France Telecom en Mobistar krijgen klappen

Afwachtende traders in New York - Foto AFP

De Europese beurzen boekten veelal kleine winsten. Beleggers weten vooral de resultaten van Unilever en BASF te smaken. Daimler wordt afgestraft na een winstwaarschuwing. Sterke resultaten van Solvay worden niet op gejuich onthaald.

Hier vindt u de liveverslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw livebloggers Koen Lambrecht, Kurt Vansteeland en Sebastien Rousseau. We werken de informatie voortdurend bij. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.48 uur: We ronden hier de liveblog af. Morgen zijn we er bij het krieken van de dag bij met de resultaten van Belgacom. In de VS is het uitkijken naar het bbp-rapport voor het derde kwartaal, klokslag half drie 's middags.

17.42 uur: De Bel20 dook na een positieve start uiteindelijk 0,3 procent in het rood. De beursbarometer schaduwde in belangrijke mate het industriële zwaargewicht Solvay. Beleggers toonden zich een beetje ontgoocheld dat de chemiereus ondanks erg sterke derdekwartaalcijfers de prognose voor heel 2012 - een rebitda in lijn met de 2,07 miljard over boekjaar 2011 - niet optrok.

17.15 uur: We blijven in de telecom. En blikken vooruit op de kwartaalcijfers van Belgacom morgenochtend. Die zullen waarschijnlijk 'geruststellend saai' zijn.

16.43 uur: Bij OPEC belooft de zoektocht naar een nieuwe secretaris-generaal weer een harde dobber te worden

How can #OPEC agree output policy if it has trouble choosing a secretary general? Read Platts' The Barrel blog: plts.co/opec1024... #oil — Platts Oil (@PlattsOil) 25 Oct 12

 

16.27 uur: Mobistar bljift ondertussen in het verdomhoekje, het aandeel verliest 4,2 procent tot 20,34 euro, de grootste daling in de Bel20 en een nieuwe dieptepunt in bijan tien jaar. Gisteren verloor het aandeel 5,8 procent.

De koerssprong dinsdag in reactie op het relatief geruststellend kwartaalrapport was geen lang leven beschoren. Mobistar zit in een krimpende markt met hevige concurrentie en het bedrijf heeft bovendien geen verhaal voor vast internet en digitale tv. Telenet en Belgacom scoren op alle vlakken wel goed.  

Het aandeel staat verder ook onder druk na de dividendverlaging van France Telecom. Daar zijn twee zaken uit te leren:

1) De moedergroep heeft op dit moment andere katten te geselen dan een uitkoop van de minderheidsaandeelhouders van Mobistar.

2) Beleggers anticiperen mogelijk al op een dividendverlaging bij Mobistar. Iets waar analisten al voor waarschuwden: 'Als Mobistars winst blijft zakken, zal het huidige dividend niet houdbaar zijn.' Zeker omdat het dividend voor 100 procent gekoppeld is aan die nettowinst.

16.05 uur: France Telecom is de grootste daler in de Euro Stoxx50: -4 procent tot 8,93 euro. De moedergroep van de Belgische operator Mobistar knipte al voor de tweede keer in zijn dividend. Aanleiding is de sterker dan verwachte concurrentie van operator Free Mobile op de thuismarkt en de zwakke economische vooruitzichten.

Over vorig boekjaar keerde de telecomreus 1,4 euro per aandeel uit. In februari kondigde de groep een krimp tot 1,21 à 1,35 euro per aandeel aan. Vandaag werd de beloofde uitkering voor 2012 en 2013 verder verlaagd tot 'ten minste 0,8 euro'. Dat geeft het aandeel nog altijd een dividendrendement van 9 procent.

15.40 uur: De Belgisch-Amerikaanse netwerkbeveiliger Vasco bevestigt in zijn kwartaalupdate de boodschap van twee weken geleden: de bestellingen in het derde kwartaal, voor levering in het derde en vierde kwartaal, liepen terug. Dat leidde in het derde kwartaal tot een omzetdaling van 12 procent tot 36,6 miljoen dollar. De operationele winst kwam 16 procent lager uit op 6,3 miljoen euro. Door de afstoot van activiteiten verdubbelde de nettowinst per aandeel wel van 0,06 tot 0,12 dollar.

De 'grote economische onzekerheid' noopte het bedrijf twee weken geleden tot het verlagen van zijn omzetdoelstelling van 175 miljoen tot 150 à 157 miljoen dollar. Dat is 6 à 10 procent minder dan vorig boekjaar. De prognose voor de bedrijfswinstmarge (bedrijfswinst ten opzichte van omzet) ging diezelfde dag van 13 à 16 procent tot 11 à 13 procent. Na het omzet- en winstalarm kelderde Vasco op 9 oktober op Wall Street bijna 18 procent. Vandaag wint het aandeel 3 procen tot 7,23 dollar.

Operationeel directeur Jan Valcke ziet, ondanks de economische malaise, geen fundamentele verzwakking van de bankensector - de grootste afzetmarkt van Vasco - of van Vasco's marktaandeel in die sector. 'De pijplijn met potentieel nieuwe orders blijft heel goed gevuld.'

15.18 uur: In Zuid-Afrika hebben mijnwerkersvakbonden een akkoord gesloten met de uitbaters van goudmijnen over een loonsverhoging. Al sinds augustus woedt een stakingengolf in de Zuid-Afrikaanse mijnbouw. Het akkoord van vandaag slaat enkel op goudmijnen, waar ongeveer 157.000 mensen werken. Hun lonen verhogen tussen 1,5 en een kleine 11 procent.

In de platinamijnen gaan de stakingen door. Ook elders zijn er nog wilde stakingen. Die kostten de Zuid-Afrikaanse economie dit jaar al 10 miljard rand (900 miljoen euro) volgens de Zuid-Afrikaanse Schatkist.

14.40 uur: Nog meer nieuws van het autofront. Volvo Cars gaat in zijn fabriek in Gent volgend jaar 300 tijdelijke contracten niet verlengen. Het productieritme wordt vertraagd in functie van de markt.

FordMotor Company maakte ook de grote lijnen van zijn Europese herstructurering bekend. Het zwaarste feit daaruit, de sluiting van Ford Genk in 2014, was al bekend. Maar ook twee Britse fabrieken gaan dicht: de assemblagefabriek in Southampton en de persfabriek in Dagenham. Hierdoor zal de assemblagecapaciteit in Europa, Rusland niet meegeteld, met 18 procent of 355.000 eenheden dalen. De jaarlijkse besparing bedraagt bruto 450 tot 500 miljoen dollar. 

14.38 uur: In de VS zijn de orders van duurzame goederen in september met 9,9 procent gestegen, vooral dankzij vliegtuigbestellingen. Zonder de transportsector bedroeg de groei 2 procent. Augustus was wel een bijzonder zwakke maand met een daling van 13,1 procent. Economen hadden voor september een groei van 7,8 procent verwacht.

14.05 uur: De 'schuldeiserstrojka' - Europese Centrale Bank, Internationaal Monetair Fonds en Europese Unie - geven de Ierse modelstudent weerom een pluim als braafste saneerder. Vorige week liet Duits kanselier Angela Merkel zelfs weten dat die brave misschien wel een 'speciale behandeling' verdienen.

*TROIKA SAYS THAT IRISH POLICY IMPLEMENTATION HAS BEEN STEADFAST - fairly std comments from them — Owen Callan (@OwenCallan) 25 Oct 12

 

13.57 uur: De uitgever Roularta laat weten een 'optimised tablet version' te lanceren van Knack en Le Vif/L'Express, via de App Store; over twee weken volgt Trends.

13.39 uur:  Colruyt blijft de goedkoopste supermarkt voor een mix van merkproducten, eersteprijsproducten en huismerken. Dat blijkt uit de jaarlijkse supermarktenquête van Test-Aankoop. Okay (van dezelfde groep) is 6 procent duurder, Carrefour Hyper 7 procent, Delhaize 9 procent en Albert Heijn en Carrefour Market-GB 10 procent. Hekkensluiters zijn Match en Smatch, die 26 en 28 procent duurder zijn, meldt Test-Aankoop. 

13.11 uur: Niet alleen in België verdwijnen jobs.

*COLGATE TO CUT 6% OF JOBS — Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 25 Oct 12


13.09 uur: Stress genoeg natuurlijk.

Guardian - Yannis Stournaras the Greek Fin Min been hospitalized due to a virus / stress — Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 25 Oct 12


12.32 uur: Ford sluit dus ook zijn fabriek in Southampton. De Angelsaksische media schreef het gisteren al, vandaag komt de informatie van de vakbonden.

Bad news for the UK... Ford to close most of its Dagenham plan as well as the Southampton plant.... 1,300 - 1,400 jobs to go— Steve Collins (@TradeDesk_Steve) October 25, 2012


11.35 uur: Thierry De Bock, ex-RTBF-journalist, wordt coo bij Proximedia. Hij moet de business unit managers en de sales manager omkaderen, bijstaan en controleren, zegt Proximedia in een persbericht. Proximedia noteert op de Vrije Markt van Euronext Brussel

11.32 uur: Nog meer banenverlies in de autosector?

Fiat Plans Further Temporary Layoffs For 2,000 Workers At Italian Southern Plant Of Pomigliano -Union Official— cigolo (@cigolo) October 25, 2012

11.30 uur: Schneider Electric, de grote Franse producent van materiaal voor elektrische installaties, heeft zijn omzetdoelstelling voor 2012 verlaagd wegens de duidelijke vertraging in West-Europa en een minder sterke groei in China. De organische groei (dit is zonder overname en wisselkoerseffecten) zou nu ‘nihil tot licht negatief’ zijn in plaats van ‘nihil tot licht positief’.  In het derde kwartaal was de organische omzetevolutie 1,9 procent negatief. Het aandeel opende lager maar wint intussen 1,25 procent.

11.07 uur: Morgan Stanley verhoogt zijn koersdoel voor Volkswagen (+1,8%) van 177 tot 185 euro na de sterke kwartaalcijfers. Voor Daimler (-2,7%) zakt het koersdoel van 44 tot 40 euro.

10.32 uur: De Britse economie is in het derde kwartaal met 1,0 procent gegroeid tegenover het tweede kwartaal. Dat is beter dan verwacht: economen hadden slechts 0,6 procent groei verwacht. Jaar op jaar stabiliseert het Britse bbp, waar een krimp met 0,4 procent was vooropgesteld. Het VK is daarmee uit de recessie gekomen. Dit alles met dank aan de Olympische Spelen...

*London Olympics Ticket Sales Increased 3Q GDP By 0.2 Percentage Points— DJ FX Trader (@djfxtrader) October 25, 2012

 

10.22 uur: Deutsche Bank  verlaagt het koersdoel voor Nyrstar licht van 7,60 naar 7,35 euro, wat ook de boekwaarde van het aandeel is. Het beurshuis handhaaft wel het advies op ‘kopen’ en vindt dat de korting die beleggers bij de huidige koers op de boekwaarde van het aandeel plakken, onterecht is.

Bij de derdekwartaalupdate van de zinkspecialist was analist Grant Sporre vooral aangenaam verrast door de sterke productie in Tennessee, in mei 2009 de allereerste zinkmijn die Nyrstar onder de toen pas aangetreden CEO Roland Junck kocht.

10.15 uur: Na de goede kwartaalresultaten verwijdert ING het aandeel Solvay van zijn 'ING Benelux least preferred list'. Analist Filip De Pauw behoudt nochtans zijn verkoopadvies en koersdoel van 80 euro.

10.04 uur: De Riksbank, de centrale bank van Zweden, behoudt zoals verwacht de rente op 1,25 procent, maar stelt voor het vierde kwartaal nu 1,2 in plaats van 1,3 procent in het vooruitzicht. Mogelijk zit er dus een nieuwe renteverlaging aan te komen.

*Sweden Riksbank Now Sees 4Q12 Repo Rate at 1.2%, Had Seen 1.3%— DJ FX Trader (@djfxtrader) October 25, 2012

10.00 uur: Autobouwer Daimler krijgt een tik van meer dan drie procent op de beurs van Frankfurt. 's Werelds derde grootste bouwer van luxewagens verlaagde deze ochtend zijn verwachtingen voor het huidig boekjaar en schrapt de winstverwachtingen voor volgend jaar. De Duitse autobouwer wijst naar de haperende Europese markt en de toegenomen concurrentie uit China. Het bedrijf boven luxemerk Mercedes-Benz verwacht nu een bedrijfswinst voor het volledig boekjaar van 8 miljard euro, waar het voorheen uitging van 9 miljard euro. Het bedrijf laat ook zijn doelstellingen voor de winstmarges in 2013 vallen door de ruwere marktcondities. Om de vertragende Europese automarkt te counteren wil Daimler 2 miljard euro besparen tegen 2014.

 

09.47 uur: Euronav gaat opnieuw hoger: +0,85 procent. Woensdag schoot het aandeel 6,35 procent hoger ondanks slechte kwartaalresultaten (die weliswaar iets beter waren dan verwacht). Woensdagavond maakte de tankerrederij bekend een van haar oudere VLCC's, de Algarve, te hebben verkocht voor 35,9 miljoen dollar. Op die verkoop boekte Euronav een meerwaarde van 7,3 miljoen dollar. Analist Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities sluit niet uit dat de rederij nog meer dergelijke transacties doet.

09.28 uur: Bernard Hanssens van Bank Degroof over Solvay: goede derdekwartaalresultaten, boven de verwachtingen, maar voorzichtige outlook gezien de zwakke visibiliteit. Hij handhaaft zijn houden-advies en koersdoel van 95 euro.

Ook Wim Hoste van KBC Securities is lovend. Hij behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 105 euro.

09.14 uur: De Europese beurzen gaan voorzichtig hoger. BASF, dat sterke kwartaalcijfers publiceerde, wint 2,4 procent, Solvay 2,9 procent en Unilever 2,9 procent. Unilever maakte een omzetstijging van 10,3 procent bekend, dankzij hogere volumes en gunstige wisselkoersevoluties.

De klappen zijn onder meer voor Daimler (-2,6%).  De Duitse auto- en vrachtwagenbouwer, bekend van het Mercedes-merk, pakte woensdagavond uit met een winstwaarschuwing. In plaats van een bedrijfswinst van ongeveer 9 miljard euro zou het nu 8 miljard worden. Wegens de krimp op de Europese automarkt gaat Daimler tegen eind 2014 2 miljard euro op de kosten besparen.

08.51 uur: Belangrijke participatiemelding van Delhaize: Silchester International Investors heeft een belang opgebouwd van 10,05 procent. Sinds juli 2011 is het belang van Silchester verdubbeld.

08.49 uur: De notering van Telenet is opgeschort in afwachting van een persbericht.

08.48 uur: Voor een valse noot in het resultatenkoor zorgde vanmorgen Credit Suisse. De nettowinst daalde nog sterker dan verwacht en de tweede Zwitserse bank gaat haar besparingsdoelstelling met 1 miljard opdrijven tot 4 miljard Zwitserse frank.

08.42 uur: De Europese beurzen gaan een licht hogere opening tegemoet, geven de futures aan. 

08.40 uur: Solvay kende een sterk kwartaal. De bedrijfskasstroom en in mindere mate de omzet stegen ten opzichte van de pro forma resultaten van vorig jaar. Opnieuw was het guargom die de divisie Consumer Chemicals aan recordresultaten hielp. De chemiegroep bevestigt haar vooruitzichten voor het lopende boekjaar.

08.24 uur: Werpen we even een blik op de Belgische resultaten. Option maakte een lichtjes hogere omzet bekend en de plantageholding Sipef bevestigde dat 2012 goede resultaten zal opleveren maar iets lager dan in 2011. Dat is vooral te wijten aan lagere marktprijzen voor zijn voornaamste teelten, palmolie en rubber.

08.17 uur: Goedemorgen, beste lezers! De handelsdag begint onder een goed gesternte. In Azië gaan de beurzen hoger, en dat voor het eerst in vijf dagen. Volgens de Japanse zakenkrant Nikkei zal de centrale bank van Japan volgende week haar monetair beleid versoepelen. De Nippon Ginko zou op de beleidsvergadering van 30 oktober beslissen haar effectenaankoopprogramma met 10 biljoen yen te verhogen tot 90 biljoen yen. De bank zou zich daartoe gedwongen voelen door de forse stimulusprogramma’s van zowel de Fed als de ECB.

Sydney eindigde 0,1 procent in de plus, Seoul 0,55 procent en Tokio 1,1 procent. De Chinese beurzen gaan licht lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud