Advertentie
live

Global Graphics en Coil in topvorm

Een oliebron in Texas ©AFP

De fusiekoorts houdt aan: dit keer plant Nokia een bod op Alcatel-Lucent. In eigen land slaan Thrombogenics en het VIB de handen in elkaar voor kankerbestrijding. Coil en Global Graphics profiteren optimaal van goede resultaten.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.45 uur: Uitsmijter. SpaceX probeert vandaag opnieuw een vrachtje naar het Internationaal Ruimtevaartstation te brengen. De lancering moest gisteren uitgesteld worden, omdat volgens topman Elon Musk ... de maan in de weg zat

Elon Musk on SpaceX launch: ‘moon was in the way’ http://t.co/b9Nt5HMDRS— MarketWatch (@MarketWatch) April 14, 2015

 

17.40 uur: Nog even de agenda voor morgen, woensdag 15 april meegeven

WOENSDAG 15 APRIL 2015
ECONOMIE/FINANCIEN
Belgie:
- Handelsbalans februari, 15 uur
China:
- Industriele productie maart, 4 uur
- Bruto binnenlands product eerste kwartaal, 4 uur
Eurozone:
- Handelsbalans februari, 11 uur
- Europese Centrale Bank: rentebesluit, 13.45 uur
Verenigde Staten:
- IMF: halfjaarlijks rapport over financiele stabiliteit
- Industriele productie maart, 15.15 uur
- Federal Reserve: Beige Book (conjunctuurrapport), 20 uur
BEDRIJVEN
Belgie:
- Belgacom: gewone en buitengewone algemene vergadering, 10 uur
- D`Ieteren: jaarverslag beschikbaar
- Picanol: algemene vergadering, 15 uur
Nederland:
- ASML: resultaten eerste kwartaal , 7 uur
Verenigde Staten:
- Bank of America: resultaten eerste kwartaal, 13 uur
- Delta Air Lines: resultaten vierde kwartaal
- Netflix: resultaten eerste kwartaal, 22 uur

17.35 uur: De Bel20 sloot op 3.887 punten, dat is een daling met 0,4 procent en daarmee staat de index weer onder de 3.900-grens. Daarmee deed Brussel net iets beter dan de STOXX Europe 600. De sterkste daler was Madrid (-1,5%), Londen (+0,2%) en Stockholm (+0,2%) waren de enige winnaars in Europa.

17.12 uur: De Dow en de S&P 500 boeken intussen een lichte winst, de Nasdaq verliest 0,3 procent. Hier leest u meer over Wall Street.

16.40 uur: Larry Fink, CEO van BlackRock Inc  , roept in een brief aan de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS zijn collega's op om meer aan langetermijndenken te doen. Hij vraagt hen niet te zwichten voor het kortetermijndenken van een reeks activistische aandeelhouders. 'Het is belangrijk in te zien dat een bedrijfsleider niet voor elk individu dat aandelen bezit op elk ogenblik loyaal kan zijn. Maar hij (zij) moet loyaal zijn aan het bedrijf en aan de eigenaars die lang aandeelhouder blijven'.

Larry Fink, CEO van BlackRock ©Bloomberg

BlackRock is de grootste asset manager of private-equityspeler met 4.650 miljard dollar activa in beheer. Volgens de brief vloeide vorig jaar voor 900 miljard dollar terug naar de aandeelhouder onder de vorm van dividendenen en inkoopprogramma's, een record. Op die manier zend je 'een ontmoedigende boodschap uit over de bekwaamheid van een bedrijf om zijn middelen verstandig te gebruiken en een coherent plan uit te werken op lange termijn'

16.18 uur: Op die manier komt de beurshausse van de voorbije maanden nog indrukwekkender over:

Global stock prices have risen by $5 trillion in the last 3 months http://t.co/1TiQGC79K1 pic.twitter.com/wRuAo9ZwGG— BI Finance (@clusterstock) April 14, 2015

15.50 uur: De prijs voor zowel Brent-olie als ruwe WTI-olie (Texas) stijgt. Dat zou te maken hebben met de eerste maandelijks daling van de prijs voor Amerikaanse schalie-olie in meer dan vier jaar en natuurlijk ook met de aanhoudende spanningen in Jemen. Brent kost nu 58,25 dollar (+0,5%), WTI 52,62 dollar (+1,4%), voor allebei hun hoogste peil in een week.

Een oliebron in Texas ©AFP

15.41 uur: Wall Street is hoger geopend. De Dow Jones wint 0,3 procent, de Nasdaq en de S&P 500 elk circa één procent. JPMorgan Chase & Co stijgt ruim twee procent na beter dan verwachte winstcijfers.

14.42 uur: De omzet van Global Graphics  is het eerste kwartaal gestegen van 2,21 naar 5,19 miljoen euro, de 'aangepaste' operationele winst ging van 0,12 naar 2,62 miljoen. Global Graphics ontwikkelt software platformen voor digitale printing en PDF-applicaties. Hoewel genoteerd in Brussel, bevindt de hoofdzetel van het bedrijf zich in Cambridge, er zijn ook kantoren in Boston en Tokyo.

14.37 uur: Voor de vierde maand op een rij vallen de kleinhandelsverkopen in de VS tegen en dat is geleden van....Lehman Brothers. Tot zover de pessimistische visie. De stijging met 0,9 procent in maart is wel de sterkste in een jaar. De Amerikaanse groothandelsprijzen gingen de voorbije maand 0,2 procent hoger, de eerste groei sinds oktober.

Retail Sales Misses For 4th Month In A Row For First Time Since Lehman http://t.co/gmg3SzNNDG— zerohedge (@zerohedge) April 14, 2015

 

14.07 uur: Daar is die andere Amerikaanse bank met cijfers. Wells Fargo  boekte het voorbije kwartaal 5,8 miljard dollar nettowinst, een daling met 1,5 procent. De minder goede gang van zaken is een gevolg van provisies voor dubieuze leningen en hogere operationele uitgaven. Wells Fargo is de bank met het grootste bedrag aan uitstaande hypotheekleningen.

13.56 uur:  Farmareus Johnson & Johnson  zag zijn winst het voorbije kwartaal dalen met 8,6 procent tot 4,32 miljard dollar, vooral een gevolg van de duurdere dollar. De winst per aandeel van 1,56 dollar lag wel boven de marktprognose van 1,53 dollar. De groep knipt ook in zijn winstvooruitzichten voor het hele boekjaar. Johnson & Johnson verkoopt ook zijn dochter Cordis, dat ondermeer catheders maakt, voor 2 miljard dollar aan Cardinal Health.

Whoa. So Johnson & Johnson just cut its EPS forecast for the year -> http://t.co/PVBJrvSbQ9 $JNJ— StockTwits (@StockTwits) April 14, 2015

 

13.18 uur: JPMorgan Chase & Co  , Amerika's grootste bank in activa, zag zijn kwartaalwinst met 12,2 procent stijgen tot 5,91 miljard dollar of 1,45 dollar per aandeel. Dat resultaat is inclusief een uitzonderlijke uitgave van 487 miljoen voor mogelijke schadevergoedingen en juridische geschillen. Het betere resultaat is deels te danken aan een heropleving van de obligatiemarkten die voor meer inkomsten zorgden. Analisten hadden gemikt op 1,40 dollar per aandeel, maar volgens Reuters is het niet duidelijk of twee cijfers helemaal vergelijkbaar zijn.

12.53 uur: De verkoop in het buitenland van het Franse gevechtsvliegtuig Rafale (Dassault Aviation) raakt maar niet van de grond. De Indische eersteminister Narendra Modi  verraste iedereen door 36 dergelijke toestellen te bestellen, maar in 2012 was er al een akkoord over 126 vliegtuigen. Over de eventuele aankoop van die resterende 90 wil India nu opnieuw onderhandelen, van regering tot regering, en dus niet meer met Dassault Aviation  . Beleggers redenen blijkbaar volgens het gezegd 'beter één vogel in de hand...', want het aandeel wint 0,6 procent tot 1.198 euro. Onlangs verkleinde Airbus Group  zijn belang in Dassault van 42 naar 24,5 procent.

Eersteminister Narendra Modi en president François Hollande ©REUTERS

12.32 uur: Credit Suisse-analist Vincent Gilles gaat GDF Suez weer volop opvolgen na de jaarresultaten. Hij geeft de Franse energiegroep een neutraal-advies en een koersdoel van 19,25 euro. Hij gaat er in zijn ramingen van uit dat Doel 3 en Tihange 2 vanaf de maand juli weer stapsgewijs worden opgestart. 

12.24 uur: De Wereldhandelsorganisatie (WTO) verlaagt de groeivooruitzichten voor 2015 en 2016. De wereldhandel zal dit jaar met 3,3 procent groeien en volgend jaar met 4,0 procent. Dat is minder dan tot dusver verwacht, wat te maken heeft met de zwakkere economische groei. De WTO verwacht dat de handel zich langzaam zal blijven herstellen, maar met de fragiele groei en geopolitieke spanningen zou die trend makkelijk kunnen verstoord worden.

WTO CUTS 2015 GLOBAL TRADE GROWTH OUTLOOK TO 3.3% FROM 4%: AFP. Nothing more global money printing won't fix— zerohedge (@zerohedge) 14 apr. 2015

11.54 uur: Middaguur en dus werpen we even een blik op de beurzen. Daar zijn de verliezen iets groter geworden: de Euro Stoxx 50 zakt 1,1 procent, de brede Stoxx Europe 600 houdt het bij 0,4 procent verlies. Naast Nokia verliezen vooral bankwaarden terrein. In het algemeen speelt hoogtevrees ook mee. Daarom even dit mooie citaatje:

Obviously the air is getting thinner and valuations are elevated. After such a good run, it's getting too risky for investors to just jump into the market. We'll focus on the upcoming earnings season and see what outlooks companies give us for more clues.
Heinz-Gerd Sonnenschein
Strateeg bij Deutsche Postbank in Bonn

11.30 uur: Meer uitleg over het voorbije boekjaar van Coil vindt u nu op onze homepage. De resultaten zijn erg goed en samen met de goede marktvooruitzichten zet dat Coil ertoe aan volop te investeren: in de verbetering van de tweede lijn in Landen en in een nieuwe productielijn (de tweede) in het Duitse Bernburg. Beleggers weten het nieuws zeer te smaken: het aandeel schiet (op Alternext Parijs) ruim 15 procent hoger.

11.02 uur: De industriële productie in de eurozone is in februari met 1,1 procent gestegen tegenover januari, dat meldt Eurostat. Dat is beter dan verwacht, economen hadden maar op 0,4 procent groei gemikt. Jaar op jaar gaat het om een stijging met 1,6 procent. In januari kende de eurozone nog een daling met 0,3 procent maand op maand. 

Euro area industrial production +1.1% in Feb 15 over Jan 14, +1.6% over Feb 14 #Eurostat http://t.co/ncdtzxROEs pic.twitter.com/Eluz473FRi— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) April 14, 2015

 

10.55 uur: De trend slaat weer om, alle Europese beurzen, behalve Stockholm, staan weer in het rood. De Bel20 verliest nu 0,3 procent. De holding Iep Invest  heeft Thrombogenics afgelost als sterkste stijger op de brede markt. 

10.49 uur: Daar zijn ze dan, de resultaten van Coil. De wereldleider in oppervlaktebehandeling van aluminium zag het voorbije boekjaar - jawel het gaat nog over 2014 - zijn omzet stijgen met 8,5 procent tot 22,92 miljoen euro. De ebitda of bedrijfswinst voor afschrijvingen steeg van 0,54 naar 4,82 miljoen euro. Netto ging het van een verlies van 2,28 miljoen naar een winst van 3,09 miljoen.

10.25 uur: Na anderhalf uur handel staat de Bel20 op een winst van iets minder dan 2 punten. De toptien ziet er zo uit:

©Toptien Brussel

 

10.19 uur: De soepele monetaire politiek en de lage rente hebben het eerste kwartaal voor stevige toename van woonkredieten gezorgd

ECB: BANKS REPORT LARGE 1Q INCREASE IN DEMAND FOR HOUSE LOANS— Jonathan Ferro (@FerroTV) April 14, 2015

 

10.08 uur: Kühne & Nagel  is één van de sterkste dalers op de Europese beurzen. De omzet bleef onder de verwachtingen van de analisten. Het aandeel ging even 3,4 procent lager in Zurich, de diepste val sinds 16 januari toen de Zwitserse nationale bank de munt losliet. De kwartaalcijfers zijn uiteraard geïmpacteerd door de dure Zwitserse frank, maar ook door de tragere economische groep in Europa. De eerste drie maanden van het jaar presteerde de groep naar eigen zeggen beter dan de concurrentie in luchtvracht, maar verloor het terrein in zeevracht. K + N stelt ook in ons land honderden mensen te werk in zee- en luchtvrachtexpeditie, maar ook in logistiek. K + N is de op twee na sterkste daler in de Euro Stoxx 600. Nokia is nog altijd de hekkensluiter.

09.54 uur: Coil  , specialist in oppervlaktebehandeling van metalen, schiet 15 procent hoger in Parijs. Het bedrijf kondigde eerder aan voor beurs met resultaten te komen, maar die hebben we nog altijd niet gezien, anderen blijkbaar wel, we zoeken het uit. Aluminiumgroep Coil is genoteerd in Parijs, maar heeft zijn zetel in Landen.

09.34 uur: Kredietwaardigheidsbeoordelaar Standard & Poor's heeft verschillende mijngroepen een negatieve 'outlook' aangesmeerd wegens het overaanbod van ijzererts op de markt, waardoor de prijzen dalen. De slachtoffers zijn onder meer het Braziliaanse Vale en de Brits-Australische groepen Rio Tinto en BHP Billiton. S & P vreest dat het onevenwicht tussen vraag en aanbod nog twee jaar kan duren. Het ratingbureau denkt nu dat de gemiddelde prijs voor ijzererts voor de rest van het jaar rond 45 dollar zal schommelen en volgend jaar naar 50 dollar kan stegen. Tot nog toeg ging S & P uit van resp. 65 en 70 dollar per ton. Rio Tinto, BHP Billiton en ArcelorMittal gaan wel hoger, maar de voorbije dagen kregen ze al klappen en bovendien zijn deze cyclische aandelen al geruime tijd erg volatiel.

Een ijzermijn in Australië ©AFP

09.28 uur: Voor de 9de maand op rij dalen de prijzen in Spanje, de deflatie houdt aan

Deflation in Spain for the 9th month in a row, -0.8% in March: pic.twitter.com/NrZyK6gbdC— Jamie McGeever (@ReutersJamie) April 14, 2015

 

09.16 uur: Hans D'Haese van Bank Degroof trekt het koersdoel van Gimv  op van 42 naar 44,50 euro, maar het advies blijft 'neutraal'. De koersdoelverhoging volgt op de uitoefening van bestaande warrants bij Greenyard Foods  door de investeringsmaatschappij. Greenyard  heeft een principeakkoord bereikt met Univeg en Peatinvest voor de creatie van een wereldleider in fruit en groenten.

#Gimv: expect strong FY14/15, continued M&A and upside linked to the #GreenyardFoods deal (investm. €25.6m + sale): $GIMB TP raised to €44.5— Hans D'Haese (@HansDHaese) April 14, 2015

 

09.05 uur: In navolging van Wall Street gisterenavond, gaan bijna alle Europese beurzen lager. De Bel20 zakt 0,1 procent, de Euro Stoxx 50 gaat 0,4 procent naar beneden. In Brussel wint Thrombogenics ruim 5 procent, in Frankfurt krijgt Sixt een duwtje na de aankondiging van een IPO voor zijn leasingdochter en in Parijs gaat Alcatel-Lucent door het dak nu Nokia een bod voorbereidt. Voor Nokia gebeurt helaas het omgekeerde in Helsinki. Telecomgroep Altice profiteert in Amsterdam van een stevige koersdoelverhoging. De markt had duidelijk meer verwacht van Kühne & Nagel en stuurt het aandeel 2,8 procent lager. 

09.00 uur: Nokia  onderhandelt met Alcatel-Lucent    met als doel de volledige Frans-Amerikaanse groep over te nemen, dat bevestigt de Finse telecomonderneming. Beleggers vinden duidelijk dat dit voor Nokia een slechte en voor Alcatel een heel goeie zaak is. Hier leest u meer 

New #Nokia Equipped to Make a Deal With #Alcatel-Lucent via @business http://t.co/PZTJdL7Vro pic.twitter.com/qhBafHWgwx— Peter Hoskins (@PeterHoskinsTV) April 14, 2015

 

08.40 uur: Het Duitse autoverhuurbedrijf Sixt  brengt zijn leasingdochter naar de beurs, een operatie van naar schatting 100 miljoen euro. Maar eerst krijgt Sixt Leasing AG nog 30 miljoen euro kapitaal toegestopt. 'De IPO moet de ruimte creëren voor verdere groei en een verbetering van de rendabiliteit', zo heet het. De leasingdochter boekte vorig jaar een brutowinst van 25,6 miljoen euro op een omzet van 575 miljoen euro. Sinds 2012 daalt die winst echter elk jaar. Na de IPO wil Sixt minstens 40 procent van zijn leasingdochter behouden. Het aandeel Sixt stijgt drie procent in de handel voor beurs.

08.35 uur: Cor Kluis verhoogt het koersdoel voor BinckBank  van 9 naar 10 euro, het advies blijft op kopen. De analist van Rabobank Securities rekent op een winst per aandeel van 21 cent, gestuwd door meer verrichtingen van het kliënteel. Hij verwacht ook goede prestaties van het asset management. Het aandeel staat 45 procent lager dan vergelijkbare bedrijven uit de sector, het opwaarts potentieel is dus groot en Kluis beschouwt BinckBank dan ook als een overnamekandidaat. 

08.28 uur: Een overzicht van wat de marktendag nog te bieden heeft van Tom Simonts

Een waaier aan speeches en interviews, geflankeerd door de evolutie van de VS huizenprijzen https://t.co/KSHHXsOj2u pic.twitter.com/i69LMBrYFQ— Tom Simonts (@TSimonts) April 14, 2015

 

08.26 uur: Bij het slot noteert de Nikkei in Tokyo een fractie hoger (3,2 punten)

08.05 uur: Het aandeel van Altice zou straks wel eens hard kunnen gaan in Amsterdam. Emmanuel Carlier trekt het koersdoel op van 106 naar 127 euro en behoudt uiteraard zijn koopadvies. De analist van ING gelooft dat de synergieën tussen SFR en Numericable de verwachtingen zullen overtreffen, dat de aandelen een opwaarts potentieel van 14 procent hebben en dat Altice nog ruimte genoeg heeft voor nieuwe overnames.

Patrick Drahi, telecommiljardair en baas van Altice ©BELGAIMAGE

In februari verkocht Vivendi de laatste 20 procent van de Franse telecomgroep SFR aan kabelmiljardair Patrick Drahi, de man die de Luxemburgse telecomholding Altice controleert. Altice was al eigenaar van concurrent Numericable. Het aandeel sloot gisteren in Amsterdam op 108 euro, een verlies van 0,6 procent. Sinds oktober vorig jaar werd het bijna drie keer duurder.

07.40 uur: Biotechbedrijf Thrombogenics  , vooral bekend van het ooggeneesmiddel Jetrea, slaat een nieuwe weg in. Het Leuvense bedrijf richt samen met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB),  Oncurious NV op, een nieuw 'oncologisch bedrijf dat start met de ontwikkeling van TB-403 voor de behandeling van hersentumoren bij kinderen'. Nog voor het einde van dit jaar worden de eerste tests op mensen gestart. Thrombogenics is gespecialiseerd in de ontwikkeling en commercialisering van ophtamologische of oogmedicijnen. Hoeveel middelen elk van beide partijen in de joint-venture inbrengen, is niet duidelijk. Johan Cardoen, CEO van het VIB, gelooft dat de VIB samen met Thrombogenics 'Oncurious kan ontwikkelen tot een leidinggevend oncologisch bedrijf'.

07.30 uur: Kuehne + Nagel  , één van 's werelds grootste expediteurs met leidende posities in de zee- en luchtvracht, boekte over het eerste kwartaal een winst van 153 miljoen Zwitserse frank, een lichte stijging van 2procent, en dat ondanks de forse stijging van de frank tegenover de euro. Zonder die negatieve wisselkoerseffecten, zou het resultaat nog 7 procentpunten hoger gelegen hebben, zo deelt de groep mee. De omzet zakte van 4,13 naar 4,10 miljard.

K + N in Geel ©rv

De operationele winst in zeevracht, luchtvracht en wegvervoer steeg, enkel die van contract logistics verminderde. CEO Detlef Trefzger toont zich tevreden: 'Onze resultaten ontwikkelden zich positief, rekening houdend met de krimpende importstroom naar Europa, een gevolg van de zwakke euro. Bovendien impacteerde de Zwitserse frank onze cijfers negatief. We zetten onze strategie van winstgevende groei verder', zo stelt hij in een mededeling.

07.25 uur: Voorlopig komt er geen einde aan de opmars van de Aziatische beurzen. De MSCI Asia Pacific staat 0,2 procent hoger en zit daarmee op zijn hoogste peil sinds mei 2008. De Hang Seng index in Hong Kong zet nu eindelijk een stapje terug (-2%) na een rally van 8 dagen die een winst van liefst 23 procent opleverde.

Asia at afternoon.... Shanghai up 0.9% Kospi up 0.5% Nikkei down 0.1% ASX down 0.2% at close Taiex down 0.2% HK down 0.7% $NIK $HSI $XJO— Michael Kitchen (@KitchenNews) April 14, 2015

 

07.20 uur: Goede morgen. We beginnen eraan.

Terwijl in Brussel de traditionele treuzelaars nog maar net beleggers inzage in de jaarresultaten hebben gegeven, start op Wall Street vandaag dinsdag het resultatenseizoen over het eerste kwartaal in volle hevigheid. Vier kleppers komen met de bedrijfsresultaten.

Voorbeurs komen op een half uurtje van elkaar bankgiganten Wells Fargo en JPMorgan, na Bank of America de nummers twee en drie van het land in klantendeposito's, met de cijfers op de proppen. Beleggers kijken vooral uit naar de resultaten van de hypotheekactiviteit. Mogelijk is die opgeveerd, nu meer Amerikanen dankzij de daling van de langetermijnrente weer hun woonkrediet laten herfinancieren. Voorts is het bij JPMorgan zoals steeds uitkijken hoe zwaar de juridische factuur, nodig om de crisiserfenis af te sluiten, vorige kwartaal op het resultaat woog.

Voorts bijten ook Johnson & Johnson (voorbeurs) en Intel (nabeurs) de spits af in de rapportering voor respectievelijk de bank- en technologiesectoren. Hier is het vooral uitkijken naar wat de impact van de dure dollar is op de vooruitzichten voor geheel 2015. Intel stuurde vorige maand al een winstwaarschuwing uit, maar die was in de eerste plaats ingegeven door de weerom slabakkende pc-markt.

Gisteren maandag trappelden de meeste Europese beurzen ter plaatse, de Bel20 verloor minder dan 0,1 procent. Wall Street ging bijna een half procent lager, de Nasdaq kon het verlies beperken tot minder dan 0,2 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud