1. Markten Live
 2. Live blog

Bpost tuimelt naar diepterecord

De Europese beurzen zetten net als Wall Street de handrem op. Door een tik bij Galapagos kreeg de Bel20 het extra zwaar te verduren, Bpost zakte naar een diepterecord.
 • Tot morgen!

  We ronden hier onze Hemelvaartblog af. Met de boodschap dat we morgen op de 'brugdag' terug zijn met een verse blog. Tot dan!

 • Bpost zakt naar diepterecord

  Bpost  gaat 4,1 procent lager naar 5,68 euro, een vers diepterecord. Pro memorie: de postbode trok bijna zeven jaar geleden tegen 14,50 euro per aandeel naar de Brusselse beurs. 

  Bpost waarschuwde begin deze maand voor de impact van de coronacrisis op de meest rendabele tak, het klassieke briefverkeer. De postgroep schrapte ook de outlook voor 2020. Bpost ging half maart - vlak voor het begin van de lockdown - uit van een bedrijfswinst tussen 240 en 270 miljoen euro. 

  ©Photo News

  Sindsdien zetten analisten het mes in hun prognoses. ING-analist Marc Zwartsenburg, bijvoorbeeld, vreest dat de bedrijfswinst over boekjaar 2020 tussen 140 en 170 miljoen euro zal liggen. Dat is potentieel een (ruime) halvering tegenover de 311 miljoen euro over boekjaar 2019.

  Het dividend is nog moeilijker in te schatten nu Bpost na de verlaging van het interim-dividend en de schrapping van het slotdividend de hele dividendpolitiek - de voorbije jaren vloeide 85 procent van de nettowinst naar de aandeelhouders - tussen haakjes heeft gezet. 'Het dividend zal mogelijk slechts 0,35 à 0,40 euro belopen, áls er al een is', oordeelde Zwartsenburg. 

 • Een streepje humor tussendoor

  De Federal Reserve is wat aan het overdrijven met geldcreatie. 

 • Belegger shopt Facebook naar record

  U leest er hier meer over. 

 • Best Buy: '81% van de omzet gehaald, zonder winkels!'

  'Ook al zette geen enkele klant voet in onze winkels, zijn we er tijdens de eerste zes weken van de lockdown in geslaagd om 81 procent van onze omzet van dezelfde periode vorig jaar te realiseren'. Dat stelt CEO Corie Barry van de Amerikaanse verkoper van consumentenelektronica Best Buy bij de voorstelling van de kwartaalcijfers. 

  Tijdens het eerste kwartaal van het boekjaar , dat eindigde op 4 mei,  daalde de omzet 5,3 procent tot 8,6 miljard dollar. De nettowinst zakte van 265 naar 159 miljoen dollar. Best Buy keert zijn kwartaaldividend van 0,55 dollar per aandeel gewoon uit, maar zet wel de inkoop van eigen aandelen stop. De jaarprognoses worden ingetrokken.

  Het aandeel verliest vandaag terrein, maar was bijna hersteld tot het precoronapeil.

 • Macy's voorspelt dieprode cijfers

  De warenhuisketen Macy's waarschuwt voor een zware omzetpandoering en rode resultaten, maar dat schrikt beleggers niet af. Het aandeel dikt 1 procent aan. Macy's voorspelt dit jaar een operationeel verlies van 0,9 à 1,1 miljard dollar. Sinds 4 mei heeft de Amerikaanse groep 190 warenhuizen heropend. Tegen dit weekend volgen er nog 80, en eind juni wil Macy's alle shops weer open hebben.

  Macy's had al voor de pandemie een moeilijke periode. Het aandeel noteert op ongeveer een vierde van het peil van vorig jaar.

 • McLaren clasht met obligatiehouders

  De pogingen van McLaren om broodnodige vers geld op te halen stoten op een serieuze hindernis. De bestaande obligatiehouders van de iconische Britse sportwagenbouwer maken bezwaar.

  McLaren hoopt geld op te halen om zo het opgeschorte Formule 1-seizoen te overbruggen en belooft als onderpand onder meer zijn collectie 'vintage' auto's in te brengen. Maar de houders van het papier dat McLaren in 2017 uitgaf claimen dat McLaren die bolides al aan hen in onderpand gegeven heeft, schrijft Financial Times. 

 • Wall Street start met de handrem op

  De openingsbel op Wall Street. Veel beweegt er niet: de Dow Jones  noteert met een miniem verlies van 0,2 procent op 24.538 punten.

  ©EPA

 • Italiaan tekent voor 14 miljard in op 'covid-papier'

  De Italiaan liep de voorbije dagen storm voor het vijfjarig schuldpapier dat de Romeinse schatkist uitgeeft om de 'covid-19 noodtoestand' te financieren. Een bron bij de 'Tesoro' liet aan persbureau Bloomberg weten dat kleine Italiaanse spaarders voor een record van 14 miljard intekenden op het papier met coupon van 1,4 procent. 

  Grote beleggers vroegen voor 19 miljard papier aan. Rome aanvaardt zo'n 40 procent van die biedingen, zodat de totale opbrengt van die biedingen op 22,3 miljard uitkomt. 

 • Amerikaans werklozenleger zwelt opnieuw met 2,4 miljoen aan

  In de week tot 16 mei vroegen opnieuw 2,44 miljoen Amerikanen die hun job verloren aan eerste uitkering aan, leert het jongste rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De toename is iets minder dramatisch dan de voorbije weken, toen bij de start van de lockdown eind maart en begin april wekelijks 5 à 7 miljoen Amerikanen hun job verloren. 

  Nu in de meeste Amerikaanse deelstaten de economische activiteit herneemt, gaan ook steeds meer Amerikanen weer aan de slag. De dramatische toename van het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsuitkering trekt, vlakt daardoor af: iets meer dan 25 miljoen trekt nu een uitkering, nog altijd een bijzonder indrukwekkend cijfer. Halverwege maart was dat slechts 1,7 miljoen. De cijfers over de totale werkloosheidsuitkeringen lopen een week achterop tegenover de wekelijkse nieuwe aanvragen.

 • Whitbread onderuit na kapitaalronde

  Op de beurs van Londen gaat Whitbread  zo'n 10 procent onderuit naar 2.500 pence. De Britse pub- en hotelketen kondigde een kapitaalronde van netto bijna 1 miljard pond aan. 'Doel is verzekeren dat Whitbread zo sterk mogelijk uit deze pandemie komt en munt kan slaan uit groei-opportuniteiten door zijn marktaandeel in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland te verhogen', klinkt het in een mededeling

  Concreet kunnen aandeelhouders per 2 bestaande aandelen inteken op één nieuw, tegen de vriendenprijs van 1.500 pence. Dat is een korting van 37 procent op de slotkoers van woensdag, aangepast voor het inschrijvingsrecht. 

 • AstraZeneca heeft deal beet rond vaccindoses

  AstraZeneca  heeft de levering van de eerste 400 miljoen vaccindoses op zak. De beursgenoteerde farmareus ontwikkelt het Covid-19-vaccin samen met de universiteit van Oxford.

 • FSMA insidermeldingen: Coucke steviger in Smartphoto

  Marc Coucke heeft via zijn vehikel Alycho op 15 mei 24.158 aandelen bijgekocht van Smartphoto  tegen 17,15 euro per stuk, goed voor een investering van 414.000 euro. 

 • Galapagos krijgt tik na filgotinib data

  Meer over Galapagos leest u hier

 • Degroof Petercam over filgotinib (UC): 'Kans op succes stijgt van 67% naar 90%'

  We hebben een nieuwe reactie binnen over Galapagos . De analisten van Degroof Petercam verhogen de slaagkansen van filgotinib bij de behandeling van UC (ernstige darmontsteking) van 67 procent naar 90 procent na de data van gisterenavond. 'De data zijn zeker competitief in vergelijking met het concurrende Xeljanz van Pfizer. Maar Rinvoq (Abbvie) dreigt wel een fameuze concurrent te worden in UC op basis van de fase 2 data.'

  Ook Degroof Petercam noemt de resultaten voor de lage dosis een ontgoocheling, maar merkt op dat dat vergelijkbaar is met de concurrenten. 'En op vlak van veiligheid heeft filgotinib nogmaals bevestigd de beste van de klas te zijn.'

  Door de hogere slaagkansen verhoogt Degroof Petercam de faire waarde van Galapagos met 3 euro per aandeel, goed voor een koersdoel van 223 euro. 'Ons advies blijft houden'.

 • PMI Eurozone: beter dan verwacht

 • Jefferies: 'Filgotinib data bevestigen blockbuster potentieel'

  Jefferies-analist Peter Welford vindt dat de filgotinib data bij ernstige colitis ulcerosa (CU of ernstige darmontsteking) van Galapagos en Gilead Sciences het blockbuster potentieel van het middel bevestigen. 'De data bij hoge dossissen zijn effectiever dan wij hadden verwacht', zegt Welford . Tegelijk erkent hij dat de resultaten bij een lage dosis een ontgoocheling zijn. Als de patiënten met kleinere dosissen geholpen kunnen worden, verlaagt dat de kans op bijwerkingen.  

  Niettemin houdt Welford in zijn model rekening met een piekomzet voor filgotinib van 6 miljard dollar, waarvan 3 miljard dollar voor de behandeling van reumatoïde artritis (RA) en 400 miljoen dollar voor CU. Alles samen goed voor een waardering van 94 euro per aandeel bij Galapagos. 

  De volgende belangrijke afspraak is de goedkeuring van filgotinib voor reumatoïde artritis in het derde kwartaal van 2020.
  Peter Welford
  Analist Jefferies

 • Duitse PMI: gemengd beeld

  De Duitse industriecijfers zijn iets minder dan verwacht, maar diensten ogen - relatief - positief. 

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een verlies van 1,3 procent. 

  Whitbread  verliest 11 procent na de aankondiging van een kapitaalverhoging (post 8u36). 

  Lufthansa  wint 6 procent na de berichten over een nakende redding (post 8u13). 

  Altice Europe , de groep van Patrick Drahi, verliest 10 procent na slechter dan verwachte resultaten. 

 • Franse PMI: beter dan verwacht

  De Franse PMI komt alvast hoger uit dan verwacht. Straks om 9u30 Duitsland.

 • Galapagos weegt op Bel20

  De Bel20  opent met een verlies van 2 procent. Dat is dubbel zoveel als de Europese beurzen. 

  Dat heeft alles te maken met de tuimeling van 8 procent van Galapagos  na ontgoochelende onderzoeksdata van Filgotinib (zie post 7u02). Het aandeel noteert nu rond 188 euro, het laagste peil in een maand.

  De daling van Leasinvest Real Estate  is louter te wijten aan de onthechting van het dividend. 

  Verder valt de nieuwe dreun van 3 procent voor CFE , na de tegenvallende kwartaalupdate gisteren.  

 • Hoteluitbater wil 1 miljard pond ophalen bij beleggers

  In een gesprek met De Tijd voorspelde Gimv -topman Koen Dejonckheere gisteren een golf aan beursintroducties en kapitaalverhogingen omdat bedrijven hun balans moeten versterken.

  Vandaag zien we daar meteen een voorbeeld van. Whitbread , onder het merk Premier Inn de grootste Britse hoteluitbater, wil bij de belegger 1 miljard pond ophalen. De aandeelhouders kunnen op één nieuw aandeel inschrijven per twee aandelen in bezit. De grote meerderheid van de hotels en restaurants van Whitbread zijn nog steeds gesloten, 27.000 werknemers zitten - betaald - thuis. 

 • Update futures: rood

  De Europese beurzen openen naar verwachting 0,9 procent lager.

 • 'We zetten in op bedrijven die geen nood hebben aan economische groei'

  We hadden een gesprek met David Older, de chef aandelen bij Carmignac en sinds kort de co-beheerder van het vlaggenschipfonds Carmignac Patrimoine. 

 • Redding nabij voor Lufthansa

  In ruil voor 9 miljard euro wil Duitsland een belang van 25 procent in de vliegmaatschappij Lufthansa , die in geldnood zit door de coronacrisis.

  Lees hier ons artikel. 

 • Vastned vervroegt update strategie

  Het Nederlandse Vastned , eigenaar van winkelpanden in Amsterdam, Antwerpen (via Vastned Retail Belgium ), Parijs en Madrid zal in februari 2021 een nieuwe strategie aankondigen. Normaliter zou de strategie in de loop van volgend jaar tegen het licht gehouden worden.  

  Vastned heeft al enige tijd aangegeven dat het retaillandschap verandert en de uitbraak en verspreiding van COVID-19 heeft deze ontwikkeling versneld.
  Vastned

 • Vandaag: uitkijken naar PMI-cijfers

  Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert vandaag zijn indicator van de economische activiteit in Frankrijk, Duitsland en de eurozone. Economen verwachten dat de PMI-indicator voor de eurozone in mei met 10,1 punten stijgt naar 23,7 punten dankzij de versoepeling van de lockdown. Een score onder 50 punten wijst op een daling van de activiteit. Als de prognose klopt, krimpt de economie nog steeds, maar minder dan in april

  Om 9u15 is er het Franse PMI-cijfer, om 9u30 volgt Duitsland en om 10 uur de eurozone. 

 • 'Douwe Egberts is 20 miljard waard'

  De collega's van Het Financieele Dagblad hebben niet-publieke onderzoeksrapporten kunnen bekijken over Douwe Egberts, de koffieproducent die binnenkort terugkeert naar de beurs van Amsterdam. Gemiddeld genomen schatten de banken de waarde van Douwe Egberts in op 20 miljard euro. Daarbij hanteren ze de huidige koers/winstverhouding van Nestlé (moeder van Nespresso en Nescafé) als referentie. Daarmee is Douwe Egberts ongeveer evenveel waard als ING of DSM. Het lijkt dus weinig twijfel dat Douwe Egberts snel in de AEX-index zal terechtkomen. 

  JDE Peet's, zoals het moederbedrijf van Douwe Egberts heet, wil in de komende weken naar de beurs van Amsterdam trekken. 

 • Leasinvest Real Estate onthecht dividend

  De vastgoedverhuurder Leasinvest Real Estate  onthecht vandaag een coupon van 5,25 euro bruto. In tegenstelling tot veel andere gvv's werkt Leasinvest niet met een keuzedividend. Hoofdaandeelhouder Ackermans wil zich immers niet laten verwateren. 

 • Galapagos onderuit na resultaten filgotinib

  Galapagos ging op Wall Street nabeurs met 10 procent onderuit na een persbericht over de onderzoekscijfers van filgotinib. Galapagos en Gilead Sciences maakten samen resultaten bekend van een fase 2b/3-studie naar de werkzaamheid en veiligheid van filgotinib bij ernstige colitis ulcerosa (CU of ernstige darmontsteking).

  De twee partners hebben de orale JAK1-remmer behandeld bij 1.348 volwassen patiënten. Alle primaire eindpunten met filgotinib 200 mg werden bereikt: vanaf 10 weken werd zogeheten klinische remissie ingezet en deze hield aan tot week 58, bij een significant hoger percentage patiënten vergeleken met placebo.

  De ontgoocheling van de markt ligt mogelijk bij de lagere filgotinib dosis van 100 mg. Dat leverde geen statistisch significante klinische remissie op in week 10.

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  Goedemorgen ! De Amerikaanse beurzen kenden gisteren mooie winsten - met de Nasdaq die afsloot op het hoogste peil in drie maanden - maar die rally kende geen vervolg in Azië. De afgelopen nacht zijn de spanningen tussen de VS en China opgelopen. De Amerikaanse senaat keurde een wet goed die Chinese bedrijven de weg kan doen versperren naar een Amerikaanse beursnotering. En in een tweet suggereerde president Trump dat China de VS en Europa aanvallen met desinformatie en propaganda.

  De Aziatische beurzen noteren momenteel min of meer status-quo. De Europese futures suggereren een openingsverlies rond 0,8 procent. 

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud