1. Markten Live
 2. Live blog

Grondstoffen boven

Overal in Europa speelden grondstoffen vrijdag de eerste viool. Nyrstar eindigde als absoluut nummer één van de brede Brusselse markt.
 • Fijne week voor Bel20

  De voorbije handelsweek leverde 100 punten of bijna 3 procent winst op voor de Bel20. Ook in New York is het vierde kwartaal goed begonnen. Hoe de sfeer vandaag op Wall Street is, leest u hier.

  We kijken ook even naar de week die komt. In de Verenigde Staten komt het resultatenseizoen op toeren met kleppers als Intel, Johnson & Johnson, JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs en General Electric.

  Op macro-economisch vlak krijgen we dinsdag de ZEW-index, die weergeeft hoe grote beleggers en analisten de toestand van de Duitse economie inschatten. Woensdag publiceert de Fed haar Beige Book, dat anecdotische informatie geeft over de economische evolutie in een aantal regio’s van de VS. Het Beige Book dient als basis voor de volgende rentevergadering van de Fed.

  Bijzondere aandacht gaat maandag naar de Nobelprijs voor Economie, die om 13 uur wordt bekendgemaakt. Met deze feestelijk noot sluiten we af. Prettig weekend allemaal en tot maandag!

 • Europese beurzen eindigen iets hoger

  De Europese beurzen zijn op de laatste dag van de week iets hoger geëindigd. De Euro STOXX 50 won 0,8 procent, de Bel20 deed er 0,2 procent bij. Delta Lloyd (+3,0%) was de sterkste stijger van de index, KBC (-1,8%) net als gisteren de rode lantaarn. Op de brede markt waren dit de sterkste stijgers en dalers: 

   

 • Spanjaarden laten Roularta met plezier los

  Het Spaanse investeringsfonds Bestinver bouwt zijn belang in mediagroep Roularta  af. De voorbije twee dagen lagen de handelsvolumes 20 keer hoger dan normaal. CEO Rik De Nolf: 'Ze waren aan het wachten op een bepaalde prijs, die is nu blijkbaar bereikt'. Hier leest u meer.

   

  ©BELGA

 • UTi Worldwide door het dak na bod DSV

  De Amerikaanse transport- en logistieke groep UTi Worldwide  gaat bijna 50 procent hoger in New York, na het bod van zijn Deense sectorgenoot DSV. De markt apprecieert de - nog niet afgeronde - deal blijkbaar want ook DSV (270 kroon, +7,3%) wint terrein, net als de Zwitsers-Duitse concurrent Kühne & Nagel (133 Zw.fr, +4,8%) 

 • Wall Street kijkt kat uit de boom

  De beurzen trappelen ter plaatse na het startschot in New York. De Dow Jones wint bijna 0,1 procent, maar de Nasdaq verliest evenveel. Alcoa , de aluminiumreus die gisteren na beurs met tegenvallende cijfers kwam, verliest meer dan twee procent. De Europese beurzen staan twee uur voor het slot allemaal op winst, de Bel20 gaat 0,2 procent hoger, de Euro STOXX 50 bijna één procent.

 • Piloten Air France praten weer

  De piloten en de directie van Air France hebben beslist om weer te gaan onderhandelen. Dat zegt tenminste de woordvoerder van het SNPL, de grootste vakbond voor het vliegen meesterpersoneel. Air France, een onderdeel van Air France-KLM  , had maandag aangekondigd dat het tegen 2017 bijna 3.000 banen zou schrappen, waaronder 300 van piloten, omdat die piloten niet bereid waren in te leveren op loon en arbeidsomstandigheden.

  Volgens de directie werken piloten van Air France 15 tot 20 procent minder dan hun Europese collega's voor hetzelfde loon. Na de vergadering werden twee managers van Air France zwaar aangepakt door woedende betogers. Woensdag had het KLM-personeel in een petitie aan zijn Franse collega's gevraagd om niet opnieuw te gaan staken. Het verbeterd sociaal klimaat had het aandeel donderdag al ruim drie procent hoger gestuurd, vandaag klimt het opnieuw.

 • Worldpay moet beursambities ook terugschroeven

  Advent International en Bain Capital, de twee fondsen die eigenaar zijn van Worldpay hebben de prijsvork tegen de welke ze de specialist in betalingen naar de Londense beurs willen brengen, verlaagd. Hij zakt van 245 à 260 pence naar 235 à 250 pence. Dat heeft een bron bevestigd aan Reuters na een bericht in Financial Times.

  De twee sloegen eerder een bod van het Franse Ingenico af dat 6,6 miljard had geboden voor Worldpay en opteerden voor een beursgang. Eerder deze week ging polymernproducent Covestro voor ongeveer 40 procent minder naar de beurs dan eerst gedacht, ook de fabrikant van auto-onderdelen Schaeffler kwam vanmorgen met een lagere introductieprijs naar Frankfurt.

 • Norsk Hydro aast op Braziliaans bauxiet

  Norsk Hydro ASA  , de op twee na grootste aluminiumproducent van Europa, heeft een principeakkoord voor de overname van de 40 procent die Vale bezit in de Braziliaanse bauxietproducent Mineracao Rio do Norte. Bauxiet is een grondstof voor aluminium. Norsk heeft nu al 5 procent in MRN, dat een capaciteit heeft van 18 miljoen ton of 7 procent van de wereldproductie. 

 • Nolet verstevigt greep op Bols

  Drankenproducent Nolet Holding heeft zijn belang in de beursgenoteerde concurrent Lucas Bols  fors uitgebreid, tot circa 21 procent. Dat wil evenwel niet zeggen dat een bod op de overige aandelen op komst is, benadrukte het bedrijf vrijdag. Voor zover bekend bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) had Nolet tot dusver een belang van een kleine 3,5 procent.

  Daar is een flinke hap bijgekomen doordat het bedrijf het resterende belang heeft opgekocht van investeerder AAC, die Bols in februari naar de beurs in Amsterdam bracht. 'Bols is een heel mooi bedrijf met activiteiten die wij goed kennen en waarmee wij een grote affiniteit hebben', aldus directeur Carel Nolet.

  Hij sprak verder zijn vertrouwen uit in het huidige management van Bols onder leiding van topman Huub van Doorne.

 • Beurzen in opperbeste stemming

  Alle Europese beurzen boeken winst, de Euro STOXX 50 staat net geen procent hoger op de middag. De Bel20  blijft een beetje achter omdat KBC  opnieuw slecht presteert. Intussen heeft Tigenix  tussen het ongenaakbare Nyrstar  en Fagron  gewrongen. De sterkste stijgers en dalers op de brede markt zijn: 

   

 • Transportreus DSV op verovering in de VS

  De Deense transport- en logistieke groep DSV  heeft zijn grote overname in de Verenigde Staten bijna beet. DSV biedt 1,35 miljard dollar op zijn concurrent UTi Worldwide. Het management heeft het voorstel al goedgekeurd, nu is het woord aan de aandeelhouders. Vorig jaar nog liep een poging om de Amerikaanse groep in te lijven met een sisser af.

  Als de operatie succesvol wordt afgerond, treedt DSV toe tot de allergrootste logistieke groepen wereldwijd. DSV kocht vorig decennium het Nederlandse Frans Maas en raakte in ons land vooral bekend door de overname van ABX Logistics, ooit een dochter van de NMBS. UTi heeft een omzet van 3,9 miljard dollar met 21.000 werknemers in 58 landen, DSV wqs vorig jaar goed voor 48,58 miljard Deense kroon (6,51 miljard euro).

  Uit de balansen van de verschillende Belgische dochters blijkt dat DSV in ons land meer dan 1.200 mensen tewerkstelt.

   

  ©Tijd

 • Brits handelstekort hoger dan verwacht

  De Britten voerden in augustus voor 11,1 miljard pond meer in dan ze uitvoerden, dat zorgt voor een hoger dan verwacht handelstekort

   

 • SABMiller gaat plots zuiniger leven

  De Zuid-Afrikaans-Britse biergroep SABMiller  , die Carlos Brito graag zou binnenhalen, wil tegen 2020 jaarlijks 1,05 miljard dollar besparen. In mei had de biergroep nog gezegd dat het tegen 2018 jaarlijks 500 miljoen dollar zou bezuinigen. Nu moeten de kosten dus binnen vijf jaar met dubbel zoveel dalen en bovendien moet tegen volgend jaar daarvan al 430 miljoen gerealiseerd zijn. AB InBev  riep donderdag de aandeelhouders van SABMiller nog op hun raad van bestuur aan te sporen om in te gaan om zijn bod van 42,15 pond per aandeel.

 • VK zet exit uit Lloyds verder

  De Britse overheid heeft zijn participatie in Lloyds Banking Group opnieuw verkleind 

   

 • Schaeffler stijgt acht procent

  De fabrikant van onderdelen voor auto's Schaeffler  maakt voorlopig een geslaagd beursdebuut. De 75 miljoen aandelen waren tegen 12,50 euro geprijsd, maar stegen bij de eerste notering meteen naar 13,50 euro

   

   

  ©AFP

 • Warm en koud voor ING

  De meningen over de Nederlandse financiële groep ING Group  zijn duidelijk verdeeld, zo meldt Bolero. Terwijl Nomura het koersdoel verlaagt omdat de analisten niet overtuigd zijn dat er wel genoeg cash naar de aandeelhouders kan vloeien door de regelgeving, geeft Natixis ING wel een koopadvies met een koersdoel van 16,2 euro. 

 • IBA Molecular in etalage

  IBA Molecular zou te koop staan. Jan De Kerpel van KBC Securities pikte het berichtje op via de website Merger Market. ‘Zo’n deal zouden we verwelkomen’, klinkt het bij het beurshuis. ‘Het is een niet-kernactiviteit. Ons koopadvies is gebaseerd op de sterke groei in protontherapie.’

  IBA  heeft nog 40 procent in IBA Molecular, gespecialiseerd in nucleaire beeldvorming om bijvoorbeeld kanker op te sporen. IBA haalde in 2012 al SK Capital Partners aan boord als partner om de activiteiten te versnellen. De deal waardeerde IBA Molecular destijds op 180 miljoen euro.

  Niet veel later ontstond er een aanslepende ruzie tussen de twee partners.  IBA kreeg zelfs een miljoenenclaim aan zijn broek omdat het bepaalde informatie zou achtergehouden hebben over bijvoorbeeld de kosten voor afvalbeheer.

 • Fagron schittert, Nyrstar ook

  Het was te verwachten dat na de aankondiging van Glencore, Nyrstar  opnieuw fors zou stijgen en dat doet het ook, voorlopig met meer dan acht procent. De belegger trekt zich duidelijk niets aan van het verlaagde advies van Goldman Sachs, de analisten schreven hun rapport natuurlijk voor de aankondiging van Glencore.

  Ook ArcelorMittal  gaat in Amsterdam weer ruim zes procent hoger.

  En Fagron  , dat iets beter dan verwachte cijfers neerzette en meldt dat er verschillende geïnteresseerde kopers zijn is na Nyrstar het best presterende aandeel. Fagron kan ook profiteren van een 'speculatieve' adviesverhoging bij Rabobank. Pieter Zandee heeft het op zijn kooplijst gezet met een ongewijzigd koersdoel van 22 euro. Hij motiveert die upgrade omdat hij een 'take-out' scenario, een verkoop dus, steeds waarschijnlijkeer acht. De omzet van Fagron lag ook iets boven zijn prognose.

  Matthias Maenhaut van ING blijft bij 'houden' met een koersdoel van slechts 20 euro. 'De kwartaalresultaten vandaag waren minder relevant omdat er vorige week al een winstwaarschuwing was, de update over de M&A-discussies is dat wel'. Hij verwacht dat bijkomende shorters hun positie zullen afdekken en omdat shorters circa 8 procent van het aandeel bezitten, zou dat een postief effect op de koers moeten hebben.

  Fagron is één van de meest geshorte aandelen in Brussel. Shorters kopen aandelen omdat ze speculeren op een koersdaling.

 • Mooie start van Europese beurzen

  De Europese beurzen zijn zonet hoger geopend. De Euro STOXX 50 gaat bijna een procent hoger, de Bel20 houdt het bij 0,7 procent. De sterkste stijgers en dalers op de brede markt in Brussel zijn:

   

 • Franse industrie groeit weer

  De industriële productie in Frankrijk is in augustus met 1,6 procent gestegen tot zijn hoogste niveau sinds november 2013, zo meldt Insee, het nationaal instituut voor de statistiek. In juli was er nog een daling met 1,1 procent. Het begrotingstekort bedroeg op het einde van die maand ook nog maar 89,7 miljard en een jaar eerder was dat nog 94,1 miljard.

 • PC-verkoop krimpt nog steeds

  Wereldwijd zijn er in het afgelopen kwartaal wederom minder personal computers (pc's) verkocht. Ook de recente lancering van Windows 10 kon een verdere daling niet voorkomen, zo bleek uit cijfers van marktonderzoeker Gartner. De vraag naar pc's nam in het derde kwartaal met 7,7 procent af ten opzichte van een jaar eerder, tot 73,7 miljoen stuks.

  Het effect van Windows 10 van Microsoft bestempelde Gartner als 'minimaa'. Wel verwachten analisten dat de markt, mede door de introductie van nieuwe apparaten, iets van herstel zal laten zien.

  De verkoop van pc's loopt al lang  terug. Consumenten en bedrijven vertrouwen steeds vaker op tablets of smartphones. Het Chinese Lenovo  bleef marktleider met een wereldwijd aandeel van ruim 20 procent, gevolgd door het Amerikaanse Hewlett & Packard (HP) met een marktaandeel van 18,5 procent. Dell was derde met krap 14 procent van de markt.

  Lenovo verloor zopas 2,0 procent op de beurs van Hong Kong.

 • KBC

  KBC Securities trekt het koersdoel voor Zetes Industries  op van 37 naar 39 euro, het advies blijft uiteraard op kopen. Zetes is gespecialiseerd in oplossingen voor de identificatie van personen en goederen, zijn opdracht is 'de fysieke wereld verbinden met de digitale wereld van IT-systemen', aldus Guy Sips.

  De analist heeft er alle vertrouwen in dat de 'strategie vruchten afwerpt en zorgt voor een aanhoudende en rendabele organische groei'. De resultaten van het eerste halfjaar waren 'sterk' en Zetes heeft er vertrouwen in dat over heel 2015 het 'beste resultaat ooit voor de groep' zal neergezet worden, aldus de analist.

  De enige andere analist die het aandeel volgt, Stefaan Genoe van Bank Degroof Petercam heeft een koersdoel van 35 euro en een 'bijkopen'-advies.

 • Azië weet van geen ophouden

  De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag met een stevige winst geëindigd. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar uit de notulen van de Federal Reserve (Fed) bleek dat de rente in de Verenigde Staten voorlopig nog niet zal worden verhoogd.

  De Nikkei sloot 1,6 procent in de plus op 18.438,67 punten. De Japanse hoofdindex won deze week 4 procent. Bij de bedrijven ging zwaargewicht Fast Retailing bijna 10 procent onderuit. De eigenaar van de Japanse winkelketen Uniqlo miste zijn winstdoelstelling voor zijn gebroken boekjaar. Het concern rapporteerde een operationele winst van 164,5 miljard yen (1,22 miljard euro), ruim onder de doelstelling van 200 miljard yen. Vorige week opende Uniqlo zijn eerste winkel in ons land, in Antwerpen.

  Elders in het Verre Oosten gaan de beursgraadmeters ook omhoog. In Hongkong dikte de Hang Seng-index 1,3 procent aan en de All Ordinaries in Sydney kreeg er ook 1,3 procent bij. De Australische beurs boekte de vijfde winstbeurt op rij, dankzij herstel van de olie- en grondstofbedrijven. In China, waar de beurzen een verkorte handelsweek kenden, noteerde de Shanghai Composite tussentijds ruim 1 procent hoger. De beurzen in Zuid-Korea en Taiwan waren gesloten wegens nationale feestdagen.

   

 • Lager advies voor Nyrstar, hoger voor ArcelorMittal

  Net op het ogenblik dat Glencore aankondigt dat het stevig snoeit in zijn zinkproductie - fijn nieuws voor Nyrstar - krijgt het Belgisch bedrijf een adviesverlaging aangesmeerd van beurshuis Goldman Sachs. Het gaat van 'kopen' naar 'neutraal'. Nyrstar steeg de voorbije twee dagen met meer dan 16 procent. Nog in dezelfde sector stijgt ArcelorMittal  van 'neutraal' naar 'overweight' bij JP Morgan. De staalreus zakte midden vorige week onder 4,5 euro, maar is sinsdien ruim een kwart gestegen.

   

 • Glencore vermindert zinkproductie

  De grondstoffenreus Glencore  gaat ongeveer een derde minder zink produceren, nadat hij eerder al de productie van kopper en steenkool terugschroefde. Dat is goed nieuws voor Nyrstar  , dat vooral leeft van de verwerking van zink want op die manier zal de druk op de prijzen allicht verminderen.

  De jaarlijkse output van zink zou dalen met ongeveer een half miljoen ton door de sluiting van mijnen of een vertraging van de productie in Australië, Peru en Kazakhstan, zo deelde de groep vrijdag mee in een mededeling. Dat betekent dat de wereldproductie van zink met vier procent zal dalen.

  De Zwitserse onderneming is volop bezig met zowel financieel als operationeel orde op zaken te stellen omdat de markten erg bezorgd zijn geworden over de hoge schuldenlast die Glencore meedraagt.

   

   

  ©mfn online editor import

 • Veel belangstelling voor Fagron

  De raad van bestuur van Fagron  heeft een beperkt aantal partijen toegang gegeven tot een due diligence. 'We hebben enkele overnamevoorstellen binnengekregen. De raad van bestuur heeft een beperkt aantal bieders toegang gegeven tot een due diligence met de bedoeling tot bindende biedingen te komen.' Zo staat in het kwartaalrapport van Fagron.

  De leverancier van grondstoffen voor apothekers boekte in het derde kwartaal een omzet van 113,5 miljoen euro, dat is een toename met 2,4 procent. Maar op organische basis was er een daling met 3,8 procent terwijl er het eerste halfjaar nog 8,5 procent groei was. Voor het hele jaar rekent het bedrijf op een omzet tussen 470 en 480 miljoen met een recurrente winst (rebitda) tussen 105 en 115 miljoen.

  'Dit was een uitdagend kwartaal voor Fagron', aldus CEO Ger van Jeveren in een persbericht

   

 • Goede morgen, we gaan van start met een terug- en vooruitblik

  Wall Street koos donderdag na een weifelende start voor winst. Uit de notulen van de rentevergadering van 16-17 september bleek dat de Fed niet gehaast is om de rente op te trekken. De Amerikaanse centrale bank wil eerst meer duidelijkheid over de impact van de Chinese groeivertraging op de Amerikaanse economie. De Dow Jones won 0,8 procent.

  Nabeurs opende Alcoa het resultatenseizoen van het derde kwartaal in mineur. Zowel qua omzet als winst bleef de aluminiumproducent onder de verwachtingen.

  Voor vandaag staat er maar bitter weinig op de agenda. Bij Bekaert vindt een BAV plaats, waarbij de aandeelhouders moeten stemmen over een optieplan voor het management.

  Interessanter wordt de kwartaalupdate van Fagron. Een week geleden stuurde Fagron een winstwaarschuwing uit, te wijten aan de veranderde situatie in de Verenigde Staten en de Braziliaanse real. De leverancier aan apotheken zei tegelijkertijd dat verschillende partijen interesse hebben betoond om het bedrijf over te nemen.

  Er staat tot slot ook een beursintroductie op het programma, en niet de minste. De leverancier van auto-onderdelen Schaeffler trekt naar de beurs van Frankfurt. De introductieprijs van de 75 miljoen preferente aandelen bedraagt 12,5 euro. Dat is aan de onderkant van de aangekondigde prijsvork van 12-14 euro. Met de opbrengst (937,5 miljoen euro) wil Schaeffler vooral zijn schuldenberg afbouwen. Schaeffler zette de beursgang door ondanks de perikelen bij Volkswagen, zijn belangrijkste klant, goed voor 16 procent van de omzet in de auto-afdeling. Die afdeling levert drie kwart van de omzet en vier vijfde van de bedrijfswinst.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud