1. Markten Live
 2. Live blog

Hoop op stimulus en nieuwe gesprekken VS-China zetten beurzen hoger

De Europese beurzen zijn de nieuwe week met winst gestart. Beleggers rekenen op verse stimuli. De VS en China zouden weer met elkaar praten. Morgan Stanley geeft een zeldzaam houdadvies voor Colruyt.
 • Graag tot morgen

  We trekken er een streep onder voor vandaag en zien u graag morgenvroeg terug. De aandacht gaat dan allereerst naar de halfjaarresultaten van Deceuninck.

  DINSDAG 20 AUGUSTUS 2019

  BEDRIJVEN

  België:

  • Deceuninck: halfjaarresultaten, 7.00 uur
 • Goede halfjaarcijfers voor Lotus Bakeries

  De koekjesfabrikant zag de omzet in de eerste zes maanden met 11,5 procent stijgen tot 298,1 miljoen euro, deels door de overname van Kiddylicious. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) kwam 11 procent hoger uit. Lotus Bakeries boekt 36,2 miljoen euro nettowinst, 5,9 procent meer dan een jaar eerder.

  Het bedrijf laat nog weten dat de speculoosfabriek in de VS sinds begin augustus operationeel is en dat het een 'incubatofonds' heeft opgericht, FF 2032, dat zal investeren in beloftevolle merken en groeibedrijven.

 • Mooie winsten in Europa

  De Europese beurzen zijn gemiddeld 1,2 procent hoger gesloten. Beleggers hoopten op nieuwe stimulusmaatregelen en vonden ook inspiratie in nieuwe Amerikaans-Chinese onderhandelingen die in de pijplijn zitten.

  In Brussel bleef de Bel20 wat achter. De index eindigde 0,7 procent in de plus. De Bel20 werd afgeremd door Galapagos (-2,6%), dat te lijden had onder kritisch analistencommentaar over een concurrerend product van zijn reumamiddel. Ook ING (-1,1%) en Colruyt(-0,65%) kleurden rood. Conjunctuurgevoelige waarden als Aperam (+3,9%) en Solvay (+2,8%) trokken de kar.

 • Britse pubsuitbater Greene King gaat door het dak

  In Londen schoot Greene King in het laatste handelsuur 50,1 procent hoger nadat de grootste Britse uitbater van pubs een overnamebod van CK Noble aanbeval aan zijn aandeelhouders. Het bod van 850 pence per aandeel houdt een premie van 51 procent in tegenover de slotkoers van vrijdag en waardeert Greene King op 2,7 miljard pond.

  CK Noble is een volle dochter van CK Asset Holdings, een vastgoedontwikkelaar uit Hongkong. CK Noble zegt met de overname van Greene Kind een stabiele activiteit met een stabiele cashflow te verwerven.

 • Tragere groei wereldeconomie af te lezen aan dividenden

 • Nieuwe gespreksronde VS-China op komst

  Na enkele woelige weken waarin de Amerikaans-Chinese handelsoorlog bitser werd, lijkt een rustpauze op til. De VS en China bereiden een nieuwe onderhandelingsronde voor. Regeringsmedewerkers zeiden in het weekend dat het Witte Huis daarvoor de basis aan het leggen is. President Trump voegde in een tweet toe dat de VS weer met China praten.

 • Scherpe duik voor PG&E

  In New York verliest het Californische energieconcern PG&E meer dan een vijfde van zijn waarde. PG&E wordt ervan verdacht dat een van zijn installaties de grote Tubbs-bosbrand in 2017 heeft aangestoken. Bij die brand lieten 22 mensen het leven en werden meer dan 5.600 gebouwen vernield.

  Californische onderzoekers van de brand kwamen tot het besluit dat niet PG&E de onvrijwillige aanstoker was maar wel een elektrische installatie van een privéwoning in de buurt van Calistoga. Advocaten van een groep slachtoffers en van verzekeringsmaatschappijen die schadevergoedingen hebben uitgekeerd betwisten dat echter en zeggen over bewijzen te beschikken dat wel degelijk uitrusting van PG&E aan de basis lag van de gigantische bosbrand.

  PG&E krijgt bescherming tegen zijn schuldeisers en zou tegen 9 september met een plan komen voor een doorstart. Een uitspraak van een rechter gooit nu roet in het eten. Rechter Dennis Montali hief vrijdag de bevriezing op van de rechtszaken rond de Tubbs-brand. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor slachtoffers die een rechtszaak tegen PG&E willen aanspannen. Volgens de Californische wetgeving moeten die rechtszaken binnen de vijf maanden plaatsvinden.

 • Wall Street gaat gezwind hoger

  De Amerikaanse beurzen gaan verder op het positieve elan van eind vorige week. De Dow Jones wint meteen 1,2 procent, net als de S&P500. De Nasdaq Composite schrijft 1,4 procent bij.

 • Amerikaanse futures in de plus

  De Amerikaanse futures noteren mooi positief. Die op de Dow Jones en de S&P500 noteren 1 procent hoger, die op de Nasdaq Composite 1,2 procent.

  Signalen dat China zijn stelsel van rentetarieven gaat hervormen – wat de facto tot een verlaging zou leiden – stemmen beleggers positief. Ze hopen dat de grote economieën actie zullen ondernemen om de economische gevolgen van de handelsconflicten te verzachten. Vrijdag bleek al dat de Duitse regering stimulusmaatregelen overweegt.

 • VS verlengen vrijstelling voor Huawei met 90 dagen

  De Amerikaanse regering heeft het Chinese technologiebedrijf Huawei nog eens voor 90 dagen vrijgesteld van de eerder aangekondigde aankoopbeperkingen. Dat betekent dat Huawei bij Amerikaanse bedrijven onderdelen en materieel kan blijven aankopen om producten te maken en zijn klanten te beleveren.

  De eerste vrijstellingsperiode, ook 90 dagen, liep vandaag af. De Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, liet weten dat er nog eens 90 dagen bijkomen.

  De aankoopbeperkingen voor Huawei waren ingesteld omdat de regering-Trump het Chinese concern als een bedreiging voor de nationale veiligheid ziet.

 • Patrick Nollet (VFB): 'Ik vind Colruyt eerder goedkoop'

  Afgelopen weekend gaf Patrick Nollet van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) vijf aandelentips in De Tijd. Met onder meer een tegendraadse visie op Colruyt. Lees het hier

 • Bundesbank sluit recessie niet uit

  De Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, is weinig optimistisch over de grootste economie van de eurozone. ‘De Duitse conjunctuur blijft waarschijnlijk ook in de zomer van 2019 futloos’, schrijft de instelling in haar maandbericht.

  Ze sluit niet uit dat na de lichte krimp van het bbp in het tweede kwartaal (-0,1%) ook het derde kwartaal opnieuw een kleine daling laat zien. Met twee kwartalen van negatieve groei op rij zou Duitsland in een recessie belanden.

  De zwakte situeert zich vooral bij de industrie, die sterk exportafhankelijk is en onder de handelsconflicten en een zwakkere wereldeconomie lijdt. De Bundesbank verwacht een verdere duidelijke daling van de productie. Tegengewicht zou komen van sectoren die zich op de binnenlandse markt richten, zoals de bouw.

  Arbeiders op de assemblagelijn van BMW in Leipzig ©Bloomberg

 • De grote drooglegging van de Europese beurzen

  Terwijl op Wall Street de ene hipster na de andere naar de beurs trekt, is in Europa het aantal IPO's tot het laagste peil van het decennium ineengeschrompeld. Onlogisch is dat niet: de grote opmars van private equity heeft met de krimpende publieke aandelenmarkt een keerzijde. 

 • Inflatie eurozone zakt naar 1 procent

  De inflatie in de eurozone is in juli gezakt tot 1 procent, tegenover 1,3 procent in juni. Dat blijkt uit een tweede raming van Eurostat. De eerste raming op 31 juli lag op een inflatie van 1,1 procent. De inflatie ligt dus nog wat verder van de doelstelling van net geen 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB). 

  Bij de volgende rentevergadering van de ECB op 12 september verwachten de markten een vers pakket stimulusmaatregelen.

 • Degroof Petercam knipt in Deceuninck-prognoses

  Aan de vooravond van de halfjaarcijfers - dinsdag voorbeurs - knipt Degroof Petercam in de prognoses van Deceuninck . Dat doet het vooral als gevolg van de problemen in Turkije, de jongste jaren een belangrijke winstmotor voor de fabrikant van pvc-bouwprofielen. 

  Analiste Nathalie Debruyne denk dat de omzet van Deceuninck in de eerste jaarhelft uitkomt op 303 miljoen euro, een krimp met 11 procent tegenover de eerste helft van 2018. De brutobedrijfswinst zou een kwart krimpen, van 41,2 naar 30,9 miljoen euro. De belangrijkste boosdoener is de geschatte krimp van de verkoopvolumes met zo'n 40 procent in Turkije, wat logischerwijs een zware druk op de winstmarges veroorzaakt. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Citi helpt Air France-KLM hoger vliegen

  Air France-KLM  stijgt in Amsterdam met 2 procent. Citigroup verhoogt het advies tot 'kopen'. Volgens analist Mark Manduca gaat de groep een periode in van 'stijgende marges die de groep in zijn geschiedenis nog niet heeft gekend.' Manduca wijst erop dat het vliegverkeer buiten Duitsland stabiliseert, dat de groei van de capaciteit vertraagt (vooral op korte Europese routes) en dat de sector noteert tegen de laagste waardering in meerdere jaren. 

  Er zijn een hoop kortetermijnredenen voor een tegendraadse visie. We zijn positief over de luchtvaartsector voor de rest van 2019.
  Mark Manduca
  Analist Citigroup

 • KBC Securities over Bpost: 'Moeilijk om goede CEO te vinden'

  Volgens Ruben Devos, analist bij KBC Securities, wordt het moeilijk een goede opvolger te vinden voor Koen Van Gerven bij Bpost . Hij verwijst naar het loonplafond dat de overheid enkele jaren geleden heeft ingevoerd, en wat overigens de reden was van het vertrek van voorganger Johnny Thijs in 2014. 

  Nochtans staat de opvolger van Van Gerven een moeilijke taak te wachten. Devos herinnert eraan dat de winstverdeling tussen brieven en pakjes nog steeds 80/20 is, terwijl de vooruitzichten voor het briefverkeer er beroerd uitzien. 'De nieuwe CEO moet een evenwicht vinden tussen de belangen van alle stakeholders, want Bpost heeft ook een belangrijke maatschappelijke rol te spelen.'

  Volgens Devos hangen de vooruitzichten van Bpost af van twee sleutelfactoren. Eén: het succes van het alternatieve distributiemodel om brievenpost en pakjes efficiënter te verdelen. Twee: een geslaagde turnaround bij het Amerikaanse Radial, met name een stijging van de brutowinst (rebitda) met 80 à 100 miljoen dollar in vier jaar tijd. 

 • Meer duiding bij het 'opvallend neutrale' advies van Morgan Stanley over Colruyt ...

  ... leest u hier

 • Europese beurzen openen hoger

  De Bel20  opent met een mooie winst van 0,9 procent.

  Enkele opvallende koersbewegingen:

  Bpost  opende initieel 0,5 procent lager, maar noteert nu 0,5 procent hoger na het aangekondigde vertrek van Van Gerven.

  TINC  noteert met een winst van 1,9 procent. De infrastructuurspeler gaat 0,50 euro uitkeren waarvan 0,45 euro belastingvrij.

  Galapagos  zakt 1,4 procent. Een gelijkaardig middel als filgotinib (van Abbvie) kreeg een vervelende bijsluiter (zie post 7.50 uur).

  Colruyt  noteert 0,9 procent lager na het houdadvies van Morgan Stanley, weliswaar met een koersdoel dat 6 procent onder de huidige koers ligt (zie posts 7.03 uur en 9.05 uur)

 • 'Cashflow legt bodem onder koers Colruyt'

  We hadden het al over de hervatting van de opvolging van het aandeel Colruyt  door Morgan Stanley (zie post van 7.03 uur). Het advies luidt 'neutraal', het koersdoel 43,40 euro. 

  Analiste Maria-Laura Adurno wijst op twee grote operationele risico's voor de supermarktketen. Ten eerste de druk op de marges op de Belgische thuismarkt. Die druk zal alleen maar verhogen met de komst van Jumbo, de tweede grootste en goedkoopste keten van Nederland. Met zijn laagsteprijsgarantie moet Colruyt sowieso de prijsverlagingen van Jumbo volgen, ongeacht of Jumbo nu rechtstreeks een prijzenoorlog met Colruyt ontketent of niet. 

  Het tweede grote risico is Frankrijk. 'We zijn bezorgd over de strategie om daar uit te breiden', stelt de analiste. 'In Frankrijk staan de marges voor alle spelers onder druk. Op dit ogenblik maakt Colruyt er operationeel geen winst en wij denken dat het moeilijk zal zijn om er marges te beginnen genereren, gelet op de moeilijke marktomstandigheden en het gebrek aan schaalgrootte'. 

  Toch is er één factor die het neutraal advies rechtvaardigt, erkent Adurno. 'We schatten dat Colruyt de komende vier jaar bijna 1 miljard vrije kasstroom zal genereren. Bijgevolg blijft de groep van een schuldenvrije balans genieten en is er ruimte om, nu het bestaande inkoopprogramma van 350 miljoen euro bijna volledig uitgevoerd is, een verlenging aan te kondigen.'

 • Moury Construct verliest voorzitter

  Georges Moury, de voorzitter van de bouwgroep Moury Construct  is na een slepende ziekte overleden. Georges Moury was 71 jaar en vertegenwoordigde de derde generatie.

  Eerder dit jaar vierde Moury Construct zijn honderdste verjaardag met een verdubbeling van zijn dividend. Gilles Moury, de overgrootvader van de huidige CEO Gilles-Olivier Moury, stichtte het bedrijf in 1919.

  De familie Moury bezit 60,57 procent van de aandelen. Voorts bezit Moury Construct 0,21 procent van zichzelf. En 39,22 procent van de aandelen noteert op de beurs.

 • 'Europese beurzen openen hoger'

  De futures wijzen op een openingswinst van circa een halve procent voor de EuroStoxx50-index.

  Expect a better start to the week for equity markets, but remain prudent as geopolitics can turn things around in a split second.
  Frank Vranken
  Strateeg PuilaetcoDewaay

 • Bpost-CEO Van Gerven bevestigt vertrek in februari 2020

  Bpost heeft zonet in een persbericht bevestigd dat Koen Van Gerven geen kandidaat is voor een nieuw mandaat als CEO. Zijn huidig mandaat loopt af op 26 februari 2020. Voorzitter François Cornelis opent de zoektocht naar een nieuwe CEO.

  De uitdagingen in de digitale wereld zijn duidelijk. De uitvoering is gestart, we zien de eerste resultaten. Maar de weg is nog lang en het is nodig dat er een CEO komt die een mandaat voor zes jaar opneemt.
  Koen Van Gerven
  CEO Bpost

 • Apple-topman legt Trump gevolg van importheffingen uit

  Apple-topman Tim Cook heeft president Donald Trump uitgelegd dat de concurrentiepositie van zijn bedrijf door de Amerikaanse importheffingen op Chinese producten wordt aangetast, terwijl zijn grote concurrent Samsung daar geen last van heeft.

  Apple  laat vrijwel al zijn producten als iPhones, iPads en Mac-computers in China maken. Die gelden daardoor als Chinese goederen waar een heffing op moet worden betaald. Samsung  produceert veel in thuisland Zuid-Korea, dat vorig jaar juist een vrijhandelsakkoord sloot met de Verenigde Staten.

  De Amerikaanse president liet weten dat de Apple-topman ‘een goed pleidooi’ had gehouden. ‘Ik denk erover na’, klinkt het.

  Trump kondigde onlangs aan extra importheffingen op Chinese producten in te stellen vanaf 1 september. Voor onder meer laptops en mobiele telefoons stelde hij de nieuwe heffingen later uit naar half december. Op Apple-producten als de AirPods-oordopjes, de smartwatches en de HomePod-speaker wordt vanaf 1 september wel de extra invoerbelasting geheven.

 • 'Bijsluiter bij reumamiddel Abbvie kan ook impact hebben op Galapagos'

  De Amerikaanse medicijnenwaakhond FDA heeft vorige week Rinvoq/upadacitinib van Abbvie  goedgekeurd als middel tegen reumatoïde artritis. De goedkeuring was verwacht. Upadacitinib is net als het concurrerende filgotinib van Galapagos  een JAK-remmer, naar de enzymen (Janus-Kinases) waarop de medicijnen zijn gericht. Het beurshuis Jefferies wijst erop dat de goedkeuring van upadacitinib gepaard gaat met een zogeheten black box warning voor trombose. Een black box warning is een waarschuwing voor ernstige nevenwerkingen. Het zorgt er in de regel voor dat het middel minder enthousiast wordt voorgeschreven.

  Analist Peter Welford van Jefferies: 'Mogelijk vindt de FDA trombose een risico voor alle JAK-remmers, ook al behaalt filgotinib de beste veiligheidsresultaten.' Het is de bedoeling dat Filgotinib als vierde JAK-remmer naar de markt komt.

  Welford rekent op 6 miljard dollar piekomzet in filgotinib, waarvan de helft voor reuma. Onlangs verlaagde hij het advies voor Galapagos van kopen naar houden, omdat de monsterdeal met Gilead elke overnamepremie voor 10 jaar wegneemt. Welford hanteert een koersdoel van 180 euro.

 • Het beursparcours van Koen Van Gerven ...

   ... ziet er zo uit. Van het aantreden begin 2014 tot begin 2018 weinig aan de hand, dan volgde het rampjaar 2018.

 • Moet Bpost op zoek naar nieuwe CEO?

  Bpost-CEO Koen Van Gerven stapt in februari op, schrijft De Standaard deze ochtend. We proberen nog bevestiging te krijgen bij Bpost  zelf, maar het duidelijk is wat de opvolger (m/v) voor een zware job staat. De uitdagingen bij het postbedrijf zijn namelijk groot, de verloning zal dat niet per se zijn

 • Brekend: een neutraal advies voor Colruyt

  Het is toch even knipperen met de ogen: Morgan Stanley hervat onder een nieuwe sectoranalist de opvolging van Colruyt  met een 'neutraal' advies en een koersdoel van 43,40 euro. Daarmee is de stemming onder analisten nu iets minder pikzwart: het persbureau Bloomberg telt nog altijd nul koopadviezen, maar tegenover 16 verkoopadviezen staan nu toch al drie neutrale adviezen. 

  Analiste Marie-Laura Adurno wijst er enerzijds op dat Colruyt voldoende vrije kasstroom genereert om het dividend te verhogen of om de inkoop van eigen aandelen op te voeren. Anderzijds vreest ze dat de komst van het Nederlandse Jumbo een prijsoorlog kan ontketenen in België.

  ©BELGA

  Colruyt tartte in 2018 de wetten van de zwaartekracht door ondanks het veelvoud aan verkoopadviezen het ene na het andere record neer te schrijven. Maar dat veranderde in juni: toen maakte de supermarktketen op de beurs zijn grootste tuimelperte sinds de beursgang in 1977, na zwaar teleurstellende resultaten en een waarschuwing dat de marges onder druk zullen blijven staan. 

 • Nieuwe Amerikaanse renteknip in de steigers?

  Eind deze week is Jerome Powell de gastheer in Jackson Hole. Op die traditionele zomerbijeenkomst voor centraal bankiers en academici is de kans reëel dat de voorzitter van de Federal Reserve voor september een extra renteknip in het vooruitzicht stelt, gelet op de steeds sombere outlook voor de wereldeconomie.

  Dat zou dan opnieuw een bocht zijn: toen Powell in juli voor het eerst in tien jaar in de rente knipte, omschreef hij die verlaging nog als een 'mid-cycle adjustment'. Een enkele knip als verzekering tegen onheil dus, niet de start van een reeks renteverlagingen. 

 • Stevige remonte voor Aziatische beurzen

  Goedemorgen! We starten met een blik op de Aziatische beurzen. Die koersen met dank aan de remonte van Wall Street  vrijdagavond met stevige winst. In Japan en Zuid-Korea is er goed een half procent winst, in Hongkong en de Chinese aandelenmarkten loopt de winst op tot rond 2 procent. 

  ©REUTERS

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud