1. Markten Live
 2. Live blog

Fagron verliest deel van herstel

Een verse lading Chinese zorgen, duwde de Europese beurzen stevig in het rood. Ook Wall Street deelt in de malaise. In de Bel20 spurtte D'Ieteren fors hoger na zijn sterke halfjaarcijfers. Beleggers namen winst op Fagron na de koersopstoot maandag.
 • Agenda 2 september 2015

  We gaan het hierbij laten. Hieronder de agenda voor morgen. Tot dan!

  WOENSDAG 2 SEPTEMBER

  ECONOMIE/FINANCIËN
  Verenigde Staten:
  Werkgelegenheid privé­sector (cijfers sociaal ­secretariaat ADP) augustus,
  14.15 uur
  Fabrieksbestellingen juli,
  16 uur
  Federal Reserve: Beige Book (conjunctuurrapport), 20 uur

  BEDRIJVEN
  België:
  Umicore: Capital Markets Day (Londen)

 • Bel20 sluit 2,2 procent lager af

  De Bel20 is uiteindelijk 2,2 procent lager afgesloten. Hier de toppers en de floppers in Brussel:

   

 • Een wereld vol groeikrampen

  Eerder op de dag waarschuwde IMF-topvrouw Christine Lagarde al dat de wereldgroei lager zal uitkomen dan verwacht. Ook de jongste PMI-cijfers tonen dat de wereldeconomie niet in bloedvorm verkeerd. In China wijst de vertrouwensindicator simpelweg op een krimp. In de VS wijzen de cijfer op een vertraging van de groei. Alleen de eurozone lijkt vooralsnog stand te houden. Maar zoals KBC-econoom Edwin De Boeck aangeeft, is het maar zeer de vraag of het oude continent dat lang weet vol te houden. 

  Na China wijst nu ook de afkalving van VS-ondernemersvertrouwen op vertragende wereldconjunctuur. Houdt Europa stand? pic.twitter.com/BN2ZVyNv0P— Edwin De Boeck (@EdwinDeBoeck) 1 september 2015

 • Tegenvaller over Amerikaanse industrie

  De ISM, een indicator voor het vertrouwen in de Amerikaanse industrie, komt in augustus uit op 51,1 punten tegenover 52,7 in juli. De marktconsensus lag op een lichte daling naar 52,5 punten. Het goede nieuws is dat een getal boven 50 nog altijd op groei wijst. 

  Lowest ISM in two years, but manufacturing is still expanding.— Eddy Elfenbein (@EddyElfenbein) 1 september 2015

 • Wall Street opent lager

  De Amerikaanse beurzen ontsnappen niet aan de algehele malaise op de beurzen wereldwijd. Kort na het startschot koers de Dow Jones 1,7 procent lager, de S&P500 1,6 procent en de Nasdag 1,3 procent. 

 • Futures: Wall Street fors lager

  Volgens de futures zal Wall Street niet voor de kentering zorgen op de aandelenmarkten. Integendeel, de zorgen over de wereldeconomie sleuren ook de belangrijkste Amerikaanse indexen mee het bloedrode bad in. 

   

 • Canada belandt in recessie

  De Canadese economie is in een recessie beland. Het tweede kwartaal kromp de waarde van de geproduceerde goederen en diensten (bbp) immers met 0,5 procent en het eerste kwartaal was het bbp al gezakt met 0,8 procent. Daarmee is Canada het enige van de G7-landen dat kampt met een recessie. De krimp is grotendeels de schuld van de ingezakte olieprijzen, Canada is de op vier na grootste producent van olie in de wereld. Het gaat om de eerste recessie sinds de financiële crisis 2008-2009. 

   

  Een oliepomp nabij Calgary, Alberta ©REUTERS

 • Fagron verspeelt deel van herstel

  Onderaan de tabellen op de Brusselse beurs hangt dinsdag Fagron . Met een winst van ruim 17 procent herstelde het aandeel maandag nog deels van de recente klappen die het kreeg omwille van twijfel over het groeiverhaal in de VS. Dinsdag achten beleggers de tijd blijkbaar al weer rijp om wat winst te nemen.

  De rally maandag volgde op het bericht dat ondernemer Marc Coucke van de koerszwakte profiteerde om zijn belang in Fagron opnieuw uit te breiden. Hier nog eens zijn motivatie:

   

  1 U verkocht anderhalf jaar geleden bijna al uw Fagron-aandelen. Nu koopt u weer bij. Waarom?
  'Toen ik de koersval van Fagron en de verhandelde volumes zag, kreeg ik de indruk dat er zwaar 'geshort' werd op het aandeel. Ik ken het bedrijf heel goed (het is een ex-divisie van Omega Pharma, red.) en ben het blijven volgen. Wat Fagron in de VS meemaakt, was onverwacht. Dat kan gebeuren. Maar Fagron is een flexibel bedrijf. Dat is het altijd geweest. Het zal wel nieuwe opportuniteiten vinden. Ik hoop dat de mensen wat meer naar de fundamenten van Fagron zullen kijken. Men vergeet dat het een wereldleider is in magistrale bereidingen. Het is niet omdat er in één regio even iets verandert dat dat veralgemeend moet worden.'

  2 Moeten we binnenkort nog andere investeringen verwachten?
  'Ik probeer in Belgische bedrijven te investeren, zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde. En ik kijk meer specifiek naar mijn eigen sector. De kans is groot dat er nog participatiemeldingen volgen. In welke bedrijven kan ik nu natuurlijk nog niet zeggen.'

  3 Na de verkoop van Omega Pharma ging u een structuur opzetten om uw investeringen te beheren. Hoe zit het daarmee?
  'We hebben al een aantal mensen aangeworven, maar er moeten nog andere aanwervingen volgen. We zijn de structuur zelf - rond mijn familieholding Alychlo - nog aan het uitbouwen.'

 • Noorse oliegroep Aker schrapt nog eens 500 banen

  Aker Solutions  , dat producten, systemen en diensten aan de olie-industrie levert, gaat nog eens 500 jobs schrappen, vooral in zijn divisie onderwatertechnologie. Aker lijdt onder de forse daling van investeringen in de ontginning en productie van aardolie. Eerder al had de groep aangekondigd 900 banen te liquideren. Aker Solutions boekte over het tweede kwartaal de helf minder winst. Volgens DNB Markets gingen sinds begin vorig jaar meer dan 20.000 banen verloren in de Noorse oliesector.

 • Collega Koen Lambrecht legt u haarfijn uit waarom D'Ieteren op een rotslechte beursdag toch zowat 10 procent weet te winnen.  

 • Rally op oliemarkt onderbroken

  Na de spectaculaire klim de voorbije drie dagen - de olieprijs steeg met een kwart - lijkt de oliemarkt dinsdag wat te bedaren. De prijs voor een vat ruwe Brent-Noordzeeolie daalt in Londen 2,6 procent naar 52,73 dollar.   

   


 • Een overzicht van de handel op de Brusselse beurs leest u hier

 • Italië sterkt aan

  De bbp-ramingen voor Italië in het eerste en tweede kwartaal zijn opwaarts herzien. De Italiaanse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,4 procent en in het tweede met 0,3 procent (in plaats van 0,3 en 0,2 procent). Goed nieuws voor premier Matteo Renzi

  Bovendien is de werkloosheid onverwacht gedaald van 12,5 procent in juni tot 12 procent in juli, volgens een eerste raming.

  Italy's GDP grew by 0.3% in Q2, same performance as Q1. Two quarters of positive growth in a row: that hasn't happened in Italy since 2011!— Maxime Sbaihi (@MxSba) 1 sep. 2015

  Fruit- en groentehandelaars lossen hun waren langs het Canal Grande in Venetië ©© Steven Gillis

 • Geen nieuwe Lotus-fabriek in Meise

  De door vlammen verwoeste fabriek van Lotus Bakeries in Meise wordt niet heropgebouwd. De productie verhuist naar Courcelles. Mogelijk verdwijnen er 71 banen, al zou een deel van het personeel de kans krijgen in een andere fabriek van de koekjesbakker te gaan werken.

 • D'Ieteren en de VW Passat

  Nog enkele sprokkels uit de persconferentie die D'Ieteren maandagnamiddag gaf:

  Axel Miller ©Photo News

  - Dat het marktaandeel van D'Ieteren in de eerste zes maanden lichtjes daalde, komt vooral door Volkswagen. Het marktaandeel van Volkswagen zakte van 9,84 tot 9,48 procent. D'Ieteren kreeg minder Passats geleverd dan gewenst. De nieuwe, strak gelijnde Passat is Auto van het Jaar en verkoopt ontzettend goed in Europa. De fabriek kan de vraag nauwelijks volgen. Het gebeurt wel vaker dat Wolfsburg dan voorrang geeft aan andere, grotere markten en België wat in de kou blijft.

  - De rendabiliteit van de eigen garages van D'Ieteren is verbeterd. In het Brusselse is al een paar jaar een ingrijpende herstructurering bezig, die stilaan vruchten begint af te werpen. D'Ieteren greep ook in bij de recent overgenomen garages in het Antwerpse en op de as Brussel-Antwerpen. 'Ik denk dat we de juiste maatregelen hebben genomen. De rendabiliteit van de concessiehouders moet omhoog om het voor hen leefbaar te houden', zei CEO Axel Milller daarover.

  - De topman gaf ook nog wat toelichting bij de inkrimping van het Belgische dealernetwerk waar D'Ieteren op aanstuurt. 'Dat is een beweging die al jaren bezig is. Ooit warer er 300 dealers die onze merken verkochten, nu nog 170. Maar de harde realiteit is dat concessionarissen met zeer kleine marges werken en we moeten daar iets aan doen. Alle merken lijden. De dealers kampen met dalende inkomsten uit de dienst na verkoop omdat de wagens beter zijn en met stijgende kosten, want van de constructeurs moeten ze meer en meer investeren.' Volgens Millers is het allemaal een kwestie van schaal en moeten de kosten over grotere volumes worden gespreid.

  - Over de 'derde pijler' was er geen nieuws. 'We zijn ermee bezig en bekijken verschillende transacties, maar we zijn niet gehaast', was het summiere commentaar van Miller.

 • Toppers en floppers

  In de ochtendhandel zijn dit de grootste stijgers en dalers op de beurs van Brussel. De winst van D'Ieteren  kan niet verhinderen dat de Bel20  mee wegzinkt in de algemene Europese beursmalaise  .

   

 • Lagarde: 'Wereld zal trager groeien dan verwacht'

  De opbeurende cijfers over het herstel in de eurozone (zie post 10.23 uur) weten Europese beleggers niet te inspireren. De Eurostoxx50  duikt in de voormiddag diep in het rood.

  Vermoedelijk bederft Christine Lagarde het humeur van beleggers wereldwijd. De Franse topvrouw van het IMF waarschuwt dat de groei van de wereldeconomie lager kan uitvallen dan verwacht. In juli voorspelden de cijferaars uit Washington 3,3 procent groei dit jaar, een jaar eerder was dat nog 3,4 procent. 'We verwachten dat de wereldgroei bescheiden zal blijven en wellicht zwakker dan voorspeld in juli', aldus Lagarde.  

   

  ©AFP

 • Goede Europese macro-cijfers

  Terwijl de markt zich blind staart op de groeivertraging in China, lijkt het herstel in de eurozone overeind te blijven. Zo staat het vertrouwen in de Duitse industrie op zijn hoogste peil in bijna anderhalf jaar, blijft het vertrouwen bij de bedrijfsleiders in de hele eurozone min of meer overeind, en daalt de werkloosheid in Italië zowaar. De enige valse noot: in Frankrijk valt het vertrouwen terug en blijft het PMI-cijfer op een krimp in de industrie wijzen.  

  Germany Manufacturing #PMI hits 16-month high of 53.3 in August http://t.co/ge3SBY2DDD http://t.co/3VSzSfXC75— Markit Economics (@MarkitEconomics) 1 september 2015

  August 2015 Eurozone Markit manufacturing PMI 52.3 vs 52.4 exp http://t.co/71QJJPYfMg— ForexLive (@ForexLive) 1 september 2015

  July 2015 Italian unemployment rate 12.0% vs 12.6% exp http://t.co/3YhF64EO9t— ForexLive (@ForexLive) 1 september 2015

  #France Markit Manufacturing PMI Aug F: 48.3 (est. 48.6; prev. 48.6) /via @markiteconomics #euro pic.twitter.com/Zka0zoJhBk— Yannis Koutsomitis (@YanniKouts) 1 september 2015

 • Analisten over D'Ieteren

  D'Ieteren  trekt dinsdag in moeilijke marktomstandigheden een stevige tussensprintje met dank aan een goed halfjaarrapport.

  ING geeft een koopadvies met een koersdoel van 39 euro:

  Het is bemoedigend dat de trend in de organische omzet verbetert bij Belron en dat het management actie onderneemt bij Belron en D'Ieteren Auto.
  Emmanuel Carlier
  Analist ING

  Wij denken dat de marges bij Belron geleidelijk zullen herstellen door (1) meer diversificatie in de kostenstructuur, (2) toenemende schaalvoordelen in de grootste markten, de VS en Duitsland, (3) een verbetering van de winstgevendheid in de opkomende markten, en (4) het geleidelijke herstel van de economische context.
  Emmanuel Carlier
  Analist ING

   

  Bank Degroof trekt zijn advies op van 'houden' naar 'bijkopen', het koersdoel gaat van 34 naar 36 euro.

  Door de goede cijfers en de verhoging van de prognose herzien wij ons advies opwaarts. Maar we blijven bezorgd over de zwakke evolutie op de Europese markt en over de moeilijkheden om het model van Belron winstgevend toe te passen in de groeilanden.
  Bernard Hanssens
  Analist Bank Degroof

   

  KBC geeft een 'bijkopen'-advies met een koersdoel van 38 euro.

  Ondanks het risico dat de zoektocht naar een nieuwe poot in de activiteiten met zich meebrengt, en enkele fundamentele zorgen over de neerwaartse trend bij Belron in Europa, vinden wij de waardering aantrekkelijk.
  Wim Hoste
  Analist KBC Securities

 • Europese beurzen onderuit

  Zoals de futures aangaven, krijgen de Europese beurzen een stevige tik door de nieuwe tegenvallende cijfers over de Chinese industrie. De Eurostoxx50 staat minder dan een half uur na het startsein voor de handel al 1,8 procent in het rood. In Brussel duikt de Bel20 1,5 procent in het rood. 

  In China zelf lijkt de rust op de beurzen enigszins teruggekeerd. Al zien waarnemers daar vooral de hand van de overheid in. 

  Something's going on in the afternoons on China's stock market http://t.co/pT1uz8MHUM pic.twitter.com/qQPMmcWJkf— Bloomberg Business (@business) 1 september 2015

 • Koopadvies voor Ter Beke

  Bank Degroof verhoogt zijn advies voor Ter Beke  van 'houden' naar 'kopen' met een forse verhoging van het koersdoel van 74 naar 110 euro, wat een opwaarts potentieel van 40 procent betekent. De Waarschootse voedingsgroep nam maandag een belang van 33 procent in zijn Franse sectorgenoot Stefano Toselli. De twee producenten van bereide gerechten werkten al sinds 2011 samen in hun Poolse joint venture The Pasta Food Company.

   

  De combinatie van een aantrekkelijke waardering, de relatief gemakkelijke vergelijkingsbasis door de nazinderende paardenvleescrisis in de cijfers van vorig jaar, en de grotere kans dat Ter Beke zijn overnameoptie op Stefano Toselli licht, maakt ons veel optimistischer over de mogelijke prestatie van het aandeel de komende maanden.
  Hans D'Haese
  Analist Bank Degroof

 • D'Ieteren knalt fors hoger

  Beleggers tonen zich duidelijk tevreden met de sterke cijfers bij D'Ieteren . Kort na de openingsbel is de autodienstengroep de enige Bel20'er die niet in de rode cijfers duikt. 

 • Koopadvies voor Melexis

  Beurshuis KBC Securities geeft chipproducent Melexis  een koopadvies na de recente terugval. De richtprijs blijft wel ongewijzigd op 57,5 euro.   

   

  KBC Securities verhoogt advies #Melexis naar 'Kopen' met ongewijzigd koersdoel. "impact van China wordt overschat" pic.twitter.com/zd3UeuC6TI— Tom Simonts (@TSimonts) 1 september 2015

 • Euronav verlaagt rentelasten

  Tankerrederij Euronav  heeft een nieuwe kredietlijn verkregen bij een internationaal consortium van banken. De lening bedraagt tot 750 miljoen dollar en komt ter vervanging van een bestaande kredietlijn. De rente daalt fors tot de Libor-rente plus 195 basispunten, voorheen nog de Libor plus 300 basispunten.

  het kapitaal dien om:

  - 21 schepen te herfinancieren

  - de ovename van vier nieuwe supertankers (VLCC's) te financieren

  - in te zetten in het werkkapitaal van het bedrijf

   

  De nieuwe kredietlijn - die 1,35 keer overschreven werd - bezorgt Euronav heel wat flexibiliteit voor de toekomst. We geloven dat de bankleningen vandaag de beste manier zijn om aandeelhouderswaarde te creëren op korte én lange termijn. De rente en de structuur van de lening zijn een teken van onze sterke relatie met een stabiele groep van crediteuren en wij zijn zeer verheugd in zo'n sterke positie te zitten.
  Paddy Rodgers
  CEO Euronav

 • Tokio incasseert zwaar verlies

  In Japan zit de beursdag er op. De Nikkei krijgt een klap van bijna 4 procent door slechte Chinese cijfers. 

  Nikkei closes -3.84% at 18165.69 http://t.co/Q2RXKaFkkj— ForexLive (@ForexLive) 1 september 2015

 • Futures: Europa op weg naar stevige tik

  Volgens de futures reageren beleggers andermaal verschrikt op de slechte cijfers voor de Chinese industrie. De pan-Europese graadmeter Eurostoxx50 zou bij de aanvang van de handel meteen tot 2 procent lager duiken.  

  DAX futures getting hammered pic.twitter.com/KS9sIoCvOj— Jonathan Ferro (@FerroTV) 1 september 2015

 • Bel20-resultatenoverzicht

  Buiten Colruyt (gebroken boekjaar) zijn alle Bel20'ers  met halfjaarcijfers gekomen. Collega Sonja Verschueren maakte een overzicht. De conclusie: beursgenoteerd Brussel miste zijn afspraak met de belegger niet

   

 • D'Ieteren trekt prognose op

  Op de beurs van Brussel is het vandaag vooral uitkijken naar de reactie op de resultaten van D'Ieteren . De autodienstengroep kwam maandag nabeurs als laatste Bel20'er met halfjaarcijfers. Dankzij gunstige wisselkoersen en sterke cijfers in de autodistributie heeft D’Ieteren in het eerste halfjaar merkelijk beter gepresteerd dan verwacht. Het bedrijf trekt zijn winstverwachting voor 2015 op.

 • Voorlopig einde aan spectaculaire olierally

  De afgelopen drie dagen zat de olieprijs fors in de liftDe laatste keer dat we zo'n rally hebben gezien, was in 1990 toen Irak buurland Koeweit binnenviel. De stijging volgde onder meer op berichten dat het oliekartel OPEC bereid zou om toch striktere afspraken te maken, en op het nieuws dat de lage olieprijs de productie in de VS toch onder druk begint te zetten. Dindsdagochtend daatl het zwarte goud wel opnieuw richting 52 dollar per vat. 

    • Chinese industrie krimpt

  Goeiemorgen. Echt verbazen doet het niet meer, maar China bezorgt beleggers andermaal kopzorgen dinsdagochtend. De PMI-index, een invloedrijke graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, zakte deze maand van 50 naar 49,7 punten. Een cijfer onder 50 wijst op een krimp van de activiteit. De indicator lijkt er op te wijzen dat Peking er niet in slaagt om de economische motor op het gewenste toerental te houden.

  Vooral op de Japanse beurzen reageren beleggers ontstemd op de nieuwe tegenvaller bij de buren. De buurlanden ondervinden namelijk de Chinese groeipijnen steeds nadrukkelijker. Zo kent de Zuid-Koreaanse export deze maand zijn grootste terugval sinds crisisjaar 2009. In Tokio verliest de Nikkei ruim 3 procent.

  Deze grafiek toont duidelijk de vertraging in de Chinese industrie: 

   

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud