Galapagos steekt Biocartis naar de kroon

©REUTERS

Het spelletje eten of gegeten worden op topniveau gaat door in de farmasector. Na Omega Pharma-moeder Perrigo is het aan Mylan om een overname af te wijzen. Biocartis ging bij zijn debuut op de beurs van Brussel meteen tot een kwart hoger. Toch was Galapagos dankzij een lovend rapport in extremis de winnaar van de dag.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

 

17.45 uur: We houden het voor bekeken. Tot morgen!

17.38 uur: De Bel20 is 1,2 procent hoger afgesloten. Hier de toppers en floppers:

©rv

17.14 uur: Wall Street zet de gezapige hausse voort. Dit ondanks het feit dat voor de tweede dag op rij een miljardenfusie flopt. Het Wall Street-overzicht leest u hier.

16.29 uur: De overnamesoap in de farmasector is nog lang niet ten einde. Voor wie nog volgt, Omega Pharma-moeder Perrigo wees eerder Mylan af, dat nu zelf de avances van Teva afwimpelt. 

from $MYL's statement rejecting $TEVA proposal: pic.twitter.com/VuQCz7yWqi— Bloomberg Deals (@BloombergDeals) 27 april 2015

16.25 uur: Morgen staat de jaarvergadering van GBL op de agenda. Daar zal rijkste Belg Albert Frère uitgezwaaid worden

15.47 uur: Op Wall Street worden de futures ondertussen bevestigd. De Dow Jones wint 0,2 procent, net als de S&P500. De Nasdaq doet een tikkeltje beter met een winst van 0,3 procent. 

15.30 uur: Wie dit weekend naar de beleggershappening van de VFB ging, had het genoegen om Harold Boël in levende lijve aan het werk te horen. Voor het eerst in een generatie kwam de CEO van Sofin de strategie van zijn holding 'en public' uitleggen. 'Wij streken al in de jaren zeventig in Silicon Valley neer. Die langetermijncontacten renderen nu volop', zei Boël. Een verslag van de toespraak leest u hier.

Het is niet omdat we relatief weinig nieuwe investeringen doen, dat we een schone slaapster zijn. Het voorbije jaar hebben we bij allerhande laatavondvergaderingen zeker 200 keer pizza moeten bestellen
Harold Boël
Topman Sofina

15.07 uur: De futures wijzen op een hogere opening voor Wall Street. De belangrijkste indexen zouden zo'n 0,3 procent winnen. 

14.52 uur: De beurswaarde van Galapagos neemt maandag zowat 90 miljoen euro toe. Het biotechbedrijf rondt zo opnieuw de kaap van 1 miljard euro beurswaarde. Het koersdoel van UBS van 40 euro plakt een prijskaartje van 1.236 miljoen euro op het bedrijf.  (Leest post 11.22 uur)

14.37 uur: De Griekse regering herschikt het team dat met de internationale geldschieters onderhandelt over het deblokkeren van de noodhulp. De hoofdonderhandelaar van het team, een vertrouweling van minister van Financiën Gianis Varoufakis, wordt vervangen door een oudgediende van de vorige regering. Die zou meer vertrouwen hebben bij de experts van de schuldeisers. Varoufakis zou ook niet langer de coördinatie hebben over de politieke onderhandelingsgroep. Die taak zou voortaan aan plaatsvervangend buitenlandminister Euklides Tsakalotos worden overgelaten. Afgelopen weekend maakte de Griekse pers melding van 'geruchten' over een mogelijke vervanging van Varoufakis. Hij zou slecht voorbereid deelgenomen hebben aan Europese bijeenkomsten en daardoor geloofwaardigheid missen.

De internationale geldschieters hebben geen hoge pet op van de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis. ©Bloomberg

14.36 uur: In de namiddag zijn dit de grootste stijgers en dalers in Brussel. De Bel20 wint 0,8 procent, in lijn met de EuroStoxx50.

©(rv)

14.11 uur: In de VS draait het resultatenseizoen op volle toeren. Van deze grootheden mag u deze week nog een rapport verwachten.

Earnings this week: * Apple * Twitter * Ford * UPS * Panera * GoPro * Time Warner * Viacom * ExxonMobil * Visa * Celgene * Pfizer * JetBlue— Carl Quintanilla (@carlquintanilla) 27 april 2015

13.59 uur: Een van de bergbeklimmers die zaterdag het leven lieten op de flanken van de Evererst na de zware aardbeving in Nepal is Dan Fredinburg, een Privacy Director Bij Google X. Dat is het onderdeel van de internetreus dat zich bezighoudt met de uitwerking van boude plannen als de zelfrijdende wagen en andere futuristische projecten.  

Een lawine vernielde een basiskamp op Mt. Everest ©AFP

13.31 uur: Morgan Stanley bracht zonet een lijstje uit van tien Amerikaanse aandelen, die volgens de analisten snel zullen groeien en goedkoop noteren.

Morgan Stanley lists 10 stocks that are growing fast and trading at a discount to the market. http://t.co/B9AA01jSN7 pic.twitter.com/dFUqrSCvwN— Bloomberg Markets (@markets) 27 april 2015

13.14 uur: Het sentiment op de beurzen is ondertussen volledig gekeerd. Het verlies van de Bel20 voor de middag is omgebogen in een winst van 0,8 procent. In de Brusselse sterindex noteert enkel Elia nog in rode cijfers. De Stoxx Europe 600 wint 0,4 procent. 

13.09 uur: Collega Koen Lambrecht spitte ondertussen het rapport van ING over CMB uit. Na 2014 verwacht het beurshuis ING nog eens drie jaren van verlies voor CMB . Te wijten aan drogebulkdochter Bocimar, die kampt met historisch lage vrachttarieven.

12.47 uur: Ondertussen is meer bekend over de beursgang van Tinc. Het infrastructuurfonds rond Gimv en Belfius trekt naar de beurs tegen een prijsvork van 10,4 à 11,4 euro. Een operatie waarmee het fonds tussen 104 en 114 miljoen euro wil ophalen, minder dan het bedrag van 140 miljoen dat aanvankelijk werd vooropgesteld.

12.03 uur: Een overzicht van de verrichtingen op de beurs van Brussel leest u hier. De Bel20 noteert op de middag nog met een klein verlies. 

11.22 uur: UBS heeft het koersdoel voor Galapagos  stevig verhoogd van 27 naar 40 euro. Het koopadvies blijft behouden.

Analist Guillaume van Renterghem zegt meer vertrouwen te hebben in het toekomstige succes van het reumamiddel filgotinib. Hij verhoogde in zijn model de kans op slagen van 30 tot 50 procent. Een tiental dagen geleden publiceerde het biotechbedrijf goede studieresultaten voor het middel.

Volgens de analist vergroten de goede resultaten ook de kans dat farmareus AbbVie verder gaat met Galapagos of het biotechbedrijf zelfs overneemt.

11.16 uur: Rating kredietwaardigheid Japan gaat omlaag.

Fitch downgraded Japan to A from A+ citing insufficient fiscal measures— RANsquawk (@RANsquawk) April 27, 2015


10.58 uur:
Griekenland en de andere eurolanden blijven maar pokeren...

#Greece' poker game bailout negotiations: KAL's cartoon in @TheEconomist pic.twitter.com/ZL3CvNhUKb— Elena Becatoros (@ElenaBec) April 27, 2015


10.49 uur:
De Europese beurzen  verliezen gemiddeld 0,4 procent. Er is de uitzichtloze situatie van de Grieks-Europese onderhandelingen. En grootbank Deutsche Bank  die beleggers niet weet te overtuigen met zijn strategie om de rendabiliteit op te krikken.  Brussel  verliest 0,4 procent.

Greek dates for your diary, from Goldman. "The ride over the next several weeks is likely to be bumpy." pic.twitter.com/FrpirxkXtK— Katie Martin (@katie_martin_FX) April 27, 2015


10.13 uur:
 Na dik een uur handelen zijn dit de grootste stijgers en dalers. De Bel20 verliest 0,3 procent. Grootste daler Atenor noteert vandaag zonder het dividend van 2 euro bruto. 

©(rv)

10.04 uur: ING verlaagt zijn koersdoel voor CMB  van 12 naar 11 euro, het advies blijft 'verkopen'. Volgens analist Quirijn Mulder is de bodem van de markt voor drogebulktransport nog niet bereikt. Bovendien is het vermogen om cash te generen aangetast bij de rederij door de verkoop van bijna alle niet-kernactiviteiten. 

09.34 uur: KBC Securites trekt zijn koersdoel voor Mobistar  op van 15 naar 17,5 euro. Het advies gaat van 'afbouwen' naar 'houden'. Analist Ruben De Vos verwijst naar de beter dan verwachte kwartaalcijfers en de kans op een overname.  

09.28 uur: Niet elke fusie slaagt, zo blijkt nogmaals. Na meer dan anderhalf jaar zwoegen hebben Tokyo Electron en Applied Materials, twee reuzen in de sector van bouwers van machines om computerchips te maken, hun miljardenfusie noodgedwongen afgeblazen. De Amerikaanse concurrentiewaakhond bleek een onneembare vesting.

09.24 uur: Shanghai is 3 procent hoger gesloten. De beurs zet daarmee zijn sterkste prestatie neer sinds 21 januari. Het afgelopen halfjaar is de index 95 procent gestegen. 

Here we go again. Another impressive rise in Chinese stocks as investors anticipate more stimulus. Up 3% this time. pic.twitter.com/9ARxAVlUVR— jeroen blokland (@jsblokland) 27 april 2015

09.17 uur: De beurs van Brussel begint de dag in mineur. De Bel20  laat een licht verlies optekenen. Brussel presteert grofweg in lijn met de andere Europese beurzen. De Stoxx Europese 600 verliest 0,4 procent.

09.15 uur: Nog meer nieuws van beursnieuwkomers. Zakenadvocaat Jean-Pierre Blumberg wordt voorzitter van de raad van bestuur van Tinc, het infrastructuurfonds rond Gimv en Belfius. Tinc geeft vandaag het formele startschot van zijn beursintroductie.

09.08 uur: Capgemini  neemt Igate over, een van de grootste overnames aan in de geschiedenis van het Franse bedrijf en tevens een van de grootste deals in de IT-dienstensector. De voorbije dagen was de koers van Igate al gestegen na overnamegeruchten. Capgemini legt ruim 4 miljard dollar op tafel voor Igate, dat zo'n 1,2 miljard dollar omzet realiseert. Door de overname wordt Noord-Amerika de grootste markt van Capgemini en stijgt omzet van de groep tot 12,5 miljard euro.

09.02 uur: Het beursdebuut van Biocartis  is zoals verwacht een succes. Het aandeel trekt meteen een sprintje van zo'n 20 procent naar 13,7 euro.

08.53 uur: Tokio is met een klein verlies aan de nieuwe week begonnen. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Japanse centrale bank op donderdag. De Nikkei sloot 0,2 procent lager op 19.983,32 punten. 

08.33 uur: ING trekt het koersdoel voor Tessenderlo  op van 27 naar 30 euro. Het advies blijft op 'houden'. De chemiegroep verhoogde vrijdag zijn winstprognose voor dit jaar na een stijging met een kwart van de kwartaalwinst.  

De kwartaalresultaten kwamen fors boven de verwachtingen uit. De cijfers suggereren dat we de opbrengst van de historisch hoge marges op de sulfaat-activiteiten onderschatten en/of de opbrengst van de herstructureringen binnen het bedrijf.
Filip De Pauw
Analist ING

08.31 uur: Het belangrijkste bedrijfsnieuws deze ochtend komt van Deutsche Bank . De financiële reus zag zijn winst in het eerste kwartaal halveren. Om de resultaten weer op het goede spoor te krijgen, bespaart Deutsche Bank de komende vijf jaar 3,5 miljard euro. 2,1 miljard door efficiëntie verhogende maatregelen (o.a. digitalisering) en de rest door het afbouwen van het aantal filialen en het afstoten van verlieslatende activiteiten. Het is nog niet duidelijk of en wat de gevolgen zijn voor de activiteiten in België. 

08.17 uur: Dit weekend vond in de Kart Expo in Groot Bijgaarden de jaarlijkse  happening van de Vlaamse beleggersfederatie VFB plaats. KBC-econoom Koen De Leus zei ondermeer dat de beurslichten op oranje staan. VFB-voorzitter Paul Huybrechts sprak over de speculatietaks.'Een administratieve rompslomp die bitter weinig zal opbrengen', klonk het. Tot slot meldde Heinz Eigner, interim-CEO bij Nyrstar, dat 40 procent van de aandelen aangemeld zijn voor de Algemene Vergadering woensdag, waardoor het een spannende bijeenkomst belooft te worden.

08.05 uur: Vooral de Chinese beurzen beginnen fors aan de nieuwe week. Shanghai noteert met 2,5 procent winst. De sterke prestaties volgen op berichten dat de overheid overweegt het aantal staatsgeleide bedrijfsreuzen terug te brengen van 112 naar 40 door fusies en herstructureringen. PetroChina, China Petroleum & Chemical en Cosco Shipping bijvoorbeeld stijgen allemaal met de dagelijkse limiet van 10 procent. Om het beursfeestje volledig te maken, trekt de markt zich ook op aan berichten dat de centrale bank nieuwe maatregelen overweegt om de economie aan te zwengelen.   

Een Containerschip van de Chinese staatsreus Cosco ©REUTERS

08.03 uur: De meeste Aziatische beurzen noteren in het groen. De aandacht van de markt ligt deze week vooral op de belangrijke vergadering van de Federal Reserve. Woensdag maken de Amerikaanse centrale bankiers hun rentebesluit bekend. Mogelijk grijpen ze de vertraging van de groei aan om een renteverhoging uit te stellen tot september in plaats van juni. Voorts is het deze week nog uitkijken naar de groei van de Belgische economie en de inflatiecijfers voor ons land. U mag ook een pak bedrijfsresultaten verwachten. 

Versnelt de groei van de Belgische economie?

Het Instituut voor de Nationale Rekeningen deelt woensdag mee hoeveel de Belgische economie is gegroeid in het eerste kwartaal. De meeste analisten verwachten 0,3 procent groei, tegenover 0,2 procent in het vierde kwartaal van 2014. Johan Van Gompel van KBC gelooft dat de uitvoer de motor was van de economische groei. Hij signaleert net als zijn ING-collega Philippe Ledent dat de zwakke euro en lage energieprijzen de economische groei stimuleren. Geert Gielens van Belfius, die 0,4 procent groei voorspelt, merkt op dat ook de private consu:mptie, de investeringen en de milde winter de economische activiteit in ons land opkrikten.

Is de periode van negatieve inflatie voorbij?

Zowel België als de eurozone publiceert volgende week inflatiecijfers voor april. Het Federaal Planbureau verwacht dat de Belgische inflatie is gestegen naar 0,1 procent, tegenover -0,4 procent in maart. De inflatie in de eurozone steeg volgens economen van --0,1 naar 0 procent.

De inflatie stijgt omdat de olieprijzen opveren na de forse daling vorig jaar. InBelgië is de stijging veel groter dan in de eurozone omdat de impact van de btw-verlaging op elektriciteit wegvalt. De federale regerijng verlaagde in april vorig jaar de btw van 21 naar 6 procent. De inflatie blijft wel veel lager dan de doelstelling. De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie van ‘minder dan maar dicht bij 2 procent’. Het ziet er dus naar uit dat de ECB nog enige tijd haar stimulerend monetair beleid zal voortzetten.

Wordt 2015 het jaar van het  winstherstel voor Umicore?

Beleggers krijgen komende week flink wat Belgische bedrijfsresultaten voorgeschoteld met onder meer updates van GDF Suez op maandag, Telenet en Umicore   dinsdag, Delhaize op woensdag en UCB, Exmar en Euronav op donderdag. Het interessantst belooft Umicore te worden. De materiaaltechnologiegroep verschaft traditioneel samen met de update over het eerste kwartaal een eerste becijferde prognose voor de jaarwinst. Over boekjaar 2014 kwam de bedrijfswinst als gevolg van de lagere prijs voor edelmetalen uit op 274 miljoen euro, de derde daling op rij. In februari beloofde Umicore summier ‘herstel van de winstgevendheid’ in 2015, nu zou die belofte concreter moeten worden.

 

 

 

 

08.00 uur: Goeiemorgen. We beginnen de nieuwe handelsweek met een nieuwkomer op de beurs van Brussel, Biocartis. Tijdens de intekenperiode liepen beleggers alvast storm voor de producent van minilabo's. De vraag naar de nieuwe aandelen overtrof het aanbod 6,5 keer. In totaal weet het biotechbedrijf zich verzekerd van 115 miljoen euro vers kapitaal. Het prijskaartje dat zo op de beursnieuweling hangt, bedraagt 465,2 miljoen euro. Meer over de verdeelsleutel bij de beursgang leest u hier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud