1. Markten Live
 2. Live blog

Fed duwt ook Europese beurzen in de min

Fed-voorzitter Jerome Powell heeft met één woord de speculatie op een snelle renteverlaging én de voorjaarsrally op de beurzen getemperd. Biocartis en Tesla kloppen met converteerbare obligaties bij de belegger aan.
 • Tot morgen!

  Wij zetten een punt achter onze marktenblog voor vandaag en zien u graag morgen terug. Er zijn dan resultaten van Balta en Proximus, maar de markten kijken vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport.

  VRIJDAG 03 MEI 2019
  ECONOMIE/FINANCIËN
  Eurozone:
  - Inflatie april, 11.00 uur
  Japan:
  - Tokio: beurs gesloten wegens Constitution Memorial Day
  Verenigde Staten:
  - Werkgelegenheid en werkloosheid april, 14.30 uur
  - ISM-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) april, 16.00 uur
  BEDRIJVEN
  België:
  - Balta: resultaten eerste kwartaal, 07.00 uur
  - Intervest Offices & Warehouses: notering ex dividend
  - Proximus: resultaten eerste kwartaal, 07.00 uur
  - Sabca: jaarresultaten 2018, 17.45 uur
  Denemarken:
  - Novo Nordisk: resultaten eerste kwartaal
  Duitsland:
  - Adidas: resultaten eerste kwartaal, 07.30 uur
  - BASF: resultaten eerste kwartaal, 07.00 uur
  Frankrijk:
  - Air France-KLM: resultaten eerste kwartaal, 07.15 uur
  - Société Générale: resultaten eerste kwartaal, 07.00 uur
  Nederland:
  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.
  Verenigd Koninkrijk:
  - HSBC Holdings: resultaten eerste kwartaal
  Verenigde Staten:
  - Fiat Chrysler Auto: resultaten eerste kwartaal
  Zwitserland:
  - Swiss Re: resultaten eerste kwartaal, 07.00 uur • Eerste kwartaal Bpost volgens verwachtingen

  Bpost heeft in het eerste kwartaal op een bijna stabiel omzet van 906,8 miljoen euro een (genormaliseerde) bedrijfswinst geboekt van 95,8 miljoen euro. Dat levert een ebit-marge op van 10,6 procent. Bpost zit daarmee op schema om een ebit van meer dan 300 miljoen euro in 2019 te halen.

  In het persbericht valt de sterke daling van het postvolume (met 9,2%) op, naast de aanhoudend zwakke resultaten bij de Amerikaanse dochter Radial: een 5,2 procent lagere omzet en een bedrijfsverlies van 7,8 miljoen euro. Bpost schrijft dat toe aan klantenverloop en nieuwe prijszetting.

  Bpost laat ook nog weten dat Leen Geirnaerdt op 20 mei in dienst treedt als nieuwe financieel directeur.

 • Europese beurzen sluiten stevig in het rood

  De Europese beurzen reageerden donderdag negatief op het rentebesluit van de Federal Reserve en het signaal van voorzitter Jerome Powell dat er geen renteverlaging in de pijplijn zit. Toen Wall Street wegzakte na een bericht dat de handelsgesprekken tussen de VS en China vast zitten, volgden ook de Europese indexen. Gemiddeld verloren ze 0,7 procent.

  De Bel20 zakte ook 0,7 procent. De druk op de index kwam vooral conjunctuurgevoelige bedrijven als Solvay (-1,9%), Umicore (-1,8%) en Aperam (-1,7%). Stevige verliezen waren er ook voor Ontex (-2,95%), Argenx (-4,7%) en Ackermans & van Haaren (-1,7%).

 • Genkyotex op laagste peil ooit

  Het aandeel Genkyotex was donderdag de grootste daler in Brussel met een verlies van 15,4 procent tot 7,95 euro. Dat is de laagste slotkoers ooit.

  Genkyotex publiceerde vanmorgen de resultaten van een Fase 2 onderzoek rond het potentiële geneesmiddel GKT831 voor de behandeling van levercirrose. Om 13 uur volgde een conference call.

  De resultaten van het onderzoek zijn – voor zover we kunnen oordelen - niet echt negatief, maar ook niet echt positief. Er blijkt wel enige verbetering van sommige waarden en het middel wordt ook goed verdragen, maar een wondermiddel blijkt GKT831 niet te zijn. Het laat vooral toe de voortgang van de ziekte te vertragen.

  Genkyotex is niettemin van plan het middel verder te ontwikkelen. Het aandeel Genkyotex noteert ook in Parijs.

 • Shorter haalt Bekaert onderuit

  Het aandeel Bekaert zakt rond 16.15 uur met 5,7 procent tot 22,96 euro. Dat is de grootste koersval dit jaar. We moeten tot 11 oktober teruggaan voor een nog grotere koersdaling.

  Vermoedelijk is een shortpositie de oorzaak van het verlies. Dinsdag maakt Bloomberg bekend dat het Londense hefboomfonds Marshall Wace een shortpositie heeft ingenomen op 362.451 aandelen Bekaert. Dat stemt overeen met 0,6 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. De positie dateert al van 23 april.

  Shorters speculeren op een daling van een aandeel. Ze lenen aandelen in de hoop die later goedkoper te kunnen terugkopen en zo winst te maken.

  Metaal- en mijnbouwbedrijven zijn ook niet in vorm vandaag. Binnen de Euro Stoxx 600 verliest de sector 2 procent.

 • Biocartis plaatst voor 150 miljoen converteerbare obligaties

  De plaatsing van converteerbare obligaties voor een bedrag van 150 miljoen euro door Biocartis is succesvol afgerond, laat de specialist in moleculaire diagnostiek weten. De olbigaties met vervaldag op 9 mei 2024 zullen een jaarlijkse coupon hebben van 4 procent. De conversieprijs wordt nabeurs bekendgemaakt.

  Met het extra geld wil Biocartis de uitrol van de zaklabo Idylla ondersteunen en verder investeren in de productie van cartridges.

 • Zwakke maand voor autoverkoop in VS

  Bij de dalers in New York zijn de autoconstructeurs terug te vinden. De maand april was erg zwak voor de autoverkoop in de VS met een daling van 6,1 procent. Fiat Chrysler verkocht 6,1 procent minder, Ford 4,7 procent en Toyota 4,4 procent. Voor General Motors zijn nog geen cijfers bekend.

  Consumenten leken in april een pauze in te lassen in de hoop dat de Fed de rente zou verlagen (wat wellicht niet zal gebeuren, zoals woensdag te horen viel). De autoprijzen zijn ook gestegen, terwijl het aanbod tweedehandse auto’s bijzonder groot is.

 • Amerikaanse productiviteit stijgt meest sinds 2014

  De Amerikaanse arbeidsproductiviteit is in het eerste kwartaal met 3,6 procent op jaarbasis gestegen, tegenover 1,3 procent in het vierde kwartaal van 2018. Dat is de grootste toename sinds het derde kwartaal van 2014, blijkt uit cijfers van het ministerie van Arbeid. Economen hadden een productiviteitsstijging van slechts 2,2 procent voorspeld. De forse stijging van de productiviteit deed de loonkosten per eenheid product dalen en drukte daardoor de inflatie.

 • Wall Street toch lager van start

  De Dow Jones zakt 0,2 procent in de eerste handelsminuten en de S&P500 0,1 procent. De Nasdaq blijft nagenoeg stabiel.

 • Olieprijs weer op peil van twee weken geleden

  De prijs van een vat Brent-olie valt 1,3 procent terug naar 71,21 dollar. Daarmee noteert de olieprijs weer op het niveau van twee weken geleden.

  De terugval is vooral het gevolg van de recordproductie in de Verenigde Staten, waardoor de voorraden zijn gestegen. De Amerikaanse olievoorraden bedragen nu 470,6 miljoen vaten. Het is van september 2017 geleden dat ze nog zo groot waren. Gevreesd wordt dat ze nog zullen aanzwellen als de raffinaderijen in lenteonderhoud gaan.

  De olieprijzen worden wel nog steeds ondersteund door de politieke crisis in Venezuela, hardere Amerikaanse sancties tegen Iran en het productieplafond van de OPEC.

 • Amerikaanse futures lichtjes hoger

  De beurzen in New York reageerden woensdag negatief op het signaal van de Fed dat er geen renteverlaging in de pijplijn zit en de rente wellicht de rest van het jaar stabiel zal blijven. Voorzitter Jerome Powell zei geen sterke reden te zien om in de ene of andere richting te bewegen. De S&P500 verloor 0,75 procent.

  Voor vandaag zit er blijkbaar een licht hogere opening in. De future op de S&P500 noteert 0,1 procent in de plus. Heel veel beweging moeten we dus niet verwachten. De aandacht van beleggers zal nu verschuiven richting het banenrapport dat vrijdag wordt gepubliceerd.

 • Tesla tankt flink geld bij

  CEO Elon Musk had het tijdens de jongste kwartaalupdate al aangegeven: het zou niet onverstandig zijn mocht Tesla  vers geld ophalen. En dat is nu een feit: de bouwer van elektrische auto's geeft - à la Biocartis - ten eerste converteerbare obligaties uit, die in 2024 omgezet kunnen worden in aandelen. Met die emissie hoopt Tesla 1,35 miljard dollar op te halen, leert een registratiedocument bij beurswaakhond SEC. 

  Tesla verbrandt bij het opdrijven van de productie van middenklasser Model 3 flink cash ©REUTERS

  Daarnaast komt er ook een 'klassieke' aandelenuitgite. Minstens 2,72 miljoen aandelen, tegen de huidige beurskoers goed voor zo'n 640 miljoen dollar. Samen dus grofweg 2 miljard dollar. 

  Het jongste kwartaalrapport onderstreepte nog eens de nood om bij te tanken. De producent van elektrische auto's dook afgelopen kwartaal ruim 700 miljoen dollar in het rood en verbrandde bijna 1,6 miljard dollar cash bij pogingen de productie van de middenklasser Model 3 op te drijven. 

 • Bank of England hint op meer dan één renteverhoging

  De Bank of England (BoE) laat zoals verwacht de basisrente stabiel op 0,75 procent, maar waarschuwt dat er mogelijk meer renteverhogingen komen dan de markt voor de komende drie jaar inschat. Om de inflatie onder controle te houden zal wellicht meer dan een renteverhoging nodig zijn. De voorwaarde is wel dat de brexit soepel verloopt.

  Als de BoE slechts één keer de rente zou verhogen met 25 basispunten, dreigt de inflatie boven de doelstelling van 2 procent uit te komen.

  De bank is optimistischer geworden over de economische groei. Ze verwacht dat de werkloosheid verder zal dalen en dat de economie meer extra vraag zal genereren dan voorspeld. Voor dit jaar gaat de bank uit van 1,5 procent groei tegen eerder 1,2 procent. Ook de groeiprognoses voor 2020 en 2021 gaan naar omhoog.

 • Volkswagen geeft flink gas

  De eerstekwartaalresultaten van de Volkswagen-groep waren in lijn met de verwachtingen. De bedrijfswinst kwam uit op 3,9 miljard euro. Dat is zoals verwacht minder dan een jaar eerder (4,2 miljard) en conform de consensusverwachting van 3,92 miljard euro. Het aandeel schoot al ruim 5 procent hoger in Frankfurt.

  Analisten hadden het over sterke resultaten op het ogenblik dat andere autobouwers en fabrikanten van onderdelen hun vooruitzichten verlagen.

  Volkswagen dankt de goede resultaten aan de verkoop van (nieuwe) SUV-modellen en aan kostenbesparingen. Daarmee werd een last van 1 miljard euro voor juridische kosten goedgemaakt.

  De groep bevestigde ook haar jaarprognose: een toename van de verkoop, een omzet die tot 5 procent hoger kan gaan, en een operationele winstmarge tussen 6,5 en 7,5 procent.

 • Centraal bankiers slaan en zalven goudprijs

  Dat de goudprijs nu al maanden slabakt, zal niet aan de vraag vanuit de centrale banken liggen. Centraal bankiers kochten volgens het jongste rapport van de World Gold Council 145 ton over het eerste kwartaal, meteen het sterkste jaarbegin in zes jaar. 

  ©rv

  Toch blijft de goudprijs kwakkelen. En dat is ook mede te wijten aan de centraal bankiers.

  Die steunen direct wel de vraag, maar indirect ondermijnen ze de vraag met hun volgehouden nulrentebeleid dat beleggers bijna manu militari naar risicokapitaal zoals aandelen stuurt. De World Gold Council stipt aan dat vooral in China en Japan de beleggersvraag naar fysiek goud afgenomen is. 

 • Degroof Petercam haalt Telenet van kooplijst

  Na de kwartaalupdate van Telenet verandert het 'bijkopen'-advies van Degroof Petercam in 'houden'. Het telecombedrijf doet niets verkeerd, maar door het herstel van het aandeel in de eerste maanden van dit jaar plakt de koers nu tegen het koersdoel van 48 euro. Telenet werd sinds oudejaarsavond bijna 18 procent meer waard.

 • Voor een overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... hierheen!

 • Biocartis 100 miljoen minder waard

  Terwijl het diagnosticabedrijf probeert 125 à 150 miljoen euro op te halen via converteerbare obligaties, mag de beurskoers van het bedrijf van de beurswaakhond FSMA gewoon bewegen. Voor we de uitkomst van de operatie weten, zijn alle aandelen van het bedrijf samen 100 miljoen euro minder waard geworden.

 • Bodemvissers in lithiumzwembaden

  De terugval van de lithiumprijs die veel bedrijfsresultaten van mijnbouwers en lithiumverwerkers (zoals Umicore) pijn doet, lokt ook geïnteresseerde kopers. Het Amerikaanse Wesfarmers doet een bod op een Australische ontginner Kidman Resources. Daarvoor legt het 800 miljoen Australische dollar cash op tafel, ofwel 561 miljoen Amerikaanse dollar. Concreet gaat het om 1,9 Australische dollar, een premie van bijna de helft bovenop de slotkoers van woensdag. Het bestuur van Kidman heeft zich achter het bod geschaard.

  Het belangrijkste actief van Kidman is een belang van 50 procent in een Australische joint venture van het Chileens SQM, 's werelds grootste lithiumproducent. Die joint venture is actief in het westen van Australië. Lithium is het minst zeldzame metaal ter wereld, maar de prijs is in 2017 toch geëxplodeerd, omdat speculanten anticipeerden op stijgende vraag naar het cruciale element voor batterijen. Een klant van de joint venture van Kidman en SQM is bijvoorbeeld autofabrikant Tesla, dat probeert zijn productie van elektrische wagens zo snel mogelijk op te drijven.

  ©REUTERS

 • ING verlaagt koersdoel Umicore

  ING-analist Stijn Demeester verlaagt het koersdoel voor Umicore  van 47 naar 41 euro. Het advies blijft 'kopen'. ING had van de 23 beurshuizen het hoogste koersdoel op de metalengroep uitstaan die recent een zware winstwaarschuwing gaf

  Demeester: 'Umicore blijft een zeldzame mogelijkheid om in te spelen op de electrificatie en de beperktere CO2-uitstoot van het wagenpark.' 

 • ForFarmers boert slecht

  Veevoederfarikant ForFarmers  verwacht dat in het eerste halfjaar de recurrente brutobedrijfswinst 30 tot 35 procent lager zal uitkomen dan in dezelfde periode vorig jaar. ForFamers lijdt onder meer onder de volatiele grondstoffenprijzen die het niet volledig kan doorrekenen aan zijn klanten. Het aandeel zakt 8 procent en duikt voor het eerst in twee jaar onder 7 euro.

  Lees hier meer.

 • Smartphoto trekt spurtje

  Nu Smartphoto  met de inkoop van eigen aandelen start (zie post van 6u50) start, zoeft het aandeel 8,9 procent hoger naar 12,85 euro. 

  KBC Securities handhaaft het 'bijkopen'-advies voor de fotogroep en het koersdoel van 16,25 euro. 

 • AMG keldert 13 procent

  De Nederlandse materialenspecialist Advanced Mettalurgical Group (AMG)  schroefde gisteren zijn winstverwachtingen voor dit jaar met een kwart terug van 200 naar 150 miljoen dollar (ebitda). Vandaag volgt de koersreactie (wegens geen Euronext-beurs op 1 mei): -13 procent. Lees hier meer over de vrije val van batterijmaterialen die steeds meer slachtoffers maakt.

 • Bel20 in het rood, Biocartis onderuit

  De openingsbel: nu Fed-voorzitter Jerome Powell de speculatie op een renteknip tempert, zakt ook de Bel20  0,7 procent naar 3.718 punten.

  Biocartis  gaat na de forse geldronde - die potentieel de kleine aandeelhouder stevig kan verwateren als de obligaties in nieuwe aandelen worden ingezet - 10 procent onderuit naar 10,66 euro. 

  ©REUTERS

 • Biocartis niet geschorst

  Navraag leert dat het aandeel Biocartis straks gewoon verhandeld mag worden terwijl de plaatsing van de converteerbare obligaties bezig is. Aandeelhouders zullen potentiële toekomstige verwatering dus meteen in de koers kunnen verrekenen, terwijl we nog niet weten of het bedrijf voldoende populair zal zijn bij grote beleggers om het aanbod op te trekken van 125 naar het maximum van 150 miljoen euro.

 • Hugo Boss ontgoochelt

  De kwartaalresultaten van de Duitse modegroep Hugo Boss kwamen onder de verwachtingen uit. De winst kwam uit op 34 miljoen euro, tegenover 50 miljoen euro een jaar eerder. De omzet kwam uit op 664 milljoen euro tegenover 650 miljoen euro een jaar geleden. Het aandeel zakt voorbeurs 3,6 procent.

  De Amerikaanse markt was zwakker dan verwacht.
  Mark Langer
  CEO Hugo Boss

  ©REUTERS

 • Zalando maakt onverwacht (brutobedrijfs)winst

  De online verkoper van schoenen en andere kledij Zalando  realiseerde in het eerste kwartaal een ebitda (brutobedrijfswinst) van 6,4 miljoen euro. Analisten hadden een negatieve ebitda verwacht. De omzetgroei vertraagde tot 15 procent, tegenover 25 procent in dezelfde periode een jaar eerder.

  Zalando wil dit jaar een Zalando Plus-model met voordelen uitrollen (naar analogie met Amazon Prime) in Zwitserland, Frankrijk en Italië.

  Het aandeel Zalando won dit jaar al 87 procent.

 • Europese beurzen openen licht lager

  Volgens de stand van de futures.

  ©REUTERS

 • Drie dividendknippers vandaag

  Niet schrikken als u vandaag Bois Sauvage, Van de Velde of Tubize ziet dalen.

  Bois Sauvage  knipt een brutocoupon van 7,70 euro.

  Tubize , de moederholding boven UCB, knipt een coupon van 0,56 euro bruto.

  En Van de Velde knipt een slotdividend van 1,03 euro bruto.

 • Biocartis tankt 125 miljoen bij

  Biocartis  gaat voor minstens 125 miljoen converteerbare obligaties uitgeven, een bedrag dat bij grote vraag tot 150 miljoen kan verhoogd worden. De obligaties lopen tot 2024 en zullen een coupon tussen 3,375 en 4,125 procent hebben. 

  Die coupon is relatief laag, gelet op het feit dat de houders hun stukken in aandelen kunnen omzetten en dus potentieel mee profiteren van een koersstijging van het aandeel. De conversieprijs wordt vastgeprikt op 22,5 à 27,5 procent boven de gemiddelde beurskoers tijdens de kapitaalronde.  

  Die koersstijging zal afhangen van de vraag of CEO Herman Verrelst er in kan slagen een turbo op de groei te zetten en het minilabo Idylla voor snelle medische diagnose op de cruciale Amerikaanse markt te laten doorbreken. Het gros van deze kapitaalronde, die bovenop de kapitaalverhoging van 55 miljoen euro van januari komt, gaat dan ook naar de commercialisering van Idylla.

  Doel is zo snel mogelijk een ecosysteem van geïnstalleerde zaklabo's uitbouwen, zodat Biocartis via een recurrente inkomstenstroom uit de verkoop van cartouches voor het eerst rendabel kan worden. 

  Biocartis-CEO Herman Verrelst ©Wim Kempenaers

 • Dexia verkoopt Duitse dochter

  Dexia had in december al aangekondigd dat het zijn Duitse dochter DKD - voluit Dexia Kommunalbank Deutschland - voor 352 miljoen euro zou verkopen aan de Duitse Landesbank Helaba. Nu is de deal definitief afgerond. De balans krimpt met 15 procent.

  Lees hier meer.

 • Frank Hazevoets, nieuwe CFO ASIT Biotech

  ASIT Biotech meldt dat de behandelingsfase van de klinische fase III-studie met gp-ASIT+ tegen hooikoorts, nu voor alle patiënten is afgelopen. Dat gebeurde tijdig vóór het graspollenseizoen en zonder grote redenen tot bekommernis wat de veiligheid betreft.

  Verder maakt de groep de aanstelling bekend van Frank Hazevoets als nieuwe financieel directeur. Hazevoets was eerder onder meer CFO bij Promethera Biosciences en TiGenix.

 • Veel trek in vleesvervanger Beyond Meat

  Beyond Meat, de Californische producent van plantaardige hamburgers, trekt vandaag tegen 25 dollar per aandeel naar Nasdaq onder de ticker BYND. Dat is aan de bovenkant van de reeds opwaarts bijgestelde vork tussen 23 en 25 dollar. Met de beursgang haalt Beyond Meat 241 miljoen dollar op. De introductieprijs geeft Beyond Meat een marktwaarde van 1,5 miljard dollar.

  Volgens onderzoek zullen mensen tegen 2020 wereldwijd voor 5,2 miljard dollar vegan producten kopen, voeding waarin geen dierlijke ingrediënten zitten, ook geen melk of eieren. Jaarlijks groeit die markt met bijna 9 procent.

  Lees hier meer over Beyond Meat, dat ook in België actief is. .

 • LafargeHolcim verkoopt activiteiten in Maleisië en Singapore

  De cementgroep LafargeHolcim verkoopt voor 396 miljoen dollar zijn belang van 51 procent in Lafarge Malaysia Berhad. De prijs vertegenwoordigt een premie van 43 procent op de gemiddelde beurskoers van de voorbije 90 dagen op de Maleisische beurs. Ook het belang van 91 procent in Holcim Singapore gaat de deur uit.

  De deal helpt LafargeHolcim de schulden tegen het einde van het jaar af te bouwen tot hooguit 2 keer ebitda.

  GBL  heeft een belang van 9,43 procent in LafargeHolcim, goed voor een gewicht van 13,8 procent in de portefeuille, leren cijfers van KBC Securities.

 • BNP Paribas ziet winst 22 procent stijgen

  BNP Paribas realiseerde in het eerste kwartaal een winst van 1,92 miljard euro, tegenover 1,57 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar. Analisten dachten aan 1,99 miljard euro, volgens consensuscijfers die de bank zelf verzamelt. De winst werd geholpen door een eenmalige meerwaarde: de verkoop van aandelen in een Indiase joint-venture. De bedrijfsopbrengsten stegen met 3,2 procent tot 11,1 miljard euro. 

 • Telenet verrast met stabiele winst in eerste kwartaal

  Telenet  scoorde over het eerste kwartaal beter dan verwacht: de omzet kwam uit op 626,4 miljoen euro, beter dan de 617 miljoen die analisten gemiddeld verwachtten en 1 procent minder dan de 631 miljoen over het eerste kwartaal van 2018.

  De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg tegenover de 319,9 miljoen van begin 2018 licht, naar 320,3 miljoen euro. Ook dat is beter dan de lichte daling 318,7 miljoen waar analisten op rekenden. 

  CEO John Porter handhaaft wel de prognose uit februari dat de winst over heel 2019 voor het eerst sinds 2005 zal dalen, onder meer door de impact van het verlies van het Medialaan-contract. 

 • 9 procent minder winst voor ING

  ING maakte zonet een nettowinst bekend van 1,119 miljard euro, 8,7 procent minder dan een jaar geleden. Het resultaat voor belastingen komt uit op 1,582 miljard euro (in lijn met de verwachte 1,6 miljard euro), een daling met 6,2 procent. CEO Ralph Hamers schrijft de winstdaling toe aan hogere provisies voor slechte leningen en rentedruk in de eurozone. Het aantal klantenrelaties steeg met 150.000 tot 12,6 miljoen. 

  'We kenden een positieve start van het jaar', zegt Hamers nog. 'We zien de positieve resultaten van ons transformatieprogramma, vooral in Nederland en België.' 

 • IJslandse machinebouwer naar Amsterdamse beurs

  Vers bloed voor de Amsterdamse beurs: het van oorsprong IJslandse Marel, dat machines bouwt voor de verwerking van vis, vlees en kip, wil nog voor de zomer een notering op de Amsterdamse beurs, schrijft Het Financieele Dagblad

 • Crescent (Option): even geduld aub

  Op 20 mei (!) zal technologiebedrijf Crescent  - het vroegere Option - eindelijk beleggers inzagen geven in de resultaten per 31 december. Dat liet de groep vlak voor 1 mei weten. Door het uitstel verschuift ook de jaarvergadering van 31 mei naar 20 juni. 

  Crescent had in januari wel al aangegeven over 2018 in het rood te zijn gedoken, door een teleurstellende omzetevolutie. 

 • Smartphoto legt oorlogskas aan

  Smartphoto  is helemaal terug van weggeweest: de fotogroep gunt niet alleen voor het eerst sinds vijftien jaar de aandeelhouders weer een dividend, maar gaat ook eigen aandelen inkopen die kunnen dienen als pasmunt bij overnames. 

 • Aziatische markten op halve kracht licht hoger

  Met vakanties in Japan en China is er niet echt veel animo op de Aziatische markten, maar op de beurzen die wél open zijn voor handel is er meestal wel lichte winst. Nog maar eens berichten over een snelle doorbraak in de Chinees-Amerikaanse handelsgesprekken bieden tegengewicht voor de tot nader order getemperde speculatie over een Amerikaanse renteknip. 

  ©AFP

 • Een spiekbriefje voor Telenet

  Telenet  heeft er net als de rest van de Brusselse beurs een stevige rally op zitten. Nochtans kwam de telecom- en mediagroep in februari met niet bepaald begeesterende vooruitzichten. CEO John Porter voorspelt zelfs voor het eerst sinds 2005 een winstdaling

  Logischerwijs leggen analisten voor het eerste kwartaal de lat niet bijster hoog: ze rekenen gemiddeld op een 2,3 procent lagere omzet van 616,7 miljoen euro, de brutobedrijfswinst (ebitda) zou met 0,4 procent afnemen naar 318,7 miljoen euro. 

 • Fed tempert met één woordje rentespeculatie

  Goedemorgen! We trappen af met de belangrijkste afspraak van gisterenavond: de bijeenkomst van de Amerikaanse centrale bank. De Federal Reserve hield de rente stabiel, maar - belangrijker - gooide bij monde van de voorzitter Jerome Powell koud water op de speculatie dat de rente snel verlaagd zal worden. 

  Dat deed Powell door op een vraag van een journalist de huidige lage inflatie als tijdelijk ('transitory') te omschrijven. Boodschap: het is best mogelijk dat de inflatie later dit jaar weer aanpikt en dus is er nog geen 'all clear' om in de rente te knippen.

  Pro memorie: Powell zette begin dit jaar de Wall Street-rally op gang met een spectaculaire bocht te maken. Terwijl hij in december nog had laten verstaan dat er nog verschillende renteverhogingen in de pijplijn zaten, borg hij in januari plots de renteverhogingen op. Tot jolijt van de belegger. Maar het is dus niet omdat de renteverhogingen van de baan zijn, dat er meteen renteverlagingen komen. 

  Fed-voorzitter omschrijft lage inflatie als 'tijdelijk'

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud