1. Markten Live
 2. Live blog
live

Grondstoffeninflatie bedreigt Ontex

De Europese beurzen werken hun verlies weg. In de Bel20 voeren de zwaargewichten uit de banksector de stemming aan. Wall Street noteert gemengd.
 • Week rustig van start

  We houden ermee op. De Europese beurzen sloten positief af. De Bel20 won 0,3 procent tot 3934 punten. Ook Wall Street gaat licht hoger. De S&P 500 staat op een winst van 0,3 procent. Schlemiel van de dag was Ontex dat 4,6 procent prijsgaf.

  Grootste stijgers:

  - Fountain: +14%

  - Avantium: +6,2%

  - Curetis: +5,8%

  Grootste dalers: 

  - 2Valorise: -4,9%

  - Ontex: -4,6%

  - Econocom: -3,9%

 • Henry Schein zet dierenpoot aan de deur

  De grootste stijger op de Nasdaq is de medische groep Henry Schein . Het bedrijf maakte bekend dat het zijn dierengeneeskundetak afsplitst en laat samensmelten met Vets First Choice. De bedrijven hebben een gezamenlijke omzet van 3,6 miljard dollar.

  Op die manier wil Henry Schein zich toespitsen op de menselijke activiteiten zoals het aanleveren van vaccins. Het aandeel gaat bijna 6 procent hoger.

 • Elliott wil eenvoudiger en guller Hyundai

  Activist Paul Singer van het activistische fonds Elliott heeft in een brief aan het bestuur van de Zuid-Koreaanse autobouwer Hyundai zijn eisen op tafel gelegd. Begin deze maand nam Elliott een belang van 1 miljard dollar in bedrijven tot de Hyundai groep behoren. Het gaat om Hyundai Motor Company, Kia (auto’s) en Hyundai Mobis (onderdelen). Deze bedrijven hebben een eigen notering en bezitten aandelen van elkaar. Singer wil weinig verrassend een eenvoudigere bedrijfsstructuur en een veel groter dividend.

 • Afschaffing Nederlandse dividendtaks krijgt staartje

  De Nederlandse coalitie geeft de documenten vrij die aan de basis lagen van het besluit om de dividendtaks af te schaffen. De stukken gaan morgenmiddag naar de Kamer. De oppositie wil weten waarom de maatregel er plots kwam. De afschaffing kost Nederland 1,4 miljard euro en komt enkel buitenlandse beleggers ten goede.  De reden is bekend: minister-president Mark Rutte wou een extra troefkaart voor bedrijven als Unilever die in het post-brexittijdperk voor een nieuwe hoofdzetel moeten kiezen tussen Nederland en Londen.

   

 • Grondstoffeninflatie bedreigt Ontex

  De luierfabrikant Ontex zakt 2,7 procent op de Bel 20. Dat komt niet zozeer door een bericht van het bedrijf zelf maar door cijfers van sectorgenoot Kimberly-Clark. De Amerikaanse producent van papieren verzorgingsproducten zoals Kleenex maakte goede resultaten bekend maar wees op belangrijke prijsstijgingen in de grondstoffen van zijn producten.

  Dat is slecht nieuws voor Ontex want het bedrijf put voor zijn luiers uit dezelfde grondstoffenmarkt als Kimberly-Clark . Duurdere grondstoffen wegen op de winstmarge.

 • Rente, dollar en geopolitiek wegen op goud

  De goudprijs heeft vandaag een tweewekelijks dieptepunt bereikt. Als de rente aantrekt, worden obligaties aantrekkelijker ten opzichte van het renteloze goud. Bovendien leidt de stijgende Amerikaanse tienjaarsrente tot een aansterkende dollar. Als de dollar duurder wordt, daalt de goudprijs in dollar aangezien goud dan duurder wordt in buitenlandse munten.

  Ook de afnemende geopolitieke spanningen wegen op de goudprijs. Het edelmetaal geldt als vluchthaven in woelige tijden. Maar nu de handelsspanningen en de nucleaire spanning met Noord-Korea teruglopen, zijn beleggers bereid meer risico te nemen en keren ze goud de rug toe.

  De redding voor goud kan evenwel inflatie zijn. Als de prijzen stijgen, stappen beleggers in goud aangezien het metaal waardevast is. Veel waardevaster dan het fiat geld. 

 • Stijgende rente houdt Wall Street aan de leiband

  De Amerikaanse beurzen blijven dicht bij het nulpunt. De stijgende Amerikaanse tienjaarsrente doet de positieve geluiden van Amerikaans minister van financiën Steve Mnuchin teniet over het handelsconflict met China teniet. 

  Een stijgende langetermijnrente maakt het duurder om investeringen te doen wat kan wegen op de economische groei. Bovendien vloeit meer geld naar schuldpapier aangezien die nu aantrekkelijker wordt.

  De voornaamste indices schommelen tussen de 0,1 en 0,2 procent.

 • Netflix geeft rommelschuld uit

  De streamingdienst Netflix tast diep in de buidel om de concurrentie met Europese televisiezenders aan te gaan. Dit jaar investeert het bedrijf 1 miljard in de productie van Europese series en films. Om de comakijkende wereld te behagen verbrandt Netflix een grote hoeveelheid cash.

  Vandaar dat de streamer op zoek is naar liquiditeit. Vandaag meldt het bedrijf dat het 1,5 miljard dollar ophaalt door obligaties uit te geven met een looptijd van 10,5 jaar. Moody's geeft Netflix een rommelrating van Ba3.

  ©AFP

 • Stijgende rente stuwt dollar hoger

  Nu de Amerikaanse tienjaarsrente de 3 procent nadert, stijgt de dollar in zijn zog. Een hogere rente op Amerikaans staatspapier maakt die schulden immers aantrekkelijker wat de vraag naar dollars doet toenemen.

  De euro verliest 0,4 procent ten opzichte van de dollar tot 1,22 dollar.

 • Washington licht aluminiumprijs voetje

  In Londen tuimelt de prijs van aluminium bijna 10 procent. Dit in reactie op een mededeling van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Daarin gunt Washington bedrijven die zaken doen met aluminiumreus Rusal en de gewraakte zakenman Oleg Deripaska meer tijd om hun contacten af te wikkelen en suggereert de tekst ook een iets mildere houding. 

  ©Treasury Departement

 • Bel20 piept boven nulpunt

  Na de moeilijke start noteert de Bel20 intussen nipt boven het nulpunt. Dit vooral dankzij de zwaargewichten in de banksector, KBC  en ING . Dit mede dankzij de geleidelijke klim van de rentevoeten. Dit in het spoor van de Verenigde Staten, waar de tienjaarsrente met de grens van 3 procent flirst. 

 • Clarkson keldert in Londen

  Het scheepvaartdienstenbedrijf Clarkson , waar CMB ooit nog een belang in had, is vandaag het kneusje in Londen met een koersverlies van 20 procent. Aanleiding is een stevige winstwaarschuwing. Clarkson – gemeenzaam bekend als Clarksons – liet weten dat de financiële prestatie dit jaar minder is dan verwacht en dat de winst over het eerste halfjaar en het hele jaar gevoelig lager zal uitkomen dan vorig jaar.

  Tijdens het eerste kwartaal kreeg Clarkson van verschillende kanten tegenwind. Door moeilijkere kapitaalmarkten was er minder koop- en verkoopactiviteit in de scheepvaart en offshore sector, en dus minder winst voor Clarkson. Het bedrijf had vorig jaar een marktaandeel van 43 procent voor scheepstransacties en van 40 procent voor offshoredeals.  Clarkson leed ook onder de lagere vrachttarieven in de tankersector en de daling van de Amerikaanse dollar.

 • Europese beurzen vlak

  De kleine verliezen in Europa zijn bijna verdwenen. Ook in Brussel is het verlies van de Bel20 kleiner geworden. Dat is te danken aan de bankwaarden ING en KBC . Een uitgebreid verslag van de Brusselse beurs kunt u hier lezen.

 • UBS onderuit ondanks hogere winst

  Het aandeel UBS verliest 3,7 procent in Zürich ofschoon de resultaten op het eerste gezicht leken mee te vallen. Analisten zoeken ijverig naar een verklaring.

  Volgens Bloomberg is vermogensbeheer de oorzaak. UBS is bezig met het samenvoegen van twee  takken die zich met vermogensbeheer bezighouden, in het kader van een vernieuwde focus op vermogensbeheer. De resultaten van de nieuwe entiteit zouden tegenvallen en zowat 2 procent onder de verwachtingen zijn gebleven.

  ©Bloomberg

 • Economie eurozone blijft op toeren

  De economie van de eurozone bleef in april op constante, zij het iets lager toeren draaien. Dat blijkt uit een eerst raming van de PMI, de indicator van de inkoopdirecteurs, door IHS Markit. De samengestelde PMI kwam uit op 55,2 wat evenveel is als in maart maar wel iets beter dan verwacht (54,9).

  De dienstensector draait een tikkeltje beter met een PMI van 55,0 in april tegen 54,9 in maart. Analisten hadden een daling tot 54,6 voorspeld.

  In de industrie verzwakt de PMI tot 56,0 van 56,6 in maart. Dat is iets minder dan verwacht (56,1) en de laagste stand in meer dan een jaar.

  Het ziet er dus naar uit dat de Europese economie vrij stabiel blijft nadat ze eerder dit jaar verzwakte.    

 • AB InBev weegt op Bel20

  Na een klein uur handel staat de Bel20 0,25 procent in de min. Het verlies is in lijn met het Europese gemiddelde. De meeste druk op de Brusselse graadmeter komt van AB InBev , dat 1,3 procent zakt. Vorige week verloor ’s werelds grootste bierbrouwer een half procent. Bloomberg wijst op een ongewoon grote interesse in nieuws rond AB InBev, nieuws dat er voorlopig niet lijkt te zijn.   

 • KBCS zet koersdoel Melexis op 110 euro

  Analist Guy Sips wijdt een uitvoerig rapport aan de Ieperse producent van autochips Melexis . Die bleef vorige week met zijn kwartaalcijfers iets onder de verwachtingen. Niettemin bedroeg de omzetgroei in het eerste kwartaal opnieuw het dubbele van de markt en zou die bij constante wisselkoersen zijn uitgekomen op 20 procent. Bovendien bevestigde Melexis de prognose dit jaar een omzetgroei tussen 12 en 15 procent te realiseren en zou de winstmarge in lijn met 2017 blijven.

  Voor de toekomst ziet er in ieder geval goed uit. Met zijn expertise is Melexis goed geplaatst om in te spelen op de groeiende vraag van zijn klanten, een vraag die wordt aangewakkerd door de trends naar meer elektrificatie, rijhulp en interieurdifferentiëring. De producten laten systemen bovendien toe ‘bewuster’ te worden en direct te interageren met de omgeving. Melexis zet tegelijk in op innovatie van zijn productranges waardoor het voordeel kan halen uit marktevoluties in niet alleen de autosector maar ook de industrie, de medische sector en de automatisering van gebouwen. Sips denkt voorts dat Melexis zijn marktpositie zal kunnen handhaven. Hij trekt zijn koersdoel op van 100 tot 110 euro en handhaaft zijn koopadvies.   

 • Banimmo financiert met Franse exit schuldafbouw

  Banimmo noteert in de vroege handel 0,3 procent lager op 3,17 euro. De vastgoedontwikkelaar heeft vrijdag de verkoop van een gebouw in Rocquencourt, nabij de Franse stad Versailles, ondertekend. De opbrengst kwam op 10 miljoen euro, iets hoger dan de boekwaarde en dus goed voor een kleine meerwaarde.

  De ontwikkelaar gaat het gebouw in 2012 gekocht. Oorspronkelijk was het de bedoeling om het gebouw onder de merknaam 'Dolce' op te frissen en om te turnen tot een hotel en congrescentrum, zoals in het Waals-Brabantse Terhulpen en in het Franse Chantilly ten noorden van Parijs. 

  De cash gaat integraal naar de terugbetaling van een obligatielening van 34,1 miljoen euro, volgende maand. Die obligatie heeft een coupon van 5,15 procent, de aflossing zal zich dus logischerwijs in een stevige besparing aan rentelasten vertalen. 

  KBC Securities stipt aan dat Banimmo  ruim onder zijn netto-actiefwaarde van 4,80 euro per aandeel noteert, maar blijft niettemin bij een 'houden'-advies.

  Onlogisch is dat niet: Banimmo vertilde zich zwaar aan een geflopt Waals winkelproject (Urbanove) en moest de voorbije jaren om de schuldenberg meester te kunnen een belangrijk deel van het tafelzilver verkopen, met onder meer een exit uit Frankrijk en de verkoop van een Antwerps kantoorgebouw

  Banimmo trok in 2007 tegen 21 euro naar de beurs. Sindsdien is het aandeel bijna continu in vrije val. In afwachting van het bewijs dat het afgeslankte en op Belgische kantoorrenovatie teruggeplooide Banimmo rendabel kan opereren, noteert het aandeel dicht tegen het begin deze maand bereikte dieptepunt van 3,13 euro, nauwelijks één zevende van de intekenprijs. 

  Eind 2017 beliepen de schulden nog 109 miljoen euro, tegenover 243 miljoen eind 2015. De activa krompen door het drastische dieet ook spectaculair, van 351 naar 188 miljoen euro. 

 • Vlakke start in Europa

  De Europese beurzen bewegen amper in de eerste handelsminuten. De EuroStoxx50 en de Bel20 verliezen beide heel licht. In Brussel valt de koerswinst van Melexis op, na een lovend rapport van KBC Securities met onder meer een hoger koersdoel (zo dadelijk meer daarover).

 • BinckBank profiteert van hogere volatiliteit

  In het eerste kwartaal noteerde BinckBank 29 procent meer transacties dan een jaar geleden. Niettemin komt de omzet 1 procent lager uit. De winst explodeert dan weer: de nettowinst verzesvoudigt ruimschoots tot 8,5 miljoen euro.

 • Recordgroei bij Basic-Fit

  Basic-Fit  trok afgelopen kwartaal (pdf-bestand) bijna een kwart meer klanten. Het aantal steeg met een record van 126.000 tot 1,65 miljoen.

  De omzetgroei bleef met 20 procent tot 92,6 miljoen euro iets achter. Dat komt omdat er per abonnee minder geld binnenkwam. De fitnessuitbater wijst daarbij op het grotere aandeel van Franse clubs waar ze meer btw - het tarief bedraagt er 20% - moet op afdragen dan de locaties in België en Nederland.

  In de eerste drie maanden van het jaar opende Basic-Fit 12 nieuwe clubs, het overgrote deel in Frankrijk. Het totaal komt daarmee op 533, tegen 440 vorig jaar. Dit jaar wil de fitnessuitbater nog zowat 88 clubs openen.

  In de weekendkrant kon/kan u het interview met René Moos lezen, de topman van Basic-Fit. De 54-jarige ex-tennisprof test elk nieuw fitnesstoestel. 'Zo blijf ik fit.'

 • Naar licht hogere start

  De Europese beurzen zullen met kleine winsten aan de handelsweek beginnen, geven de futures aan. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,1 procent in de plus.

 • Tencent Music ter beurze

  De grootste muziekstreamingdienst van China, Tencent Music, heeft volgens The Wall Street Journal concrete beursplannen. Tencent Music treedt daarmee in de voetsporen van Spotify , dat eerder deze maand debuteerde in New York.

 • Tokio eindigt in het rood

  In Tokio is de Nikkei225-index maandag 0,3 procent lager gesloten. Winsten voor financiële spelers werden tenietgedaan door verliezen voor zwaargewichten als SoftBank of de producent van medisch materieel Terumo. Toeleveraars aan Apple stonden ook onder druk nadat Morgan Stanley een zwakke vraag voorspelde voor de jongste iPhone-modellen. Vorige week wakkerde Taiwan Semiconductor al de vrees aan dat de vraag naar smartphones over zijn hoogtepunt heen in.

  Ook elders in Azië stonden of staan overwegend rode cijfers op de borden. Beleggers proberen nog steeds in te schatten hoe de handelsbetrekkingen zullen evolueren gezien het protectionistisch beleid van president Trump. Seoel sloot 0,2 procent lager, Sydney (+0,3%) hield wel stand. De Chinese beurzen gaan duidelijk lager met 0,5 procent verlies in Hongkong, 0,75 procent in Shanghai en 1,5 procent in Shenzhen.

 • Bijna vijfde meer winst voor UBS

  UBS, de grootste Zwitserse bank, heeft in het eerste kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De nettowinst kwam 19 procent hoger uit op 1,51 miljard frank terwijl analisten volgens Reuters maar 1,373 miljard hadden verwacht. De goede prestatie is te danken aan de groei van de activiteit vermogensbeheer en aan de tak investment banking, die meer omzet draaide.

 • ING verlaagt koersdoel Nyrstar

  ING-analist Stijn Demeester past zijn winstramingen voor Nyrstar voor dit en volgend jaar aan: hij schat de brutobedrijfswinst (ebitda) nu respectievelijk 19 en 5 procent lager in. Daarvoor haalt hij diverse redenen aan: een minder gunstige euro/dollarkoers (waardoor Nyrstar minder zal genieten van de nog steeds hoge zinkprijs), lagere verwerkingstarieven en ook iets lagere producties van de mijnen en de smelters. Hij verwacht voor dit jaar nu een ebitda van 320 miljoen euro en voor 2019 439 miljoen euro.

  Als gevolg van de bijgestelde winstramingen laat Demeester zijn koersdoel met 12 procent zakken, van 8,50 tot 7,50 euro. Zijn advies blijft 'kopen' omdat 2018 een scharnierjaar is voor de zinkgroep met de transformatie van Port Pirie in een polymetaalrecyclagefabriek, de turnaround in de mijnbouw en de optimalisering van de smelteractiviteiten. 'Di zou de onderneming op weg moeten zetten naar aanhoudende schuldafbouw in de komende jaren.'

  Demeester houdt wel een slag om de arm. De verwerkingstarieven zullen dit jaar verder dalen en wisselkoersen en grondstoffenprijzen zorgen voor meer tegenwind. Daarom is de analist voorzichtiger geworden rond de timing van de schuldafbouw. Mogelijk zal die pas in 2019 beginnen in plaats van reeds in 2018.

 • Philips geniet van sterke vraag in Azië en VS

  Philips , het Nederlandse concern dat tegenwoordig op gezondheidstechnologie focust, heeft in het eerste kwartaal een aangepaste bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebita) gerealiseerd van 344 miljoen euro. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder. Philips profiteerde onder meer van de toegenomen vraag naar geavanceerde ziekenhuisapparatuur in China en de Verenigde Staten. Analisten hadden volgens Reuters een kernwinst (aangepaste ebita) van 332 miljoen euro verwacht.

  Philips realiseerde een omzet van 3,9 miljard euro in het eerste kwartaal, in lijn met de verwachtingen. De vergelijkbare omzetgroei bedroeg 5 procent.

 • Drukke week

  Goedemorgen! We hebben een drukke week voor de boeg met enkele belangrijke economische cijfers en het rentebesluit van de ECB (donderdag), en vooral veel bedrijfsresultaten. We kijken onder meer naar het volgende uit:

  1. Koelt Europese economie verder af?

  Het onderzoeksbureau IHS Markit publiceert maandag de PMI-indicator, een maatstaf van de economische groei in de eurozone. Economen kijken met meer dan gewone belangstelling uit naar de indicator, omdat hij in februari en maart meer daalde dan verwacht. De terugval in maart was gedeeltelijk te wijten aan  slecht weer.

  Economen voorspellen dat de PMI-indicator in april afbrokkelde naar 54,8 punten, tegenover 55,2 punten in maart. Een score boven 50 punten wijst op een stijging van de economische activiteit in de privésector. De Europese Centrale Bank (ECB) vergadert donderdag. Maar economen verwachten niet dat de ECB volgende week al een beslissing neemt over de afbouw van de obligatieaankopen.

  2. Hoe snel groeit Belgische economie?

  De Nationale Bank publiceert vrijdag een eerste raming van de economische groei in het eerste kwartaal. BNP Paribas, KBC en ING voorspellen dat de Belgische economie met 0,6 procent is gegroeid, tegenover 0,5 procent in het vierde kwartaal.

  De grootbanken verwijzen naar de stijging van het ondernemersvertrouwen. Ook de VS publiceren groeicijfers. De groei van de Amerikaanse economie vertraagde wellicht naar 2,1 procent op jaarbasis, versus 2,9 procent.

  3. Hoeveel groeit de omzet van Amazon?

  De techreuzen Facebook (woensdag), Microsoft en Amazon (beide donderdag) publiceren na de slotbel op Wall Street resultaten. Voor Amazon verwachten analisten een winstdaling van 20 procent tot 1,19 dollar per aandeel. Amazon geeft zelf geen winstprognose, waardoor de verrassing - negatief of positief - heel groot kan uitvallen.

  Beleggers in Amazon weten dat een kwartaalwinst niet de grootste prioriteit is voor Jeff Bezos. De CEO offert al te graag winst op in ruil voor nieuwe omzetmogelijkheden. Die omzet zou in het eerste kwartaal met liefst 40 procent stijgen tot 50,16 miljard dollar. Over heel 2018 zien analisten een omzetstijging van 31 procent. Het aandeel leed recent onder tweets van president Trump die vindt dat de Amerikaanse post zich laat gebruiken door de e-commercereus. Analisten laten er zich niet van de wijs door brengen. ‘Amazon kan donderdag alle verwachtingen verpulveren’, zegt Golman Sachs.

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud