1. Markten Live
 2. Live blog

Goldman kan Nyrstar niet uit het slop halen

Spijts een dieprode eerste jaarhelft, handhaaft IBA de belofte voor winst over heel 2018. De belegger twijfelt. En na de überbear gisteren spreekt vandaag de überbull over Nyrstar, zij het met minder impact.
 • Tot morgen!

  Dit krijgen we morgen op ons bord:

   

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Belgie:

  - Ondernemersvertrouwen (conjunctuurbarometer Nationale Bank) augustus , 15 uur

  Japan:

  - Inflatie juli, 1.30 uur

  Verenigde Staten:

  - Bestellingen duurzame goederen juli , 14.30 uur

  - Federal Reserve: conferentie in Jackson Hole, openingstoespraak door voorzitter Jerome Powell, 16 uur

  BEDRIJVEN

  Belgie:

  - Accentis: halfjaarresultaten, 17.45 uur

  - Umicore: notering ex interimdividend 0,35 euro bruto

  - VGP: halfjaarresultaten, 7 uur

 • Stijgers en dalers

  Grootste stijgers:

  - Thrombogenics: +4,5%

  - Mithra: +4,1%

  - Smartphoto: +3,8%

  Grootste dalers:

  - IBA: -4,4%

  - Connect: -4%

  - Campine: -3,3%

 • Plannen harde brexit halen pond onderuit

  De Britse regering publiceerde vanmiddag enkele documenten die de bevolking en bedrijven moet voorbereiden voor het geval er een brexit komt zonder deal. De confronterende documenten deden beleggers huiverend nadenken over de gevolgen van een harde brexit. Het pond kreeg een tik. De Britse regering heeft nog iets meer dan 7 maanden de tijd om een akkoord te onderhandelen met Europa. 

 • Risicoloos krediet? Niet bij Deutsche Bank

  Je weet dat je niet in de beste papieren zit als je een premie moet betalen op risicoloos krediet. Zelfs voor het meest veilige schuldpapier eisen beleggers van Deutsche Bank een premie vergeleken met soortgenoten. Tijdens de uitgifte van bevoorrecht schuldpapier dat in de praktijk zo goed als immuun is tegen wanbetaling betaalde de bank 55 basispunten meer dan sectorgenoot Commerzbank. Het schuldpapier loopt af over 5 jaar en is vrijgesteld van een eventuele bail-in (het geval waarbij aandeelhouders en schuldeisers opdraaien voor het verlies bij een faillissement).

  De uitgifte toont hoe weinig vertrouwen investeerders hebben in Deutsche Bank. De bank zit al enige tijd in vieze papieren. Vooral de Amerikaanse tak presteert ondermaats. De nieuwe CEO Christian Sewing probeert het tij te keren. Hij snoeit in allerlei uitgaven zoals fruitmanden voor het personeel en het reisbudget en plant het personeelsbestand met minstens 7000 af te slanken.

 • Wall Street opent gemengd, Europa geeft winst prijs

  Een dag nadat de S&P 500 het record brak van langste stierenmarkt opent de index licht hoger, net als de Nasdaq . De Dow Jones gaat licht lager. De handelsspanningen bepalen opnieuw het sentiment nu in Washington een ronde handelsgesprekken begint tussen China en de VS. 

  Europa heeft ondertussen de lichte dagwinst omgeruild voor een licht verlies. De Bel 20 zweeft rond het nulpunt. 

 • Alibaba zet fenomenale groei verder

  De omzet van de e-commercegigant groeide met 60 procent tussen maart en juni. Alibaba groeide ook stevig in de clouddivisie.

  Alibaba-optichter Jack MA. ©AFP


 • Wall Street op weg naar vlakke opening

  De opening op Wall Street belooft weinig spektakel.

 • Wallonië, de nieuwe groeimarkt voor Kinepolis?

  Misschien wat verrassend, maar na de grote deal eind vorig jaar in Canada heeft Kinepolis-CEO Eddy Duquenne een nieuwe groeimarkt in het vizier: Wallonië

  Van de concurrentiewaakhond mag de bioscoopuitbater in eigen land weer complexen bouwen zonder voorafgaande toestemming. En door de verkeersperikelen in ons landje zijn kleinere complexen met zes tot acht zalen mogelijk. Nu heeft Kinepolis alleen cinema's in Luik en Eigenbrakel.  

  Wallonië heeft nog potentieel. Mensen willen nu eenmaal niet te lang rijden om naar de cinema te gaan
  Eddy Duquenne
  Kinepolis

 • Brekend: BAM klopt prognoses

  Op de Amsterdamse beurs koerst BAM  5,5 procent hoger op 3,80 euro. De aannemer kwam deze ochtend met een verrassend sterk halfjaarrapport.  De winst voor belastingen kwam uit op 57,8 miljoen euro, 40 procent meer dan de 41,1 miljoen euro over de eerste helft van 2017 en een stuk boven de analistenconsensus van 49 miljoen euro. Dit terwijl de omzet met 3,24 miljard euro - een plus van 4 procent - wel in lijn met de verwachtingen was. 

  BAM zegt de strop van de zwaar oplopende factuur voor de bouw van de nieuwe Sea Lock-zeesluis in IJmuiden - waarvoor de groep eerder deze zomer een waarschuwing uitstuurde - gecompenseerd te hebben met betere resultaten buiten de Nederlandse thuismarkt. 

  Na deze duidelijk beter dan verwachte cijfers mag het op het eerste gezicht verbazen dat BAM voor heel 2018 blijft uitgaan van een winstmarge van 2 procent. 'Wij rekenen op 2,1 procent', stelt ING-analist Tijs Hollestelle. 'Feit is dat na deze cijfers de kans dat BAM de eigen prognose kan kloppen toegenomen is. Maar de vrij conservatieve prognose is ook niet echt onlogisch: het management is niet 100 procent zker over hoe het Sea Lock-project in de tweede jaarhelft zal evolueren'. Precies door die onzekerheid rond Sea Lock blijft Hollestelle op een 'houden'-advies. 

 • Meer over de tegenaanval van Goldman Sachs op ABN Amro

  Aan de koers van Nyrstar vandaag valt het niet af te lezen, maar vanuit Londen herhaalde Goldman Sachs zijn krachtig koopadvies voor Nyrstar. 'De markt geeft te veel aandacht aan de huidige stand van de balans, en zo ontstaat er een koopkans die zal uitkomen naarmate de zorgen wegebben en de schuldratio van Nyrstar daalt.'

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Takeda loopt Britse blauwtje met Tigenix' sterproduct

  Mocht Tigenix op 26 juli niet geruisloos van de Brusselse beurs verdwenen zijn, dan zou het aandeel ongetwijfeld een klap gekregen hebben. Takeda, de Japanse overnemer van de biotechgroep, loopt namelijk waarschijnlijk in het Verenigd Koninkrijk een blauwtje met Tigenix' sterproduct Alofisel. 

 • Elia gooit zich op blockchain

  Meer uitleg? Hierheen!

 • Umicore slaat munt uit koopadvies

  De grootste stijger in de Bel20 is Umicore . De materialengroep stond na een forse rally sinds niet helemaal overtuigende halfjaarcijfers wat onder druk, maar die terugval grijpt Investec nu aan om het advies te verhogen van 'houden' naar 'kopen'. Het koersdoel gaat wel licht lager, naar 52,50 euro. 

  Argenx doet de stevige sprong van woensdag nog eens dunnetjes over met een klim van 1,8 procent naar 79,40 euro. De biotechnologiegroep blijft zo munt slaan uit de deal met de Amerikaanse reus AbbVie rond ARGX-115, een potentieel middel om het immuunsysteem te stimuleren om kankercellen aan te vallen. 

  AbbVie licht nu de optie om de klinische testen en - potentiële - commercialisering van ARGX-115 voor hun rekening te nemen. Als het onderzoek positieve resultaten oplevert en uitmondt in de commercialisering van het geneesmiddel, kan dat Argenx tot 625 miljoen dollar opleveren via mijlpaalbetalingen en royalty's

 • Europese groei koelt niet langer af

  De sterke prestatie van de Duitse economie in de lente was al een opsteker, nu zijn er ook steeds meer signalen dat de verzwakking van de Europese groei dit voorjaar deze zomer een halt is toegeroepen. 

  De belangrijkste vinger aan de pols van de eurozone, de rondvraag van onderzoeksbureau Markit bij een paar duizend aankoopdirecteuren, wijst er op dat de vertraging minstens een halt is toegeroepen. De PMI-index van Markit verstevigde in augustus een fractie, van 54,3 naar 54,4 punten. 

  'De Europese economie is op weg naar een degelijke tweede jaarhelft, met zo'n 0,4 procent groei op kwartaalbasis', denkt ING-econooom Bert Colijn. Toch merkt hij op dat de groei waarschijnlijk vooral van kernlanden als Frankrijk en Duitsland komt, wat suggereert dat de periferie zwakker presteerde. 

 • ECB: exit Weidmann?

  Volgens de Duitse krant Handelsblatt verandert Berlijn het geweer van schouder. En zou kanselier Merkel bij de Europese jobcarrousel voluit gaan voor die van Commissievoorzitter. En daarmee lijkt huidig Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann plots een stuk minder kans te maken.

 • IBA: '100 procent marktaandeel'

  Een opsteker voor IBA: de Waals-Brabanders moesten afgelopen halfjaar niet langer toezien hoe de Amerikaanse rivaal Varian contracten voor hun neus wegkaapte. 'In het eerste halfjaar zijn wereldwijd slechts vijf nieuwe contracten afgesloten. Die heeft IBA allemaal binnengehaald', luidt het trots in het halfjaarbericht

 • Belegger twijfelt aan spurttalent IBA

  De opvallendste daler op het Brussels koersenbord is dus IBA , met een klap van 6,4 procent naar 20,64 euro. Olivier Legrain, CEO van de specialist in protontherapie voor kankerbestrijding, belooft een spurt om het dieprode eerste halfjaar goed te maken. Maar het moge duidelijk zijn: niet iedereen is overtuigd van het spurttalent bij IBA.

  Niet iedereen heet Usain Bolt

  KBC Securities-analisten Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs erkennen dat er na een teleurstellend eerste halfjaar wel veel druk komt te liggen op het tweede halfjaar, maar gunnen IBA het voordeel van de twijfel. Het advies blijft 'bijkopen', met een koersdoel van 23,50 euro.  

 • Bel20 start vlak

  De openingsbel. De Bel20 start met een bescheiden winst van 0,2 procent naar 3.879 punten. Beleggers lijken duidelijk niet overtuigd dat IBA met de beloofde spurt in de tweede jaarhelft de in de eerste opgelopen schade kan goedmaken: het aandeel duikt na de recente remonte 7 procent lager naar 20,50 euro. Omgekeerd bij Kinepolis : de bioscoopuitbater die recent zijn beurskoers zag afbrokkelen gaat na het relatief bemoedigende halfjaarrapport 2 procent hoger naar 52,90 euro. 

 • Goldman Sachs breekt lans voor Nyrstar

  Gisteren kende Nyrstar een rotdag door een bijzonder kritisch rapport van de überbear in het aandeel, ABN AMRO. Vandaag gaat Goldman Sachs, de überbull van de zinkverwerker, in de tegenaanval. Analist Eugene King handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 7,50 euro. 

  De analist noemt ABN AMRO niet bij naam maar stelt dat de zorgen over de balans overtrokken zijn, als gevolg van 'misvattingen over de voorafbetalingen van metaal' (metal prepays). HIj blijft waarde zien in het aandeel,om drie redenen:

  1. De zorgen over de balans zijn overdreven. 'Niet zozeer de zwakte van de balans wakker de onrust aan, wel de relatieve complexiteit van die balans'. 
  2. De huidige voorwaarden voor zinksmelters zijn onhoudbaar laag, vanaf 2019 zou er beterschap moeten komen
  3. Het recente halfjaarrapport gaf aan dat de fundamentals aan het verbeteren zijn, met betere cashgeneratie. 
 • Euronav verkoopt Suezmax-tanker

  Temidden de zware crisis die de sector doormaakt zet Euronav de verjonging van zijn vloot onverdroten voort. De tankerrederij verkoopt de 20 jaar oude Suezmax-tanker Cap Romuald voor 10,6 miljoen dollar. De verkoop levert dit kwartaal een meerwaarde op van ongeveer 9 miljoen dollar. 

  Euronav is al een tijdje bezig met relatief oude supertankers te verkopen en te vervangen door jongere schepen, die beter gewapend zijn voor de nieuwe, strengere milieuvoorschriften voor de sector. De rederij spekt met de verkoop van grotendeels afgeschreven schepen de al royale cashbuffer, wat handig is om de diepe crisis in de sector uit te zweten en waar mogelijk tegen interessante prijzen toe te slaan. 

 • Qrf: quid dividend?

  Wankelt het laatste houvast voor de belegger in Qrf , de naar een diepterecord weggeleden specialist in retailvastgoed? In een gesprek met De Tijd laat CEO Anneleen Desmyter zich niet uit over het dividend. KBC Securities argumenteerde eerder deze week dat gelet op op de druk op de huurprijzen en de nood aan investeringen in de Bpost-sites in Leuven en Antwerpen het dividend over boekjaar 2019 niet langer 'gedekt' is door de courante winst. 

 • Meer tekst en uitleg bij het rapport van Kinepolis ...

  ... leest u via deze link

 • Handelsconflict: curb your enthousiasm

  De meeste Aziatische beurzen noteren bescheiden lager. Ook de Europese beurzen lijkt een lagere opening te wachten, nu de hoop op een ontspanning in de Chinees-Amerikaanse handelsrelaties iets te voorbarig bleek. 

 • VW verstoort nu ook het weer in Mexico

  Alsof de milieu-impact van sjoemeldiesel niet volstaat, blijkt volgens Financial Times Volkswagen nu ook nog eens het weer in Mexico te controleren. Volgens de lokale boeren veroorzaakte de autobouwer met zijn hagelwerende kanonnen in de fabriek van Puebla, na Wolfsburg de grootste VW-site ter wereld, droogte. VW belooft beterschap en zal de kanonnen minder intensief te gebruiken. 

 • Mevrouw Watanabe verbrandt zich aan meneer Erdogan

  Niet alleen grote beleggers scheurden hun broek aan beleggingen in Turkse lira. Ook mevrouw Watanabe, de archetypische Japanse huisvrouw die met strakke hand het gezinsbudget beheert, liet zich verleiden tot 'Uribashi'-obligaties in Turkse lira. Dat schrijft The Wall Street Journal deze ochtend in een bijzonder lezenswaardig stuk

 • Voor Kinepolis was de lente te zonnig en te voetbalgek

  Ook de halfjaarcijfers van Kinepolis zijn er. De bioscoopgroep krikte de omzet met 38 procent op tot 222 miljoen euro, in lijn met de prognoses van Degroof Petercam (218 miljoen) en ING (220 miljoen). 

  De omzet kreeg vooral een boost door overnames: in de eerste plaats de grote deal in Canada (Landmark) eind vorig jaar, plus de overname van de NH Bioscopen in Nederland. E

  De voetbalgekte in Frankrijk woog op de bezoekersaantallen van Kinepolis op die belangrijke markt. ©REUTERS

  Elders hadden de bezoekersaantallen en dus ook de omzet te lijden onder de té zomerse lente vanaf mei, de voetbalgekte rond het WK in kernmarkten België en Frankrijk en het niet bijster inspirerende filmaanbod. In België en Frankrijk liep het aantal bezoekers afgelopen kwartaal met respectievelijk 2 en 10 procent terug, louter over het tweede kwartaal was dat zelfs 12 en 15 procent. 

  De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met een groei van 18 procent tot 52 miljoen - eveneens grosso modo in lijn met de verwachtingen - minder sterk dan de omzet, omdat Landmark met een lagere omzet per bezoeker minder rendabel is dan de bestaande Kinepolis-bioscopen. 

  Netto steeg de winst met een vijfde tot 18,9 miljoen euro. 

 • IBA blijft bij belofte voor winst over heel 2018

  IBA dook over het eerste halfjaar stevig in het rood, maar handhaaft de belofte om over heel 2018 bedrijfs- en nettowinst te boeken.

  De wereldmarktleider in protontherapie donderde het voorbije jaar via vier winstwaarschuwingen spectaculair van zijn piëdestal donderde. De naschokken lieten zich duidelijk voelen in een beroerd eerste halfjaar. De omzet tuimelde bijna een kwart tot 114,7 miljoen.

  Olivier Legrain, CEO van IBA ©BELGA

  En dat wreekt zich in een business die onder meer met een leger recente aanwervingen op de groei van de voorbije jaren voorzien was: het bedrijfsresultaat kleurde 4,5 miljoen in het rood, tegenover 1,9 miljoen winst in de eerste helft van 2017. Netto diepte het verlies uit van 4,7 naar 7 miljoen euro. 

  Toch blijft CEO Olivier Legrain dus rekenen op winst over heel 2018. 'Dit dankzij een sterke tweede jaarhelft, inclusief recent getekende projecten die nog op financiering wachten, een sterke pijplijn aan projecten op korte termijn en vijf installaties (van protontherapiecentra voor de bestrijding van kanker, red.) die dit halfjaar van start gaan'. 

Meer uit Markten Live

Tijd Connect