1. Markten Live
 2. Live blog

Galapagos trekt de kop in Bel20 en AEX

Wall Street reageerde lauw op sterke cijfers van ... Wall Street. Daardoor gaven ook de Europese beurzen een deel van de eerdere winst prijs, in de Bel20 bleven Sofina en Galapagos wel de kop trekken.
 • En volgende week? China en Melexis!

  Als afronder nog een blik op de komende week:

  Blijft Chinese economie snel groeien?

  China publiceert dinsdag als eerste groot land cijfers over de economische groei in het eerste kwartaal. Economen verwachten dat de economische activiteit met 6,8 procent jaar op jaar is gegroeid, evenveel als in het vierde kwartaal van 2017.

  De groei van het eerste kwartaal is nog niet of nauwelijks beïnvloed door de Amerikaanse importtaksen op Chinees staal en aluminium. Die taksen en vooral een mogelijke escalatie van het handelsconflict kunnen later dit jaar wel een impact hebben.

  Economen verwachten dat de Chinese groei over heel 2018 vertraagt naar 6,5 procent, versus 6,9 procent in 2017.

  Welke kwartaalgroei haalde Melexis?

  Vrijdag geeft Melexis inzage in het eerste kwartaal. De producent van autochips stelde eerder al een omzet van ongeveer 140 miljoen euro voorop. Dat impliceert een groei van 13 procent. Dat is al indrukkendwekkend op zich. Maar het is nog straffer want over deze periode viel de dollar met meer dan 10 procent.

   ‘Filter je dit weg, dan spreken we over een organische groei van 20 procent. Een versnelling tegenover het vierde kwartaal van 2017 (+15%)’, zegt Berenberg. Op 100 euro omzet verwacht het beurshuis een brutomarge van 45,8 euro en een operationele marge van 25,4 euro. ‘En deze marges voorzien we ook voor de rest van 2018’, zegt analiste Anna Patrice. De verwachtingen zijn dus alweer hooggespannen.

 • Bel20 vlagt met minieme winst af

  De slotbel: de Bel20  sloot een minieme 0,1 procent hoger af op 3.888 punten. 

 • Kiadis: overbruggingscash

  Kiadis  trekt een spurt van 15,7 procent naar 10,60 euro. Het Nederlandse biotechbedrijf kwam deze ochtend - rijkelijk laat - met de cijfers per 31 december. Die eigenlijk al achterhaald zijn: na een kapitaalronde in maart - de derde op minder dan een jaar tijd - heeft Kiadis 47,7 miljoen in kas.  

  De groep heeft moeilijke tijd doorsparteld en moest vorige zomer wurgrentes betalen om broodnodige cash op te halen. Nu zijn de wolken wat opgeklaard. Dit dankzij herwonnen hoop voor de experimentele therapie ATIR101. Die zorgt er voor dat beenmergtransplanties bij patiënten met bloedkanker veiliger en efficiënter kunnen verlopen. Het management hoopt dat de therapie dit jaar al een gunstig oordeel kan krijgen voor de Europese markt. 

  'Ook al blijft de cash burn hoog, Kiadis heeft nu een cashvoorraad die comfortabel genoeg is om de cruciale periode te overbruggen. Eind dit jaar publiceert EMA (de Europese medische waakhond, red.) waarschijnlijk zijn oordeel. Dat zou ruimte laten voor een definitieve EMA-goedkeuring in het eerste kwartaal van 2019 en een commerciële lancering in het tweede kwartaal', oordeelt KBC Securities. 

 • Iets minder euforische Joe Sixpack

  De Amerikaanse consument, jarenlang de steunbeer van de wereldeconomie, neemt een beetje gas terug. Tenminste, afgaand op de barometer van de University of Michigan. Die consumentenbarometer viel in april terug tot 97,8 punten, van 101,4 punten in maart. Reden tot paniek is er niet: de barometer stond in maart op het hoogste peil sinds 2004.

 • JPMorgan en de boekhoudmeevaller van 505 miljoen

  Dat beleggers niet echt onder de indruk zijn van de resultaten van JPMorgan  ligt onder meer aan het feit dat de 'kwaliteit' van de stevige kwartaalwinst niet bijster hoog is. Zo omvatte de winst een boekhoudmeevaller van 505 miljoen dollar of 11 cent per aandeel.

  Vanaf dit kwartaal mogen Amerikaanse banken van de boekhoudwaakhond moeilijk te waarderen aandelen anders boeken. Vroeger waardeeren banken die conservatief tegen aankoopprijs minus eerdere afwaarderingen, maar nu mogen banken meer- of minwaarden in de resultatenrekening opnemen als er 'waarneembare prijsbewegingen bij een vergelijkbaar effect' zijn. En die nieuwe regel gaf dus meteen een boost aan het onderste lijntje. 

  Ook bij Wells Fargo was er een boekhoudkundige meerwaarde van 250 miljoen door hetzelfde regeltje. 

 • Wall Street start met winst

  Wall Street opent met bescheiden winst. De Dow Jones  koerst 0,4 procent hoger. De sterke resultaten in de banksector worden zoals wel vaker op gegeeuw onthaald. JPMorgan  lukt een minieme winst van 0,3 procent, Wells Fargo  zakt. 

  ©AFP

 • Dexia op vers diepterecord (bis)

  Beleggers laten zich duidelijk niet verblinden door de boekhoudmeerwaarde voor de restbank. De vaststelling blijft gewoon dat de beursgenoteerde aandelen waardeloos zijn. En dus tendeert het aandeel ook langzaam naar nul. Met 7,72 euro, een koersval van 6,5 procent, staat er een vers dieptepunt op de tabellen. 

  We herhalen hier gewoon wat we in de liveblog van dinsdag schreven:

  Dat de beursgenoteerde aandelen Dexia   naar boven afgerond waardeloos (we zouden het vriendelijker en omfloerster ook 'onbepaalbaar' kunnen noemen) zijn, dat wist u al jaren. Maar geleidelijk aan begint dat besef ook in de beurskoers door te dringen. Het aandeel van de restbank zakt opnieuw 3 procent naar 8,32 euro, een vers diepterecord.

  Een belangrijke factor is de reverse split begin 2016. Daardoor was Dexia plots geen centjesaandeel meer, wat het aandeel minder interessant maakte voor speculanten. Ter info: zonder die reverse split zou het aandeel nu tegen ... 0,00832 euro noteren. 

  Een andere factor was de omzetting van de 'preferente' aandelen die de Belgische en Franse overheden eind 2012 kregen in ruil voor een kapitaalinjectie van 5,5 miljard in gewone aandelen. Daardoor is het nu nog een stuk duidelijker geworden hoe zeer de 'oude' aandeelhouders weggevaagd zijn: de Belgische en Franse belastingbetalers controleren nu 99,6 procent van de aandelen

 • Saudische oliegigant meest winstgevende bedrijf ter wereld

  De winst van de oliereus Saudi Aramco kwam uit op 33 miljard dollar in het eerste halfjaar van 2017. Daarmee is de grootste olieproducent ter wereld ook 's werelds meest winstgevende bedrijf. De cashflow zou uitkomen op 52 miljard dollar.

  Normaal maakt het obscure bedrijf zijn winstcijfers niet bekend maar omdat het binnenkort op de beurs wil noteren, laat Aramco in zijn boeken kijken. Aramco wil 100 miljard dollar ophalen door 5 procent van de aandelen naar de beurs te brengen. Dat zou het bedrijf waarderen op 2000 miljard dollar. Ter vergelijking: de beurswaarde van Exxon is 327 miljard dollar.

  ©REUTERS

 • Wat de bankresultaten ons leren

  De kwartaalresultaten van de grote Amerikaanse banken geven inzicht in de staat van de economie.

  Ten eerste komt de belastingverlaging van Trump duidelijk in beeld. Hoewel JPMorgan 2 miljard dollar meer winst boekte voor belastingen dan het jaar voorheen, daalden de belastingschulden met 240 miljoen dollar. 

  De gestegen inkomsten tonen ook aan dat de aandelenmarkten in een 'sweet spot' zitten wat volatiliteit betreft. Meer volatiliteit betekent meer handel van hun klanten en dus meer inkomsten. Maar te veel volatiliteit kan beleggers ook afschrikken en aan de zijlijn doen staan. Dat gebeurde hier niet. 

  Ten derde tonen de resultaten een bloeiende economie. Zowel Citigroup als Wells Fargo kenden een sterke stijging in de retailbanktak. Dat duidt op een verhoogde economische activiteit dan het jaar voorheen. Bovendien kende JPMorgan minder afschrijvingen op slechte leningen dan verwacht. Ook dat is een teken van de gezondheid van de economie.

  Tot slot stegen ook de inkomsten uit kredietkaardtransacties van JPMorgan. Dat wijst erop dat de Amerikaan meer de buidel opentrekt dan het eerste kwartaal van 2017.

  ©REUTERS

 • Ook andere banken boeken meer winst

  Naast JPMorgan boekten ook Citigroup en Wells Fargo winststijgingen in het eerste kwartaal. Citigroup klokt met een stijging van 13 procent af op 4,6 miljard dollar. Wells Fargo boekt een stijging van 6 procent. 

  Wel zal die laatste nog afboekingen moeten doen ten gevolge van boetes. Om targets te halen openden werknemers zonder medeweten rekeningen op naam van klanten.

 • Winst JPMorgan stijgt 35 procent

  De winst van de Amerikaanse grootbank JPMorgan  is met 35 procent toegenomen. De winst klokte af op 8,71 miljard dollar. De bank profiteerde van de toegenomen volatiliteit in de aandelenmarkten. Intensievere handel van hun klanten is positief voor de zakenbank. De CEO van JPMorgan, Jamie Dimon, geldt al langer als belangrijke 'richtingaanwijzer' voor Wall Street. 

  Daarnaast zette de belastingverlaging een hefboom op de winst.

  JPMorgan-CEO Jamie Dimon ©Bloomberg

 • Indiase overnamegeruchten duwen Sofina naar recordhoogte

  Het Indiase e-commerceconcern staat in de belangstelling van zowel Amazon als Walmart. Beide spelers zien brood in de groeiende Indiase markt. Hoeveel zou worden opgehoest voor welk belang is nog niet duidelijk.

  Wat wel duidelijk is, is dat de holding Sofina zou profiteren. De Belgische groep heeft een belang van 1,14 procent in Flipkart. Volgens KBC Securities zou een waardering van 20 miljard dollar voor Flipkart een positieve impact hebben van 4,5 euro ofwel een toename van 1,5 tot 2 procent. Evenveel als de huidige dagwinst dus. Sofina noteerde nooit zo hoog.

 • Aluminaprijs gaat door het dak

  De voorbije week is de prijs van alumina, het basisingrediënt voor aluminium, met een kwart gestegen. Alumina gaat zelfs naar zijn hoogste peil ooit toe. De prijsstijging is het gevolg van de Amerikaanse sancties op de Russische aluminaproducent Rusal. Die voeden de vrees voor een aluminatekort.

  'De prijs toont nog geen tekenen dat het tegen een plafond aanbotst,' zegt Anthony Everiss, consultant bij CRU. Slachtoffers zijn aluminiumproducenten zoals Rio Tinto die hun kosten zien stijgen. 

  ©REUTERS

 • De beursspiegel van Brussel ...

  leest u hier.

 • Turkse beleggers 20 miljard armer

  De historische koerszwakte van de lira heeft sporen nagelaten op de Turkse aandelenmarkten. Sinds begin deze maand verloren Turkse aandelen al 20 miljard dollar aan beurswaarde.

  De Turkse munt verliest nu al maandenlang terrein tegenover de voornaamste munten omdat het monetaire beleidsmakers de teugels laten vieren terwijl de economie oververhit dreigt te raken.

  ©EPA

 • Laait de cryptogekte weer op?

  Believers in cryptomunten hebben weer hoop. Nadat de koers van de bekendste cryptomunt Bitcoin gisteren in een uur 10 procent omhoogging, breit de munt een vervolg aan de hausse. De bitcoin noteert ondertussen weer hoger dan 8000 dollar.

  De wekelijkse winst bedraagt ongeveer 20 procent. De wereld blijft voorlopig in het ongewisse over de verklaring voor de plotse koorts.

 • S&P verhoogt ratingvooruitzichten Japan

  De kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) is optimistischer geworden over de kredietwaardigheid van Japan. Hij verhoogde de ratingvooruitzichten van stabiel naar positief. Dat wil zeggen dat een ratingverhoging op middellange termijn mogelijk is. De kredietrating blijft voorlopig A+, de vijfde hoogste score.

  'De groeivooruitzichten van de Japanse economie zijn verbeterd', zegt S&P in een toelichting van zijn beslissing. 'Die betere groeivooruitzichten zullen een positieve invloed hebben op de begrotingscijfers in de komende drie tot vier jaar.'

 • Lager koersdoel voor GBL-dochter GEA

  Credit Suisse doet 20 procent af van het koersdoel voor de agrotechnologische groep GEA . De bank mikt nu op 35 euro. Het aandeel noteert momenteel rond de 32 euro. Credit Suisse is teleurgesteld door de winstwaarschuwing voor het eerste kwartaal. De transitie van het management zou sneller moeten.

  De holding GBL bezit een participatie van 328 miljoen euro in de groep. 

 • DSM krijgt oppepper van Credit Suisse

  Na de sterke kwartaalcijfers van gisteren verhoogt Credit Suisse het koersdoel van het Nederlandse chemiebedrijf DSM van 91 euro naar 96 euro. Het aandeel noteert momenteel rond de 86,4 euro.

  De groep verwacht dat het in 2018 de brutobedrijfswinst (EBITDA) kan optrekken met 25 procent. Dat dankt de groep, wiens core business ooit steenkoolmijnen betrof, aan de sterk gestegen prijs van vitamines.

 • SpaceX is 25 miljard dollar waard

  Het ruimte-ingenieursbedrijf SpaceX is 25 miljard dollar waard op basis van een nieuwe kapitaalronde. Het bedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk maakte ophef door een Tesla de ruimte in te lanceren. SpaceX plant op termijn ruimtereizen te organiseren. Volgens Bloomberg stijgt het fortuin van Musk met 1,4 miljard tot 21,3 miljard dollar.

  Met de waardering is SpaceX momenteel het derde meest waardevolle private bedrijf in de VS, na taxibedrijf Uber en verhuurplatform Airbnb. Die verbleken wel bij Chinese startbedrijven die de fakkel in durfkapitaal hebben overgenomen.

  Het waardevolste niet-genoteerde bedrijf in China is de Alibaba-spinoff annex betaaldienst Ant financial dat 150 miljard dollar waard is. 

  ©Photo News

 • Nerveuze Russen wegen op de Zwitserse frank

  Ondanks de turbulentie op de markten kon de Zwitserse frank niet profiteren. Volgens Bloomberg zitten de Russen erachter. 'De gestegen behoefte aan liquiditeit vanwege de Russen door de Amerikaanse sancties verandert de correlatie tussen de Zwitserse frank en het risicosentiment,' zegt Manuel Oliveri, valutastrateeg bij Credit Agricole. 

  De Russen halen hun geld weg uit Zwitserland uit vrees dat die zouden geconfisceerd worden naar aanleiding van de Amerikaanse sancties. Een voorbeeld is het Zwitserse engineerbedrijf Sulzer, waar de gestrafte oligarch Viktor Vekselberg zijn belang onder de 50 procent bracht om sancties voor het bedrijf te vermijden.

 • Nieuwe boekhoudnorm boost winst Dexia

  De implementatie van een nieuwe boekhoudnorm heeft een positieve impact van 2,8 miljard euro op Dexia . Concreet mag Dexia enkele financiële activa, die voordien gewaardeerd werden tegen reële waarde, opwaarderen en herclassificeren tot 'afgeschreven kostprijs'.

  Een louter oppervlakkige kunstgreep dus maar daardoor wordt meer rekening gehouden met 'een onderneming in afbouw', zoals Dexia nu is, klinkt het.

  Voorts maakt Dexia bekend dat de voormalige Franse HSBC-bankier Gilles Denoyel de nieuwe voorzitter wordt van de restbank.  

  ©belga

 • Sage crasht in Londen

  Het softwarebedrijf Sage daalt zowat 20 procent op de beurs van Londen. Een winstwaarschuwing shockeert beleggers. Sage biedt ondernemingen ondersteunende diensten aan.

  De groep verwacht een omzetstijging van 7 procent wat ferm minder is dan de verwachtingen. 

 • Drylock treedt in vaarwater Ontex

  Volgens KBC Securities acteert luierbedrijf Drylock steeds meer op het terrein van grote broer Ontex. Drylock, eigendom van Bart Van Malderen die de zoon is van de stichter van Ontex, gaat 200 miljoen euro investeren in fabrieken in Spanje en Tsjechië. Eerder dit jaar breidde Drylock de productiecapaciteit uit in Brazilië.

  Daarmee vormt Drylock een steeds grotere bedreiging voor Ontex, al blijft die laatste voorlopig een maatje te groot voor Drylock. Toch noopt de situatie tot voorzichtigheid, vindt KBC. Het hanteert een 'houden'-advies voor Ontex.

 • Galapagos spurt hoger

  Het hoger koersdoel van KBC Securities (zie hieronder) sorteert meteen effect. Galapagos stijgt bijna 4 procent en is de sterkste stijger van de Bel20. 

  Ook jongste beurstelg en farmabedrijf Acacia pharma koerst hoger. Het bedrijf maakte onlangs bekend dat het vorderingen maakt met de uitbouw van een marketingnetwerk in de VS. Het beurshuis RBC startte met een opvolging van Acacia en plakte meteen een koersdoel van 4,4 euro erop. Momenteel noteert het rond 3,6 euro.

 • Hoger koersdoel voor Galapagos

  Het enthousiasme laait weer op voor het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf. De aankondiging van een testfase is daarvoor voldoende.

  KBC Securities trekt het koersdoel voor biotechebdrijf Galapagos op van 104 naar 113 euro. Gisteren eindigde het aandeel op 79,78 euro. Galapagos maakte gisteren bekend dat het twee nieuwe fase-3-trials opstart voor het geneesmiddel GLPG1690 tegen chronische longziekten. Een fase 3 test de effectiviteit en de bijwerkingen van een medicijn.

  KBC is positief over de slaagkansen van het medicijn. Bovendien wijst KBC op de sterke kaspositie van Galapagos ten belope van 1,15 miljard euro op het einde van 2017. Die geldberg is nodig want in 2017 verbrandde Galapagos 154 miljoen euro. KBC Securities verwacht dat dat bedrag nog stijgt tot 220-240 miljoen euro.

  Het aantal geneesmiddelen in de pijplijn oogt dan ook indrukwekkend. 

 • China oneerlijk?

  China tekende in de maand maart een handelstekort op. Wat is dan aan van de kritiek dat China het handelsspel oneerlijk speelt?

  Wel wie de grafiek uittrekt, ziet dat dit nog maar het zevende maandelijkse handelstekort is in 10 jaar tijd. 

 • Ahold en Vastned Retail Belgium

  Vandaag zullen twee aandelen wellicht bewegen. Het Belgisch-Nederlandse Ahold Delhaize noteert vandaag zonder het brutodividend van 0,63 euro.

  Vastned Retail Belgium zal allicht wat dichter bij de biedprijs van 57,5 euro noteren aangezien Vastned Retail gisteren het overnamebod bevestigde. 

 • Duitse inflatie versnelt

  De Duitse inflatie tikte in maart 1,6 procent aan. In februari bedroeg de prijsstijging op jaarbasis nog 1,4 procent. Een stijging in de prijs van levensmiddelen vuurde de inflatie aan. De paasvakantie, die in Duitsland een week vroeger startte dan bij ons, duwde reiskosten omhoog.  

  Lage brandstofprijzen dempten de inflatie.

 • Kiadis Pharma versterkt de kaspositie

  Het Nederlandse biotechbedrijf Kiadis Pharma maakte zijn jaarresultaten bekend. Daaruit blijkt dat het de kaspositie in 2017 aanzienlijk heeft versterkt. Kiadis had eind maart een kaspositie van 47,7 miljoen euro.

  Sinds juni 2017 haalde Kiadis 60 miljoen euro vers geld op via schulden en een kapitaalverhoging.

 • Montea koopt bij

  De specialist in logistiek vastgoed heeft zijn vastgoedportefeuille uitgebreid. Montea koopt een distributiecentrum ter grootte van 1448 m² in het Franse Le-Mesnil-Amelot. Daarnaast tekent het twee nieuwe huurcontracten in de luchthaven van Luik.

 • Aziatische beurzen noteren gemengd

  Voorlopig laten de aandelenmarkten  in het oosten het bericht van Trump niet echt aan hun hart komen. De Chinese index zakt 0,2 procent terwijl de beurs van Hong Kong licht hoger trekt. De Japanse Nikkei neemt 0,7 procent winst.

 • Trump pookt handelsstress op

  Goedemorgen! Vandaag zal het bericht in de Wall Street Journal dat de Amerikaanse president Trump nieuwe tarieven plant op Chinese technologieproducten de eerste uren handel wellicht bepalen. Later volgen de eerste kwartaalresultaten in de VS.

  Hier een vooruitblik:

  De jaarresultaten zijn nog niet zo lang verteerd, of daar komen de eerste belangrijke kwartaalrapporten al. De Amerikaanse grootbanken publiceren traditiegetrouw als een van de eersten, vrijdagnamiddag is het de beurt aan Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo.

  Bij gebrek aan bedrijfsverslagen stuiteren aandelenkoersen al een aantal weken op en neer. Dat zal de resultaten van een zakenbank als JPMorgan niet schaden: zij verdienen aan frenetieke handel van hun klanten.

  Wells Fargo, een retailbank die op het eigen land gericht is, worstelt nog steeds met de imagoschade van dubieuze verkooptrucs - werknemers openden rekeningen in naam van hun klanten om hun agressieve targets te halen.

  Los van hun eigen resultaten doen de bankiers van deze grote namen zaken met elk ander (beursgenoteerd) bedrijf in de grootst economie ter wereld. Wat ze daarover te vertellen hebben geeft vaak de richting aan voor de bedrijfsrapporten die nog moeten komen.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud