1. Markten Live
 2. Live blog

Galapagos en UCB krijgen Amerikaanse fanmail

De Europese beurzen kleurden rood. UCB kreeg een ratingverhoging van Jefferies, Galapagos een koopadvies van Bernstein. Berenberg waarschuwde dat duurdere gerst, aluminium en energie AB InBevs marges kunnen drukken.
 • Tot morgen!

  De agenda voor morgen: 

  WOENSDAG 12 SEPTEMBER 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Eurozone:
  - Werkgelegenheid tweede kwartaal, 11 uur
  - Industriele productie juli, 11 uur
  Verenigde Staten:
  - Federal Reserve: Beige Book (conjunctuurrapport), 20 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Immobel: halfjaarresultaten, 7 uur
  - TINC: jaarresultaten 2017/2018, 7 uur


 • Stijgers en dalers

  De Bel20 sluit onveranderd af, geruggensteund door Galapagos en UCB maar afgeremd door AB InBev.

  Grootste stijgers:

  - Fountain: +8,3%

  - Econcom: +6,6%

  - Galapagos: +5,4%

  Grootste dalers:

  - Oxurion: -8,3%

  - Curetis: -6,2%

  - MDxHealth: -5%

 • Wall Street buigt verlies om

  Na een negatieve start staat Wall Street licht in de plus. De Dow Jones wint 0,3 procent.

 • Melexis en X-Fab zien miljardendeal met lede ogen aan

  De chipproducenten Melexis en X-Fab zijn opmerkelijke dalers. De aandelen zijn getroffen door de handelszorgen. Een handelsconflict kan mogelijk de autosector treffen. De sector verliest in Europa 1,2 procent. Melexis en X-Fab zijn sterk afhankelijk van de verkoop van chips die gebruikt worden in auto's.

  Een andere factor die de koers naar beneden stuurt is waarschijnlijk de miljardendeal die de Japanse sectorgenoot Renesas Electronics sloot. Het bedrijf maakte bekend dat het de Amerikaanse sectorgenoot Integrated Device Technology overneemt voor 6,7 miljard dollar.


 • Tesla-stier gooit de handdoek

  Nomura Instinet-analyit Romit Shah heeft vandaag het advies van Tesla verlaagd van 'kopen' naar 'houden'. Hij vindt het aandeel niet langer 'investeerbaar'. Voorheen was hij een van Wall Streets grootste fans van Tesla.

  Hij verlaagt eveneens het koersdoel van 400 naar 300 dollar. Als reden vernoemt hij 'het afwijkende gedrag van CEO Elon Musk'. Musk haalde herhaaldelijk het nieuws met minder fraaie berichten. Onlangs trad hij op in een podcastaflevering waarbij hij een joint rookte. 

  Shah gelooft er wel nog altijd in dat Tesla de concurrentie kan kloppen en veel groter kan worden dan het nu is. Daarvoor is er wel beter leiderschap nodig. Analisten hebben hun twijfels of Tesla in staat is de vooropgestelde productiecijfers te halen. In een poging daartoe besliste Tesla twee kleuren te schrappen

 • Leedvermaak

  Enkele aandelen stijgen nu de orkaan Florence op koers ligt naar de Amerikaanse oostkust. Verschillende bouwaandelen tekenen een cynische stijging op. De verkoop van die bedrijven stijgt bij orkanen door de heropbouw nadien.

  De verkoper van bouwmaterialen Home Depot is de grootste stijger op de Dow Jones.  

  ©REUTERS

 • Sonos keldert na eerste kwartaalrapport sinds beursnotering

  De producent van geleuidsapparaten Sonos noteert nog maar sinds 1 augustus op de beurs maar dondert vandaag meer dan 20 procent naar beneden. Dat gebeurt naar aanleiding van de kwartaalresultaten. Die waren niet bijster goed.

  De omzet zakte met 6,6 procent op jaarbasis. Het aantal verscheepte speakers echter steeg met elf procent tot 886.000. Dat betekent dat er nog veel producten van Sonos onverkocht op de voorraadschappen liggen. 

  In een toelichting meldt Sonos: 'Tijdens de roadshow merkten we dat veel investeerders wel de producten van Sonos kennen maar dat ze ons businessmodel niet begrijpen. We bouwen hardware en verbeteren de software erin na verloop van tijd. Onze omzet groeit dan ook op termijn omdat klanten steeds meer diensten en producten kopen.'

  Gisteren steeg het aandeel zowat 13 procent in aanloop naar de resultaten. Dat verklaart de huidige koersval.

  ©RV DOC

 • Naar rode opening in New York

  De Amerikaanse futures kleuren rood. De future op de Dow Jones staat 0,5 procent in de min, die op de S&P500 0,3 procent en die op de Nasdaq 0,4 procent. Beleggers zijn bevreesd dat president Trump zijn dreigement om zware invoertaksen te heffen op bijna alle Chinese producten ten uitvoer zal brengen.

  Ook de komst van orkaan Florence weegt op het sentiment. In de voorbeurshandel staan verzekeraars onder druk.

 • Finse sportartikelenmaker krijgt Chinese interesse

  In Helsinki schieten de aandelen Amer Sports meer dan 21 procent omhoog nadat Bloomberg meldde dat er Chinese overname-interesse was. Wat Amer zelf intussen heeft bevestigd. De interesse gaat uit van de Chinese sportartikelenproducent Anta Sports Products samen met een investeringsgroep. Ze zouden een bod van 40 euro per aandeel overwegen in cash, wat zou neerkomen op 4,7 miljard euro. Er is nog geen sprake van een bindend bod.

  Amer Sports is met de merken Atomic en Salomon een van de grootste fabrikanten van skimaterieel. Ook het tennismerk Wilson behoort tot het Finse bedrijf. Het Chinese Anta heeft met Descente al een wintersportmerk in huis.

  ©Atomic

 • Berenberg blijft positief over Biocartis

  Na de sterke halfjaarresultaten van Biocartis verhoogt het Duitse beurshuis Berenberg zijn omzetverwachtingen voor de periode 2018-2023 met 1 tot 5 procent. De aanpassing volgt op de beter dan verwachte inkomsten uit de verkoop van patronen (cartridge) en de plaatsing van nieuwe Idylla-minilabs. Ze denken dat Biocartis zijn guidance voor het aantal geplaatste minilabs (aan de bovenkant van 250-275) zal overtreffen en rekenen op een cijfer van 290.

  De analisten zien ook tal van groeimotoren: de Amerikaanse markt die op dreef komt, kwalitatieve partnerships, de intrede in de Chinese markt via een joint venture en het groeiend patronenmenu.

  Een opsteker is ook dat het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in de VS nu klant is van Biocartis. Dit centrum behoort tot de top drie voor de behandeling van kanker bij volwassenen in de VS. Dat het nu ook gebruik maakt van de Idylla is volgens Berenberg ‘een sterke stem van vertrouwen in de technologie’ en kan het systeem sneller ingang doen vinden in de VS.

  Het beurshuis handhaaft zijn koopadvies. ‘Biocartis is niet gespeend van risico, maar we geloven nu dat het risicoprofiel duidelijk opwaarts helt’, klinkt het. Het koersdoel van 16,50 euro biedt 35 procent opwaarts potentieel tegenover de slotkoers van maandag (12,24 euro).

 • Carney blijft tot 2020 op post bij BoE

  Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, blijft aan tot eind januari 2020. Dat heeft minister van Financiën Philip Hammond laten weten.

  Daarmee komt een einde aan dagenlange speculatie. Het mandaat van de Canadees liep eigenlijk maar tot juni 2019. Het wordt dus verlengd: Carney moet aan het roer blijven om de Britse economie na de brexit in veilige wateren te loodsen.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... vindt u hier terug.

 • Fusie Kaufhof en Karstadt is een feit

  De deal is beklonken: de Duitse grootwarenhuizen Kaufhof en Karstadt gaan samen. Vandaag hebben ze een fusie-akkoord ondertekend.

  Kaufhof, het moederhuis van Galeria Inno, is eigendom van het Canadese Hudson’s Bay, Karstadt wordt gecontroleerd door het Oostenrijkse Signa.

  De nieuwe groep zal 243 verkooppunten op het Europese continent tellen en 32.000 werknemers. In België zijn een 15-tal Galeria Inno’s betrokken.

 • 9/11

  Het was ons bijna ontgaan, maar het is vandaag 11 september ofwel 9/11. Bij de vier gecoördineerde, grondig voorbereide terroristische aanslagen op doelwitten in de VS kwamen in 2001 bijna 3.000 mensen om en raakten circa 6.000 mensen gewond.

 • Beurzen in het rood

  De Europese beurzen zijn na een licht hogere opening in het rood gezakt. Gemiddeld verliezen ze een half procent. De zorgen over de handelsspanningen zijn toch nog niet verdwenen. Het is wachten tot de VS nieuwe stappen zetten.

  De sectoren die het meest onder druk staan in Europa, zijn farma, IT, grondstoffen en financials. Verzekeraars verliezen terrein door de schade die orkaan Florence mogelijk gaat aanrichten in de VS.

 • Beleggers positiever over Duitse economie

  De ZEW-index, die het vertrouwen van grote beleggers en analisten in de Duitse economie weergeeft, is voor de tweede maand op rij onverwacht gestegen. De verwachtingsindex verbeterde van -13,7 in augustus tot -10,6 in september. Dat is veel beter dan verwacht: analisten hadden volgens Reuters een lichte daling tot -14 verwacht. De zorgen over escalerende handelsoorlogen lijken afgezwakt en meer naar de achtergrond verschoven.

  Ook de inschatting van de huidige situatie is positiever geworden. Die index steeg van 72,6 tot 76,0 waar een daling tot 72 was verwacht.

  De nieuwe bierpotten voor het volgende Oktoberfest in München ©REUTERS

 • Hongkong in berenmarkt

  De beurs van Hongkong is, net als verschillende andere groeimarkten, in een berenmarkt beland. De Hang Seng-index verloor vandaag 0,7 procent tot 26.425,56 punten. Daarmee noteert de index meer dan 20 procent onder de piek van 26 januari (33.154,12 punten).

  De neergang heeft diverse oorzaken: een terugval van de technologiewaarden, de crisis op de groeimarkten, zwakte van de Hongkong dollar en de handelsspanningen die een bedreiging vormen voor de (Chinese) economie.

 • Telenet gaat niet in op eisen Lucerne

  Telenet gaat de voorstellen van de activistische aandeelhouder Lucerne Capital Management niet opnemen in de agenda voor de BAV van 26 september. Volgens Telenet laat de Belgische vennootschapswetgeving niet toe over het dividendbeleid, het schuldbeleid of de verloning van bestuurders te beraadslagen op een aandeelhoudersvergadering.

 • Bernstein start opvolging Galapagos met koopadvies

  Het Amerikaanse beurshuis Bernstein volgt voortaan ook Galapagos op en doet dat met overtuiging. Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf krijgt meteen een 'outperform'-rating (koopadvies) en een koersdoel van 100 euro.

  Volgens Bernstein is Galapagos nu koopwaardig voor filgotinib en op langere termijn voor IPF (idiopathische pulmonale fibrose), een chronische, dodelijke longziekte. Bernstein is wel minder 'super bullish' rond filgotinib dan andere beurshuizen. Filgotinib moet 'gedifferentieerd' worden (lees: ontwikkeld worden voor nog andere aandoeningen), maar de markt is hard. Het middel is erg veilig, maar zal de markt niet kunnen domineren en de prijszetting zal hoogstens vlak zijn.

  IPF daarentegen kan volgens Bernstein een 'game changer' zijn. Het beurshuis omschrijft IPF als een te weinig geanalyseerde en onderschatte portefeuille. De nood aan goede medicatie voor IPF is hoog, voor de prijszetting ziet het er gunstig uit en het wordt eenvoudig het middel op de markt te brengen. Als Galapagos IPF volledig in huis houdt, zou de verkoop tegen 2030 tot 1,3 miljard euro kunnen oplopen, waarmee het middel even belangrijk wordt als filgotinib.

 • Financieel directeur ING stapt op

  Koos Timmermans, de CFO van ING , stapt op. Zijn vertrek houdt verband met de schikking die ING onlangs heeft gesloten wegens witwaspraktijken. Daardoor was Timmermans’ positie onhoudbaar geworden.

  Vorige week werd bekend dat ING voor 675 miljoen euro heeft geschikt met het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland. Daarnaast betaalt ING de Nederlandse overheid 100 miljoen euro terug. De bank erkende te zijn tekortgeschoten bij het voorkomen van witwassen.

  Timmermans werkte sinds 1996 bij ING. Hij blijft aan als CFO tot een opvolger is gevonden.

 • Beurzen positief gestart

  De beurzen in Europa gaan de goede kant op. De EuroStoxx50 opent 0,3 procent hoger, de Bel20 doet even goed - vooral dankzij UCB en Galapagos .

 • Berenberg laat koersdoel AB InBev zakken

  Een team van vier drankanalisten van Berenberg verlaagt het koersdoel voor AB InBev van 114 euro tot 100 euro. Hun advies blijft ‘kopen’.

  Ook sectorgenoten van AB InBev (o.m. Heineken en Carlsberg) krijgen lagere koersdoelen opgeplakt. De reden hiervoor is inflatoire druk, meer bepaald van grondstoffen (gerst, aluminium) en energie. Volgens de Berenberg-analisten zullen  alle brouwers daardoor in 2019 tegen een moeilijkere omgeving aankijken. Hun COGS-inflatie-indicator (COGS staat voor ‘cost of goods sold’ en slaat vooral op grondstoffen en arbeid) wijst op een kostenstijging van circa 16 procent in harde munten en beduidend meer in de munten van een aantal groeilanden.

  Het probleem voor bierbrouwers is dat ze de hogere kosten niet volledig kunnen doorrekenen aan consumenten, althans niet op korte termijn, wat op hun resultaten weegt. In Brazilië zijn de marges van AB InBev bijvoorbeeld met 700 basispunten gedaald hoewel de groep er een marktaandeel heeft van meer dan 60 procent. Berenberg denkt dat brouwers zelfs in de VS en Europa, gezien de fragmentering van de markt, onvoldoende prijszettingskracht zullen hebben om de hogere kosten door te rekenen.

  AB InBev heeft – samen met Heineken – de grootste blootstelling aan de groeimarkten (respectievelijk 70 en 55 procent) en het is net daar dat het beurshuis de hoogste inflatie verwacht. Daarom worden de ramingen voor deze twee het sterkt aangepast. Voor AB InBev daalt de verwachting voor de bedrijfswinst (ebit) voor 2019 met 5 procent en die voor de winst per aandeel in 2019 met 6 procent. Dit verklaart waarom het koersdoel tot 100 euro zakt.

  Een bron van zorgen is ook de forse schuldenlast van AB InBev, een element dat volgens Berenberg deels de zwakke prestatie van het aandeel verklaart. Gelet op de hoge dividend-payout-ratio verwachten de meeste analisten tegenwoordig een trage afbouw van de schulden. Hoewel de Berenberg-analisten niet voor een lager dividend pleiten, denken ze dat er toch formules zijn om de uitstroom van cash te verminderen (zoals een keuzedividend).

  Ze zijn blij met AB InBevs toegenomen focus op omzetgroei en blijven overtuigd dat het concern operationeel beter zal blijven presteren dan de meeste producenten van consumentenartikelen (FMCG) dankzij de structuur van de business (met hoge marktaandelen en een hoge blootstelling aan snel groeiende opkomende markten) en de bedrijfscultuur. Mede gezien de lage waardering behouden ze hun koopadvies.

  Gerstoogst in Rusland ©REUTERS

 • Vlakke beurzenstart op til

  De Europese beurzen zullen vlak tot heel lichtjes hoger van start gaan, blijkt uit de stand van de futures. Die op de EuroStoxx50 noteert 0,1 procent in de plus.

 • Grote deal in autochips

  Het Japanse bedrijf Renesas Electronics legt 6,7 miljard dollar op tafel om zijn Amerikaanse sectorgenoot Integrated Device Technology (IDT) over te nemen. Het is de tweede grote overname van Renesas om zijn positie in chips voor automobieltoepassingen te versterken. Vooral de knowhow van IDT inzake analoge halfgeleiders voor draadloze netwerken en sensoren kon de Japanners bekoren. Die is belangrijk om technologie voor zelfrijdende en geconnecteerde auto’s te ontwikkelen.

  Concreet betaalt Renesas 49 dollar per aandeel IDT. Dat is een premie van 16 procent op de slotkoers van maandag.

 • Biocartis creëert nieuw warrantplan

  De specialist in moleculaire diagnostiek Biocartis heeft 1.335.426 warrants gecreëerd in het kader van een nieuw warrantplan dat bestemd is voor 'bepaalde geselecteerde personeelsleden', consultants en (onafhankelijke) bestuurders. De warrants hebben een uitoefentermijn van tien jaar en kunnen pas vanaf het vierde kalenderjaar worden uitgeoefend. Elke warrant geeft het recht om in te schrijven op één nieuw aaneel Biocartis.

 • Jefferies verhoogt rating UCB

  Analist Peter Welford van Jefferies trekt zijn advies voor UCB op van ‘underperform’ (verkopen) tot ‘hold’ (houden). Tegelijkertijd stijgt zijn koersdoel van 60 tot 73 euro.

  Hoewel de groei op korte termijn beperkt is, is het neerwaarts potentieel ook beperkt, schrijft de analist. Hij verwijst onder meer naar de dreiging van generische kopieën (‘biosimilars’) van Cimzia en de marges die onder druk staan door onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. UCB heeft in zijn ogen beide goed onder controle.

  Welford vindt dat het analistenheir te pessimistisch is wat Cimzia betreft. Met zijn ramingen voor de winst per aandeel voor de periode 2018-2020 zit hij 4 tot 7 procent hoger dan de consensus.

  Hij wijst er wel op dat de groei en de marge-ontwikkeling vermoedelijk beperkt zullen blijven tot de pijplijn rond 2021 matuur is geworden.

 • Econocom koopt eigen aandelen in

  Econocom kreeg maandag alweer een fikse tik. Het aandeel staat sinds begin dit jaar bijna 60 procent lager.

  De IT-dienstengroep Econcom blijft afglijden. Na de 14%-crash vrijdag ging er maandag 4,9 procent af tot 2,39 euro. Het volume was met 2,4 miljoen stuks weer erg fors.

  Het bedrijf beleeft een horrorjaar. Dat werd vorige week nog bevestigd met het nieuws dat de groep netto in de rode cijfers is gedoken. Het beurshuis Oddo BHF reageerde met een lager koersdoel van 3,40 euro, tegen 3,80 euro voordien. Analist Nicolas David handhaafde zijn advies op 'houden'.

  Kepler Cheuvreux bevestigde zijn verkoopadvies maar verhoogde wel het koersdoel van 2,80 tot 2,90 euro. Analist Thomas Poutrieux vond de presentatie die het management vorige week gaf, een stap in de goede richting, maar blijft erbij dat de financiële vooruitzichten op middellange termijn 'onduidelijk' blijven.

  Sinds de omzetwaarschuwing op 5 juli ging het enkel maar bergaf voor Econocom. Het bedrijf probeert wel de koers van het aandeel te ondersteunen. Zo lanceerde het een inkoopprogramma van 30 miljoen euro om 5 procent van het aantal aandelen in te kopen. 

  Gisteren nabeurs bleek dat Econocom vorige week voor 1,15 miljoen euro aandelen van zichzelf heeft gekocht. Voor de 404.464 aandelen betaalde Econocom gemiddeld 2,85 euro per stuk. De IT-groep bezit nu 11,2 miljoen eigen aandelen, of een belang van 4,57 procent in zichzelf.

 • Goedemorgen!

  We beginnen de dag met een reisje naar het Verre Oosten. Daar gaan de beurzen overwegend hoger, al zijn de winsten beperkt. In Shanghai en Shenzhen staat er respectievelijk 0,3 en 0,6 procent winst op het bord terwijl Hongkong ter plaatse trappelt. Beleggers lassen een pauze in en kopen aandelen die recent klappen kregen.

  Een aantal leveranciers van Apple staat nog steeds onder druk ten gevolge van de tweet van president Trump. Die schreef zondag dat de eenvoudigste oplossing van Apple om aan de gevolgen van hogere importheffingen op Chinese producten te ontsnappen, er in bestaat zijn onderdelen in de VS te maken.  Shenzhen Sunway Communication en Suzhou Dongshan Precision Manufacturing verliezen tussen anderhalf en vier procent.

  In Tokio noteert de Nikkei225 1,2 procent hoger. Exportgerichte bedrijven profiteren van een daling van de yen tegenover de dollar. Technologiebedrijven volgen hun Amerikaanse sectorgenoten hoger.

  Een Chinees koppeltje probeert een iPhone 7 uit in de Apple-winkel in Shanghai. ©AFP

Meer uit Markten Live

Tijd Connect