Advertentie

Greenyard Foods ster van de dag

Een berg ijzerertsen in Marandoo, West-Australië. ©AFP

De Europese beurzen presteerden maandag verdeeld. In Brussel schoot Greenyard Foods naar zijn hoogste koers in 15 jaar. Aanleiding zijn de details van de fusie tot een groentengigant. Nyrstar kruist de degens met activist Trafigura.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

 

17.45 uur: We laten het hierbij. Tot morgen!

17.41 uur: De Bel20 is 0,1 procent lager afgesloten. Het Brussels beursoverzicht leest u via deze link. Hier alvast de toppers en de floppers:

©rv

17.40 uur: Wall Street boekt momenteel een bescheiden winst. De Dow Jones koerst 0,1 procent hoger op 18.079 punten. Meer uitleg in het Wall Street-overzicht.

17.34 uur: We komen nog even terug op de stevige winstwaarschuwing van de Noorse bodemonderzoeker TGS. Wat zijn de vooruitzichten voor de toeleveranciers aan de oliesector? Collega Jasper Vekeman zocht het uit.

17.19 uur: Heeft het veel zin of Galapagos en Cardio 3 Biosciences een bijkomende notering op Nasdaq aanvragen? Collega Jan De Schamphelaere sprak met Belgen die actief zijn of waren op Nasdaq. Hier het resultaat.

16.59 uur: Mobistar herstelt met 3,3 procent. De voorbije anderhalve week kalfde de koers met meer dan 10 procent af. Nadat KPN zijn Belgische dochter BASE in de etalage heeft gezet, heeft Telenet de keuze uit een overname van die operator en, door middel van die koopinteresse, het afdwingen van een beter netwerkcontract met Mobistar.

16.44 uur: In de hoogste regionen van de Brusselse beurs vallen, naast Greenyard Foods , de biofarma-aandelen Galapagos  en Thrombogenics  op.   

Galapagos maakt eerstdaags de tussentijdse resultaten bekend van het Fase 2B-onderzoek naar zijn reumamiddel filgotinib. Waarna het onderzoek nog eens twaalf weken doorloopt - de reumabehandeling duurt 24 weken - tot in juli. Het onderzoek is van groot belang voor het Belgisch-Nederlandse biofarmabedrijf, want filgotinib – ook bekend onder de codenaam GLPG0634 – zou wel eens het goudhaantje van het Mechelse bedrijf kunnen worden.

Als de resultaten positief zijn, neemt partner AbbVie over voor het Fase 3-onderzoek. Als ook dat gunstig uitvalt, staat het Amerikaanse bedrijf ook verder in voor de lancering en commercialisering van het medicijn. Galapagos zal in dat geval royalties ontvangen op de verkoop van het reumamiddel.

Beleggers hebben de voorbije maanden een stevig voorschot genomen op de bekendmaking van de resultaten. Het aandeel steeg dit jaar al met 52 procent. Over 2014 stabiliseerde de koers rond 15,5 euro.

16.36 uur: Ook S&P stelt zich vragen over de toekomst van mijnbouwbedrijven als BHP Billiton  en Rio Tinto . Aanleiding is de kelderende prijs van het ijzererts.  

©S&P


 

 

 

 

 

16.21 uur: Op de beurs van Amsterdam zit KPN in de lift na de adviesverhoging van Bank of America Merrill Lynch tot kopen. De analisten vreesden voor een 'destructieve intrede' van Tele2 op de Nederlandse markt. Maar het management van het Zweedse telecombedrijf liet weten dat het een graduele lancering verkiest.

Ondertussen hebben KPN en sectorgenoten hun prijzen verlaagd, wat het risico op een klantenvlucht naar Tele2 beperkt. Het beurshuis verwacht de komende kwartalen goede resultaten van KPN. Op 30 april lost het bedrijf zijn eerstekwartaalcijfers.

16.00 uur: Het zijn de technologiewaarden die Wall Street op sleeptouw nemen; de technologiezware Nasdaq-index  toont de grootste winst. Qualcomm zit in de lift door de intrede van een aandeelhoudersactivist die de verkoop van de chipafdeling eist (zie 14u21).

En Netflix  profiteert van een koopadvies van een adviesverhoging bij UBS. Apple ontving volgens de eerste schattingen afgelopen weekend 1 miljoen voorbestellingen voor zijn Apple Watch. Het is wachten op het officiële cijfer van Apple. De officiële verkoop start op 24 april. 

15.47 uur: Heineken lijkt dichtbij een overname van het Sloveense Pivovarna Laško. Dit meldt de lokale krant Poslovni dnevnik Finance op basis van goedgeplaatste bronnen. 

Heineken zelf gaf enkele weken geleden al aan interesse te hebben in de Sloveense brouwer. Een woordvoerster van Heineken noemt Pivovarna Laško een 'aantrekkelijk toevoeging aan de portefeuille', wat ook de reden is dat Heineken aan het biedingsproces deelneemt.

 Verder stelde de woordvoerster aan ABM Financial News dat er vandaag een mijlpaal is behaald met het biedingsproces, maar dat er nog 'enkele formaliteiten' moeten worden afgerond alvorens de uitkomst van het biedingsproces openbaar kan worden gemaakt.

15.45 uur:
Wall Street gaat tegen de verwachtingen in hoger: .

15.06 uur: Wall Street gaat lagere opening tegemoet. Aanleiding zijn het slechte cijfer uit China en de resultatenstroom die morgen op gang komt met cijfers van Intel, Johnson & Johnson, JPMorgan en Wells Fargo. Later deze week volgen onder meer Bank of America (woensdag), Citigroup en Goldman Sachs (donderdag) en General Electric (vrijdag). De dure dollar ondermijnt de winst van exporteurs en bedrijven met buitenlandse dochters, terwijl de goedkope olie de winst drukt van de oliemaatschappijen.

Beleggers met Belgische en Europese ondernemingen in portefeuille moeten nog even wachten op cijfers. Global Graphics publiceert vandaag nabeurs wel een trading update.

15.03 uur: Ondertussen in Athene:

* Greek government official dismisses speculation of early elections, says athens seeking deal with creditors - RTRS— Fabrizio Goria (@FGoria) April 13, 2015


14.21 uur:
Chipmaker Qualcomm  zit voorbeurs flink in de lift. Dat komt omdat aandeelhoudersactivist Jana Partners heeft zich voor meer dan 2 miljard dollar ingekocht bij het Amerikaanse bedrijf. Jana is op slag één van de grootste aandeelhouders en eist een opsplitsing van de chips en de patentlicenties - een idee dat Qualcomm zelf 15 jaar geleden lanceerde -, net als kostenbesparingen, een grotere inkoop van eigen aandelen en aanpassingen van de raad van bestuur en de lonen van de topmanagers.

13.57 uur: Rusland en Iran zijn begonnen aan een grootscheepse ruil. Daarbij levert Moskou Teheran graan, uitrusting en bouwmaterialen in ruil voor olie. De deal werd sinds begin 2014 onderhandeld en valt buiten de Westerse handelssancties. Rusland heeft zich in de gesprekken over het Iraanse atoomprogramma opgeworpen als een bondgenoot van Teheran.

Russia and Iran begin massive oil-for-goods deal read.bi/1PCIuf7... pic.twitter.com/Lxsn4FSHRO— BI FinanceGeverifieerd account (@clusterstock) 13 apr. 2015

13.43 uur: Leuk nieuws voor Pairi Daiza: het themapark krijgt in de nieuwe toeristische/groene Michelingids voor België drie sterren. En wordt prompt opgenomen in het lijstje met de 'incontournables' of niet te missen bezienswaardigheden van ons land.

©Michelin

13.16 uur: De Apple Watch werd lauw onthaald, maar het horloge ging in het eerste pre-orderweekend toch maar even 1 miljoen keer over de toonbank. Officieel start de verkoop op 24 april. Tegen dan zou Apple er 5 miljoen in stock moeten hebben, stellen sommige analisten.

#AppleWatch sees a 1-million order weekend, but most picked the cheapest option they could http://t.co/DpVEkbBK2I pic.twitter.com/fzXOIcT1RO— Barbara Kollmeyer (@bkollmeyer) April 13, 2015


12.28 uur:
Middagupdate. De Europese beurzen  gaan licht hoger. De Bel20  verliest licht terrein.

12.25 uur: De grondstofaandelen zijn de grootste verliezers, gemiddeld -0,9 procent. BHP Billiton , Antofagasta  , Rio Tinto en Anglo American  staan onder druk nadat vanmorgen is gebleken dat de Chinese import in maart met 12 procent is gedaald. Het bevestigt nog maar eens dat het groeiland vertraagt. Slecht nieuws voor de mijnbouwsector, want China is 's werelds grootste verbruiker van grondstoffen. 

Citigroup heeft de sector bovendien van zijn kooplijst gezet en op 'houden' gezet. Ook UBS heeft zijn verwachtingen tot 2019 verlaagd. Naast de tanende Chinese vraag naar ijzererts wijzen de analisten van Citigroup er op dat de grote mijnbouwgroepen meer ijzererts naar boven halen. Dat zal de prijs van ijzererts volgens Citigroup in het derde kwartaal onder 36 dollar per ton duwen. En de rest van het jaar zou de prijs onder 40 dollar blijven.

Citigroup heeft BHP, Glencore en Rio Tinto op 'houden' gezet. Anglo American en Vedanta krijgen een downgrade tot 'verkopen'. BHP valt van Citi's Europese favorietenlijst. Klik hier voor het volledige verhaal.

11.30 uur: Nobelprijswinnaar Gunter Grass is overleden.

#BREAKING German Nobel literature prize winner Gunter Grass dead: agency— Agence France-Presse (@AFP) April 13, 2015

11.23 uur: Even terug naar Nokia . Als de Finnen hun kaartenpoot verkopen, gaat dat in de oorlogskas om overnames te doen. Van sectorgenoot Alcatel-Lucent bijvoorbeeld. Het verklaart waarom het aandeel in Parijs flink aantrekt .

10.34 uur: Een goed draaiende onderneming kan maar één baas hebben. Dat weet Hein Deprez maar al te best. Bij Volkswagen duurt de strijd aan de top best zo kort mogelijk. Bij het extreemrechtse Front National in Frankrijk lijkt het pleit al beslecht. Dat is de insteek van ons ochtendoverzicht: klik hier.

10.23 uur: De grootste stijgers en dalers in Brussel , na ruim een uur handel: 

De grootste stijgers en dalers in Brussel na ruim een uur handel. ©Eris


 

 

10.03 uur: Nog in Amsterdam staat Aalberts Industries  onder druk. ING verlaagde zijn advies van 'kopen' naar 'houden', nadat het industrie-aandeel het koersdoel van 29,25 euro heeft bereikt. 'Hoewel het bedrijf operationeel heel goed presteert en de eindmarkten herstel tonen, noteert het aandeel boven zijn historische waarde.'

09.55 uur: TomTom  blijft profiteren van het bericht vrijdag dat Nokia  overweegt zijn navigatiekaarten te verkopen. Duitse autobouwers, Uber en private-equity worden als mogelijk geïnteresseerde partijen genoemd. 'Een verkoop zou van TomTom de enige onafhankelijke kaartenmaker maken. En dat zou de groei en de marges een boost kunnen geven', besluit ING-analist Marc Zwartsenburg. Hij behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 8,50 euro.

09.44 uur: De Europese aandelen  gaan licht lager, de obligaties blijven stijgen. En dus gaan de rentes verder omlaag.

#Germany's 10-year bond yields keep falling. Drops to 0.14% heading below zero. pic.twitter.com/R8Xtszq4yd— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) April 13, 2015


09.23 uur:
Meer uitleg over Greenyard leest u hier. Met een beurskoers van 18,22 euro noteert het aandeel op het hoogste peil in 15 jaar. Met het huidige aantal uitstaande aandelen, waarderen beleggers het bedrijf van Hein Deprez op 300 miljoen euro. Maar de facto is dat nu 800 miljoen euro, aangezien het aantal aandelen door de inbreng van Univeg, Peatinvest én de kapitaalinjectie van Gimv-XL van 16,5 naar 44,4 miljoen stuks zal stijgen. Bovendien beloven de grootaandeelhouders het percentage vrij verhandelbare aandelen (de free float) te vergroten. De geringe verhandelbaarheid van Greenyard zette sinds de beursintroductie in de late jaren negentig een rem op de beleggersinteresse. 

09.04 uur: Op de beurs van Oslo ziet TGS na de winstwaarschuwing (zie 08u45) een tiende van de beurswaarde in rook opgaan, terwijl in Frankfurt Volkswagen door de open machtsstrijd aan de top (zie 08u51) bijna 2 procent inlevert. 

09.01 uur: En we zijn vertrokken! De Bel20 temporiseert na de recente hoge vlucht even en laat 0,1 procent liggen. Greenyard , daarentegen, koerst 5 procent hoger nu de fusie met Univeg en Peatinvest tot wereldgroentengigant weer een stap dichterbij komt. 

08.57 uur: Het aandeelhouderschap van Greenyard zal er na de fusie met drie (zie post van 08u45) niet eenvoudiger op worden. En echt overzichtelijk is het nu al niet, overigens:

©RV

08.51 uur: Het is uitkijken hoe het aandeel Volkswagen vandaag in Frankfurt reageert op de machtsstrijd die er is uitgebroken bij de top van het bedrijf. Bij Europa's grootste autobouwer zaagt voorzitter Ferdinand Piëch openlijk aan de stoel van CEO Martin Winterkorn.

Voor VW-CEO Martin Winterkorn was het zondag 'business as usual': hij opende samen met kanselier Angela Merkel de Hannover Messe. ©REUTERS

08.45 uur: Een zoveelste winstwaarschuwing in de sector van de oliedienstenbedrijven. Dit keer van de Noorse bodemonderzoeker TGS, uitgerekend het bedrijf dat recent nog het best standhield in de geteisterde sector:

Winstwaarschuw. seismisch specialist #TGS, de beste performer op 12m. Verwacht sectorimpact https://t.co/hpQORbnqcA pic.twitter.com/GTuIkDKEno— Tom Simonts (@TSimonts) 13 april 2015

 

08.35 uur: Er zijn meer details over de voorgenomen 'ménage à trois' van de bedrijven van Hein Deprez tot één groentenreus. De aandeelhouders van het oude, beursgenoteerde Greenyard Foods krijgen 42 procent van de fusiegroep, blijkt nu:

©RV

08.19 uur: Er lijkt zich een interessante machtsstrijd te ontspinnen tussen zinksmelter Nyrstar  en diens nukkige aandeelhouder Trafigura. Die grondstoffenhandelaar eist twee zitjes op in de raad van bestuur van Nyrstar. Maar die laatste wil daar maar voor de helft in meegaan. De voordracht van Christopher Cox werd nog aanvaard, maar wel op voorwaarde dat hij een niet-uitvoerend mandaat krijgt zolang het belang van Trafigura in Nyrstar minstens 15 procent bedraagt. Een voorwaarde waar Trafigura mee instemde.

De andere bestuurder die Trafigura wilde binnenloodsen bij Nyrstar, Martyn Konig, vindt dan weer geen genade. Dat Trafigura hem als onafhankelijk bestuurder wil, terwijl hij nauwe banden heeft met de top van de grondstoffentrader, vormt een struikelsteen. Nyrstar wil Konig om die reden afblokken.

08.06 uur: Vastgoedvennootschap WDP  laat weten dat vermogensbeheerder BlackRock niet langer aandeelhouder is. BlackRock hield tot voor kort een belang van 3,01 procent aan, waardoor het verplicht was om zijn participatie te melden. Maar sinds 1 april heeft de vermogensbeheerder geen enkel aandeel WDP meer in portefeuille.

08.00 uur: Goeiemorgen! Het voornaamste nieuws van de ochtend kwam er in de vorm van de Chinese handelsbalans. Die was ontstellend zwak. De export daalde met 15 procent in vergelijking met een jaar eerder. De import daalde met 12,7 procent. Economen hadden wel rekening gehouden met een fikse daling van de import met 12 procent, maar voor de export hadden ze een stijging van zo'n 10 procent ingecalculeerd.

Dat dit nieuws niet leidde tot een paniekreactie op de beurzen, heeft alles te maken met de aankondiging van de Chinese overheid dat die de zwakke cijfers te lijf wil gaan met een verse batterij stimulusmaatregelen. Wat die precies zal inhouden, is evenwel nog niet duidelijk.

De zwakke cijfers zijn opnieuw een teken aan de wand dat de Chinese economische groei stevig aan het afkoelen is. Woensdag publiceert het land cijfers over die groei. Analisten verwachten een cijfer van 7 procent, wat zou neerkomen op het traagste groeiritme sinds het eerste kwartaal van 2009.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud