1. Markten Live
 2. Live blog
live

Grote koerssprong voor Europese kleinhandel

De Europese beurzen boekten voorzichtige winst. Uitblinkers waren de retailers Ahold Delhaize en Carrefour, dankzij sterke updates. Op Wall Street scoren de oudgedienden IBM en Procter & Gamble.
 • Bel20 finisht met kleine winst

  De slotbel: de Bel20  vlagt uiteindelijk 0,2 procent hoger af.

  Morgen zijn we er terug met een verse liveblog. Wat u van de resultaten van Euronav mag verwachten, leest u hier. En voor een vooruitblik op de persconferentie van de Europese Centrale Bank, is dit het juiste adres. Tot dan!

 • Het overzicht van de beursdag op Wall Street ...

  ... leest u hier

 • Biocartis krikt kapitaalronde op tot 55 miljoen

  Met de recente sterke update als geloofsbrief blijkt de kapitaalronde van Biocartis  een stevige vraag te genieten. De specialist in zaklabo's voor snelle diagnose zegt 'door de sterke vraag' de kapitaalronde met 10 miljoen euro op te krikken naar 55 miljoen. 

 • Krasse knarren nemen Dow op sleeptouw

  IBM , Procter & Gamble  en United Technologies . Samen hebben ze 380 jaar op de teller staan. En samen helpen die krasse knarren van het Amerikaanse bedrijfsleven na een sterk kwartaalrapport de 123 jaar oude Dow Jones  aan stevige winst. De oudste beursbarometer ter wereld trekt een spurtje van 0,7 procent naar 24.569 punten. 

  ©REUTERS

 • Big Blue scoort eindelijk nog eens

  De grootste stijger in de Dow Jones is IBM , met een klim van bijna 10 procent naar 132,3 dollar. De informaticadienstengroep deed iets wat al lang geleden was: aangenaam verrassen met de resultaten. Zowel de resultaten over het vierde kwartaal als het uitzicht over 2019 konden de analisten charmeren. 

  Let wel: het bovenste lijntje van Big Blue blijft een huizenhoog probleem. Het 108 jaar oude technologiebedrijf slaagt er sinds begin dit decennium niet meer in de verkopen op te krikken. IBM probeert de stagnerende verkoop van mainframes, supercomputers voor complexe berekeningen, op te vangen door in te zetten op clouddiensten, waarbij bedrijven à la carte rekenkracht kunnen bestellen. 

  Die strategie wil voorlopig niet echt lukken, mede omdat Amazon en Microsoft ook zwaar inzetten op clouddiensten. Afgelopen kwartaal zakte de groepsomzet van IBM opnieuw 3,5 procent. Toch tonen analisten dit keer genade.

  In het vierde kwartaal van 2017 kreeg de omzet een extra boost door de lancering van een nieuwe supercomputer, waardoor de vergelijkingsbasis voor CEO Ginni Rometty dit keer extra moeilijk was. Volgens financieel directeur James Kavanaugh zakten de verkopen van de cyclische mainframetak afgelopen kwartaal 44 procent, terwijl er een jaar eerder een groei van 71 procent was. 

  Kavanaugh wist Wall Street te vermurwen met de boodschap dat de 'strategische imperatieven' - zoals IBM de nieuwe activiteiten rond cloudcomputing en data-analyse noemt - de verkopen 5 procent opkrikten naar 11,5 miljard dollar. Om die activiteiten in een trek een boost te geven, trok IBM afgelopen kwartaal grof geld uit voor de softwareontwikkelaar Red Hat. 

 • Strateeg Blackrock: 'Chinese economie zal stabiliseren'

  We hadden een gesprek met Isabelle Mateos y Lago, directeur van het Blackrock Investment Institute. Ze klonk vrij optimistisch. 'De markten zijn te optimistisch over de wereldeconomie', zegt ze. Lees hier het interview. 

 • Wall Street opent hoger

  De Dow Jones en de Nasdaq  openen respectievelijk 0,9 procent en 0,6 procent hoger. IBM (+6%) en Procter & Gamble  (+5%) zijn de uitblinkers na beter dan verwachte resultaten. 

 • Biocartis tankt 45 miljoen euro bij

  Via een private plaatsing tankt Biocartis 45 miljoen euro bij. Lees hier meer. 

 • Procter & Gamble verrast positief

  In het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2018-19 realiseerde Procter & Gamble een omzet van 17,44 miljard dollar. Dat is meer dan verwacht (17,15 miljard). P&G profiteerde van een sterke vraag naar zijn verzorgingsproducten en van hogere prijzen.

  De groep boven merken als Pampers, Oral-B en Ariel boekte een nettowinst van 3,19 miljard dollar of 1,22 dollar per aandeel. Een forse stijging tegenover een jaar eerder, toen 2,5 miljard dollar winst of 93 cent per aandeel werd behaald. De gezuiverde winst per aandeel, 1,25 dollar, was ook hoger dan verwacht (1,21 dollar).

 • J&J heeft oogje op Auris Health

  Johnson & Johnson doet verwoede pogingen om de Amerikaanse fabrikant van operatierobots Auris Health over te nemen. Dat vernam Bloomberg uit goede bron.

  Bij de laatste financieringsronde werd Auris Health, dat door CEO Fred Moll (mede) werd opgericht, gewaardeerd op 2 miljard dollar. J&J zou daarop een premie betalen.

  Tot dusver is er geen deal, en het is ook niet zeker of die er nog komt.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... kunt u hier lezen.

 • Recordhoogte inkoop eigen aandelen bij S&P500 bedrijven

  In 2018 kochten de bedrijven in de S&P500 voor 770 miljard dollar aan eigen aandelen in:

  Record buybacks

 • Handel Biocartis geschorst in afwachting van kapitaaloperatie

  De handel in het aandeel van de diagnostica-expert Biocartis  is geschorst in afwachting van een persbericht over de resultaten van de plaatsing van nieuwe aandelen via een zogenaamde 'accelerated bookbuilding' of versnelde plaatsing.

 • Pond stijgt dankzij Labour

  Het Britse pond stijgt tot meer dan 1,30 dollar nadat de oppositiepartij Labour liet verstaan dat ze een parlementaire poging om een brexit zonder akkoord te voorkomen zou steunen.

 • Chinees vleesbedrijf schiet hoger na terugkeer ‘verdwenen' oprichter

  Drie jaar lang was Zhu Yicai, de oprichter en referentieaandeelhouder van China Yurun Food Group, onvindbaar. De man was in 2015 opgepakt door de Chinese autoriteiten en op een onbekende plaats onder toezicht geplaatst. Zhu controleert ook Nanjing Central Emporium, een uitbater van shoppingcentra die op de beurs van Shanghai noteert.

  Dinsdag lieten zijn twee bedrijven weten dat ze bericht gekregen hadden van familieleden van Zhu dat hij was teruggekeerd. Tot grote vreugde ook van de beleggers. Op de beurs van Hongkong schoot China Yurun Food Group, dat actief is in vers varkensvlees en vleesverwerking, 29 procent hoger.

  Het gebeurt wel vaker dat toplui van bedrijven in China verdwijnen en dan weer opduiken, doorgaans nadat ze ‘assistentie’ hebben verleend bij onderzoeken naar corruptie of financiële misdrijven. Volgens Bloomberg zijn er vorig jaar minstens drie toplui van in Hongkong genoteerde bedrijven van het toneel verdwenen en tussen 2014 en 2017 raakte men van vier managers het spoor bijster.

  Geslachte varkens in een groothandel in Shanghai ©EPA

 • Openingsverliezen verdwenen

  Na twee uur handel zijn de indexverliezen in Europa verdwenen. De EuroStoxx50 wint intussen 0,1 procent, de Bel20 al 0,3 procent.

  Tegenover minder goede resultaten van ASML en Metro Bank staan positieve verrassingen van de retailers Carrefour en Ahold Delhaize .

 • Credit Suisse verlaagt koersdoel KBC

  KBC is een hogekwaliteitsbank met sterke ‘fundamentals’, meent analist Marcell Houben, en er is ook kans op overnames. Bovendien heeft KBC ‘een superieure business mix’ in vergelijking met zijn Benelux-concurrenten. Dat lijkt echter allemaal al in de waardering te zitten.

  Door lagere inkomsten verlaagt Houben zijn winstramingen met 1 tot 2 procent voor 2018 en 2019. Zijn koersdoel zakt van 70 naar 68 euro. Zijn advies blijft ‘neutral’ (houden).

  Hij denkt dat de nettorentemarges voor België en Tsjechië 30 tot 40 basispunten lager zullen uitvallen (ondanks de renteverhogingen in het Oost-Europese land) en ziet ook weinig marge voor een extra uitkering van kapitaal aan de aandeelhouders. Hij vermoedt dat KBC eerder op overnames zal focussen. Zijn verwachtingen voor het vierde kwartaal zijn niet bepaald hooggespannen.

 • ASML sleurt Europese techwaarden mee

  ASML krijgt klappen op Euronext Amsterdam na een erg gemengde kwartaalupdate. Daarin viel vooral de zwakke prognose voor het eerste kwartaal op, te wijten aan drie elementen: het naar voor schuiven van een aantal bestellingen die al in het vierde kwartaal werden geleverd, problemen bij een toeleveraar door brand en een zwakke markt die klanten ertoe brengt orders te verschuiven van de eerste naar de tweede jaarhelft.

  Europese sectorgenoten en chipproducenten delen in de klappen. Dat is onder meer het geval voor ASM International , BE Semiconductor , STMicroelectronics en Infineon .

 • Carrefour veert op

  De Franse retailer maakt het mooie weer in Parijs dankzij degelijke omzetcijfers. Carrefour kondigde dinsdagavond aan dat de omzet in het vierde kwartaal met 2,3 procent was gedaald, vooral door de zwakkere Braziliaanse real. Op vergelijkbare basis was er echter 1,9 procent groei.

  De Franse hypermarkten zagen de vergelijkbare omzet met 2,2 procent teruglopen door de acties van de gele hesjes. Dat is beter dan verwacht: analisten hadden een terugval van 2,8 procent verwacht.

  Over heel 2018 tekende Carrefour een vergelijkbare omzetgroei van 1,4 procent op tegen 1,6 procent in 2017.

  Het aandeel van Carrefour verloor vorig jaar 18 procent op Euronext Parijs, maar is sinds het begin van het jaar al 9,5 procent gestegen.

  Door de acties van de 'gilets jaunes' waren tal van Carrefour-hypermarkten een aantal zaterdagen niet of heel moeilijk bereikbaar. ©AFP

 • Europese beurzen openen half procent lager

  Zoals verwacht kleuren de Europese beurzen rood bij de opening. Het verlies van de EuroStoxx50 bedraagt 0,5 procent in de eerste handelsminuten. De Bel20 zakt maar 0,2 procent. Ahold Delhaize wordt beloond voor goede omzetcijfers en een lichte opwaartse bijstelling van zijn winstprognose voor 2018.

 • ASML waarschuwt voor zwak eerste kwartaal

  ASML Holding , de Nederlandse fabrikant van chipmachines, boekte over het vierde kwartaal een nettowinst van 788 miljoen euro. Dat is beter dan de 752 miljoen waar analisten op rekenden.

  De omzetprognose voor het eerste kwartaal is een tegenvaller. ASML rekent op 2,1 miljard euro, wat minder zou zijn dan de 2,3 miljard euro die in het eerste kwartaal van 2018 werd behaald. ‘Het volledige jaar wordt goed, maar het eerste kwartaal wordt flauw’, zei topman Peter Wennink in het persbericht. De reden hiervoor is dat sommige klanten bestellingen hebben verschoven naar de tweede jaarhelft.

  Ook blijkt het orderboek te verzwakken. In het vierde kwartaal noteerde ASML voor 1,59 miljard euro nieuwe bestellingen. Daarmee blijft het bedrijf uit Veldhoven ruim onder de raming van analisten (2,53 miljard).

 • Lagere beurzenstart op komst

  De Europese beurzen staan voor een lagere opening. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,3 procent lager. Wal Street eindigde dinsdag met fikse verliezen en de Aziatische beurzen presteerden gemengd.

 • Dinsdag nieuwe pechdag voor Nyrstar

  De zinkproducent Nyrstar werd dinsdag het slachtoffer van een cyberaanval. Daardoor waren bepaalde IT-systemen (onder meer e-mail) tijdelijk niet beschikbaar, noch op het hoofdkantoor in Zürich, noch in de verschillende metaalverwerkings- en mijnbouwvestigingen. Die laatste werden operationeel wel niet getroffen.

 • Van der Schueren lanceert bod op Global Graphics

  Omdat voorzitter Guido Van der Schueren door de overname van het belang van zijn voorganger Johan Volckaerts meer dan 30 procent van Global Graphics in handen had gekregen, was hij verplicht een overnamebod te lanceren op de resterende aandelen (64,11 procent) van de producent van grafische software.

  Dat bod gaat nu van start tegen 4,25 euro per aandeel. Het wordt uitgebracht door Congra Software, een holding waarvan Van der Schueren de controlerende aandeelhouder is.

  Toen het bod op 5 oktober bekend raakte, bedroeg de slotkoers van Global Graphics 3,94 euro. De koers schoot daarna onmiddellijk hoger, tot boven de overnameprijs.

  Het overnamebod start op 24 januari en loopt tot en met 25 februari. De resultaten van het bod worden op 1 maart bekendgemaakt.

 • Geld weer op bij Crescent (ex-Option)

  In een tradingupdate over 2018 meldt Crescent , dat vorig jaar Option overnam, dat zijn kaspositie 'beperkt blijft'. Lees: het geld is andermaal op. 

  Van de bijkomende 1,5 miljoen euro krediet van Belfius werd 1,45 miljoen euro opgenomen. En van het half miljoen extra van de voorzitter en hoofdaandeelhouder Eric Van Zele is 0,4 miljoen opgevraagd om de laatste historische schulden van een berg van ruim 40 miljoen euro af te lossen. 

  Crescent zegt er in één adem bij dat de referentieaandeelhouders hebben aangegeven dat ze het bedrijf andermaal financieel zullen stutten. Al is er volgens Van Zele maar een paar 100.000 euro nodig. Het bedrijf verbrandt geen cash meer, lees: het draait break-even. 

  Ondanks de uitgestelde introductie van een nieuwe, goedkopere en meer performante productlijn voor het internet der dingen (CloudGate, om toestellen draadloos te koppelen aan het internet, red.) blijft het bedrijf geloven dat het volgend jaar de omzet met meer dan 10 procent kan doen groeien. Over 2018 gaf Crescent gisterenavond een omzet- en winstalarm

 • Euronav krijgt koopadvies van JPMorgan

  Analist Noah Parquette van JPMorgan heeft zijn advies voor de Belgische tankerrederij Euronav opgetrokken van 'neutral' tot 'overweight' (kopen). Zijn koersdoel zakt wel van 12 naar 11 dollar (of van 10,57 naar 9,67 euro).

  Van de 16 analisten die Euronav volgen hebben er 14 een koopadvies en 2 een 'houden'-advies, volgens Bloomberg.

  Euronav maakt donderdagmorgen de resultaten van het vierde kwartaal bekend. Analisten verwachten het eerste positieve kwartaal van 2018 dankzij goede vrachttarieven.

  De voorplecht van de Cap Quebec, een Suezmax tanker van Euronav ©BELGA

 • Boekjaar Barry Callebaut goed gestart

  In het eerste kwartaal van het boekjaar 2018-19, het trimester september-november, realiseerde de chocoladereus Barry Callebaut een omzet van 1,88 miljard Zwitserse frank. Dat is maar 0,5 procent meer dan een jaar eerder, maar toen kende de Zwitsers-Belgische groep een erg sterk eerste kwartaal.

 • Ahold Delhaize doet beter dan verwacht

  De Nederlands-Belgische retailer Ahold Delhaize realiseerde in het vierde kwartaal een netto omzet van 16,5 miljard euro. Dat is een stijging met 3 procent bij constante wisselkoersen. Analisten hadden volgens Reuters 16,4 miljard verwacht.

  In de VS, de grootste markt van het concern, bedroeg de omzetgroei 5,9 procent (3,6 procent bij constante wisselkoersen), in Nederland 3,6 procent en in België ook 3,6 procent.

  Voor het hele jaar 2018 verwacht Ahold Delhaize dat de onderliggende winst per aandeel uit voortgezette activiteiten aan de bovenkant van de verwachtingsvork van 1,50 tot 1,60 euro zal uitkomen. De vrije kasstroom over het hele jaar zal meer dan 2 miljard euro bedragen; tot dusver luidde de verwachting 'minstens 2 miljard euro'.

  Albert Heijn krijgt op 1 februari ook een nieuwe 'brand president' en CEO, met name Marit van Egmond. Zij volgt Wouter Kolk op, die zich gaat focussen op zijn taak als CEO van Ahold Delhaize Europa en Indonesië.

 • Japanse centrale bank handhaaft beleid

  Sneeuw of geen sneeuw, wij wensen u een goedemorgen. En kijken meteen naar de Aziatische beurzen. Die reageren voorzichtig op de zware indexverliezen die de Amerikaanse beurzen dinsdag moesten slikken. De S&P500 sloot er 1,4 procent lager na vier dagen winst. Het sentiment was bedrukt door sombere vooruitzichten voor de wereldeconomie, zorgen over de handelsoorlog en ontgoochelende bedrijfsresultaten.

  Diezelfde elementen houden ook beleggers in Azië aan de zijlijn. De MSCI Asia-Pacific index (zonder Japan) zakt 0,15 procent. De beurs van Hongkong noteert quasi stabiel en Shanghai zakt 0,1 procent. Seoel wint 0,4 procent, terwijl Sydney 0,3 procent lager gaat.

  In Tokio staat de Nikkei225 op een licht verlies (-0,1%). De Japanse centrale bank houdt haar ultrasoepele monetair beleid onveranderd, maar verlaagt wel de inflatieverwachtingen. De instelling rekent voor het volgende boekjaar, dat op 1 april begint, op 0,9 procent in plaats van 1,4 procent, vooral door de lagere olieprijzen. De inflatieverwachting voor het boekjaar 2020-21 is verlaagd van 1,5 naar 1,4 procent. De Bank of Japan waarschuwt ook voor toenemende risico’s voor de economie als gevolg van de sputterende wereldwijde vraag.

  Het gebouw van de Japanse centrale bank in Tokio ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud