1. Markten Live
 2. Live blog
live

Argenx sluit als primus in Bel20

De Chinese industriële productie is sterker gegroeid dan verwacht. Het Duitse beleggersvertrouwen staat op het hoogste peil in 20 jaar. Kiadis Pharma schiet hoger, Exmar klimt voort.
 • That's all folks!

  Wij duiken de nazomeravond in. Morgen vergasten we u opnieuw op vers beursnieuws. De beursdag zal dan in het teken staan van de vergadering van de Federal Reserve. Met deze vooruitblik raakt u alvast op kruissnelheid.

  Agenda 16 september

  WOENSDAG 16 SEPTEMBER 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Handelsbalans juli, 11.00 uur

  Verenigd Koninkrijk:

  • Inflatie augustus, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Kleinhandelsomzet augustus, 14.30 uur
  • Federal Reserve: rentebesluit, 20.00 uur

  BEDRIJVEN

  Verenigd Koninkrijk:

  • Eerste notering The Hut Group op Londense beurs

 • IBA mag nieuwe deeltjesversneller bouwen

  IBA  heeft een contract beet in de eigen achtertuin. De Waalse specialist in protontherapie maakte tijdens beurstijd bekend dat het een deeltjesversneller mag bouwen voor IRE, het nationaal instituut voor onderzoek naar nucleaire geneeskunde in Fleurus. De deeltjesversneller zal dienen om Germanium te produceren, een isotoop dat gebruikt wordt om kankers in vroege stadia op te sporen. Een product waarnaar de vraag volgens het persbericht 'wereldwijd snel stijgt'.

  De waarde van het contract werd niet bekendgemaakt.

 • Beleggersbladen geen fan van beursnieuwkomer Nyxoah

  Particuliere beleggers kunnen tot morgennamiddag inschrijven op de beursgang van het Waalse medtechbedrijf Nyxoah. De interesse in het aandeel is groot. Toch raden vakbladen beleggers af om in te stappen.

 • Ex-topman FNG nog maand in de cel

  De raadkamer in Mechelen heeft dinsdag beslist dat gewezen FNG-boegbeeld Dieter Penninckx nog minstens een maand in de cel moet blijven. 

  FNG is al sedert 11 mei geschorst op de Brusselse beurs. De vraag rest wat er na de afwikkeling van het faillissement nog voor de aandeel) of obligatiehouders zal overblijven. In de luwte wordt gewerkt aan mogelijke jurdische stappen. 

 • Tesla vs Nikola

  Tesla  en Nikola  zijn bijna communicerende vaten op Wall Street vandaag. In onze update over de Amerikaanse beursdag leest u waarom de bedrijven, die beiden hun naam ontlenen aan de vermaarde uitvinder Nikola Tesla, in de schijnwerpers staan.

 • Slotbel20

  De Bel20 zag zijn winst in de sloturen nog fors matigen. De index trok met een winst van 0,28 procent een streep onder de dag. Argenx , Solvay  en Galapagos voerden het sterrenkorps aan. KBC , ING en Telenet leverden in.

 • Amerikanen huiverig om naar bioscoop te gaan

  Uit onderzoek van het onderzoeksbureau Morning Consult blijkt dat slechts 18 procent van de Amerikanen zich comfortabel genoeg voelt om naar de bioscoop te gaan. Daaruit blijkt maar weer eens dat zolang er geen vaccin is, bioscopen moeilijk blijven draaien:

  Overal ter wereld blijft het bioscooppubliek beperkt door de uitbraak van de coronapandemie. Dat voelt ook het Brusselse aandeel Kinepolis . De bioscoopgroep presenteerde vorige maand halfjaarcijfers. De onderneming zag het aantal bezoekers in het eerste halfjaar met 54,1 procent kelderen tot 8,1 miljoen. Daardoor dook de omzet 52,7 procent lager tot 112,6 miljoen.

  De bioscoopgroep noteert sinds begin dit jaar nog altijd 44 procent lager.

 • WTO: 'VS brak handelsregels met Chinese heffingen'

  De wereldhandelsorganisatie (WTO) zegt dat de VS de internationale handelsregels hebben geschonden door de verhoging van de Chinese invoerheffingen. Washington heeft op meer dan 550 miljard dollar aan Chinese import heffingen opgelegd.

  Een panel van drie experts van de WTO zegt dat de VS niet voldoende heeft kunnen hardmaken dat de maatregelen nodig waren. Hoewel de uitspraak de Chinese klachten steunt kan Washington een veto uitspreken over de uitspraak door ertegen in beroep te gaan binnen 60 dagen. Het gevolg is vreemd genoeg dat een uitspraak dan onuitspreekbaar zal zijn door een slim foefje.

  Meer lezen? Hierheen!

  ©AFP

 • Handjevol jaarrecords

  Een handvol bedrijven kan op deze groene beursdag records neerzetten. Tessenderlo  koerst naar 34,20 euro, de hoogste koers dit jaar. De koers wordt gestuwd door forse aankopen van grootaandeelhouder Luc Tack.

  Ook ABO Group  zet op 2,5 euro een nieuw jaarrecord neer. De consultancygroep gespecialiseerd in milieuadvies surft voort op de resultaten van gisteren. Toen meldde het Gentse bedrijf een winstgroei met 60 procent.

  Home Invest Belgium  tikte 123 euro aan en verscherpt daarmee zijn allertijdenrecord dat het vorige week neerzette na een adviesverhoging van KBC Securities. 

 • Dimon: 'mensen moeten terug naar hun werk gaan'

  De CEO van de zakenbank JPMorgan , Jamie Dimon, zegt dat het tijd is voor werknemers om terug naar kantoor te gaan. Volgens Dimon zorgt het massale thuiswerken voor economische en maatschappelijke schade. Dat zegt de topman in een virtueel discussiepanel in Singapore. 

  'Terug naar het werk gaan is iets goeds', zegt de CEO. 'Het is logisch om de economie voorzichtig te heropenen. We moeten kijken of we de economische groeimotor weer aan de praat krijgen voor eenieders bestwil.' Dimon stelt daarnaast dat de zakenbank heeft opgemerkt dat thuiswerken leidt tot een lagere arbeidsproductiviteit. Verder kan werk op afstand volgens hem geen substituut zijn voor interpersoonlijk contact. 

  Lees hier meer!

 • Vluchten naar nergens?

  De post-covidwereld blijft verbazen. Singapore Airlines werkt aan 'vluchten naar nergens'. Volgens de Amerikaanse zakenzender CNBC zou de luchtvaartmaatschappij al vanaf volgende maand vluchten aanbieden waarbij passagiers opstijgen en landen op dezelfde luchthaven, in dit geval de Changi Airport in Singapore.

  Singapore Airlines, die door de website Tripadvisor bij de tien beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld gerekend wordt, lijdt zwaar onder het coronavirus omdat ze geen binnenlandse vluchten organiseert. Internationaal luchtverkeer is sinds de virusuitbraak fors teruggevallen. De 'vluchten naar nergens' moeten volgens de luchtvaartmaatschappij de kans bieden aan inwoners van de kleine natie 'om korstondig te ontsnappen'.  


   

 • Wall Street opent positief

  De beurzen in New York volgen de positieve tred in Europa. De belangrijkste indexen winnen tot 1 procent. 

  Delta Airlines   wint 2 procent na een koopadvies van Barron's. De luchtvaartmaatschappij is sinds januari 40 procent van zijn waarde verloren, maar deed sindsdien een lovenswaardige oefening om zijn vloot productiever te maken en de kosten te verlagen, aldus analist Daniel McKenzie.

  Polaris  rukt met 2,8 procent op. De producent van sneeuwscooters wordt vanaf heden opgevolgd door Citigroup dat meteen een koopadvies geeft. 

  Nvidia   wint 3,2 procent en bouwt een vervolg aan de fonkeldag gisteren. Needham geeft een koersdoel van 700 dollar, meteen het meest 'bullish' koersdoel onder het analistenpanel dat Nvidia opvolgt. 

  Mylan  wint 1 procent. De farmareus claimt de overwinning in een langlopende patentzaak tegen concurrent Teva rond diens MS-middel Copaxone.

  Nikola  tuimelt 7,5 procent. De Amerikaanse beurswaakhond onderzoekt aantijgingen van een shorter die beweert dat Nikola's elektrische- en waterstofgedreven trucks op 'lucht' gebaseerd zijn. 

  Carnival   keldert met 7 procent. De geplaagde cruisemaatschappij wil nog eens 1 miljard dollar ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het moederbedrijf van onder andere Holland America Line en Costa Cruises heeft de meeste van zijn schepen door de coronacrisis nog voor anker liggen, waardoor de verliezen zich opstapelen. 

 • Bill Gates twijfelt aan betrouwbaarheid FDA

  De oprichter van Microsoft , Bill Gates, begint twijfels te krijgen bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. De FDA was volgens hem de nummer één autoriteit op het gebied van publieke gezondheid, maar dat is niet meer het geval. Gates heeft ook weinig vertrouwen in het Amerikaanse Instituut voor Infectieziekten. Dat zegt hij tijdens een interview met de Amerikaans zakenzender Bloomberg.

  Volgens Gates zijn beide organisaties ten prooi gevallen aan een presidentschap dat wetenschappelijk onderzoek gebruikt voor politieke winst. Als recent voorbeeld noemt hij de speech van FDA-commissaris Stephen Hahn op een persconferentie van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij de positieve effecten van bloedplasma voor het behandelen van corona overdreef om de volgende de dag op zijn uitspraken terug te komen.

  Lees hier verder!

  ©REUTERS

 • Amerikaanse futures in de plus

  Met nog een uur te gaan kijken we even naar de Amerikaanse futures. Ze staan mooi positief, wat op een hogere opening van Wall Street wijst. De future op de Dow Jones noteert 0,7 procent hoger, die op de S&P500 0,8 procent en die op de Nasdaq 1,1 procent.

  De goede Chinese cijfers voeden het optimisme. Tegelijk kijken beleggers uit naar wat de Federal Reserve gaat doen. De rentevergadering begint vandaag, het rentebesluit komt morgen.

 • Apple stelt straks nieuwigheden voor

  Eveneens in het oog te houden vandaag is Apple . De consumentenelektronicagroep stelt vanaf 17 uur onze tijd nieuwe versies voor van verschillende topproducten, onder meer van de iPad en de Apple Watch. Analisten denken dat het voor de lancering van een 5G iPhone nog even wachten is, tot oktober.

 • Kraft Heinz gaat meer uitgeven aan marketing

  De Amerikaanse voedingsgigant Kraft Heinz houdt vandaag een virtuele beleggersdag en kwam daar met een portie goed nieuws. Zo verwacht de groep voor het derde kwartaal een netto-omzetgroei van circa 5 procent (mid-single digit) in vergelijking met vorig jaar. Analisten gingen tot dusver uit van een omzetdaling van 2,5 procent.

  Kraft Heinz, dat voor 26,7 procent in handen is van Berkshire Hathaway (Warren Buffett), kondigde ook aan zijn marketingsuitgaven met 30 procent op te trekken tot iets meer dan 1,4 miljard dollar. Veel aandeelhouders zaten daarop te wachten sinds media- en advertentieveteraan Miguel Patricio in juli 2019 aan het roer kwam.

  Voedingsreuzen als Kraft Heinz of Campbell Soup liggen van diverse kanten onder vuur. Met hun industriële producten – van zoute snacks tot conserven – hebben ze de reputatie weinig gezonde voedingswaren aan te bieden. Tegelijkertijd moeten ze opboksen tegen goedkopere private label-producten van supermarktketens als Walmart of Kroger.

  Tot slot kondigde Kraft Heinz ook een radicale herziening van aanvoerkanalen en logistiek aan. Een inspanning die tegen 2024 een besparing van 2 miljard dollar zou moeten opleveren.

  In de voorbeurshandel gaat het aandeel Kraft Heinz 3,5 procent hoger.

 • Kempen: 'Altice zal allicht bod verhogen'

  Analist Emmanuel Carlier van het beurshuis Kempen noemt het bod van Patrick Drahi op de publieke aandelen van Altice Europe  ‘zeer opportunitisch’. ‘Drahi biedt geen premie en de prijs ligt 15 procent onder het gemiddelde koersdoel van analisten.’ Drahi heeft 78 procent van de stemrechten. ‘Wij verwachten dat meer dan 10 procent van de aandeelhouders het bod zullen verwerpen. We raden aan te kopen rond de biedprijs van 4,11 euro en verwachten dat Drahi uiteindelijk richting 5 euro per aandeel zal moeten gaan.’

 • Onze Brusselse beursspiegel...

  ... staat onvermijdelijk stil bij Kiadis, maar ook bij Recticel en Exmar. Hier leest u meer.

 • 'Vopak gaat in de juiste richting'

  Analist Quirijn Mulder van ING reageert de joint venture van Vopak met Blackrock waarbij het drie industrieterminals koopt. 'De aankoop ondersteunt de strategische herpositionering van olie naar gas, chemie en industriële terminals. Door de overname zal het deel van de omzet dat gegenereerd wordt door industriële terminals groeien naar 30 procent in 2021, een significante toename.'

  De analist voorziet dat het bedrijf zijn afhankelijkheid van olie verder zal verkleinen. 'We verwachten meer stappen in deze richting voor de komende 12 tot 18 maanden. De balans van Vopak moet geen probleem vormen met een nettoschuld van ongeveer 3 keer de brutobedrijfswinst en covenanten die een cijfer van 3,75 toelaten.

  De analist behoudt zijn koopadvies en verlaagt zijn koersdoel van 55 naar 53 euro. Dat koersdoel geeft ten opzichte van de slotkoers van maandag een opwaarts potentieel van 15,3 procent.

  De balans van Vopak moet geen probleem vormen met een nettoschuld van ongeveer 3 keer de brutobedrijfswinst.
  Quirijn Mulder
  Analist bij ING

 • Beter dan verwachte ZEW-index geven beurzen een zetje

  De zogeheten ZEW-index die de verwachtingen meet van beleggers in de Duitse economie voor de komende zes maanden, is in september gestegen tot 77,4, tegenover 71,5 in augustus. Economen dachten aan 69,5. 'Experts geloven nog steeds in een mooi herstel van de Duitse economie. De problemen met de brexit-gesprekken en het stijgend aantal covid-besmettingen hebben daar niets aan veranderd', zegt ZEW-voorzitter Achim Wambach.

  Ook de ZEW-deelindex die de huidige inschatting van de situatie meet, kwam met -66,2 hoger uit dan verwacht (-72). In augustus lag deze index op -81,3.

  De beurzen kiezen sinds de publicatie van de ZEW-index om 11 uur de duidelijk voor de weg omhoog. De Bel20  noteert met een winst van een halve procent.

 • NN IP: beleggerssentiment genormaliseerd

  Na de recente marktcorrectie is de uitbundigheid bij beleggers weggedeemsterd en is het sentiment teruggekeerd naar ‘neutraal territorium’, meldt NN Investment Partners in een Market Snapshot. De ‘put to call ratio’, een indicator van het beleggerssentiment, is gedaald van 2,1 in augustus naar 0,8 vandaag, een veel neutraler cijfer.

  Hoofdstrateeg Patrick Moonen van NN IP wijst erop dat de recente correctie van de markten – met 10 procent voor de Nasdaq, met 5 procent voor wereldwijde aandelen – in hoofdzaak technisch was en gedreven werd door de optiemarkt. De correctie heeft wat hete lucht uit de markten verwijderd, zegt hij.

  Moonen is overigens optimistisch. ‘Het herstel zit nog in een vroeg stadium en moet breder worden, maar tot dusver zijn de data sterk en het risico op een plotse onderbreking van het herstel is laag. Dit wordt weerspiegeld in de winstverwachtingen op de aandelenmarkten, die teruggekeerd zijn naar precoronaniveaus.’

 • ING geeft Recticel licht hoger koersdoel

  De ING-analisten Maxime Stranart en Stijn Demeester hebben hun model voor Recticel verder uitgerold over 2021. Daarbij geven ze de tak Soepelschuim een lagere waardering wegens de grotere blootstelling aan de transportsector en krijgt Isolatie een hogere waardering op basis van de significante koerswinsten van sectorgenoten (gemiddeld +77%) in de loop van 2020.

  Ze verwijzen ook naar een strategische aankondiging die er tegen februari 2021 zou aankomen en die naar hun mening over de Bedding-divisie zal gaan. Een mogelijke verkoop zou de structuur van Recticel verder stroomlijnen.

  Ze behouden hun koopadvies en verhogen hun koersdoel van 11 tot 12 euro.

 • ‘Tankertarieven hoger door vraag naar drijvende opslag'

  De vrachttarieven voor VLCC’s (supertankers van 200.000 tot 320.000 ton) zijn vorige week gestegen dankzij  de vraag naar drijvende opslag. Er werden een 20-tal kortetermijnchartercontracten afgesloten door oliehandelaars als Trafigura en Vitol, meldt Jefferies. De contracten bieden traders de mogelijkheid om aardolie op te slaan nu de contangocurve verbreedt.

  Bij contango is de toekomstige prijs (futures price) van een grondstof hoger dan de prijs op de spotmarkt. In de huidige contangosituatie liggen de VLCC-tarieven rond 25.000-30.000 dollar per dag terwijl voor in december te leveren ladingen meer dan 40.000 dollar per dag wordt betaald.

  In zijn wekelijkse nieuwsbrief zegt ook scheepvaartdienstenbedrijf Fearnleys dat de VLCC-markt eindelijk een bodem lijkt te hebben gevonden.

  Hogere VLCC-tarieven zijn goed nieuws voor tankerrederij Euronav .

 • ‘Correctie Exmar na force majeure was overdreven'

  Sinds Exmar op 25 juni aankondigde dat YPF, de Argentijnse energiegroep waarmee een tienjarencontract is gesloten voor de Tango FLNG, overmacht inriep wegens de coronacrisis, is de koers van het aandeel zowat gehalveerd tot circa 2 euro. Die correctie was overdreven, meent Kepler Cheuvreux.

  Volgens de analist zou een jaar zonder inkomsten maar met volle kosten voor de Tango FLNG de netto-actiefwaarde van Exmar met 0,78 euro per aandeel drukken. De recente daling met ongeveer 2 euro per aandeel lijkt dan ook overdreven.

  Door de ‘force majeure’ zal de liquiditeit echter krap blijven, maar ze zou wel moeten volstaan tot de tweede helft van 2021, wanneer – zo verwacht de Kepler-analist – de Tanglo FLNG weer in bedrijf zal zijn.

  Het beurshuis raamt de aangepaste nettowinst voor dit jaar op 3 miljoen dollar, voor 2021 op 5 miljoen dollar en voor 2022 op 18 miljoen dollar. Het advies blijft ‘kopen’, het koersdoel zakt van 5,50 naar 3,20 euro.

 • KBCS trekt koersdoel Kiadis op

  De biotechanalisten van KBC Securities reageren voorzichtig positief op de extra financiële middelen die Kiadis Pharma binnenhaalt. ‘Hoewel deze middelen werden toegezegd in verband met Covid-19-onderzoek, kan het bedrijf de productiemogelijkheden verder ontwikkelen, wat ook een impact heeft op zijn oncologieprogramma’s. Wij zien het Covid-19-programma als een stapsteen om het potentieel van het K-NK-platform in de bredere setting van infectieziekten te evalueren.’

  Vanuit praktisch standpunt wordt het volgens hen interessant om te zien of een NK-celtherapieproduct kan concurreren met antilichaamtechnologie als preventieve behandeling van mensen met een verstoord immuunsysteem.

  Dankzij het Amerikaanse geld stijgt de kaspositie van Kiadis met grofweg 8 miljoen euro tot naar schatting 32 miljoen euro. Op basis hiervan verhogen Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs hun koersdoel met 0,3 euro per aandeel, of van 2,50 naar 2,80 euro. Gezien Kiadis nog steeds in een vroeg onderzoekstadium zit en het risico dus aanzienlijk is, behouden zij hun houdadvies.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Europese beurzen zijn zoals verwacht stabiel geopend. 

  De uitschieter van de dag is H&M. Het aandeel spurt 11 procent hoger na een onverwachte kwartaalwinst (post 8u49).

  De aangepaste huwelijksvoorwaarden tussen Peugeot en Fiat zetten nogal wat koersen in beweging. Peugeot  wint net geen 1 procent, Fiat schiet 7,5 procent hoger, holding Exor (boven Fiat) wint 3,9 procent. Faurecia   (auto-onderdelen) is de gebeten hond en tuimelt 6 procent. In het aangepaste huwelijkscontract krijgen de aandeelhouders van Fiat deels aandelen van Faurecia in plaats van cash.

  Nog in Parijs wint Fnac Darty  8 procent. Op BFM Business Radio zegt de CEO te rekenen op een omzetcijfer over 2020 dat ondanks corona 'in de buurt ligt' van 2019. 

  Just Eat Takeaway  wint bijna 3 procent na het enthousiaste koopadvies van Citi (post 7u56). 

  Eurocommercial , de eigenaar van Woluwe Shopping, schiet 10 procent hoger. Allicht is dat te danken aan een adviesverhoging door JP Morgan van 'verkopen' naar 'houden'. Het advies is weinig spectaculair, maar het koersdoel van analiste Vanessa Guy ligt met 15 euro 50 procent boven de slotkoers van gisteren. 

  ForFarmers  tot slot wint 1,1 procent. De verdeler van veevoeding wil tot 2025 een jaarlijkse groei van de ebitda realiseren tussen 0 en 3 procent. In 2025 moeten de operationele kosten ook 10 miljoen lager dan in 2020. ForFarmers organiseert vandaag een Capital Markets Day, onder de hoofding 'Build to Grow 2025'. 

 • Bel20 gaat vlak van start

  Op Euronext Brussel opent de Bel20 nagenoeg onveranderd: +0,05 procent.

  Over volgende bedrijven was er maandagavond of vanmorgen nieuws:

  Kiadis Pharma krijgt 9,5 miljoen dollar van de VS voor onderzoek rond behandeling van risicovolle coronapatiënten. Het aandeel wint 4,2 procent.

  Aedifica bouwt een nieuwe zorgresidentie in Almere, een investering van 9 miljoen euro.

  GBL stopt 50 miljoen euro in een nieuw ‘health tech’-fonds dat geleid wordt door de familie Desmarais. GBL stijgt 0,4 procent.

  Bij Avantium stapt eind deze maand Denis Lucquin na bijna tien jaar uit de raad van bestuur. Het aandeel zakt 1,3 procent.  

 • H&M maakt opnieuw winst

  De Zweedse kledingketen H&M zag de omzet in zijn derde kwartaal - van 1 juni tot 31 augustus - met 16 procent zakken in lokale munt. Omgerekend naar Zweedse kroon, slikte H&M een omzetdaling van 19 procent. In het begin van het kwartaal waren nog 900 van de ruim 5.000 winkels als gevolg van de coronapandemie gesloten. Eind augustus waren dat er nog 200. 

  Onderaan de resultatenrekening, verloopt het herstel naar eigen zeggen voorspoediger dan verwacht. 'Dankzij hogere verkopen tegen een goede prijs en een strikte kostencontrole, hebben we vorig kwartaal terug winst kunnen maken.' H&M boekte een kwartaalwinst voor belastingen van 2 miljard kroon (192 miljoen euro). 

  Op 1 oktober volgen gedetailleerde kwartaalcijfers. 

  De omzet was zoals verwacht. De winst zal beleggers plezieren.
  James Grzinic
  Retailanalist Jefferies

 • PSA en FCA passen huwelijkscontract aan

  De Franse autobouwer PSA (Peugeot, Citroën, Opel) en zijn Italiaans-Amerikaanse collega FCA (Fiat, Alfa Romeo, Maserati, Chrysler, Jeep) hebben als gevolg van de coronacrisis enkele wijzigingen aangebracht aan hun fusiecontract. De twee spelers willen wel nog altijd op 50/50-basis samengaan. Het fusiebedrijf Stellantis moet naar volume de vierde grootste constructeur worden.

  Een belangrijke wijziging is dat het speciale dividend dat FCA vóór de operatie zal uitkeren aan zijn aandeelhouder, is verminderd van 5,5 tot 2,9 miljard euro.

  Voorts is overeengekomen dat het 46 procent-belang van PSA in de auto-onderdelenmaker Faurecia onder alle aandeelhouders van Stellantis zal worden verdeeld. Dit zal gebeuren kort na het voltrekken van de fusie (gepland in het eerste kwartaal van 2021). Aanvankelijk zou Faurecia enkel onder de PSA-aandeelhouders worden verdeeld.

  Er zal bovendien mogelijk telkens 500 miljoen euro worden verdeeld onder de aandeelhouders van PSA en FCA vóór de closing, of 1 miljard euro na de closing. De raden van bestuur moeten daarover beslissen in functie van de omstandigheden en vooruitzichten.

  Het fusieproject zelf blijft helemaal overeind. Het bedrag van de verwachte synergievoordelen is zelfs opgetrokken van 3,7 naar 5 miljard euro. De kostprijs om die synergieën te realiseren is evenwel ook verhoogd, van 2,8 naar (tot) 4 miljard euro.

  ©AFP

 • Citi zet Just Eat Takeaway op kooplijst

  Het beurshuis Citi start de opvolging van Just Eat Takeaway  met een koopadvies en een koersdoel van 138 euro. Dat impliceert een opwaarts potentieel van 52 procent. 

  Citi denkt dat de maaltijdbezorger van 2020 tot 2022 een jaarlijkse groei van de brutobedrijfswinst (ebitda) kan realiseren van 25 procent. 'Door investeringen in de prijs en door een verbreding van het aanbod, zien we Takeaway marktaandeel winnen', zegt analiste Monique Pollard. 

  Citi denkt verder dat het belang van Takeaway in het Braziliaanse iFood 2 miljard dollar waard is. Rivaal Prosus zou interesse hebben om dat belang te kopen. 

 • Nyxoah al vrijdag naar de beurs

  De geplande beursintroductie van het Waalse gezondheidstechnologiebedrijf Nyxoah op Euronext Brussel loopt als een trein. De interesse voor de nieuwe aandelen die worden uitgegeven, was zo groot (‘meerdere keren aan de hoogste prijs overschreden’) dat besloten is de aanbieding morgen (woensdag 16 september) om 16 uur vervroegd af te sluiten.

  Nyxoah geeft 3.871.000 nieuwe aandelen uit, een aantal dat nog met maximum 15 procent kan worden verhoogd. De prijsvork is vastgelegd op 14 tot 17 euro. Normaal gezien kon de aanbiedingsperiode lopen tot dinsdag 22 september.

  Door de vervroegde afsluiting zal de eerste notering naar verwachting al op vrijdag 18 september plaatsvinden.

  Hier leest u meer.

 • Lucquin verlaat raad van bestuur Avantium

  Klein nieuws van het duurzamechemiebedrijf Avantium . Na bijna tien jaar in de ‘raad van commissarissen’ (raad van bestuur) te hebben gezeteld stopt Denis Lucquin eind deze maand. Dat zal gebeuren op de buitengewone algemene vergadering van 30 september.

  Op die vergadering worden naar verwachting Dr. Cynthia Arnold en Dr. Trudy Schoolenberg als commissaris (bestuurder) benoemd. Lucquin vindt dat voor hem ‘een natuurlijk moment’ om af te treden. Lucquin is managing partner bij Sofinnova Partners en zat sinds mei 2011 in de raad van bestuur van Avantium.

  Voorzitter van Avantium is Edwin Moses, de voormalige topman van het Gentse biotechbedrijf Ablynx, dat nu deel uitmaakt van het Franse Sanofi.

 • Beurstoezichthouder onderzoekt Nikola

  De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) bekijkt of de beschuldigingen die de shortseller Hindenburg Research heeft geuit jegens Nikola , enige waarde hebben. Nikola is het bedrijf van Trevor Milton dat het succes van Tesla wil nabootsen in vrachtwagens. Volgens Hindenburg heeft Nikola zich schuldig gemaakt aan allerlei leugens, zoals het succes van recente testen en de verwezenlijkingen in batterijtechnologie.

  Nikola van zijn kant beschuldigt Hindenburg ervan de koers te willen manipuleren voor eigen profijt. Volgens Nikola is het niet toevallig dat het rapport verscheen net na een koerssprong van ruim 40 procent wegens de aangekondigde samenwerking met General Motors. 

  Volgens bronnen aan Bloomberg wil de SEC Nikola van dichtbij bekijken. Het aandeel zakte gisteren nabeurs met 12 procent. In een persbericht gisterenavond juicht Nikola de betrokkenheid van de SEC toe. 'Wij hebben zelf de SEC gecontacteerd. Wij werken volledig samen met de SEC.' In het persbericht weerlegt Nikola de verschillende aantijgingen van Hindenburg.

  Nikola herinnert er ook aan dat het bedrijf onderwerp was van een doorlichtingsproces (due diligence) in 2017 (Bosch), in 2018 (ValueAct), in 2019 (CNH) en dit jaar naar aanleiding van de samenwerking met General Motors. 

 • Europese beurzen op weg naar stabiele opening

  Dat leert de huidige stand van de EuroStoxx50-futures.

 • Kiadis Pharma krijgt 9,5 miljoen dollar voor coronatherapie

  Het Nederlandse biotechbedrijf Kiadis Pharma heeft 9,5 miljoen dollar extra middelen ontvangen van het BioFabUSA-programma van het Advanced Regenerative Manufacturing Institute (ARMI), dit in partnerschap met het Amerikaanse ministerie van Defensie.

  Het geld is bedoeld voor het K-NK-ID101-programma van Kiadis, meer bepaald om onderzoek te financieren naar de bijdrage die dat middel zou kunnen leveren aan een coronatherapie voor patiënten met problemen aan het immuunstelsel of die een hoog risico lopen. K-NK-IK101 zou bescherming kunnen bieden tegen talrijke seizoensgebonden aandoeningen van de luchtwegen, onder meer griep en RSV, hetzij alleen, hetzij in combinatie met vaccins en antilichamen.

 • Op hogere toeren

  Goedemorgen. De Chinese macro-economische cijfers die vanmorgen op de agenda stonden, waren een meevaller. De industriële productie van de Volksrepubliek groeide in augustus met 5,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het is de vijfde maand op rij dat de Chinese fabrieken op hogere toeren draaien en herstellen van de shock van de coronapandemie en de lockdown. Analisten hadden een groei van 5,1 procent verwacht.

  Ook de consumentenbestedingen, die de voorbije maanden nogal slabakten, gaan de goede richting uit. Ze namen met 0,5 procent toe nadat ze in juli nog met 1,1 procent waren gedaald. Analisten hadden een nulgroei verwacht.

  De Aziatische beurzen reageren echter weinig enthousiast en trappelen ter plaatse. De focus verschuift al naar het rentebesluit van de Fed, dat woensdag op de agenda staat.

  De beurs van Tokio zakt door een sterkere yen en door winstnemingen na drie opwaartse sessies. De klim was te danken aan de hoop dat Yoshihide Suga zou worden verkozen als opvolger van Shinzo Abe aan het hoofd van de regeringspartij LDP, wat ook geschiedde.

  Een wandelaar loopt voorbij een koersenbord in Tokio. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud