1. Markten Live
 2. Live blog

Groeivrees remt beurzen af

De Europese beurzen zijn 0,3 procent lager gesloten. Zwakke Chinese cijfers en de moeizame Amerikaans-Chinese onderhandelingen verzuurden het sentiment. In Brussel won KBC na een stevig kwartaalrapport en maakte Galapagos een uitschuiver.
 • Tot morgen!

  Ons blogwerk zit er op voor vandaag. We zien u graag morgenvroeg terug.

  VRIJDAG 15 NOVEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  België:

  • Handelsbalans september, 15.00 uur

  Eurozone:

  • Handelsbalans september, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Kleinhandelsomzet oktober, 14.30 uur
  • Industriële productie oktober, 15.15 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Bekaert: trading update derde kwartaal en capital market event, 07.00 uur
  • Retail Estates: halfjaarresultaten 2019/2020, 17.45 uur

  Denemarken:

  • AP Moeller-Maersk: resultaten derde kwartaal

  Luxemburg:

  • Aperam: notering ex kwartaaldividend 0,4375 euro bruto
 • Atenor bevestigt jaarprognose

  Atenor kwam zojuist met een korte kwartaalupdate. Het herhaalde nog eens dat het verwacht dat de resultaten van 2019 beter zullen zijn dan die van 2018.

  Dat zegt het bedrijf omdat 'de kans groot is dat de lopende onderhandelingen worden afgerond en er akkoorden worden gesloten'.

 • Sioen ziet omzet gelijk blijven

  Sioen zag de omzetklim in het derde kwartaal tot stilstand komen op 119,7 miljoen euro. 

  Coating, de belangrijkste divisie gespecialiseerd in het aanbrengen van een beschermlaag, noteerde een omzetdaling van 0,3 procent tot 71,9 miljoen euro. Volgens Sioen is de lagere omzet vooral de wijten aan zwakke verkopen in de transport. Sioen maakt onder andere dekzeilen voor vrachtwagens. 

  De divisie voor technische beschermkledij tekende een groei op van 4,3 procent. Daarmee begint de expansie in deze tak te stabiliseren. In de eerste helft van dit jaar had Sioen verschillende omvangrijke aanbestedingen voor brandweerkorpsen in heel Europa gewonnen, waardoor de klim aangevuurd werd. Daardoor bedraagt de omzetgroei voor de eerste negen maanden van het jaar 13 procent.

  De divisie Sioen Chemicals (verwerking van basisgrondstoffen tot pigment-pasta's en inkten) zag de omzet met 1,9 procent dalen tot 10,5 miljoen euro.

 • Jensen-Group verwacht lagere omzet en winst

  De producent van industriële wasserijsystemen had tot dusver geen prognose voor het hele jaar gegeven. Nu zegt Jensen-Group dat zowel de omzet als de winstgevendheid in 2019 lager zullen zijn dan in 2018. Hierbij is geen rekening gehouden met de impact van de orkaan Michael, 'waarvoor de verzekeringsregeling niet definitief is'.

  De fabriek van Jensen-Group in Panama City, Florida werd in oktober 2018 zwaar getroffen door de orkaan Michael. De herstellingswerken hebben tot nu toe al 1,8 miljoen euro gekost.

  De lagere resultaten zijn vooral te wijten aan de verkoop van minder grote projecten in West-Europa en Azië. Afzonderlijke machines en systemen blijven het wel goed doen.

  Jensen-Group heeft maatregelen genomen om zijn productiecapaciteit aan te passen en spant zich in om de overheadkosten te verlagen. 'We zijn er zeker van dat onze voortdurende investeringen ons terug zullen brengen naar groei zodra de huidige economische onzekerheden verdwijnen', klinkt het in een persbericht.

  Over de eerste negen maanden realiseerde Jensen-Group een omzet van 251,8 miljoen euro, 2,6 procent minder dan in de overeenstemmende periode van 2018. In het derde kwartaal kwam de omzet (74,2 miljoen euro) 4,1 procent lager uit dan een jaar eerder.

  De orderinname houdt wel goed stand. In de eerste negen maanden ontving Jensen-Group voor 227,3 miljoen euro aan orders, 1,1 procent meer dan tijdens de eerste drie kwartalen van 2018. 

 • Cofinimmo verkoopt 'de Vorst' voor 50 miljoen

  Cofinimmo maakt zojuist bekend dat het zijn kantoorgebouwen gelegen aan de Vorstlaan in Brussel, Vorst 23-25, verkocht heeft. De verkoop brengt 50 miljoen euro in het laatje. 

  Het geheel biedt meer dan 57.000 vierkante meter aan kantoorruimte en staat leeg sinds het vertrek van AXA Groep in 2017.

  'De Vorst was altijd al een iconisch gebouw in Brussel, toch paste het niet meer binnen onze strategie', zegt CEO Jean-Pierre Hanin.

 • Europese beurzen sluiten 0,3 procent lager

  In Brussel bleef het verlies van de Bel20 beperkt tot 0,2 procent. KBC won 2,45 procent. Onderaan waren de telecomspelers Telenet (-1,5%) en Proximus (-2,2%) terug te vinden. Galapagos ging van een ochtendrecord naar een 3,9 procent lager slot.

 • Galapagos zakt weg tijdens update

  Galapagos verloor in de namiddaghandel gaandeweg terrein. Het aandeel is 3,9 procent lager gesloten op 166,80 euro.

  In de ochtendhandel werd nog een recordkoers van 175,20 euro bereikt. Daarmee was de marktkapitalisatie van Galapagos even groter dan die van Solvay.

  Bij het slot van de beurs is dat niet langer het geval: Galapagos is nu 10,78 miljard euro waard, Solvay 10,92 miljard.

  De koersdaling van Galapagos begon al rond 10 uur vanmorgen en versnelde tijdens de update die het biotechbedrijf tussen 14 en 16 uur tijd gaf in New York. Wat daar precies is gezegd en waarom de markt ontgoocheld reageerde, is voorlopig niet duidelijk.

 • Bel20 sluit lager

  De Bel20 sloot zojuist 0,2 procent lager op 3.870 punten. De toppers waren KBC , Argenx en Solvay . De floppers waren Galapagos , Proximus en Telenet .

 • Zeldzaam verkoopadvies voor Apple

  Maxim Group verlaagt zijn advies voor Apple van ‘houden’ naar ‘verkopen’. Analist Nehal Chokshi denkt dat de verkoop van de iPhone en de verkoopprijzen zullen tegenvallen. Voor het tweede kwartaal van het boekjaar 2020 zit hij 14 procent onder de consensusverwachting en voor het hele boekjaar 6 procent.

  Hij gaat ervan uit dat Apple in het lopende boekjaar 5 procent minder omzet zal realiseren met zijn iPhone-modellen en ziet de bedrijfswinst van het concern met 2 procent dalen.

  Chokshi hanteert een koersdoel van 190 dollar, wat bijna 30 procent lager is dan de recordkoers van woensdag (264,47 dollar). Sinds het dieptepunt van juni won het aandeel meer dan 50 procent.

 • Powell: 'De economische expansie lijkt duurzaam'

  De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell, zegt tegen de Amerikaanse begrotingscommissie (Huis van Afgevaardigden) dat de Amerikaanse economie op een duurzame manier groeit. 'Wat opvallend is bij de huidige expansie, is dat er bijna geen segmenten in de economie zijn die oververhit zijn. We zien ook geen brede opbouw van schulden. Dat laat zien dat de economie duurzaam lijkt te groeien.'

  Gisteren zei Powell dat ook de Amerikaanse arbeidsmarkt nog niet oververhit lijkt, ondanks de zeer lage werkloosheidsgraad. 

 • Scholz: 'Geen Duitse stimulering nodig na afwenden recessie'

  De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, sprak vandaag bij een nieuwsevent van het persbureau Bloomberg. Daar stelde hij dat er geen noodzaak was voor de Duitse overheid om de hand van de knip te halen. 'Onze groei is inderdaad laag, maar we zitten niet in een economische crisis. Het is natuurlijk wel goed om te weten dat, als er een crisis zou uitbreken, we de kracht hebben om er iets aan te doen.'

  Scholz doet de uitspraken nadat vanochtend bleek dat de Duitse economie ternauwernood aan een recessie lijkt te zijn ontkomen. In het derde kwartaal groeide economie met 0,1 procent, nadat er in het tweede kwartaal sprake was van krimp. Er is sprake van een recessie, wanneer er twee opeenvolgende kwartalen van krimp zijn.

 • Zwakke kwartaalprognose doet Cisco uitschuiven

  Cisco Systems ontgoochelde woensdagavond met zijn prognose voor het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar, grosso modo de periode november tot januari, en wordt daarvoor afgestraft. Het aandeel verliest meer dan 7 procent in New York.

  De fabrikant van netwerkapparatuur en telecomuitrusting verwacht dat de omzet in het lopende kwartaal 3 tot 5 procent lager zal uitkomen dan een jaar eerder. Dat komt neer op circa 11,9 miljard dollar, terwijl analisten volgens Bloomberg op 12,8 miljard dollar hadden gerekend. Ook de verwachting voor de (aangepaste) winst per aandeel valt tegen: tussen 75 en 77 cent. De gemiddelde analistenverwachting stond tot dusver op 79 cent.

  De toenemende onzekerheid over de wereldeconomie weerhoudt Cisco’s klanten ervan te investeren in nieuw of bijkomend materieel. Cisco had eerder al gewaarschuwd dat het last had van de handelsoorlog. De Amerikaanse importtarieven zetten een rem op de verkoop, terwijl Chinese klanten uitwijken naar andere leveranciers van netwerkapparatuur. 

 • Ferrari presenteert gloednieuwe GT ‘Roma'

  We zoomen even in op Ferrari . Niet omdat het aandeel een nieuwe piek bereikt – de jongste dateert van 4 november – wel omdat het Italiaanse sportwagenmerk een nieuwe model op de markt brengt, de ‘Roma’.

  De bloedmooie GT is al het vijfde nieuwe Ferrari-model dit jaar en werd passend voorgesteld in Rome op de Foro Italico, de plaats waar in 1960 de Olympische Spelen plaatsvonden.

  De ‘Roma’ is een 2+ coupé, dus met twee noodzitjes achteraan. De lijn is geïnspireerd door het naoorlogse Rome. Aangedreven door een achtcilinder motor van 3,855 liter die 612 pk levert zal de Roma iets meer dan 200.000 euro kosten.

 • Dow Jones opent licht lager

  De beurzen in New York gaat met minieme verliezen van start. De Dow Jones en de S&P500 zakken allebei 0,1 procent. Walmart wint 3 procent na de publicatie van goede kwartaalcijfers.

 • Rode opening Wall Street op til

  De Amerikaanse beurzen zullen met verlies van start gaan, geven de futures aan. De futures op de voornaamste indexen noteren 0,2 tot 0,3 procent in de min. Zwakke economische cijfers uit China en een omzetwaarschuwing van Cisco Systems wakkeren de vrees voor een wereldwijde groeivertraging aan.

 • Meer verlies voor Canopy Growth

  De Canadese cannabisproducent Canopy Growth heeft in het tweede kwartaal van het boekjaar 2019/20 een nettoverlies geleden van 374,6 miljoen Canadese dollar. Dat is meer dan een jaar eerder (330,6 miljoen) en zowat vijf keer zoveel als de netto-omzet van het bedrijf (76,6 miljoen).

  Het ruimere verlies is te wijten aan een herstructureringslast van 32,7 miljoen Canadese dollar. De Canadese cannabismarkt lost voorlopig de verwachtingen niet in. De voorraden zijn fors aangedikt omdat spelers een overheersende rol hopen te spelen in de opkomende sector, maar voorlopig zijn er maar weinig gespecialiseerde cannabiszaken in de belangrijkste provincies.

 • Wat te verwachten van Bekaert morgen?

  Bekaert   komt vrijdag voorbeurs met een korte update over de eerste negen maanden van 2019. Daarbij verschaft de staaltechnologiegroep alleen omzetcijfers, geen winstmarges. Analisten rekenen op 3,28 miljard omzet, iets beter dan de 3,23 miljard een jaar eerder. Na het beroerde 2018 - toen de winstmarge rake klappen kreeg - heeft het aandeel Bekaert dit jaar al een stevige remonte geboekte. 

  CEO Matthew Taylor gaf de beurskoers deze zomer een extra boost. Hij noemde tijdens een conferencecall China de ‘belangrijkste motor’ van de verbeterde winstmarge in de belangrijkste tak, rubberversterking. Beleggers zullen dus elke ‘Chinese’ passage in de update met argusogen lezen.  

  Naast de update organiseert Bekaert in zijn hoofdkantoor - de Bekaertstraat in het West-Vlaamse Zwevegem - ook een beleggersdag. In de aanloop herhaalde ING-analist Stijn Demeester zijn koopadvies.

  'Het aandeel is dit jaar al 28 procent hersteld, dankzij de lichte ontspanning in de handelsoorlog, de remonte van conjunctuurgevoelige aandelen, de behoorlijke resultaten in de eerste jaarhelft en een succesvolle verlenging van de looptijd van de schulden. De beleggersdag kan dat momentum versterken, met meer klaarheid rond de doelstelling om de winstmarge op termijn weer naar 7 à 8 procent op te krikken.'

 • Kinepolis koopt bioscoop in Spijkenisse

  Kinepolis neemt zowel het vastgoed als de uitbating over van de bioscoop Arcaplex in het Nederlandse Spijkenisse (net ten zuiden van Rotterdam). De bioscoop telt 9 zalen en 851 zitplaatsen, en werd tot dusver uitgebaat door de gebroeders Rump. Vorig jaar werd het cinemacomplex nog grondig gerenoveerd en uitgebreid.

  'Kinepolis Nederland is een sterbioscoop rijker', zegt Kinepolis-topman Eddy Duquenne in een persbericht. De Belgische groep bezit nu 18 bioscopen in Nederland, samen goed voor 130 zalen en ruim 22.000 zitplaatsen.

  Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

 • Walmart ligt niet wakker van Amazon

  Wal-Mart  tekende over het eind oktober afgesloten derde kwartaal voor een omzetgroei van 2,5 procent tot 128 miljard dollar. Indrukwekkend was vooral de groei op de Amerikaanse thuismarkt. Daar was er voor het 21ste opeenvolgende kwartaal groei. In het derde kwartaal kwam in de winkels die minstens een jaar open zijn de groei op een stevige 3,2 procent uit, beter dan verwacht.

  Ook de onlineverkopen zijn indrukwekkend (+41%), nog beter dan de 37 groei over het tweede kwartaal. Voor heel het lopende boekjaar tot eind januari verhoogt CEO Doug McMillon de winstprognose. Met andere woorden: de vrees dat Amazon na de overname van kruidenier Whole Foods - twee jaar geleden - de sector op zijn grondvesten zou doen daveren, valt bij de Amerikaanse marktleider nog niet te zien. 

 • Takeaway.com wordt hoofdsponsor UEFA EURO 2020

  Terwijl de strijd om Just Eat nog steeds niet beslecht is, laat Takeaway.com weten dat het een van de hoofdsponsoren wordt van UEFA EURO 2020. De maaltijdbezorger wordt de Official Food Delivery Platform Partner van het toernooi.

  'Takeaway.com gaat het partnership inzetten om zijn Europese merken op de kaart te zetten', luidt het in een persbericht. Takeaway.com bedient 16,7 miljoen consumenten in elf landen. Bekende merken zijn Thuisbezorgd.nl, Lieferando.de en Pyszne.pl.


 • India overweegt belang in Indian Oil te verminderen

  De Indiase regering bekijkt de mogelijkheid om haar belang in Indian Oil, de grootste olieraffineerder van het dichtbevolkte land, te verminderen tot minder dan 51 procent, meldt Bloomberg. Het zou wel de bedoeling zijn de controle te behouden.

  India heeft 51,5 procent van Indian Oil rechtstreeks in handen, en controleert daarnaast nog eens 25,9 procent via drie andere staatsbedrijven.

  De afbouw van het overheidsbelang in Indian Oil is een manier om de staatskas te spijzen. De inkomsten vallen tegen. Daarom wil de regering-Modi in het lopende financieel jaar (tot einde maart) 1.050 miljard roepie (13,3 miljard euro) ophalen met de verkoop van allerlei activa.

  De aandelen van Indian Oil verloren dit jaar 3,8 procent van hun waarde, terwijl de Indiase S&P BSE Sensex 11,4 procent won.  

 • Daimler: 'Overgang naar elektrisch rijden zal nog lang pijn doen'

  Een nieuw strategisch plan bij Daimler  kan op weinig bijval rekenen bij beleggers. De Mercedes-moeder zit met 5 procent verlies bij de grootste dalers in Frankfurt.

  Het strategisch plan van de nieuwe CEO Ola Källenius maakt weinig indruk op beleggers. ©EPA

  Na twee winstwaarschuwingen eerder dit jaar heeft CEO Ola Källenius een plan opgesteld om de marges te verbeteren door de investeringen te beperken en meer dan 1,3 miljard euro te besparen. Bij de autodivisie mikt Mercedes op 1 miljard euro aan besparingen. Het plan voorziet in 10 procent minder managementjobs en in een 'onbeperkt aantal' administratieve jobs die geschrapt wordens. Bij de truckdivisie wil Daimler bijkomend 300 miljoen besparen op personeelskosten.

  Bij zijn eerste grote presentatie sinds hij in mei de leiding nam, zei Källenius: 'Alle maatregelen zijn nodig om onze efficiëntie te verhogen op alle gebieden.' En de uitgaven die nodig zijn om de CO2-doelstellingen te halen, zullen onvermijdelijk in 2020 én 2021 op de winst wegen. 

  'De strategische aankondigingen van Källenius bleven veel te algemeen', reageert Jürgen Pieper, een analist bij Bankhaus Metzler. 'En de tussentijdse doelstellingen blijven mager.'

  Voor de autodivisie verlaagde Daimler eerder zijn marge naar 3-5 procent. Dat is stevig lager dan de marges van concurrent PSA , de groep boven Peugeot, Opel en Citroën.

  Volgend jaar mikt Daimler op 4 procent en tegen 2022 op 6 procent. Die doelstellingen zijn exclusief de mogelijke impact van de handelsoorlog.

   

 • Het overzicht van de drukke Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Qrf verwacht daling beheerskosten Belgisch vastgoed met 40 procent

  Qrf  publiceerde gisterenavond een trading update over het derde kwartaal waarin het de verkoop aankondigde van drie panden. De specialist in winkelvastgoed is bezig de kwaliteit van de portefeuille op te voeren en doet vooral via verkopen. Eind september lag de bezettingsgraad bij Qrf op 95,86 procent. 

  Vanaf 1 januari 2020 zal Qrf het Belgische vastgoed zelf beheren in plaats van uitbesteden aan Quares. Dat zal volgens Qrf tot een besparing leiden van 40 procent. 'Bovendien maken we de beheerskosten vast, in plaats van variabel. Dat laat toe verdere schaalvoordelen te realiseren bij een mogelijke toekomstige uitbreiding van de portefeuille.'

  KBC Securities bevestigt in een reactie het koersdoel van 18 euro. Het advies zakt wel van 'bijkopen' tot 'houden' na de remonte van 31 procent sinds december. Degroof Petercam herhaalt het houdenadvies, maar verlaagt het koersdoel van 18 tot 17 euro. 

  Eind vorig jaar werd de familie Vanmoerkerke de referentie-aandeelhouder bij Qrf. Dat leidde eerder dit jaar tot een ontmijning van een conflict met huurder H&M. 

 • KBC zet Proximus op verkooplijst

  Een opvallende daler in de Bel20 is Proximus . De telecomoperator koerst 1,7 procent lager naar 27,44 euro. Na een beroerd 2018 heeft het aandeel er in 2019 een stevige remonte opzitten. Maar KBC Securities ziet risico's voor 2020 en verlaagt het advies tot 'verkopen', met een koersdoel van 22 euro. 

  Analist Ruben Devos somt drie factoren op:

  • een dure versnelling van de uitrol van het glasvezelnetwerk voor supersnel internet,
  • een mogelijke vertraging van het dit voorjaar aangekondigde besparingsplan, en
  • een dreigend verlies aan marktaandeel door grotere concurrentie en onzekerheid over de commerciële plannen van de nieuwe (nog te benoemen, red.) CEO.

  Devos vreest dat een van de belangrijkste winstgroeimotoren van de voorbije jaren stilaan op zijn laatste benen loopt. Die luistert naar het vierletterwoord ARPU, de gemiddelde maandelijkse opbrengst per klant. Die dreigt te stagneren door de scherpe strijd in zowel mobiel - bij retailklanten én bedrijfsklanten - en kabel. 'Nu Telenet zijn netwerk heeft opgewaardeerd en snelheden tot 1 Gbps kan aanbieden, gaan klanten het breedbandaanbod van Proximus kritischer bekijken', zegt de analist. 'En een nieuwe eigenaar voor VOO zou tot grotere concurrentie leiden in Wallonië, waar Proximus traditioneel sterker staat dan in Vlaanderen.'

 • Stel uw vraag aan ... de gouverneur

  Wat betekent de lage rente voor mijn beleggingen? Worstelt België straks met een recessie? Gaat de bank mij binnenkort minder snel een woonkrediet geven? Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, antwoordt op zaterdag 16 november om 12 uur op al uw vragen tijdens Finance Avenue op Tour & Taxis in Brussel.

  U kan zelf hier al een vraag achterlaten. 

 • KBC-CEO: 'Praag is een prachtige stad met geweldig bier'

  De beste quote tijdens de pas afgelopen teleconferentie met analisten gaf KBC-CEO Johan Thijs in antwoord op de vraag of er een specifieke reden is waarom de eerstvolgende beleggersdag - 17 juni 2020 - in Praag zal georganiseerd worden. We citeren:

  Praag is een prachtige stad met geweldig bier
  Johan Thijs
  KBC-CEO

  We kunnen Thijs alleen maar volmondig gelijk geven. Pro memorie: Tsjechië is al jaren de tweede thuismarkt van KBC en dankzij de boomende economie een belangrijke winstmotor

 • Handel in ASIT Biotech opgeschort

  De handel in biotechbedrijf ASIT  is opgeschort, meldt de beurswaakhond FSMA. Dit in afwachting van de uitkomst van de buitengewone aandeelhoudersvergadering van vandaag.

  Door de opeenvolgende verliezen is het eigen vermogen immers onder de helft van het maatschappelijke startkapitaal gezakt. En dan treedt artikel 633 van de Belgische vennootschapswetgeving in werking. Zeg maar de 'alarmbelprocedure', die aandeelhouders verplicht te stemmen of ze nog willen voortdoen met een bedrijf dat intussen de helft van de initiële inleg kwijt is. 

 • Dividendhoop vuurt KBC aan

  Na de behoorlijke kwartaalcijfers van KBC  is CEO Johan Thijs op dit ogenblik bezig met de telefonische conferentie van analisten, de presentatie kunt u hier vinden. Slide 40 is een interessante.

  ©KBC

  Volgens de regels van de Europese Centrale Bank mag de bank- en verzekeringsgroep de stevige winst over het derde kwartaal nog niet bij de kapitaalbuffer per 30 september tellen. Mocht dat wél zo zijn, dan zou de kapitaalbuffer een stevige 15,9 procent van de risicogewogen activa belopen. Dat is een stuk boven de minimumdoelstelling van de toezichthouders en het (hogere) minimum van 14 procent dat KBC zichzelf oplegt. Bij dat laatste minimum is er wel een 'M&A-buffer' van 1,7 procentpunt, 15,7 procent dus. 

  Met andere woorden: KBC beschikt over flink wat surpluskapitaal, Thijs zelf gaf dit voorjaar op de CEO Talks met De Tijd al aan dat het niet de bedoeling is bij gebrek aan interessante overnamedoelen dat surplus te blijven oppotten. 'Alles boven 15,7 procent is inderdaad surpluskapitaal', bevestigde Thijs op de call. Maar voor details moeten beleggers wachten tot de publicatie van de jaarcijfers in februari.

  En dat doet bij beleggers al snel dollartekens in de ogen verschijnen. Beurshuis Jefferies verwacht bijvoorbeeld dat KBC over 2019 65 procent van de nettowinst uitkeert, 3,72 euro per aandeel. Dat zou een stijging van bijna een kwart tegenover de 3 euro bruto over boekjaar 2018. Pro memorie: op dit ogenblik luidt de dividendpolitiek van CEO Johan Thijs om 'minstens 50 procent' van de winst uit te keren.

  Het aandeel KBC gaat goed 3 procent hoger naar 67,48 euro. 

 • CFO Hamon stapt over naar Fluxys Belgium

  Christian Leclercq wordt de nieuwe financieel directeur (CFO) van de gasnetbeheerder Fluxys en de beursgenoteerde dochter Fluxys Belgium . Leclerq komt over van het Waalse engineeringbedrijf Hamon

  Leclercq was sinds 2013 CFO bij de specialist in koeltorens en rookfilters en maakte er een turbulente periode mee met een grote boekhoudfraude en enkele noodkapitaalverhogingen. Treasury director Quentin Biart volgt hem op.

  Fluxys was op zoek naar een nieuwe CFO na het vertrek van Paul Tummers naar Parkwind.

 • FSMA: 'Europublidis en Settlements te laat met resultaten'

  Beurstoezichthouder FSMA meldt dat de op Euronext Growth genoteerde bedrijven Europublidis  en Settlements  hun halfjaarresultaten niet voor 31 oktober hebben gepubliceerd. Dat is verplicht voor bedrijven waarvan het boekjaar eindigt op 31 december, brengt FSMA in herinnering. 

  De meeste bedrijven trachten voor eind augustus al inzage te geven in de halfjaarcijfers. 

 • Opvallendste koersbewegingen in het buitenland

  • Een nieuwe strategie bij Daimler  weet beleggers niet te overtuigen. Het aandeel opent 3 procent lager. 
  • Henkel  gaat 2,4 procent hoger na derdekwartaalcijfers. 
  • Durfkapitaalgroep 3i  verliest 7 procent na halfjaarcijfers. 
  • De kwartaalcijfers van Bouygues  vallen in de smaak: het aandeel stijgt 2,8 procent.
  • Qiagen  wint in Frankfurt 15 procent na overnamegeruchten (post 8u54). 
  • In Amsterdam wint verzekeraar NN  2,4 procent. De kwartaalwinst voedt de hoop op aandeleninkopen in 2020, zegt KBC Securities.
  • SBM Offshore  wint ruim 3 procent na de tweede verhoging van de winstprognose dit jaar. 
 • KBC neemt de kop in Bel20

  De Bel20  kent in lijn met de Europese beurzen een stabiele opening.

  De opvallendste bewegingen in Brussel: 

  KBC   wint 3 procent na iets beter dan verwachte kwartaalcijfers.

  IBA  wint 2,4 procent na de bevestiging van de jaarprognoses (post 7u17).

  Kinepolis  stijgt 1,9 procent na de publicatie van stevige bezoekcijfers over het derde kwartaal.

  Biocartis  wint 1,1 procent na de trading update.

 • Thermo Fisher overweegt overname Qiagen

  Diagnosticagroep Thermo Fisher  overweegt de overname van de Nederlandse producent van medische instrumenten, Qiagen . Dat melden bronnen aan Bloomberg. Qiagen heeft een notering in New York en Frankfurt. Op Wall Street steeg Qiagen gisteren met 10 procent, goed voor een beurswaarde van 8 miljard dollar. 

  Thermo Fisher is een seriële overnemer. In 2017 nam het Patheon over, een producent van farmaingrediënten. De grootste overname dateert uit 2014, toen het Life Technologies overnam voor 15 miljard dollar. 

 • Futures: Europese beurzen openen licht lager

  De Aziatische beurzen noteren overwegend lager, en het ziet ernaar uit dat de Europese beurzen ook in de min zullen openen. De futures wijzen momenteel op een 0,1 procent lagere opening voor de Euro Stoxx 50. 

 • Berenberg start opvolging CFE met 'houden'-advies

  Het beurshuis Berenberg start vandaag de opvolging van de 'bouwers op de zee' Boskalis  en CFE . Om met de conclusie te beginnen: Boskalis krijgt een koopadvies met een koersdoel van 28 euro. Bij CFE luidt het advies 'houden', hoewel het koersdoel van 97,5 euro zo'n 10 procent hoger ligt dan de huidige koers.  

  We like the CFE’s longterm positioning, but believe that market expectations have run too high. Hence we prefer to wait for a better entry point.
  Christophe Greulich
  Analist Berenberg

 • Duitsland vermijdt recessie

  De langste naoorlogse Duitse economische expansie blijft op koers. Dat leren de jongste data van Destatis, het Duitse bureau voor de Statistiek. Duitsland kende over het derde kwartaal een groei van 0,1 procent en vermijdt zo een recessie. Economen verwachtten een krimp van 0,1 procent. Over het tweede kwartaal was er een krimp van 0,2 procent, dubbel zo groot als de eerder gerapporteerde minus 0,1 procent. 

 • Biocartis bevestigt jaarprognose

  De diagnosticagroep Biocartis  herhaalt bij een tradingupdate haar jaarprognose. Dat impliceert over 2019 een groei van de geïnstalleerde Idylla-minilabo's tussen 325 en 350, een stijging van het Idylla-cartridgevolume tussen 30 en 35 procent en een beoogde kaspositie tussen 170 miljoen en 175 miljoen tegen het jaareinde.

  Ter herinnering: begin september gaf Biocartis een stevige waarschuwing

 • Kinepolis heeft mooie zomer achter de rug

  Kinepolis  kreeg in het derde kwartaal 10 miljoen bezoekers over de vloer, een stijging met 21,7 procent. Dat leert een trading update voorbeurs. Kinepolis verwijst naar het succes van onder meer 'The Lion King', de vergelijking met het zwakke derde kwartaal van 2018 (WK Voetbal), de overname van de El Punt-bioscopen in Spanje en de bijdrage van de recent geopende complexen in Frankrijk, Canada en Nederland. Over de eerste negen maanden van het jaar ligt het bezoekcijfer op 27,7 miljoen, een toename met 9,5 procent.

  In alle landen stegen de opbrengsten meer dan het bezoekcijfer, met uitzondering van Spanje door de integratie van de El Punt-bioscopen. 

  Kinepolis geeft geen winstcijfers maar zegt wel dat de ebitda (brutobedrijfswinst) is gestegen, zowel in totaal als per bezoeker. De groep verwijst hiervoor naar de stijging van de omzet en de winstgevendheid per bezoeker en naar de 'toegenomen operationele efficiëntie.'

  We hebben een mooie zomer achter de rug, zowel in Europa als in Canada. Ik kijk ernaar uit de komende maanden aan de slag te gaan in de VS samen met het Amerikaanse team.
  Eddy Duquenne
  CEO Kinepolis

 • IBA handhaaft prognose voor winst in 2019

  IBA , de wereldmarktleider in protontherapiesystemen voor kankerbestrijding, blijft na een rood eerste halfjaar voor heel 2019 een positief bedrijfsresultaat - winst dus - voorspellen. Dat is de belangrijkste conclusie van de kwartaalupdate, waarin CEO Olivier Legrain zegt de beloofde versnelling van de verkoop ingelost te hebben. 

 • Huurgroei van 37,9 procent bij VGP

  De vastgoedontwikkelaar VGP  realiseerde over de eerste tien maanden van het jaar voor 39,3 miljoen euro aan getekende of hernieuwde huurovereenkomsten. Daardoor komen de huurinkomsten op jaarbasis uit op 143,6 miljoen euro, een groei van 37,9 procent tegenover 2018. Dat leert een tradingupdate voorbeurs. De gemiddelde huurtermijn van de portefeuille is toegenomen tot 8,8 jaar, tegenover 7,8 jaar eind vorig jaar. 

  Er zijn bij VGP 34 projecten in aanbouw, goed voor 37,3 miljoen euro aan jaarhuurinkomsten bij volledige oplevering. De portefeuille in aanbouw is voor 75 procent voorverhuurd. 

 • KBC scoort iets beter dan verwacht

  KBC  haalde over het derde kwartaal 612 miljoen euro nettowinst of 1,44 euro per aandeel, leert het kwartaalrapport. Dat is iets beter dan de analistenconsensus, die op 605 miljoen euro mikte. Wel is er een daling tegenover het sterke derde kwartaal van 2018, toen de bank- en verzekeringsgroep dankzij Ierse rugwind 701 miljoen nettowinst haalde. 

  Zoals bij de halfjaarcijfers aangekondigd, gunt KBC de aandeelhouders opnieuw een interimdividend van 1 euro bruto per aandeel. Dat ging gisteren van de koers af en staat morgen op de rekening.

 • EVS knipt in omzetprognose én kosten

  Eind augustus schreven we al dat de jaarprognose van EVS  een stevige spurt impliceerde in de tweede jaarhelft. Dat blijkt nu ook. In de korte kwartaalupdate verlaagt de Luikse fabrikant van beeldservers voor live verslaggeving de omzetprognose voor heel 2019 naar 100 à 110 miljoen, van 100 à 120 miljoen euro. 

  De winst zal niet per se navenant zakken, want EVS blijft zeer hard op de kleintjes letten. Financieel directeur Yvan Absil rekent nu op een daling van de werkingskosten met 3 procent over heel 2019. In augustus lag de lat nog op een stabiel cijfer, in mei rekende Absil nog op een stijging met 2 procent. 

  ©rv

  De Luikenaars hebben het al een tijd moeilijk omdat de klanten, televisiestudio's, door de opmars van Netflix en andere streamingdiensten in besparingsmodus zitten en dus liever geen geld uittrekken voor de jongste spitstechnologie onder de beeldservers. De aandeelhouders krijgen wel een stevig wachtgeld geserveerd: zeker tot 2022 ontvangen ze een fors dividend van bruto 1 euro. Nu, via een interim-dividend van 50 cent op 19 november, en een slotdividend van 50 cent volgend voorjaar. 

 • Duitsland: recessie of niet?

  Om acht uur hebben we eigenlijk zekerheid: is Duitsland deze zomer na tien jaar expansie - de langste sinds W.O.II - in een recessie gesukkeld? U leest er meer over in onze vooruitblik

 • Galapagos blaast verzamelen in New York

  De biotechgroep Galapagos  verschaft deze middag op haar R&D Day een update over het lopende klinische onderzoek. Afspraak voor de vaandeldrager van de biotech in de Lage Landen: 14 uur in New York. Of als dat te kort dag is: via webcast kan ook. 

 • Wat te verwachten van KBC straks?

  KBC  sluit klokslag 7 uur het resultatenseizoen van de Europese banken af met de cijfers over het derde kwartaal. Analisten verwachten een nettowinst van 605 miljoen euro. Dat is 14 procent minder dan de 701 miljoen euro over het derde kwartaal van 2018 toen KBC dankzij de boomende lokale economie flink wat eerder aangelegde Ierse provisies kon terugnemen.

  Jefferies-analiste Martina Matouskova verwacht een relatief 'rustig' kwartaalrapport, zonder veel verrassingen. 'Volgens ons zal de focus op het kapitaal liggen', luidt het. De analiste wijst naar het surpluskapitaal, de kapitaalbuffer die KBC in surplus bovenop zijn eigen minimumdrempel heeft.

  'Gelet op de beperkte overname-opportuniteiten, denken we dat het management moet bekijken overwegen hoe ze aandeelhouders het best kunnen verlonen. Wij verwachten dat KBC over 2019 65 procent van de nettowinst uitkeert, 3,72 euro per aandeel.' Pro memorie: op dit ogenblik luidt de dividendpolitiek van CEO Johan Thijs om 'minstens 50 procent' van de winst uit te keren. Maar op de CEO Talks dit voorjaar gaf Thijs al aan dat hij surpluskapitaal niet zal oppotten

 • Disney zet Wall Street in de +

  Goedemorgen! We trappen met de boodschap dat op Wall Street woensdag de Dow Jones  op een vers record aftikte. Heel veel moet u daar niet in lezen over het marktsentiment, want het record is louter te danken aan één aandeel: Disney . De entertainmentreus kondigde aan met zijn streamingdienst Disney+ een vliegende start genomen te hebben. De dinsdag gelanceerde dienst telt al 10 miljoen klanten

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud