1. Markten Live
 2. Live blog

Galapagos vuurt Bel20 aan

Galapagos was na de miljardendeal met Gilead voor het eerst meer dan 8 miljard waard. De Bel20 was primus in Europa dankzij de winst van de biotechgroep. AB InBev ging lager nadat het de beursgang van zijn Aziatische dochter afblies.
 • Blik op morgen

  Wij houden het voor vandaag voor gezien! Morgen zijn we er weer met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  DINSDAG 16 JULI 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  • Beleggersvertrouwen (ZEW) juli, 11.00 uur

  Eurozone:

  • Handelsbalans mei, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Kleinhandelsomzet juni , 14.30 uur

  • Industriële productie juni, 15.15 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Connect Group: overnamebod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 14 augustus.

  Verenigde Staten:

  • Prologis: resultaten tweede kwartaal

  • JPMorgan Chase: resultaten tweede kwartaal, 12.45 uur

  • Johnson & Johnson: resultaten tweede kwartaal, 12.45 uur

  • Goldman Sachs: resultaten tweede kwartaal, 13.30 uur

  • Wells Fargo: resultaten tweede kwartaal, 14.00 uur

 • FNG rondt plaatsing obligaties af

  Brantano-moeder FNG heeft een plaatsing van obligaties afgerond. De kledinggroep haalde met de uitgifte 1.500 miljoen Zweedse kroon (142,4 miljoen euro) op. De rente op de obligatie is variabel en is gelijk aan de driemaands STIBOR plus 6,75 procent, waardoor het bedrijf op dit moment 6,7 procent per jaar betaalt. 

  FNG gebruikt een deel van de opbrengst om de overname van Ellos Group te financieren.

 • Citigroup kan niet bekoren

  We gaan dieper in op de Amerikaanse beurzen in dit artikel.

 • Bel20 sluit flink in de plus

  De Bel20 sloot vandaag 1,2 procent hoger op 3.623 punten. De toppers waren Galapagos , Argenx en Umicore . De floppers waren Ontex , Colruyt en Proximus .

 • Nyrstar weigert documenten vrij te geven

  Nyrstar is een verzetprocedure gestart tegen een beschikking van de Brusselse ondernemingsrechtbank die de zinkgroep verplichtte een reeks documenten vrij te geven die achtergrondinformatie verstrekken bij de redding door referentieaandeelhouder Trafigura. Dat vernam onze zusterkrant L’Echo.

  De beschikking vloeide voort uit een kort geding dat was aangespannen door een aantal kleine aandeelhouders van Nyrstar. Zij wilden de algemene vergadering verdagen omdat ze meenden over onvoldoende informatie te beschikken om zich te kunnen uitspreken over het reddingsplan.

  ‘Wij hebben besloten derdenverzet aan te tekenen tegen deze beschikking die uitmondt in verschillende interpretaties van de omstandigheden en in documenten die niet met de feiten stroken’, aldus Benoît Allemeersch van het advocatenkantoor Quinz, de juridisch adviseur van Nyrstar. De nieuwe procedure werd vrijdag betekend bij Laurent Arnauts en Robert Witterwulghe, de advocaten van Nyrstar. De zaak komt woensdag voor bij de Nederlandstalige ondernemingsrechtbank in Brussel.   

 • InsingerGilissen verhoogt koersdoel Galapagos

  InsingerGilissen laat het advies voor Galapagos op 'aanbevolen', maar verhoogt het koersdoel van de Mechelse biotechnologiegroep van 150 naar 200 euro. 

  Analist Jos Versteeg zegt dat het bedrijf een prachtige deal heeft gesloten met Gilead Sciences , waarbij het zijn zelfstandigheid behoudt.

  Het aandeel gaat 18,1 procent hoger.

 • Amerikaanse beurzen starten in het groen

  Wall Street opent vandaag in de plus. De Dow Jones opent vlak procent, de S&P500 gaat 0,1 procent hoger en de Nasdaq dikt met 0,2 procent aan.

  Wall Street gaat hoger. ©AFP

 • Pakistaans geld voor Barrick Gold en Antofagasta

  Een internationale arbitragerechtbank heeft Pakistan bevolen 5,84 miljard dollar te betalen aan een joint venture van Barrick Gold en Antofagasta. De mijnbouwbedrijven wilden in Reko Diq, een rotswoestijn in het zuidwesten van Pakistan, een koper- en goudmijn opstarten maar een dispuut rond de concessie leidde ertoe dat het plan in 2011 in de koelkast belandde.

  Pakistan, dat 3 maanden geleden nog 6 miljard dollar noodhulp kreeg van het IMF, is van plan de uitspraak van de arbitragerechtbank aan te vechten.

  Het aandeel Antofagasta veerde in Londen tot 6 procent op na het nieuws. Barrick Gold gaat ook hoger in de voorbeurshandel in New York.

 • Futures: Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse futures voorspellen een hogere opening. De Dow Jones en de S&P500 zouden 0,2 procent hoger openen en de Nasdaq zou klimmen met 0,3 procent.

 • Turkse renteknip komt eraan

  Murat Uysal, de centraal bankier van Turkije, zegt dat er 'bewegingsruimte' is voor de monetaire autoriteit. Of in normale mensentaal: 'er komt een renteknip aan'. 

  De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stelde Uysal aan nadat hij de vorige voorzitter van de centrale bank de laan uit had gestuurd. Erdogan was het niet eens met het beleid dat de ex-voorzitter voerde. Hij zegt dat een renteverlaging leidt tot een daling van de inflatie, terwijl het volgens de economische wetenschap omgekeerd is.

  Erdogan zei gisteren al dat Turkije 'flink gaat knippen in de rente'.

 • Citigroup behaalt meer winst dan verwacht

  Citigroup is de eerste Amerikaanse grootbank die met resultaten over het tweede kwartaal komt en zet meteen een positieve toon.

  De nettowinst komt 6,9 procent hoger uit dan een jaar eerder op 4,8 miljard dollar. Per aandeel bedraagt de winst 1,95 dollar. In dat cijfer zit wel een boekhoudkundige winst van 350 miljoen dollar (12 cent per aandeel) begrepen op een investering in een elektronisch handelsplatform. De gezuiverde nettowinst bedraagt 1,83 dollar per aandeel waar analisten 1,80 dollar hadden verwacht.

  De omzet nam met 2 procent toe tot 18,76 miljard dollar. Ook dat is meer dan verwacht (18,49 miljard).

  Citigroup wist de kosten harder te drukken dan gedacht en verstrekte meer consumentenkredieten. Dat compenseerde zwakte in de tradingactiviteiten (de beurshandel), die te lijden hebben onder het onvoorspelbare gedrag van president Trump in de handelsconflicten en het veranderend beleid van de Federal Reserve. Beide zaken jagen beleggers naar de zijlijn.

 • ‘Chinese strafmaatregelen op til tegen Amerikaanse bedrijven'

  Volgens Chinese staatsmedia is het niet uit te sluiten dat de Volksrepubliek strafmaatregelen neemt tegen Amerikaanse bedrijven die betrokken zijn bij de geplande verkoop van voor 2 miljard dollar wapens aan Taiwan.

  Eerder leverden General Dynamics , Honeywell , Oshkosh , Raytheon en de in Pennsylvania gelegen vestiging van BAE Systems al wapens en militaire uitrusting  aan Taiwan. Volgens de People’s Daily, de krant van de Communistische Partij, zouden de niet-militaire activiteiten van deze bedrijven mogelijk geboycot worden, zonder aan te stippen waaruit de bestraffing concreet zou bestaan.

  Producten van genoemde bedrijven die succes kennen in China zijn onder meer de zakenjets van Gulfstream Aerospace, een dochter van General Dynamics, de aircosystemen van Honeywell en de brandweerwagens van Oskkosh.

 • Trump is wakker

  De Amerikaanse president Donald Trump zegt op Twitter dat China maar al te graag een deal wil sluiten nu de Chinese groeicijfers voor het tweede kwartaal tegenvallen:

 • Legendarische wiskundige op nieuw biljet van 50 pond

  Alan Turing, de legendarische wiskundige en 'codebreker' tijdens W.O. II, komt op het nieuwe biljet van 50 pond. Dat maakte de Bank of England zonet bekend

 • KBCS blijft bij verkoopadvies Crescent

  Vrijdagavond raakte bekend dat de Leuvense groep Crescent het bedrijf boven het seniorenalarm Zembro, Uest, overneemt van Alychlo (het investeringsvehikel van Marc Coucke) en CAREvolution (een divisie van Partena). De overname gebeurt voor een symbolisch bedrag. Alychlo zocht al een tijd een overnemer voor Uest. Zembro kent niet het verhoopte succes en slorpte al heel wat geld op.

  Crescent nam ook twee activiteiten over van VZH (Van Zele Holding, de holding van Crescent-topman Eric Van Zele), met name Livereach Media Europe en Crescent Smart Lighting. De combinatie van de drie zal in het tweede halfjaar 1 miljoen euro extra omzet opleveren voor Crescent en een positieve bijdrage tot de brutobedrijfswinst (ebitda) bieden.

  Analist Guy Sips van KBC Securities vindt de overname van Uest interessant, aangezien ze aansluit bij de strategie van Crescent om te groeien via geïntegreerde IoT-oplossingen (internet of things). De acquisitie zal het Leuvense bedrijf ook toelaten uit te breiden naar het belangrijke segment van de gezondheidszorg. Crescent ziet bovendien opportuniteiten om de Zembro-technologie te verspreiden in andere markten.

  Sips’ verwachting voor de omzet in 2019 staat op 20 miljoen euro en voor brutobedrijfswinst op 1,6 miljoen, wat zou neerkomen op een marge van 8 procent. Op jaarbasis zullen de overnames zowat 10 procent van de omzet uitmaken. Of ze zullen bijdragen tot de winstmarge of synergiepotentieel inhouden, is momenteel niet duidelijk omdat financiële details ontbreken.

  De deals zijn echter te beperkt in omvang om Sips’ oordeel over Crescent te wijzigen. Hij behoudt zijn koersdoel van 0,03 euro en zijn verkoopadvies.

 • Pakistaanse boete jaagt Antofagasta hoger

  Op respectabele afstand van Galapagos is de één na grootste stijger op de Europese beurzen vandaag Antofagasta . De mijnbouwer koerst in Londen ongeveer 6 procent hoger. Een internationaal tribunaal veroordeelde Pakistan tot een schadevergoeding van 5,8 miljard dollar voor het stilleggen van Reko Diq, een koper- en goudmijnproject van Antofagasta en Barrick Gold   in het uiterste westen van het land.

  Pikant detail: de 5,8 miljard is bijna even groot als de 6 miljard dollar noodsteun die Pakistan toegezegd kreeg van het IMF. 

 • Berenberg knipt koersdoel AB InBev (beetje) bij

  Beurshuis Berenberg knipt het koersdoel van AB InBev  licht bij, van 103 naar 98 euro. 'We houden niet langer rekening met de verhoopte 7,9 miljard dollar cashopbrengst bij een beursintroductie voor de Aziatische dochter. Die IPO zou de nettoschuld tegen eind 2019 tot 3,8 keer de brutobedrijfswinst laten zakken hebben en tot 3,2 keer eind 2020. Dat zal nu respectievelijk 4,1 en 3,5 keer de brutobedrijfswinst worden', luidt de inschatting.

  Toch vinden de analisten nog altijd koopwaardig: door de schuldherfinanciering eerder dit jaar zijn er tot 2022 geen grote schuldaflossingen gepland en bovendien zal dankzij de geplande renteverlagingen van de Fed een sterke dollar niet langer een tegenwind zijn zoals in 2018.

 • Alstom keert superdividend uit

  Alstom  noteert op de Parijse beurs rond 37 euro, een heel stuk onder de slotkoers van vrijdagavond (42,50 euro). Dat heeft niets met een winstwaarschuwing of zo te maken, wel met de speciale uitkering van 1,23 miljard euro of 5,50 euro per aandeel die er vandaag bij de Franse ingenieursgroep van de koers afgaat. 

 • Bryan Garnier haalt AB InBev van de favorietenlijst

  Bryan Garnier bijft het koopadvies voor AB InBev houden, maar rekent de brouwer niet langer tot zijn favorieten in de sector. Volgens Nikolaas Faes, één van de veteranen in de analistenwereld, was er an sich niets mis met de waardering van de Aziatische dochter, maar hebben de begeleidende zakenbankiers onvoldoende beleggersinteresse opgetrommeld en hoeksteeninvesteerders gezocht. Faes merkt op dat een Aziatische beursgenoteerde dochter een perfect vehikel zou geweest zijn om deals te sluiten op de snel consoliderende Aziatische markten. 'Zowel M&A als schuldenafbouw staan nu terug bij start', luidt de conclusie. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Galapagos zet ook Bel20 turbo op

  Met dank aan de koersstijging van Galapagos  koerst de Bel20  nu 1,2 procent hoger naar 3.620 punten. En is de impact van de koersdaling van AB InBev  meer dan gecompenseerd. 

 • Kepler haalt Solvay van verkooplijst

  Een sterkhouder in de Bel20 is - in scherp contrast met de voorbije maanden - Solvay . De chemiereus herstelt 2,5 procent naar 90,32 euro. Kepler Cheuvreux verhoogt het advies van 'verkopen', naar 'houden'. Het koersdoel gaat wel van 102 naar 95 euro.

  'De beurskoers is de voorbije drie maanden met 17 procent gezakt, waarmee Solvay duidelijk minder goed doet dan de chemiesector. Volgens ons is de analistenconsensus nu te somber, zowel voor het tweede kwartaal als geheel 2019', schrijft het beurshuis.

  Beleggers zijn somber over Solvay sinds de nieuwe CEO Ilham Kadri in mei haar carrière aftrapte met een waarschuwing. Analisten verwachten nu voor het tweede kwartaal een brutobedrijfswinst (ebitda) van 594 miljoen euro, 8 procent minder dan dan de 643 miljoen euro over het tweede kwartaal van 2018. Voor heel 2019 ligt de lat op 2,315 miljard, iets minder dan de 2,33 miljard over boekjaar 2018.

 • De opmars van Galapagos in beeld

  De analistenreacties leest u hier. Het aandeel Galapagos  koerst intussen 16,7 procent hoger naar 149,40 dollar. Beleggers waarderen de Belgisch-Nederlandse biotechreus nu op meer dan 8 miljard euro, 1 miljard meer dan Colruyt en 1,5 miljard meer dan Umicore. 

 • Galapagos spurt 13 procent hoger

  Na de miljardendeal met Gilead spurt Galapagos  15 procent hoger naar 147 euro. De Mechelaars zijn zo voor het eerst meer dan 8 miljard waard. 

 • AB InBev zet Bel20 handrem op

  De openingsbel: terwijl de meest Europese beurzen met lichte winst starten, noteert de Bel20  vlak. Dat is omdat er voorlopig nog geen koers is voor Galapagos na de mijlardendeal met Gilead, maar ook omdat zwaargewicht AB InBev  een tik van goed 2 procent krijgt na de geflopte beursgang van zijn Aziatische dochter. 

 • Britse tegenvaller voor Ageas?

  Herinner u de Britse tegenvaller van 100 miljoen die Ageas  begin 2017 in de boeken moest nemen? Dat was toen de Britse overheid de rekenrente voor schadeclaims op een ultralage minus 0,75 procent vastprikte. De rekenrente wordt nu verhoogd, maar een heel stuk minder dan verwacht en - door de sector - verhoopt: naar minus 0,25 procent. 

  De rekenrente wordt gebruikt om de gederfde toekomstige inkomsten voor slachtoffers van auto-ongevallen naar het heden te vertalen. 100 pond over één jaar – bijvoorbeeld - is bij de huidige rente 100,25 pond waard. De Britse Ageas-tak heeft in reactie op de eerdere belissing om de rekenrente negatief te maken de premies verhoogd om de hogere uitkeringen op te vangen. 

 • EVS druk bezig zichzelf te kopen

  EVS  kocht vorige week opnieuw 8.470 eigen aandelen in, leert een mededeling. Op 24 oktober kondigde de Luikse beeldvormingsgroep aan voor 10 miljoen eigen aandelen te zullen inkopen. Intussen kocht de groep 251.034 stukken op, voor 5,23 miljoen euro. Meer dan de helft van het programma is dus intussen uitgevoerd. 

  De inkopen leggen een bodem onder de beurskoers, die het moeilijk heeft na een beroerd boekjaar 2018. Als wachtgeld belooft CEO Pierre De Muelenaere bovenop de inkopen wel de komende jaren een stevig dividend

 • Europese beurzen op weg naar bescheiden winst

  De Europese beurzen lijken in het spoor van het record van Wall Street vrijdagavond op weg naar een vrij positieve start. Afgaand op de belangrijkste futures zou de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - zo'n 0,2 à 0,3 procent hoger moeten noteren bij de openingsbel. De Bel20  zal daarentegen waarschijnlijk licht lager noteren, nu zwaargewicht AB InBev de beursgang van zijn Aziatische dochter heeft moeten afblazen. 

 • Citi over Galapagos-deal

  Citi is onverdeeld enthousiast over de deal van Galapagos. Het beurshuis blijft bij zijn koopadvies en koersdoel van 140 euro.

  'Galapagos profiteert nu van het feit dat zijn pijplijn aan producten nu volledig gefinancierd is. De ervaring van Gilead zal een hefboom zetten op de uitbouw van een eigen verkoopsnetwerk in Europa', schrijft analist Nick Nieland. 'De pijplijn kan bovendien nog versneld worden. De garantie op nog zeker tien jaar onafhankelijkheid zal het bedrijf helpen om talent te houden en aan te trekken'. 

 • Aziatische beurzen met de handrem op

  Overt de Aziatische beurzen kunnen we kort zijn: de handrem op. Zowel in Japan als in China vertonen de belangrijkste beursbarometers weinig beweging. 

 • Jefferies over Galapagos-deal

  De eerste reactie is binnen op de Galapagos-deal met Gilead. Analist Peter Welford handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 130 euro. We citeren:

  We zien de deal en de betaalde premie boven de beurskoers als een bekrachtiging van Galapagos' onderzoeksplatform, maar het tienjarige niet-aanvalspact neemt wel elke overname-optie uit het aandeel weg
  Peter Welford
  Biotechanalist Jefferies

 • Waarom de King of IPO's flopte

  In het persbericht verwijst AB InBev  naar de 'marktomstandigheden', maar dat kan niet echt verklaren waarom AB InBev vrijdagavond ter elfder ure de beursgang van zijn Aziatische dochter afblies. Persbureau Bloomberg verwijst in deze analyse ook het wel erg stevige prijskaartje, zeker nu Aziatische jongeren net als andere jongeren in de wereld steeds meer de klassieke pils afzweren en AB InBev in China af te rekenen krijgt met Heineken, dat een alliantie met marktleider CR Beer sloot

 • Chinese economie koelt af

  6,2 procent. Dat is de groei die China over het tweede kwartaal jaar op jaar kan voorleggen. Oogt goed, maar wel het traagste groeiritme sinds de vroege jaren tachtig. Een teken dat het etterende handelsconflict met de Verenigde Staten pijn doet. 

 • En Galapagos en AB InBev zijn nog maar het begin

  Wat u de rest van de week mag verwachten, leest u hier. In Brussel trappen Barco en Befimmo de halfjaarcijfers af, op Wall Street zijn onder meer JPMorgan, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Microsoft en Netflix aan zet. 

  ©REUTERS

 • ... en de geflopte miljardendeal van AB InBev

  Galapagos zal dus maandag bij de start van de Brusselse beurs op zijn minst in de kijker lopen. Maar dat geldt evenzeer voor AB InBev  . De bierreus moest vrijdagavond in extremis de geplande beursgang van de Aziatische dochter Budweiser APAC in Hong Kong afblazen. Een serieuze streep door de rekening, want AB InBev hoopte miljarden op te halen en zo de schuldenberg af te toppen. 

  AB InBev blies de beursgang van zijn Aziatische dochter vrijdagavond in extremis af ©REUTERS

 • De miljardendeal van Galapagos ...

  4,5 miljard euro of 82 euro per aandeel. Dat is het bedrag dat de Amerikaanse reus Gilead betaalt voor een verregaande samenwerking met de Belgisch-Nederlandse biotechspeler Galapagos  .

  De Amerikanen kopen voor 3,5 miljard inzagerecht in en exclusiviteit op alle belangrijke medicijnen die de Mechelaars ontwikkelen. Tegelijken verhogen ze hun belang voor 1 miljard tot 22 procent. Dat gebeurt tegen 140,59 euro, een premie van 10 procent op de jongste beurskoers. 'We schrijven geschiedenis', zegt CEO Onno Van de Stolpe. 

  Galapagos bij het Nasdaq-debuut in mei 2015 ©nasdaq

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud