1. Markten Live
 2. Live blog

Groeivrees duwt beurzen in het rood

De Europese beurzen doken voor de tweede dag in het rood, al werden de verliezen teruggedrongen door hoopgevend Duits nieuws. In Brussel viel vooral het verlies voor de biotechsector op.
 • Tot morgen!

  Voor ons zit het er voor vandaag weer op. Morgen zijn we weer terug met het laatste beursnieuws. Tot slot de agenda voor morgen:

  DINSDAG 26 MAART 2019

  ECONOMIE/FINANCIEN

  Verenigde Staten:

  - In aanbouw genomen woningen en bouwvergunningen februari, 13.30 uur

  - Huizenprijzen (Case-Shiller) januari, 14 uur

  - Consumentenvertrouwen (Conference Board) maart, 15 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  - Sioen: publicatie jaarverslagNederland:

  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.

 • Bel20 sluit lager

  De Bel20 is gesloten met een verlies van 0,8 procent. De toppers waren WDP (0,7%), Ontex (0,7%) en ING (0,3%). De floppers waren Galapagos (-4,7%), Sofina (-2,2%) en Argenx (-1,8%). 

 • Apple zakt voor presentatie streamingdienst

  Het aandeel Apple gaat met 1,7 procent onderuit op de Amerikaanse beurs. Vandaag presenteert het bedrijf tijdens een daarvoor speciaal georganiseerde show haar nieuwe videostreamingdienst. Hiermee gaat de techgigant de strijd aan met de wereldmarktleider in comakijken Netflix . Beleggers lijken het geloof in Netflix niet te zijn verloren, want dat aandeel gaat 0,5 procent hoger.

  Het is nog onduidelijk hoeveel klanten moeten gaan betalen voor de nieuwe dienst van de techreus. Wel is duidelijk dat de concurrentie op de markt voor het streamen van series en films met de komst van Apple steeds verder toeneemt. Ook het entertainmentbedrijf Disney gaf eerder aan met een eigen streamingdienst te komen, genaamd Disney+. Disney klimt vandaag met een half procent.

 • Nike hoger ondanks boete

  Nike gaat vandaag met 0,3 procent hoger ondanks de boete van 12,5 miljoen euro die het bedrijf kreeg opgelegd van de Europese Commissie (EC). Volgens Margrethe Vestager, Europese commissaris voor Mededinging, verhinderde Nike de vrije Europese verkoop van populaire voetbalmerchandising. 

  Dat beleggers niet negatief reageren op het nieuws is niet bijzonder verrassend, daar de boete van 12,5 miljoen wisselgeld is voor de sportschoenenreus.

 • Belgisch ondernemersvertrouwen herstelt onverwacht

  De conjunctuurbarometer van de Nationale Bank stijgt in maart na drie opeenvolgende dalingen. De indicator van het Belgische ondernemersvertrouwen noteert op -0,7 punt, tegenover -1,7 punten in februari. Economen hadden een daling naar -2 punten voorspeld.

  Vooral in de verwerkende nijverheid verbeterde de conjunctuur. Dat is te danken aan de betere beoordeling van het orderboekje en de verwachting dat de vraag zal stijgen. Ook in de handel verbeterde de vooruitzichten. In de dienstensector en de bouw veranderde het economisch klimaat weinig.

 • ‘Braziliaanse biermarkt trekt aan'

  In een nota wijst Credit Suisse er op dat de vooruitzichten voor de Braziliaanse biermarkt flink verbeterd zijn, wat ondersteunend zal werken voor AB InBev .

  De negende editie van de (vandaag verschenen) CS Emerging Market Survey heeft het over verbeterde consumentenvooruitzichten in Latijns-Amerika, in het bijzonder in Brazilië. Dat land is goed voor circa 20 procent van de verkoopvolumes van AB InBev. Als de toestand in Brazilië verbetert, zou AB InBev dit jaar volgens analist Sanjeet Aujla zijn sterkste volumegroei in bijna een decennium kunnen neerzetten. Hij rekent op 1,7 procent.

  Hij begrijpt dat beleggers zich zorgen maken over het recente verlies van marktaandeel in Brazilië. Naar zijn mening is in het segment van de volumebieren 80 procent van het verlies van Skol echter goedgemaakt door een stijging in Brahma. AB InBev neemt bovendien maatregelen om het merk Skol aantrekkelijker te maken, onder meer met de lancering van een ‘Pure Malt’-variant. Wat de premiumbieren betreft moet Budweiser qua merkenvoorkeur niet onderdoen voor Heineken.

  Aujla verwijst ook nog naar recente data van de Braziliaanse brouwervereniging Sindicerv, waaruit blijkt dat het bierverbruik tijdens de recente carnavalperiode een gemiddelde tot hoge eencijferige groei kende( dus tussen 5 en 9 procent). Voor heel 2019 rekent de vereniging op een volumegroei van 5 procent in Brazilië. Credit Suisse denkt dat AB InBev zijn Braziliaanse bierverkoop dit jaar met 3,5 procent kan opdrijven na de daling met 3,1 procent in 2018.

  Aujla’s advies blijft ‘outperform’ (kopen), zijn koersdoel bedraagt 82 euro.

 • Amerikaans beurzen openen lager

  De Amerikaanse beurzen beginnen vandaag lager aan de dag. De Dow Jones opent vlak, de S&P500 en de Nasdaq gaan met 0,1 procent lager.

 • Biogen gaat eigen aandelen inkopen

  Biogen gaat voor 5 miljard dollar aan eigen aandelen opkopen. Dit bedrag komt bovenop de openstaande 1,7 miljard van het opkoopplan voor 2018. 

  De opkoopoperatie kan gezien worden als een lijmpoging van het biotechbedrijf met beleggers. Dit doet ze na de afstraffing van vorige week. Toen meldde het bedrijf dat het een punt zet achter het onderzoek naar een medicijn tegen Alzheimer. Na het nieuws ging het aandeel zo'n 30 procent lager.

  Het opkopen van eigen aandelen is een manier voor beursbedrijven om een bodem onder de koers te zetten. De opkoop is in dit geval redelijk goed te rechtvaardigen. Het aandeel koerst nu tegen slechts 9 keer de verwachte winst over 2019.

 • Wall Street zal in voetsporen Europa treden

  Met nog een uurtje voor de openingsbel kijken we al even naar Wall Street. De Amerikaanse futures noteren momenteel licht lager: die op de Dow Jones en de S&P500 staan 0,1 procent in de min, die op de Nasdaq 0,2 procent. Het ziet er dus naar uit dat de beurzen in New York in lijn met de huidige stand van de Europese beurzen zullen openen.

 • ... net als de hele biotechsector

  Niet alleen Galapagos, maar alle biotechaandelen staan onder druk. Mogelijk nog altijd de naschokken van de stevige waarschuwing van biotechpionier Biogen vorige week. Ook onder meer Biocartis , MDxHealth  en Mithra  kijken tegen stevig verlies aan.

 • Nerveuze handel in Galapagos ...

  De opvallendste daler op de Brusselse beurs is Galapagos . De biotechgroep gaat 4,5 procent lager naar 84,96 euro. Een concrete aanleiding is er niet echt, maar het is duidelijk dat de handel nerveus is in de aanloop naar de publicatie van de cruciale testresultaten rond goudhaantje filgotinib eind deze week. 

 • Marktenchat: stel uw vragen nu al

  Dinsdag om 12 uur heeft onze wekelijkse marktenchat plaats met redacteur Kurt Vansteeland. Posten kan nu al

 • Beursverliezen verdwenen

  De verliezen van de Europese beurzen zijn momenteel uitgewist. De Euro Stoxx 50 noteert 0,2 procent in de plus. Met dank aan de Duitse bedrijfsleiders (via de Ifo-index), die optimistischer zijn geworden.

 • Umicore: correctie omzetcijfer 'kan impact hebben op beleggersvertrouwen'

  Umicore maakte vrijdag bekend dat er in de voorlopige jaarresultaten, die op 8 februari werden vrijgegeven, enkele onjuistheden waren geslopen. De correcties hebben betrekking op ‘intra-company’ eliminatieboekingen. Volgens de materiaaltechnologiegroep is er geen impact op de eerder gerapporteerde prestaties van de groep en de businesssegmenten, noch op de prestatie-indicatoren.

  UBS ploos uit dat door de correcties de omzet nu 7 procent (1,07 miljard euro) lager uitkomt, en dat de activa 352 miljoen euro minder waard zijn. De fout is te wijten aan een aantal incorrecte boekingen in de tak Energy & Surface Technologoy (waartoe de batterijmaterialen behoren). Het management heeft maatregelen genomen om een herhaling van de fouten te voorkomen.

  De UBS-analisten behouden hun ramingen, maar wijzen er op dat wat er gebeurd is, vragen kan oproepen over de financiële controles binnen Umicore. Beleggers dringen trouwens al langer aan op meer openheid over de verschillende bedrijfstakken. Volgens UBS kan een en ander een impact hebben op het vertrouwen van beleggers in het bedrijf.

 • Degroof Petercam over Care Property Invest

  Vastgoedanalist Herman van der Loos van Degroof Petercam was vorige week aanwezig op de roadshow van Care Propery Invest . Het belangrijkste dat hij daar vernam is dat een mogelijke kapitaalverhoging wellicht wordt uitgesteld tot begin 2020. Daarvoor zijn er twee redenen: CP Invest overweegt om het dividend over 2018 ook in aandelen uit te keren en er is ook een inbreng in natura ter waarde van 20 miljoen euro gepland.

  CP Invest heeft momenteel voor 75 miljoen euro investeringen lopen of gepland. Het bedrijf heeft een studie bij een beursmakelaar besteld om de mogelijke uitbreiding naar een derde markt te onderzoeken, na België en Nederland. Mogelijkheden zijn Zuid-Europese landen en Zweden.

  CP Invest is zich bewust van marktspeculatie op een mogelijke overname, maar zegt dat het autonoom kan doorgroeien. Elementen die een overname  in de weg staan, zijn een aantal juridische kwesties en de premie waartegen het aandeel noteert tegenover de netto-actiefwaarde per aandeel.

  Van der Loos heeft voor CP Invest een 'bijkopen'-advies. Zijn koersdoel staat op 24 euro.

 • Duitse ondernemers weer optimistischer

  De Ifo-index, die het Duitse ondernemersvertrouwen uitdrukt, is deze maand onverwacht gestegen. De index kwam uit op 99,6 punten van 98,7 in februari. Economen hadden slechts op 98,5 gerekend.

  Het is de eerste verbetering van de Ifo-index in een half jaar. Het vertrouwen nam af door de tragere groei van de wereldeconomie, de woelige brexit-voorbereidingen en de dreigende Amerikaanse importheffing op Europese (en dus ook Duitse) wagens.

  Ook de inschatting van de huidige toestand is verbeterd. Die deelindex kwam uit op 103,8 punten, eveneens boven de raming van 102,9. De deelindex die de verwachtingen uitdrukt, is gestegen tot 95,6 punten, waar slechts 94 was verwacht.

  Na de goede Duitse Ifo-index lopen de verliezen van de Europese beurzen duidelijk terug. Gemiddeld zakken ze nog 0,3 procent.

 • LVMH: Waarom opportunistische limietorders interessant kunnen zijn

  Het aandeel LVMH is vanmorgen even met 9 procent onderuit gaan. Het lijkt op een mistrade of een 'vette vinger', oftewel een crash die veroorzaakt werd door een handelaar die een verkeerd (veel te groot, red.) verkooporder door de markt heeft gejaagd. Het aandeel dook even richting 285 euro, maar noteert nu terug boven 310 euro.

  ©rv

 • Brussel zakt weg

  Euronext Brussel zakt weg en behoort daarmee in de vroege handel tot de zwakste beurzen in Europa. Het verlies van de Bel20 is na 35 minuten handel aangezwollen tot 1,1 procent. In de index houden alleen WDP en Proximus nog het hoofd (nipt) boven water.

 • Corbion: Applaus voor Braziliaanse overname

  Op de beurs van Amsterdam stijgt Corbion bijna 1 procent, en is daarmee een zeldzame stijger. De groep kondigde voorbeurs de overname aan van Granotec do Brazil, een toeleverancier aan bakkerijen. In die sector is DuPont is Brazilië het nummer één, en Granotec do Brazil het nummer drie. Corbion betaalt er 45 miljoen dollar voor en doet dat via schulden. KBC Securities verwacht bijgevolg een stijging van de nettoschulden/ebitda verhouding van 1,7 naar 2.

  Corbion is een producent van melkzuur. De voedingstak is de grootste afdeling van het bedrijf, maar Corbion maakt ook andere producten met melkzuur, waaronder PLA (biologisch afbreekbaar plastic). Lees er hier meer over.

  Analist Wim Hoste geeft een 'houden'-advies en een koersdoel van 28 euro.

 • Fondsen kopen satellietoperator Inmarsat

  Een consortium van private equity- en pensioenfondsen telt 3,4 miljard dollar neer voor de Britse satellietoperator Inmarsat . De overnamegesprekken geraakten eind januari al bekend. De kopers - onder meer Apax en twee Canadese pensioenfondsen - willen met de breedbanddiensten van Inmarsat inzetten op de groeiende vraag naar internetdiensten op vliegtuigen. Aandeelhouders van Inmarsat ontvangen 546 pence per aandeel. Dat is 46 procent meer dan de beurskoers op 30 januari, de dag voor de overnamegesprekken bekend geraakten. 

 • Beurzen gaan 0,7 procent lager van start

  De verliezen in Europa blijven bij de openingsbel binnen de perken. De Euro Stoxx 50 verliest 0,7 procent in de eerste handelsminuten. In Brussel zakt de Bel20 eveneens 0,7 procent.

 • Naspers brengt internetdivisie naar beurs van Amsterdam

  De Zuid-Afrikaanse mediagroep Naspers - "Nationale Pers" - splitst zijn internationale internetdivisie af en brengt het naar de beurs van Amsterdam. Met de afsplitsing wil CEO Bob Van Dijk dus aandeelhouderswaarde naar boven halen. 

  Naspers is immers vooral bekend omwille van zijn belang in Tencent. Dat belang van 31 procent in de Chinese ecommercereus, is omgerekend 133 miljard dollar waard. Naspers zelf heeft een beurswaarde van omgerekend 98 miljard dollar.

  Het op de Amsterdamse beurs afgesplitste bedrijf, heeft naast het belang in Tencent, onder meer ook belangen in het Russische internetplatform Mail.Ru, de Duitse specialist in online afhaalmaaltijden Delivery Hero en de Indiase e-commerce startup Swiggy.

  De beursgang is voorzien voor de tweede helft van 2019. Naspers brengt een kwart van de aandelen naar de beurs. 

 • Longeval geeft beleggers raad

  Mocht u dit boeiend artikel uit onze weekendeditie nog niet gelezen hebben, dan kunt u nu nog uw schade inhalen.

 • Naar lagere opening Europese beurzen

  In het zog van Wall Street en de Aziatische beurzen zullen ook de Europese beurzen met verlies van wal steken. De verliezen zouden echter nog meevallen, afgaande op de futures. Die op de EuroStoxx50 noteert 0,5 procent in de min.

 • Nieuwe boekhoudnorm doet schulden Ahold Delhaize verdrievoudigen

  Ook Ahold Delhaize  nodigt analisten vandaag uit, maar dan in Londen. De supermarktketen gaat er de impact uitleggen van IFRS16. Dat is een nieuwe boekhoudnorm die bedrijven verplicht om zogeheten operationele leaseverplichtingen voortaan op de balans te nemen. 'Ahold Delhaize least heel veel winkels, distributiecentra, kantoren en andere activa, zoals bedrijfswagens en materieel', legt de groep uit in een zonet verschenen persbericht. Doordat lease op de balans komt, stijgen de schulden van een bedrijf. De aflossingen van de lease komen bij de financiële lasten en hebben dus een impact op de nettowinst, maar niet op de ebitda (want dat is de brutowinst voor financiële lasten).

  Concreet is de impact van IFRS16 op Ahold Delhaize op de cijfers van 2018 als volgt: 

  1. De operationele marge stijgt met 0,3 punten tot 4,4 procent.

  2. De nettowinst per aandeel zakt met 0,03 euro tot 1,57 euro.

  3. De nettoschuld per eind 2018 stijgt met liefst 7,9 miljard euro tot 11 miljard euro, ofwel een verdrievoudiging. Ahold Delhaize beklemtoont dat de schuldenexplosie geen impact zal hebben op de kredietratings, omdat er geen impact is op de nettocashflow of de kaspositie. 

  Lees hier meer over IFRS16 en de impact ervan op onder meer Balta en Basic-Fit. 

 • Mithra op internationale vergadering endocrinologen

  Mithra heeft op de jaarlijkse vergadering van de Endocrine Society, een toonaangevende internationale vereniging van endocrinologen, de resultaten voorgesteld van een nieuwe studie rond Estetrol (E4). De vergadering vindt momenteel (van 23 tot 26 maart) plaats in New Orleans.

  Estetrol is een oestrogeen (vrouwelijk hormoon) dat normaal gezien alleen tijdens de zwangerschap voorkomt, maar bijzondere eigenschappen heeft. Mithra ontwikkelt twee geneesmiddelen op basis van Estetrol, de anticonceptiepil Estelle en het middel tegen opvliegers Donesta.

  In New Orleans belichtte Mithra het 'unieke profiel' van Estetrol, dat onder meer minder bijwerkingen (bv. op de lever) heeft en veiliger blijkt dan andere hormoonmiddelen voor vrouwen.

 • ING mikt op 16,5 miljoen retailklanten in 2022

  Vandaag houdt de Nederlandse bank en Bel20-zwaargewicht ING  een investor day nabij Frankfurt in Duitsland.  De bank heeft de presentaties al op zijn website gezet en daaruit blijkt dat ING tegen 2022 16,5 miljoen retailklanten wil, tegenover 12,5 miljoen in 2018. 

 • Apple neemt handschoen op tegen Netflix

  Straks om 18 uur Belgische tijd, om 10 uur lokale tijd in Cupertino, stelt Apple  tijdens een groots event een eigen Netflix  voor. De videostreamingdienst wordt een combinatie van eigen en ingekocht werk. Netflix weigert alvast content te delen met Apple, waardoor de twee Silicon Valley-grootheden concurrenten worden. Vrijdag zakte Netflix met 4,5 procent. Lees hier onze vooruitblik.

 • Tegenslag voor Sanofi

  Het Franse farmaconcern Sanofi kent een tegenslag met een diabetesmiddel dat samen met Lexicon Pharmaceuticals werd ontwikkeld. Het gaat om een oraal geneesmiddel, sotagliflozin, dat eenmaal daags moet worden ingenomen als aanvullende therapie op de klassieke behandeling met insuline bij volwassen patiënten met type 1 diabetes. De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA heeft echter geen toestemming gegeven om het middel, waarvan de commerciële naam Zynquista luidt, in de VS op de markt te brengen.

  Sanofi verliest op de diabetesmarkt terrein aan producenten van generische geneesmiddelen en probeert daarom nieuwe producten te ontwikkelen.

 • Spadel verhoogt dividend met 11 procent

  Straks is het uitkijken naar enige koersreactie bij waterproducent Spadel . De Luikse groep zag de omzet in 2018 met 8,8 procent stijgen tot 314 miljoen euro, mede dankzij de overname van het Bulgaarse Devin AD. Op vergelijkbare basis was er een omzetstijging van 5,1 procent, en dat leidde tot een 11,1 procent hoger courant resultaat. Ook het brutodividend gaat met 11,1 procent de hoogte in tot 2 euro. Lees hier meer. 

 • Tokio zakt 3 procent

  We zoomen nog even in op de beurs van Tokio, waar de Nikkei met 3 procent verlies is gesloten. De verliezen van vrijdag in New York, een versteviging van de yen en meer algemeen de vrees voor een vertragende wereldeconomie zijn de hoofdoorzaken van de stevige uitschuiver.

  Vrijdag ging er nog 110,80 yen in een dollar, vandaag maar 109,90 meer. Ook tegenover de euro verstevigt de yen: voor een euro wordt nu 124,21 yen betaald tegen 126,06 yen vrijdag. Daarmee staat de yen bijna op zijn hoogste niveau in zes weken. De Japanse munt is een klassieke vluchtheuvel in barre beurstijden.

  De klim van de yen dreigt de financiële vooruitzichten van grote uitvoergerichte Japanse bedrijven op losse schroeven te zetten. Dat deed beleggers op de verkoopknop duwen.

 • Onder druk

  Goedemorgen! Voorlopig oogt de morgen niet zo fraai voor beleggers. Na de zware verliezen van vrijdag in Europa en New York (S&P500 -1,9%) staan vandaag ook de Aziatische beurzen zwaar onder druk. De MSCI-index zonder Japan valt 1,5 procent terug.

  Tal van elementen wijzen op een negatieve economische evolutie. De Europese economie lijkt weer te vertragen en in de Verenigde Staten is de rentecurve voor het eerst sinds 2007 omgekeerd, waarbij de driemaandsrente hoger is dan de tienjaarsrente. In het verleden was dit al vaker de voorbode van een recessie.

  De recente bijstelling van het beleid van enkele centrale banken is ook niet van aard om beleggers gerust te stellen.

  De vrees voor een recessie in de VS duwt de beurs van Tokio 3 procent in het rood. In Seoel zakt de Kospi 1,85 procent. Ook de Chinese beurzen delen in de klappen: Hongkong noteert 1,7 procent in de min en Shanghai 1 procent.

  Traders zijn druk bezig kort voor de slotbel in New York. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud