1. Markten Live
 2. Live blog

Galapagos voor het eerst meer dan 5 miljard waard

Het miljardenbod op Ablynx besmette de hele sector. Galapagos was de sterkste stijger in een licht lagere Bel20, beleggers achten de Mechelaars nu voor het eerst meer dan 5 miljard waard.
 • Bel20 vlagt 0,2 procent lager af

  De slotbel. De Bel20 liet 0,2 procent liggen op 4.155 punten. Eén aandeel stak met kop en schouders boven de rest uit: Galapagos vlagde dankzij de dealkoorts in de sector 3 procent hoger af op 97,24 euro en wordt zo voor het eerst op meer dan 5 miljard euro gewaardeerd. 

  We zijn er na deze aardig gevulde dag - die met de paukenslag bij Ablynx begon - morgen terug. Tot dan!

 • Euro valt terug

  Aan de tuimelperte van de dollar is voorlopig een eind gekomen. De euro brokkelt af tot 1,2345 dollar. Dit vooral na het bericht op Bloomberg waar eigenlijk gewoon herhaald wordt dat de geldcreatie van de Europese Centrale Bank tijdens een korte periode zal uitdoven ('taperen').

  Niks echt verrassend dus, maar genoeg om na de stevige rally van de voorbije weken even winst te nemen op de eenheidsmunt. 

 • Meer info over Ablynx-overnemer Sanofi ...

  ... leest u hier

 • Sanofi: al jaren een ondermaatse belegging

  Op de Parijse beurs koerst Sanofi 1,3 procent lager naar 72,54 euro. Het moet gezegd: echt een goede reputatie hebben de Fransen niet met hun track record van overnames.

  Over de voorbije tien jaar noteert het aandeel vlak, ondanks (of veeleer als gevolg van) de vele dure overnames over die periode. Ter vergelijking: over dezelfde periode verzesvoudigde Novo Nordisk in koers, terwijl het gemiddelde Europese farma-aandeel bijna verdubbelde. 

  Beurshuis Berenberg staat tegenover de overname van Ablynx, een week na de vorige miljardendeal van de Fransen, sceptisch. 'Deze deal zal waarschijnlijk op korte termijn op de winst wegen. Als we er van uit gaan dat caplacizumab tegen 2023 400 miljoen omzet tegen 60 procent winstmarge kan opleveren, dan rekenen we tegen dan op een boost(je) van 1,5 procent voor de winst per aandeel. Maar dan nog rekenen we tussen nu en 2023 slechts op 4 procent rendement op ingezet kapitaal'. 

  ©Tijd Multimedia

 • Apple krijgt tikje van 2 procent

  Op Nasdaq laat Apple 2 procent liggen tot 168 dollar. Dit in reactie op berichten, in de invloedrijke Japanse zakenkrant Nihon Keizai Shimbun (Nikkei) (zie post van 14u40), als zou de Californische reus voor het lopende kwartaal de productie van de iPhone X serieus terugschroeven. 

 • Koffie & prik op Wall Street

  Op Wall Street trekt prikproducent Dr. Pepper Snapple een spurt van 25 procent naar 119,36 dollar. Dit dankzij het verrassende overnamebod van Keurig Green Mountain, de koffiecapsuleproducent die in handen is van de Duitse miljardairsfamilie Reimann

 • Wall Street neemt vlakke start

  Na het zoveelste record op vrijdag doet Wall Street het vandaag iets gezapiger aan. De Dow Jones noteert 0,1 procent lager op 26.599 punten. 

  ©REUTERS

 • Galapagos voor het eerst meer dan 5 miljard waard

  In de slipstream van het miljardenbod op Ablynx is het niet verrassend dat Galapagos de grootste stijger is in zowel Bel20 als AEX, met een spurtje van 4,3 procent naar 98,36 euro. Dat is niet alleen een recordkoers, beleggers waarderen de Belgisch-Nederlandse biotechgroep nu ook voor het eerst op meer dan 5 miljard euro

  Echt verrassend is de dealkoorts niet: Galapagos-CEO Onno van de Stolpe erkende vorige week zelf dat zijn bedrijf kwetsbaarder is geworden voor een overname, nu de Amerikaanse partner Gilead na hert verstrijken van het 'niet-aanvalspact' op oudejaar vanaf dit jaar na  de handen vrij heeft

  ©Tijd Multimedia

 • Naar lagere opening Wall Street

  De futures op de Amerikaanse indexen zakken 0,2 procent.

  Vorige week wonnen de Amerikaanse aandelen meer dan 2 procent, met een vrijdagwinst van 1,2 procent.

 • 'Apple halveert productie iPhone X'

  Volgens de Japanse krant Nikkei heeft Apple zijn leveranciers op de hoogte gebracht van een productiehalvering van de iPhone X in het eerste kwartaal tot 20 miljoen stuks.

  De verlaging is het gevolg van de slechter dan verwachte eindejaarsverkopen in Europa, de VS en China.

  Nog volgens de krant handhaaft Apple wel zijn totale productie van 30 miljoen stuks voor de oudere modellen 7, 8 en 8 Plus.

  Apple rapporteert donderdag zijn vierdekwartaalcijfers, net als Amazon en Google. Daags voordien is Facebook aan de beurt.

  Gezien deze grote techweek koerste de globale MSCI-techindex vanochtend naar een record. Maar na het bericht over Apple zag de index de winst verdampen.

 • Aandeel VW apatisch na nieuw schandaal

  Volkswagen heeft uitlaatgassen niet alleen op apen getest, maar ook op 25 mensen. Dat melden twee Duitse kranten. Het onderzoek werd uitgevoerd door een onderzoeksgroep die gefinancierd werd door VW maar ook BMW, Daimler en Bosch.

  Het nieuws heeft geen impact op de autowaarden. VW wint zelfs 1,2 procent, Daimler gaat 0,2 procent hoger en BMW noteert onveranderd.

  Daimler zegt niets te weten van het onderzoek en distantieert zich ervan. Het is nog onduidelijk of de andere fabrikanten van de tests afwisten.

  Ook de Duitse autoriteiten veroordelen de onderzoeksmethoden. 'Deze testen op apen en zelfs op mensen zijn ethisch niet te rechtvaardigen', zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert. 'Dit roept kritische vragen op over degenen die erachter zitten.' CDU-minister van Economie in Nedersaksen Bernd Altusmann waarschuwde ervoor de zaak niet 'in de doofpot te steken'.

  Bondskanselier Angela Merkel noemde de tests 'op geen enkele manier te rechtvaardigen'.

  Volkswagen bood afgelopen weekend al zijn verontschuldigingen aan, na berichten over dierproeven waarbij apen gedwongen werden om uitlaatgassen van een Volkswagen Beetle in te ademen. De dierproeven maakten deel uit van een experiment in de Verenigde Staten dat moest aantonen dat uitlaatgassen onschadelijk zijn. De studie gebeurde in opdracht van de EUGT, een intussen stopgezet lobby-initiatief dat gefinancierd werd door Volkswagen, Daimler en BMW. Volgens de onderzoekers was Volkswagen de belangrijkste klant voor dit contract.

  Maandag voegde Volkswagen-topman Bernd Osterloh aan die excuses toe dat er snel persoonlijke consequenties moeten volgens als de verantwoordelijken nog bij Volkswagen aan de slag zijn. 'Hier zijn duideljk ethisch-morele grenzen overschreden', zegt Osterloh.

  De Duitse Verkeersminister Christian Schmidt (CSU) meldde al dat de onderzoekscommissie naar het dieselschandaal zal nagaan of er nog meer gevallen zijn. In 2015 brak dieselgate uit toen bleek dat Volkswagen met sjoemelsoftware de uitstoot van NOx manipuleerde, om zo de dieselnormen niet te overschrijden.

 • ‘Omgeving gunstiger voor telecom'

  De analisten van DNCA Finance vinden dat het stilaan weer tijd wordt om in telecomwaarden te beleggen. ‘Telecom staat weer in de aandacht nu 5G er aan komt’, klonk het vorige week op de jaarvergadering van de Franse vermogensbeheerder in Parijs.

  Een Orange-winkel in Béthune, in het noorden van Frankrijk ©AFP

  Telecombedrijven hebben de afgelopen jaren veel bespaard en dat zal nu een hefboom zetten op hun resultaten. De houding van de klanten is ook veranderd: ze hechten tegenwoordig veel meer waarde aan de kwaliteit van een netwerk dan aan het bijbehorend tarief. ‘Telecomspelers zijn weer aan het groeien door de stijgende inkomsten die ze uit het mobieledataverkeer putten, maar dat wordt nog niet gewaardeerd door de markt.’

  Bij dat alles ook twee ‘bémols’. Telecombedrijven hebben 4G niet echt kunnen rendabiliseren en staan met 5G opnieuw voor zware investeringen. Al kan de invoering van 5G nog wat vertraging oplopen omdat er nog heel wat verbeteringen aan 4G mogelijk zijn.

  Het favoriete telecomaandeel van de DNCA-analisten is Orange , gevolgd door Deutsche Telekom .

 • Koersen hersteld

  De koersen en grafieken zijn hersteld, dank u voor het geduld! 

 • Degroof Petercam: 'Fair bod op Ablynx'

  'Het vriendelijke bod van 3,9 miljard euro, omgerekend 45 euro per aandeel, vertegenwoordigt een significante premie tegenover het vorige bod van 30,50 euro dat Novo Nordisk bereid was te betalen', stelt analiste Stéphanie Put van Degroof Petercam.

  'De combinatie van caplacizumab, de bestaande samenwerking die Ablynx al heeft met Sanofi in ontstekingsziektes en de verdere pijplijn van Ablync justifiëren volgens ons de overnameprijs. We beschouden dit als een fair bod en we raden de aandeelhouders aan er op in te gaan', besluit het beurshuis.

  Ablynx stijgt 20 procent tot 44,52 euro. Voorlopig verwachten beleggers geen hoger bod. Dat zou al vijandelijk moeten zijn, want zowel de raad van bestuur van Ablynx als van Sanofi keurde de operatie al unaniem goed. Beide bedrijven werken ook al nauw samen. Novo Nordisk liet deze ochtend weten geen hoger tegenbod te zullen uitbrengen.

  Het bod start wellicht in april, liet Sanofi weten. Een voorwaarde is dat de Fransen minstens driekwart van de aandelen in handen krijgen.

 • Marktenchat

  Vragen over biotech of andere marktenonderwerpen? De wekelijkse chat met Kurt Vansteeland start om 12 uur. 

 • Novo Nordisk laat Ablynx schieten

  De Denen hebben laten weten dat ze geen hoger bod uitbrengen op Ablynx.

  Het is een superdeal.
  Edwin Moses
  Topman van Ablynx

  Het vijandig bod van Novo Nordisk van 30,5 euro per aandeel werd vanmorgen overtroefd door de 45 euro per aandeel van Sanofi.

  Edwin Moses, de topman van Ablynx, heeft ondertussen gereageerd op Sanofi's bod. Hij noemt het een superdeal. Klik hier door naar het volledige interview.

 • Nyrstar profiteert van stijgende zinkprijs

  Zinkverwerker Nyrstar trekt 3,1 procent aan tot 6,84 euro. De zinkprijs bereikte het hoogste peil in tien jaar.

  Het metaal steeg op de Londense metaalbeurs (LME) met ruim 3 procent tot zo'n 3.584 dollar per ton, het hoogste peil sinds juli 2007. Aanleiding zijn de slinkende voorraden als gevolg van sluitingen van grote mijnen en milieuhervormingen die de uitvoer vanuit China hebben afgeremd.

 • Ablynx stijgt tot overnameprijs

  +21,2% tot 45 euro

  Het volume bedraagt 48 miljoen stuks, het honderdvoudige van het gemiddelde volume.

 • Bel20 kleurt rood

  De kleine openingswinst is verdampt, de Brusselse sterindex verliest nu 0,05 procent.

  Het verlies is vooral te wijten aan de verliezen van zwaargewichten AB InBev (-0,7%) en Engie (-0,4%).

 • Ablynx schiet 20 procent hoger tot 44,54 euro

  Het volume bedraagt meer dan 10 miljoen aandelen.

 • Bod op Ablynx grootste Belgische overname sinds 2015

  Het bod van 3,9 miljard euro van Sanofi op Ablynx is de grootste Belgische overnametransactie sinds 2015.

  Toen waren er de aankondigingen van: AB InBev op SABMiller (buiten categorie, 92 miljard euro), Ahold op Delhaize (9,3 miljard euro) en Solvay op Cytec (5,8 miljard). Sindsdien werden enkel maar kleinere deals aangekondigd.

 • Mister Market verkoopt deel van Ablynx-aandelen

  Het beursblad Mister Market is tevreden met het bod van Sanofi op Ablynx.

  'In tegenstelling tot dat van Novo Nordisk houdt dit wel degelijk rekeing met het rijke potentieel van Ablynx' pijplijn aan mogelijke medicijnen, met name het vergevorderde unieke middel tegen de bloedziekte TTP, Caplacizumab.'

  'In de schoot van Sanofi krijgt Ablynx een gewelde opportuniteit om de commerciële reikwijdte van zijn mogelijke middelen te vergroten.'

  Het magazine verkoopt een deel van zijn Ablynx-aandelen omdat zijn verkooplimiet van 38,2 euro bij de slotbel zal overschreden zijn. De rest van de aandelen blijven in portefeuille om eventueel te genieten van een hoger bod.

 • Amerikaanse rente blijft maar stijgen

  Vrijdag sloot de tienjaarsrente op 2,66 procent. Vier basispunten lager dan vandaag. Investeerders anticiperen op nieuwe inflatiecijfers die vandaag worden vrijgegeven.

  De Amerikaanse centrale bank (Fed) vergadert woensdag voor het laatst onder leiding van voorzitster Janet Yellen. Economen verwachten dat de Federal Reserve de rente stabiel houdt. De Fed wil slechts geleidelijk de rente optrekken en de jongste verhoging dateert pas van december.

  Yellen wordt op 3 februari opgevolgd door Jerome Powell.

 • Aandelenkoersen

  De aandelenkoersen op onze site doen het niet, waarvoor onze excuses. We werken er volop aan. 

 • Koopadvies Kinepolis afgezwakt

  KBC Securities-analist Guy Sips verlaagt zijn advies voor Kinepolis  van 'kopen' naar 'opbouwen'.

  Door de sterke koersprestatie is het opwaarts potentieel ten opzichte van het koersdoel van 63 euro - dat gehandhaafd wordt - ondertussen grotendeels verdampt, zegt Sips.

  De adviesverlaging doet niets af van Sips' optimisme over de cinemagroep. 'Met de recente overname van Landmark Cinemas krijgt Kinepolis een unieke kans om de activiteiten uit te breiden op een continent dat nieuwe opportuniteiten biedt.'

  Sips verwacht dat de groep met zijn solide kasstromen middelgrote overnames blijft nastreven. De analist herinnert er voorts aan dat Kinepolis eerder deze maand een programma lanceerde om voor oktober 360.000 eigen aandelen in te kopen ten einde zijn optieplan te dekken.

 • KBC Securities bevestigt koopadvies Ablynx

  De analisten herinneren er aan dat Ablynx vorig jaar een strategische samenwerking startte met Sanofi inzake immuungemedieerde onstekingsziektes. De twee kennen mekaar dus goed.

  Het beurshuis besluit dat Ablynx met de Franse overname zijn R&D-projecten kan versnellen en het commerciële potentieel maximaal kan aanboren. Het koopadvies wordt bevestigd.

 • Amerikaanse tienjaarsrente schiet hoger

  De rente op de Amerikaanse tienjarige overheidsobligaties stijgt met drie basispunten tot 2,69 procent, het hoogste peil in bijna vier jaar.

  Investeerders anticiperen op het vooruitzicht van inflatie te midden van een gestaag aantrekkende economie.

 • Brusselse beurs start 0,1 procent hoger

  De Bel20 wordt hoger geduwd door vooral KBC dat 1,1 procent wint tot 78,62 euro.

  Op de koersreactie van Ablynx is het wachten tot 10.30 uur. Tot dan is de koers geschorst.

  Grootste stijger in Brussel is Hamon met een plus van 6 procent. Grootste daler is Option met een min van 5 procent.

  De andere Europese beurzen noteren vlak.

 • Aandeel Ablynx geschorst tot 10.30 uur

  Dat meldt beurswaakhond FSMA.

  Op die manier krijgen beleggers de tijd om hun overnamebod van Sanofi te beoordelen.

 • Naar hogere start Europese beurzen

  Het sentiment zit goed dankzij de grote winsten van Wall Street vrijdag.

  De Europese futures staan 0,2 procent hoger.

 • Hoger en vriendelijk bod op Ablynx

  Daar is een hoger bod op Ablynx. Niet van Novo Nordisk, maar van Sanofi.

  In tegenstelling tot het Deense bod van 30,5 euro per aandeel gaat het dit keer wel om een vriendelijk bod. En het Franse bod bedraagt 45 euro per aandeel. Het is nu uitkijken of het tot een biedstrijd komt tussen Novo Nordisk  en Sanofi.

  Ablynx is om drie redenen een aantrekkelijke overnameprooi:

  1. Zijn eerste geneesmiddel, een medicijn tegen de zeldzame bloedziekte TTP, komt binnenkort op de markt.
  2. Bovendien heeft het bedrijf 45 onderzoeksprogramma's lopen die kunnen uitmonden in een medicijn.
  3. Ten derde is Ablynx een pionier in het gebruik van nanobody's, piepkleine en efficiënte antilichamen die afkomstig zijn van lama's.

  Ablynx en Sanofi zeggen een 'definitieve overeenkomst' te hebben gesloten. Goedgekeurd door beide raden van bestuur.

  De 45 euro per aandeel komt neer op 3,9 miljard euro.

  Sanofi heeft in Geel een moderne biologische productiefaciliteit. De Fransen willen Ablynx' hoofdkwartier in Gent behouden en ondersteunen.

  Edwin Moses, topman van Ablynx: 'Met het oog op de toekomst  geloven wij dat de globale infrastructuur van Sanofi, hun toewijding voor innovatie en hun commerciële capaciteit ons in staat zullen stellen om onze huidige pijplijn sneller te verwezenlijken. Onze raad van bestuur is er stellig van overtuigd dat deze transactie een aantrekkelijke waarde inhoudt voor alle aandeelhouders en het potentieel van onze pijplijn maximaliseert in het voordeel van alle belanghebbenden.'
   
  Het toevoegen van caplacizumab, Ablynx' verst gevorderde middel, aan Sanofi's platform versterkt haar positie bij zeldzame bloedaandoeningen en vormt een aanvulling op de onlangs aangekondigde overeenkomst om Bioverativ over te nemen, en om de globale rechten voor Fitusiran van Alnylam te bekomen.
   
  Synergie: Ablynx' ALX-0171, een anti-RSV Nanobody voor inhalatie, momenteel in fase 2b, is een potentiële doorbraak voor de symptomatische behandeling van RSV-infecties - waarvoor er geen algemeen gangbare therapeutische methode beschikbaar is - en is zeer complementair aan Sanofi Pasteur RSV-geassocieerde programma's.

  Sanofi zal zijn overnamebod begin tweede kwartaal lanceren. Op het eind van dat kwartaal wordt de operatie afgerond.

  Om 14.30 uur houdt Sanofi een live webcast over het bod. De Franse multinational telt meer dan 100.000 werknemers in 100 landen.

 • Marleen Vaesen niet langer CEO van Greenyard

  Groente- en fruitreus Greenyard  heeft net laten weten dat Marleen Vaesen opstapt als CEO. Eigenaar en voorzitter Hein Deprez neemt haar plaats in.

  Marleen Vaesen verlaat, 'in onderlinge overeenstemming', na vijf jaar het bedrijf. In 2012 werd ze CEO van Greenyard Foods. Na de fusie in 2015 werd ze CEO van Greenyard. Ze was verantwoordelijk voor de uitbouw van de toekomstige structuur van het bedrijf en het aligneren van de drie entiteiten. Ze bracht stap voor stap nieuwe medewerkers aan boord.

  Nu geeft ze de scepter door aan eigenaar Hein Deprez, die op zijn beurt het voorzitterschap doorgeeft aan Koen Hoffman, ex-KBC Securities en nu topman van Value Square en voorzitter van Fagron.

  Financieel directeur Carl Peeters wordt operationeel directeur. Greenyard zoekt een opvolger voor de financiële post.

 • Dollar onderbreekt daling

  Zowel ten opzichte van de euro (-0,1% tot 1,2414 dollar) als de Japanse yen won de Amerikaanse munt wat terrein.

  Sinds begin dit jaar is de dollar met 3,3 procent gezakt tegenover de euro.

 • Zink in tien jaar niet zo duur

  De prijs van zink staat op het hoogste peil in meer dan tien jaar, na berichten dat de voorraden van het metaal stevig waren geslonken. Daarnaast bereikte de nikkelprijs zijn hoogste piek in drie jaar tijd. Dit was weer het gevolg van gunstige economische vooruitzichten en de impact van de zwakkere dollar.

  De prijs voor zink op de Londense metaalbeurs (LME) steeg met ruim 3 procent tot zo'n 3584 dollar per ton, het hoogste peil sinds juli 2007. De voorraden op de LME slinken als gevolg van sluitingen van grote mijnen en milieuhervormingen die de uitvoer vanuit China hebben afgeremd.

  Ook in China zat de prijs voor zink in de lift. Het metaal werd op de beurs in Shanghai 3,5 procent duurder.

  De prijzen van andere metalen veerden mee op door de zinkkwestie. Nikkel werd bijna 3 procent duurder tot meer dan 14.000 dollar per ton, de hoogste stand sinds mei 2015. Nikkel is onder meer een belangrijk bestanddeel bij de productie van roestvrij staal.

 • Vlakke weekstart in Japan, Wynn Macau onderuit

  De Japanse aandelenbeurs is maandag vrijwel vlak aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers verwerkten de sterke koerswinsten op Wall Street, waar nieuwe recordstanden werden bereikten.

  De toonaangevende Nikkei in Tokio eindigde uiteindelijk een fractie lager op 23.629,34 punten. Vooral chipgerelateerde bedrijven waren in trek na de beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse chipgigant Intel. Chipmachinemaker Tokyo Electron en chiptester Advantest klommen 1,3 en 1,8 procent. Ook de verzekeraars deden goede zaken. T&D Holdings won 1,7 procent en Dai-ichi Life Holdings dikte 0,7 procent aan.

  Shin-Etsu Chemical kreeg er 4,6 procent bij. De grootste leverancier van halfgeleidermaterialen ter wereld verhoogde zijn winstverwachting voor het boekjaar dat eindigt in maart 2018.

  Elders

  De Kospi in Seoul steeg 0,8 procent onder aanvoering van de technologiebedrijven. In Sydney won de All Ordinaries 0,4 procent.

  De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,6 procent in de min. Het in Hongkong genoteerde Casinobedrijf Wynn Macau zakte ruim 5 procent. Vrijdag verloor Wynn Resorts al meer dan 10 procent in New York na berichten over grensoverschrijdend gedrag door casinotycoon Steve Wynn in zakenkrant The Wall Street Journal.

 • Hoofd Ford China stapt op

  En dat amper vijf maanden nadat hij het CEO-schap van de Chinese activiteiten had opgenomen. Aanleiding zijn 'persoonlijke redenen die dateren van voor zijn periode bij Ford'.

 • Neergang bitcoin duurt voort

 • KBC Ancora: minder intrestlasten, meer winst

  KBC Ancora, de monoholding die een belang van 18,5 procent bezit in de bank-verzekeraar KBC, rapporteerde vrijdag nabeurs zijn halfjaarcijfers.

  In het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar 2017-2018 werd 68,8 miljoen euro winst gerealiseerd. Dat is 1,6 miljoen euro of 0,9 procent meer dan in dezelfde periode in het vorige boekjaar.

  Het verbeterde resultaat is te danken aan een daling van de intrestlasten met 1,7 miljoen euro.

  KBC Ancora  haalt zijn inkomsten hoofdzakelijk uit het interim-dividend van de KBC Groep, dat 77,5 miljoen euro bedroeg.

  De verankeringsholding zal het grootste deel van het resultaat uitkeren als (interim-)dividend. Het precieze bedrag wordt eind mei vastgelegd.

 • Goeiemorgen!

  Een nieuwe week, een nieuwe blog.

  Vorige week wonnen de Amerikaanse aandelen gemiddeld meer dan 2 procent, de Europese waarden stabiliseerden. Deze week zijn dit de belangrijkste afspraken voor de beleggers:

  1    Versnelt groei Belgische economie?
  De Nationale Bank publiceert deze namiddag cijfers over de groei van de Belgische economie in het vierde kwartaal. ING is met een prognose van 0,8 procent erg optimistisch. In het derde kwartaal bedroeg de groei slechts 0,3 procent. De andere grootbanken zijn voorzichtiger. KBC verwacht 0,5 procent groei en Belfius en BNP Paribas Fortis elk 0,4 procent. De economen merken op dat het ondernemersvertrouwen is gestegen dankzij de boomende economie. Ook de binnenlandse vraag zwengelde de motor aan door de stevige jobcreatie en de daarmee gepaard gaande inkomensgroei.

  2    Zwaait Yellen af met renteverhoging?
  De Amerikaanse centrale bank (Fed) vergadert woensdag voor het laatst onder leiding van voorzitster Janet Yellen. Economen verwachten dat de Federal Reserve de rente stabiel houdt. De Fed wil slechts geleidelijk de rente optrekken en de jongste verhoging dateert pas van december. Economen voorspellen dat de Fed in maart de rente opnieuw zal optrekken. Nieuwe cijfers van de inflatie (maandag) en de arbeidsmarkt (vrijdag) kunnen aangeven of die verwachting realistisch is. Yellen wordt op 3 februari opgevolgd door Jerome Powell.

  3    Komt WDP zijn  beloftes na?
  Op vrijdag publiceert de verhuurder van logistiek vastgoed WDP zijn jaarresultaten. De verwachtingen zijn hooggespannen, want WDP scoort doorgaans nog net iets beter dan de prognoses. De vastgoedgroep timmerde al een indrukwekkend groeiparcours bij elkaar. In het derde kwartaal steeg de winst per aandeel met 3,5 procent op jaarbasis.  WDP beloofde toen een dividend van 4,50 euro te zullen betalen, tegenover 4,26 vorig jaar. Om dat te bereiken, zou de bezettingsgraad boven 97 procent moeten liggen en mag de financieringslast niet meer dan 2,5 procent bedragen. Dat is zeker haalbaar.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud