1. Markten Live
 2. Live blog

Geen applaus voor Bpost-deal

Een grote overname van Bpost kon niet op applaus rekenen, omdat hij pas vanaf 2020 zal bijdragen aan de winst. De Europese beurzen zetten op kousenvoeten hun rally voort.
 • Tot morgen

  Weinig op de agenda morgen. Dan zijn we er opnieuw om samen met u de markten in de gaten te houden. Tot dan!

  • Duitsland: Handelsbalans augustus, 8 uur
 • Slot Brussel

  Een zuinige dagwinst van 0,1 procent is het verdict in Brussel. Daarmee volgt de Brusselse index zoals zo vaak de Europese trend: de CAC40 in Parijs deed het vandaag even goed en de AEX (+0,2%) in Nederland doet een tikkeltje beter. Daar werd vandaag een regeerakkoord voorgesteld, waarin een verlaging van de belasting op dividenden naar nul procent vanaf 2019 staat beschreven. In essentie maakt dat Nederlandse aandelen voor Belgen op dat vlak even interessant als aandelen op de Brusselse beurs. Er is immers geen sprake van een dubbele belasting in het buitenland als de belasting daar is afgeschaft.

  De grootste stijgers in de Bel20 - Engie en AB InBev - leveren ook de grootste bijdrage aan de dagwinst. Bpost is de sterkste daler, maar door de veel grotere weging is het effect van KBC bijna dubbel zo sterk.

  Top Flop
  Exmar+6,78%Agfa-Gevaert-2,32%
  Thrombogenics+4,92%Curetis-2,36%
  Campine+4,50%Rosier-2,78%
  Mithra+4,38%4Energy Invest-2,91%
  Connect Group+4,29%Bpost-3,39%
  Recticel +2,50%Sioen Industries-3,43%
  Balta Group+2,20%Kiadis Pharma-5,62%

 • Tussenstand

  De Bel20 lijkt een winst van 0,1 procent te kunnen vasthouden, en doet daarmee een fractie beter dan de Euro Stoxx50 . De grootste bijdrage komt van Engie en AB InBev . Hieronder de grootste stijgers en dalers op de continumarkt:

  Top Flop
  Exmar+6,34%Deceuninck-2,05%
  Thrombogenics+4,97%Curetis-2,36%
  Connect Group+4,29%Sioen Industries-2,73%
  Mithra+3,21%Rosier-2,78%
  Roularta+2,97%4Energy Invest-2,91%
  Argen-X+2,76%Bpost-3,13%
  Recticel +2,60%Kiadis Pharma-3,51%

 • E-Ikea

  ©Photo News

  De grootste meubelretailer ter wereld, het Zweedse Ikea, zal beginnen samenwerken met externe ecommerce-websites om producten online te verkopen en aan huis te leveren. Torbjörn Lööf, de topman van de holding Inter Ikea, noemt het volgens de collega's bij Financial Times 'de grootste verandering aan ons contact met klanten sinds de winkel werd opgestart.' Ikea bestaat binnenkort 75 jaar, en is vooralsnog niet beursgenoteerd.

 • Verse records op Wall Street

  Alweer nieuwe absolute recordkoersen voor de Nasdaq en de Dow Jones, die daarmee de topkoersen van vorige week meteen uit de geschiedenisboeken wissen. De S&P500 ging even bijna 0,2 procent hoger, maar had net iets meer nodig om het record van donderdagavond te overtreffen.

 • Amerikaanse futures

  Futures gekoppeld aan de Dow Jones-index en de S&P500 wijzen op een stijging van 0,2 procent in de eerste minuten handelen. Voor de Nasdaq100 is dat 0,3 procent.

  ©AFP

  Een deel van de Amerikanen herdenkt vandaag Columbusdag, en dus staat er bijzonder weinig op de agenda dat de markten kan sturen. De obligatiehandel ligt vandaag stil, en veel banken lassen en verlengd weekend in. Op Columbusdag herdenken de Amerikanen de dag waarop de gelijknamige Italiaanse ontdekkingsreiziger de VS ontdekte. De herdenkingsdag wordt vooral gevierd door Amerikanen met een Italiaanse achtergrond, en is veel staten niet erkend als feestdag. Daarom blijven sommige handelsplatformen wel gewoon draaien, waaronder de aandelen en de derivaten ervan op de beurzen van New York.

 • Airbus-topman waarschuwt personeel voor woelige periode

  Tom Enders, de CEO van Airbus , heeft de werknemers van de Europese vliegtuigconstructeur gewaarschuwd dat een reeks onderzoeken naar mogelijke corruptie ernstige gevolgen kan hebben. Airbus kan boetes krijgen, maar vooral ook een negatieve pers. De 134.000 werknemers van de groep moeten zich daarom opmaken voor ‘turbulente en verwarrende tijden’.

  Tom Enders ©AFP

  In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk lopen momenteel onderzoeken naar het gebruik van tussenpersonen bij het afsluiten van contracten met Airbus. In Duitsland en Oostenrijk dreigen aparte gerechtelijke onderzoeken naar een deal uit 2003 waarbij 18 Eurofighter-gevechtsvliegtuigen werden verkocht aan het Oostenrijkse leger.

  De waarschuwing van Enders stuurt het aandeel Airbus zowat twee procent lager op een nagenoeg stabiele Europese markt.

 • SMCP tegen 20 à 25 euro naar Parijse beurs

  ©Sandro

  De Franse kledinggroep SMCP, met merken als Sandro, Maje en Claudie Pierlot, zal naar Euronext Parijs trekken tegen 20 à 25 euro per aandeel. Dat waardeert de groep op 1,6 à 1,9 miljard euro. SMCP is voor 82 procent in handen van het Chinese conglomeraat Shandong Ruyi via European TopSoho. Bij de beursgang zullen bestaande aandelen worden verkocht en ook nieuw gecreëerde. Op die manier zal het belang van European TopSoho dalen tot iets meer dan 55 procent. De introductieprijs wordt vastgelegd op 19 oktober. De eerste notering is gepland om 24 oktober.

  De opbrengst van de beursoperatie moet dienen om schulden weg te werken en internationaal te groeien. De producten van SMCP worden verkocht als ‘betaalbare’ luxe. Een kleedje kost doorgaans tussen 250 en 300 euro. 

 • Madrid zet Europese beurzen licht hoger

  De EuroStoxx50 wint 0,1 procent, een winstje dat in de eerste plaats te danken is aan de beurs van Madrid, die 0,7 procent hoger gaat. Parijs en Frankfurt bewegen amper. In Brussel blijft de Bel20 onveranderd, vooral door het verlies van Bpost.

  Dit zijn de sterkste stijgers en dalers in Brussel:

  Exmar

  +7,10%

  Iep Invest

  -1,67%

  Connect Group

  +4,64%

  Keyware

  -1,96%

  Thrombogenics

  +3,42%

  TiGenix

  -2,26%

  Mithra

  +3,16%

  Banimmo

  -2,28%

  Roularta

  +2,97%

  Curetis

  -2,55%

  Dexia

  +2,16%

  Bpost

  -4,13%

  Argen-X

  +2,12%

  Viohalco

  -5,75%

 • Afnemende spanning komt Madrid ten goede

  De beurs van Madrid, die vorige week door de Catalaanse kwestie bokkensprongen maakte en uiteindelijk 1,9 procent verloor, maakt vandaag het mooie weer in Europa. De IBEX35 wint 0,6 procent. Tegelijk daalt het rendement op Spaans staatspapier (met 6 basispunten tot 1,645 procent op de tienjarige obligatie).

  De spanning tussen Madrid en Catalonië lijkt af te nemen. Zondag kwamen honderdduizenden Catalanen op straat om te protesteren tegen het uitroepen van de onafhankelijkheid. Een duidelijk bewijs dat het streven niet zo breed wordt gedragen als premier Carles Puigdemont wil laten uitschijnen. Puigdement staat dan ook onder druk om zich in te houden en de onafhankelijkheid niet uit te roepen als hij dinsdag het Catalaans parlement toespreekt.

  Spaanse vlaggen tijdens een betoging in Barcelona zondag ©AFP

 • Marktenchat

  Al uw vragen en opmerkingen over de Bpost-deal of andere marktenonderwerpen zijn welkom op onze wekelijkse chatsessie met Kurt Vansteeland. 

 • Beurs van Istanboel bloedrood door visumrel

  Het wederzijds opschorten van visumdiensten door de Verenigde Staten en Turkije heeft een stevige weerslag op de beurs van Istanboel. De brede index BIST100 zakt 3,6 procent, de engere BIST30 3,7 procent. Grootste daler is Turk Hava Yollari, beter bekend als Turkish Airlines: het aandeel maakt een duikvlucht van 8,2 procent.

  Toestellen van Turkish Airlines op Atatürk International Airport in Istanboel ©REUTERS

 • Koen Hoffman wordt bestuurder bij Greenyard

  Nog nieuws van vrijdagavond, maar we willen het u niet onthouden. Koen Hoffman, voormalig CEO van KBC Securities en tegenwoordig CEO van vermogensbeheerder Value Square, krijgt een zitje in de raad van bestuur van groente- en fruitgroep Greenyard . Zijn mandaat ving aan op 4 oktober en loopt tot de algemene vergadering van 2020. Op de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering moet zijn benoeming formeel worden goedgekeurd. Hoffmann vervangt Marc Wittemans, die op 21 juni vrijwillig ontslag nam. Hij zetelt reeds in de raden van bestuur van Fagron (als voorzitter) en Mithra.

 • Toelichting neemt scepsis bij Bpost-belegger niet weg

  Het aandeel Bpost zakt intussen 2,6 procent weg naar 24,16 euro. Echt overtuigend is de telefonische conferentie dus niet, al helpen enkele technische problemen natuurlijk niet. Een groot deel van de analistenvragen gaan logischerwijs naar het feit dat Bpost de overname pas vanaf 2020 ziet bijdragen aan de winst, door forse integratiekosten (Radial is zelf resultaat van fusie in 2016) en hoge afschrijvingslast. 

  ©Photo News

 • 'Dividendpolitiek Bpost niet in het gedrang'

  De overname van Radial door Bpost is volgens analist Marcel Achterberg van Degroof Petercam geen 'transformerende deal' - daarvoor is de omvang niet groot genoeg - maar wel een 'significante stap in de groei van pakjeslogistiek'. 'De overname versterkt de logistieke activiteiten van Bpost op het stuk van e-commerce met synergieën voor klanten in de VS en de EU.'

  De 820 miljoen dollar die Bpost neertelt komt neer op een multiple van 11,7 keer de verhouding bedrijfswaarde op ruime winst (EV/ebitda). Dat is hoger dan de eigen multiple van Bpost, maar het gaat nu eenmaal om een groeiactiviteit met synergieën.

  Achterberg gaat er van uit dat de overname kan worden doorgevoerd zonder de dividendpolitiek van Bpost geweld aan te doen. Bpost keert in principe minstens 85 procent van de nettowinst uit en betaalt het dividend in twee schijven.

  'De overname verbetert het groeiprofiel van de groep tegen wat op het eerste gezicht een aanvaardbare multiple is.'

  De analist heeft voor Bpost een 'bijkopen'-advies en een koersdoel van 25 euro. 

 • Integratiekosten wegen nog tijdje op winst Radial

  De reden dat Radial pas vanaf 2020 zal bijdragen aan de winst van Bpost is niet alleen de hoge afschrijvingslast de komende jaren (zie post van 9u52). Er zijn ook tot in 2019 flink wat integratiekosten, aangezien Radial zelf het resultaat is van een fusie tussen eBay Enterprises en Innotrac

 • '4 procent marktaandeel voor Radial'

  Het Bpost-management schat de relevante markt voor Radial op dit ogenblik op zo'n 30 à 35 miljard dollar per jaar. Op dit ogenblik heeft Radial met 1 miljard omzet zo'n 4 procent marktaandeel. 'Radial is nummer twee na Amazon, wat aangeeft dat de markt nu nog zeer versnipperd is. Ook omdat veel bedrijven hun logistiek nog in eigen beheer doen.' 

 • Ronnie Leten wordt voorzitter Ericsson

  Ericsson heeft de Belg Ronnie Leten, de voormalige topman van Atlas Copco, uitverkoren als nieuwe voorzitter. Hij neemt de voorzittershamer over van Leif Johansson, die in juli aankondigde een stap opzij te zetten.

  Ronnie Leten ©Debby Termonia

  Er is werk aan de winkel bij Ericsson. De Zweedse producent van apparatuur voor mobiele netwerken heeft zwaar te lijden onder de concurrentie van Huawei en Nokia, onder zwakke groeimarkten en lagere investeringen door telecomoperatoren. De voorbije twee jaar verloor het aandeel Ericsson zowat de helft van zijn waarde. 

 • Confcall Bpost: 'Even geduld, aub'

  Het vragenuurtje van Bpost met analisten start wat haperend, wegens technische problemen. 

  Na die hapering zegt het management dat er de eerste jaren flink wat afschrijvingen zullen zijn bij Radial, door forse investeringen over de voorbije jaren. En dat is een belangrijke reden waarom de Amerikaanse overname pas vanaf 2020 aan de winst zal bijdragen. 

 • Weinig kostensynergieën tussen Bpost en Radial

  Op de teleconferentie erkent Bpost dat het vooral de bedoeling is een hefboom te zetten op de trans-Atlantische e-commercehandel, maar kostenbesparingen zijn er nauwelijks erkent CFO Koen Beeckmans. 

  ©Bpost

 • Waarom de Radial-deal?

  CEO Koen Van Gerven geeft op de conference call drie redenen voor de overname van Radial:

  • De sterke groei van e-commerce met meer dan 20 procent per jaar, grensoverschrijdend groeit de e-commerce zelfs meer dan 25 procent per jaar
  • Een goede aanvulling op de huidige expertise in grensoverschrijvende pakjesdiensten, met onder meer Landmark Global, FDM en AppleExpress
  • Inspelen op de vraag van middelgrote e-commercespelers
 • Geen applaus voor Bpost-deal

  Mede door de boodschap dat de deal pas vanaf 2020 tot de winst zal bijdragen, is de beleggersreactie verre van euforisch. Het aandeel Bpost zakt 1,2 procent naar 24,49 euro. 

  Wie de telefonische conferentie van Bpost naar aanleiding van de overname van Radial wil volgen, kan dat via deze link. De beleggerspresentatie kan u via deze link raadplegen. Radial telt onder meer Adidas, Estée Lauder en Levi's als klanten. 

 • Stoelendans onder CFO's

  Bij LafargeHolcim wordt Géraldine Picaud op 1 februari de nieuwe financieel directeur. Ze neemt over van Ron Wirahadiraksa. Die kreeg vorige maand kritiek nadat hij tijdens een presentatie voor analisten nogal ‘bearish’ was en ook koersgevoelige informatie vrijgaf, waardoor de koers van LafargeHolcim ging dalen. Picaud komt over van Essilor, waar ze zeven jaar CFO was.

  Bij Essilor wordt de plaats van Picaud ingenomen door Hilary Halper. Die was tot dusver vice president en hoofd M&A (fusies en overnames) bij de ooglenzenproducent. Daarvoor werkte ze bij GlaxoSmithKline, Deutsche Bank en Ernst & Young. 

 • 'Nederland schaft dividendbelasting af'

  Tot dusver gold nog 15 procent dividendbelasting, maar de nieuwe regering-Rutte zou daar komaf mee maken. Daarmee worden Nederlandse aandelen even interessant als Belgische.

 • Kleine winsten in Europa

  Kort na de openingsbel staan er kleine winsten op de koersborden in Europa. De EuroStoxx50 wint 0,3 procent, de Bel20 houdt bij 0,1 procent. De reactie op de grote overname door Bpost is voorlopig lauwtjes. De grootste winst op de continumarkt is voor Exmar , dat vrijdagavond liet weten dat de LNG-tanker Excel is verkocht.

 • Turkse lira krijgt op zijn donder

  De Turkse munt, de lira, ging vanmorgen tot 6 procent lager tegenover de Amerikaanse dollar. Intussen is het verlies gemilderd tot zo’n 2 procent. Aanleiding tot de druk op de lira is een diplomatiek geschil tussen Turkije en de Verenigde Staten. Op 4 oktober arresteerde Ankara een Turk die op het Amerikaanse consulaat in Istanboel werkt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de coup van juli vorig jaar tegen president Erdogan. Uit protest stopte de Amerikaanse regering zondag met het uitschrijven van visa voor Turken. Daarom legde Turkije de visumdiensten voor Amerikanen stil.

 • Naar hogere maar verdeelde opening

  De Europese beurzen zullen na de verliezen van vrijdag met kleine winsten van start gaan, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,2 procent hoger. De beurzen zullen zich onder meer optrekken aan de sterke industriële productie in Duitsland.

  Niet overal in Europa zullen echter winsten op de borden verschijnen. Onder meer Milaan en Stockholm zouden rood kleuren.

 • Duitse fabrieken op nog hogere toeren

  De Duitse industriële productie is in augustus met 2,6 procent toegenomen nadat ze in juli heel lichtjes (met 0,1 procent) was gedaald. De toename is de sterkste sinds juli 2011, in meer dan zes jaar dus en overtreft de verwachtingen: economen rekenden volgens Reuters slechts op een stijging met 0,7 procent. Het groeicijfer laat het beste verhopen voor de prestatie van de Duitse economie in het derde kwartaal. 

 • ThromboGenics in prestigieus tijdschrift

  Preklinische resultaten van THR-317, een potentieel geneesmiddel van ThromboGenics om diabetische retinopathie - een aantasting van het netvlies bij diabetici - te behandelen, zijn gepubliceerd in 'Experimental Eye Research', een prestigieus vakblad rond oogaandoeningen. Uit die resultaten blijkt dat THR-317 lekkage bij vasculaire aandoeningen van het netvlies, ontstekingen en fibrose verminderde bij muizen.

  Voor THR-317 loopt intussen een Fase I/IIa klinische studie rond diabetisch macula oedeem, een aandoening die vaak voorkomt bij diabetici en resulteert in een beeld met zwarte vlekken. Het onderzoek ging in januari van start en de resultaten worden in het eerste kwartaal van 2018 verwacht.

 • Waar kijken we deze week naar uit?

  1. Fagron bijt de Belgische spits af ...

  De specialist in apothekersbereidingen Fagron komt donderdag met een trading update over het derde kwartaal, als eerste Belgisch beursgenoteerd bedrijf. Donderdag kondigde Fagron nog een kleine overname aan in Brazilië; diezelfde dag vierde het bedrijf zijn tienjarige bestaan op Euronext, destijds onder de naam ­Arseus, een afsplitsing van Omega Pharma.

  Van de vier analisten die het aandeel volgen, hanteren er twee een koopadvies, de twee anderen adviseren ‘houden’. De koersdoelen ­variëren sterk van 11,5 (Degroof ­Petercam) tot 16 euro (Kempen & Co). Gisteren sloot het 2,8 procent lager op 12,65 euro.

  2. ... en JPMorgan de Amerikaanse

  Donderdag voorbeurs trappen de bankreuzen JP Morgan en Citi (in die volgorde) het Amerikaanse ­resultatenseizoen af. Vrijdag voorbeurs draaft Wells Fargo op. De verwachtingen zijn hooggespannen voor de bankaandelen. JP Morgan bijvoorbeeld zette onder impuls van de stijgende rente het ene record na het andere neer.

  Dat geldt ook voor Wall Street in het algemeen. ‘Naarmate de koersen stijgen, worden de resultaten steeds belangrijker’, zegt strateeg Frank Vranken van Puilaetco Dewaay. ‘Bij de banken kijken we uit naar de kredietactiviteit. Dat geeft ons inkijk in de bedrijfsinvesteringen en in de toekomstige economische groei.’

  3. Sluipt de Amerikaanse inflatie hoger?

  De VS publiceren vrijdag de inflatiecijfers van september. Economen verwachten dat de Amerikaanse inflatie is gestegen naar 2,3 procent, tegenover 1,9 procent in augustus. De kerninflatie (zonder voeding en energie) steeg wellicht van 1,7 naar 1,8 procent.

  Als die prognoses correct zijn, is er veel kans dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) in december de rente opnieuw verhoogt. De Fed volgt weliswaar een andere inflatie­maatstaf dan de regering, maar de trend van beide cijfers is doorgaans dezelfde.

 • Catalonië en Schäuble

  De beursweek start redelijk kalm, met vandaag alleen twee buitengewone aandeelhoudersvergaderingen op de agenda. Bij Colruyt gaat het om de goedkeuring voor de toekenning van personeelsopties, sinds 1987 een traditie bij de supermarktketen. En bij VGP buigen de aandeelhouders zich over de modaliteiten van de obligatielening die de vastgoedontwikkelaar in juni aankondigde.

  Twee elementen die de sfeer op de aandelenmarkten vandaag mee kunnen bepalen zijn de crisis rond Catalonië en de waarschuwing van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble voor nieuwe zeepbellen als gevolg van de miljarden die de centrale banken in de economie hebben gepompt.

 • Bpost koopt Radial voor 820 miljoen dollar

  Bpost doet een overname van formaat. Het legt 820 miljoen dollar (700 miljoen euro) op tafel voor Radial, een Amerikaanse geïntegreerde logistieke dienstverlener op het vlak van e-commerce en omnichannel technologie-oplossingen. Radial verwerkte vorig jaar meer dan 306 miljoen pakjes voor zijn retailklanten via 24 distributiecentra. Voor 2017 wordt een omzet tussen 970 en 1.020 miljoen dollar verwacht en een genormaliseerde ebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen) tussen 65 en 70 miljoen dollar.

  ©Bpost

  Volgens het persbericht en de beleggerspresentatie van Bpost heeft Radial 'een ruime voorsprong op haar concurrenten op vlak van omvang, geografische dekking en breedte van haar dienstenaanbod'.

  Voor Bpost is de overname om twee redenen interessant: het Belgische bedrijf verwerft een belangrijke positie in de VS en haalt ook heel wat expertise en vaardigheden binnen op het vlak van e-commerce. 'Met de overname van Radial blijft bpost in deze sector innoveren. Door het dekken van heel de logistieke keten binnen de snel groeiende e-commerce wil bpost haar klanten een sterke grensoverschrijdende dienstverlening aanbieden', luidt het.

  Niet onbelangrijk: de transactie zal pas vanaf 2020 een positieve impact hebben op de winst per aandeel van Bpost.

  Later meer nieuws over deze belangrijke deal want Bpost geeft om 11 uur een persconferentie. Daarvoor (om 9.30 uur) is er een conference call voor analisten en investeerders.

  ©BELGA • Inhaalbeweging op Chinese vasteland

  Goedemorgen! We beginnen de week met een blik richting Verre Oosten. De Chinese beurzen presteren sterk vandaag. In Shanghai noteert de hoofdindex 1,2 procent hoger, in Shenzhen staat er 1,5 procent winst op het bord. De beurzen op het Chinese vasteland waren vorige week gesloten om de nationale feestdag en het Midherfstfestival te vieren en hadden nog een inhaalbeweging te maken. Wereldwijd zetten de aandelenmarkten vorige week een sterke prestatie neer. De MSCI Asia ex. Japan won bijvoorbeeld 3 procent.

  Voor een extra boost zorgen de Chinese banken. De Chinese centrale bank kondigde een week geleden (op 30 september) aan dat ze de reservevereisten voor de meeste banken in 2018 zal verlagen. Dat zal de resultaten van de instellingen ten goede komen.

  De beurs van Hongkong was vorige week al drie dagen open en kon dus wel al meesurfen op de golf van optimisme. Vandaag zakt de Hang Seng-index 0,3 procent door winstnemingen, vooral op vastgoed- en bankaandelen.

  De beurs van Tokio is dicht. De Japanners vieren de jaarlijks Gezondheids- en Sportdag. De beurs van Seoel noteert 0,9 procent hoger.

  Een Chinese vrouw houdt wierookstokjes vast tijdens een gebed in een tempel tijdens het Midherfstfestival. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud