Haacht, het schuimende bieraandeel

Het einde van de shutdown in de VS is nog niet in zicht. Beleggers beginnen te vrezen dat de crisis zal aanslepen tot het schuldenplafond voor de Amerikaanse overheid bereikt wordt. De Europese beurzen verloren terrein.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Vandaag zijn uw verslaggevers Koen Lambrecht, Sebastien Rousseau en Kurt Vansteeland. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.50 uur: We ronden hier onze liveblog af. Morgen kijken we uit naar de Dag Dat Er Geen Jobrapport Was. Should be fun. Tot dan!

Als uitsmijter een 80s-plaat over de debt ceiling. Nu ja, toch ongeveer:

'Dancing on the ceiling', de populairste tune in Washington

17.40 uur: De Bel20 tikte door de groeiende onrust over de patstelling in politiek Washington 0,8 procent lager af op 2.796 punten. Solvay vertaalde een adviesverlaging van Barclays - tot 'underperform' - in een verlies van 2,3 procent tot 107,60 euro. En Nyrstar ging door het kritisch rapport van Morgan Stanley bijna 4 procent in het rood. 

17.32 uur: Nog even (zie ook 15u05) de indrukwekkende koersgrafiek van Co.Br.Ha., de wat omfloerste benaming waar de brouwerij van Haacht achter schuil gaat.

17.02 uur: De belaagde CEO van Telecom Italia heeft zijn ontslag ingediend. Franco Bernabe kon zich niet vinden in de opmars van het Spaanse Telefonica in het kapitaal en een mogelijke verkoop van de Braziliaanse dochter om schulden af te bouwen.

Telecom Italia Says Executive Chairman Franco Bernabe Has Resigned— cigolo (@cigolo) undefined

Beleggers zijn - met mate - opgelucht:

16.57 uur: De Amerikaanse Schatkist waarschuwt voor de potentiële gevolgen van een patstelling rond het schuldenplafond. Met een rapport dat bol staat van de onheilspellende grafieken en de waarschuwing dat een echt bankroet dominosteentje à la bankencrisis van 2008 in gang dreigt te zetten.

16.36 uur: Goldman Sachs raamt dat een Amerikaanse overheid op waakvlammodus in het vierde kwartaal 0,2 procentpunt van de groei in het vierde kwartaal kan afromen als de sluiting één week duurt en 0,4 procent procentpunt bij twee weken. 

16.27 uur: Bij de vastgoedontwikkelaar Atenor zijn 15 jaar na de feiten de juridische beslommeringen nog niet van de baan

15.52 uur: Heel wat Amerikanen hebben de politici in Washington al opgeroepen om op te houden met kibbelen, en eens deftig te regeren. Daar zitten zwaar wegende stemmen bij, zoals de toplui van enkele grote Wall Street-firma's. En nu doet popster Britney Spears ook haar duit in het zakje. In haar tweet verpakt ze ook handig wat reclame voor haar nieuwe single, maar haar oproep aan Washington wordt ook druk geretweet.

 

Go call the po-lice, Go Call The Gu-vunah! Someone tell Congress to get to #WorkBxxCH— Britney Spears (@britneyspears) October 2, 2013

15.36 uur: Wall Street start met licht verlies. De Dow Jones gaat 0,2 procent lager naar 15.100 punten. 

15.35 uur: Bij de enige fixing van de dag is Co.Br.Ha (zie 15u05) nog eens met 3,4 procent gestegen tot welgeteld 1.799,99 euro. Uiteraard weerom een record.

15.25 uur: Warren Buffett is niet te stuiten op de schermen van CNBC. En spreekt zich nu ook uit over de 'idioten' in Washington.

“We will go right up to the point of extreme idiocy, but we won’t cross it.”- WarrenBuffett on Washington stalemate: cnb.cx/15NCmaA...— CNBCGeverifieerd account (@CNBC) undefined

 

15.05 uur: Co.Br.Ha. noteert op Alternext op 1.741 euro, zijn hoogste peil ooit. De brouwer uit Haacht meldde vier dagen geleden nochtans dat de Belgen in de eerste jaarhelft minder pintjes dronken op café (-6,6%) en minder pintjes dronken thuis (-3,2%) dan een jaar eerder. De daling in het bierverbruik zou te wijten zijn aan de koude en lange winter. Het netto-resultaat wist Co.Br.Ha. wel op te krikken tot 1,85 miljoen euro in de eerste helft van 2013 van 1,49 miljoen euro in de eerste helft van 2012. Het vorig record - 1.736 euro - dateerde van 2007.

15.00 uur: Het Amerikaanse ministerie van Arbeid bevestigt dat er - behoudens een mirakel - morgen vrijdag géén jobrapport zal zijn.

Labor Department Confirms No Jobs Report in Shutdown on.wsj.com/18x32zI...— Real Time EconomicsGeverifieerd account (@WSJecon) undefined


14.51 uur:
Ook Warren Buffett is fan van Breaking Bad. Terecht.

Warren Buffett on #BreakingBad: It's the best written thing I've ever seen, I rate it A+— CNBCWorldGeverifieerd account (@CNBCWorld) undefined


14.37 uur
: Het aantal Amerikanen dat een eerste aanvraag voor een werkloosheidsuitkering verstuurt, blijft stabiel op een relatief laag peil. Dat leert een rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Mocht het u het zich afvragen: de wekelijkse data worden grotendeels door de statistici uit de deelstaten berekend, zodat het rapport in tegenstelling tot het 'nationale' jobrapport van morgen geen 'slachtoffer' is van de Amerikaanse shutdown.

U.S. initial jobless claims rise by 1,000; layoffs stay near post-recession lows on.mktw.net/172hmML...— MarketWatchGeverifieerd account (@MarketWatch) undefined


13.56 uur
: Kijk eens, binnenkort kunt u in 'Facebooktown' ofte 'Anton Menlo' gaan wonen. Volgens The Wall Street Journal - en verschillende andere Amerikaanse media - barst de campus van Facebook in het Californische Menlo Park uit zijn voegen. En gaat Facebook samen met een lokale vastgoedontwikkelaar 394 huizen bouwen op wandelafstand van zijn campus. Alles wat een mens nodig heeft om goed te leven - namelijk een sports bar en een dagcentrum voor honden - zal er zijn. Voor Menlo Park zou het om het eerste nieuwe stadsproject in 20 jaar gaat. 

13.45 uur: Op de beurs van Milaan schiet de Italiaanse luchtvaart- en defensiegroep Finmeccanica 5,15 procent hoger. Er zijn geruchten dat de Cassa Depositi e Prestiti (CDP), een overheidsinstelling, een overnamebod gaat uitbrengen Ansaldo Energia. Dat is een dochterbedrijf van Finmeccanica dat gespecialiseerd is in de bouw van elektriciteitscentrales.

Volgens de krant Il Sole 24 Ore legt CDP momenteel de laatste hand aan een overnamebod op Ansaldo Energia, dat momenteel voor 55 procent in handen is van Finmeccanica en voor 45 procent van het Amerikaanse fonds First Reserve Corporation. Dinsdag had premier Letta een ontmoeting met de toplui van Finmeccanica en CDP.

13.36 uur: 'Lenny, ben je daar nog?', vraagt collega Pieter Suy zich af op Bear & Bull. Het blijft immers oorverdovend stil rond de holding RHJ (-0,5%) van Lenny Fischer. En rond de deadline van 30 september die RHJ zelf naar voor schoof voor de aanslepende overname van de Duitse BHF-Bank. De beurskoers van RHJ sinds BHF (in juli 2011!) eerst op de RHJ-radar kwam spreekt boekdelen:

13.10 uur: Een overzicht van de Brusselse beursdag - met focus op Nyrstar en Bekaert- leest u hier.

12.52 uur: De kans bestaat dat BP minder schadevergoeding zal moeten betalen voor de olieramp met Deepwater Horizon in 2010.
Een rechter in New Orleans beval een nieuw onderzoek naar welke schadeclaims al dan niet gerechtvaardigd zijn. Het aandeel BP wint in Londen 0,7 procent tot 435,50 pence.

12.37 uur: De Europese aandelen noteren gemiddeld nagenoeg stabiel (-0,01%). Maar het beeld verschilt sterk van beurs tot beurs: Amsterdam wint 0,05%, Brussel en Madrid zakken een halve procent, Londen stijgt met 0,2 procent en de overige beurzen laten 0,1 tot 0,4 procent liggen.

12.12 uur: Bitcoin verliest voor de tweede dag op rij aan waarde. Gisteren verloor de virtuele munt bijna 9 procent. Oorzaak is het oprollen van Silk Road, de online marktplaats waar naar verluidt voor 1 miljard dollar aan drugs en illegale diensten (computerhacking, witwassen van geld) werd verhandeld in bitcoin.

11.59 uur: Overnamenieuws uit de financiële wereld:

  • De Italiaanse bank UniCredit heeft een voorlopig bod uitgebracht op de Poolse branchegenoot BGZ, eigendom van Rabobank. Volgens lokale media zou de bank zowat 730 miljoen euro kunnen opleveren. Behalve UniCredit, een van de grootste banken van Italië, hebben ook enkele Franse financiële instellingen en het Nederlandse ING belangstelling voor BGZ.

  • HSBC, Standard Chartered, Credit Suisse en DBS Group staan dan weer in de rij voor de overname van de Aziatische activiteiten van het Franse Societe Generale. Waarde: 440 miljoen euro. SocGen is na Bank of America en ING de derde internationale speler die afstand doet van zijn Aziatische poot.

11.56 uur: Mark Eeckhout, analist bij BNP Paribas Fortis, sluit zijn 'Blik op de markten' af met een positieve boodschap:

11.35 uur: Morgan Stanley hervat de opvolging van Nyrstar met een kritisch rapport over de zinkspecialist. Het advies luidt verkopen en het koersdoel 3 euro. Het rapport mist zijn effect niet op de beurs: het aandeel Nyrstar zakt 1,4 procent tot 3,53 euro.

Volgens Morgan Stanley levert de 1,1 miljard euro die Nyrstar sinds 2009 in overnames van mijnbouwactiva investeerde, niet het gewenste rendement. Die overnames maken overigens bijna 80 procent van de huidige beurswaarde uit, een duidelijk signaal dat beleggers er van uitgaan dat Nyrstar te veel betaalde.

Bovendien hebben de mijnen van Nyrstar een relatief hoge kostenbasis en een relatief korte levensduur:

11.26 uur: De Duitse mediagroep Bertelsmann verkoopt 2 miljoen aandelen RTL aan institutionelen, goed voor 1,3 procent van het kapitaal van de Luxemburgse mediagroep die in Brussel noteert.

Bertelsmann herhaalt dat het met 75,1 procent hoofdaandeelhouder blijft van RTL. Het aandeel RTL zakt 0,3 procent tot 75,61 euro.

Het gaat om de aandelen die bij een vorige operatie eerder dit jaar niet werden geplaatst. Bertelsmann zette toen voor 25,5 miljoen aandelen RTL in de etalage om zowat 1,4 miljard euro op te halen om zijn oorlogskas te spijzen. De groep wil zich versterken in digitale producten en het buitenland.

11.15 uur: Het ruimere plaatje van de economie, op basis van de indicator van de aankoopdirecteurs (PMI):

Wereld PMI klimt ook in september gestaag hoger aangevoerd door hoger producentenvertrouwen in de VS, BRIC en Japan. pic.twitter.com/QAYrLy1QqV— KBC AM Strategieteam (@KBC_AM) October 3, 2013


10.50 uur:
Bank of America Merrill Lynch over de telecomsector: 'We zien de Europese telecomsector herstellen tot een bijna nulgroei in 2014-2015. Maar er zijn maar twee bedrijven die een noemenswaardige omzet- en ebitdagroei zullen genereren (zie grafiek): het Noorse Telenor en Zweedse Tele2.' Voor Belgacom en Mobistar ook de toekomst lang niet zo rooskleurig...

Voor de Scandinavische aandelen herhaalt BofA zijn koopadvies en trekt zijn verwachtingen én koersdoelen op: voor Telenor van 136 naar 146 Noorse kroon en voor Tele2 van 88 naar 91 Zweedse kroon. Ook het Zweedse TeliaSonera krijgt goede punten en een 3,80 Zweedse kroon hoger koersdoel van 46 kroon.


10.32 uur: De dienstensector in de eurozone boert iets beter dan verwacht, de inkoopmanagersindex kwam na de tweede raming uit op 52,2, ten op zichte van de verwachte 52,1. Een cijfer boven 50 wijst op groei.  

Het valt BNP Paribas-econoom Evelyn Herrmann op dat de intentie van de dienstenbedrijven om personeel aan te werven stabiel bleef op 50. Voor het eerst in twee jaar. Herrmann is verder blij verrast dat de dienstensector in Italië sneller herstelt dan verwacht, al sluit ze een terugval volgende maand voor de hele economie niet uit.

In Spanje steeg de subindex voor de verwachtingen tot 67, het hoogste niveau in drie jaar. De intentie om aanwervingen te doen in Spanje blijft niettemin al drie maanden rond 46,3 schommelen.

10.05 uur: Topbankiers van Wall Street waren gisteren in het Witte Huis om hun zorgen over het schuldenplafond te uiten. Onder hen Lloyd Blankfein, topman van Goldman Sachs, die na de meeting een sprintje trok om de bus te halen. (foto: Bloomberg) Hij deelde die bus met zijn evenknieën van Citigroup, JPMorgan Chase en Bank of America. Ook bankiers denken tegenwoordig aan hun ecologische voetafdruk en laten hun limo op stal. 

9.47 uur: Een deel van de Europese beurzen (gemiddeld +0,1%) kleurt rood. Brussel zakt 0,1 procent. Solvay (-1,4%) weegt het zwaarst door op de sterindex, AB InBev (+0,5%) biedt de meeste weerstand.

9.34 uur: Michelin staat voor de tweede dag op rij flink onder druk: -2,3 procent, gisteren -3,5 procent. Oorzaak is een slide die de bandenproducent gisteren toonden op zijn investeerdersdag. Daarop was te zien dat de verkoop van de reuzenbanden - die vooral in de mijnbouw worden gebruikt - stabiel zal blijven in 2014 en 2015.

ING-analist Filip De Pauw meent dat dit ook slecht nieuws is voor Bekaert (-0,3%, 27,90 euro). De West-Vlaamse groep is geen zo’n belangrijke toeleveraar van staalkoord aan Michelin in dit segment, maar levert wel aan andere producenten van reuzenbanden. Banden voor de mijnbouw zijn overigens een behoorlijk winstgevend segment, al was het maar omdat er veel meer staalkoord in wordt verwerkt dan in normale auto- of vrachtwagenbanden.

9.28 uur: Morgan Stanley herneemt de opvolging van Nyrstar (-1,4%, 3,53 euro), met een verkoopadvies en een koersdoel van 3 euro.

9.26 uur: Kooptip. Koop een appartement aan de kust en ontvang gratis een kleine auto of keuken.

9.09 uur: Solvay heeft last van een verkoopadvies van Barclays. Het aandeel zakt 1,5 procent tot 108,50 euro. Nog in de Bel20 is Thrombogenics de grootste stijger: +4% tot 21,35 euro. Ook Delhaize (+1,3%) en Colruyt (+1,2%) zijn in goeden doen.

9.00 uur: Openingsbel. Brussel start 0,1 procent hoger, de rest van Europa gaat 0,2 procent hoger.

8.55 uur: Op naar een vlakke opening, de futures noteren nagenoeg stabiel.

8.50 uur: Persbericht Van de Velde. De lingeriegroep grijpt in bij het Spaanse Andrés Sardà. Van de Velde kocht het lingeriemerk in 2008, maar moest vorig jaar de helft van de overnameprijs afschrijven. In een land in crisis verkopen bh's van 100+ euro nu eenmaal niet goed.

De nieuwe collectie - voorjaar 2014 - zal minder complex zijn en focussen op bepaalde stijlen, snitten en maten, stelt Van de Velde in het persbericht. Tegelijk snoeit de groep in de kosten. Een aantal taken verhuist van Barcelona naar België, waardoor 33 werknemers van Eurocorset, eigenaar van Andrés Sardà, hun job verliezen.

8.27 uur: Later op de dag volgen de cijfers van de dienstensector in Europa en de VS. Die van de Chinese dienstenbedrijven werden vannacht vrijgegeven. De indicator steeg van 53,9 in augustus tot 55,4 in september. Dat is het hoogste peil in zes maanden. Goed nieuws dus voor de op een na grootste economie van de wereld. De dienstensector vertegenwoordigt 45 procent van de Chinese economische activiteit en zorgt voor de meeste werkgelegenheid.

Op basis van de jongste economische data verwacht de Chinese investeringsbank CICC een versnelling van de economische groei (bbp) tot 7,8 procent, ten opzichte van 7,5 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Eerder deze week bleek dat de Chinese industrie in september een gematigde en kleiner dan verwachte groei kende. De kleinere bedrijven hadden af te rekenen met een overcapaciteit en een zwakke vraag.

Het is een van de redenen waarom JPMorgan voorzichtig blijft met betrekking tot het Chinese herstel. 'In het derde kwartaal kan de economie pieken, om in het vierde kwartaal vervolgens weer te vertragen.'

De beurzen van Shanghai en Shenzhen konden niet reageren op het goede Chinese cijfer omdat ze een week lang stilliggen ter gelegenheid van de nationale feestdag. De beurs van Hongkong reageerde wel positief en steeg zowat een procent.

8.08 uur: Analisten zijn, net als wij, vroege vogels.

#Unilever verwijderd van 'Conviction Buy' bij Goldman Sachs, maar blijft 'buy'! #Nyrstar blijft 'underweight' bij Morgan Stanley!— Gertjan Verdickt (@GertjanV_) October 3, 2013


8.02 uur:
De zogenaamde shutdown betekent niet alleen een risico voor de economie, de sluiting maakt de VS ook kwestbaarder voor terroristische aanslagen en andere veiligheidsrisico's. Dat zegt James Clapper, de baas van het bureau dat alle inlichtingendiensten overziet. Die diensten hebben duizenden medewerkers naar huis moeten sturen omwille van de shutdown.  

Intel officials: Shutdown makes U.S. more vulnerable to terrorist attacks http://t.co/44fi7aelds— Washington Post (@washingtonpost) October 3, 2013


7.52 uur:
Zolang de agenda zo leeg blijft als momenteel het geval is, kunnen de markten hun gedachten niet verzetten. Vandaag moeten beleggers het doen met cijfers over de dienstensector in de eurozone en de VS. In Europa komen daar nog de kleinhandelsomzet over de maand augustus bij, in de VS komen de fabrieksbestellingen over dezelfde maand er bovenop.

7.50 uur: Goedemorgen, beste lezers.

Het einde van de shutdown in de VS is nog niet in zicht, en beleggers beginnen te vrezen dat de crisis zal aanslepen tot het schuldenplafond voor de Amerikaanse overheid bereikt wordt.

De patstelling in Washington houdt aan, en voorlopig lijkt er geen opening te komen. President Barack Obama sommeerde woensdagavond de leiders van de verschillende fracties in het Congres, maar kon geen doorbraak kan forceren: zowel de Democraten als de Republikeinen bleven op hun standpunt.

De shutdown zelf verontrust beleggers (nog) niet. Maar de schrik voor het schuldenplafond zit er wel goed in. Dat is ook wat enkele topbankiers van Wall Street woensdagavond duidelijk maakten aan Obama. Het plafond wordt binnen twee weken bereikt, en als daar geen oplossing voor wordt gevonden, kunnen de gevolgen catastrofaal zijn voor het wereldwijde financiële systeem.


Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud