1. Markten Live
 2. Live blog
live

Greenyard incasseert nieuwe tik

De Europese beurzen sloten licht lager af. Steviger winst was er in Brussel voor Kinepolis, dankzij Londense fanmail, en Agfa, dankzij de snelle opmars van een activist. Qrf en Greenyard blijven onder druk staan.
 • Tot morgen!

  Het zit erop voor vandaag. De agenda van morgen:


  ECONOMIE/FINANCIEN
  Verenigde Staten:
  - Bruto binnenlands product tweede kwartaal (tweede raming) , 14.30 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Recticel: halfjaarresultaten, 7 uur
  - Spadel: halfjaarresultaten, 17.45 uur
  China:
  - BYD: resultaten tweede kwartaal
  Frankrijk:
  - Unibail-Rodamco: resultaten eerste halfjaar
  Luxemburg:
  - RTL Group: halfjaarresultaten, 8 uur
  Verenigde Staten:
  - Salesforce.com: resultaten tweede kwartaal 2018/2019, nabeurs

 • Stijgers en dalers

  De Europese beurzen sloten gemengd af. De Bel 20 verloor 0,1 procent tot 3816 punten.

  Grootste stijgers:

  - IBA: +4,6%

  - Agfa-Gevaert: +3,9%

  - EVS: +3%

  Grootste dalers:

  - Greenyard: -7,8%

  - Keyware: -4,6%

  - Asit Biotech: -4,4%

 • Wat op Wall Street gebeurt...

  leest u hier.

 • Coup de théâtre in de race om het ECB-voorzitterschap

  Volgens het persagentschap Bloomberg is er een nieuwe leider in de strijd om de opvolger van Mario Draghi. De wens van Angela Merkel om de voozitter van de Europese Commissie te leveren hypothekeert de kansen van Jens Weidmann, voorzitter van de Duitse centrale bank.

  De grootste kanshebber is nu de Fin Erkki Liikanen volgens deze infografiek.

 • Tiffany blinkt als een diamant

  De Amerikaanse juwelier Tiffany zit op rozen. Het bedrijf klopt de verwachtingen en trekt de winstvooruitzichten op. Beleggers reageren eerder lauw. Het aandeel stijgt 0,7 procent maar is sinds begin dit jaar al een kwart in waarde gegroeid.

  Tiffany heeft er een geslaagde omwenteling opzitten. Tot een jaar geleden moest de keten jaar na jaar omzetdalingen opbiechten. Daar is nu een einde aan gekomen. De omzet steeg in het tweede kwartaal met 7 procent aan constante wisselkoersen. Tiffany klopt daarmee de verwachting. Analisten gingen uit van een groei van 5,6 procent.

  De ommezwaai is een gevolg van een nieuwe strategie van CEO Alessandro Bogliolo. Hij stak het 181-jarige bedrijf met wortels in New York in een nieuw jasje. Jeugdigere reclame en opvallende producten wakkerden de interessen voor het juweliersbedrijf opnieuw aan. 

  Bogliolo is ook niet vies van stevige investeringen. Eerder deze maand maakt Tiffany bekend dat het twee procent van de globale omzet uittrekt om de iconische winkel op Fifth Avenue in New York te herontwerpen. Tiffany verwacht dat de werken in het laatste kwartaal van 2021 beëindigd zullen zijn. 

  Het bedrijf trekt de winstvooruitzichten voor 2018 op van 4,5-4,7 dollar per aandeel naar 4,65-4,8 dollar per aandeel. 

  De iconische winkel van Tiffany op Fifth Avenue in New York wordt in een nieuw jasje gestopt. ©Bloomberg

 • De rimpelingen van de VS-Mexicodeal ...

  zijn in de financiële markten te zien. Grote winnaars zijn mijnbedrijven die profiteren van de gestegen grondstoffenprijzen. De Europese mijnsector is de grootste stijger met 2 procent. Ook de autosector vaart wel bij de deal. Het akkoord maakt Amerikaanse invoerheffingen op Europese wagens minder waarschijnlijk. De sector wint 1,1 procent.

 • Vraagtekens over dividend Balta

  De conference call van tapijtgroep Balta deze ochtend heeft de vraagtekens van analisten allerminst kunnen wegwerken. ‘Ik vraag mij nu af of ze hun dividend nog kunnen behouden', stelt Nathalie Debruyne van Degroof Petercam.

  Meer hier

 • Trump schiet met scherp op Google

  President Trump heeft op Twitter zijn pijlen gericht op internetgigant Google. Hij zei dat de zoekmachine van Google 'fair news' over hem verbergt en enkel 'fake news' toont. Hij kondigde maatregelen aan.

  Het is niet de eerste keer dat Trump op Twitter tekeergaat tegen een beursgenoteerd bedrijf. Hij viseerde meermaals Amazon en diens eigenaar Jeff Bezos die tegelijk het medium The Washington Post in handen heeft. Die krant liet zich enkele keer kritisch uit over de president. Het aandeel van Googlemoeder Alphabet blijft er voorlopig rustig bij. 

 • Wall Street trapt positief af

  De S&P 500 en Nasdaq Composite openen opnieuw op recordhoogte. Ze winnen zowat 0,2 procent. 

 • Amerikaanse huizenmarkt koelt af

  De huizenprijzen in 20 Amerikaanse steden groeiden in juli aan het traagste tempo in twee jaar. De vraag hapert omdat woningen steeds minder betaalbaar worden.

  De Amerikaanse arbeidsmarkt presteert sterk en het consumentenvertrouwen is gestegen, toch hebben steeds meer mensen moeite om een huis aan te kopen. De hypotheekrente staat op het hoogste punt in 7 jaar.

  Las Vegas tekende de hoogste stijging op. In juli waren woningen er 13 procent duurder dan het jaar voorheen. Seattle bekleedde de tweede plek met een stijging van 12,8 procent.

 • Berlijn overweegt Turkse levenslijn

  De Duitse overheid bekijkt verschillende opties om de Turkse crisis te stabiliseren. Dat schrijft de Wall Street Journal. Berlijn vreest dat de Turkse financiële problemen kunnen overwaaien naar Europa. 

  Europa zit vastgeklonken aan Turkije door de vluchtelingendeal die ze sloot. Turkije vangt duizenden vluchtelingen op in ruil bakken geld. 'We hebben er veel voor over om Turkije te stabiliseren,' klinkt het bij een hooggeplaatste ambtenaar. 'Er is simpelweg geen alternatief.'

  De plannen zijn nog niet concreet maar de steun zou kunnen bestaan uit een Europese bail-out zoals werden uitgevoerd tijdens de eurocrisis, schrijft de Wall Street Journal.

 • PREVIEW Recticel: grondstoffen brengen soelaas

  Morgen voorbeurs komt de schuimrubberspecialist Recticel met de resultaten. De door het bedrijf zelf bijgehouden analistenconsensus rekent op een gecombineerde omzet van 758,9 miljoen euro, 4 procent meer dan de 726,8 miljoen in de eerste helft van 2017. De gecombineerde brutobedrijfswinst (ebitda) zou 13 procent stijgen, van 50,1 naar 56,9 miljoen euro. Netto zou het resultaat verbeteren van 14,3 naar 22,5 miljoen euro. 

  Pro memorie: de gecombineerde omzet houdt rekening met het deel van Recticel in joint ventures (zoals Eurofoam en ProSeat) op elke lijn van de resultatenrekening. De geconsolideerde omzet, daarentegen, houdt sinds nieuwe IFRS-regels in 2013 alleen nog rekening met die - voor Recticel belangrijke - joint ventures op één lijntje van de resultatenrekening, namelijk 'winst of verlies van entiteiten waarop de equity methode werd toegepast'. Daarom focust Recticel zelf meer op de gecombineerde dan de geconsolideerde cijfers. 

  Analisten stippen aan dat Recticel normaal gezien de trend van het eerste kwartaal heeft moeten doorzetten en dat groei boeken ook niet zo moeilijk is, gelet op het als gevolg van voorraadproblemen erg moeilijk eerste halfjaar van 2017.

  De rendabiliteit moet een boost krijgen nu de belangrijkste grondstoffen van Recticel - zoals TDI of MDI - na een wilde rit in 2017 sinds begin 2018 over hun piek heen zijn. KBC Securities-analist Wim Hoste stipte aan dat dit jaar een omgekeerde effect speelt als over boekjaar 2017: 'Recticel kan ook prijsdalingen doorgaans maar met enige vertraging aan de klanten doorspelen, zodat de groep tijdelijk profijt haalt uit lagere grondstoffenprijzen'. 

  Logischerwijs verwachte Hoste net als collega Nathalie Debruyne bij Degroof Petercam dat Recticel de outlook voor een hogere omzet en brutobedrijfswinst over heel boekjaar 2018 handhaaft. Debruyne kijkt vooral uit naar commentaar over de begin dit jaar aangekondigde verkoop van de auto-interieurafdeling.

  'Wij verwachten dat die eind dit jaar rond is', klinkt het. Een verkoop zou volgens de analiste Recticel de kans geven te investeren in een versterking van het kroonjuweel van de groep, de isolatietak. 'En dat zou de korting van het aandeel tegenover marktleider Kingspan kunnen verminderen',. 

 • Agfa: Duitse activist laat het achterste van de tong (nog) niet zien

  We polsten uiteraard de snelle oprukkende Duitse activist AOC naar zijn plannen met Agfa-Gevaert , maar tot nader houdt die zich op de vlakte. 'Tot nader order geven we geen commentaar over onze participaties. We bevestigen wel dat we een actieve waarde-investeerder zijn en dat we geloven in het langetermijnpotentieel van Agfa-Gevaert en ook de transformatie die het huidige management doorvoert steunen.'

 • Tekent Mark Carney voor jaartje bij?

  Volgens de Londense krant Evening Standard heeft de Britse regering aan Mark Carney, de Canadese gouverneur van de Bank of England, gevraagd om een jaar langer dan gepland te blijven. En dus tot 2020, in plaats van de geplande afzwaai in juni 2019. Dit vooral om alle mogelijke calamiteiten rond brexit op te vangen. 

 • Greenyard krijgt verse tik

  Na het forse winstalarm gisteren is er dinsdag geen beterschap voor Greenyard . De groenten- en fruitreus brokkelt opnieuw 4 procent af tot 8,71 euro, bij een erg stevig handelsvolume van 192.000 stuks. 

 • Di Maio jaagt Italiaanse rente hoger

  De Italiaanse rente zit weer in de lift en nadert de piek van mei. Vicepremier Luigi Di Maio laat in een interview met een lokale krant weten dat Italië door investeringen in infrastructuur dit jaar het tekort boven de 'Maastrichtnorm' van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) zal zien uitstijgen

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Kredietgroei stokt in de eurozone

  Na een sterke maand juni stokte de kredietgroei in juli jaar op jaar op 4,1 procent. 'Een groeivoet die investeringen in de economie enigszins steunt, maar niet echt op een aantrekkende groei duidt', merkt ING-econoom Bert Colijn op. 

 • Wat te denken van de 'not-NAFTA deal' van Trump

  UBS-hoofdeconoom Paul Donovan laat om 5 uur 's ochtends zijn licht schijnen over de 'not-NAFTA deal' van de Verenigde Staten met Mexico. Een warm aanbeloven luistertip, via deze link

 • EDF-belegger tevreden over exit Hulot

  Op de Parijse beurs gaat EDF 2 procent hoger. Dit na het plotse ontslag van Nicolas Hulot. De Franse minister van Energie - een notoir tegenstander van kernenergie - kondigde deze ochtend op de ontbijtradio van France Inter aan op te stappen. 

  Op 17 mei 2017, de dag dat president Macron de benoeming van Hulot aangekondigd had,  was het aandeel van de Franse nutsgigant tot 7 procent onderuit gegaan. 

 • Qrf bijna derde onder intekenprijs

  Na het teleurstellende halfjaarrapport, plus de radiostilte over het toekomstig dividend, blijft Qrf in de hoek waar de klappen vallen. De specialist in binnenstadswinkels zakt nog eens 2,3 procent naar 17,05 euro. Dat is opnieuw een dieptepunt en 32 procent onder de intekenprijs van december 2013.

 • Agfa en Kinepolis uitblinkers op Brusselse beurs

  De openingsbel. De Bel20 start zoals verwacht met bescheiden winst. Agfa gaat dankzij de Chinese alliantie en de opmars van de Duitse activist AOC in het kapitaal 5 procent hoger, Kinepolis vertaalt het koopadvies van Berenberg in bijna 3 procent winst. 

 • Biocartis timmert aan Idylla-ecosysteem

  De specialist in zaklabo's Biocartis  verwerft van de uitvinders de wereldwijde exclusieve rechten op EGFR-ectodomein mutaties. Een mondvol, maar de test voorspelt de respons op gerichte behandelingen bij uitgezaaide darmkanker.

  Geen echt majeure deal - de financiële details worden ook niet vrijgegeven - maar de extra bewegingsruimte kan belangrijk zijn voor Biocartis in zijn pogingen om met het zaklabo Idylla snel een zo groot mogelijk 'ecoysteem' uit te bouwen. Dat zal nodig zijn: het aandeel Biocartis staat dit jaar onder druk, na tegenvallende prognoses voor Idylla eerder dit jaar. Bijgevolg beloven de halfjaarcijfers op 6 september met meer dan gewone aandacht uitgeplozen te worden. 

   

 • Europese beurzen naar licht positieve start

  Afgaand op de belangrijkste indexfutures lijken Bel20 en Euro Stoxx50 af te stevenen op een licht hogere start, een winst(je) van zo'n 0,2 procent. 

 • Agfa in zee met Chinezen rond drukvoorbereiding

  We laten in het midden of de opmars van de Duitse activist AOC in het kapitaal (zie post van 7u22) er iets mee te maken heeft, maar bij Agfa-Gevaert beweegt er iets. Agfa Graphics gaat een strategische alliantie aan met de Chinese drukplatenleverancier Lucky HuaGuang rond drukvoorbereiding op de Chinese markt. 

  'De bundeling van krachten geeft ons een uniek gelegenheid om te groeien en onze rendabiliteit te herstellen', stelt Agfa Graphics-topman Stefaan Vanhooren. Agfa geeft geen financiële details vrij van de deal. 

  Toch lijkt de kans reëel dat beleggers de deal positief onthalen. De afdeling drukvoorbereiding is al een tijd één van de zorgenkinderen van de groep uit Morstel. Agfa houdt grote kuis bij de minder rendabele prepresscontracten, wat dit jaar samen met de zwakke dollar één van de factoren is achter de scherpe terugval van de omzet. 

 • Berenberg zet Kinepolis op kooplijst

  Kinepolis krijgt fanmail binnen uit Londen. Berenberg verhoogt na het halfjaarrapport het advies voor de bioscoopuitbater van 'houden' naar 'kopen', het koersdoel gaat naar 60 euro. Analiste Anna Patrice erkent dat 2018 relatief zwak was, door een combinatie van het zwakke filmaanbod, het (te) goede zomerweer in West-Europa en het WK voetbal dat zeker in België en Frankrijk tot half juli mensen uit de bioscoop hield. 

  Toch zijn er ook positieve kanten aan het halfjaarrapport: CEO Eddy Duquenne bewees eens te meer dat hij slappe bezoekersaantallen als geen ander kan 'beheren'. 'Ondanks een organische daling van het aantal bezoekers, was er organisch een stijging van de omzet en van de winst per bezoeker', stipt Patrice aan. Voeg daar de expansie met de overname van het Canadese Landmark aan toe en het resultaat was een stijging van bedrijfswinst en winst per aandeel met respectievelijk 18 en 20 procent'. 

  Ook ziet Patrice beterschap vanaf het vierde kwartaal en vooral 2019 kondigt zich goed aan. 'Het filmaanbod voor volgend jaar kondigt zich goed aan. Tegelijk zal de groei gedreven worden door betere marges bij Landmark en hier is het management opvallend zelfverzekerd in de outlook. Het track record rond overnames doet ons geloven dat het management tegen 2021 de winstbijdrage van Landmark kan verdubbelen', klinkt het. 

  Berenberg rekent voor boekjaar 2019 op een omzet van 509 miljoen euro, 8 procent meer dan de voor dit boekjaar verwhacte 469 miljoen. Brutobedrijfswinst en nettowinst zouden respectievelijk 13 en 22 procent toenemen. 

 • Aziatische beurzen volgen Wall Street hoger

  De Brusselse beurs lijkt zich samen met de Europese collega's te mogen opmaken voor een stevige start. Maandagavond piepte op Wall Street Nasdaq voor het eerst boven 8.000 punten, ook de Dow Jones putte moed uit een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Mexico en vlagde 1 procent hoger af.

  ©AFP

  Dat optimisme straalt deze ochtend ook af op de Aziatische markten, waar met uitzondering van de Chinese markten zowat alle beurzen winst laten optekenen. In Europa heeft Londen sowieso nog een inhaalbeweging te goed: gisteren bleef de invloedrijkste beurs op het oude continent gesloten voor een snipperdagje.

  De Brusselse beurs deelde gisteren in de goede stemming. Toch de Bel20 , de graadmeter van de steraandelen. Buiten de beursbarometer was de sfeer bedrukter, door de winstwaarschuwingen bij Balta én Greenyard. 

Meer uit Markten Live

Tijd Connect