1. Markten Live
 2. Live blog

Flashcrash voor Elia

De Europese beurzen zijn dinsdag met bescheiden plussen gesloten. Dexia tuimelde naar een dieptepunt nu de delisting nadert. Elia stond onder hoogspanning na een flashcrash.
 • Graag tot morgen!

  Dan gaat er veel aandacht naar de eerste notering van Prosus in Amsterdam. Het Zuid-Afrikaanse concern Naspers splitst zijn internationale internetbelangen af in de nieuwe onderneming, die meteen een zwaargewicht wordt op het Damrak. 

  WOENSDAG 11 SEPTEMBER 2019

  BEDRIJVEN

  België:

  • Connect Group: heropend overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 23 september.
  • TINC: jaarresultaten 2018/2019, 07.00 uur
  • WDP: buitengewone algemene vergadering over splitsing aandeel in 7 en juridische omvorming tot naamloze vennootschap, 09.00 uur

  Nederland:

  • Naspers brengt internationale dochter Prosus (Tencent) naar de beurs van Amsterdam
 • Olieprijs valt scherp terug

  De prijs van een vat Brent-olie valt plots sterk terug. Het gaat vermoedelijk om een reactie op het ontslag van de Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton. Die gold als een havik en een voorstander van een harde aanpak van Iran.

  De olieprijs ging aanvankelijk 1,5 procent hoger nadat prins Abdulaziz bin Salman, de nieuwe minister voor Energie van Saoedi-Arabië, had verklaard dat het beleid van zijn land niet zal veranderen en dat de Opec en haar bondgenoten het productieplafond zou handhaven.

 • Bel20 eindigde 0,4 procent in de plus

  De Europese beurzen zijn gemiddeld 0,1 procent hoger gesloten. Euronext Brussel deed beter: de Bel20 sloot 0,4 procent hoger op 3.663,66 punten. Dat was te danken aan sterke prestaties van Umicore (+4,2%), Aperam (+3,3%), Solvay (+3,1%) en financieel zwaargewicht ING (+2,5%). AB InBev (-1,1%) stond op de rem.

 • Renault begraaft deal met Fiat-Chrysler

  De kansen op een vergaande samenwerking tussen de autoproducenten Fiat Chrysler  en Renault  zijn definitief verkeken. Dat zei Renault-topman Thierry Bolloré nadat eerder dit jaar een fusiepoging was gestrand. 'We praten niet meer met elkaar. Dat ligt achter ons. Er lag een voorstel op tafel, maar nu niet meer', liet Bolloré verstaan op het autosalon in Frankfurt. 'We betreuren dat zeer. Ik ga ervan uit dat zij het ook jammer vinden', vervolgde de topman. 

  We praten niet meer met elkaar. Dat ligt achter ons. Er lag een voorstel op tafel maar nu niet meer.
  Thierry Bolloré
  CEO Renault

  Het fusieplan sneuvelde in juni nadat Renault er niet in was geslaagd steun te krijgen van zijn Japanse samenwerkingspartners. Ook de Franse overheid lag dwars. Beleggers hadden echter nog hoop op een nieuwe poging en reageerden teleurgesteld op de uitspraken van Bollore. Fiat Chrysler verliest 1 procent. Ook Renault zakte na de uitspraken met 1 procent maar noteert intussen weer met winst.

 • Wall Street: citroenen in de uitverkoop

  'When life hands you lemons, make lemonade'. 

  Waarom die Amerikaanse volkswijsheid niet van toepassing is op 's lands grootste citrusproducent leest u hier.

 • Flashcrash treft Elia

  Elia  is omstreeks 15.50 uur naar 68 euro gedipt, een plotse koersval met 10 procent. Het nutsaandeel dat te boek staat als ultrastabiel en betrouwbaar, maakte een opmerkelijke flashcrash door.

  Het is minstens 14 jaar geleden dat Elia nog eens een intradagverlies van die grootorde optekende. Het handelsvolume bedraagt 43.505 aandelen, dubbel zo veel als op een gemiddelde handelsdag. 

  De beheerder van het Belgische hoogspanningsnet is als stabiel dividendaandeel aan een stevige klim bezig, het aandeel won in een jaar tijd 28 procent.

   De flitsdip werd meteen gekocht. Het verlies is een kwartiertje later weer ingedijkt tot 3 procent.

 • Wall Street opent lager

  De beurzen in New York zijn met lichte verliezen geopend.

  De Dow Jones verliest -0,14 procent. De Nasdag zakt -0,46 procent. De S&P500 geeft -0,25 procent prijs.

  Pijnlijke daler is Ford  dat door kredietbeoordelaar Moody's tot 'junk' werd gedegradeerd. Het aandeel daalt 5 procent.

  Visa  en Mastercard  nemen gas terug na een indrukwekkende klim sinds januari. Beiden verliezen 3,3 procent bij opening.

  De geplaagde retailer Macy's  klautert uit een diep dal na de aankondiging van een ingrijpende besparingsronde.Het aandeel is de sterkste stijger in de S&P500 en wint 4,2 procent.

  Meststoffabrikant The Mosaic Company  loopt in de kijker met een openingswinst van 4 procent na de aankondiging dat het eigen aandelen gaat inkopen. 

 • Britse lonen groeien op snelste tempo sinds 2008

  De Britse lonen ontwikkelden zich van mei tot juli heel positief. De groei op jaarbasis van de gemiddelde wekelijkse lonen kwam uit op 4 procent, het hoogste niveau sinds midden 2008. Dat meldt het Britse bureau voor de Statistiek (ONS).

  'Inclusief bonussen groeien de lonen nu op een tempo van 4 procent per jaar. Dat is voor het eerst sinds 2008', zegt het hoofd van Arbeidsmarktstatistieken bij ONS, David Freeman. 

  Lonen VK groeien met 4 procent op jaarbasis.

  De snelste groei was te zien in de financiële sector. Daar stegen de lonen met 5,3 procent op jaarbasis.

 • Bankaandelen bovenaan in Europa

  De Bel20  noteert met een winst van 0,5 procent, het hoogste peil van de dag. De Brusselse sterindex slaat munt uit de stijging van de financiële aandelen. De Europese bankensector gaat vandaag 1,8 procent hoger, en is daarmee de winnaar van de dag. Beleggers rekenen er steeds meer op dat de Europese Centrale Bank donderdag maatregelen zal nemen om de nadelige effecten van de negatieve rente te compenseren. KBC  wint 1 procent, ING  en ABN AMRO  winnen beide meer dan 2 procent.

  'De compenserende maatregelen van de ECB zijn essentieel om een daling van de winstgevendheid van de financiële sector te voorkomen', schrijft Goldman Sachs.

 • Futures: Wall Street opent lager

  De futures wijzen op een lagere Amerikaanse opening. De Dow Jones zou 0,1 procent inleveren, de S&P500 zou met 0,2 procent dalen en de Nasdaq zou met 0,3 procent afbrokkelen.

 • De schrik van Silicon Valley krijgt meer macht

  Margrethe Vestager is door Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, benoemd tot vicevoorzitter. Vestager zal zich bezighouden met Digitale Ontwikkeling, waardoor ze toezicht zal houden op zaken die gerelateerd zijn aan kunstmatige intelligentie (AI), big data, innovatie en internetveiligheid. Daarnaast blijft ze Europees commissaris voor Mededinging.

  Vooral met dat laatste zullen de techgiganten van Silicon Valley niet blij zijn, want in die contreien is de Deense commissaris gevreesd. Vestager heeft de afgelopen jaren enorme boetes gegeven aan Apple en Google . Daarmee haalde ze ook de woede van de Amerikaanse president Donald Trump op de hals die haar 'tax lady' noemde. Volgens Trump had de commissaris zelfs 'een hekel aan de VS'. 

  Joe Weisenthal, financieel journalist bij het persbureau Bloomberg, zegt op Twitter dat de benoeming geen klein bier is:

  Dit jaar legde Vestager Google nog een boete van 1,5 miljard euro op omdat het zijn dominante marktpositie in de online advertentiemarkt had misbruikt. Die miljardenboete kwam boven op twee eerdere zaken. In 2017 legde Europa Google een boete op van 2,4 miljard euro voor het bevoordelen van Googles shoppingtool in de eigen zoekmachine en vorig jaar volgde een boete van 4,3 miljard euro rond het mobiele besturingssysteem Android. Google zou in zijn smartphonebesturingssysteem Android zijn eigen internetbrowser Chrome te veel favoriseren. 

 • Euronext Brussel: Kiadis verbrandt in ijltempo cash

  Ons Brussels beursoverzicht leest u hier.

 • Dexia op diepterecord

  In de post van 11.19 uur gaven we aan dat Dexia   - nu voor het waardeloze aandeel een delisting nadert - het diepterecord van begin 2019 naderde, maar dat diepterecord is nu een feit: 3 euro, 10 procent lager dan gisterenavond en 90 procent lager dan toen de restbank in maart 2016 een 1000-voor-1 aandelenbundeling doorvoerde.

 • JPMorgan: 'Johnson stapt waarschijnlijk op'

  JPMorgan zegt in een bericht aan zijn cliënten dat er maar 3 echte opties zijn voor de brexit:

  1. Boris Johnson, de Britse premier, presenteert een deal aan het Lagerhuis en krijgt een goedkeuring.
  2. Johnson stapt op en laat iemand anders uitstel aanvragen voor de brexit.
  3. De Britse premier zal terugkomen op zijn initiële standpunt om desnoods met een harde brexit te vertrekken uit de EU voor 31 oktober.

  'Op dit moment denken we dat het meest waarschijnlijke scenario is dat Johnson opstapt', zegt het beurshuis.

 • De Belegger ziet instapkansen bij Sioen

  Het halfjaarrapport dat Sioen  eind augustus publiceerde, onderstreept nog eens dat de West-Vlaamse textiel- en coatingspecialist met flink wat kopwinden af te rekenen heeft dit jaar. Het blad De Belegger stipt aan het management vasthoudt aan het streefdoel om 15 procent winstmarge te halen over boekjaar 2021, tegenover 11,8 procent over de eerste jaarhelft. En dat bovendien de beurskoers al behoorlijk op het zwak 2019 vooruitgelopen is.

  Daarom: 'Verdere koerszwaktes vormen instapkansen voor deze innovatieve speler op diverse nichemarkten in de textielmarkten', stelt de nieuwsbrief.

 • Een spiekbriefje voor de ECB-vergadering donderdag

  Met dank aan de economen van ING:

 • Biocartis tuimelt naar diepterecord

  Na de zwaar teleurstellende halfjaarcijfers ging Biocartis   dinsdag opnieuw tot 7 procent lager naar 6,56. Meteen een diepterecord. Het vorige, 6,58 euro, dateerde van augustus 2016. 

  De fabrikant van Idylla-zaklabo's voor snelle medische diagnose moest vorige week opbiechten dat de grote commerciële inspanningen om op de Amerikaanse markt door te breken vooralsnog niet renderen. Integendeel: Biocartis halveerde de groeiprognose voor de verkoop van cartouches, een soort plastic cassette met bloed of weefsel die in het zaklabo wordt gestopt. Een snelle stijging van de recurrente inkomsten uit die cartouches is cruciaal om het bedrijf over enkele jaren rendabel te maken. 

  CEO Herman Verrelst probeert beleggers te sussen met de boodschap dat de problemen tijdelijk zijn, maar dat kan voorlopig de koersval niet stutten. 

 • 'Oogmedicijn Oxurion heeft veel potentie'

  Afgelopen zondag presenteerde Oxurion de volledige resultaten van de fase1-studie voor het medicijn 'plasma kallikrein THR0149', een oogmedicijn om achteruitgang van het gezichtsvermogen van diabetespatiënten, diabetisch maculair oedeem (DME), tegen te gaan.

  KBC Securities-analisten Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse zijn positief over de resultaten. ‘Dat onderzoek werd gedaan om de veiligheid van het middel aan te tonen en dat is nu gedaan. Daarnaast is er een eerste indicatie dat het product werkt’, zegt Van Steenhuyse.

  De beurskenner denkt dat er potentieel in het middel zit. ‘40 procent van de DME-patiënten reageert niet op de standaardmedicatie. Daarnaast lopen de patenten rond verschillende van deze eerste lijn aan therapieën binnenkort af, wat de markt opent voor nieuwe behandelingswijzen’, zegt Van Steenhuyse.

  Het aandeel wint 0,5 procent.

 • Dreigende delisting haalt Dexia onderuit

  Nu de restbank probeert haar waardeloze aandelen van de Brusselse beurs te schrappen, glijdt Dexia  7,8 procent lager naar 3,08 euro. Dat is dicht tegen het dieptepunt van begin dit jaar (3,01 euro).

 • Warehouses Estates Belgium voorspelt stabiel dividend

  De gereglementeerde vastgoedvennootschap (gvv) Warehouses Estates Belgium (WEB) realiseerde over de eerste zes maanden van dit jaar een uitkeerbaar resultaat van 5,75 miljoen euro. Dat is 12 procent meer dan het eerste semester van het jaar voordien. Over 12 maanden gaat WEB uit van een minstens 'stabiel uitkeerbaar resultaat'.

  De waarde van de portefeuille steeg in vergelijking met eind 2018 met 0,9 procent tot 269,7 miljoen euro.

  WEB beschikt over meer dan 110 gebouwen met een totale bebouwde oppervlakte van 284.419 vierkante meter. Door een uitbreiding van Retail Park Espace Nord - dat volledig verhuurd is - verwacht WEB een stijging van de huurinkomsten in het tweede semester van 2019.

 • Degroof haalt Leasinvest van de kooplijst

  Naar aanleiding van het halfjaarrapport van Leasinvest heeft Degroof Petercam het advies voor de vastgoedspeler verlaagd van 'kopen' naar 'houden'.

  De koers van het aandeel is volgens analist Herman van der Loos de afgelopen weken genoeg gestegen. 'We hebben ons waarderingsmodel opnieuw laten draaien met onze nieuwe verwachtingen, waardoor we nu op een koersdoel van 116 euro uitkomen. Dat is substantieel lager dan de koers waartegen het aandeel handelt', zegt van der Loos.

  Het aandeel gaat 0,4 procent lager.

 • Problemen bij nucleaire componenten - Aandeel EDF keldert 5 procent

  De elektriciteitsproducent Electricité de France (EDF)  is de grootste daler in Parijs. De aanleiding is een persbericht van EDF over anomalieën in componenten van kernreactoren. Die onderdelen werden gebouwd door zijn engineering- en bouwfiliaal Framatome.

  'De componenten voldoen niet aan de technische standaarden', klinkt het. EDF heeft de Franse nucleaire toezichthouder ASN verwittigd. Sommige componenten zijn al geïnstalleerd, andere nog niet. EDF zegt niet welke sites zijn betrokken.

 • KBC Securities: 'Kiadis kan nog 12 maanden verder'

  KBC Securities reageert op het cashverslindende Kiadis (zie post 8.24 uur).

  Analist Lenny Van Steenhuyse maakt zich zorgen om de cashburn. 'De cashnoden van het bedrijf blijven een kritisch punt. De kosten voor onderzoek en ontwikkeling zijn omhoog geschoten. Daarnaast moet het bedrijf 6,1 miljoen euro aan schulden terugbetalen in 2019 en een vergelijkbaar bedrag in 2020', zegt Van Steenhuyse.

  Wij verwachten dat Kiadis nog ongeveer 12 maanden verder kan.
  Lenny Van Steenhuyse
  Analist bij KBC Securities

  Het aandeel verliest 5,7 procent.

 • Bel20 opent in de plus

  De Bel20 opent 0,2 procent in het groen.

  Immobel wint 0,3 procent. Gisteren liet Euronext Brussel nabeurs weten dat de vastgoedontwikkelaar van de BelSmall naar de BelMid-index promoveert op maandag 23 september (zie post 7.29 uur).

  Kiadis  ploft 7,2 procent lager. Uit de halfjaarcijfers blijkt dat de farmaspeler in ijltempo cash verbrandt (zie post 8.24 uur).

 • Nieuwe biedronde op Wessanen

  Vrijdag werd bekend dat het consortium rond de private-equitygroep PAI Partners 91,35 procent van de biovoedingsgroep Wessanen  in handen heeft gekregen. Wie zijn aandelen nog niet heeft aangeboden, kan dat vanaf morgen doen in een nieuwe biedronde, die loopt tot 25 september. Als PAI in deze ronde meer dan 95 procent van de aandelen in handen krijgt, volgt een uitrookbod. 

 • Moody's bestempelt Ford-obligaties als 'rommel'

  Het ratingbureau Moody's verlaagde gisterenavond de rating van de autobouwer Ford naar Ba1. Daardoor verhuist Ford bij Moody's van de categorie 'kwaliteit' naar 'rommel'. Moody's twijfelt of het herstructureringsplan van CEO Jim Hackett snel genoeg winsten en cash zal genereren.

  Bij S&P en Fitch heeft Ford nog steeds een BBB-rating. Dat is twee stappen boven de rommelstatus. In beide gevallen gelden wel negatieve vooruitzichten. Zolang twee ratingbureaus het papier als kwaliteit beschouwen, kunnen de Ford-obligaties deel blijven uitmaken van kwaliteitsobligatie-indexen. Die indexen worden vaak gevolgd door passieve fondsen. 

  Ford is in de VS een van de grootste uitgevers van obligaties buiten de financiële sector. Het aandeel ging nabeurs tot 4 procent onderuit na het nieuws.

 • Futures voorspellen een licht lagere opening in Europa

  Volgens de futures openen de Europese beurzen straks 0,1 procent lager.

 • Kiadis verbrandt cash in ijltempo

  Kiadis had eind juni 62,7 miljoen euro op de bankrekening staan. Eind 2018 was dat 60,3 miljoen euro. Dat komt doordat het farmabedrijf in de eerste helft van 2019 27,6 miljoen euro heeft opgehaald met de private plaatsing van 3,7 miljoen aandelen. Of: Kiadis verbrandde in de eerste jaarhelft voor 25,2 miljoen euro aan cash. Daarmee heeft het bedrijf in de eerste 6 maanden van dit jaar meer geld verbrand dan dat in heel 2018 (24,2 miljoen euro).

  Kiadis zag de operationele kosten met 14,6 miljoen stijgen naar 25,7 miljoen euro. Die stijging is vooral te wijten aan de verdere uitbreiding van het personeelsbestand, klinische uitgaven en doordat de farmaspeler nu in een groter gebouw zit. Daardoor ging het bedrijf netto met 25,9 miljoen in het rood. 

  De nervositeit over het aandeel is groot omdat wetenschappers van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) zich buigen over Kiadis' middel ATIR1 (toediening bij celtransplantaties bij patiënten met bloedkanker). Iedereen hoopt dat de twijfels van de EMA worden teruggenomen. Eind juni kreeg Kiadis een enorme domper te verwerken toen de toezichthouder met extra eisen voor het middel op de proppen kwam.

 • Dexia wil van de beurs

  Dexia  roept op 16 oktober zijn aandeelhouders samen om zich uit te spreken over een delisting. 'Zo wordt het administratieve beheer vereenvoudigd.'

  1.948.984 Dexia-aandelen zijn momenteel toegelaten tot de verhandeling op Euronext Brussels, dat is minder dan 0,5 procent van het kapitaal van Dexia. De Belgische en Franse Staat bezitten respectievelijk 52,78 procent en 46,81 procent van het kapitaal.

  Ter herinnering: Dexia-aandelen hebben geen enkel vooruitzicht op de toekenning van een dividend of een vereffeningsbonus.
  Dexia

  Lees hier ons artikel. 

 • Balans Dexia krimpt met 15 procent

  Binnenlopend nieuws dat alle Belgen aangaat: de balans van Dexia is  in de eerste jaarhelft met 15 procent gekrompen tot 134,6 miljard euro. Onderaan de resultatenrekening is er een verlies van 546 miljoen euro. Dat is onder meer te wijten aan een minwaarde van 115 miljoen euro op de verkoop van Dexia Kommunalbank Deutschland. 

  Lees hier ons artikel. 

 • Uitkijken naar Apple

  Vandaag om 19 uur Belgische tijd presenteert CEO Tim Cook vanuit het Steve Jobs Theater in Cupertino de nieuwste producten en diensten tijdens het jaarlijkse Apple -event. Het belangrijkste is de voorstelling van de iPhone 11, die allicht over een derde camera beschikt (voor extra wijde foto's).

  Het is uitkijken naar de prijszetting van de nieuwste iPhone. Nog volgens de geruchten komt er een nieuwe Apple Watch (Series 5, die je slaap kan meten) en updates van de iPad en de MacBook.

 • Immobel promoveert naar BelMid

  De vastgoedontwikkelaar Immobel  promoveert op maandag 23 september van de BelSmall naar de BelMid-index. Dat liet Euronext Brussel gisteren nabeurs weten. Celyad  maakt de omgekeerde beweging, naar de BelSmall. Nyrstar tot slot valt nu ook uit de BelSmall-index. 

 • Rentevrij risico

  Vandaag belooft een overgangsrit te worden op de beurzen, in afwachting van de Grote Mario Show op donderdag. Maar houd toch maar die Oostenrijkse langlaufer in de gaten.

  Lees hier onze vooruitblik op de beursdag. 

 • Beursgang WeWork hangt aan zijden draadje

  Softbank, de grootste externe aandeelhouder van We Company (WeWork), wil dat de leverancier van hippe kantoorruimten zijn beursplannen opblaast. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Deze week zou de roadshow voor een beursgang tussen 3 en 4 miljard dollar van start gaan.

  Beleggers staan echter niet te springen voor een belegging in WeWork, onder meer door problemen met deugdelijk bestuur. Costichter en CEO Adam Neumann verhuurt bijvoorbeeld eigen panden aan WeWork. Bovendien bleek uit het prospectus hoe geweldig verlieslatend WeWork is: 689 miljoen dollar verlies in de eerste helft van het jaar op een omzet van 1,2 miljard dollar. 

  Softbank en zijn fonds Vision Fund hebben meer dan 10 miljard dollar gepompt in WeWork. Softbank wil zelf 108 miljard dollar ophalen met een tweede Vision Fund voor investeringen in technologiestart-ups. Als WeWork naar de beurs trekt tegen een slappe prijs, dan dreigt dat ook af te stralen op Softbank en Vision Fund, luidt de redenering.

  Eerder dit jaar pompte Softbank 2 miljard dollar in WeWork op basis van een waardering van 47 miljard dollar. Maar volgens de jongste berichten zou eerder een waardering tussen 15 en 20 miljard dollar haalbaar zijn bij een beursgang.

 • Rentes schieten wereldwijd omhoog

  Gisteren schoot de Duitse tienjaarsrente naar het hoogste peil in 4 weken door speculaties over een begrotingsstimulus. In Duitsland heerst nu de discussie of de overheid het begrotingstekort moet laten oplopen om de economie een impuls te geven. Diezelfde discussie wordt ook in Amerika gevoerd. Ook daar steeg de tienjaarsrente gisteren naar het hoogste niveau in twee weken. 

  Vandaag volgt ook de Aziatische obligatiemarkt die beweging. In Japan stijgt de rente met 3,1 basispunten, de Australische rente veert met 5,2 procent op en de rente in Nieuw-Zeeland springt zelfs met 6,2 procent omhoog. 

  De sterke bewegingen op de obligatiemarkten geven in ieder geval niet veel spektakel op de aandelenbeurzen. In Japan wint de Nikkei225 0,3 procent, de Hongkongse Hang Seng levert 0,1 procent in, de Chinese CSI300 brokkelt met 0,6 procent af en de Koreaanse Kospi klimt met 0,5 procent.

  ©Ã‚© Matthias Kulka/zefa/Corbis

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud