1. Markten Live
 2. Live blog

Galapagos sluit 22 procent hoger

Analisten reageerden heel positief op de goede testresultaten voor het reumamiddel van Galapagos. Moury Construct verdubbelt zijn dividend voor zijn 100ste verjaardag. De top van Bekaert krijgt geen bonussen omdat de doelstellingen niet werden gehaald. Lyft schittert op Wall Street.
 • Onno spreekt beleggers toe

  We laten het hierbij. Morgen wonen we de VFB-happening bij waar Galapagos-CEO Onno Van de Stolpe om 13 uur de beleggers toespreekt. Fijn weekend !

 • Auto's boven op Wall Street

  Terwijl op Nasdaq de ogen gericht zijn op de beursgang van het autodeelplatform Lyft, speelt op NYSE de traditionele dealer CarMax  de pannen van het dak. Het aandeel gaat ruim 10 procent  hoger na beter dan verwachte resultaten. 

  CarMax is in de VS de grootste verkoper van tweedehandsauto's.  De groep heeft naast een netwerk van verkooppunten, volop ingezet op ecommerce en dat werpt vruchten af. Klanten kunnen online een auto bestellen. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 5,7 procent tot 4,32 miljard dollar. De nettowinst klom 58 procent tot 192,6 miljoen dollar, of 1,13 dollar per aandeel. Vooral de winstsprong verraste beleggers positief.

  Biotechgroep Celgene  wint meer dan 7 procent na een stemadvies van ISS, een adviseur voor grote institutionele beleggers. De adviseur voor grote institutionele beleggers, ISS, beveelt de aandeelhouders van farmagroep Bristol-Myers aan om de overname van Celgene goed te keuren. Volgens ISS zal het de positie van Bristol-Myers versterken. De aandeelhouders van Bristol-Myers spreken zich op 12 april uit over de overname.

 • Galapagos bezorgt Bel20 topdag

  Het Brusselse beursoverzicht leest u hier

 • Winst ABO halveert

  ABO-Group , het ingenieursbureau gericht op bouw, milieu en energie, zag de nettowinst over 2018 halveren tot 553.000 euro. ABO zet de verlieslatende internationale milieu- en afvaldivisie stop. De omzet nam met 0,6 procent toe tot 44,4 miljoen euro.

  Voor 2019 mikt ABO op een omzet van 50 miljoen euro, met een operationele marge voor afschrijvingen boven 10 procent. 

 • Dividend Immobel stijgt 10 procent

  Sterke cijfers voor woonprojecten in België, Luxemburg en Polen en de verkoop van een kantoorgebouw in Warschau hielpen de Belgische vastgoedontwikkelaar Immobel vorig jaar aan een recordresultaat. De winst gaat maal vijf, het dividend stijgt met een tiende. Meer info hier

   

 • Co.Br.Ha.: Meer omzet, stabiel dividend

  Co.Br.Ha , de moedermaatschappij van Brouwerij Haacht, sluit het boekjaar 2018 af met een omzet van 105,3 miljoen euro, een stijging van 4,1 procent ten opzichte van een jaar eerder. 'Co.Br.Ha realiseerde zijn 4,5 procent groei in bierverkoop (volume, eigen merken en private labels) tegen de ontwikkelingen in de markt in, waar juist een geschatte daling van 1 procent te zien was', klinkt het in het persbericht. 

  De brouwer zag de verkoop stijgen in Frankrijk, Nederland, Italië en Spanje. 'De groei werd in grote mate gerealiseerd in degustatiebieren.'

  Onderaan de resultatenrekening was er evenwel een daling van het nettoresultaat van 6,96 miljoen euro naar 5,1 miljoen. De brouwer verwijst onder meer naar een lagere waardering van de cafépanden. 

  Het dividend blijft stabiel op 21 euro. 

 • Floridienne ziet winst met 31 procent stijgen

  De industriële holding Floridienne  zag over 2018 haar nettowinst stijgen met 31 procent tot 10,5 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan de divisie lifesciences die voor 11,8 miljoen euro aan de winst bijdroeg.

  De voedingsafdeling maakte verlies. 'Onze twee voedingsfilialen hadden operationele problemen. We nemen daar maatregelen.'

  Floridienne ziet 'goede vooruitzichten' voor 2019, met dank aan de sterke groei in lifesciences.

  De holding houdt het brutodividend stabiel op 2,1 euro. 

 • Bel20 sluit 1,6 procent hoger

  De Europese beurzen sloten gemiddeld een halve procent hoger, maar de Bel20 steeg drie keer zo sterk. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de glansprestatie van Galapagos.

  Toppers in Brussel: Galapagos (+22,2%), Acacia Pharma (+16,7%) en IBA (+14,3%).

  Floppers: Exmar (-4,3%), Xior (-3,6%) en Deceuninck (-2,1%).

 • Pensioenfondsen kennen slechtste jaar sinds 2008

  De pensioenfondsen hebben, net als veel andere beleggers, een slecht jaar achter de rug. Hun beleggingsportefeuille boekte in 2018 een rendement van -3,2 procent, zegt PensioPlus, de vereniging van de Belgische pensioenfondsen. Het reëel rendement, na aftrek van inflatie, bedroeg -5,6 procent.

  De negatieve rendementen zijn geen verrassing, want 2018 was een slecht jaar voor de financiële markten. De meeste aandelenmarkten kregen klappen omdat de groeivooruitzichten verslechterden. Ook sommige obligatiemarkten sloten het jaar af met verlies. PensioPlus relativeert het negatief rendement.

  'Dit is een weinigzeggende momentopname. Sinds begin dit jaar kenden de beurzen een fors herstel, waardoor dit tekort al hersteld is.'

 • Lyft schiet 21 procent hoger

  Na bijna 2,5 uur wachten is er eindelijk een koers voor Lyft. Het aandeel springt 21 procent hoger tot 87,24 dollar, goed voor een beurswaarde van 29 miljard dollar. Lees hier meer. 

 • 'Hearables' stuwen Varta naar record

  Op de beurs van Frankfurt trekt Varta  een spurtje van 2,4 procent naar 38,30 euro, kort na opening liet de batterijfabrikant een recordkoers van net geen 39 euro optekenen. Dat is een stijging van ruim 60 procent sinds Nieuwjaar en 120 procent meer dan de intekenprijs van 17,5 euro in oktober 2017.

  Het Duitse ingenieursbedrijf bevestigde de uitstekende resultaten over 2018, maar koppelde daar erg optimistische vooruitzichten aan vast. CEO Herbert Schein kondigde ook een 'massale' uitbreiding van de productiecapaciteit aan. 

  Airpods, het jongste hebbeding ©AFP

  De reden is wat tegenwoordig onder de vlotte noemer 'hearables' valt. Geen enkele hipster in de wereld wil nog gezien worden met een ouderwetse koptelefoon met draad. Idem met oortjes. Die mogen ook geen draad meer hebben, zoals de Airpods van Apple. 

  De kans is groot dat in al die draadloze luisterapparatuur microbatterijen van Varta, uit het stadje Ellwangen in Baden-Württemberg, zitten. En de verkoop van die apparaatjes boomt.

  De producenten zitten zo verlegen om de lithium-ionbatterijtjes om in die 'hearables' te stoppen, dat ze Varta zelfs voorfinancieren. 'Varta ontving in het vierde kwartaal 30 miljoen euro van een grote klant om de productie van toekomstige volumes te verzekeren', stipt Berenberg-analist Gerhard Orgonas aan. 

  In 2018 steeg de verkoop van microbatterijen al met 70 procent tot 20 miljoen stuks. Dat moeten er volgens Schein tegen 2020 60 miljoen worden. 'Omdat de capaciteitsuitbreiding volledig gedekt is door toekomstige orders en gevoorfinancierd door de klanten, is het risico klein', zegt Orgonas. Hij verwacht dat Varta in de periode 2018-2021 gemiddeld 18 procent omzet- en 24 procent winstgroei boekt. 

 • Traders: 'Lyft opent aan 90 dollar'

  Volgens traders op Nasdaq zou Lyft rond 90 dollar openen. Dat zou een stijging zijn met 25 procent.

 • Pond zakt na nieuwe nederlaag May

  Het Britse parlement heeft voor de derde keer de brexitdeal van premier Theresa May verworpen. Het Britse pond  zakt een halve procent. Lees hier meer.

 • Nog geen koers van Lyft...

  Terwijl we al meer dan een uur wachten op de eerste koers van Lyft - sommige traders durven een koers van 100 dollar in de mond te nemen - zagen we deze interessante grafiek op Twitter. De expansie van de taxi-app Lyft in de VS en Canada in één grafiek.

 • Consumentenvertrouwen in VS hoger dan voorzien

  Een indicator van het Amerikaanse consumentenvertrouwen steeg in maart meer dan verwacht. De graadmeter van de Universiteit van Michigan steeg met 4,6 punten naar 98,4 punten. Het groot aantal banen, de stijgende lonen en het vooruitzicht dat de centrale bank de rente niet zal verhogen, stemmen de consumenten optimistisch. Het valt wel op dat een andere indicator van het consumentenvertrouwen, die van The Conference Board, in maart is gedaald.

  Behalve het consumentenvertrouwen is ook de verkoop van nieuwe woningen meer toegenomen dan voorzien. De woningverkoop steeg in februari met 4,9 procent naar 667.000 op jaarbasis. 

 • Wachten op Lyft

  Het is nu wachten geblazen op de eerste koers van Lyft, de kleinere rivaal van Uber, dat vandaag naar de beurs komt. Lyft is de eerste van een reeks Amerikaanse unicorns die dit jaar mogelijk naar de beurs trekken (met geschatte beurswaarde):

  Lyft: 24 miljard dollar
  Uber: 120 miljard dollar
  Pinterest: 12 miljard dollar
  Airbnb: 31 miljard dollar
  Slack: 7 miljard dollar
  Palantir: 41 miljard dollar
  WeWork: 47 miljard dollar
  Peleton: 4 miljard dollar
  Robinhood: 5,6 miljard dollar

   

 • Wall Street hoger uit de startblokken

  De Amerikaanse beurzen openen hoger. Zowel de Dow Jones   als de Nasdaq  winnen ongeveer een halve procent. 

 • Vranken lager na resultaten

  De champagnegroep Vranken  gaat bijna 2 procent lager na de resultaten van gisterenavond. De courante bedrijfswinst ging met 5,8 procent de hoogte in over 2018, waardoor de bedrijfsmarge steeg tot 8,9 procent. De boekwaarde ging ook hoger tot meer dan 42 euro per aandeel. 'De markt had echter op meer gerekend', meldt De Belegger.

  Voor 2019 en daarna wil de groep 'de verhoging van haar marges versnellen door te blijven inzetten op premium champagnes, de roséwijnen te ontwikkelen en de internationale ambities waar te maken.'

  Aandeelhouders krijgen later dit jaar een stabiel brutodividend van 0,80 euro. 'Goed voor een brutodividendrendement van 3,42 procent', rekent Vranken zelf voor.

 • Celyad in trek na jaarrapport

  Nog in biotechland rapporteerde Celyad  gisteren nabeurs zijn jaarcijfers. 

  Het belangrijkste cijfer daarin is de bijna 50 miljoen euro cash, waarmee het bedrijf goed zit tot midden volgend jaar.

  Degroof Petercam-analiste Stéphanie Put, met een koopadvies en een koersdoel van 72 euro, concludeert dat Celyad binnenkort extra financiering zal moeten regelen. 

  De wissel van de CEO noemt Put een natuurlijke evolutie voor een bedrijf dat transformeert, weg van de cardiologische roots. De financieel directeur neemt het over en nu zoekt het Waalse biotechbedrijf dus een financieel directeur.

 • Amerikanen consumeren minder dan verwacht

  De consumptie van de Amerikaanse gezinnen steeg in januari maar met 0,1 procent. Economen hadden een toename met 0,3 procent voorspeld. Vooral de aankoop van nieuwe auto's is zwak. Bovendien werd de daling van de consumptie in december herzien van -0,5 naar -0,6 procent.

  Voorts vertraagt de Amerikaanse inflatie. De inflatie volgens de maatstaf van de centrale bank (Fed) daalde zoals verwacht naar 1,4 procent, tegenover 1,8 procent in december. De kerninflatie brokkelde af naar een lager dan verwachte 1,8 procent, versus 2 procent. De Fed streeft naar 2 procent inflatie en ziet geen reden om de rente te verhogen in de nabije toekomst.

 • ASIT spurt hoger na resultaten voor hooikoortsmiddel

  Het Brusselse biotechbedrijf   rapporteerde positieve resultaten voor zijn middel tegen hooikoorts

  De resultaten van fase 3 worden tegen het eind van het jaar verwacht. 

  Kepler Cheuvreux heeft een koopadvies en een koersdoel van 3 euro.

 • Toestand op de Brusselse beurs

  Klik hier door naar de belangrijkste koersevoluties op de Brusselse beurs: Galapagos, IBA, Exmar en Lotus Bakeries.

 • Brussel aan kop in Europa

  De Bel20 wint op de middag 1,2 procent. Dubbel zo goed als de andere Europese indexen die gemiddeld 0,6 procent aantrekken.

  Die prestatie is te danken aan Galapagos dat meer dan 14 procent hoger vlamt. Op de brede markt wint IBA 13 procent, terwijl Hamon onderaan bengelt met 4 procent verlies. Ook Exmar (-2,9%) staat onder druk. 

 • Epic versus Yugo

  Zowel Proximus  als Telenet   probeert de millenials en andere kabelknippers te lijmen met een app die een decoder overbodig maakt.

  Proximus stuurde zonet de details uit van zijn Epic Combo, die het begin deze maand onthulde in de marge van zijn jaarresultaten.

  Vanaf 2 april betaal je maandelijks 65 euro voor:

  • 4 GB data, 150 belminuten en onbeperkt sms'en
  • Onbeperkte data voor Netflix, Proximus TV, Twitch, YouTube, het streamen van muziek via onder meer Apple Music en Spotify en de sociale media Facebook, Facebook Messenger, Instagram, Pinterest, Snapchat, Twitter en WhatsApp.
  • Ruim 20 tv- en radiokanalen.
  • Vast internet met onbeperkt downloadvolume.

  Telenets Yugo kost 100 euro per maand, inclusief vast en mobiel internet. Er is een 'datapot' van 20 gigabyte die over twee simkaarten kan worden verdeeld. Het verbruik van de app telt niet mee in de datapot, dat geldt ook voor WhatsApp en Messenger. Per simkaart zijn er 150 belminuten.

 • Degroof Petercam over Galapagos: 'Best-in-class veiligheidsprofiel'

  Het beurshuis herhaalt zijn koopadvies en verhoogt zijn koersdoel van 125 tot 136 euro. 

  Ook Degroof Petercam stipt het kleine aantal bijwerkingen aan. 'Terwijl andere reumamiddelen (type JAK) het bij één dosis moeten houden, heeft filgotinib de ruimte om twee doses te geven.'

  De analisten schatten de piekverkoop op 3,8 miljard euro.  

 • Houdadvies voor Lotus Bakeries

  Het beurshuis Kepler Cheuvreux start de opvolging van Lotus Bakeries   met 'houden' en een koersdoel van 2.420 euro. 

  Het rapport heet 'lekkere maar dure koekjes'. Het aandeel noteert tegen 25 keer de verwachte winst in 2020 en meer dan 16 keer de verhouding van de ondernemingswaarde tot de brutobedrijfswinst (ebitda). 

  De analisten loven de sterke organische groei, de internationale strategie via overnames en de gezonde balans die ruimte laat voor meer overnames, al ligt de focus nu op de opening van de eerste fabrieken buiten Europa (de VS en Afrika). 'De drie overnames van gezonde snackrepen in het VK bieden bescherming tegen de wijzigende consumententrends.' 

  Kepler Cheuvreux ziet de winstmarge (ebitda) tegen 2024 met 1,4 procentpunt stijgen tot boven 21 procent.  

 • ING over IBA

  ING-analist David Vagman oordeelt dat de bijna-deal in China voor IBA   drie keer goed nieuws is:

  - financieel: het is een heel groot contract (90 miljoen euro).

  - het bevestigt dat de belangrijke Chinese markt herstelt. 

  - en het toont aan dat IBA contracten kan winnen voor centers met meerdere kamers - waar het bedrijf technologisch minder hard vooruitloopt dan in het protontherapiesysteem voor een enkele kamer. Varian, de belangrijkste concurrent voor meerdere kamers, is de jongste tijd meer risicoavers geworden, waarbij het management van zijn afdeling protontherapie werd gewisseld. Dit is dan ook een goed signaal voor een grote aanbesteding in Noorwegen: een center met vier kamers en een center met twee kamers. 

  Met ruim 16 procent koerswinst is IBA vandaag de grootste stijger op de Brusselse beurs. Het aandeel doet daarmee net beter dan Galapagos (+15%).

 • Galapagos opent 15,6 procent hoger

  ... op 98,34 euro. 

  Dat waardeert het bedrijf  op ruim 5,3 miljard euro. Dat is zowat 730 miljoen meer dan gisteren. 

  Galapagos' weg naar een miljardenbedrijf

 • TUI onderuit, H&M en Altice in de wolken

  De kledingketen H&M schiet 15 procent hoger na de publicatie van zijn eerstekwartaalcijfers.

  De Franse kabel- en telecomgroep Altice knalt 12 procent hoger na het rapporteren van zijn vierdekwartaalcijfers. 

  De reisgroep TUI keldert 9 procent na een winstwaarschuwing. Het bedrijf waarschuwde dat zijn winst dit jaar 200 miljoen euro lager zal uitvallen door het niet kunnen vliegen met de Boeing 737 Max na twee fatale crashes van het vliegtuig. 

 • Brussel wint 0,6 procent, IBA schiet 8 procent hoger

  De deal van IBA  in China is nog niet rond, maar beleggers lopen er alvast op vooruit. Het aandeel knalt 8 procent hoger.

  Bij Galapagos is het nog wachten op een openingskoers. 

 • Eeuweling Moury Construct verdubbelt dividend

  De Luikse bouwfirma   rapporteerde goede jaarcijfers. De omzet kwam 14,4 procent hoger uit, de bedrijfswinst trok 18,3 procent aan.

  De nettowinst steeg ook met 18,6 procent. De winst per aandeel ging van 9,3 naar 11 euro. 

  Het bedrijf viert dit jaar zijn honderdste verjaardag met een extra dividend. Boven op de bruto 5,2 euro per aandeel komt nog eens bruto 5,2 euro. Het eerste wordt in juni gestort, het tweede in september. 

  Voor dit jaar verwacht Moury Construct een gelijkaardige 'activiteit' als in 2018, met behoud van zijn operationele marge (5,5% in 2018). Het bouwbedrijf vatte het jaar aan met een orderboek van 155 miljoen euro. 

 • Naar een hogere opening in Europa

  De futures op de Europese indexen, die een indicatie geven voor de beursopening, gaan 0,7 procent hoger. 

 • Rally in China

  We blijven nog even in China. De beurzen sloten het eerste kwartaal af met een knaller. Wat de winst voor de eerste drie maanden van 2018 op 29 procent bracht, het beste kwartaal sinds eind 2014. 

  Vandaag schoten de indexen meer dan 3 procent hoger. Beleggers lieten zich leiden door de herneming van de handelsgesprekken tussen China en de VS.

  En het zwaargewicht Kweichow Moutai, 's werelds grootste sterkedrankenbedrijf, knalde 6 procent hoger naar een record dankzij een winstgroei van bijna 48 procent in het vierde kwartaal. 

  ©De Tijd

 • IBA dicht bij grote deal in China

  De Waalse producent van protontherapiesystemen IBA  meldt dat het door de Chinese overheid is uitgekozen om de Shenzhen Tumor Hospital uit te rusten met zijn protontherapiesysteem. 

  IBA mag het vijf kamers in het ziekenhuis uitrusten met zijn Proteus-systeem en één kamer met de jongste generatie van zijn 'pencil-beam scanning' die toelaat de proton zo te programmeren dat hij de kankertumor driedimensionaal vult.

  Het contract bevat ook een meerjarige onderhoudsclausule en IBA mag het gebouw ontwerpen. Het bedrijf schat de volledige deal 90 miljoen euro waard. 

  De finale onderhandelingen starten de komende weken, luidt het. De deal is dus nog niet volledig rond.

  IBA rapporteerde vorige week zijn jaarcijfers. Het bedrijf zet door met de verkoop van zijn afdeling disometrie

 • Bekaert: geen targets, geen bonussen

  Het jaarverslag voor 2018 van Bekaert  staat online. 

  Daaruit blijkt dat het topmanagement geen bonussen krijgt, omdat het zijn doelstellingen niet heeft gehaald. 

  Topman Matthew Taylor moet het daardoor met 573.025 euro minder stellen dan vorig jaar, toen hij dat bedrag kreeg als variabele vergoeding voor de korte en middellange termijn. De CEO ziet wel zijn basisvergoeding stijgen met 23.000 euro tot 802.261 euro.

  De staaltechnologiegroep kondigde gisteren een reorganisatie aan waarbij 281 banen sneuvelen

 • Pond trekt alvast hoger

  Toch tijdens de Aziatische handelsuren. 

  De Britse munt ging 0,2 procent hoger tot 1,3076 dollar. Gisteren ging de pond nog 1,1 procent onderuit tot 1,3043 dollar.

   

 • Brexit: derde keer, goede... euh nee, laat maar

  29 maart 2019 had de dag moeten zijn waarop het Verenigd Koninkrijk, om 23 uur lokale tijd, zijn glorieuze zelfbeschikking terugwon op de Europese dwingeland.

  Nu zal die dag de geschiedenis ingaan voor de derde poging die Conservatief premier Theresa May onderneemt om haar brexitdeal door het Britse parlement te loodsen. Of beter: poging 2,5.

 • Winst in Tokio

 • Jefferies over Galapagos: 'Weinige bijwerkingen zijn indrukwekkend'

  Het eerste analistenrapport over Galapagos is binnen. 

  Het Amerikaanse beurshuis Jefferies herhaalt zijn koopadvies en koersdoel van 120 euro na de cruciale testresultaten die Galapagos  gisteravond bekendmaakte. 

  De efficiëntie ligt over het algemeen in lijn met het concurrerende reumamiddel upadacitinib van AbbVie.

  Maar belangrijker is dat het aantal bijwerkingen 'indrukwekkend' laag is. 'Het is een belangrijke differentiator en kan de sleutel worden voor een succesvolle verkoop, aangezien het middel van Galapagos waarschijnlijk de vierde zogenaamde JAK-remmer (nieuw type van reumamedicijn dat anders werkt dan zijn voorgangers) op de markt wordt.'

  Jefferies verwacht dat Galapagos in het derde kwartaal een aanvraag tot goedkeuring doet bij het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Als alles vlot verloopt kan de verkoop in 2020 starten. 

  Voor de Amerikaanse markt is het wachten op de resultaten van de extra studie - die de farmawaakhond FDA eiste - naar de impact van het medicijn op de vruchtbaarheid van mannen. Eerdere proeven op muizen bleken een effect te hebben op de spermaproductie.

 • Nog op de Brusselse beurs

  ... is het uitkijken naar hoe beleggers reageren op de resultaten van Exmar, Sofina en Celyad. 

  De gastankerrederij Exmar rapporteerde over een verlieslatend 2018, en zal opnieuw geen dividend uitkeren.

  Sofina  publiceerde zijn jaarverslag nabeurs, en gaf meer info over de transacties die het deed sinds de jaarwisseling. Over 2018 wisten we al zo goed als alles dankzij de nieuwsbrief die in januari verscheen.

  Ook Celyad  kwam met jaarcijfers naar buiten, en gaf meteen mee dat het een nieuwe CEO heeft gevonden: de financieel directeur neemt het over. Het Waalse biotechbedrijf zoekt nu dus een financieel directeur.

  Een trader in Brussel. ©Lieven Van Assche

 • Uitkijken naar koersreactie Galapagos

  Goedemorgen. Het wordt vandaag een hoogdag voor Galapagos .

  Het aandeel bewoog al een hele week nerveus in de aanloop naar de laatste klinische testresultaten van filgotinib als middel tegen reuma.

  Die resultaten waren positief, en dus kan het bedrijf uit Mechelen waarschijnlijk volgend jaar zijn pil beginnen commercialiseren. Analisten rekenen op een jaaromzet tot wel 5 miljard euro. Het zou ons niet verbazen als dat een opsteker was voor het aandeel dat beduidend onder zijn piekkoers noteerde donderdagavond.

  Al hebben langetermijnbeleggers niet te klagen over Galapagos: het aandeel vertwaalfvoudigde sinds de beursgang, en geen enkele naam op de Brusselse beurs deed beter.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud