Hertz, het nieuwste speeltje van Carl Icahn

De Europese beurzen krabbelden overeind na de zwakke start van het beursjaar. Dé koopgolf van het prille jaar is totnogtoe die in Spaans overheidspapier. In Brussel had Nyrstar een topdag.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee

17.44 uur: Maandag is het uitkijken naar de barometers voor de dienstensector in zowel Europa als de VS. Bedankt voor het lezen en prettig weekend!

17.40 uur: De Brusselse beurs is 0,8 procent hoger gesloten. De andere Europese beurzen gingen met zowat een halve procent winst het weekend in. De 'topflop' in Brussel:


17.23 uur: Carl Icahn, de bekendste activistische aandeelhouder van de wereld, heeft er een speeltje bij: het Amerikaanse autoverhuurbedrijf Hertz. Volgens de zakenzender CNBC heeft de luis in de pels van onder meer Apple en Talisman Energy 30 tot 40 miljoen aandelen van Hertz gekocht. Niet allemaal gewone aandelen, anders was hij op slag bijna de grootste aandeelhouder van het bedrijf. Het gaat ook om derivaten die aandelen in Hertz vertegenwoordigen. 

Ook collega-activist Dan Loeb zou een belang in Hertz hebben genomen.  

Het is wachten op een tweet van Icahn waarin hij de instap in Hertz bevestigt. Zoals vorig jaar na zijn investering in Apple. Met twee tweets dreef hij toen de beurswaarde van de elektronicareus met 20 miljard dollar op. Het Hertz-aandeel stijgt vandaag met 1,8 procent, de beurswaarde van autoverhuurbedrijf stijgt daarmee met 332 miljoen dollar. 

Icahns recentste tweet dateert van oudjaar:

Wishing all a happy, healthy and prosperous 2014! ‘13 was a good year for improving corporate governance and I’m hoping ’14 will be great.— Carl Icahn (@Carl_C_Icahn) December 31, 2013


17.10 uur:
New York ligt lam door een sneeuwstorm. Ook vier jaar geleden ging de stad gebukt onder wintergeweld.

.@jyarow is correct: this photo from the 2010 blizzard is the greatest NYC snow photo ever http://t.co/gvEhsUoLJ3 pic.twitter.com/xeHbwRPRxg— Joseph Weisenthal (@TheStalwart) January 3, 2014


16.43 uur:
De telecomwaarden staan vandaag in de kijker na het bericht dat TIM Brasil, de Braziliaanse mobiele poot van Telecom Italia, kan worden opgesplitst en verkocht aan verschillende partijen, waaronder Oi, Braziliës grootste telefoonbedrijf en partner van Portugal Telecom. Het Portugese telecomaandeel schiet daardoor bijna 9 procent hoger, Telecom Italia wint 5,6 procent. De telco-index gaat 0,7 procent hoger, Belgacom 1,7 procent.

16.22 uur: General Motors zakt op Wall Street bijna 3 procent. De autobouwer zag zijn verkoop in de VS in december 6,3 procent terugvallen ten opzichte van vorig jaar. Over het volledige boekjaar zat de verkoop wel ruim 7 procent in de lift tot bijna 2,8 miljoen wagens.


16.18 uur: Op de Brusselse beurs is Nyrstar de grootste stijger met 8,3 procent winst tot 2,48 euro.

De Zwitserse bank HSBC meldt vandaag dat ze het zinkaandeel niet langer opvolgt omwille van 'een herverdeling van de middelen'. De vermogenstak van de bankenreus adviseert zijn klanten te 'verkopen' en plakt een koersdoel op de Belgische zinkspecialist van 1,1 euro.

Nu HSBC er de brui aan geeft, resten er nog twaalf analisten die Nyrstar opvolgen. Alleen Deutsche Bank hanteert een koopadvies. Analiste Anna Mulholland plakt een koersdoel van 3,8 euro op het aandeel. Het Franse Société Générale is de grootste zwartkijker. Analist Amit Pansari raadt aan te 'verkopen' en legt zijn koersdoel vast op 1,3 euro.

De opflakkering van vandaag is volgens KBC Securities-analist Wouter Vanderhaeghen een laattijdige reactie op de recente stijging van de zinkprijs.

De prijs voor zink is sinds begin december iets meer dan 10 procent gestegen. Het beurshuis Credit Suisse verklaarde halfweg december al dat er een keerpunt in de zinkmarkt in zicht komt. 'We stevenen af op een potentieel meerjarig aanboddeficit voor zink, gedreven door belangrijke mijnsluitingen en een schaarste aan nieuwe projecten', stelde het rapport zonder evenwel een woord over Nyrstar te reppen.

KBC-analist Vanderhaeghen zit op dezelfde lijn. 'De fundamenten voor 2014 en 2015 zijn gezond voor de zinkmarkt. In een aantal oudere mijnen loopt de productie op zijn laatste benen. Er kan dus krapte komen op de markt.' Vanderhaeghen denkt dat Nyrstar aan een inhaalbeweging bezig is, want tijdens de feestdagen reageerde het aandeel niet op de stijging van de zinkprijs. De analist heeft een koersdoel van 2,5 euro en een 'houden'-advies.

Bij Petercam denkt analist Junior Cuigniez vooral dat shorters hun posities in Nyrstar sluiten. Shorters verkopen geleende aandelen om die later goedkoper terug te kunnen kopen. 'De toekomst van Talvivaara ziet er iets beter uit en de zinkprijs zit in de lift. Die iets betere signalen zetten shorters aan om het aandeel op te kopen en hun posities te sluiten', klinkt het.

Het advies van Cuigniez luidt 'afbouwen' met een koersdoel van 1,5 euro. 'De kaarten liggen misschien iets beter voor Nyrstar, maar daarmee zijn de problemen nog niet weg. De problemen bij Talvivaara zijn niet opgelost, de schulden bij Nyrstar zelf blijven hoog en ook de productieproblemen in de eigen mijnen zijn niet van de baan.'

15.53 uur: Op Nasdaq (+0,1%) schiet het cybersecuritybedrijf FireEye bijna een kwart hoger. Het koopt zijn sectorgenoot Mandiant voor 1,05 miljard dollar. De twee werkten al samen bij de ontwikkeling van hun producten. FireEye, dat verlieslatend is, verwacht dat de gecombineerde omzet dit jaar met zowat 50 procent zal groeien. Ter vergelijking: sectorgenoot Symantec mikt in 2014 op een terugval van 3 à 4 procent.  

FireEye noteert pas sinds 20 september op Nasdaq. Op de eerste beursdag verdubbelde het aandeel in waarde, sindsdien stabiliseerde de waarde min of meer.


15.37 uur: Na de jaarstart in mineur gisteren, met een verlies van 0,9 procent, is Wall Street 0,3 procent hoger geopend.

15.21 uur: Rik Dhoest, hoofd van de aandelenresearch bij Delta Lloyd Bank België, pleit voor stockpicking. We zullen dit jaar aan gemiddelde rendementen van 5 à 10 procent moeten wennen, luidt het, na de 20 procent en meer van vorig jaar. En dat is het, nog meer dan anders, belangrijk de 'winners' er uit te halen. Dhoest schuift enkele kleinere Europese aandelen naar voren: SBM Offshore, Kendrion, ACS, Técnicas Reunidas, Hera en ERG.

14.40 uur: De eerste vacature voor een bitcoin-trader is gearriveerd, zo ontdekte Business Insider:

14.24 uur: De nummer drie van de Amerikaanse autoconstructeurs verkocht in december 5,7 procent meer auto's. 

Chrysler posts 6% rise in Dec. sales, shy of views http://t.co/LXdZ0STXHo— MarketWatch (@MarketWatch) January 3, 2014

13.46 uur: Spanje boekt in 2013 een trendbreuk in zijn trieste werkloosheidscijfers met een daling van het werklozenlegioen. Toch een belangrijke nuance: de sterke cijfers voor december zijn in belangrijke mate te danken aan een groot aantal interimjobs in de landbouwsector. En dat heeft dan weer alles te maken met de uitzonderlijk goede olijfoogst.

13.37 uur: Toch een opmerkelijk cijfer: volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Lipper stopten Amerikanen vorig jaar 16,3 miljard dollar in Europese aandelen. Daarmee is het record stevig scherper gesteld, want de vorige piek - van 2006 - was een instroom van 5,8 miljard dollar.

13.14 uur: Telecom Italia (0,75 euro, +5,5%)  gaat in Milaan stevig hoger omdat het Spaanse Telefonica een bod zou voorbereiden op de Braziliaanse dochter TIM van de Italianen. Niks van aan, klinkt het bij Telecom Italia. TIM is strategisch voor ons.

.@fastFT: Telecom Italia denies reports of an offer for its Brazilian unit http://t.co/SqImc3f8P5— Financial Times (@FinancialTimes) January 3, 2014

13.06 uur: Een tussenstand in Brussel na de eerste helft.

13.00 uur: Halfweg de handelsdag ziet het er naar uit dat de Europese beurzen opnieuw met winst gaan afsluiten. De Euro STOXX 50 wint 0,45 procent. De retailsector presteert sterk, aangevuurd door Next dat meer winst gaat boeken dan verwacht en een hoger dividend uitkeert. De nummer twee van de Britse detailhandel wint nu 8,5 procent en trekt nummer één Marks & Spencer ook 3,8 procent hoger. Esprit Holdings uit Hong Kong doet er 2,7 procent bij in Frankfurt, H & M is met een stijging van 0,8 procent één van de weinige lichtpunten op de beurs van Stockholm (-0,1%). De Bel 20 staat op een winst van 0,6 procent tot 2896 punten.

12.28 uur: De Duitse automarkt kende vorig jaar een krimp van 4,2 procent, zo meldt het federaal agentschap van de autoindutrie KBA. Daarmee zakte het aantal geregistreerde auto's tot 2,95 miljoen stuks, ondanks in herneming in december. Vorige maand kwamen er jaar op jaar 5,4 procent inschrijvingen bij. De Duitse autoconstructeurs hebben nog geen jaarcijfers gegeven maar die hebben allicht een stijging kunnen noteren, vooral dankzij de VS en China.

12.18 uur: Voetbal, baseball en aanverwante zijn nog steeds 'big business'. De inkomsten uit rechten op het uitzenden van sportgebeurtenissen klommen vorig jaar met 14 procent.

.@DeloitteUK: 14% rise in sports rights fees driven largely by new broadcast deals for Premier League, Bundesliga & Major League Baseball

Shinji Gagawa van Manchester United

Shinji Gagawa van Manchester United

12.07 uur: De automarkt in Portugal herademt. Het is te zeggen: de verkoop van auto's stuikt niet verder ineen. Na een daling met 30 procent in 2011 en met bijna 38 procent in 2012 was het aantal verkochte auto's naar het niveau van 1985 teruggezakt. In het voorbije jaar 2013 is de verkoop wat aangetrokken, met 11,1 procent tot 105.898 personenwagens. In 2000 lag de piek nog op 420.000 wagens. Ook de verkoop van lichte bedrijfsvoertuigen (+13,8%) en vrachtwagens (+21,1%) hernam over 2013.

11.59 uur: Telecom Italia (+5%) koerst naar een piekje door nieuws uit Brazilië. Daar heeft de Spaanse tegenhanger Telefonica een participatie van 15 procent in TIM Brasil. Dat is te veel, vinden de lokale mededingingsautoriteiten. Volgens de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore werkt Telefonica nu aan een deal met America Movil en Oi om TIM Brasil over te nemen en op te splitsen. Telecom Itala noch Telefonica wilde reageren op dat bericht.

11.51 uur: De Spaanse rente zakt nog eens 7 basispunten naar 3,90 procent, het laagste peil sinds april 2010. We kunnen rustig zeggen dat Spaans papier de eerste beleggershype van het prille beursjaar 2014 is:

11.22 uur: Even over het hoofd gezien gisteren, te 'high' waarschijnlijk. De legalisering van marihuana in de staat Colorodo heeft een stormloop veroorzaakt in Wall Street op 'marihuana-gerelateerde' aandelen. Cannabis Science Inc maakte donderdag een trip van 55 procent tot ....0,08 dollar. Medical Marijuana Inc deed er 23 procent bij tot ...0,19 dollar. En Growlife steeg met 32 procent tot...0,20 dollar. Binnenkort mogelijk geen centjesaandelen meer.

11.04 uur: Beleggers zijn niet enthousiast over het onverwachte vertrek van Frédéric Pflanz als CEO van Rémy-Cointreau (59,49 euro, -1,6%) en ze sturen het aandeel in Parijs ruim anderhalf procent lager terwijl de CAC 40 een half procent wint.

10.58 uur: Zeven op de 10 Amerikanen zaten vorig jaar op Facebook, tegen 6,7 in 2012. De enquête gebeurde wel bij 18-plussers. Dezelfde oefening bij tieners zou waarschijnlijk eerder een daling dan een stijging opleveren.

10.50 uur: Goed een uur voor de middag zijn dit de winnaars en verliezers op Euronext Brussel. In de Bel20 trekt Befimmo de kop met een winst van 2,0 procent, Thrombogenics sluit de rij met een verlies van 2,1%. Nog maar 5 aandelen staan in het rood in de sterindex.

10.40 uur: Kredietverlening aan de Europese privé-sector zakte in november 2,3 procent.

*ECB SAYS EURO-AREA BANK LENDING CONTRACTED 2.3% FROM YEAR AGO— lemasabachthani (@lemasabachthani) January 3, 2014

10.36 uur: Ook de Italiaanse 'spread' staat op zijn laagste peil sinds juli 2011.

*ITALY-GERMANY SPREAD BELOW 200 BPS; 1ST TIME SINCE JULY 2011— lemasabachthani (@lemasabachthani) January 3, 2014

10.29 uur: Londen mag dan duur zijn, wat dan gezegd van Manhattan. Daar is de mediaan voor de aankoop van een luxeappartement het vierde kwartaal gestegen met 10 procent tot 4,9 miljoen dollar.

10.22 uur: De Aziatische beurzen volgen de omgekeerde richting onder invloed van de tegenvallende economische cijfers in China. Nadat eerder de Shangai Composite 1,2 procent lager sloot, klokte de Hang Seng in Hong Kong af met een verlies van 2,2 procent tot 22.817 punten. Het gaat om de grootste daling van de beurs van Hong Kong in 6 maanden. Ook de Kospi-index ging 1,1 procent lager en viel zo terug tot het laagste peil sinds begin september.

10.15 uur: Het tij is weer gekeerd, de Europese beurzen kiezen nu quasi unaniem voor winst, enkel in Stockholm klinkt nog een valse noot.

10.12 uur: De Panamese overheid heeft dan wel een opening gecreëerd in het betalingsgeschil met het consortium dat het Panama-kanaal verbreedt, maar de Spaanse bouwgroep Sacyr (3,28 euro, -4,5%)  incasseert wel een pandoering op de beurs van Madrid. Het aandeel ging tot 6 procent lager. Het consortium waarvan ook Jan De Nul en het Italiaanse Impregilo deel uitmaken, wil 1,6 miljard extra voor meerkosten.

10.07 uur: De Cambodjaanse texitielarbeiders hebben voorlopig weinig baat bij de forse koersstijging van Next. Bij betogingen in de hoofdstad Phnom Penh schoot de politie drie manifestanten neer. De arbeiders over het hele land zijn in staking, ze vragen een een verdubbeling van het minimummaandloon van nog geen 60 euro tot 117 euro.

09.46 uur: De op één na grootste detailhandelaar van prêt-à-porter van Groot-Brittannië Next (6.076 pence, +9,7%) heeft zijn winstverwachting voor 2013 verhoogd.

Dat komt omdat de verkoop tijdens het vierde kwartaal een stuk hoger lag dan verhoopt. Next besliste om niet te starten met de soldenverkoop voor Kerstmis, in tegenstelling tot verschillende van zijn concurrenten. Mede daardoor steeg de omzet het voorbije kwartaal met 4,3 procent terwijl de groep slechts op 2,0 à 3,75 procent had gerekend. Next gaat bovendien een uitzonderlijk dividend van 50 pence uitkeren. Het gevolg is dat het aandeel 10 procent hoger gaat, vorig jaar werd het al 47 procent duurder. Next heeft een marktwaarde van ruim 9 miljard pond

09.23 uur: Net als gisteren heeft de Bel20 zich niet lang in het groen kunnen handhaven en staat hij op een verlies van 0,1 procent. Enkel Parijs en Milaan noteren nu nog met winst. Gaan we dezelfde weg op als gisteren met aan het slot een verlies van een procent of meer?

09.20 uur: De hoopgevende werkloosheidscijfers en de gunstige industriële barometer hebben de financiële markten duidelijk meer vertrouwen gegeven in Spanje. Het gevolg is dat het renteverschil met Duitsland nu onder 200 basispunten is gezakt.

*SPAIN-GERMANY SPREAD BELOW 200 BPS; FIRST TIME SINCE MAY 2011— lemasabachthani (@lemasabachthani) January 3, 2014

 

09.15 uur: De Europese beurzen aarzelen duidelijk tussen winst en verlies, maar voorlopig blijven zowel de schade als de winst beperkt. Enkel Milaan springt er wat uit met een toename van 0,6 procent. De Bel20 blijft nog nipt boven nul. De stand van zaken in Brussel na een kwartiertje:

09.05 uur: De Europese beurzen zijn open. De Bel20 gaat licht hoger (+0,2%) net als de andere indexen, enkel Londen, Zurich en Stockholm gaan een beetje in het rood.

08.20 uur: De beurs van Shangai is fors lager gesloten. De Composite index verloor 1,2 procent tot 2.083 punten. Vooral de financiële en de energie-aandelen kregen klappen, na de bekendmaking van de tegenvallende PMI-index voor de dienstensector. China Life Insurance verloor 2,6 procent, de grootste olieraffineerder Sinopec leverde 1,8 procent in tot zijn laagste niveau in twee maanden.

Shanghai Composite Index closes down 1.24% at 2083.14 http://t.co/gOrjpNXXMe— ForexLive (@ForexLive) January 3, 2014

 

08.02 uur: Is er een vastgoedbubbel op komst in het Verenigd Koninkrijk? In december stegen de huizenprijzen met 1,4 procent tegenover november, de sterkste toename maan op maand sinds augustus 2009. Woningen kostten vorige maand gemiddeld 8,4 procent meer dan in december 2012. De prijsstijgingen liggen ook duidelijk boven de verwachtingen van de meeste economen. Ze vrezen dat de beslissing van de regering in oktober om de regels voor hypotheekleningen te versoepelen een pervers effect hebben. In plaats van de verhoopte toename van de woningbouw, zorgen ze enkel voor hogere prijzen. Gemiddeld kostte een huis in december 175.826 pond, het hoogste peil sinds april 2008.

07.35 uur: Na drie maanden houdt Frédéric Pflanz het al bekeken als topman van de drankengroep Rémy Cointreau. Hij blijft wel actief binnen de groep als directeur ontwikkeling. Als CEO wordt hij tijdelijk opgevolgd door voorzitter François Hériard Dubreuil. Planz zou zijn beslissing genomen hebben om persoonlijke redenen, zo staat in ee communiqué van het bedrijf. Waar of niet, einde oktober moest Rémy Cointreau een winstwaarschuwing van jewelste lanceren, de operationele winst zou over het boekjaar 2013-2014 met 20 procent dalen. Een vertraging van de groei in China was daarvoor de belangrijkste reden.

07.25 uur: Nadat China op nieuwjaarsdag met een teleurstellende industriële barometer kwam, blijkt nu ook de dienstensector wat op de sukkel. De officiële PMI zakte van 56 in november naar 54,6 in december. Voor alle duidelijkheid: een cijfer boven de 50 wijst op groei. Dat is het laagste niveau in vier maanden. De index voor nieuwe orders bleef wel onveranderd op 51.

07.20 uur: Goede morgen, we beginnen eraan, na een korte terugblik op donderdag.

De beurzen openden gisteren zowel in Europa als in de Verenigde Staten het jaar met een valse noot.

In Europa werd de dans bepaald door de PMI-cijfers die werden vrijgegeven. Het vertrouwen onder de ondernemers in de verschillende Europese landen is flink verdeeld en dat woog op de cijfers. Uit Frankrijk blijven er zorgwekkende geluiden komen; de index ging er in december van 48,4 naar 47. De Bel20 ging 1,5 procent lager.

Ook Wall Street opende het jaar met rode cijfers, wat al geleden was van 2008. Beleggers vrezen dat de koersen niet meer stroken met de economische realiteit. De drie belangrijkste indexen gingen allen broederlijk 0,8 procent lager.

De beurzen sluiten de ingekorte week af met weinig op de agenda. In Shanghai en Tokio is de beurs voor de tweede dag op rij gesloten. Voor de eurozone komt er rond 10 uur de geldhoeveelheid, mogelijk belangrijk om in te schatten of er een vers rondje stimulus van de Europese Centrale Bank nodig is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud