1. Markten Live
 2. Live blog

Goudhaantje katapulteert Galapagos naar record

De Brusselse beurs won terrein dankzij de tijgersprong van Galapagos na cruciaal onderzoeksnieuws over zijn blockbuster reumamiddel. De olieprijs steeg voor het eerst sinds mei boven 80 dollar per vat.
 • Morgen: Dag van het rentebesluit

  We ronden hier af, bedankt voor het lezen.

  Morgen is het Dag van het rentebesluit. Naast de Europese Centrale Bank en Bank of England is het vooral uitkijken naar het besluit van de Turkse centrale bank.

  De agenda van morgen:

  Eurozone:
  - Europese Centrale Bank: rentebesluit, 13.45 uur

  Turkije:
  - Turkse centrale bank: rentebesluit, 13 uur

  Verenigd Koninkrijk:
  - Bank of England: rentebesluit, 13 uur

  Verenigde Staten:
  - Inflatie augustus, 14.30 uur

 • Woningverkoop doet Immobel fors groeien

  De meerverkoop van huizen in België, Luxemburg en Polen deden de omzet van Immobel in de eerste jaarhelft met 77 procent stijgen tot 97,7 miljoen euro.

  De nettowinst steeg eveneens fors van 5,3 miljoen naar 15 miljoen euro.

  De vastgoedontwikkelaar herhaalt de ambitie om dit jaar het dividend met 10 procent op te krikken.

 • Grootste stijgers en dalers

  Galapagos           +17,52%
  Mithra                 +7,56%
  Hamon                +4,73%
  Nyrstar               +4,30%
  Thrombogenics    +3,79%

   

  Immobel           -1,58%
  Care Property   -1,82%
  Greenyard        -2,30%
  Melexis             -3,02%
  Connect Group -6,56%

 • Brussel eindigt 0,6 procent hoger

  De Europese Stoxx 600 won 0,4 procent.

  Wall Street na ruim twee uur handel 0,6 procent hoger. Nasdaq verliest onder druk van Apple (-0,6%) een half procent.

 • Adyen even groot als ABN AMRO

  Het onlinebetaalbedrijf schoot vandaag omhoog tot 734 euro. Dat brengt de beurswaarde op 21,6 miljard euro.

  Dat is even veel als de waarde van ABN AMRO dat in 1991 ontstond uit de fusie van Algemene Bank Nederland (ABN) en AMRO Bank (zelf het resultaat van de fusie van Amsterdamsche Bank en Rotterdamsche Bank in de jaren '60).

  Adyen bestaat nog maar twaalf jaar en ging in juni naar de beurs. Sindsdien ging de koers maal drie. Het bedrijf telt 700 werknemers versus 21.000 bij ABN AMRO - voor de financiële crisis waren dat er 110.000.

 • Olieprijs stijgt boven 80 dollar

  De sterke daling van de Amerikaanse olievoorraden heeft de prijs van Brent-olie voor het eerst sinds 22 mei boven 80 dollar per vat doen stijgen. De Amerikaanse voorraden zakten vorige week met 5,3 miljoen vaten. Analisten hadden een vermindering met slechts 2 miljoen vaten voorspeld.

 • Transics-eigenaar onderuit na winstalarm

  Wall Street  stabiliseert rond het slot van gisteren.

  Wabco  daarentegen krijgt een tik van bijna 7 procent. De specialist in elektronische rem-, stabiliteits-, ophangings- en transmissiesystemen voor vrachtwagens meldde voorbeurs dat het last heeft van de geopolitieke spanningen en de wisselkoersschommelingen die daarmee gepaard gaan.

  'De productie van bussen en trucks in China zal in de tweede jaarhelft met 30 procent vertragen. Over heel 2018 zal er tegenover vorig jaar een daling van 11 procent zijn. Bovendien vertraagt ook de vraag in Rusland en Turkije.' De voornaamste klanten van Wabco's producten zijn truckbouwers als Daimler, Cummins, Paccar en Volvo.

  Door de slechtere marktomgeving ziet het bedrijf dat in 2014 de Belgische navigatiespecialist Transics overnam zich genoodzaakt zijn ambities in te perken. Wabco mikt nog altijd op 7,10 à 7,40 dollar winst per aandeel, maar het uiteindelijke cijfer zal aan de onderkant van de vork zijn. Om binnen de vork te blijven voert het management kostenbesparingen door.

  Midden juli, bij de publicatie van de tweedekwartaalcijfers, verhoogde Wabco nog zijn winstprognose van 6,95-7,45 dollar. De wisselkoersschommelingen zorgden wel voor een verlaging van de omzetprognose. In lokale munten ging de prognose weliswaar omhoog van 12-16 procent naar 13-16 procent.

  Wabco's aandeel piekte eind januari op 154,39 euro. Sindsdien verloor het een vijfde van zijn waarde. Vorig jaar zat het aandeel 17 procent in de lift. Sinds de beursgang midden 2007 ging de koers maal 2,5.

 • Galapagos - Analyse in zes vragen

  Via deze link, met dank aan collega Pieter Suy.

  Het aandeel staat 17 procent hoger op 104 euro. 

 • Daar is de volgende beursexit al: 2Valorise

  Think2Act Energy & Materials, een vehikel gelieerd aan hoofdaandeelhouder Philiep Van Eeckhout en CEO Filip Lesaffer, heeft 94 procent van 2Valorise overgenomen.

  Het lanceert een overnamebod tegen 6 euro per aandeel.

  Alle details leest u via deze link.

 • Wall Street licht hoger

  De Dow Jones  staat na tien minuten handel 0,1 procent hoger.

  Apple  gaat in de aanloop naar de lancering van zijn nieuwe iPhones 0,8 procent lager.

 • New York wipt over Londen als financieel epicentrum

  Dat blijkt uit de jongste Index Global Financial Centres die vandaag werd gepubliceerd door onderzoeksbureau Z/Yen en het China Development Institute.

  Ook Zürich, Frankfurt, Amsterdam, Wenen en Milaan zaten in de lift dankzij de onzekerheid over de voorwaarden van de Britse exit uit de Europese Unie.

  De beurs van New York in Manhattan. ©AFP

 • Titel van de dag

  ... komt van Bloomberg: Canadian Weed Stocks Might Be Too High

 • Wall Street naar vlakke opening

  De futures tonen weinig tot geen beweging. De handelsvete tussen de VS en China blijft op het gemoed van beleggers wegen.

  China liet de Wereldhandelsorganisatie (WTO) weten dat ze voor 7 miljard dollar aan sancties wou opleggen aan de VS als vergelding voor het gedrag van Washington, dat zich niet aan de regels houdt. President Trump zei dan weer aan journalisten dat de VS een harde houding zouden aannemen tegenover China.

  Apple gaat in de voorbeurshandel 0,4 procent hoger in de aanloop naar het lanceringsevent van naar verwachting drie nieuwe iPhones.

 • Stevige koerswinst voor Fiat Chrysler

  De Italiaans-Amerikaanse autobouwer Fiat Chrysler Automobiles is een van de goed presterende aandelen in Milaan. Volgens Bloomberg hoopt FCA meer dan 7 miljard te puren uit de verkoop van onderdelenproducent Magneti Marelli aan KKR. De private equity-gigant is al actief in auto-onderdelen sinds de overname eind 2016 van Calsonic Kansei. Verkoper was toen Nissan Motor.

 • Europese winsten verdwenen

  Kort na de middag zijn de kleine winst in Europa verdwenen. De EuroStoxx50 noteert 0,1 procent lager. De Bel20 houdt nog een klein winstje vast.

  De Amerikaanse futures kleuren heel lichtjes rood. Beleggers kijken uit naar het Beige Book, dat om 20 uur Belgische tijd wordt gepubliceerd.

 • Mithra flink hoger

  Bij de hervatting van de handel schoot het aandeel Mithra zowat 8 procent hoger. Intussen is de winst iets teruggevallen. De koers blijft wel onder de piek van 37,45 euro die op 21 mei werd aangetikt.

 • Motorprobleem A350 weegt op Rolls-Royce

  De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce kreeg vandaag de grootste klap in meer dan een jaar nadat een A350 van Iberia een noodlanding moest maken wegens problemen met een van de motoren. Intussen is het verlies wel gemilderd.

  De kapitein van de Iberia-vlucht van New York naar Madrid zag zich wegens een motorprobleem verplicht anderhalf uur na het opstijgen een noodlanding te maken in Boston. Het toestel kon veilig landen en ingenieurs zijn het probleem aan het onderzoeken.

  Rolls-Royce maakt de Trent XWB-motor exclusief voor de A350. Beleggers vrezen nu dat de problemen die er eerder waren met het Trent 1000-model dat Rolls-Royce maakte voor de Boeing 787, opnieuw zullen opduiken. Volgens het Britse bedrijf is de nieuwe motor echter gebaseerd op een andere architectuur.

  Een Airbus A350-900 van Singapore Airlines ©REUTERS

 • 'ECB gaat groeiramingen verlagen'

  De ECB zal haar ramingen voor de economische groei in de eurozone bijstellen, vernam Bloomberg uit goede bron. De reden zijn de handelsspanningen, die op de buitenlandse vraag wegen. Vooral vanuit de VS en Turkije is er minder vraag naar Europese producten.

  De slechtere vooruitzichten komen op een slecht moment voor de ECB, die zich opmaakt om haar stimulus af te bouwen, merkt Bloomberg op. Maar de aanpassingen zullen wellicht niet zo groot zijn dat ze die plannen kunnen doen ontsporen.

  Eerder vandaag bleek trouwens dat de industriële productie in de eurozone in juli met 0,8 procent is gedaald tegenover voorgaande maand. Economen hadden slechts een daling met 0,5 procent verwacht.

  ©AFP

 • Notering Mithra wordt straks hervat

  Om 12.30 uur wordt de notering van Mithra hervat, laat de FSMA weten. Het bedrijf gaf intussen meer informatie vrij rond het licentie-akkoord met Gedeon Richter voor de anticonceptiepil Estelle.

 • Koersdoel TINC omhoog bij Degroof Petercam

  De jaarresultaten van TINC en de uitkering aan de aandeelhouders waren grotendeels zoals analist Bart Jooris van Degroof Petercam had verwacht. Hij heeft echter zijn waarderingsmodel aangepast en dat brengt hem ertoe zijn koersdoel op te trekken van 13 tot 14 euro. Zijn rating voor het infrastructuurfonds blijft 'bijkopen'.

 • Nieuwe dieptepunten voor Econocom en AB InBev

  Aan de koersdaling van twee Brusselse aandelen lijkt maar geen einde te komen. Econocom verliest vandaag opnieuw bijna 6 procent en noteert nu op het laagste peil sinds midden november 2014. Econocom stuurde in juli een omzetwaarschuwing uit en zakte over de eerste jaarhelft licht in het rood. Het IT-dienstenbedrijf, ooit een beleggerslieveling, is alle krediet kwijt.

  Ook voor AB InBev lijkt het einde nog niet in zicht. Berenberg waarschuwde gisteren voor een moeilijk 2019 voor de hele biersector, omdat grondstoffen en energie fors duurder zijn geworden en het niet gemakkelijk zal zijn die hogere kosten door te rekenen aan de consumenten. Een aandeel AB InBev is nog iets meer dan 75 euro waard. Ook hier is het geleden van 2014 dat de koers nog zo laag stond.

 • Degroof Petercam verhoogt koersdoel Galapagos

  Degroof Petercam krikt na de sterke onderzoeksupdate het koersdoel voor Galapagos  op van 110 naar 125 euro, het advies blijft logischerwijs 'kopen'. 

  'Deze sterke resultaten onderstrepen de sterke concurrentiële positie van het middel van Galapagos en Gilead en rechtvaardigen verdere een verdere verhoging van onze ramingen. Op basis van het veiligheidsprofiel van filgotinib verhogen we de waarschijnlijkheid dat het reuma-onderzoek een succes wordt van 75 naar 85 procent. Inclusief het potentieel om filgotinib voor nog meer onderzoeken in te zetten, ligt het koersdoel nu op 125 euro', schrijft analiste Stéphanie Put.

  De analiste voegt er nog aan toe dat de sterke resultaten geruchten over een potentieel bod van Gilead op Galapagos weer nieuw leven kunnen inblazen. 'Herinner u dat Galapagos 20 à 30 procent royalties kan opstrijken, plus meer dan 1 miljard dollar mijlpaalbetalingen. Met een potentiële blockbuster in handen, lijkt het ons dat een overname voor Gilead financieel meer steek zou houden'. 

 • Ook de handel in 2Valorise is geschorst

  Naast Mithra is er - 'in afwachting van een persbericht - ook geen handel in 2Valorise , de biomassaspecialist die vorig jaar plots door beleggers herontdekt werd. Niet dat er anders zo'n frenetieke handel is: gisteren verwisseld welgeteld 12 stuks van eigenaar op de fixingmarkt. 

 • HAL koopt Boskalis bij

  HAL  , de holding van de Nederlandse familie van der Vorm, heeft gebruikt gemaakt van de koerszwakte van het aandeel Boskalis  om bij te kopen.

  ©HAL

  Dat leert het halfjaarverslag van de holding. Via het keuzedividend en inkopen op de beurs controleert HAL nu 37,77 procent van de baggeraar, goed 2 procentpunt meer dan de 35,71 procent eind 2018. Boskalis beleeft een moeilijk 2018, met een stevige winstwaarschuwing eerder dit jaar en een drastische herstructurering in de verlieslatend energiepoot. 

 • De spectaculaire waardevernietiging van Bayer

  Galapagos is een sprekend geval van creatie van aandeelhouderswaarde de jongste jaren. Omgekeerd zijn er even spectaculaire gevallen. Zo is Bayer sinds de even dure als controversiële overname van het Amerikaanse Monsanto een onwaarschijnlijke 28 miljard euro aandeelhouderswaarde verloren. Zeker nu de Duitse chemiereus monsterboetes boven het hoofd hangen rond Roundup. 

 • Meer informatie bij de Mithra-deal

  Mithra heeft net extra informatie online gezet over de aangekondigde deal met het Hongaarse Gedeon Richter rond de verdeling van anticonceptiemiddel Estelle in Europa en Rusland. De belangrijkste slide van de Powerpoint lijkt nummer 9 te zijn, met de licentievoorwaarden.

  En de boodschap dat Mithra 'getrapte' licentie-inkomsten ontvangt die stijgen naarmate verkoop succesvoller is, van 'high single digits' tot 'substantial double digits'. Echt kristalhelder kun je dat niet noemen, maar vrij vertaald ramen we dus (heel) grofweg dat Mithra tussen de 8 à 9 procent en de 15 procent licenties zal opstrijken. 

  Het is nog even afwachten wanneer na deze - niet zo duidelijke - verduidelijking de handel in het aandeel hervat wordt.  

  ©Mithra

 • Galapagos in één trek 700 miljoen meer waard

  Met de tijgersprong van vandaag is het aandeel Galapagos in één trek zo'n 700 miljoen euro meer waard. Beleggers waarderen de Belgisch-Nederlandse biotechreus nu op 5,24 miljard euro. Daarmee heeft de groep vlotjes de kaap van 5 miljard teruggewonnen.

  Dat was al het geval in augustus, maar daarna was er door het mindere beursklimaat en een niet geheel overtuigende onderzoeksupdate rond de ziekte van Bechterew even een barstje gekomen in het optimisme.

 • KBC Securities geeft Mithra koopadvies

  Mithra liet vanmorgen weten een licentie- en toeleveringsovereenkomst met een looptijd van 20 jaar te hebben afgesloten met Gedeon Richter rond de anticonceptiepil Estelle voor Europa en Rusland. Gedeon Richter is al actief in de domeinen gynaecologie en contraceptiva en is een belangrijke speler in West-Europa met een commerciële structuur die klaarstaat om Estelle vanaf 2020 te verkopen.

  Analisten Sandra Cauwenberghs en Lenny Van Steenhuyse gaan ervan uit dat het Fase 3 onderzoek rond Estelle dat momenteel in de VS/Canada in het eerste kwartaal van 2019 ook positieve resultaten zal opleveren. Samen met het goede nieuws van vandaag brengt dat het ertoe hun advies op te trekken van ‘bijkopen’ naar ‘kopen’. Hun koersdoel laten ze op 37,5 euro staan.

 • Galapagos schiet hoger

  Er is een koers gevormd voor Galapagos en het aandeel schiet bij opening zowat 17 procent hoger. Daarmee krijgt de Bel20 een stevige push en hijst de index zich op het niveau van de buurlanden.

 • Goed nieuws voor reumamiddel Galapagos

  Galapagos kwam dinsdagavond met belangrijk nieuws rond zijn potentiële blockbuster filgotinib. In de Fase 3-studie Finch 2 rond reuma werden alle belangrijke onderzoeksdoelen gehaald. In de dosering van 200 mg zorgde filgotinib bij bijna 70 procent van de patiënten voor 20 procent verbetering van de scores, bij 45 procent voor 50 procent verbetering en bij 32 procent voor 70 procent verbetering. Het middel werd bovendien goed verdragen.

  Belangrijk is dat filgotinib patiënten blijkt te helpen voor wie andere, bestaande geneesmiddelen geen verlichting brachten.  

 • Licht positieve start in Europa

  Zoals verwacht openen de Europese beurzen lichtjes hoger. De EuroStoxx50 noteert 0,1 procent in de plus. De Bel20 blijft rond zijn slotstand van dinsdagavond hangen, maar dat is maar schijn: het is wachten op een koers voor Galapagos , dat dinsdagavond met cruciaal nieuws kwam.

 • Notering Mithra opgeschort

  De notering van Mithra is opgeschort, laat de FSMA weten. Mithra meldde vanmorgen een belangrijke licentie-overeenkomst te hebben afgesloten voor zijn anticonceptiepil Estelle. Daar zou nu nog bijkomende informatie bij worden gegeven. 

 • Matig halfjaar voor Inditex

  Inditex , de kledinggroep boven Zara, Massimo Dutti en Oysho, zag de omzet in het eerste halfjaar met 3 procent stijgen tot 12 miljard euro. Op vergelijkbare basis bedroeg de groei 4 procent, wat het zwakste tempo in vier jaar is. Inditex had last van ongunstige weersomstandigheden, negatieve wisselkoerseffecten en de concurrentie van onlinewinkels.

  De nettowinst kwam 3 procent hoger uit op 1,41 miljard euro. Aandeelhouders krijgen een interimdividend van 0,375 euro per aandeel.

  Voor de tweede jaarhelft verwacht de groep dat de vergelijkbare omzetgroei tussen 4 en 6 procent zal uitkomen.

  ©REUTERS

 • Olieprijs in de lift

  De prijs van een vat aardolie gaat hoger door krimpende voorraden en een tragere productiegroei in de VS. Ook Florence zorgt voor onrust omdat de orkaan de bevoorrading zou kunnen onderbreken. Florence is nu op weg naar North Carolina.

 • Naar hogere start in Europa

  De Europese beurzen gaan een licht hogere opening tegemoet. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,3 procent in de plus. Wall Street sloot dinsdag positief, maar de Aziatische beurzen hadden het eerder vandaag moeilijk door de felle handelsretoriek. De evolutie van de handelsbesprekingen tussen de VS en China blijft dan ook wereldwijd de gemoederen beroeren.

 • TINC verwent aandeelhouder

  Het infrastructuurfonds TINC legt over het boekjaar 2017/18 sterke resultaten voor. De nettowinst komt circa 80 procent hoger uit op 19,3 miljoen euro. Dat is enerzijds te danken aan de groei van de portefeuille, anderzijds aan eenmalige effecten. De bedrijfswinst verbetert met 56 procent tot 17 miljoen euro.

  Mede dankzij de kapitaalverhoging van maart, die 77,7 miljoen euro opbracht, beschikte TINC op het einde van het boekjaar over 75,7 miljoen euro aan liquide middelen voor verdere investeringen.

  De aandeelhouders worden dubbel beloond. In totaal krijgen ze 0,49 euro per aandeel, een bedrag dat uiteenvalt in een kapitaalvermindering van 0,46 euro per aandeel en een dividend van 0,03 euro. Het nettorendement bedraagt hiermee 4,01 procent.

 • Van de Velde moet op zoek naar financieel directeur

  Bart Rabaey stopt na drie jaar als CFO van de lingeriegroep Van de Velde . Hij gaat ‘een nieuwe professionele uitdaging’ aan, aldus een persbericht. Volgens Van de Velde gebeurt het vertrek in de beste verstandhouding en is de zoektocht naar een opvolger opgestart. Rabaey blijft nog tot ten laatste 31 december op post.

  ‘We danken Bart voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het bedrijf in het bijzonder bij het definiëren en implementeren van het strategisch plan en het stroomlijnen van onze rapportering en bedrijfsprocessen in uitdagende omstandigheden’, zegt topman Erwin Van Laethem nog in het persbericht.

 • Mithra sluit belangrijke deal rond Estelle

  Het Luikse farmabedrijf Mithra heeft een licentie-akkoord gesloten met Gedeon Richter voor de anticonceptiepil Estelle in Europa en Rusland. Daarbij zal Richter het product onder een andere merknaam op de markt brengen.

  In het kader van de overeenkomst betaalt Richter een aanvangsbedrag van 35 miljoen euro. Later kunnen mijlpaalbetalingen van 20 miljoen euro volgen naarmate het goedkeuringsproces vordert. Tot slot zal Mithra ‘royalty’s’ krijgen eens de pil op de markt is.

 • Goedemorgen!

  De Aziatische beurzen vallen terug tot hun laagste peil in 14 maanden door toenemende zorgen over het handelsconflict tussen de VS en China. De twee landen bezondigden zich aan een nieuw rondje verbale dreigementen.

  De brede MSCI Asia-Pacific index (zonder Japan) verliest 0,3 procent en zakt daarmee tot het laagste niveau sinds juli 2017.

  China liet eerder vandaag de Wereldhandelsorganisatie (WTO) weten dat ze voor 7 miljard dollar aan sancties wou opleggen aan de VS als vergelding voor het gedrag van Washington, dat zich niet aan de regels houdt. President Trump zei dan weer aan journalisten dat de VS een harde houding zouden aannemen tegenover China.

  Donald Trump kondigt een harde houding tegenover China aan in het handelsconflict. ©EPA

Meer uit Markten Live

Tijd Connect