Google en IBM geven Wall Street een zetje

Wall Street zette z'n hausse op kousenvoeten voort met een Dow Jones die een nieuw hoogtepunt sinds oktober 2007 liet optekenen. Met dank aan de IT-reuzen Google en IBM en de - tijdelijke - eliminatie van het schuldenplafond.

De Dow Jones sloot 0,5 procent hoger op 13.779 punten, voor Nasdaq er 0,3 procent winst tot 3.153 punten. De S&P500 moest het daarentegen met een minieme winst stellen. Het verschil zit hem in de IT-reuzen. IBM is met voorsprong de zwaarst wegende component in de Dow Jones, terwijl Google één van de richtinggevende aandelen is in de Nasdaq. Maar de twee spelen een minder prominente rol in de S&P500.

Google koerste 5,5 procent hoger op 741,50 dollar. De internetreus pakte dinsdag nabeurs uit met sterke resultaten over het vierde kwartaal. Wall Street toont zich vooral tevreden over de mobiele advertentie-inkomsten - de munt die Google weet te slaan uit elke advertentie die surfers van op hun smartphone in plaats van hun computer aanklikken. Daar lijkt de forse terugval van de gemiddelde inkomsten gestelpt. 

De prestatie van het goede 14 jaar oude Google is indrukwekkend, maar minstens even straf is hoe het 101 jaar oude IBM zichzelf continu weer weet uit te vinden in een snel veranderende technologiewereld. Voor 2013 voorspelt 'Big Blue' weer een winststijging met meer dan 10 procent, het elfde opeenvolgende jaar met zo'n groei. De wereldmarktleider in informaticadiensten lijkt vooral garen te spinnen bij de groeiende vraag naar advies over cloud computing, waarbij steeds meer bedrijven niet langer gegevens op eigen servers maar online opslaan en de nodige software in functie van de noden 'van op afstand' opvragen. IBM ging 4,4 procent hoger naar 204,72 dollar.

Dankzij sterkhouder IBM zit de Dow Jones weer op een hoogtepunt sinds oktober 2007 en is de grens van 14.000 punten weer in zicht. Niet alleen de relatief meevallende resultaten droegen bij aan die prima stemming.

Beleggers zijn ook gerustgesteld over een nieuw compromis dat in de maak lijkt over het schuldenplafond. Dat plafond zou even 'opgeschort' worden door de politici op Capitol Hill om tegen half mei een compromis uit te werken. Het Huis keurde de maatregel woensdag al goed, de Senaat volgt normaal gezien volgende week. Niet bepaald een langetermijnoplossing dus, maar voorlopig heeft Wall Street - sowieso niet geroemd om zijn langetermijnfilosofie - daar vrede mee.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud