1. Markten Live
 2. Live blog

Greenyard tuimelt naar nieuw dieptepunt

De Europese beurzen zetten dinsdag hun Nieuwjaarsrally voort na sterke resultaten van BP. In Brussel waren analisten kritisch voor diverse vastgoedwaarden. Greenyard zakte weg tot een nieuw dieptepunt.
 • Tot morgen!

  We draaien de knop om voor vandaag en zien u graag morgenvroeg terug. We hebben een stevige resultatendag voor de boeg met twee grootbanken die sterk in België aanwezig zijn (ING en BNP Paribas), Melexis en Xior. Veel aandacht zal ook naar de kwartaalcijfers van Daimler gaan.

  WOENSDAG 06 FEBRUARI 2019
  ECONOMIE/FINANCIEN
  China:
  - Beurzen Shanghai en Hongkong gesloten wegens Chinees Nieuwjaar
  Duitsland:
  - Fabrieksbestellingen december, 8 uur
  Verenigde Staten:
  - Handelsbalans november, 14.30 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Melexis: jaarresultaten 2018, 7 uur
  - Sequana Medical: inschrijving op beursintroductie tegen 8,5 tot 9 euro. Tot 7 feburari, behoudens vervroegde afsluiting of verlenging.
  - Xior: jaarresultaten 2018, 17.45 uur
  Duitsland:
  - Daimler: resultaten vierde kwartaal, 7.30 uur
  - Munich Re: resultaten vierde kwartaal, 7.30 uur
  Frankrijk:
  - BNP Paribas: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
  - Vinci: jaarresultaten 2018, 7.30 uur
  Japan:
  - Toyota Motor: resultaten derde kwartaal 2018/2019, 5 uur
  Luxemburg:
  - Aperam: resultaten vierde kwartaal en 2018, 7 uur
  Nederland:
  - ING: resultaten vierde kwartaal, 7.30 uur
  - NXP Semiconductor: resultaten vierde kwartaal
  Verenigde Staten:
  - General Motors: resultaten vierde kwartaal, 13.30 uur

 • Europese beurzen eindigen 1,5 procent hoger

  De Europese beurzen hebben er een prima dag op zitten. Gemiddeld wonnen ze dinsdag 1,5 procent.

  In Brussel zat de Bel20 op dezelfde lijn (+1,5%) dankzij winsten van meer dan 2 procent voor Solvay, Telenet, AB InBev, ING en UCB.

  Sterkste stijger op de brede markt was Eckert-Ziegler Bebig , terwijl Greenyard op een nieuw dieptepunt sloot.

 • Keyware schiet omhoog

  De notering in Keyware werd om 16.30 uur hervat en daarop schoot het aandeel prompt tot 10 procent omhoog. Het eindigde 5,2 procent in de plus op 0,936 euro. Keyware werd in beroep vrijgesproken van valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op het Wetboek van Economisch Recht, en dat in een geding dat was aangespannen door de zelfstandigenorganisatie Unizo. In eerste aanleg was Keyware veroordeeld.

 • Barclays: 'Prognoses voor Umicore liggen 6 procent te hoog'

  We zoomen in dit artikel dieper in op het verkoopadvies van UBS.

 • Marketinginspanningen lonen bij Ralph Lauren

  Modegroep Ralph Lauren , waarvan de producten zich in het midden van het luxesegment situeren, maakte voorbeurs beter dan verwachte resultaten bekend voor het ‘feestkwartaal’, het derde van zijn gebroken boekjaar. Met 1,73 miljard dollar omzet presteerde de Amerikaanse groep merkelijk beter dan verwacht (1,66 miljard) en ook de gezuiverde winst per aandeel (2,32 dollar) overtrof de consensusraming (2,15 dollar).

  De sterke groei is in niet geringe mate te danken aan stevige marketing, waarvoor 18 procent meer werd uitgetrokken en ‘celebrities’ werden ingeschakeld. De koerssprong van circa 11 procent is de grootste in acht maanden.

 • Estee Lauder schittert in New York

  Estee Lauder schiet ruim 14 procent hoger in New York nadat de Amerikaanse cosmeticaproducent zijn winstprognose voor het lopende boekjaar 2018/19 (dat op 30 juni afloopt) optrok. Het bedrijf rekent nu op een aangepaste winst per aandeel van 4,92 tot 5 dollar tegen voorheen 4,73 tot 4,82 dollar. De nieuwe vork is hoger dan waar analisten tot dusver op rekenden.

  De verhoogde winstprognose is gebaseerd op een sterke verkoop van huidverzorgingsproducten in Azië. Dat tempert de zorgen over de tragere groei in China en de impact van de handelsoorlog tussen Washington en Peking.

 • BP's reuzenovername in VS loont

  Een van de trekpaarden in Europa is BP . Het Britse olieconcern lijkt nu grotendeels hersteld van de ramp met het olieplatform Deepwater Horizon, dat in 2010 een gigantische vervuiling veroorzaakte in de Golf van Mexico. De winst verdubbelde in 2018 tot 12,7 miljard dollar, vooral dankzij een forse stijging van BP’s productie, wat op zijn beurt te danken was aan een reuzenovername in de Amerikaanse schaliesector. Eind juli nam BP voor 10,5 miljard dollar olie- en gaswinningsactiviteiten van BHP Billiton over in de VS. Het was de grootste overname van de groep in 30 jaar.

  Na Exxon Mobil, Royal Dutch Shell en Chevron is BP daarmee de vierde ‘oil supermajor’ die de winstverwachtingen voor het vierde kwartaal met gemak klopt. Beleggers kunnen dus op hun twee oren slapen: ook met een olieprijs van rond 60 dollar per vat zijn hun dividenden (en inkoopprogramma's) veilig.

  We gaan dieper in op de positieve cijfers van de oliereuzen in dit artikel.

 • Dow Jones start 0,4 procent in de plus

  Zoals verwacht hebben we een positieve opening in New York. De Dow Jones wint na 3 minuten 0,4 procent, de S&P500 0,25 procent.

  Opvallende stijgers zijn Estee Lauder , dat zijn jaarprognose optrok, en Ralph Lauren , dat met zijn kwartaalcijfers over de hele lijn positief verraste.

 • Naar hogere start in New York

  De Amerikaanse futures noteren positief en dat wijst dus op een hogere opening in New York. De future op de Dow Jones staat 0,4 procent in de plus.

 • Keyware vrijgesproken in Unizo-geding

  De FSMA laat weten dat de notering van Keyware Technologies is opgeschort op Euronext Brussel. Dat gebeurde op verzoek van het bedrijf en tot een persmededeling is uitgestuurd.

  De opschorting heeft te maken met het arrest van het hof van beroep van Brussel in het geding rond de handelspraktijken van Keyware. Het bedrijf liep in 2017 tegen een veroordeling aan wegens die praktijken, maar ging in beroep. Het geding werd aangespannen door de ondernemersorganisatie Keyware. 

  Kort na de melding van de opschorting viel het arrest al. Keyware wordt over de hele lijn vrijgesproken.

 • Euronext Brussel: Een zonnige dag, vol verkoopadviezen

  Ons overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier. 

 • Britse groei op laagste niveau in 2,5 jaar

  De Purchasing Managers' Index voor het VK, een maatstaf van de economische groei, is gedaald tot 50,1. De graadmeter voor ondernemingsactiviteit staat daarmee op het laagste punt in 2,5 jaar. Het cijfer ligt maar net boven de grens van 50, die overeenstemt met nulgroei in de privesector. 

  De respondenten van de enquête laten duidelijk weten dat de groeivertraging in bedrijfsactiviteit alles te maken heeft met de grote politieke onzekerheid aan het begin van 2019. Zo laat een deel van de dienstverleners weten dat ze door de brexit zien dat er minder vraag is vanuit de markten.

  VK PMI

 • Zwakke Europese kleinhandelscijfers

  De kleinhandelsomzet in de eurozone is in december met 1,6 procent teruggevallen tegenover november. Jaar op jaar lag de kleinhandelsomzet 0,8 procent hoger dan een jaar eerder. Ook dat is een zwak cijfer, het zwakste sinds september.

  Volgens ING-econoom Bert Colijn is de maand-op-maanddaling deels te wijten aan de stijgende populariteit van Black Friday. Een deel van de eindejaarsaankopen gebeurt daardoor vroeger, al in november, waardoor de kleinhandelsomzet toen met 0,8 procent groeide.

  Niettemin is er een algemene verzwakking. De totale groei in november en december bedroeg slechts 1 procent, waar dit in de laatste twee maanden van 2017 nog 2,8 procent was.

  De vooruitzichten voor de consumptie zijn echter goed. De inflatie is gekalmeerd dankzij de stabiele olieprijzen, terwijl de arbeidsmarkt sterk blijft. De hogere reële inkomens in de eurozone zouden retailers ten goede moeten komen, meent Colijn.

 • Wat betekent omzetwaarschuwing AMS en Infineon voor Melexis?

  Deze vraag beantwoorden we in dit artikel

 • SocGen: verkoop Cofinimmo en Befimmo

  Bij SocGen zakt vandaag het advies van 'houden' naar 'verkopen' gelijktijdig voor de Brusselse vastgoedaandelen Cofinimmo en Befimmo . De respectievelijke koersdoelen zakken met een zesde (Cofinimmo van 120 naaar 100 euro over 12 maanden) en een kwart (Befimmo van 54 naar 41 euro).

 • Lager koersdoel Leasinvest, Home Invest

  In een lijvige boterham over de Belgische beursgenoteerde vastgoedbedrijven schroeft KBC Securities het koersdoel voor Leasinvest terug van 105 naar 97 euro, de raiting blijft onveranderd 'houden'. Op 20 februari verschijnen de jaarresultaten van de verhuurder.

  Voor Home Invest Belgium zijn analisten Alexander Makar en Jan Opdecam nog strenger. Daar blijft het koersdoel onveranderd maar omdat de prijs van het aandeel dat koersdoel voorbij zoefde in de afgelopen maanden - nauwelijks gehinderd door de verkoopgolf die de beurzen kwelde eind 2018 - zakt het advies naar 'afbouwen'. Home Invest rapporteert op 21 februari. 'De uitkeerbare winst wordt cruciaal,' voorspelt Makar nu al. 'Door een verandering van de boekhoudregels mogen meerwaarden uit verkopen alleen geboekt worden (als winst) wanneer alle handtekeningen gezet zijn, en niet bij een voorlopige overeenkomst.'

 • Bel20 doorstaat ochtendhumeur

  De Brusselse beurs had het 's ochtends vroeg even moeilijk en zakte zelfs even tot negatief terrein, maar zit niet veel later al aan een half procent winst. Dit jaar staat bijna geen enkel lid van de index op verlies.

  De prestatie van de 20 steraandelen op de Brusselse beurs, sinds oudejaarsavond.

 • Eurozone: laagste groei in vijf jaar

  De economische activiteit in de eurozone kent de laagste groei in vijf jaar, zo is nogmaals bevestigd door de definitieve PMI-cijfers over januari. Zowel het dienstencijfer als het samengestelde cijfer (inclusief industrie) kwam wel hoger dan dan verwacht, en hoger dan bleek uit de eerste prognose. 

  Zowel in Frankrijk als in Italië ligt het samengestelde cijfer onder 50, wat wijst op een krimp van de economie. 

 • Infineon en AMS waarschuwen voor 2019

  De chipmakers Infineon  en AMS hebben bij de publicatie van hun kwartaalcijfers gewaarschuwd voor de groei in 2019.

  Het Duitse Infineon ziet de omzetgroei in 2019 uitkomen aan de onderkant van de verwachtingen. Over het eerste kwartaal kwam de omzet uit op 1,97 miljard euro, in lijn met de verwachtingen. Voor het hele jaar rekent Infineon op 9 procent omzetgroei, op basis van een wisselkoers van 1,15 dollar per euro. Infineon zegt dit jaar 1,5 miljard euro te zullen investeren, wat minder is dan initieel vooropgesteld (1,6 à 1,7 miljard euro). Infineon tracht marktaandeel te winnen in de groeiende markten zoals elektrische auto's en hernieuwbare energie. 

  AMS, een Oostenrijks bedrijf met notering in Zwitserland, schrapt zijn dividend en geeft geen jaarprognose meer. De groep is vooral een toeleverancier aan smartphonefabrikanten zoals Apple. Over het eerste kwartaal ziet AMS een omzet tussen 350 en 390 miljoen dollar, wat een stuk minder is dan verwacht (404 miljoen dollar). 

  Omstreeks 10u20 noteert Infineon met een verlies van 0,2 procent, AMS keldert met 15 procent. Melexis  - dat morgenvroeg met resultaten komt - verliest 0,8 procent tot 59,8 euro. 

 • Winstverdubbeling bij oliemajor BP

  Nadat Shell al bewees dat het een lage olieprijs wel aankan zette ook British Petroleum in de verf dat 's werelds grootste oliebedrijven cashmachines zijn. BP ging er op alle vlakken op vooruit, en kon de winst zelfs verdubbelen in 2018 vergeleken met het jaar voordien.

  ©Bloomberg

 • Kiadis verwelkomt wetenschappelijk directeur

  Kiadis Pharma , dat klinisch onderzoek doet naar therapieën die de transplantantie van stamcellen bij o.a. leukemiepatiënten moeten vergemakkelijken, verwelkomt een Chief Scientific Officer die bij Ablynx werkte tot dat bedrijf werd overgenomen door het Franse Sanofi. De beurs ziet dat wel zitten: het aandeel hoort vanochtend bij de grootste stijgers. Kiadis staat momenteel niet ver verwijderd van een eerste goedkeuring door het Europees geneesmiddelenagentschap voor zijn ATIR101-technologie.

 • Eerste beursminuten in Brussel

  • Bel20: -0,1%
  • Nyrstar: +2,3%
  • Umicore: -1,9%
 • Groene start op komst

  De futures wijzen op koerswinsten tot 0,4 procent voor de Europese aandelenindices. Om 9u begint de tweede beursdag van de week.

 • Grootste ijzerproducent ter wereld incasseert gevolgen milieuramp

  Nadat twee weekends geleden een dambreuk in Brazilië meer dan 100 mensen het leven kostte - twee jaar nadat een gelijkaardig incident enkele kilometers verder tientallen mensenlevens eiste - pakken Braziliaanse rechters Vale aan. 's Werelds grootste eigenaar van ijzermijnen mag voortaan geen afval pompen in de grote reservoirs achter zo'n dammen. Dat heeft een direct gevolg voor de mijn in Brucutú, de tweede grootste locatie van Vale. Daar haalt het jaarlijks 30 miljoen ton ijzererts uit de grond.

  Roodbruine smurrie besmette eind januari heel de regio rond de mijn van Brumadinho. ©REUTERS

  Het vonnis stelt ook dat Vale niets anders mag doen dat de risico's kan verhogen op 7 andere locaties waar vandaag al dammen staan. Vale geeft gevolg aan de rechterlijke beslissing, maar stelt wel dat het zich zal verdedigen. Alle dammen zijn technisch goedgekeurd en dus zou er geen reden zijn de boel stil te leggen. Ook de dam die het eind januari begaf was in september nog volledig goedgekeurd door een Duits ingenieursbureau.

  Het nieuws is net zoals de oorspronkelijke ramp een opsteker voor de concurrenten van Vale. Dat zagen we deze nacht al in Australië, waar een hoop beursgenoteerde grondstoffenbedrijven actief zijn. Zo won Fortescue Metals 4,7 procent en ook het Australische aandeel van Rio Tinto steeg een kleine 3 procent naar het hoogste peil in meer dan 10 jaar. Ook de plaatselijke notering van BHP, in 2015 nog mee betrokken bij een dambreuk in Brazilië via een joint venture met Vale, ging opnieuw hoger na het slechte nieuws voor Vale.

 • Barclays verlaagt advies Umicore

  Alex Stewart van Barclays is een van de zeldzame analisten die nog nooit een koopadvies op Umicore plakte: vandaag zakt het advies opnieuw naar 'verkopen'. Daarmee versterkt hij de trend bij zijn concullega's van de andere banken en beurshuizen om in de afgelopen maanden hun verwachtingen voor de materialengroep met thuisbasis in Hoboken ietwat terug te schroeven.

  In Wenen versmelt ögussa, een onderaanneming van Umicore, edelmetalen zoals goud. ©Bloomberg

  Het koersdoel, de verwachte beurskoers over 12 maanden, zakt bij Barclays van 46 naar 37 euro. Dat is tot twee cijfers na de komma de slotkoers van maandag. Behalve een dividend verwacht Stewart dus geen return meer van Umicore dit jaar. Het aandeel herstelde in de loop van januari ruim 6 procent nadat er sinds de zomer ruim een derde af was gegaan.

 • Rustige resultatendag

  Vanaf morgenochtend regent het Brusselse bedrijfsresultaten tot aan het weekend, maar vandaag doen we het nog even rustig aan. Gisteravond laat kwamen de cijfers van Google binnenrollen:

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud