Fed zorgt voor Europees beursfeestje

Na Wall Street bouwden ook de Europese beurzen een feestje na de slechts milde tempering van de miljardenstimulus door de Federal Reserve. In Brussel schoot Tessenderlo stevig hoger.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.50 uur: En daar houden we het bij, we doen onze winkel dicht en in tegenstelling tot gisteren doen we hem om 20 uur niet meer open. Tot morgen

17.40 uur: De Europese beurzen sloten voor de tweede opeenvolgende dag met winst af. Met uitzondering van Lissabon gingen ze er allemaal minstens met 1,4 procent op vooruit. Koploper was Madrid met 2,3 procent, de Bel20 hield het bij 1,6 procent. KBC (+2,8%) presteerde het sterkst in de index, Bekaert verloor om onduidelijke redenen 2,3 procent. Op de brede markt was Tessenderlo de kampioen met een winst van 6,8 procent, nadat het bedrijf woensdagavond het vertrek van CEO Frank Coenen aankondigde. De Euro STOXX 50 ging met 1,7 procent vooruit. In die index was de primus Deutsche Post (+3,5%), gevolgd door Deutsche Telekom (+3,1%), geen enkel van de 50 steraandelen ging erop achteruit.

17.08 uur: AB InBev moet in Italië tegen 10 februari zijn Budweiser-bier omdopen tot ‘Bud’. Dat heeft de handelsrechtbank van Milaan beslist, na een klacht van de Tsjechische brouwer Budejovicky Budvar.

Het Italiaanse hooggerechtshof gaf in oktober Budvar gelijk in het geschil met AB InBev rond de merknaam Budweiser. Sindsdien mag Budvar zijn bier in Italië weer verkopen als Budweiser Budvar, en moet het Amerikaanse bier van AB InBev de naam Budweiser schrappen en vervangen door Bud. Maar de Amerikaanse Budweiser wordt nog altijd als dusdanig verkocht, wat volgens Budvar schadelijk is voor zijn verkoop. Daarom stapte Budvar naar de rechter. Volgens AB InBev is de omdoop in Bud in Italië bezig maar nog niet voltooid. Tegen 10 februari moet dat dus het geval zijn.

 

17.04 uur: De Ierse economie zou volgens het IMF over heel 2013 slechts met 0,3 procent groeien. Tot nog toe ging uit van een toename met 0,6 procent.

16.35 uur: Het Italiaanse Mediaset schiet 17 procent hoger, de grootste sprong sinds 2000. De groep kondigde gisteren woensdag aan dat het zijn betaaltelevisie wil afsplitsen. Volgens Laurie Davison van Deutsche Bank hoopt Mediaset op die manier een partner vinden. Een gedeeltelijke verkoop van de aandelen aan Vivendi of al-Jazeera zou de kosten voor de aankoop van tv-rechten voor voetbal doen dalen. Silvio Berlusconi is de hoofdaandeelhouder van Mediaset.

 

16.23 uur: De verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten is gezakt tot het laagste niveau in bijna een jaar. Het aantal transacties zakte met 4,3 procent in november tegenover oktober tot 4,9 miljoen, een gevolg van hogere hypotheekrentes en een kleiner aanbod, aldus de National Association of Realtors. De markt had gerekend op 5 miljoen transacties. Het gaat ook om een daling met 1,2 procent tegenover november 2012 en dat is de eerste achteruitgang jaar-op-jaar inmeer dan 2 jaar. Tegenover een jaar eerder stegen de prijzen met 9,4 procent tot gemiddeld 196.300, een gevolg van het lage aanbod.

Existing Home Sales Tumble, Post First Annual Decline In 29 Months On Day After Taper Begins http://t.co/2t8gjC9k4I— zerohedge (@zerohedge) December 19, 2013

 

16.20 uur: Alcatel-Lucent (3,30 euro, +0,8%) heeft beslist om zijn divisie telefonieapparatuur voor bedrijven te verkopen, zo meldt de vakbond CFDT. De afdeling stelt 2.800 mensen te werk, waarvan 1.400 in Frankrijk. Een woordvoerder van het bedrijf wou dat niet bevestigen. De Frans-Amerikaanse groep wou deze activiteiten al in 2011 van de hand doen, maar vond geen koper. Daarom werd slechts een onderdeel ervan van de hand gedaan: Genesys. Het fonds Permira betaalde er 1,5 miljard voor. Volgens CFDT hoopt de directie de verkoop rond te hebben tegen juli volgend jaar.

16.02 uur: In Madrid wint Banco Popular 4,4 procent tot 4,35 euro. De bank liet weten dat ze opnieuw een dividend gaat uitbetalen over het boekjaar 2013. In oktober vorig jaar waren alle uitkeringen gestopt omdat de bank zich wou concentreren op besparingen en het verstevigen van haar kapitaalsbasis. Woensdag nog kondigde ze aan dat Mexicaanse investeerders hadden deelgenomen aan een kapitaalverhoging van 450 miljoen euro.

16.00 uur: De plannen Zuckerberg & Co om 70 miljoen aandelen Facebook te verkopen (12.40 uur) vallen niet in goede aarde. De sociale-netwerksite verliest 1,2 procent tot 54,88 dollar.

15.35 uur: Softwarespecialist Oracle (35,95 dollar, +3,9%) pakte gisteren na beurs uit met kwartaalcijfers en die worden duidelijk gesmaakt door de markt. Het resultaat dat de nummer twee van de sector neerzette was beter dan verwacht en bovendien wijzen de vooruitzichten erop dat het bedrijf eindelijk weer behoorlijk gaat groeien. De nettowinst zakte in het voorbije kwartaal met slechts 1 procent tot 2,6 miljard dollar. Marktleider SAP profiteert mee van de goed-nieuws-show van Oracle en wint 2 procent in Frankfurt.

15.30 uur: Wall Street opent lager na de rally van gisteren. De Dow Jones verliest 0,2 procent, de Nasdaq gaat 0,3 procent lager.

15.20 uur: De Brusselse topflop ziet er in de namiddag als volgt uit:

15.04 uur: Even terugkomen op gisteren. GDF Suez (+0,4%, 16,77 euro) won toen 3,6 procent dankzij het koopadvies van JPMorgan. Het koersdoel ging van 15 naar 19,30 euro. Vandaag ontvingen we het analistenrapport.

De koersdoelverhoging is ingegeven door de lagere financieringskosten en de hogere waarde van de activiteiten. '60 procent van de bedrijfskasstroom komt van aantrekkelijke groei-activiteiten van buiten Europa of volledig gereguleerde transmissie- en distributie-activiteiten', stellen de analisten.

'Als het dividend naar een meer aanvaardbaar niveau wordt gebracht - waarschijnlijk bij de publicatie van de jaarcijfers op 27 februari - kan dit tot een re-rating leiden.'

14.45 uur: Het Europees Hof van Justitie heeft de definitieve boetes voor kartelvorming vastgelegd voor een reeks technologiebedrijven. De Europese Commissie veroordeelde in 2007 tien bedrijven voor kartelvorming. Enkele ervan voerden nog strijd tegen die veroordeling en de vervolgens opgelegde boetes.

Nu stelt het hof de boete voor Siemens vast op 397 miljoen euro, die voor Mitsubishi op 74,8 miljoen en voor Toshiba op 56,8 miljoen euro. Siemens gaat niet meer in beroep, Mitsubishi en Toshiba hebben nog beroepsprocedures lopen. Het kartel verdeelde jarenlang de Europese en Japanse markt voor gasgeïsoleerde switches.

14.37 uur: De aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS van vorige week dan. De economen gingen uit van een daling tot 336.000, maar het aantal steeg met 10.000 tot 379.000. Dat is het hoogste peil in negen maanden.

14.32 uur: Tessenderlo is in Brussel de op een na grootste stijger: +3,6 procent tot 17,72 euro. Wim Hoste, analist bij KBC Securities, stelt zich de vraag welke veranderingen het nieuwe management met zich mee zal brengen. Gaat de geplande verkoop van de pvc-buizen nog door of wachten Tack & co totdat de bouwsector weer aantrekt?

ING-analist Filip De Pauw meent dat de pvc-buizen (voorlopig) niet zullen worden verkocht, 'wat er op wijst dat er in het bestuur onenigheid was over de strategie'. 'Coenen heeft de goede keuzen gemaakt om de cyclische afdelingen te verkopen, al vielen de transformatiekosten wel hoger uit dan verwacht', voegt De Pauw toe.

En over Luc Tack: 'Hij heeft bij Picanol (+1,5%, 24,35 euro) voor een turnaround gezorgd. Sommige beleggers zullen verwachten dat hij dat parcours herhaalt bij Tessenderlo. Of ze speculeren er op dat Tack op de hele groep zal bieden.'

14.21 uur: De chat met Koen Maes van Dexia Asset Management is voorbij, maar u kan de conversatie nog bekijken op Bear&Bull. De verwachtingen van Maes voor 2014 zijn positief, maar ook merkt hij op dat het goedkoop is geworden zich in te dekken met put-opties. 

14.01 uur: Kinepolis wint 1,5 procent tot 113 euro. KBC Securities verhoogde zijn koersdoel van 115 tot 125 euro. Analist Guy Sips heeft zijn model een update gegeven nadat de cinemagroep bijna 274.000 aandelen heeft vernietigd - dat brengt het aantal uitstaande aandelen op iets meer dan 5,5 miljoen euro. Hij vindt het positief dat de 'flappentapper' haar balans op die manier verder optimaliseert. Kinepolis heeft nog bijna 300.000 eigen aandelen in handen, waarvan het gros dient voor de aandelenoptieplan van het personeel. Sips' advies blijft 'opbouwen'.

13.55 uur: De eigenaar van Walibi en verschillende skigebieden, La Compagnie des Alpes, heeft in het gebroken boekjaar 2012/2013 de nettowinst 93 procent zien ineen stuiken tot 1,9 miljoen euro en schrapt zijn dividend. Het is de eerste keer sinds 1989 dat de groep geen dividend uitkeert. In 2011/2012 boekte La Compagnie des Alpes nog een nettowinst van 27,7 miljoen euro. Het bedrijf nam een provisie van 20,3 miljoen euro voor waardeverminderingen op zijn pretparken. Het aandeel verliest in Parijs 1,4 procent tot 14,6 euro.

13.30 uur: De Duitse autobouwer Daimler gaat een belang nemen van 5 procent in het kapitaal van zijn Britse sectorgenoot Aston Martin. Dat maakt deel uit van een ruimer akkoord om op technisch vlak samen te werken. Mercedes-AMG gaat motoren leveren aan Aston Martin. Vandaag is het akkoord ondertekend waarover in juli al een intentieverklaring was bereikt.

13.07 uur: Nikkelen Neelie was te streng voor ING. Dat zegt nu ook de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Eerder had ook een lagere rechtbank al gevonnist dat de Europese Commissie en commissaris Neelie Kroes de staatssteun aan ING te hoog hadden ingeschat, en als gevolg daarvan ook te streng hebben bestraft. Meestal volgt het Hof de advocaat-generaal, maar wanneer het arrest er komt is nog niet bekend.

ING betaalde eind 2009, binnen het jaar, de helft terug van een eerste schijf staatssteun van 10 miljard euro. Volgens de Commissie moest daarop een boeterente worden betaald. Door dat niet te eisen, verschafte Nederland de bank per saldo nog eens 2 miljard steun, meent de Commissie. Daar zijn de rechters het dus niet mee eens.

Praktische gevolgen zijn er niet, ING en de Commissie sloten intussen een nieuw akkoord. De Commissie zet de zaak enkele voort omwille van de jurisprudentie voor toekomstige zaken.

12.40 uur: Breaking news: Facebook meldt dat het bedrijf zelf en enkele aandeelhouders, onder wie CEO Mark Zuckerberg, 70 miljoen aandelen willen verkopen.

Ruim 27 miljoen aandelen komen van Facebook, bijna 43 miljoen van de aandeelhouders waaronder de bulk van 41,35 miljoen van Zuckerberg. Dat pakket van de CEO is 2,3 miljard dollar waard. Het bedrijf wil de opbrengst gebruiken om het werkkapitaal te verstevigen, Zuckerberg onder meer om belastingen te betalen die samenhangen met het lichten van een optie om 60 miljoen aandelen te kopen.

12.32 uur: Niet overal wordt er positief gereageerd op de tapering van de Fed. Zo is de beurs van Mumbay 0,7 procent lager gesloten. Beleggers vrezen dat er nu minder geld zal stromen richting groeimarkten.

Ook basismetalen als koper en zink gaan lager. De koperprijs zakt in Londen naar zijn laagste peil in bijna drie weken. De reden is eigenlijk dezelfde als hierboven: de tapering is geen goede zaak voor groeimarkten, omdat zij nog altijd sterk afhankelijk zijn van de overvloed aan dollars.

11.41 uur: Bank of America Merrill Lynch bevestigt zijn koopadvies en koersdoel van 125 euro voor Solvay (+0,4%, 109,35 euro). Het Londense beurshuis doet dat nadat de chemiegroep zijn 70,6%-belang in Solvay Indupa aan Braskem heeft verkocht, hoewel de cashopbrengst maar 18 miljoen euro zal zijn versus de door het beurshuis verwachte 88 miljoen euro - wat 0,8 euro per aandeel verschil oplevert. De desinvestering leidt tot een niet-cash verlies van zowat 120 miljoen euro.

Het goede nieuws, stellen de analisten, is dat de verkoop opnieuw een stap is in de transformatie van Solvay tot een minder cyclisch bedrijf met hogere marges.

11.15 uur: SAS vliegt opnieuw met winst. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij heeft in het gebroken boekjaar tot eind oktober een nettowinst behaald van 179 miljoen Zweedse kronen (20 miljoen euro). In boekjaar 2012 was er nog 3 miljard kronen verlies (334,6 miljoen euro). De omzet voor boekjaar 2013 blijft quasi ongewijzigd op 42,2 miljard kronen (4,7 miljoen euro).

Volgens CEO Rickard Gustafson dragen de besparingsmaatregelen bij aan het resultaat. Zo ging het personeel aan het begin akkoord met lagere lonen omdat het faillissement dreigde. In september voltooide SAS ook de verkoop van de winstgevende dochter Widerøe, een Noorse regionale luchtvaartmaatschappij, aan een Noorse investeringsgroep. Gustafson waarschuwde dat een toename van de capaciteit in Scandinavië alsook de zwakke Europese economie waarschijnlijk op de resultaten van het lopende eerste kwartaal wegen.

De regeringen van Denemarken, Noorwegen en Zweden zijn de grootste aandeelhouders van SAS. De carrier wil in 2014 tot 43 nieuwe verbindingen opstarten.

10.47 uur: Het goud, traditioneel een veilige haven, lijdt onder het gratis geldbeleid van de Amerikaanse centrale bank. Voor het eerst sinds juni tikte de goudprijs donderdagochtend 1.200 dollar per ounce aan, een daling van meer 1 procent. De zilverprijs verliest zelfs meer dan 2 procent.

10.05 uur: Na Helicopter Ben is het dus nu Santa Claus Ben. De voorzitter van Amerikaanse centrale bank verzekerde gisteren dat de rente nog lange tijd op nul blijft - ook als minder dan 6,5 procent van de Amerikanen zonder werk zit. Een mooi kerstcadeau - komt de Kerstman tegenwoordig met de helikopter?

Beleggers weten nu dat schulden langer dan verwacht goedkoop zullen blijven, en dat ze dus nog lange tijd schulden kunnen aangaan om aandelen te kopen. Daarom winnen de Europese aandelen vandaag gemiddeld 1,5 procent.

Merry Christmas with TAPER :D @JamieSaettele @DavidJSong @JohnKicklighter @DanielHusseyJr pic.twitter.com/wrTdQuGbjk— Thiago Duarte (@Thiagotrader) December 18, 2013

So, instead of $85 billion a month, helicopter Ben will drop $75 billion. Still way too much. #QE #taper #Bernanke pic.twitter.com/6Ag4iB38GO— Chris Becker (@chrislbecker) December 18, 2013


9.55 uur:
Er duiken voortdurend berichten op van allerlei bedrijven, organisaties en individuele burgers die laten weten dat ze bitcoins aanvaarden voor bepaalde transacties. Dat geldt nu ook voor de Belgische mobiele operator Mobile Vikings. In een blogpost laat Mobile Vikings weten dat ze hun prepaidkaart voortaan kunnen opladen met bitcoins.

9.40 uur: Saab troefde bij de toewijzing van het Braziliaanse defensiecontract eigenlijk Dassault niet af. De Rafales waren al langer uit de running. De andere kandidaat was Boeing, met zijn F-18. Maar het NSA-schandaal zou de Amerikaanse kandidatuur gefnuikt hebben. Dat zou volgens bepaalde bronnen tot een vertrouwensbreuk hebben geleid bij de Brazilianen.

9.39 uur: Fadila Laanan (PS), de minister van Audiovisuele Media van de Franstalige gemeenschap, gaat aan haar collega’s voorstellen om Jean-Paul Philippot te herbenoemen aan het hoofd van de RTBF. Philippot kwam in 2002 aan het hoofd van de Franstalige openbare omroep. Hij is aan zijn tweede mandaat bezig. De kans dat hij de plaats van Didier Bellens inneemt bij Belgacom smelt daardoor als sneeuw in de zon.

9.37 uur: Niet alleen Frank Deboosere belooft een groene kerst. Dankzij Ben Bernanke krijgen beleggers óók een zeer groene kerst. Dat leert één blik op onze 'boordtabel':

9.30 uur: Het Duitse farmaconcern Bayer doet een grote overname in Noorwegen. Het bedrijf telt omgerekend 2,1 miljard euro neer voor Algeta, een partner in de ontwikkeling van een medicijn tegen prostaatkanker. De raad van bestuur van Algeta steunt het bod.

9.26 uur: Twee Europese fabrikanten van gevechtsvliegtuigen maken een tegengestelde beweging donderdagochtend. Aanleiding is de beslissing van Brazilië om zijn luchtmacht uit te rusten met Gripen-toestellen, van het Zweedse Saab. Het contract, goed voor 36 toestellen met een totale waarde van 3,3 miljard euro, geeft het aandeel Saab vleugels in Stockholm. De koerswinst bedraagt meer dan 20 procent.

Het Franse Dassault was ook in de running voor het contract, en krijgt logischerwijze een tik na de Braziliaanse beslissing. Het bedrijf slaagt er maar niet in om zijn Rafale-toestellen buiten Frankrijk te slijten. De koersreactie is met een daling van zowat 4 procent wel een pak bescheidener dan bij Saab.

Dit is overigens het toestel waar Brazilië voor koos:

9.22 uur: De Europese beurzen winnen 1,5 procent. De grootste stijgers en dalers op de Brusselse beurs:

9.10 uur: De best presterende beurzen van 2013, dixit The Telegraph. We hadden onze centen in Venezuela moeten steken.


9.03 uur: CFE trekt 1 procent aan tot 65,44 euro na het contract van 200 miljoen euro voor zijn baggerdochter DEME.

9.01 uur: Tessenderlo staat bovenaan de Brusselse tabellen met een winst van 2,3 procent tot 17,49 euro. Positieve reactie op het vertrek van CEO Frank Coenen dus.

9.00 uur: Openingsbel. De Brusselse beurs start 0,9 procent hoger. De Europese aandelen winnen gemiddeld 0,6 procent.

8.41 uur: De nieuwe topman van Belgacom zal maar bijna een vierde van het loon van voorganger Didier Bellens verdienen: 650.000 euro in plaats van 2,4 miljoen euro. Ecolo vindt dat nog altijd veel te veel. Ook Bpost-topman moet tot dat bedrag flink inleveren, hij verdient nu 1,1 miljoen euro.

Salaire du patron de #Belgacom: On passe de l'absolument indécent au très indécent! #biendit Olivier Deleuze #ecolo @Matin1 @rtbf— GG (@GeorgesGilkinet) December 19, 2013


8.34 uur:
Ook de Europese beurzen hebben er zin in. De futures staat 0,7 à 0,8 procent hoger.

8.14 uur: Goedemorgen, beste lezers. Na Wall Street bouwde ook de beurs van Tokio een feestje na de milde tempering van de miljardenstimulus door de Federal Reserve. De Nikkei-index schoot 1,7 procent hoger tot het hoogste peil in zes jaar.

De Amerikaanse centrale bank bouwt zijn maandelijkse injectie vanaf januari af van 85 miljard dollar tot 75 miljard. De zogenaamde 'taper' is een verrassing, de meeste economen verwachten pas in maart een wijziging van het monetair beleid. Maar door de jongste goede cijfers over de Amerikaanse economie én de goede vooruitzichten voor de arbeidsmarkt lijkt de Fed er voldoende vertrouwen in te hebben dat de economie een afbouw van het steunbeleid kan opvangen.
   

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud