1. Markten Live
 2. Live blog
live

Coronaspook waart rond op beurzen

Sombere Europese groeidata smoren het Europese beursherstel in de kiem. Daarnaast jaagt het coronavirus beleggers opnieuw schrik aan. De opmars van e-commerce stuwt de resultaten van Amazon en - dichter bij huis - WDP.
 • Atenor mag renoveren en bouwen in Boekarest

  We sluiten af met nog twee nieuwtjes over beursgenoteerd Brussel:

  Solvay rondde de verkoop van zijn polyamidetak af aan BASF en Domo Chemicals. Die operatie levert zoals gezegd 1,2 miljard euro op.

  Atenor kreeg een definitieve bouwvergunning voor het project DACIA One in Boekarest. Het gaat om de renovatie van een historische villa en theater en het bijbouwen van moderne kantoren. Het advocatenkantoor Noerr gaat de villa huren, ING zal het nieuwe kantoorcomplex betrekken.

  Geniet van het weekend!

 • Smartphoto ziet winst fors groeien

  Ook Smartphoto kwam deze avond nog met een trading update, en die ziet er uitstekend uit.

  De omzet nam 10,6 procent toe tot 51,1 miljoen euro. Door de groei in fotogeschenken met een hogere marge, steeg de brutobedrijfswinst 14,2 procent tot 7,9 miljoen euro, en zelfs met 27,3 procent tot 8,8 miljoen volgens de nieuwe IFRS16-boekhoudregels.

  De kas blijft met een overschot van 8,2 miljoen euro (inclusief IFRS16) goed gevuld. Smartphoto stipt aan dat de nettogeldmiddelen stabiel bleven, en dat ondanks de uitkering van het dividend, de inkoop van eigen aandelen en de investering in een nieuw gebouw.

 • KBC Ancora profiteert van lagere rentelasten

  Nabeurs kwam KBC Ancora nog met zijn halfjaarcijfers over het boekjaar 2019/2020. De nettowinst van de monoholding die alleen in KBC investeert, steeg met 0,6 procent tot 69,1 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan een daling van de rentelasten van 7,58 naar 7,24 miljoen euro. De werkingskosten lagen 0,1 miljoen euro lager.

  KBC Ancora bezit bijna 77,52 miljoen aandelen van de bankverzekeraar KBC. Die betaalde net als vorig jaar een interimdividend van 1 euro. KBC Ancora zal net als vorig jaar zijn interimcoupon uitkeren in juni.

  De intrinsieke waarde van KBC Ancora is makkelijk te berekenen. Eén aandeel KBC Ancora komt overeen met 0,99 aandelen KBC min een schuld van 3,50 euro per aandeel. Daarmee belandt de intrinsieke waarde volgens de slotkoers van vrijdag op 62,10 euro. Dat is een korting van 27,6 procent tegenover de koers van KBC.

 • Bel20 sluit halve procent lager

  De Bel20-index is afgeklokt met een verlies van 0,5 procent op 3.907,61 punten. Daarmee hoort de Belgische beursbarometer tot de betere van Europa. In Amsterdam liep de AEX 1,6 procent averij op. Beleggers reageren op de steeds draconischer maatregelen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen.

  Dit zijn de toppers en floppers in Brussel:

  Curetis: +8,1%

  Xior: '+4,7%

  ASIT Biotech: +3,7%

  WDP: +3,5%

  Montea: +2,6%

   

  Hamon: -2,3%

  Celyad: -2,5%

  Melexis: -2,9%

  Acacia Pharma: -3,7%

  Iep Invest: -5,9%

 • Signify lichtpunt in Amsterdam

  In Amsterdam spurt Signify  6 procent hoger. De voormalige verlichtingsdivisie van Philips boekte in het vorige kwartaal een lagere omzet dan verwacht, maar krikt het dividend wel op met 3,8 procent tot 1,35 euro per aandeel.

  Volgens CEO Eric Rondolat is de impact van het virus op de activiteiten van Signify nog steeds onzeker omdat kantoren en productielocaties gesloten zijn als gevolg van het Chinese Nieuwjaar. De CEO van Signify is van mening dat de impact beperkt zal zijn als fabrieken en locaties enkele dagen gesloten blijven.

  Als dit wekenlang doorgaat, heeft dit logischerwijs invloed op de resultaten. Signify heeft ongeveer 8.000 medewerkers in China, waaronder enkele tientallen in de regio Hubei, waar het virus voor het eerst is opgedoken.

 • Coronaspook waart rond op beurzen

  Het coronaspook doolt weer rond op de beurzen en jaagt beleggers wederom op stang. Het virus blijft maar om zich heen grijpen. De nationale gezondheidscommissie van China zegt vrijdag dat er inmiddels 9.692 besmettingen zijn vastgesteld. Daarbij zijn er 213 doden gevallen. Het coronavirus - ook wel wuhanvirus genoemd - werd eerst ontdekt in de Chinese stad Wuhan, maar is inmiddels naar minimaal 18 landen verspreid.

  Om het virus tegen te gaan leggen steeds meer overheden en bedrijven beperkingen op het gebied van handel en reizen op. Vrijdag melden twee Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen dat ze hun China-vluchten schrappen. Beleggers vrezen dat het afschaffen van vluchten en andere beperkingen een rem op de wereldwijde economische groei zullen zetten.

  De Europese beurzen noteren gemiddeld 1,4 procent lager. Op Wall Street levert de Dow Jones ruim 1,6 procent in.

 • Delta en American Airlines schrappen alle China-vluchten

  Zowel Delta Air Lines als American Airlines schaft zijn China-vluchten af.

  Delta zegt dat het vanaf 6 februari stopt met het vliegen naar en van China. Tot die tijd wil het bedrijf zijn diensten doorzetten zodat klanten nog uit China kunnen vertrekken, mochten ze dat willen. 

  Er zijn steeds meer vliegtuigmaatschappijen die gestopt zijn met de Chinese vluchten, waaronder British Airways en Lufthansa.

  Delta Air Lines verliest 1,7 procent en American Airlines 2,8 procent.

 • Amerikaanse consument positiever dan gedacht

  De index voor het consumentenvertrouwen is in de VS voor de maand januari uitgekomen op 99,8 punten. Dat meldt de Universiteit van Michigan.

  Economen dachten dat de index ten opzichte van december (99,3) zou dalen naar 99,1.

  Het consumentenvertrouwen wordt aangestuwd door een historisch lage werkloosheidsgraad en hogere lonen. Tegelijkertijd blijven de prijzen laag door de lage inflatie. 

  De beurzen reageren nauwelijks op het nieuws.

 • Picanol: 'Hacking geen materiële impact op bedrijfsresultaat'

  Picanol  laat in een persbericht weten dat de kosten van de ransomware-aanval op minder dan 1 miljoen euro uitkomen, op basis van de op dit moment bekende gegevens. De aanval zorgde voor een ernstige verstoring van de productie sinds 13 juni. 'Maar er is geen materiële impact op het bedrijfsresultaat.'

  Door dit persbericht kan de handel in Picanol vanaf maandag terug hervat worden. 

 • Biocartis op één week 13% lichter na vertrek CFO

  Biocartis  gaat er voor de vijfde opeenvolgende dag op achteruit: -0,7 procent tot 5,74 euro. Sinds maandag verloor de Mechelse diagnosticaspecialist 13 procent van zijn beurswaarde. Maandagochtend maakte Biocartis het vertrek bekend van financieel directeur Ewoud Welten. Analisten reageerden verbaasd.

  De groep staat voor een cruciaal jaar nu het zelf instaat voor de verkoop van de Idylla-systemen in de VS, nadat de samenwerking met ThermoFisher werd stopgezet. 

  Eerder deze maand was het aandeel gestegen nadat Biocartis de neerwaartse bijgestelde jaardoelstellingen had behaald. 

 • Slippertjes bij oliereuzen Chevron en ExxonMobil

  De cijfers van enkele Amerikaanse oliereuzen vallen niet in de smaak. Chevron  dook vorig kwartaal voor 6,6 miljard dollar in het rood. Dat is vooral te wijten aan een uitzonderlijke last van 10,4 miljard dollar voor afboekingen op enkele schalieprojecten maar ook aan lagere operationele resultaten wegens de gedaalde olieprijs en aan negatieve valutaverschillen. Per aandeel bedraagt het verlies 3,51 dollar, tegen een winst van 1,95 dollar in dezelfde periode vorig jaar.

  Chevron hield zijn productie stabiel op 3,08 miljoen vaten per dag, iets minder dan de prognoses van analisten.

  Ook Exxon Mobil valt scherp terug op de beurs. De nettokwartaalwinst zakte van 6 naar 5,96 miljard dollar, maar in dat cijfer zit nog een aanzienlijke meerwaarde op Noorse desinvesteringen. De brutobedrijfswinst tuimelde van 8,6 naar 6,4 miljard dollar. De productie bleef met 4 miljoen vaten stabiel. De cijfers zijn beter dan verwacht, maar beleggers maken zich zorgen over de recente neergang van de olieprijs wegens het coronavirus.

 • Amazon meer dan 1.000 miljard dollar waard

  Het is gebeurd (weer): Amazon is meer dan 1.000 miljard dollar waard. Het aandeel schiet vandaag met 9 procent hoger, waardoor de beurswaarde nu 1.017 miljard bedraagt. 

  Lees hier ons stuk!

 • Amerikaanse beurzen openen in de min

  Wall Street start net in het rood. De Dow Jones verliest 0,6 procent, de S&P500 gaat 0,2 procent lager. De Nasdaq  is een uitzondering, die gaat 0,3 procent hoger.

 • Futures voorspellen lager Wall Street

  De Amerikaanse beurzen zullen volgens de futures in het rood starten. De Dow Jones zou 0,5 procent verliezen, de S&P500 zou 0,4 procent zakken en de Nasdaq zou 0,3 procent dalen.

 • Is Amazon straks meer dan 1.000 miljard dollar waard?

  Als de Amerikaanse beurzen om 15.30 uur openen, is de kans groot dat de beurswaarde van Amazon boven de 1.000 miljard dollar gaat. 

  De koning van het internetshoppen verraste gisteravond met beter dan verwachte resultaten. Dat ondanks een stevige stijging in de kosten voor leveringen van 43 procent naar 12,88 miljard dollar. De totale kosten klommen met 22 procent tot 83,6 miljard dollar. 

  Amazon investeerde fors om de 150 miljoen klanten van de leverdienst Prime sneller te bedienen. Daarnaast liet het zijn personeelsbestand met 23 procent uitdijen tot 780.000. 

  En toch wist de marktleider op het gebied van e-commerce zijn bedrijfswinst met 2 procent te verhogen tot 3,88 miljard dollar bij een omzet van 87,4 miljard (+20%). De winst per aandeel kwam uit op 6,47 dollar.

  'Er was bezorgdheid dat de groeiende trend naar levering op dezelfde dag op de marges zou wegen. Het feit dat Amazon bewijst nog efficiënter te kunnen werken om die extra kosten op te vangen zal beleggers plezieren', zegt Raymond James-analist Aaron Kessler. 

  Voorbeurs gaat het aandeel alvast 11 procent hoger.

 • Amerikaanse inflatie stijgt, maar blijft te laag

  De Amerikaanse inflatie volgens de favoriete maatstaf van de centrale bank (Fed) is in december gestegen naar 1,6 procent, tegenover 1,4 procent in november. De kerninflatie, zonder voeding en energie, steeg naar 1,6 procent, versus 1,5 procent.

  De Fed streeft naar 2 procent inflatie. Voorzitter Jerome Powell zei woensdag dat ze niet toelaat dat de inflatie lager blijft dan 2 procent. Toch plant de centrale bank voorlopig geen renteverlaging.

  De consumptie van de Amerikaanse gezinnen groeide in december met 0,3 procent, tegenover 0,4 procent in november. De groei van de gezinsinkomens halveerde tot 0,2 procent.

 • ThyssenKrupp-CEO praat eigen aandeel onderuit

  In Frankfurt gaat ThyssenKrupp  zo'n 4 procent lager. Het Duitse conglomeraat - dat recent een stevig Fins bod binnenkreeg voor zijn enige kroonjuweel - houdt vandaag in Bochum zijn jaarvergadering. Meestal krijgen aandeelhouders dan wat peptalk te horen, maar dat is nu allerminst het geval. Vlak na de verwelkoming erkende CEO Martina Merz in haar toespraak dat de groep in een 'extreem moeilijke toestand' zit. 

  ©rv

 • Caterpillar lager na kwartaalcijfers

  Zojuist kwam Caterpillar met zijn kwartaalcijfers. De producent van bulldozers, kranen en mijnbouwmachines overtrof de analistenverwachtingen. Toch ging het aandeel lager door de magere prognose van het bedrijf.

  De industriële gigant zag de winst per aandeel uitkomen op 2,63 dollar, tegenover een analistenverwachting van 2,37 dollar. De nettowinst klom daarmee jaar op jaar met 3 procent. De omzet daalde met 8 procent naar 13,1 miljard dollar.

  Volgens CEO Jim Umpleby heeft het bedrijf de lagere omzet goedgemaakt door succesvol in de kosten te knippen. 'De kostenreductie maakte de lager dan verwachte verkopen meer dan goed in het vierde kwartaal.' De kostenreductie is ook terug te zien aan de operationele marge van 14,1 procent. Een jaar eerder lag deze 100 basispunten lager.

  Maar de vooruitzichten van de groep kwamen onder de verwachting uit. Dit jaar zal de winst per aandeel uitkomen tussen 8,50 en 10 dollar. Dat is een stuk lager dan de 10,63 dollar waar marktvorsers op rekenden. 'We verwachten dat de aanhoudende wereldwijde economische onzekerheid de verkopen blijft drukken', zegt Umpleby.

  Het aandeel verliest 0,8 procent.

  ©REUTERS

 • Sterren op de Amsterdamse beursvloer

  Op de Amsterdamse beurs vlammen twee aandelen: verlichtingsspecialist Signify  kon beleggers overtuigen met een meevallende vrije cashflow en bijgevolg een stevig dividend, ingenieursdienstenbedrijf Fugro  met een verkoop van een Amerikaanse dochter. 

 • Reddingsboei voor Aston Martin

  Op de Londense beurs kan Aston Martin  voor één keer hoger scheuren. Een Canadese miljardair pompt geld in de Britse sportwagenbouwer

  Toch even het koersherstel van 20 procent relativeren. Het aandeel noteert nu op 481 pence, nog altijd nauwelijks een kwart van de intekenprijs van oktober 2018: 1.900 pence. 

 • Voor het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... hierheen.

 • Jaarrapport Proximus - Alle ogen op glasvezel en dividend

  Het beurshuis Berenberg handhaaft zijn verkoopadvies en koersdoel van 19,20 euro in de aanloop naar de vierdekwartaal- en jaarcijfers van Proximus   op 21 februari. Orange Belgium   doet volgende week (6 februari) al zijn boeken open, Telenet  op 12 februari.

  Bij Proximus verwacht de consensus in het vierde kwartaal een daling van de binnenlandse omzet (exclusief de verkoop van mobiele toestellen) met 1,3 procent. Berenberg, dat op -1,5 procent mikt, ziet druk op de gemiddelde inkomsten van de mobiele klant en een daling van de vastelijninkomsten. 

  De binnenlandse bruto bedrijfswinst (ebitda) zou stabiel blijven, mede dankzij de besparingen door de digitalisering. Het vierde kwartaal van 2018 biedt de telecomgroep bovendien een vrij gemakkelijke vergelijkingsbasis. 

  Glasvezel versus dividend

  Het is uitkijken of de nieuwe CEO Guillaume Boutin de investeringen in glasvezel versnelt om zijn consumentenaanbod te versterken tegen het 1 gigabit (per seconde) geweld van rivaal Telenet. Berenberg verwacht dat de Fransman de 1 miljard euro aan kapitaalinvesteringen dit jaar met 100 miljoen euro optrekt.

  Om daar ruimte voor te maken zou het dividend van bruto 1,50 euro per aandeel de komende jaren worden verlaagd. Ook sectorgenoot KPN   dreigt zijn aandeelhouders minder uit te keren, wat eerder deze week tot een koersval van 5 procent leidde. 

  op Boutins strategie voor de komende jaren is het wachten tot eind maart. 

 • Xior vlamt na eerste deal van 2020

  Een opvallende stijger - naast WDP - is een ander vastgoedaandeel: Xior . De Brusselse 'kotmadam' gaat 4 procent hoger naar 55,10 euro. De seriële dealmaker in studentenhuisvesting heeft de eerste deal van 2020 beet: een herontwikkelingsproject in het Nederlandse Eindhoven voor 32 miljoen euro. 

  'Niet zo lang geleden zou dit een belangrijke investering geweest zijn voor Xior, nu vertegenwoordigt de transactie 3 procent van de portefeuille', stipt KBC Securities aan. Toch blijft het advies 'afbouwen'. Net als WDP is Xior al lang geen koopje meer: het aandeel noteert op basis van de jongste nettoactiefwaarde (32,15 euro per 30 juni) tegen een premie van meer dan 70 procent. 

 • Europese groei valt bijna stil

  Na de krimpcijfers in Frankrijk en Italië was het niet echt meer een verrassing, maar toch: de Europese groei is bijna stilgevallen in het vierde kwartaal. De groei vertraagde van 0,3 naar 0,1 procent, economen rekenden op 0,2 procent. 

  Lees hier meer.

 • Bitcoin weer boven de 9.000 dollar

  Speciaal voor de cryptokevers op onze blog hebben we het nog eens over de bitcoin. Want de digitale munt staat weer boven de 9.000 dollar (8.159 euro).

  U betaalt nu 9.346 dollar voor de digimunt. Daarmee staat de munt dit jaar op een winst van 30 procent. De afgelopen dagen was er niet meteen nieuws dat de prijsstijging kan verklaren. 

  Voor sommige bitcoinbeleggers is de recente prijsstijging een doekje voor het bloeden, want in de zomer noteerde de munt nog aan 14.000 dollar. Dat gebeurde nadat Facebook had aangekondigd zijn eigen cryptomunt, de libra, te lanceren. Het enthousiasme voor de munt bekoelde toen later in het jaar bleek dat de libra in de VS op zware tegenwind stuitte. Zowel de Amerikaanse president Donald Trump als de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell, had forse kritiek op de digivaluta. 

 • Italiaanse economie krimpt (alweer)

  Business as usual in Italië: de economie kromp in het vierde kwartaal opnieuw, met 0,3 procent. 

 • Volg live de analistenconferentie van WDP ...

  ... via deze link

  De koersgrafiek van de specialist in logistiek en vastgoed oogt, euhm, best indrukwekkend:

 • Degroof Petercam verhoogt advies WDP

  Degroof Petercam verhoogt na de stevige resultaten en vooruitzichten het advies voor WDP   van 'afbouwen' naar 'houden'. Het beurshuis blijft op zijn hoede door de stevige waardering - 25,6 keer de verwachte winst over 2020 en 3,1 procent dividendrendement - maar is toch wat milder, wegens de sterke groeivooruitzichten en dus het opwaartse potentieel voor de nettoactiefwaarde.

 • Amerikaanse Fagron-rivaal kapt er mee

  Fagron  laat na de recente stevige rally 0,7 procent liggen tot 20,62 euro. Beurshuizen Kepler Cheuvreux en ING stippen aan dat het persbericht van AmerisourceBergen gisteravond mogelijk goed nieuws bevatte voor de toeleverancier van apothekers en ziekenhuizen.

  De Amerikaanse farmadienstenreus heeft besloten de stekker uit PharMEDium te trekken. PharMEDium kampte tot ergernis van de Amerikaanse farmawaakhond FDA al een tijd met operationele problemen, maar was nog altijd marktleider in steriele bereidingen. De exit is dus mogelijk prima nieuws voor Fagron, dat in het Amerikaanse Wichita een megafabriek voor steriele bereidingen heeft. 

  ING-analist Stijn Demeester handhaaft wel zijn neutraal advies, omdat PharMEDium door het aanslepende conflict met de FDA al langer verzwakt was. Bovendien onderstreept de exit - vijf jaar nadat Amerisource 2,6 miljard dollar betaalde voor PharMEDium - hoe streng de regelgeving in de hele sector wel is. 

  ©rv

 • Spanje redt de meubelen

  Terwijl de Franse economie vorig kwartaal door stakingen geveld werd, blijft de Spaanse economie stevig groeien. 

 • Bel20 in de plus, WDP op record

  De Europese beurzen starten met winst, de Bel20  gaat 0,4 procent hoger. WDP  klimt na het sterke jaarrapport en dito vooruitzichten 2 procent naar 25,45 euro, een record. 

 • Analisten en beleggers blij dat IBM-topvrouw Ginni Rometty opstapt

  Ginni Rometty (62), de CEO van IBM  , wordt in april opgevolgd door Arvind Krishna (57). Rometty werkte bijna 40 jaar bij de techgigant, waarvan de jongste acht jaar als CEO.

  Ginni Rometty, de uittredende CEO van IBM, was vorige week nog in Davos op het Wereld Economisch Forum. ©REUTERS

  Rometty's parcours ging niet over rozen. De eerste vrouwelijke CEO van IBM duwde de reus van software en diensten naar de cloud. Een transformatie die ruimschoots te laat kwam, want de markt was al ingepalmd door Amazon en Microsoft. 

  De cijfers spreken boekdelen. De omzet kalfde onder Rometty bijna een kwart af, van 100 miljard naar 77 miljard dollar. De beurswaarde kromp van ruim 200 miljard tot 121 miljard dollar.

  Analisten en techexperts vinden het goed nieuws dat Rometty opstapt. 'De transitie die ze leidde, ging te traag', zegt James Cortada, ex-IBM'er en onderzoeker van de University of Minnesota. Het aandeel IBM schoot 5 procent omhoog in de nabeurshandel die volgde op de aankondiging van Rometty's vertrek. 

  Applaus voor Krishna

  Haar opvolger Arvind Krishna wordt met open armen onthaald. De techneut staat aan het hoofd van IBM's cloudpoot en hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van nieuwe technologieën in het bedrijf: artificiële intelligentie, blockchain en kwantumcomputing. 

  Krishna raadde Rometty en de raad van bestuur twee jaar geleden ook aan het softwarebedrijf Red Hat over te nemen. Het werd met een prijskaartje van 34 miljard dollar IBM's grootste overname ooit. Met die acquisitie werd 'Big Blue' de nummer één in de hybride cloud, waarbij bedrijven een publieke met een private clouddienst combineren om hun data te bewaren. 

  Jim Whitehurst (52), de CEO van Red Hat, wordt de nieuwe voorzitter van IBM.

 • Het wordt een mooie dag voor Jeff Bezos

  Tenminste, als de nabeurshandel donderdag na het kwartaalrapport een goede barometer is voor de 'echte' handel deze middag. 

 • Europese beurzen op naar hogere start

  Na de dip gisteren lijken de Europese beurzen hun remonte weer te hervatten. Op basis van de belangrijkste futures zouden de Brusselse Bel20  en de Euro Stoxx50 , de korf steraandelen van de eurozone, zowat 0,5 procent hoger openen. 

  ©REUTERS

 • Meer info over het Franse accident de parcours...

  ... leest u hier

 • Voor een overzicht van de goed gevulde agenda ...

  ... hierheen!

 • Beurs van Tokio boekt remonte

  Op de Aziatische markten blijft de Chinese beurs nog steeds dicht voor het Chinese Nieuwjaar, maar op de beurs van Tokio is er wel zo'n 0,6 procent herstel. 

  ©AFP

 • Amazon en WDP, één (boomende) strijd

  Goedemorgen! We trappen af met twee sterke rapporten die illustreren hoe fors de e-commerce aan het boomen is. 

  • WDP , marktleider in logistiek vastgoed, krikte over 2019 winst én dividend 8 procent op en belooft voor 2020 krek dezelfde groei. Over de resultaten leest u hier meer, straks kunt u de analisten- en persconferentie via deze link volgen. 
  • Amazon.com  slaagde er afgelopen kwartaal in investeringen én winst op te krikken

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud