1. Markten Live
 2. Live blog

Hoop op brexit-deal bezorgt beurzen mooi slot

De Europese beurzen schoten in het laatste anderhalf uur omhoog. In Brussel voerden 'Nederlanders' Galapagos en ING de boventoon. Op Wall Street trapte JPMorgan het cijferseizoen af met 9 miljard winst én een koersrecord.
 • Tot morgen

  We zetten er een punt achter voor vandaag en zien u graag morgenvroeg terug. Dan kijken we uit naar de resultaten van ASML, enkele Amerikaanse banken, Netflix en natuurlijk ook naar de publicatie van het Beige Book.

  WOENSDAG 16 OKTOBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Eurozone:

  • Handelsbalans augustus, 11.00 uur

  Verenigd Koninkrijk:

  • Inflatie september, 10.30 uur

  Verenigde Staten:

  • Kleinhandelsomzet september, 14.30 uur
  • IMF: halfjaarlijks rapport over financiële stabiliteit, 14.30 uur
  • Federal Reserve: Beige Book (conjunctuurrapport), 20.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Connect Group: uitkoopbod aan 1,60 euro per aandeel door IPTE. Tot 18 oktober.
  • TINC: algemene vergadering
  • Dexia: buitengewone algemene vergadering over schrapping aandeel van de beurs, 14.30 uur

  Nederland:

  • ASML: resultaten derde kwartaal, 07.00 uur
  • TomTom: resultaten derde kwartaal, 07.30 uur

  Verenigde Staten:

  • IBM: resultaten derde kwartaal, nabeurs
  • Bank of New York Mellon: resultaten derde kwartaal, 12.30 uur
  • Bank of America: resultaten derde kwartaal, 12.45 uur
  • Netflix: resultaten derde kwartaal, 22.00 uur
 • D'Ieteren verhoogt winstprognose

  De Brusselse familiale groep D'Ieteren verwachtte tot dusver dat 'het aangepast geconsolideerd resultaat vóór belastingen, groepsaandeel' dit jaar met minstens 25 procent zou stijgen in vergelijking met 2018. Dat wordt nu opgetrokken tot 'met ongeveer 35 procent'.

  De aanpassing is ingegeven door de verdere zeer sterke prestatie van Belron in het derde kwartaal, aldus een persbericht.

 • Europese beurzen sluiten met forse winsten

  De beurzen in Europa zijn dinsdag met mooie winsten geëindigd. Gemiddeld wonnen ze 1,3 procent. Hoop op een brexit-deal gaf de beurzen in het laatste anderhalf uur van de handelsdag een stevige boost.

  In Brussel ging de Bel20 1,2 procent hoger de dag uit. Met dank aan de bankwaarden ING (+2,1%) en KBC (+2,1%) en ook 0,9 procent winst voor zwaargewicht AB InBev.

  Meest opvallende klimmer in Brussel was D’Ieteren, dat 7,4 procent hoger trok. Degroof Petercam zette het koersdoel op 63 euro (van 54 euro) en handhaafde logischerwijs het koopadvies.

 • Gilead krijgt nieuwe financieel directeur

  Gilead , de Amerikaanse farmareus die in juli een exclusiviteitscontract sloot met Galapagos  heeft een nieuwe CFO aangesteld. Het betreft Andrew Dickinson, die momenteel aan de slag is als 'chief strategy' bij het bedrijf. Ook na de promotie zal hij de strategie bij Gilead blijven uitstippelen.

  Dickinson wordt gezien als één van de architecten van de deal met Galapagos. Hij volgt Robin Washington op en zal rapporteren aan Daniel O' Day die in maart aantrad als CEO.

 • Opsteker voor cannabis

  De Canadese cannabisproducent Aphria wint 25 procent op de beurs van New York . Het verrast de markt door voor de eerste keer winst te boeken terwijl analisten van een verlies uitgingen. Het bedrijf verkocht in het afgelopen kwartaal 3,3 ton cannabis en puurde daaruit (omgerekend) 87 miljoen euro omzet en 12 miljoen euro nettowinst.

  Beleggers stellen zich vragen bij de beurshype en stuurden cannabisaandelen sinds maart gemiddeld 30 procent lager.

 • De ene bank is de andere niet

  Terwijl JPMorgan pronkt met een recordomzet, delft Goldman Sachs  het onderspit na een stevige winstdaling en gaat Wells Fargo  gebukt onder een fraudeschikking.

  Meer over de 'mixed bank bag' op Wall Street? This way!

 • België boekt grootste handelsoverschot in 15 jaar

  De Belgische handelsbalans sloot in juli met een overschot van 1 miljard euro, tegenover een tekort van 1,1 miljard in juli vorig jaar. Dat is het grootste surplus voor één maand sinds 2004, zegt de Nationale Bank.

  De uitvoer steeg met 2,5 procent jaar op jaar naar 23,7 miljard en de invoer daalde met 6,1 procent naar 22,7 miljard. Het cijfer van de handelsbalans is nog niet definitief. De ervaring leert dat de cijfers soms fors worden herzien.

 • Wall Street opent met winst, JPMorgan op recordkoers

  Op Wall Street zijn de beurzen met winst geopend. De Dow Jones stijgt 0,9 procent tot 26.811,20 punten. De S&P500 opent 0,25 procent hoger op 2.973,61 punten. Technologiebeurs Nasdaq dikt bij opening 0,33 procent aan tot 8.074,85 punten.

  Grootbank JPMorgan  koerst 2 procent hoger na sterke kwartaalcijfers en scherpt zijn koersrecord aan.

  Concurrent Goldman Sachs  verliest dan weer 3 procent na een stevige winstdaling.

  Zorgreus UnitedHealth  spurt 5 procent hoger na een hogere winstprognose.

  Farmagigant Johnson & Johnson  koerst 2 procent hoger na een sterk kwartaalrapport.

 • Fraudeschikking drukt winst Wells Fargo

  De Amerikaanse bank Wells Fargo  heeft afgelopen kwartaal fors minder winst geboekt. De bank moest een forse provisie in de boeken opnemen vanwege een schikking over wanpraktijken bij de afdelingen die autoleningen en hypotheken verstrekken. Wel stond daar nog een eenmalige inkomst tegenover uit de verkoop van de pensioenafdeling.


  De grootste hypotheekverstrekker van de Verenigde Staten haalde een winst van 4,6 miljard dollar, lager dan de 6 miljard dollar in het derde kwartaal van vorig jaar. Aan de schikkingen met justitie was Wells Fargo in de afgelopen periode 1,6 miljard dollar kwijt.


  Vorige maand stelde Wells Fargo Charles Scharf als nieuwe topman. Hij moet schoon schip maken bij de door schandalen geplaagde bank. Vorig jaar raakte bekend dat klanten verplicht werden tot het afnemen van verzekeringen die ze niet nodig hadden en dat hypotheekklanten te hoge kosten in rekening werden gebracht.

 • IMF: 'Groei wereldeconomie op laagste peil in tien jaar'

  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voor de vijfde keer in twaalf maanden zijn groeivooruitzichten voor de wereldeconomie verlaagd. De instelling voorspelt nu 3 in plaats van 3,2 procent groei in 2019 en 3,4 in plaats van 3,5 procent groei in 2020. De groeiraming voor dit jaar is de laagste in tien jaar. In 2018 groeide de wereldeconomie met 3,6 procent.

  De neerwaartse herziening van de groeiprognoses werd verwacht. Kristalina Georgieva, de nieuwe topvorouw van het IMF, kondigde vorige week dat de instelling haar vooruitzichten zou aanpassen, maar ze noemde geen cijfers.

  De Belgische economie houdt relatief goed stand. Het IMF verwacht 1,2 procent groei in 2019 en 1,3 procent in 2020. De instelling is daarmee duidelijk optimistischer dan de banken. Die voorspelden vorige week dat de groei volgend jaar zal dalen naar 0,7 procent.

 • Zalando legt zichzelf vrouwenquotum op

  Zalando neemt zich voor om 40 procent van zijn managementfuncties door vrouwen te laten bekleden. De Duitse onlinereus stelt zichzelf dat doel tegen 2023.  

  Het concern krijgt kritiek omdat het topmanagement uitsluitend uit mannen bestaat terwijl het leeuwendeel van de klanten vrouwen zijn. 'De afgelopen 11 jaar zijn we zo sterk gefocust geweest op de uitbouw van ons merk dat we genderdiversiteit uit het oog zijn verloren', zegt co-CEO Ruben Ritter.

  Duitsland heeft een inhaalbeweging te maken op vlak genderdiversiteit. In de bestuursraden van de 200 grooste bedrijven zetelen slechts 9 procent vrouwen.

  In de afgelopen weken stelden softwarereus SAP en industriereus ThyssenKrupp  een vrouw aan als CEO.

 • JPMorgan klopt prognoses

  En daar is de richtingaanwijzer van Wall Street: Jamie Dimon, de CEO van JPMorgan  , trapt het cijferseizoen af met beter dan verwachte resultaten over het derde kwartaal

  De inkomsten stegen 8 procent naar een record van 30 miljard dollar, de nettowinst ging ook 8 procent hoger naar 9,1 miljard dollar of 2,68 dollar per aandeel. Dat is beter dan de consensus verwachtte, maar géén record: in het tweede kwartaal was er 9,65 miljard dollar winst. 

  ©REUTERS

 • Larry Fink, de man van 7.000 miljard

  'De man van 6.500 miljard dollar'. Zo omschreven we dit voorjaar Larry Fink, de CEO van de Amerikaanse fondsengigant Blackrock .

  ©rv

  Welnu, het jongste kwartaalrapport leert dat dat cijfer intussen weer achterhaald is: Blackrock beheert intussen net geen 7.000 miljard dollar. Dit dankzij koersstijging en 84 miljard dollar netto-instroom van vers geld over het derde kwartaal. Over heel 2019 stopten beleggers per saldo Fink & co 300 miljard dollar vers geld toe. 

 • Bank of England-gouverneur Mark Carney over het pond ...

  ... het kan vriezen, het kan dooien (dit in een hoorzitting voor het Brits parlement)

  Hier de volledige tekst:

 • Zwak signaal op eerste beursdag Helios Towers

  Helios Towers, uitbater van zendmasten voor mobiele netwerken in Afrika, maakt vandaag zijn debuut op de beurs van Londen. Een knaller is het zeker niet. De introductieprijs was dinsdag al vastgelegd op 115 pence, aan de onderkant van de prijsvork van 115-125 pence (die reeds verlaagd was van 115-145 pence).

  Het klimaat voor nieuwe beursintroducties is momenteel niet bijster goed. Enkele grote recente operaties vallen momenteel tegen. Uber noteert bijvoorbeeld ongeveer 35 procent lager dan de introductieprijs van mei en het moederbedrijf van deelkantoorgroep WeWork blies zijn IPO vorige week af. Het Kazakse fintechbedrijf Kaspi.kz stelde zijn Londense beursgang vorige week dan weer uit.

  In de vroege handel steeg Helios Towers tot 4 procent, om nu 1 procent hoger te noteren op 116 pence. Diverse aandeelhouders, onder meer Millicom International Cellular en Bharti Airtel, verkochten aandelen. De opbrengst van de beursoperatie (288 miljoen pond of 330,5 miljoen euro) zal onder meer gebruikt worden om 4G uit te rollen in de snel groeiende Afrikaanse mobilofoniemarkt.

  Een van de drijvende  krachten achter Helios Towers is miljardair George Soros. Helios Towers is een directe concurrent van IHS, waarin Sofina participeert.

  ©Helios Towers

 • Het overzicht van de Brusselse beursspiegel ...

  ... leest u hier

 • 'Saverys verkoopt om leningen terug te betalen'

  We vroegen financieel directeur Miguel de Potter naar een reactie op de forse aandelenverkoop van Exmar -aandelen door CEO Nicolas Saverys via het vehikel Saverex.

  Volgens de Potter heeft Saverys aandelen verkocht omdat Saverex zijn bankiers moet terugbetalen 'en Exmar sinds twee jaar geen dividenden meer betaalt'. Waarschijnlijk was er een opportuniteit om een groot pakket van de hand te doen, vermoedt de Potter. Gezien de eerder beperkte liquiditeit van het aandeel Exmar is dat niet altijd zo eenvoudig.

  Hij bevestigt ook dat het belang van Saverex nu net boven 45 procent uitkomt. Mocht het onder die grens zakken, moet Exmar dat officieel meedelen. Of Nicolas Saverys van plan is om nog meer te verkopen? 'Dat weet ik niet, maar vandaag zeker niet. We zitten in closed period tot de publicatie van de derdekwartaalcijfers.' Die kwartaalcijfers volgen op 25 oktober.

 • Koopjesjagers bij Fugro

  De grootste stijger op Euronext Amsterdam is bodemonderzoeker Fugro  met een stijging van ruim 6 procent.

  ING kijkt vooruit naar de kwartaalcijfers van Fugro op 25 oktober. 'We denken dat Fugro de analistenprognoses zal kloppen', zegt analist Quirijn Mulder. 'En dat hierdoor de zorgen over de balans van Fugro zullen wegebben.' ING hanteert een koopadvies en een koersdoel van 11 euro.

  In een ander rapport verhoogt ABN AMRO het advies voor Fugro van 'verkopen' naar 'houden'.

  Het aandeel van Fugro is sinds de piek van 2011 gedecimeerd.

 • ASML uitblinker in AEX

  Chipmachineproducent ASML  wint in Amsterdam bijna 2 procent. De groep publiceert morgenvroeg kwartaalresultaten.

  Volgens de zakenkrant Herald Business heeft ASML 15 chipmachines verkocht aan Samsung Electronics voor een bedrag van 2,3 miljard euro.

 • Umicore heeft er een vijfde shorter bij

  Umicore  koerst 2,1 procent lager op 35,51 euro. De scherpe remonte van de materialengroep sinds de winstwaarschuwing in april kan duidelijk niet iedereen overtuigen. Volgens het overzicht van de shortsellers bij beurswaakhond FSMA telt Umicore intussen al vijf shorters.

  Blackrock is er eind vorige week bij gekomen, bovenop AQR Capital Management, Merian Global Investors, Lone Pine Capital en Capital Fund Management. Samen hebben ze intussen 3,79 proccent van de aandelen geshort. Daarmee is Umicore het aandeel met de meeste shorters, maar niet het meest geshorte aandeel: dat is Ontex, met 5,3 procent van het kapitaal. 

 • Degroof Petercam krikt koersdoel D'Ieteren op

  D'Ieteren  koerst 2 procent hoger op 50,70 euro, de hoogste koers ooit en een winst van 54 procent sinds nieuwjaar. Degroof Petercam verhoogt het koersdoel van 54 naar 63 euro, het advies blijft logischerwijs 'kopen'. 

  Als belangrijkste factor verwijst analiste Nathalie Debruyne naar autobeglazingsdochter Belron (Carglass) en vooral het letterwoord ADAS, waar u in dit weekboek meer over leest.  Kort samengevat: ADAS staat voor Advanced Driver Assistance System. Op een moderne voorruit staat een woud van sensoren geplakt, omdat niemand nog kan parkeren zonder biepjes en je geen millimeter van je rijstrook kunt afwijken zonder dat je auto je waarschuwt. Bij elke vervanging van de voorruit moeten die sensoren opnieuw ‘gekalibreerd’ worden. En rinkelt de kassa bij Belron: alleen al in de eerste jaarhelft 402.000 kalibraties, 120 procent meer dan een jaar eerder en bijna evenveel als de 404.000 over heel 2018.

  'ADAS is een belangrijke groeimotor, zowel voor organische groei als voor hogere winstmarges', stelt Debruyne. 'We verhogen niet alleen onze ramingen van het aantal kalibratiejobs dit jaar met 15 à 20 procent, maar schatten de winstmarge op elke job op basis van nader onderzoek op meer dan 50 procent.'

  Globaal verhoogt de analiste haar raming voor de winstbijdrage van Belron in 2019 met 16,5 procent, voor de daaropvolgende drie jaar stijgt de winstbijdrage zelfs met 37 procent. 'Tegen 8,4 keer de geraamde winst voor 2020 is het aandeel D'Ieteren nog altijd aantrekkelijk, met een korting van meer dan 40 procent op de intrinsieke waarde', concludeert Debruyne. 

 • Wirecard vs FT, aflevering XXIV

  Op de beurs van Frankfurt tuimelt Wirecard  6 procent naar 131,60 euro. De zakenkrant Financial Times trekt opnieuw alle registers open over de boekhouding van de Duitse fintechspeler. De FT voert al geruimte tijd een verbeten strijd met het Münchense bedrijf, dat ontkent dat er iets mis is met zijn boekhoudpraktijen. Een strijd die in Duitsland met argusogen gevolgd wordt, aangezien de 'nieuwe bank' vorig jaar de 'oude bank' Commerzbank uit de Duitse sterindex DAX kegelde. Op een bepaald ogenblik muilkorfde de Duitse beurswaakhond zelfs de shorters in het aandeel. 

 • Econocom bezit 7,43 procent van zichzelf

  De IT-dienstengroep Econocom  heeft de voorbije week voor 1,37 miljoen eigen aandelen gekocht tegen een gemiddelde prijs van 2,26 euro per stuk. De week daarvoor was er ook al een inkoop van 120.776 eigen aandelen tegen 2,16 euro per aandeel. Gecombineerd met vorige inkopen, bezit Econocom nu 7,43 procent van zichzelf. 

  In mei kreeg Econocom de toelating op de aandeelhoudersvergadering om 20 procent van de uitstaande aandelen in te kopen over de komende vijf jaar. 

  'We zien dit niet als structurele aandeleninkopen, maar eerder als opportunistische inkopen. En dat heeft zeker zin gezien de beurskoers', zegt analist Thomas Couvreur van KBC Securities. Hij hanteert een koopadvies en een koersdoel van 3,9 euro, goed voor een opwaarts potentieel van 70 procent. 

 • Europese beurzen starten met winst

  De openingsbel: de Bel20  koerst 0,7 procent hoger op 3.713 punten, de Euro Stoxx50  - de korf steraandelen uit de eurozone - wint 0,8 procent. 

  ©REUTERS

 • Ook in Frankrijk: waar blijft die inflatie?

  Ook Frankrijk helpt de Europese Centrale Bank niet echt om haar enige doelstelling - een inflatie van minder dan, maar dicht bij 2 procent - eindelijk te halen: in september viel de Franse inflatie terug tot 0,9 procent, van 1 procent in augustus en 1,1 procent in juli. 

 • Barnier spreekt, pond piekt

  Nog wat meer 'ball by ball commentary' over brexit: een quote van Europees brexitonderhandelaar Michel Barnier volstaat om het pond na de terugval gisteren wat hoger te duwen. Eens zien of het blijft duren straks. 

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Euro Stoxx 50 opent naar verwachting met een winst van 0,4 procent, voorspellen de futures.

 • Shurgard breidt uit in Parijs

  De beursgenoteerde opslagspecialist Shurgard  gaat vier extra ruimtes beheren in Parijs, in opdracht van Flexistockage. Twee van de vier opslagruimtes gaat Shurgard begin 2020 ook kopen. 

  De deal is relatief klein met goed 20.000 m². Shurgard beheerde per eind juni 1,2 miljoen m² en telde in de Parijse regio al 36 magazijnen. 

 • Shell: 'Tot jaren '30 zoeken naar olie en gas'

  Het Brits-Nederlands olieconcern Shell  verwacht nog enkele decennia profijt te hebben van zijn olie- en gasactiviteiten ondanks de druk op energiereuzen wereldwijd om te verduurzamen. Dat zei topman Ben van Beurden in een interview met persbureau Reuters.

  Shell is volgens van Beurden wel selectiever geworden met zijn keuze voor projecten. Shell denkt nog tot in de jaren 30 van deze eeuw actief te kunnen blijven met de zoektocht naar nieuwe olie- en gasvelden. Althans als daar een sociaal en economisch gunstig klimaat voor is, aldus Van Beurden. Momenteel neemt Shell nieuwe olieprojecten alleen aan als deze rendabel blijven bij hele lage olieprijzen en relatief minder CO2 uitstoten. Daarvan zijn er volgens de topman veel meer dan Shell kan aannemen.

  Sommige aandeelhouders van Shell vragen zich de laatste tijd af of het concern niet te enthousiast is met zijn pad naar verduurzaming. Het energiebedrijf wil tegen 2050 zijn CO2-uitstoot halveren.

 • Colruyt mag weer aandelen inkopen

  Colruyt  heeft op een buitengewone aandeelhoudersvergadering de toelating gekregen om voor vijf jaar tot 27,6 miljoen aandelen te kopen.  Dat is een vijfde van het aantal uitstaande aandelen, 138 miljoen. 

  Tijdens de jaarvergadering in september zei CEO Jef Colruyt dat Colruyt de toelating zal gebruiken om 'opportunistisch' aandelen in te kopen. Met andere woorden: bij een lage beurskoers. 

 • FSMA insidertransacties: Exmar-CEO casht voor 2,5 miljoen euro

  CEO Nicolas Saverys heeft vorige vrijdag 485.163 aandelen Exmar verkocht tegen 5,08 euro per stuk, of 2,46 miljoen euro. Het aandeel zakte die dag met 1 procent tegen een buitengewoon hoog volume. Nu blijkt dat het dus hoofdzakelijk om verkopen van Saverys ging. 

 • Immo Moury knipt voor 7de jaar op rij identiek dividend

  Vandaag knipt Immo Moury  een brutodividend van 2,3 euro. Immo Moury is de vastgoedgroep die in 2008 werd afgesplitst van Moury Construct . In die tien jaar bleef de koers ongeveer op hetzelfde niveau. Het nettodividendrendement ligt op 3 procent. 

  Immo Moury belegt bijna uitsluitend in Wallonië, en meer bepaald in en rondom Luik. Het voorbije boekjaar werden twee appartementsgebouwen in Luik gekocht. De portefeuille bestaat uit een mix van industriële panden, handelspanden, residentieel vastgoed en aandelen van Cofinimmo en Befimmo. 

  In tegenstelling tot veel andere gvv's, maakt Immo Moury amper gebruik van het lage rentebeleid. De schuldgraad lag eind maart op amper 17,3 procent. 

 • Azië: China lager, Japan hoger

  Op de Aziatische markten noteren de Chinese beurzen lager. De beurs van Japan gaat hoger, maar Tokio gaat na de verlofdag gisteren nog een inhaalrace te goed. Beurshuis Morgan Stanley waarschuwt dat het geen goed idee is om op basis van een tijdelijk bestand in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog weer 'all-in' in aandelen te duiken. 

 • 'Er zijn nog Europese parels voor beleggers'

  We vertrokken vorige week naar Parijs waar Columbia Threadneedle inzage gaf in de Europese aandelenstrategie.

 • Jamie Dimon zet de toon

  Goedemorgen! Het resultatenseizoen op Wall Street barst los. En de aftrapt geeft - noblesse oblige - Jamie Dimon. De veteraan-CEO van JPMorgan is al enkele jaren de richtingaanwijzer van Wall Street. Klokslag 13 uur lopen de resultaten binnen. 

  De rest van de sector volgt dan respectvol vanaf een half uurtje later: Goldman Sachs om 13u30, Citigroup en Wells Fargo om 14 uur. Echt geweldig gaan de cijfers dit keer niet zijn, nu de de Federal Reserve begonnen is met in de rente te knippen. En een kwartiertje voor Dimon is farmareus Johnson & Johnson aan zet. 

  JPMorgan komt deze middag traditiegetrouw als eerste grootbank met resultaten ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud