live

Grieks Viohalco ster van de dag in Brussel

Via dochter Sidenor heeft Viohalco onder andere staal geproduceerd dat gebruikt werd voor het nieuwe Akropolis-museum in Athene. ©Daniel Rosenthal

Met een winst van bijna 20 procent ontpopt Viohalco, de 'Griekse verstekeling' op de Brusselse beurs, zich tot de ster van de dag. De groeiende hoop op een uitweg uit de nieuwe Griekse crisis geeft het aandeel dinsdag vleugels.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.45 uur: Euronext Brussel sluit de beursdag af met een wisnt van 0,9 procent op 3.543,84 punten. De sterkste stijger binnen de Brusselse sterindex was Belgacom, dat na een eindspurt een winst van 3,3 procent boekte. Ook Telenet deed het uitstekend met een winst van 2,3 procent. Bekaert was dan weer de sterkste daler met een verlies van 1 procent. De troebele vooruitzichten van de Franse bandenfabrikant Michelin doet ook Bekaert pijn. Bekaert produceert immers staalproducten die in autobanden worden verwerkt. 

16.20 uur: Viohalco ontpopt zich tot de grootste stijger op de Brusselse beurs met een winst van 17,9 procent. Het Griekse conglomeraat, dat vooral actief is in de metaalindustrie, verkaste twee jaar terug om fiscale redenen van Athene naar de Brusselse beurs. Sindsdien leidde de groep een vrij onopvallend bestaan. Maar sinds begin dit jaar is daar duidelijk verandering in gekomen. Hoewel de Griekse schuldencrisis weer volop aan het escaleren is, steeg het aandeel Viohalco sinds Nieuwjaar al met net geen 40 procent in waarde.

15.37 uur: You can't beat the feeling! Frisdrankengigant Coca-Cola heeft iets beter dan verwachte jaarresultaten bekendgemaakt. Vooral de aantrekkende Amerikaanse markt zit daar voor iets tussen. De verkoop in de VS, nog altijd de grootste markt voor de groep, ging voor de eerste keer in vier kwartalen de hoogte in. De negatieve impact van de dure dollar op de omzet buiten de VS werd zelfs gecompenseerd door betere Amerikaanse cijfers. Op Wall Street boekt het aandeel een winst van 3,6 procent. 

 

15.35 uur: Wall Street is de dag met winst gestart. De Dow Jones en de Nasdaq boeken elk een winst van een half procent. 

15.30 uur: De beurs van Athene wint intussen meer dan zeven procent. De groeiende hoop op een compromis in Griekenland heeft ook gevolgen voor de Brusselse beurs. Viohalco , het Griekse conglomeraat met een notering op Euronext Brussel, stijgt immers met meer dan 8 procent. 

15.18 uur: De Turkse lira blijft in vrije val. Dinsdag is de Turkse munt teruggevallen naar zijn laagste niveau ooit ten opzichte van de dollar. Een dollar is nu 2,5003 lira waard. De Turkse munt kent de langste verliesreeks  sinds november 2013. De val van de munt is ook een tegenvaller voor de Belgische fabrikant van pvc-raamprofielen Deceuninck . Die produceert immers ook in Turkije en draait een deel van zijn omzet in Turkse lira. 

15.03 uur: De vastgoedgroep Vastned Retail Belgium stijgt licht op Euronext Brussel, hoewel de groep ervoor waarschuwt dat het dividend over 2015 lager kan uitvallen. De opbrengst van de verkoop van niet-strategische baanwinkels kan niet snel genoeg worden herbelegd in winkels op toplocaties in de binnensteden. Daardoor zullen de uitkeerbare huuropbrengsten afnemen. Over 2014 steeg het brutodividend van 2,65 naar 2,72 euro. Netto - dus na aftrek van de roerende voorheffing van 25 procent - is dat 2,04 euro.  

14.30 uur: De hoop neemt toe dat de Grieken alsnog een compromis uit de brand slepen met hun internationale geldschieters. Vooral de beurs van Athene profiteert daarvan. De belangrijkste beursindex van het land spurt bijna 7 procent hoger, hoewel die de dag voordien met verlies was gestart. Ook de rente op de Griekse staatsobligaties neemt weer af. Maandag kende de rente op het tienjarige Griekse staatspapier zijn sterkste klim sinds het hoogtepunt van de schuldencrisis in 2012.

13.03 uur: Aena haalt 4,8 miljard euro op in de grootste beursgang in Spanje sinds 2007. De Spaanse overheid verkoopt een belang van 49 procent tegen 58 euro per aandeel - de bovenkant van de vork - in een transactie die de luchthavengroep waardeert op 8,7 miljard euro. In aantal passagiers is Aena 's werelds grootste luchthavenconcern. Het beheert 46 luchthavens, vooral in Spanje, en heeft nog eens een belang in of een managementcontract met 15 andere in Europa en Latijns-Amerika. De IPO is ook de tot nog toe grootste dit jaar in Europa. De eerste notering is gepland voor morgen woensdag.

Madrid Barajas Int ©Reuters

12.39 uur: De obligaties in Zwitserse frank van Apple brengen ocharme 0,3 procent op.

Apple's 10-year Swiss franc bond is being sold an investors with a yield of 0.3% http://t.co/TzqxJAIaVS— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) February 10, 2015

 

12.37 uur: Het Duitse Metro, één van de grootste detailhandelaars ter wereld, boekte het voorbije kwartaal een ebit van 1.024 miljard euro, dat is een daling met bijna 50 miljoen die volledig te wijten is aan de zwakke roebel. Metro zegt dat het geen vooruitzichten meer kan geven voor Rusland door de crisis in Oekraïne. Het aandeel verloor even tot bijna 5 procent, maar herstelde zich dan . Voor het hele jaar en de hele groep blijft Metro bij zijn prognose van een 'lichte toename' van zijn omzet en operationele winst. Metro heeft elektronica-keten Media-Saturn en grootwarenhuisketen Makro in portefeuille.

12.27 uur: De Chinese inflatie is tot op het laagste niveau in vijf jaar gezakt. De op één na grootst economie van de wereld blijft zorgen baren.

China January inflation hits five-year low http://t.co/DjKecC6urD— Reuters Business (@ReutersBiz) February 10, 2015

 

12.05 uur: Ook de Zwitserse vermogensbeheerders van Pictet blijken nog altijd veel te verwachten van Europese aandelen. 

Europese #aandelen duur? Vgl. met Amerikaanse in historisch opzicht zijn ze zeer goedkoop http://t.co/87b5TbJRBL pic.twitter.com/9JUM24ml4o— Pictet Asset Mgmt.NL (@PictetAM_NL) February 10, 2015

 

12.03 uur:  TUI Group, ’s werelds grootste reisgroep en moeder van het Belgische Jetair, slaagde erin zijn verlies tijdens het eerste boekkwartaal te verminderen.  Omdat het Duitse TUI AG onlangs fuseerde met TUI Travel Plc, is de vergelijking wel op pro forma basis. Het nettoverlies daalde met 5 procent tot 104,6 miljoen, touroperators boeken altijd een tekort tijdens de wintermaanden.  De omzet steeg met 5,4 procent tot 3,5 miljard euro. TUI behoudt zijn jaardoelstelling, een groei van de ebita met 10 à 15 procent tot bijna een miljard euro. 

11.55 uur: De stellingenoorlog tussen Griekenland en de eurozone duwt de euro kopje onder.

Euro drops below $1.13 as war on words between #Greece and the #Eurozone escalates. pic.twitter.com/r2eesOtTjt— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 10 februari 2015

 

11.20 uur: De Duitse retailreus Metro heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar de bedrijfswinst zien zakken, van 1,073 naar 1,024 miljard euro. Boosdoener is onder meer de zwakke roebel. Die at 60 miljoen euro van de winst op. Metro is in Rusland de op drie na grootste retailer. In België is de groep eigenaar van onder meer MediaMarkt en Makro.

10.57 uur: Bocimar, de CMB -dochter actief in het maritiem vervoer van steenkool en ertsen, gaat zijn grootste schepen samen met die van vier andere drogebulkrederijen onderbrengen in een joint venture. Op die manier wil het vijftal kosten besparen.

10.44 uur:  Maakt de Britse kledingketen New Look binnenkort zijn debuut op de beurs? Volgens Topman Anders Kristiansen zijn de voorbereidingen alvast getroffen. ‘Onze business is er klaar voor. Maar het is niet aan mij om te beslissen of de IPO er al dan niet komt. Dat is aan de aandeelhouder.’ New Look is in handen van investeringsmaatschappijen Apax Partners en Permira. Die hadden in 2010 al plannen om New Look naar de beurs te brengen, maar zagen daar toen van af.

Er zijn nieuwe katalysatoren nodig om het aandeel GBL verder vooruit te stuwen. En die zien we op dit moment niet echt.
Bank of America Merrill Lynch

10.18 uur: De analisten van Bank of America Merrill Lynch zijn gestart met de opvolging van de Brusselse holding GBL . Al zijn ze niet bepaald dolenthousiast over het aandeel. GBL krijgt een 'neutral'-advies mee met een koersdoel van 83 euro. Dat impliceert een stijging van het aandeel met 10 procent. 'We kleven een neutral-advies op GBL omdat we van mening zijn dat het management niet veel ruimte heeft om los van de trends op de aandelenmarkten winst te genereren,' klinkt het bij Bank of America Merrill Lynch. 'GBL noteert vandaag aan 0,74 keer de verwachte winst per aandeel. Er zijn dus nieuwe katalysatoren nodig om de koers een duw in de rug te geven, en die zijn op korte termijn moeilijk te vinden.'

Beleggers die in holdings willen investeren moeten naar Duitsland of  het Hoge Noorden gaan, meent Bank of America Merrill Lynch. De groep geeft een koopadvies voor het Duitse Wendel (koersdoel van 121 euro, met een stijgingspotentieel van 19 procent) en  het Zweedse Investor AB (stijgingspotentieel van 19 procent)

10.09 uur: Delhaize heeft last van een adviesverlaging van Bank Degroof. Die raadt beleggers niet langer aan om posities in Delhaize op te bouwen, maar te houden. Aanleiding is de recente koersstijging van het aandeel. Koersdoel: 80 euro. Mogelijk wordt dat later wel nog herzien, afhankelijk van de evolutie van de dollar. Delhaize haalt zowat 65 procent van zijn omzet uit de Verenigde Staten.

9.42 uur: In afwachting van de jaarresultaten die Telenet donderdag zal publiceren verhoogt KBC Securities zijn koersdoel voor het aandeel van 47 naar 53 euro. Het 'Accumulate'-advies blijft behouden. Analist Ruben Devos haalt vier redenen aan om positief te blijven over het aandeel. Allereerst is Telenet nog altijd een van de beste kabeloperatoren in Europa met uitstekende winstmarges (de ebtida-marge bedraagt 52,2 procent terwijl dat in de rest van de sector 45,7 procent is), omzetgroei en cash returns. Een mogelijke buyout door hoofdaandeelhouder Liberty Global kan de koers nog ondersteunen. Maar ook synergievoordelen van een eventuele fusie met concurrent Mobistar kunnen een katalysator vormen. KBC Securities hecht in dit zwakke renteklimaat ook meer belang aan de mate ware Telenet vrije kasstromen genereert die het aan zijn aandeelhouders kan uitkeren. Ten slotte brengt Devos in herinnering dat de Europese kabelaars sinds oktober al met meer dan een vijfde zijn gestegen op de beurs.  

9.24 uur: Bone Therapeutics  blijft maar voortstomen: het aandeel spurt dinsdagochtend ruim 12 procent hoger naar 22,84 euro. Sinds het biotechbedrijf afgelopen vrijdag zijn beursdebuut maakte aan 16 euro, is het aandeel liefst 42 procent in waarde gestegen. Een ideale aanleiding  ook om u even wakker te schudden met 'Bone Machine' van de Pixies. (sorry, we konden het niet laten)

 

9.03 uur: Laten we nog eens even terugkomen op de adviesverlaging voor Umicore. De Zwitserse bank UBS verlaagt zijn advies van kopen naar bijhouden maar trekt tegelijkertijd zijn koersdoel op van 35 nar 40 euro. UBS haalt het aandeel vooral om waarderingsredenen van de kooplijst. Umicore noteert vandaag aan 19 keer de verwachte winst. 'Daarmee zit nu al een erg sterke toename van de bedrijfswinsten in de koersen verrekend, ook al blijven de hevige schommelingen op de metaalmarkten een risico vormen', zegt analist Joe Dewhurst. 

UBS zelf is trouwens ook optimistisch over het winstpotentieel van Umicore. Voor 2015 en 2016 zou de winst per aandeel met respectievelijk 19 en 14 procent moeten toenemen. UBS merkt ook op dat beleggers Umicore meer een meer zien als 'rendementsaandeel' door de dividenden die het bedrijf uitkeert, in combinatie met de programma's voor de inkoop van eigen aandelen. 'Wij verwachten dat de dividenden jaarlijks met 5 procent zullen stijgen. Maar dat zit nu al in de koersen verrekend. Bovendien moeten beleggers er rekening mee houden dat de resultaten van Umicore volatiel zijn'.

8.57 uur: De analisten van Rabobank komen nog eens terug op de teleurstellende cijfers die de Nederlandse onlinebroker BinckBank maandag had bekendgemaakt. Het koersdoel wordt verlaagd van 10 naar 9 euro, maar het koopadvies blijft behouden.

8.46 uur: Het ziet er naar uit dat de Europese beurzen hun valse start van gisteren niet zullen overdoen. De futures wijzen immers op een positieve opening van de aandelenmarkten.

8.45 uur: De koers van bierbrouwer Heineken staat sinds begin deze maand onder druk. Heineken maakt woensdag kwartaalcijfers bekend, maar nog belangrijker: vanaf 1 mei komt er een groot aandelenpakket vrij. Dan eindigt een lock-upperiode van vijf jaar en mag sectorgenoot Femsa zijn fors belang in Heineken verkopen. Omdat Euronext Amsterdam op die feestdag (Dag van de Arbeid) gesloten is, wordt het uitkijken naar de eerstvolgende handelsdag, maandag 4 mei.

8.34 uur: Snel de kerncijfers uit het jaarrapport van Intervest Offices & Warehouses, dat zich meer en meer op logistiek vastgoed toelegt en minder op kantoren. Logistiek vastgoed is nu goed voor 55 procent van de portefeuille, kantoren nemen 45 procent voor hun rekening. De reële waarde van de totale vastgoedportefeuille bedroeg eind vorig jaar 609 miljoen euro, 1 procent minder dan vorig jaar. Het brutodividend voor 2014 bedraagt 1,40 euro per aandeel. Daardoor komt het brutodividendrendement uit op 6,2 procent.  Netto, dus na aftrek van de roerende voorheffing van 25 procent, bedraagt het dividend 1,05 euro.

8.27 uur:  Het is over & out voor RadioShack. Voor het eind van deze maand sluit en verkoopt de elektronicaketen 1.100 van zijn 4.000 winkels. Overnemers is de mobiele operator Sprint. Afgelopen weekend begonnen de vereffenaars al met het inventariseren van RadioShacks middelen. Er zijn niettemin nog believers, het centjesaandeel schoot gisteren op Wall Street met 11 procent omhoog tot 0,1454 dollar. 

8.11 uur: UBS heeft zijn advies voor de materiaaltechnologiegroep Umicore verlaagd van Buy naar Neutral. Later ongetwijfeld meer daarover.

7.56 uur:  Michelin , de grootste bandenproducent van Europa, heeft vorig jaar slechter gepresteerd dan verwacht. De lagere materiaalkosten wogen blijkbaar niet op tegen de zwakkere vraag en de wisselkoersverliezen. De operationele winst zonder uitzonderlijke elementen viel vorig jaar terug van 2,23 miljard euro naar 2,17 miljard euro. Verontrustender is dat Michelin zich op de vlakte laat in zijn vooruitzichten voor 2015.

©AFP

Dat is ook niet zo goed nieuws voor de Belgische staaldraadspecialist Bekaert . Die fabriceert immers staal voor de bandenindustrie. De cijfers van Michelin gelden doorgaans als een indicator van wat Bekaert de komende kwartalen mag verwachten.  

7.35 uur: Volgens ING-analist Filip De Pauw is de kans toegenomen dat de schuimrubber- en isolatiespecialist Recticel in zijn dividend snijdt of een kapitaalverhoging overweegt. Reden daarvoor is dat de schuldgraad van de groep behoorlijk hoog begint te worden. De Pauw rekent voor 2014 op een nettoschuld van 196 miljoen euro bij Recticel. Dat stemt overeen met 3,1 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen, waardoor de schuldgraad meer dan 100 procent bedraagt. 'We beschikken niet over details over de afspraken die Recticel hierover heeft afgesloten met de banken. Maar we gaan ervan uit dat Recticel dicht tegen zijn schuldlimieten aanschurkt. Dat laat weinig ruimte voor bijkomende investeringen.' 

De ING-analist ziet twee manieren waarop Recticel zijn schuldgraad kan terugbrengen. 'Als het management de nettoschuld wil terugbrengen naar 2 keer de bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen, dan zou het voor ongeveer 70 miljoen euro aan nieuwe aandelen kunnen uitgeven. Stel dat die aan 4 euro per aandeel worden uitgegeven, dan zou Recticel 17,5 miljoen nieuwe aandelen moeten creëren. Dat komt neer op een verwatering van de winst per aandeel met 40 procent. Andere optie is dat Recticel zijn Automotive-afdeling aan een interessante prijs weet te verkopen. Maar gezien de marktomstandigheden lijkt ons dat geen gemakkelijke opdracht.'

ING behoudt vooralsnog zijn HOLD-advies voor het aandeel, maar verlaagt wel zijn koersdoel naar 5 euro. 

7.18 uur: Terwijl de meeste Aziatische beurzen dinsdag onder druk stonden als gevolgen van de aanhoudende eurostress, deden de Chinese aandelenmarkten het wel behoorlijk. Niet dat het zo fantastisch gaat met de Chinese economie.

©REUTERS

Uit nieuwe cijfers van het Chinese bureau voor de statistiek blijkt dat Chinese producentenprijzen vorige maand sterker zijn gedaald. De inflatiecijfers daalden in januari dan weer naar hun laagste peil in vijf jaar. Waarom doen de Chinese aandelen het dan goed? Omdat beleggers verwachten dat de zwakke economische data Peking zal aanzetten tot een soepeler geldbeleid, wat de financiële markten ten goede komt. 

7.12 uur: De stroom bedrijfsresultaten komt stilaan op gang. Staan nog op de agenda: jaarcijfers van de vastgoedgroepen Intervest Offices & Warehouses en Vastned Retail Belgium.

7.10 uur: Positief bankennieuws uit Zwitserland: het kan. De Zwitserse reus UBS kondigde dinsdagochtend aan dat het zijn dividend verdubbelt : over 2014 keert de groep zijn aandeelhouders nu bruto 50 Zwitserse cent per aandeel uit, terwijl dat vorig jaar 25 cent was. Met dank aan de fiscus: een belastingvoordeel van 493 miljoen Zwitserse frank krikte UBS' winst vorig jaar op tot 963 miljoen Zwitserse frank. Terwijl analisten gemiddeld op een winst van 789 miljoen euro hadden gerekend.

6.59 uur: Goedemorgen iedereen, welkom bij de Marktenlive-blog! Gaan de Europese beurzen zich kunnen herpakken na de offday van gisteren? Groeiende bezorgdheid over een mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone had de belangrijkste indexen maandag flink lager geduwd. Op Euronext Brussel verloor de Bel20 iets meer dan 1 procent. Ook Wall Street had er geen zin in: de Dow Jones en de Nasdaq verloren respectievelijk 0,5 en 0,4 procent. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud