Gulden trio verliest zijn glans

Bel20-zwaargewicht AB InBev legde woensdag de resultaten voor. ©BELGA

De Europese beurzen eindigden de dag verdeeld. Er waren beperkte winsten in Parijs en Frankfurt, en verliezen in Amsterdam en Brussel. AB InBev spon garen uit zijn meevallend kwartaalrapport, Solvay verloor zwaar terrein na zijn cijferupdate.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

18.00 uur: Alles over de Brusselse beurs kan u lezen via deze link. We sluiten hiermee de marktenblog voor vandaag. Tot morgen!

17.40 uur: Dit zijn de toppers en floppers in Brussel vandaag:

©RV

17.37 uur: De Bel20-index is 0,31 procent lager gesloten op 3.588,91 punten.

17.28 uur: Het Playboy-concern van Hugh Hefner ziet brood in de Chinese markt.

Playboy is looking to take its China business to new heights " http://t.co/mfbx32ZaDO pic.twitter.com/kjp89i4Emy— CNBC (@CNBC) May 6, 2015

17.00 uur: Hedge funds houden er van om zwaar in te zetten, maar dat kan vaak verkeerd uitdraaien.

Odey hedge fund drops 19% in a month http://t.co/DwVcKdy6Gf— Financial Times (@FinancialTimes) May 6, 2015

16.54 uur: Wie is de langst zittende CEO in de VS? Nee, net niet Warren Buffett, maar wel Lesnie Wexner van L.Brands. Hij is al 52 jaar CEO.

Could you imagine being CEO for 52 straight years? These are America's longest-tenured bosses: http://t.co/gwiqfUQpF2 pic.twitter.com/dO1GhLe0T1— Dennis K. Berman (@dkberman) May 6, 2015

16.37 uur: Het gulden trio dat dit jaar de beurzen hogerop hielp, verliest in sneltempo zijn glans. In de eerste plaats daalt de rente niet langer, maar stijgt ze fors.  De Belgische langetermijnrente spurt alweer 6 basispunten hoger tot 0,86 procent. Ten tweede zakt de euro niet meer maar klimt de eenheidsmunt fors tegenover de dollar. Zwakke cjifers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en een forse daling van de arbeidsproductiviteit, stuwt de Amerikaanse munt vandaag 1,4 procent lager tot 1,1344 dollar per euro. Ten slotte genieten de bedrijven niet langer van almaar goedkopere energieprijzen. Olie wordt vandaag alweer 2,4 procent duurder tot 69,15 dollar per vat. De ommekeer van de drie factoren die de beurzen lang ondersteunden, ontlokt een stevige correctie.

15.45 uur: Hoewel Apple op een cashberg van 193 miljard dollar zit, heeft het plannen om op grote schaal nieuwe obligaties uit te geven.

CEO Tim Cook showt de Apple Watch. ©AFP

15.35 uur: Solvay diept de verliezen uit, en trekt daarmee de Bel20 in het rood.

15.31 uur: Wall Street opent hoger. De Dow Jones en de Nasdaq Compostie gaan beide bijna een halve procent hoger.

15.14 uur: De Duitse specialist in fijnchemicaliën Evonik Industries verhoogt zijn prognose voor het hele boekjaar na beter dan verwachte kwartaalresultaten. De jaarwinst (ebitda) zou nu met minstens 17 procent stijgen tot 2,2 miljard, tot nog toe hield het management het bij een ‘lichte’ toename. Over het eerste kwartaal verdiende de groep 650 miljoen euro (+40%), duidelijk meer dan de marktconsensus van 609 miljoen. Evonik is een belangrijke werkgever in ons land: de twee NV’s in de Antwerpse haven stellen ruim 1.050 arbeiders en bedienden te werk.

15.04 uur: Collega Guido Meeussen had een gesprek met de top van Retail Estates over de kapitaalverhoging die van start gaat. De vastgoedgroep ziet nog voldoende opportuniteiten. Vanavond gaat er alvast een dividend af van 3,10 euro bruto, samen met de rechten om in te tekenen op de nieuwe aandelen. Bank Degroof raadt aan de aandelen op te bouwen, met een koersdoel van 80 euro. Petercam geeft de raad de stukken bij te houden met koersdoel van 67,60 euro.

14.54 uur: De Amerikaanse Schatkist is bezorgd dat de recente opflakkering van de volatiliteit op de obligatiemarkten het moeilijker maakt om geld op te halen. Daarom gaat ze vanaf volgende week meer schuldpapier uitgeven dan gepland om de cashbuffer te vergroten. De schatkist wil minimaal 150 miljard euro cash als reserve aanhouden, genoeg om de lopende uitgaven van de overheid gedurende een week te dekken.

14.40 uur: De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten is in april minder hard gestegen dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van loonstrookjesverwerker Automatic Data processing (ADP). Het aantal banen steeg vorige maand met 169.000. Analisten hadden op 205.000 nieuwe banen getipt. Het banencijfer voor maart werd bijgesteld naar een stijging met 175.000 jobs, van een eerder gemelde toename met 189.000. Vrijdag verschijnt het toonaangevende banenrapport van het Amerikaanse ministerie van arbeid.

14.13 uur: De olieprijs zoekt opnieuw hogere regionen op, en noteert nu de helft hoger dan in januari.

13.59 uur: De couponnetjessite Groupon stelt teleur. De sterke dollar en zwakke verkoopcijfers zadelden het bedrijf op met een kwartaalverlies. Groupon gaat zich strategisch heroriënteren.

Groupon said it is considering its strategic operations in Asia after its first quarter loss. http://t.co/supRFHKaTa— ConluminoUSA (@ConluminoUSA) May 6, 2015

13.50 uur: De futuresmarkten wijzen op een hogere opening voor Wall Street. De S&P500-inde zou 0,3 procent winnen.

13.45 uur: Alexion Pharmaceuticals doet op een bod van 8,4 miljard dollar op Synageva BioPharma . Het aandeel gaat voorbeurs 120 procent hoger. Alexion betaalt de overname deels in cash, en deels in Alexion-aandelen. Op basis van de slotkoers van Alexion dinsdagavond is het bod 225 dollar per aandeel waard.

Met de overname versterkt Alexion zich met enkele potentiële medicijnen om zeldzame ziektes te behandelen. Alexion verwacht ook 150 miljoen dollar synergieën te kunnen realiseren.

13.38 uur: Teleurstelling bij GlaxoSmithKline . De grootste Britse farmagroep haalt de prognoses niet met een winstdaling van 21 naar 17,3 pence per aandeel. Vooral de generische concurrentie voor het longmiddel Advair tastte de cijfers aan. De aandeelhouders zullen het direct voelen. Het bijzondere dividend van 4 miljard pond dat Glaxo had beloofd, zakt naar 1 miljard. Glaxo krijgt morgen met Philip Hampton een nieuwe voorzitter, een gevolg van de deal met Novartis waarbij Glaxo zijn kankergeneesmiddelen verkoopt aan Novartis in ruil voor diens vaccins en cash. Door de betere vooruitzichten, stijgt het aandeel toch.

13.20 uur: Virtu Financial , het Amerikaanse flitshandelbedrijf dat sinds vorige maand een beursnotering heeft, zag de kwartaalwinst 49 procent toenemen bij een 28 procent hogere omzet. Virtu is een van 's werelds grootste high-frequencytrading bedrijven. Het  handelt op meer dan 200 beurzen  en koopt en verkoopt effecten tegelijk op meerdere platformen in de hoop te profiteren van flinterdunne prijsverschillen.

13.05 uur: Een nieuwe baas en tot een kwart hoger. Dat overkomt vandaag Lundbeck . Het Deense farmabedrijf zat zonder vaste CEO sinds november vorig jaar, toen Ulf Winberg moest opstappen omdat hij een aandelentransactie had verzwegen. Nu haalt Lundbeck een ervaren rot binnen, Kaare Schultz. Die stapte vorige week op als COO bij Novo Nordisk nadat hij naast de topjob had gegrepen. Schultz heeft zowel commerciële als operationele ervaring in de farmasector en lijkt dus de geknipte man om Lundbeck te lijden. Lundbeck maakt vanmorgen overigens ook een hoger dan verwachte omzet en een kleiner dan verwacht verlies bekend.

12.40 uur: Alstom  slaagde er in het voorbije boekjaar, dat eindigde op 31 maart, de winstgevendheid van zijn spooractiviteiten te verhogen. De winst bij de energieafdeling, die verkocht wordt aan General Electric, daalde. De operationele winst van de transportafdeling steeg met 19 procent tot 318 miljoen. Netto ging de groep met 790 miljoen zwaar in het rood als gevolg van een boete wegens omkoping in de VS. Alstom stelt in ons land ruim 1.000 mensen te werk, vooral in Charleroi. Daar is het competentiecentrum van het spoorbeveiligingssysteem ETCS voor de hele groep gevestigd. 

CEO Marcel Miller van Alstom België ©Laurie Dieffembacq

12.36 uur: Tijdens de middaghandel noteren de Europese beurzen erg gemengd. Grosso modo gaan de niet-euroindexen lager en de euro-indexen hoger. De Euro STOXX 50 stijgt 0,8procent, de bredere Euro STOXX 600 trappelt ter plaatse, net als de Bel 20.

12.16 uur: Het overzicht van de Brusselse beursdag leest u hier

11.45 uur: Niet dat de doelwitten nu echt bang zullen zijn, maar België heeft blijkbaar 's werelds eerste wetgeving tegen aasgierfondsen - al jaren de gesel van Argentinië - in de steigers staan. 

Historisch. Samenwerking van alle politieke partijen. Eerste wetgeving in wereld. Tegen speculatie van aasgierfondsen pic.twitter.com/ebu58Z9Dum— Lode Vereeck (@vereeck) 6 mei 2015

 

11.20 uur: Een woordje uitleg nog over het kwartaalrapport van Solvay, waar een eenmalige Amerikaanse pensioenmeevaller van 30 miljoen toch bij de 'recurrente' bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) gerekend wordt. Navraag bij Solvay leert dat er 'one-offs' zijn die technisch gezien recurrent zijn, omdat niet-recurrente elementen aan strikte criteria moeten voldoen. Het gevolg is dat de eenmalige afboeking op de voorraden door de lagere olieprijs (impact minus 18 miljoen), net als de eenmalige pensioenmeevaller van 30 miljoen in de rebitda komt. Per saldo dus een impact van plus 12 miljoen.

11.04 uur: Bpost verliest 1,1 procent. De Belgische 'facteur' lijkt zo wat te delen in de pandoering die de Nederlandse branchgenoot PostNL vandaag in Amsterdam na publicatie van de resultaten incasseert (zie post van 9u51). Vanavond nabeurs is het dus de beurt aan Bpost zelf om met cijfers te komen. 

Dreun voor PostNL na zwakke resultaten op vlak Damrak. Focus op ADP-cijfers.— DFT (@dft) 6 mei 2015

 

10.57 uur: In Nederland presteert Aperam erg sterk na zijn kwartaalupdate. De maker van roestvrij staal verhoogde zijn operationele winst van 129 tot 133 miljoen euro. De groep gaat voor 100 miljoen dollar extra kosten besparen.

10.55 uur: De groei van de dienstensector in de eurozone is in april iets afgenomen, maar minder dan verwacht. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde tot 54,1 van 54,2 in maart. Er was gerekend op een daling tot 53,7.

10.44 uur: De cijfers van Solvay lokken geen wijzigingen uit bij de analisten. Volgens Bank Degroof was de omzet iets beter dan verwacht, dankzij de tak Advanced Materials. De crisis in de olie- en gassector noopt echter tot voorzichtigheid. Maar vooral de cashgeneratie stelt teleur. Solvay verbrandde 344 miljoen euro cash, terwijl de consensus rekende op een negatieve vrije cashflow van 230 miljoen.

KBC Securities stelt dat de cijfers een handje geholpen werden door een eenmalige aanpassing van de pensioenpolitiek, die 30 miljoen euro opleverde. Zowel Degroof als KBC gaan niet verder dan de rating 'houden'.

10.16 uur: Befimmo keert vandaag een slotdividend uit van 0,86 euro bruto (0,645 euro netto).

10.05 uur: De Belgische langetermijnrente gaat alweer fors naar boven, met 9 basispunten. Het rendement op Belgische tienjarig papier flirt met de grens van 0,9 procent.

10.00 uur: Vrijwel alle analistenrapporten zijn vol lof over AB InBev. De belangrijkste elementen zijn de fors hogere omzet per hectoliter (+7,4%), de lager dan verwachte volumedaling (-1,2%) en de stijging van de ebitda-marge (+140 basispunten). Rabobank verwacht dat ze haar prognoses voor heel 2015 met 2 à 3 procent zal moeten optrekken. De operationale cashflow (ebitda) lag in het eerste kwartaal 6 procent boven de consensusverwachtingen. Toch gaat de rating niet verder dan 'houden'. Dezelfde geluiden zijn te horen bij KBC Securities en Bank Degroof.

9.54 uur: Sterke cijfers vanuit Spanje, en ook Italië stelt niet teleur volgens de indexen van aankoopmanagers (PMI).

Spain wiill be fastest growing member of the Euro area this year. $EWP https://t.co/AJbBmvewQG— Dr. John Rutledge (@johnrutledge) May 6, 2015

09.51 uur: Op de beurs van Amsterdam krijgt PostNL klappen. Het postbedrijf boekte in het eerste kwartaal minder winst dan een jaar eerder, op een omzet die amper steeg. Analisten reageren teleurgesteld. Nabeurs komt Bpost met kwartaalcijfers.

09.47 uur: De forse stijging van de rentevoeten doet Bank Degroof de rating voor Wereldhave Belgium verlagen van 'houden' naar 'afbouwen'. Analist Dirk Peeters stipt aan dat de vastgoedgroep erg gevoelig is voor renteschommelingen, aangezien 73,1 procent van de schulden variabel zijn een verbonden aan de Euribor op 3 maanden. Het koersdoel gaat van 105 naar 95 euro.

'Stijgende rentevoeten vertalen zich bij Wereldhave Belgium erg snel in hogere financieringskosten.'
Dirk Peeters
Analist Bank Degroof

09.33 uur: De omgekeerde beweging voor GBL bij Bank Degroof. Daar zakt de rating voor de holding van 'opbouwen' naar 'houden', al ligt het koersdoel met 80 euro precies gelijk met dat van KBC. Het vorige koersdoel bedroeg 84 euro, maar gisteren betaalde GBL zijn coupon uit. 'De reden voor de ratingverlaging zit in de lagere waardering die we aan sommige participaties in de portefeuille toekennen', legt analist Hans D'Haese uit. 'Vorige week verlaagden we ons koersdoel voor Lafarge, dat 24 procent van de intrinsieke waarde van GBL uitmaakt.'

Het dividendrendement van 3,6 procent van GBL blijft aantrekkelijk
Hans D'Haese
Analist Bank Degroof

09.25 uur: KBC Securities verhoogt de rating voor GBL van 'houden' naar 'opbouwen' na het kwartaalrapport van gisterenavond. Analist Yves Franco raamt de intrinsieke waarde na de betaling van de dividenden van Umicore en Engie op 107 euro per aandeel. Een korting van 25 procent daarop, geeft een koersdoel van 80 euro.

09.17 uur: Dit zijn de voornaamste stijgers en dalers in Brussel:

©RV

09.01 uur: De Bel20-index opent 0,1 procent lager op 3.597 punten . Vooral het dividend van Ageas weegt op de index. AB InBev reageert positief op zijn kwartaalrapport, Solvay verliest terrein.

08.55 uur: De Nederlandse technologiegroep TKH realiseerde in het eerste kwartaal een omzetgroei van 7,1 procent. TKH noemt het orderboek goed, maar ziet de omzet in het belangrijke segment bandenbouwsystemen afnemen door dalende orders uit China. TKH, de opvolger van Twentsche Kabel, is geen concurrent van Bekaert. Het produeert geen staalkoord voor banden, maar maakt wel de machines om banden te fabriceren.

08.48 uur: De opening van de beurzen lijkt te schommelen tussen winst en verlies. De futures verliezen terrein.

Eurostoxx50 futures turns lower after opening http://t.co/yfV3JRFzNP— ForexLive (@ForexLive) May 6, 2015

 

08.35 uur: Met het resultatenseizoen lijkt het snor te zitten. Ook BMW rapporteerde beter dan verwachte kwartaalcijfers. Het Duitse autoconcern realiseerde records in omzet, verkoop en winst. De omzet ging  bijna 15 procent omhoog tot 20,9 miljard euro. Het bedrijfsresultaat steeg 20,6 procent naar 2,5 miljard euro, de nettowinst verstevigde 4 procent tot 1,5 miljard. Vooral Europa en de VS droegen tot de winst bij. De marges kregen bovendien een injectie door de verkoop van meer duurdere modellen. Vooral de X5 deed het goed. BMW stelt met vertrouwen naar de rest van het jaar te kijken, ondanks de uitdagende economische omstandigheden in sommige regio's, zoals Rusland en China.

De BMW X5 ©EPA

08.29 uur: Euronext zag zijn operationele winst in het eerste kwartaal 38,4 procent toenemen tot dankzij een forse stijging van de aandelenhandel en heel wat beursintroducties van kleinere ondernemingen. De nettowinst verzesvoudigde tot 48 miljoen euro. De cijfers zijn beter dan verwacht. Euronext kondigde ook aan dat CEO Dominque Cerutti met onmiddellijk ingang vervangen wordt door de Nederlander Jos Dijsselhof. Eerder zou Cerutti tot midden juli blijven.

08.28 uur: Retail Estates start vandaag zijn kapitaalverhoging met voorkeurrecht. De vastgoedgroep wil 76,2 miljoen euro ophalen. De inschrijvingsrechten worden vandaag, na beurstijd, van het aandeel afgesplitst. Bestaande aandeelhouders hebben per zes aandelen het recht om één nieuw te verwerven tegen 60,50 euro per aandeel. Dat is een korting van 17 procent tegenover de koers op 4 mei. Retail Estates herhaalt zijn dividendprognose van 3,50 euro bruto per aandeel. Hier leest u meer.

08.20 uur: Op de obligatiemarkten lijkt de klim van de langetermijnrente gestopt.

The Bund starts the day 1.5bp weaker. Yesterday it started 4-5 stronger and look what happened ;-)— barnejek (@barnejek) May 6, 2015

 

08.17 uur: Er is een bod op Pacific Rubiales, de noodlijdende klant van Exmar die nog een uitweg zoekt voor de bij Exmar bestelde drijvende LNG-fabriek Caribbean FLNG.

Oelaba. #PacificRubiales ontvangt $6,5 p.a. bod van #AlfaandHarbourEnergy: 18% premie en $1,7bn in totaal = evenveel dan in .. januari 2015.— Tom Simonts (@TSimonts) May 6, 2015

 

08.13 uur: De investeringsmaatschappij Gimv doet mee aan de kapitaalverhoging van 10 miljoen euro bij het Gentse softwarebedrijf Itineris. Gimv en het fonds Gimv Arkiv Tech Fund II investeren 7,5 miljoen euro. Met het geld wil Itineris groeien in de VS.

08.09 uur: Het beeldtechnologiebedrijf Barco gaat voluit voor de cinema’s en ziekenhuizen in China. Dat zei voorzitter Charles Beauduin gisteren op de investeerdersdag van het bedrijf.

08.05 uur: Vandaag betalen verzekeraar Ageas en UCB-monoholding Tubize hun dividend. Ageas keert 1,55 euro bruto uit, of 1,1625 euro na afhouding van een kwart roerende voorheffing. De couponknip holt de Bel20-index met 11,57 punten uit. Tubize betaalt 0,48 euro bruto (0,36 euro netto).

08.00 uur: De futures wijzen op een licht herstel voor de Europese beurzen na de pandoering van dinsdag, die het gevolg was van een fors oplopende langetermijnrente.In Azië reageerden de markten verdeeld. De Chinese beursindexen boekten winst, in Sydney ging er ruim 2 procent af.

07.47 uur: Galapagos trapt, met de succesvolle testresultaten voor het reumamiddel in de rugzak, de beursgang op Nasdaq af. De Mechelse biotechnologiegroep wil zo'n 200 miljoen ophalen. Belangrijkste nieuws is dat de Amerikaanse farmagigant AbbVie aandeelhouder wordt

07.33 uur: CEO Jean-Pierre Clamadieu van Solvay laat niet echt het achterste van zijn tong zien wat de vooruitzichten betreft. Pro memorie: analisten verwachten voor 2015 een rebitda van 1,96 miljard euro, tegenover 1,78 miljard in 2014. De nettowinst zou van 156 naar 632 miljoen euro of 7,59 euro per aandeel stijgen.

©RV

07.30 uur: Ook in het buitenland stromen de resultaten binnen: de Franse bankgigant SocGen klopt de prognoses. 

Société Générale profits beat expectations in Q1 http://t.co/NPNRcByCD8— fastFT (@fastFT) 6 mei 2015

 

07.16 uur: Ook de resultaten van Solvay zijn binnen. De omzet steeg van 2,49 naar 2,65 miljard euro, beter dan de 2,62 miljard waar analisten op rekenden. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) steeg van 448 naar 502 miljoen euro, een stuk meer dan de verwachte 469 miljoen. De nettowinst klom naar 158 miljoen euro of 1,90 euro per aandeel. 

07.05 uur: Goedemorgen! We vliegen er in de met de resultaten van AB InBev . De grootste brouwer ter wereld rapporteert over het eerste kwartaal een omzet 10,45 miljard dollar. Dat is zoals verwacht iets minder dan een jaar geleden.

Voor de rest oogt de resultatenrekening 'vintage' Brito: meer winst puren uit minder omzet. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) kwam uit op 3,97 miljard dollar, iets meer dan de 3,88 miljard dollar die analisten gemiddeld verwachtten. De nettowinst kwam met 2,29 miljard dollar of 1,63 dollar per aandeel ruim boven de verwachting uit, maar dat cijfer voorspellen is traditioneel het betere nattevingerwerk. 

AB InBev-CEO Carlos Brito ©REUTERS

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud