blog

'Grexit' geeft Europese beurzen oplawaai

De olieprijs zakt in Londen onder 56 dollar per vat.

Een fors dalende euro, zorgen over een al dan niet mogelijke 'Grexit' en een verdere daling van de olieprijs zetten de markten maandag zwaar onder druk. De Europese beurzen verloren meer dan 2 procent, en ook Wall Street is in slechte doen.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.48 uur: Daarmee is deze beursdag in Europa afgelopen. En het is er eentje geworden om snel te vergeten. De verliezen liepen vlot op tot meer dan 2 procent. De redenen liggen voor het oprapen. Angst voor de gevolgen van een eventuele 'Grexit', de daaruit voortlopende duik van de euro en de aanhoudende daling van de olieprijs. De Bel20 kon enige tijd weerstand bieden, geholpen door een positief analistenrapport voor UCB, maar de Brusselse sterindex ging finaal mee de dieperik in om 2,2 procent lager te eindigen op 3.208,15 punten.

Op Wall Street is het sentiment wat minder somber, al is het maar omdat de Amerikaanse economie vooralsnog in betere doen is en niet noodzakelijk last hoeft te hebben van het nieuwe hoofdstuk in het Griekse drama. Maar ook daar lopen de verliezen al op tot 1 procent en meer.

We geven u nog even de, vooralsnog magere, agenda van morgen mee, en we zien u dan terug:

Eurozone:

 • PMI-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) december, 10 uur 

Verenigde Staten:

 • ISM-dienstensector (indicator aankoopdirecteurs) december, 16 uur
 • Fabrieksbestellingen november, 16 uur

 

17.45 uur: En nog wat nieuws uit vastgoedhoek. Vastned Retail heeft een portefeuille periferiewinkels verkocht aan het Franse Teychené Invest België. De deal is goed voor zo'n 35 miljoen euro. Ze past perfect in de strategie van beide groepen. Vastned wil weg uit de periferie en concentreert zich op winkelvastgoed in stadscentra, terwijl Teychené net een grote speler wil worden in periferievastgoed.

17.40 uur: Ook Aedifica heeft nabeurs nieuws, al is het hier wel goed nieuws. De vastgoedvennootschap zet zijn Duitse ambities in de verf met de oprichting van een kantoor bij onze oosterburen. Het gaat voorlopig weliswaar om een eenmanskantoor, maar het illustreert wel dat het Aedifica menens is met zijn Duitse expansie.

17.33 uur: De eerste winstwaarschuwing van 2015 op Euronext Brussel is een feit. De twijfelachtige eer is weggelegd voor Eckert & Ziegler BEBIG  . De specialist in implantaten voor kankerbehandeling waarschuwt voor een nettoverlies over 2014. Dat verlies zal waarschijnlijk oplopen tot 3 miljoen euro, al is het nog wachten tot 26 maart voor het definitieve cijfer.

Wat de precieze oorzaak is voor het winstalarm, wordt niet meteen duidelijk. E&Z verwijst naar de 'aanhoudende economische en politieke crisis in Oost-Europa'. Maar daarnaast wordt eerder cryptisch verwezen naar 'onverwacht moeilijke omstandigheden in de Amerikaanse activiteiten'.

17.25 uur: Opschudding bij de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley. Die laat weten dat het een werknemer heeft ontslagen die de gegevens van zo'n 900 klanten heeft gestolen en online gezet. Morgan Stanley doet wel zijn uiterste best om ongeruste klanten ook meteen te sussen:

Hoewel er geen bewijs is van economische schade aan een enkele klant, is het zeker dat bepaalde rekeninginformatie van bijna 900 klanten, inclusief rekeningnamen en -nummers, korte tijd op het internet is geplaatst. Morgan Stanley ontdekte die blootstelling, en de informatie is meteen verwijderd.
Morgan Stanley

17.18 uur: Het grootste slachtoffer van de huidige lage olieprijs op dit moment is misschien niet Rusland, maar eerder Nigeria:

Brent now 11% below Nigeria's worst case scenario (which they anyway weren't prepared for). Despite FX mkt closure, reserves keep dropping.— barnejek (@barnejek) January 5, 2015

 

16.57 uur: Niets lijkt veilig voor de verkoopgolf die momenteel over de markten rolt. De vrees voor een besmetting van de eurozone door de Griekse onrust zet zelfs de prijs voor koper onder druk. Er wordt namelijk gevreesd dat de hele Europese economie door de Griekse perikelen nog meer zal gaan sputteren, wat de vraag onder druk zal zetten. Het standaardcontract dook op de London Metal Exchange 1,7 procent lager tot 6.147 dollar per ton. 

16.48 uur: Op de Braziliaanse beurs krijgt staatsoliebedrijf Petrobras een oplawaai van een kleine 10 procent. Het bedrijf wordt zwaar onder druk gezet door het beruchte aasgierfonds Aurelius, dat eerder al Argentinië in een wanbetaling duwde. Aurelius wil dat kunstje nu nog eens overdoen bij Petrobras, omdat die te laat is met het publiceren van kwartaalcijfers. Petrobras probeert zicht te krijgen op zijn financiën, nadat een corruptieschandaal het bedrijf zwaar aan het wankelen bracht.

Strikt genomen kunnen obligatiehouders nu een onmiddellijke terugbetaling van hun schulden eisen, wat het bedrijf effectief in een technische wanbetaling zou duwen. Maar dan moet Aurelius genoeg obligatiehouders kunnen overtuigen om dat te doen. Dat hele verhaal, in combinatie met de niet te stuiten val van de olieprijs, weegt zwaar op de koers van het aandeel.

16.30 uur: De entourage van Duits bondskanselier Angela Merkel probeerde de voorbije dagen een beeld op te hangen dat de eurozone nu sterk genoeg staat om een nieuw Grieks drama op te vangen, wordt stilaan toch gelogenstraft door de financiële markten.

Merkel&Co: "#Grexit not an issue". Financial markets: "Dream on" pic.twitter.com/JRyE2qokMv— Jan Leroy (@leroy_jan) January 5, 2015

 

16.03 uur: De aandelenmarkten diepen hun verliezen na de middag uit. Wall Street is met verliezen van om en bij een procent uit de startblokken geschoten. In Europa, waar de zorgen over de euro en Griekenland acuter zijn, lopen de verliezen op tot meer dan 2 procent. De Bel20 kan niet meer rekenen op de steun van UCB, en volgt die algemene trend.

15.56 uur: We hadden het daarnet al over de sterke cijfers over de Amerikaanse autoverkopen. De exponent van die goede cijfers is General Motors, het autobedrijf dat enkel overeind kon blijven met een bailout van de amerikaanse overheid. Het topmodel voor dat bedrijf bleek, misschien weinig verrassend, de pickup Silverado te zijn:

GM Silverado Pickup sales jump 36% Y/Y to 57,837— zerohedge (@zerohedge) January 5, 2015

Voor wie zich daar niets kan bij voorstellen, dat is dit monster:

De Chevrolet Silverado ©Chevrolet

En voor wie daarbij plots wel een belletje hoort rinkelen, die wagen werd in de Amerikaanse animatieserie The Simpsons op hilarische wijze op de korrel genomen. Voor de scherpe waarnemers: dit is inderdaad geen pickup, maar het onderliggende sentiment blijft in onze ogen wel hetzelfde.

 

15.21 uur: Terwijl iedereen weer angstig kijkt naar Griekenland en de besmettingsgevaren voor de rest van de euro gaat Cyprus, een van die andere zorgenkinderen van de muntunie, de financiële markten aanspreken met een obligatie-uitgifte:

Cyprus plans two international debt issues in 2015: finance minister http://t.co/WlfnWGzCA1— Reuters Business (@ReutersBiz) January 5, 2015

 

15.05 uur: Nog een signaal dat het herstel van de Amerikaanse economie relatief vlot verloopt. De autoverkopen hebben in december de kroon op een sterk jaar gezet.

U.S. auto sales rise in December, capping a strong year: http://t.co/E59SmJ4wGk— Wall Street Journal (@WSJ) January 5, 2015

 

14.50 uur: Straks begint ook Wall Street aan de eerste volledige handelsweek van het nieuwe jaar. De futures wijzen alvast op een lagere start. Ook over de plas wordt er getobd over de 'Grexit', de zwakke euro en de almaar dalende olieprijs.

Nochtans heeft de S&P500-index een reputatie hoog te houden. De index zag het levenslicht in 1923. Sindsdien zijn er al 9 jaren geweest die eindigden met het cijfer 5. In geen enkele van die jaren boekte de S&P500 verlies. Het wordt evenwel geen sinecure om dat kunstje over te doen na 2014, dat voor de wereldwijde beurzen ondanks alles een boerenjaar was.

In the nine years that have ended in “5” since the S&P 500 debuted in 1923, the Index has never gone down. http://t.co/M7koP8sa7T— Eddy Elfenbein (@EddyElfenbein) January 5, 2015

 

14.42 uur: Het nieuwe jaar heeft geen wijziging gebracht in de neerwaartse trend voor de olieprijs. Die zit nu al onder de 55 dollar per vat:

De aanhoudende val van de prijs voor een vat ruwe Brent

14.24 uur: BMW  gaat zijn Chinese dealers 5,1 miljard yuan (690 miljoen euro) betalen om ze te helpen overleven. De autoverkopers krijgen onrealistische verkoopdoelen opgelegd en kampen met een bikkelharde concurrentie.

14.10 uur: ING-econoom Carsten Brzeski over de Duitse inflatie:

'For the ECB today’s drop in German inflation will not make things any easier. In fact, chances are high that Eurozone headline inflation (to be published on Wednesday) has dropped into negative territory in December, for the first time since October 2009.'

'While recent events in Greece have probably encouraged QE-opponents at the ECB to increase their resistance, negative headline inflation would clearly feed deflationary fears of the QE-proponents. It is obvious that falling inflation and the new Grexit debate will definitely not take the bite out of the QE-discussion at the next ECB meeting on 22 January.'

14.05 uur: Koren op de molen van de Europese stimulusbelievers. De Duitse inflatie zakte in december verder weg, en is een voorbode voor de inflatie in de eurozone die woensdag wordt vrijgegeven. Die zal in de slotmaand van 2014 hoogstwaarschijnlijk voor het eerst in vijf jaar onder nul zijn gezakt.

GERMAN INFLATION AT JUST 0.1% IN DECEMBER, LOWEST SINCE 2009 (Nov 0.5%, 0.2% expected) http://t.co/SNkovUxB8D— BI Europe (@BI_Europe) January 5, 2015


13.36 uur:
Wat vinden de analisten van Nyrstars zilverdeal in Mexico? Ze reageren verdeeld:

 • Bij KBC Securities is Wouter Vanderhaeghen erg blij, omdat dit betekent dat Nyrstar het volledige potentieel van zijn zilverproductie kan claimen. En dat op een moment dat de zilverprijs vier keer zo hoog staat als de prijs die in het leveringscontract staat.
 • ING is minder enthousiast. 'Dat het van de deal af is, zorgt voor een kleine positieve impact', schrijft analist Filip De Pauw. 'Maar de aanslepende problemen bij Campo Morado kunnen dan weer voor een kleine negatieve impact zorgen.'

  Die twee impacten wissen elkaar uit in het model van De Pauw. 
 • Dat Nyrstar genoeg vertrouwen heeft om de toekomstige zilverpropductie te verkopen, is misschien wel een positief teken, merkt Bernard Hanssens van Degroof op. De productie was al een tijdje aan het teruglopen, omdat de ertsen stilaan uitgeput zijn.

  Maar Nyrstar voerde al tests uit om te checken of er nog potentieel zit. Tests die positief uitdraaiden. Maar Nyrstar heeft sinds midden vorig jaar geen update meer gegeven over hoe het daar mee staat. Volgens Hanssens zou dit een teken aan de wand kunnen zijn dat het bedrijf klaar is om een nieuwe ader aan te boren in Mexico.


13.35 uur:
De olieprijs blijft wegzakken: -3,5% tot 54,5 dollar per vat.

13.15 uur: Club Med valt na een lange overnamestrijd in handen van het Chinese Fosun. Voor 939 miljoen euro.

Club Med set to back Chinese bid this week http://t.co/Km5vNQ3t2T— Reuters Business (@ReutersBiz) January 4, 2015


13.03 uur:
De 32 economen die de Britse Zakenkrant Finanical Times ondervroeg, zijn het er over eens dat de Europese Centrale Bank deze maand en masse obligaties zal opkopen. Om de slabakkende economie aan te zwengelen. Maar de meeste economen denken dat de ECB dat doel niet zal bereiken.

Getuige volgende commentaren van de ondervraagde economen:

 • 'Een gamechanger zal het zeker niet zijn.'
 • 'De ECB vermijdt hoogstens dat de eurozone opnieuw in een recessie glijdt. Maar duurzame groei creëren zit er niet meteen in.’
 • 'De aandelenkoersen zullen stijgen, maar de overdracht naar de reële economie zal moeizamer verlopen.'


12.54 uur:
Update van de beursindexen na de middag:

De Europese beursindexen kort voor 13 uur.

12.45 uur: Consternatie bij het Russische hefboomfonds Blackfield Capital. Diens oprichter, de 29-jarige Kim Karapetyan - waarvan geen foto's te vinden zijn -, heeft de rekeningen van het fonds geplunderd en is in rook opgegaan. Het einde dreigt voor Blackfield, dat de voorbije jaren de aandacht trok met exuberante feestjes.

Blackfield Capital CEO led life of luxury and had US expansion plans before disappearing… http://t.co/4SA8DpQham pic.twitter.com/nRsAgYmICe— Stock & Forex Trades (@ForexGuy99) January 5, 2015


12.22 uur:
Dat UCB  in de ochtendhandel de grootste stijger was in de Bel20, is te danken aan JP Morgan. 'Nu de Europese farmawaarden hun 'fair value' naderen, zullen de sterke prestaties komen van bedrijven met sterke producten in de pijplijn en/of productlanceringen.' De analisten zetten daarbij het hoogst in op Novartis, Shire en BTG. Voor de vordering van producten in de pijplijn kijken ze uit naar Novo Nordisk, Astra en ... het Belgische UCB.

UCB's medicijnen die op komst zijn, heten Brivaracetam (epilepsie), Epratuzumab (lupus) en Romosozumab (osteoporose). Het is in de eerste plaats, in het huidige kwartaal, uitkijken naar de studieresultaten voor het lupusmedicijn. Het meest riskante onderzoek, erkende UCB eerder al. Maar wel een met een mogelijk groot rendement aangezien er nog geen lupusbehandelingen op de markt zijn.

11.36 uur: Het overzicht van de gebeurtenissen op Euronext Brussel staat online, met een glansrol voor UCB. Al valt het nog mee met dat glanzen. De winst van UCB blijft steken op minder dan een procent, en de biofarmagroep kan zo niet voorkomen dat de Bel20 intussen alweer licht lager koerst.

11.14 uur: Het deflatiespook neemt steeds vastere vorm aan in de eurozone. Het lijkt erop dat de Duitse inflatie in december ook nagenoeg op nul is beland, als we mogen afgaan op cijfers uit verschillende deelstaten zoals Nordrhein-Westfalen, Beieren en Baden-Württemberg. Later vandaag, om 14 uur Belgische tijd, zal er een voorlopig inflatiecijfer voor heel Duitsland gepubliceerd worden.

Het voedt de speculatie dat ECB-voorzitter Mario Draghi later deze maand dan toch zal uitpakken met een stimulusprogramma om de economie in de eurozone meer zuurstof te geven. Maar volgens een peiling van de Financial Times bij een 32-tal economen zal dat geen zoden aan de dijk zetten.

10.53 uur: Britse fans van de bieren van Heineken kunnen binnenkort hun favoriete biertje weer drinken in een van de pubs van de groep Wetherspoon  . Die baat 926 pubs uit in het VK, maar kwam eind vorig jaar hard in aanvaring met de Nederlandse bierreus. Wetherspoon wilde de Heineken-merken goedkoper kunnen aanbieden, maar dat was zodanig tegen de zin van Heineken dat die stopte met de pubuitbater te bevoorraden.

Beide partijen zijn nu toch tot een akkoord gekomen, al zijn daarover geen details bekend, waardoor er nu opnieuw Heineken, Amstel en Foster's te krijgen valt in de Wetherspoon-pubs. De verkoop van Heineken-bieren bij Wetherspoon is naar schatting goed voor zo'n 77 miljoen euro per jaar.

10.42 uur: Mysterie in Moskou. De toekomst van een Russisch hefboomfonds, opgericht door ene Kim Karapetyan, hangt aan een zijden draadje. Karapetyan werd sinds oktober niet meer gezien in de kantoren van Blackfield Capital, en samen met hem verdween ook zo'n 20 miljoen dollar. Karapetyan verwijderde al zijn accounts op sociale media, en is sindsdien spoorloos. Het dreigt het einde te worden van Blackfield, dat de voorbije jaren vooral opviel door allerhande financiële uitspattingen.

Poof: Chaos rules at Russian hedge fund as boss vanishes. http://t.co/F0a6SHJx8C pic.twitter.com/IUXdwDZTCF— Pedro da Costa (@pdacosta) January 5, 2015

 

10.30 uur: Op 15 januari valt definitief het doek voor Bottom Dollar Food, de geflopte Amerikaanse harddiscountketen van Delhaize  . Met 66 winkels bereikte de keten nooit de vereiste schaalgrootte om rendabel te worden, en Delhaize had andere prioriteiten dan verder te investeren in een winkelformat dat eigenlijk niet tot het DNA van de groep behoorde. De winkelpanden werden verkocht aan Aldi, maar de keten zelf houdt gewoon op te bestaan.

10.27 uur: De Parijse analisten van Exane verlagen hun advies voor KBC  van 'kopen' tot 'houden'.

10.12 uur: Het mag niet verbazen dat de olie- en gaswaarden nog maar eens de grootste verliezers zijn in Europa. De olieprijs zakt ruim 1 procent tot onder 56 dollar per vat. Ryanair maakt van de reis- en vrijetijdssector de grootste winnaar.

De olie- en gaswaarden zijn nog maar eens de grootste verliezers in Europa.

10u04: In Dublin profiteert Ryanair  van een goede decembermaand. Het aantal passagiers steeg in de laatste maand van 2014 met een vijfde tot tot ruim 6 miljoen. Van alle honderd vliegtuigstoeltjes waren er afgelopen maand gemiddeld 88 bezet.

In heel 2014 vervoerde Ryanair 86,4 miljoen passagiers of 6 procent meer dan in 2013. De luchtvaartmaatschappij profiteerde onder meer van een groeiend aantal bestemmingen. Tegen 2025 wil Ryanair zo'n 150 miljoen klanten per jaar vervoeren.

.@fastFT: Ryanair shares climb to an all-time high http://t.co/jLwdxWirFj— Financial Times (@FinancialTimes) January 5, 2015


9u59:
De Europese beurzen hebben de rode cijfers achter zich gelaten en stijgen gemiddeld met 0,3 procent. In Brussel loopt de winst op tot meer dan een half procent. Zwaargewichten AB InBev  en GDF Suez  leveren een stevige bijdrage. En ook Solvay  en UCB  doen hun duit in het zakje.

9u53: Een troost voor de Telenet-klant die – mopperend - meer moet betalen voor zijn abonnement, hij is niet alleen. Credit Suisse stipt aan dat zowat iederéén in het Liberty Global-imperium van de Amerikaan John Malone meer moet betalen. Belgen, Duitsers, Nederlanders, Britten, Zwitsers …

Niet geheel verrassend concludeert het beurshuis dat de prijszettingsmacht van Liberty intact is. En dus klimt het koersdoel van 47,5 naar 55 dollar en blijft Liberty logischerwijs op de kooplijst van Credit Suisse.

9u40: 'Stock picking' is voor losers. Dat is toch de boodschap die we kunnen distilleren uit de recordtoeloop bij de Amerikaanse fondsengigant Vanguard, 's werelds grootste 'passieve' belegger.

2014 was weerom een moeilijk jaar voor 'stock picking': vorig jaar klopte maar 40 procent van de Belgische aandelen een simpele belegging in de Bel20-korf. En de tijd dat beleggers in zwijm vielen voor 'sterbeheerders' lijkt voorbij: 2014 was het jaar waarin 'obligatiekoning' Bill Gross van zijn voetstuk viel en ook Warren Buffett kan zich niet veel misstappen meer veroorloven voor hij het eeuwige predikaat 'superbelegger' mag opbergen.

9u26: De grootste stijgers en dalers in Brussel, na bijna een halfuur handel:

Smartphoto    +3,21%
Fagron            +3,00%
Ascencio         +2,66%
Pairi Daiza       +2,17%
Sipef               +2,06%

Spadel             -2,10%
Keyware          -2,32%
Fountain          -2,70%
Eckert-Ziegler  -3,18%
ABO Group      -5,13%

Smartphoto
+3,21%
Fagron
+3,00%
Ascencio
+2,66%
Pairi Daiza
+2,17%
Sipef
+2,06%

9u22: Cofinimmo ziet zijn koersdoel bij KBC Securities stijgen van 91,50 naar 97 euro. Het advies blijft 'houden'.

9u20: De Europese beurzen hebben het verlies teruggedrongen van 0,4 naar 0,1 procent. In Brussel wint de Bel20 zelfs 0,1 procent. Dat is vooral te danken aan UCB en AB InBev .

9u10: Om nog even in de lijstjesfeer te blijven. Boston Consulting Group deed een rondvraag om te zien hoe hard we aan mobiel internet zijn gehecht. 1 op 10 respondenten is bereid niet meer te douchen om de internettoegang op zijn smartphone te behouden. En bijna 2 op 10 vinden mobiel internet belangrijker dan seks. 

What would you give up to keep access to internet on your phone? Chocolate? Showering? Sex? http://t.co/SoqSCbJSMY pic.twitter.com/N6gwRXxvjp— The Economist (@EconEconomics) January 5, 2015


9u00:
De Europese beurzen openen 0,4 procent lager. Een mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone schept beleggers weinig vertrouwen.

8u56: Bank Degroof trekt zijn koersdoel voor Nyrstar  op van 2,80 naar 3,20 euro. Niet door de Mexicaanse zilverdeal die de zinkverwerker vanmorgen bekendmaakte, maar om de gunstige evolutie van de euro én de gunstige outlook voor de zinkprijs dit jaar in te calculeren. Het advies blijft op 'houden'.

8u52: De olieprijs zakt in Londen onder 56 dollar per vat.  

De olieprijs zakt in Londen onder 56 dollar per vat.8u47:
De olieprijs blijft ondertussen nieuwe laagtes opzoeken. En dat is een van de redenen waarom de Chinese beurs meer dan 3 procent omhoog spurtte. 

Chinese beurzen vliegen stevig het nieuwe jaar in : meer dan 3% hoger op eerste beursdag na >+50% in 2014. Hoop op economisch herstel !— KBC AM Strategieteam (@KBC_AM) January 5, 2015

Asia's factory readings disappoint at close of 2014, but falling oil prices and stronger U.S. give hope for 2015 http://t.co/eMxURoQUwt— Rachel Rosenthal (@RosenthalRC) January 5, 2015


8u40:
De Brusselse holding RHJ International heeft haar belang in Ripplewood Advisors voor 4 miljoen dollar verkocht aan Tim Collins, de CEO van de gelijknamige private equity-groep Ripplewood Holdings. Daarmee wordt de band tussen RHJI en Collins weer wat losser.

#RHJI verkoopt Ripplewood Adv. aan Tim Collins voor $4m. Weinig, maar wel 'n opkuisoperatie. Next: listing in London? Frankfurt? Delisting?— Tom Simonts (@TSimonts) January 5, 2015


8u36 uur:
De Franse president over de 'Grexit':

Hollande: "As for Greece's € membership, it's up to Greece, and Greece only, to decide." [some message for Merkel?]— Frederik Ducrozet (@fwred) January 5, 2015

8u31: De analisten van Morgan Stanley sluiten een correctie dit jaar niet uit.

"For 2015, most markets seem to be priced for perfection. We see a risk that such bullish sentiment could be challenged" -Morgan Stanley— Jamie McGeever (@ReutersJamie) January 5, 2015


8u17: De Amerikaanse investeerder Robert Sarver heeft 18 miljoen pond geboden voor een controlebelang in de Schotse voetbalclub Rangers. Als het bod slaagt, wil de 52-jarige CEO van het op Wall Street genoteerd Western Alliance Bancorporation 15 miljoen pond extra spenderen om de resterende aandeelhouders uit te kopen. Supporters van de club hebben minstens 15 procent van de aandelen in handen. De kans is klein tot onbestaande dat zij verkopen.

.@fastFT: Rangers receives takeover bid from US financier http://t.co/Ewq4QOC1T2— Financial Times (@FinancialTimes) January 5, 2015


7u58:
De futures op de Europese indexen staan een half procent lager. Beleggers maken zich zorgen over een mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone. De Duitse regering zou zich niet langer tegen de 'Grexit' kanten, weet het weekblad Der Spiegel uit regeringsbronnen.

Lower open for Europe on growth concerns and “Grexit” speculation. | CMC Markets UK http://t.co/pWaKO6AOyi #forex #euro— Michael Hewson (@mhewson_CMC) January 5, 2015


7u48:
Aardig wat bedrijfsnieuws ook deze ochtend:

Nyrstar heeft zich weten te ontdoen van een nadelige zilverleveringsdeal in zijn Mexicaanse mijn Campo Morado. Het bedrijf moet daarvoor wel 25 miljoen dollar op tafel leggen. Ondertussen blijft Nyrstar wel worstelen met de operationele situatie in Mexico.

Ageas heeft de verkoop van zijn Britse levensverzekeraar Ageas Portect Limited afgerond. Het ontvangt omgerekend zowat 250 miljoen euro van koper AIG. Dat is meer dan de 231 miljoen euro die in augustus werd gecommuniceerd. De nettomeerwaarde van 25 à 30 miljoen euro wordt nog in de boeken van 2014 opgenomen.

7u36: De euro zet 2015 in zoals ze 2014 is geëindigd: in dalende lijn. En dat duwt de munt tot zijn laagste peil in bijna negen jaar. De euro staat nu onder 1,20 dollar. De eenheidsmunt blijft dalen nu de Europese Centrale Bank aan een heus mediaoffensief begonnen lijkt rond mogelijke stimulus voor de Europese economie. Tegelijk zit de dollar in de lift omdat de Federal Reserve een renteverhoging voorbereidt. En ook de vrees voor een Griekse exit ('Grexit') uit de eurozone speelt de Europese eenheidsmunt parten.

The #euro fell to its lowest level in almost nine years against the #dollar http://t.co/PrZffOFpji pic.twitter.com/ok3qDGdrYV— Wall Street Journal (@WSJ) January 5, 2015


7u35
: Goedemorgen en de beste wensen voor het nieuwe jaar!

We krijgen later deze week een update over de Europese inflatie (waarschijnlijk voor het eerst in vijf jaar onder nul), de Amerikaanse arbeidsmarkt en de Duitse economie.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud