1. Markten Live
 2. Live blog

General Electric en Snap hoger op vlak Wall Street

Zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen houden zich donderdag gedeisd. Uitschieters zijn er altijd wel: met Recticel gaat het bijvoorbeeld al twee dagen uitstekend. General Electric stelde teleur maar toch stijgt het aandeel, en Snap wint een tiende na een koopadvies.
 • Brederode en GBL in 2018

  Terwijl de beurzen een absoluut pechjaar kenden door een sherpe daling in de laatste maanden van 2018, bleef de holding Brederode netjes boven water.

  GBL had het moeilijker maar straalt rustige vastheid uit zoals we dat gewoon zijn.

 • Agenda vrijdag

  ECONOMIE/FINANCIEN
  België: Handelsbalans januari, 15 uur
  Japan: Centrale bank: rentebesluit
  Verenigde Staten:
  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) maart, 15 uur
  - Industriële productie februari, 14.15 uur

  BEDRIJVEN
  België:
  - Emakina: jaarresultaten 2018
  - Zenitel: publicatie jaarverslag, 8 uur
  Nederland:
  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.

 • Europese slotbel

  De Bel20 won vandaag 0,3 procent, biotechaandeel ArgenX blijft schitteren en was de grootste stijger. Het aandeel lijkt niet te stoppen en racet richting de beurswaarde van Galapagos, na de delisting van Ablynx het grootste biotechbedrijf op de Brusselse beurs. Zonet verschenen de jaarresultaten van GBL en Brederode. We zetten er onze tanden in en plaatsen zo dadelijk een link naar beide artikels in deze blog. Hieronder de grootste stijgers en dalers van de dag:

 • Dollar General Amerikaans kneusje van de dag

  De winkelketen Dollar General was lang een lichtpuntje in het Amerikaanse retaillandschap. Terwijl technologiebedrijven de traditionele spelers uitdaagden en consumenten steeds liever online bestelden en hun aankopen aan de voordeur geleverd willen tegen de laagste prijs, kon het goedkope merk toch overleven. Dat deed het door in de meest landelijke gebieden van de VS winkels te openen waar concurrenten amper aanwezig waren.

  ©REUTERS

  Maar zaligmakend was dat recept niet: de vertragende groei die het bedrijf in 2019 verwacht, doet de degelijke resultaten in 2018 meteen vergeten. Voor een typisch defensieve sector maakt het aandeel van Dollar General een doodsmak van bijna 10 procent. Zowel de vergelijkbare omzetgroei - die rekening houdt met nieuwe en gesloten winkels in de loop van het boekjaar - als de totale omzetgroei zou dit jaar zakken. Het bedrijf zal dit jaar tussen 775 en 825 miljoen dollar investeren in het openen en renoveren van vestigingen. De cijfers van 2018 verraden dat de winstmarges al voor die uitgaven werden platgedrukt door een hele hoop promoties in de rekken.

 • Snap flitst hoger

  Een koopadvies stuwt Snap, de holding boven de mobiele app Snapchat, een tiende hoger richting de hoogste koers in ruim een half jaar. Een analist op Wall Street stelt dat de advertentieinkomsten duidelijk in de lift zitten terwijl gebruikers opnieuw meer verslingerd zijn aan de app. De analist van BTIG is een voormalige scepticus, en had vier maanden geleden nog een verkoopadvies uitstaan. 'Alles wat kon foutgaan voor Snap sinds de beursgang is ook gebeurd,' schreef Richard Greenfield donderdag.

  ©AFP

  Het advies komt er nadat Snap al verdubbelde in waarde sinds de jaarwisseling, maar de koers ligt nog altijd ver onder die van precies een jaar geleden.

 • Sell the rumour, buy the news

  General Electric slaagt er vandaag in de oude beursleuze 'buy the rumour, sell the news' om te draaien. Het ooit iconische bedrijf trok vanmiddag nog een extra kruis door zijn reputatie met alweer een zwak jaarverslag waarbij vooral de vooruitzichten onder de al sterk verlaagde analistenverwachtingen gingen. Toch hoort GE bij de grootste stijgers van de dag op een vlakke beurs.

  De aangepaste winst van het bedrijf zou dit jaar nog eens 23 procent zakken, maar in 2020 komt er beterschap. Er staat sinds oktober een nieuwe CEO aan het roer.

 • Metamorfose Lagardère schiet goed op

  De Franse mediagroep Lagardère gaat ruim 5 procent hoger op Euronext Parijs na de publicatie van resultaten die aan de verwachtingen beantwoordden. De nettowinst steeg vorig jaar met 10 procent naar 194 miljoen euro. De courante bedrijfswinst, Lagardères favoriete maatstaf, ging 2,1 procent hoger naar 401 miljoen euro bij constante wisselkoersen en vergelijkbare bedrijfsomvang.

  De Franse mediagroep ondergaat een grondige transformatie en die schiet goed op. Tot grote vreugde van de beleggers en ook van het beurshuis Barclays, dat zijn koersdoel optrok van 30 naar 31 euro.

  In korte tijd verandert Lagardère van een gediversifieerde mediagroep naar een holding die focust op het uitgeefbedrijf en op winkelketens in stations en luchthavens. Vorig jaar en begin dit jaar gingen onder meer de internationale radioactiviteiten, de tijdschriften en de medische websites Doctissimo en MonDocteur de deur uit. Ook de verkoop van de beurssite Boursier.com is rond.

  Lagardère zet de desinvesteringen dit jaar verder en onderhandelt met M6 over de verkoop van zijn televisieketens, wat volgens topman Arnaud Lagardère meer dan 200 miljoen euro zou opbrengen. Met de opbrengst van al die verkopen wil Lagardère op overnamepad gaan. Voor 2019 rekent de groep op een toename van de courante bedrijfswinst met 4 à 6 procent.

 • Amerikaanse futures stabiel

  Enkele minuten voor het startschot in New York wijst de futureshandel op verwaarloosbare bewegingen voor de grote indices. De Dow, de S&P500 en de Nasdaq zouden niet meer dan 0,1 procent bewegen in de vroege handel.

 • OPEC produceerde fors minder in februari

  Het oliekartel OPEC produceerde in februari 221.000 vaten per dag minder dan in januari. Daarmee viel de totale productie terug naar 30,5 miljoen vaten per dag. Dat blijkt uit een rapport van het enige legale kartel ter wereld.

  Hoewel Saoedi-Arabië minder produceerde dan was afgesproken, tekende Venezuela de grootste daling van de olie-uitvoer op. De export van het land wordt gedwarsboomd door sancties van de VS. 

  Bronnen dichtbij de OPEC melden dat de afspraak van de landen om de olieproductie terug te schroeven waarschijnlijk zal worden verlengd. Het huidige pact werd gesloten nadat de olieprijs van 85 dollar per vat naar 50 dollar was getuimeld.

  De prijs voor een vat Brentolie stijgt vandaag met 0,5 procent naar 67,89 dollar per vat.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ..

  ... leest u via deze link

 • Fanmail tilt Recticel tiende hoger in twee dagen

  Recticel   gaat opnieuw 5 procent hoger naar 7 euro en is in twee dagen tijd 11 procent hoger gespurt. De schuimrubbergroep stond onder druk na teleurstellende jaarcijfers en de boodschap dat de auto-interieurtak niet verkocht raakt, maar kreeg deze week een reddingsboei van het beurshuis Berenberg.

  'Van gewoon goedkoop naar spotgoedkoop', luidde de opinie van het beurshuis. 'Als we op de isolatietak (het kroonjuweel van de groep, red.) dezelfde waardering zouden toepassen als die van de Ierse rivaal Kingspan, dan impliceert dat 40 procent opwaarts potentieel terwijl we dan nog altijd nul waarde toekennen aan de andere drie afdelingen.'

   

 • BAV Nyrstar beslist enkel over nieuwe bestuurder

  De buitengewone algemene vergadering van Nyrstar die vanmorgen om 10.30 uur plaatsvond, was deels een maat voor niets. Voor het eerste punt op de agenda, de wijziging van artikel 23 van de statuten, werd het vereiste quorum niet bereikt. Over dat punt moet worden gestemd op een tweede BAV op donderdag 4 april om 10.30 uur.

  De amendering van artikel 23 houdt het verplaatsen van de algemene vergadering in. Die vond tot dusver plaats op de derde donderdag van april om 10.30 uur. Het is de bedoeling de AV voortaan te laten plaatsvinden op de laatste dinsdag van juni om 11 uur. Dat zou voor het eerst in 2019 het geval zijn.

  Voor het tweede punt op de agenda was geen quorum vereist. De benoeming van Jane Moriarty als onafhankelijk bestuurder voor een termijn van vier jaar werd goedgekeurd.

  De zinkgroep Nyrstar zit in moeilijk vaarwater door een gigantische schuldenlast en tegenvallende bedrijfsresultaten. Een grote schuldherschikking onder leiding van dev referentieaandeelhouder Trafigura is op til. De bestaande aandeelhouders zullen daardoor wellicht immens verwateren.

 • RTL Group zegt Brusselse beurs vaarwel

  De Duitse mediagroep RTL Group , het bedrijf boven de Franstalige zender RTL-TVI, stelt in haar jaarrapport dat ze de Brusselse beurs gaat verlaten. 'De raad van bestuur heeft beslist om bij Euronext Brussel een delisting aan te vragen', luidt het. 

  Het media-aandeel blijft wel op de beurzen van Frankfurt en Luxemburg noteren. De aanleiding voor de delisting is de dunne handel in Brussel. Vorig jaar bedroeg het gemiddeld handelsvolume van het RTL-aandeel op Euronext Brussel 5.000 stuks. In Frankfurt was dat 133.000 of 26 keer meer. 

  Het afscheid van Brussel is slecht nieuws voor de Belgische aandeelhouders van de mediagroep. Zij zien de transactiekosten fors duurder worden bij transacties op de beurs van Frankfurt. Bij Keytrade bijvoorbeeld gaat de kostprijs maal drie. (zie hieronder)

  Beurskosten Brussel versus Frankfurt. ©Keytrade

  Klik hier door naar het artikel waar ook RTL's jaarcijfers worden besproken. 

 • Verrassend sterk Leonardo schiet omhoog in Milaan

  De Italiaanse luchtvaart- en defensiegroep Leonardo wint meer dan 10 procent op de beurs van Milaan. Leonardo maakte woensdagavond beter dan verwachte jaarresultaten bekend.

  Zo kwam de omzet 4,3 procent hoger uit op 12,2 miljard euro, waar analisten maar op 11,91 miljard hadden gerekend. De nettowinst schoot 82,8 procent hoger tot 510 miljoen euro, veel meer dan de 329 miljoen die was verwacht. Ook de bestellingen verrasten in positieve zin.

  In 2017 kende Leonardo een moeilijk jaar, met een 4 procent lagere omzet en bijna een halvering van de nettowinst. 2018 bracht dus herstel, onder meer van de helikopterdivisie.

  Voor 2019 rekent Leonardo op een omzetgroei tot 12,5 à 13 miljard euro, minder nieuwe bestellingen en een iets hogere bedrijfswinst.

 • De zoveelste winstwaarschuwing van General Electric

  Een verrassing kun je het stilaan niet meer noemen: het Amerikaanse conglomeraat General Electric  stuurt een winstwaarschuwing uit. De zoveelste in een lange rij. 

 • Opel (PSA) keert terug naar Rusland

  De Duitse autobouwer Opel, sinds 2017 een onderdeel van de Franse groep PSA , versnelt zijn internationale expansie en gaat weer auto’s verkopen in Rusland, een markt die hij in 2015 had verlaten. Opel-topman Michael Lohscheller omschrijft de Russische markt als ‘strategisch’ en ‘met groot potentieel’.

  Opel gaat van start met drie modellen: de SUV Grand Land X, die vanuit het Duitse Eisenach wordt ingevoerd, en de monovolumewagen Zafira Life en de kleine bestelwagen Vivaro, die in de Russische fabriek van PSA in Kaluga van de band zullen rollen. Tegen 2022 wil Opel in Rusland ‘tienduizenden’ wagens verkopen.

  In Rusland zal Opel moeten opboksen tegen marktleider Lada, die door de alliantie Renault-Nissan wordt gecontroleerd.

  Een archieffoto van de PSA-fabriek in Kaluga ©Bloomberg

 • Nog meer uitstel: dit keer voor topontmoeting Xi-Trump

  Minder positief dan het uitstel voor brexit is het bericht dat er ook uitstel dreigt voor de topontmoeting tussen de Amerikaanse president en zijn Chinese evenknie. Trump en Xi zouden elkaar nu pas ten vroegste in april ontmoeten. Niet echt een signaal dat de gesprekken tussen Peking en Washington om het handelsconflict in te dammen vlot vorderen. 

  Logischerwijs zien de Europese beurzen hun eerdere winst weer teruglopen. 

 • Hoera! Een lang uitstel (en straks afstel?) voor brexit!

  De Europese beurzen bouwen hun winst uit. Zowel Bel20  als Euro Stoxx50  gaan zo'n 0,5 procent hoger. Dit dankzij berichten dat Europees president Donald Tusk ijvert voor een lang uitstel van brexit. En een lang uitstel rijmt bij beleggers al snel op 'afstel'. 

 • FSMA verplicht overnemer Connect extra expert aan te stellen

  We krijgen eindelijk meer uitleg waarom het in oktober vorig jaar aangekondigde openbaar bod op Connect Group zo lang op zich laat wachten. De beurswaakhond FSMA vond dat de onafhankelijke expert die het bod van 1,60 euro per aandeel moest beoordelen, niet voldeed aan de professionaliteitsvereisten die de wet oplegt.

  Bieder IPTE van hoofdaandeelhouder Huub Baren, heeft daarom op verzoek van de FSMA Bank Degroof Petercam aangesteld als bijkomende onafhankelijk expert om een waarderingsverslag voor Connect Group op te stellen. De werkzaamheden zullen enkele weken aanslepen, waarna de transactie volgens IPTE zal worden opgestart.

  Hoofdaandeelhouder Huub Baren had zich al enige tijd geleden druk gemaakt waarom hij geen toelating kreeg van de FSMA om zijn bod op de elektronicagroep te starten.

  Connect Group maakte eind februari nog sterke jaarcijfers bekend. De omzet steeg 20 procent, terwijl de nettowinst verdubbelde.

 • Sombere outlook deelt Picanol tik uit

  De grootste daler op de Brusselse beurs is Picanol , met een verlies van ruim 5 procent naar 68,80 euro. Beleggers schrikken van de heel sombere outlook over 2019. De weefgetouwenbouwer voorspelt een afkoeling van de markt, met klanten die bestellingen uitstellen of vertragen. En dat zou de omzet dit halfjaar zo'n kwart doen dalen tegenover de sterke eerste helft van 2018.

  KBC Securities verlaagt in reactie het koersdoel op Picanol van 115 naar 100 euro, het advies blijft wel 'bijkopen'. Ook al is Picanol minder dan vroeger afhankelijk van de zeer cyclische textielmarkt (dankzij de winstbijdrage van dochter Tessenderlo), toch stelt analist Guy Sips dat hij voor 2019 en de daaropvolgende jaren in de winstprognose zal moeten knippen. 

  ©rv

 • Meer achtergrond over Tessenderlo en Picanol ...

  ... leest u hier (Picanol) en hier (Tessenderlo). 

 • VW blaast beursgang truckafdeling af

  Op de beurs van Frankfurt noteert Volkswagen  met licht verlies. De Duitse autobouwer - die merken als VW, Audi, Porsche en Skoda overkoepelt - blaast de geplande beursgang van zijn vrachtwagenafdeling Traton af. Een echt grote verrassing is dat niet, gelet op de crisis in de sector.

  Maar een tegenvaller is het wel: Volkswagen moet vol aan de bak om zijn achterstand in elektrische auto's in te halen en heeft dus zelf geen geld om zijn vrachtwagentak (MAN en Scania) marktaandeel buiten de Europese thuismarkt te laten veroveren. 

  Beurshuis Jefferies zegt niet meteen teleurgesteld te zijn. 'Wij vonden een beursnotering van een minderheidsbelang sowieso een suboptimale oplossing voor de aandeelhouders', stelt analist Philippe Houchois. 'Het zou beter zijn mocht VW de afdeling gewoon aan de aandeelhouders uitkeren. Het management komt nu wel nog meer onder druk om de belofte de vrije kasstroom tot 9 miljard op te drijven, in te lossen.'

  Volkswagen-CEO Herbert Diess probeerde zijn managers deze week in te peperen hoe belangrijk het is de winst op te drijven. 'EBIT macht frei', klonk het. Een niet zo gelukkige verwijzing naar het opschrift boven de toegangspoort naar Auschwitz, die logischerwijs in Duitsland aardig wat deinig veroorzaakte. 

 • Europese beurzen sluipen hoger

  De openingsbel: de Bel20  boekt net als de Europese collega's een kleine winst. Tessenderlo en Picanol gaan na de jaarcijfers licht lager. Tessenderlo  ging over 2018 onder de lat door, maar belooft voor 2019 dankzij het stabiele winstmotortje die gascentrale T-Power is beterschap. 

 • Europese beurzen op weg naar vlakke start

  De Europese beurzen lijken even wat groggy door de eindeloze mist rond brexit. Afgaand op de belangrijkste futures stevenen Bel20  en Euro Stoxx50  af op een vlakke start, met klein verlies bij de openingsbel. 

  ©REUTERS

 • Tessenderlo gaat onder de lat door

  Tessenderlo  zag over boekjaar 2018 de omzet 2 procent zakken naar 1,62 miljard euro. De brutobedrijfswinst (rebitda) zakt 5 procent naar 178 miljoen euro, van 188 miljoen over boekjaar 2017. Dit ondanks de bijdrage van 13,5 miljoen euro van T-Power, de gascentrale waar Tessenderlo de resterende 80 procent van kocht voor 313 miljoen euro

  Daarmee gaat de chemiegroep onder de lat door: in oktober voorspelde CEO Luc Tack inclusief de bijdrage T-Power nog een stabiele winst, ondanks de zwakke eerste negen maanden van het jaar. De chemiegroep lijdt onder de zwakkere prestatie van het kroonjuweel, de Amerikaanse meststoffenproducent Kerley, en de productieproblemen in de Noord-Franse fabriek van Loos, waar natriumhydroxide (bijtende soda) wordt gemaakt. 

  Voor 2019 voorspelt Tessenderlo een hogere ebitda. Dat is echter minder indrukwekkend dan het lijkt. Ten eerste zal T-Power een vol jaar aan de resultaten bijdrage. Goed voor een winstbijdrage van zo'n 50 miljoen, tegenover 13,5 miljoen vorig jaar. Ten tweede zal dankzij een nieuwe boekhoudregel rond leaseschulden, IFRS 16, de ebitda louter boekhoudkundig 20 miljoen hoger liggen. 

 • China tempert 'animal spirits', the sequel

  Op een vrij vlakke Aziatische handelsdag valt vooral de uitschuiver van de Chinese aandelenmarkten op. Vooral ChiNext, een beurs met meer 'speculatieve' aandelen die erg populair is bij het legioen kleine beleggers in de Volksrepubliek, krijgt een tik(je) van zo'n 3 procent. Tot nog toe was ChiNext in 2019 meer dan 30 procent gestegen.

  Volgens het dagblad 21st Century Business Herald vindt de Chinese beurswaakhond het nu welletjes en komen er maatregelen om de speculatieve koorts wat aan banden te leggen. Eerder temperde Peking ook al het enthousiasme zijn zegen te geven aan een verkoopadvies voor een erg populair aandeel

 • AbbVie-deal laat bij Argenx kassa rinkelen

  De toch al indrukwekkende kasvoorraad bij Argenx  - 565 miljoen euro per eind december - is nog wat royaler geworden. De Amerikaanse farmareus AbbVie stort een mijlpaalbetaling van 30 miljoen dollar (27 miljoen euro).

  De reden? De Amerikanen starten de klinische patiëntenproeven met ABBV-151, vroeger bekend onder de merknaam ARGX-115. Dat is een middel dat het immuunsysteem potentieel kan stimuleren om kankercellen aan te vallen.

  Dat de farmagigant vorige zomer de optie op middel lichtte, gaf het aandeel Argenx al een stevige boost. De samenwerking tussen Argenx en AbbVie dateert al van het voorjaar van 2016, sindsdien vloeide er vanuit AbbVie al 90 miljoen dollar op de Gentse bankrekening. 

 • Belgisch vastgoed trekt l'auberge espagnole in

  Waarin beleggen als schulden (bijna) niet meer renderen? Voor heel wat Belgische beleggers is beursgenoteerd vastgoed hét antwoord, met dank aan het stabiel rendement en de stevige expansie van de jongste jaren. Met 'kotmadam' Xior , logistieke speler VGP en ontwikkelaar Atenor zoeken ook steeds meer spelers Spanje (en Portugal) op. U leest er hier meer over

  Belgisch vastgoed, steeds meer l'auberge espagnole

 • Waarom de beurzen in 2019 herstellen? 9.000 miljard redenen!

  Goedemorgen! Mocht u zich afvragen waarom de beurzen  zo vlotjes hersteld zijn sinds de crisis afgelopen najaar, kan dit ene cijfer u misschien overtuigen: door de Grote Bocht van de Amerikaanse centrale bank en de eeuwigdurende stimulus van de Europese Centrale Bank is de berg schulden in de wereld dat minder dan nul rendeert tot meer 9.000 miljard dollar gestegen, van minder dan 6.000 miljard in oktober. 

  Met andere woorden: de Duitse tienjaarsrente van op dit ogenblik 0,06 procent is maar het topje van de ijsberg. Een enorme hoeveelheid obligaties in de wereld bieden geen risicovrije rente, wel rentevrij risico.

  En dus worden beleggers bijna manu militari verplicht om beleggingen op te sporen die wél nog een beetje renderen. Dát is ondanks de sombere economische outlook het grote verschil met vorig najaar, toen risicoschuwe beleggers dankzij de renteverhogingen van de Federal Reserve wél weer (even) een behoorlijk renderend schuiloord gevonden leken te hebben

  De Grote Bocht van Jerome Powell voedt de aandelenrally, ondanks de sombere economische outlook ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud