kan ECB nog doen om vertrouwen herstellen?— Koen De Leus (@KoenDeLeus) October 24, 2012

En de PMI voor de eurozone, zeg maar het ondernemersvertrouwen, brokkelt af tot 45,8 in oktober van 46,1 in september. De verwachte verbetering (tot 46,5 volgens economen) deed zich dus niet voor.

De Europese indexen zakken dieper. De EuroStoxx50 verliest nu 0,4 procent, de brede Stoxx600 0,3 procent.

09.50 uur: KBC Securities verlaagt zijn koersdoel voor Euronav van 6 tot 5 euro. Analist Wouter Vanderhaeghen wijst op het verslechterend momentum voor tankeraandelen door de moeilijkheden bij OSG. Die Amerikaanse tankerrederij overweegt diverse strategische opties, waaronder Chapter 11. Als OSG moet herstructureren, kunnen tankers op de markt komen en dat kan de scheepsprijzen nog verder drukken. Tegen de huidige wisselkoersen en scheepsprijzen raamt de KBCS-analist de netto actiefwaarde van Euronav op 5,72 euro per aandeel. Zijn advies blijft 'houden'. Het aandeel Euronav stijgt intussen 2,5 procent.

09.46 uur: De indexwinsten in Europa zijn verdwenen en er staan rode cijfers op het bord. De teleurstellende prestatie van de Duitse industrie is de oorzaak. De euro donderde naar beneden toen de Duitse PMI werd gepubliceerd. 

09.36 uur: De Duitse ondernemers zijn een stuk somberder geworden, blijkt uit de PMI.

German October Flash composite PMI falls to 48.1 (from a final 49.2 in September) bit.ly/UADkWf— ForexLive (@ForexLive) October 24, 2012

Euro plunging after German PMI. German Manufacturing PMI (Oct A) M/M 45.7 vs. Exp. 48.0 (Prev. 47.4)— financial acrobat (@finansakrobat) October 24, 2012

09.26 uur: Grote verliezer in Europa is Volvo (-7%). De vrachtwagenbouwer kwam met tegenvallende resultaten en sombere vooruitzichten. Ook over Heineken (-2,7%) zijn beleggers niet zo tevreden.

09.22 uur: In Brussel schiet Nyrstar meer dan 5 procent hoger na goede cijfers over de productie van de mijnen. Barco doet nog beter met 5,9 procent winst.

Opvallend is voorts de koersreactie van Euronav (+2,95%), want de tankerrederij maakte dinsdagavond zware verliescijfers bekend.

09.18 uur: We waren even 'uit de lucht' door het dramatische nieuws over Ford Genk. De grote assemblagefabriek in Limburg gaat in 2014 dicht, wanneer de huidige modellen het einde van hun levenscyclus hebben bereikt. 4300 banen zijn rechtstreeks getroffen, daarnaast duizenden bij toeleveranciers.

De Europese beurzen zijn intussen hoger van start gegaan. De EuroStoxx50 wint 0,6 procent. Vooral de verbetering van de Chinese industrie lijkt voor steun te zorgen.

08.58 uur: Minder goed waren de resultaten van Volvo. De Zweedse vrachtwagenbouwer zag de bedrijfswinst in het derde kwartaal terugvallen tot 2,9 miljard kronen (336,1 miljoen euro) van 5,8 miljard een jaar eerder. Analisten hadden een veel kleinere daling tot 4,5 miljard kronen verwacht. Volvo verwacht volgend jaar geen groei op zijn twee voornaamste markten: Europa en Noord-Amerika.

08.52 uur: Heineken boekte in het derde kwartaal 7,1 procent meer omzet. De nettowinst steeg met 9,9 procent tot 577 miljoen euro. Volgens SNS Securities zijn de resultaten iets zwakker dan verwacht. 

08.45 uur: Griekenland gaat de pensioenleeftijd optrekken en snijden in het ambtenarenleger.

*GREEK AUSTERITY PLAN INCREASES RETIREMENT AGE TO 67, ANA SAYS— @lemasabachthani (@lemasabachthani) October 24, 2012

08.38 uur: De Europese beurzen zullen hoger openen, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 noteert een half procent in de plus.

Vanmorgen maakte Nyrstar bekend dat zijn mijnen hebben in het derde kwartaal ongeveer 80.000 ton zink in concentraat geproduceerd. Dat is 5 procent meer dan in het tweede kwartaal en een kwartaalrecord. De productie van zinkmetaal daalde met 5 procent, onder meer door een blikseminslag en brand in Budel. Zowel de mijn- als de smelterproductie zitten op schema.

Ook de trading update van Barco bevatte positief nieuws. In het derde kwartaal steeg de omzet met 13 procent en ook de bedrijfskasstroom en bedrijfswinst zijn gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Barco boekte bovendien voor 291,2 miljoen euro bestellingen, een stijging met 14,8 procent.

08.25 uur: Volgens de Süddeutsche Zeitung krijgt Griekenland twee jaar extra de tijd om zijn begroting bij te sturen. De krant baseert zich op een conceptversie van een intentieverklaring tussen Griekenland en zijn internationale schuldeisers. Athene zou pas tegen 2016 zijn begrotingstekort moeten verminderen tot 3 procent.

08.23 uur: Vandaag trekt Mario Draghi naar het hol van de leeuw. De ECB-voorzitter wil Berlijn overtuigen van zijn beleid om obligaties van noodlijdende lidstaten op te kopen om zo uit de eurocrisis te geraken. Voor veel Duitse politici zijn die inkopen als vloeken in de kerk. Ze staan dwars op de monetaire orthodoxie van de Bundesbank, de centrale bank waarnaar de ECB is geboetseerd.

Draghi trekt ten strijde om Duitse politici ervan te overtuigen dat zijn beleid de inflatie niet op hol zal doen slaan en de Duitse belastingbetalers ook niet zal opzadelen met schulden die ze nooit zullen kunnen terugbetalen. De Bundesbank heeft maandag alvast openlijk brandhout gemaakt van Draghi's beleid, wat zijn missie in het Duitse parlement vandaag extra moeilijk maakt. 

08.15 uur: Goedemorgen, beste lezers! Een nieuwe handelsdag breekt aan, maar onze aandacht gaat vanmorgen in de eerste plaats naar Genk, waar de Europese Ford-directie om 9 uur slecht nieuws bekendmaakt. De vraag is hoe dramatisch het zal zijn: wordt Ford Genk zwaar afgeslankt of is een volledige sluiting op komst?

De Aziatische beurzen boeken lichte tot matige verliezen, vooral onder invloed van tegenvallende bedrijfsresultaten. De verliezen werden wel iets kleiner na de publicatie van een niet-officiële meting van het Chinese ondernemersvertrouwen. De China HSBC Flash Manufacturing Purchasing Managers Index (PMI) steeg in oktober tot 49,1  van in september. Dat is het hoogste peil in drie maanden. Bovendien werden de sterkste orderboeken sinds april gemeld. Dat lijkt er op te wijzen dat de Chinese economie zachtjes aan herstelt en dat niet voor een harde landing moet worden gevreesd.

De beurs van Sydney sloot 0,8 procent lager, Seoul zakte 0,6 procent en Tokio 0,5 procent. In China staat iets kleinere verliezen op de borden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud