1. Markten Live
 2. Live blog

Banken bezorgen Bel20 slotwinst

De Europese beurzen stegen na de bevestiging van Bidens verkiezingszege. In Brussel gaf een koopadvies van Berenberg Hyloris vleugels. Fagron ging hoger dankzij een hoger koersdoel. Argenx kon geen munt slaan uit een Chinese deal.
 • De menukaart van morgen

  Wij houden het voor vandaag voor gezien, maar morgen zijn we weer bij u terug! Hier leest u onze vooruitblik op de Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. Wat er voor morgen op het menu staat leest u in onze agenda:

  VRIJDAG 08 JANUARI 2021

  ECONOMIE/FINANCIËN

  Duitsland:

  Handelsbalans november, 08.00 uur

  Industriële productie november, 08.00 uur

  Eurozone:

  Werkloosheid november, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  Werkgelegenheid en werkloosheid december, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  Zuid-Korea:

  Samsung Electronics: voorlopige jaarresultaten

  VRIJDAG 08 JANUARI 2021
  ECONOMIE/FINANCIËN
  Duitsland:
  Handelsbalans november, 08.00 uur
  Industriële productie november, 08.00 uur
  Eurozone:
  Werkloosheid november, 11.00 uur
  Verenigde Staten:
  Werkgelegenheid en werkloosheid december, 14.30 uur
  BEDRIJVEN
  Zuid-Korea:
  Samsung Electronics: voorlopige jaarresultaten
 • Bel20 sluit met winst

  De Brusselse hoofdgraadmeter steeg met 0,7 procent naar 3.744 punten. De winnaars waren Aperam , KBC en Barco . De verliezers waren AB InBev , Sofina en Cofinimmo .

  De Europese beurzen stegen met gemiddeld 0,5 procent.

 • Quest for Growth presteerde sterk in coronajaar

  De privak Quest for Growth heeft het jaar afgesloten met een intrinsieke waarde van 9,14 euro per aandeel. Dat is 12,6 procent meer dan eind 2019. De beurskoers noteert met een korting van 27 procent tegenover de laatst bekende intrinsieke waarde.

  In december deed de investeringsmaatschappij drie aankopen. Quest kocht 85.000 aandelen van de Nederlandse fietsenmaker Accell, stapte in de Duitse kartonmaker Mayr-Melnhof en trok zijn belang in de Duitse fotospecialist CeWe Stiftung op. De participatie in de belangrijkste deelneming, de Duitse isolatiespecialist Steico, werd licht afgebouwd.

 • Elon Musk rijkste man ter wereld

  Tesla-CEO Elon Musk heeft Amazon-topman Jeff Bezos ingehaald als rijkste man ter wereld. Musk heeft nu een nettowaarde van 185 miljard dollar (151 miljard euro). Bezos is zo'n 184 miljard dollar waard.

  Musk heeft zijn ereplaatsje te danken aan de koersstijging van Tesla op donderdag. Het aandeel schiet meer dan 5 procent hoger naar een recordkoers van bijna 800 dollar. De koersstijging komt er nadat de e-autobouwer een grote scepticus heeft kunnen afschudden.

  Lees hier meer!

  ©AFP

 • Cryptomarkt meer dan 1.000 miljard waard

  De markt voor cryptomunten is nu meer dan 1.000 miljard dollar waard. Dat meldt het persbureau Bloomberg. Het record komt op het moment dat de bitcoin op recordhoogte staat. De digitale munt ging donderdag boven 38.000 dollar.

  Lees hier meer!

  ©REUTERS

 • Argenx strikt Chinese partner voor efgartigimod

  We meldden u vanochtend (post 7u50) dat Argenx  een belang neemt in het Chinese Zai Lab als onderdeel van een strategische deal voor de verkoop van het medicijn efgartigimod in China.

  In dit artikel leest u alle ins en outs over de samenwerking.

 • Fagron vliegt hoger na koersdoelverhoging Kempen

  Analist Alex Cogut van Kempen heeft het koersdoel voor Fagron verhoogd van 22 naar 24 euro. Dat biedt tegenover het slot van woensdag een opwaarts potentieel van bijna 24 procent. Het aandeel vliegt ruim 9 procent hoger.

 • Groei Amerikaanse dienstensctor versnelt onverwacht

  De ISM-indicator van de Amerikaanse dienstensector is in december met 1,3 punten gestegen naar 57,2 punten. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit. Economen hadden een daling van de indicator naar 54,5 punten voorspeld. Zowel de activiteit als de bestellingen stegen, maar de werkgelegenheid daalde.

 • Tesla-beer geeft het op

  Analist Joseph Spak van Royal Bank of Canada (RBC) gooit de handdoek in de ring. De jarenlange Tesla-beer was een van de laatste zeer sceptische Tesla-analisten op Wall Street, ondanks dat het aandeel vorig jaar met 750 procent was gestegen. 

  Maar nu geeft hij het dus op en zegt hij dat hij 'compleet verkeerd' zat wat betreft de koers van de e-autobouwer . Spak verdubbelt daarom zijn koersdoel voor het aandeel tot 700 dollar nadat Tesla onlangs heeft gemeld dat het in 2020 bijna 500.000 auto's heeft verkocht. 

  Daarnaast geeft de analist aan dat Tesla door zijn hoge beurskoers 'gemakkelijk' nieuw kapitaal kan ophalen om de toekomstige groei te financieren terwijl 'traditionele producenten behoorlijk wat cash moeten genereren voor hun transitie naar elektrificatie'. 

  Het aandeel vliegt 4,2 procent hoger naar 788 dollar, opnieuw een recordniveau voor het bedrijf dat bijna 740 miljard dollar waard is. De afgelopen zes maanden steeg het aandeel met 180 procent. In december kondigde het bedrijf nog een kapitaalverhoging van 5 miljard dollar aan.

  ©REUTERS

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen zijn hoger geopend. De Dow Jones klimt 0,5 procent, de S&P500 wint 0,9 procent en de Nasdaq veert 1,4 procent op.

 • LVMH rondt overname Tiffany af

  Tiffany & Co, het legendarische Amerikaanse juwelenmerk, maakt voortaan deel uit van het Franse luxeconcern LVMH . Dat voert meteen enkele managementwijzigingen door. Zo wordt voorzitter/CEO Alessandro Bogliolo vervangen door Anthony Ledru, die overkomt van Louis Vuitton. Ledru was in het verleden 'senior vice president' voor Noord-Amerika bij Tiffany.

  De trailer van de legendarische prent 'Breakfast at Tiffany's'

 • VS boeken tweede grootste handelstekort ooit

  Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in november met 5 miljard dollar gestegen naar 68,1 miljard, het hoogste peil in 14 jaar. Augustus 2006 was met een deficit van 68,3 miljard dollar de enige maand waarin het tekort nog groter was. Economen hadden een handelstekort van 67,3 miljard dollar voorspeld. De uitvoer steeg met 1,2 procent naar 184,2 miljard dollar en de invoer met 2,9 procent naar 252,3 miljard.

  De nieuwe handelscijfers zijn een zware tegenvaller voor de Amerikaanse president Donald Trump. De vermindering van het grote tekort op de handelsbalans was een van zijn prioriteiten.

 • Steunaanvragen in VS dalen onverwacht

  In de VS is het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering vorige week met 3.000 gedaald naar 787.000. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Arbeid. Economen hadden een stijging naar 800.000 voorspeld. De cijfers suggereren dat het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt doorzet, zij het in een traag tempo. Het ministerie van Arbeid publiceert vrijdag een maandelijks en uitgebreider rapport over de arbeidsmarkt.

 • Naar hogere opening Wall Street

  De Amerikaanse futures wijzen op een positieve start van de beurzen in New York. De future op de Dow Jones noteert 0,4 procent hoger, die op de S&P500 0,6 procent. De future op de Nasdaq staat 0,8 procent in de plus.

  Wall Street reageerde woensdag maar even op de bestorming van Capitol Hill door Trump-aanhangers. De focus ging veel meer naar de controle over de Senaat, die de Democraten nu ook hebben, al zal nog altijd veel onderhandeld moeten worden met de Republikeinen. Financiële en industriële waarden trokken hoger door de verwachting dat het Democratisch bewind de economie verder zal stimuleren. De Nasdaq kleurde rood door vrees dat sommige techzwaargewichten met antitrustonderzoeken geconfronteerd worden.

 • 'Geen alternatief voor aandelen'

  Op korte termijn sluit de vermogensbeheerder Columbia Threadneedle niet uit dat een verkoopgolf over de beurzen rolt. Paul Doyle, verantwoordelijk voor Europese aandelen (zonder de Britse), verwijst naar het politieke risico, de tweede coronagolf, de lagere economische activiteit en de ultralage inflatie.

  Sinds het dieptepunt van maart zijn de aandelenmarkten bijzonder sterk opgeveerd, zodat ze nu wat 'gespannen' lijken. Met de tweede coronagolf begint de onzekerheid een impact te hebben op het herstel van de bedrijfsresultaten. Een ander element dat de beurzen parten kan spelen, is dat ook de volgende Amerikaanse president druk zal blijven zetten op China.

  Op middellange termijn is er echter geen alternatief voor aandelen, meent Doyle. De wereldwijde risicopremie voor aandelen - het verschil tussen het rendement op aandelen en het reële rendement op overheidspapier - blijft groot. Het dividendrendement voor de S&P500 bedraagt 1,6 procent, wat onder het langetermijngemiddelde van 4,3 procent ligt, maar veel meer is dan het rendement van 0,7 procent op de Amerikaanse tienjarige overheidsobligatie. De Amerikaanse tienjarige rente ligt ondertussen wel licht boven 1 procent.

 • ‘Atos aast op DXC Technology'

  De Franse IT-multinational Atos heeft volgens Reuters een overnamebod uitgebracht op zijn Amerikaanse concurrent DXC Technology . Het bod zou meer dan 10 miljard dollar waard zijn. DXC is een voormalige dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise en zou begin deze week zijn benaderd. De gesprekken zitten nog in een vroeg stadium en er is geen zekerheid dat ze iets opleveren, zeggen de bronnen van Reuters.

  Op de beurs van Parijs gaat het aandeel Atos 5,9 procent lager. In New York schiet DXC in de voorbeurshandel flink hoger.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... focust op Hyloris, Argenx en AB InBev. U vindt hem hier terug.

 • Zwakke novembermaand voor Europese kleinhandel

  De kleinhandelsomzet in de eurozone lag in november 6,1 procent lager dan in de maand voordien. Dat was de sterkste daling sinds april, merkt ING-econoom Bert Colijn op. De oorzaak is vooral te zoeken bij de sluiting van niet-essentiële winkels in Frankrijk, België en Oostenrijk, wat in die landen in een fors lagere verkoop resulteerde.

  De inflatie in de eurozone bleef in december stabiel op -0,3 procent. Dit jaar zou de inflatie moeten stijgen door het wegvallen van belastingverminderingen (tijdelijke btw-verlaging in Duitsland), hogere olieprijzen en een herstellende economie.

  Het economisch vertrouwen in de eurozone is in december verbeterd. Het steeg van 87,7 punten in november naar 90,4 punten vorige maand, wat iets beter is dan verwacht.

 • Ryanair verlaagt trafiekprognose

  Als gevolg van de nieuwe lockdowns in het VK en Ierland verlaagt Ryanair zijn prognose voor het lopende boekjaar 2020/21 (dat eind maart afloopt). Tot dusver verwachtte de budgetvlieger ‘minder dan 35 miljoen’ passagiers te vervoeren. Dat cijfer wordt nu met circa 5 miljoen verlaagd tot tussen 26 en 30 miljoen.

  Ryanair gaat het aantal vluchten vanaf 21 januari sterk beperken tot de lockdowns voorbij zijn. Vooral van en naar Ierland en het VK wordt nog amper gevlogen.

  De financiële impact zou gering zijn: ‘Ryanair verwacht niet dat deze vluchtbeperking en verdere trafiekverminderingen zijn nettoverlies voor het jaar tot 31 maart 2021 gevoelig zullen aantasten aangezien veel van deze vluchten verlieslatend zouden zijn geweest’.

 • Beurzen licht hoger na bekrachtiging overwinning Biden

  Het Amerikaanse Congres bevestigt dat Joe Biden de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. De huidige president, Donald Trump, bindt in en belooft een ordentelijke overdracht van de macht. Dat nieuws doet de (beperkte) winsten van de Europese beurzen licht toenemen. Gemiddeld stijgen ze nu 0,3 procent. De Amerikaanse futures staan ook mooi positief (zowat een half procent in de plus).

  Het interieur van de beurs van Madrid ©EPA

 • Sainsbury's verhoogt winstprognose

  De Britse supermarktketen Sainsbury’s heeft haar prognose voor de jaarwinst opgetrokken na een sterke verkoop tijdens het eindejaarskwartaal. De coronamaatregelen in het VK zetten mensen ertoe aan thuis te eten en te drinken.

  In de 15 weken tot 2 januari, het derde kwartaal van het lopende boekjaar, noteerde Sainsbury’s een vergelijkbare omzetgroei van 8,6 procent.

  De retailer verwacht dat de onderliggende winst vóór belastingen minstens 330 miljoen pond zal bedragen. Vorige maand ging Sainsbury’s uit van slechts 270 miljoen pond. Het voorgaande boekjaar was wel een stuk beter met 586 miljoen pond winst. Sainsbury’s is het nummer twee onder de Britse retailers na Tesco .

  Shoppers in een Sainsbury's-supermarkt in Londen, kort vóór Kerstmis ©REUTERS

 • Tankertarieven stijgen niet ondanks recente incidenten

  Het olierijke Midden-Oosten werd de voorbije weken opgeschrikt door diverse tankerincidenten. Vorige maand vond een explosie plaats in de Saoedische haven van Jeddah. Voor de kust van Irak werd ook een mijn aangetroffen op de romp van een olietanker. De recentste gebeurtenis is de inbeslagname van een onder Zuid-Koreaanse vlag varende tanker door Iran in de Straat van Hormuz.

  De oplopende spanning zou normaal in hogere vrachttarieven voor supertankers moeten resulteren op de cruciale scheepvaartroute van de Perzische Golf naar China, maar dat is niet het geval. Bloomberg polste bij analisten en scheepsmakelaars hoe dat komt.

  Veel heeft te maken met de nakende machtswissel in de Verenigde Staten, viel te horen. 'Er is meer kans dat deze toestand zal de-escaleren dan escaleren', zei Anoop Singh van Braemar ACM Shipbroking. De regering-Biden zal wellicht veel minder heftig optreden, wat tot meer rust in het Midden-Oosten moet leiden.

  Ook de dooi in de diplomatieke betrekkingen tussen Qatar en de andere Golfstaten kan ertoe bijdragen dat de tankertarieven laag blijven. Het Midden-Oosten beweegt in de 'juiste richting', zei Jayendu Krishna van het maritiem onderzoeks- en consultingbedrijf Drewry aan Bloomberg. Dat alles neemt niet weg dat olietankers die in het Midden-Oosten varen, extra op hun hoede zullen zijn.

 • Tienjaarsrente in VS blijft stijgen

  De Amerikaanse tienjaarsrente noteert 2 basispunten hoger dan woensdagavond op 1,06 procent nadat ze woensdagochtend voor het eerst sinds maart vorig jaar boven 1 procent was gestegen. De langetermijnrente in de VS stijgt omdat de overwinning van de Democraten bij de verkiezing van twee senaatszetels in Georgia de weg vrijmaakt voor meer stimulus en de inflatievrees doet toenemen. In Duitsland en België blijft de tienjaarsrente stabiel op respectievelijk -0,52 en -0,36 procent.

  Een analyse over de stijging van de Amerikaanse langetermijnrente leest u hier.

 • '2021 wordt verloren jaar voor AB InBev'

  In een nieuw rapport klinkt ING weinig optimistisch over het bierconcern AB InBev . ‘De herinvoering van lockdowns in een groot deel van de wereld en het trage vaccinatietempo doen ons geloven dat 2021 een verloren jaar wordt, met weinig vooruitzicht op herstel voor AB InBev’, zegt Reg Watson. In sommige landen, zoals in Brazilië, ziet het ernaar uit dat door het wegvallen van de steunbetalingen 2021 zelfs slechter wordt dan 2020.

  De ING-analist denkt dat het tot 2023-2024 zal duren voordat de omzet en de brutobedrijfswinst van AB InBev weer het niveau van vóór de coronacrisis bereiken. Hij handhaaft zijn ‘houden’-advies en koersdoel van 54,92 euro.

 • Shurgard breidt uit in Duitsland

  Shurgard , de verhuurder van zelfopslagmagazijnen, heeft in Düsseldorf een gebouw gekocht dat tegen eind dit jaar zal worden omgevormd tot een magazijn van 4.500 m² met 650 units. Het bedrijf maakt geen financiële details bekend. Als dit project voltooid is, zal Shurgard in Duitsland over 24 zelfopslagmagazijnen beschikken, waarvan twaalf in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en drie in de regio Düsseldorf.

 • Hyloris zit op een raket

  Het duurde even voor bij Hyloris een koers was gevormd, maar nu schiet het aandeel 21 procent hoger naar 11,50 euro. Dat is meteen de hoogste koers ooit. De verklaring: een superoptimistisch rapport van het beurshuis Berenberg, inclusief een koopadvies en een koersdoel van 15 euro (zie post 07.17 uur).

  Hyloris trok eind juni naar de beurs tegen 10,75 euro per aandeel.

 • Opmerkelijkste koersevoluties in het buitenland

  De Euro Stoxx 50  noteert kort na opening met een winst van 0,2 procent.

  LafargeHolcim wint 1 procent na een miljardendeal in de VS.

  Bayer  stijgt 2,8 procent na een alliantie met Curevac.

  J Sainsbury schiet 5 procent hoger na meevallende kerstverkopen.

  Prosus verliest 1,8 procent na het verlies van Tencent in Hongkong (post 8u23).

  Saint Gobain schiet 9 procent hoger na meevallende omzetcijfers.

 • Bel20 start met winst

  Op Euronext Brussel noteert de Bel20 na een minuut handel 0,6 procent in de plus.

  Over volgende bedrijven was er sinds woensdagavond nieuws:

  * Credit Suisse verlaagt het advies voor KBC van ‘kopen’ tot ‘houden’. Het aandeel KBC wint 0,7 procent.

  * Argenx sluit een strategische samenwerking met het Chinese biofarmabedrijf Zai Lab. Argenx wint 1 procent.

  * Celyad gaat in schijven aandelen verkopen aan het Amerikaanse investeringsfonds Lincoln Park Capital. Celyad stijgt 2,6 procent.

  * Berenberg start de opvolging van Hyloris met een koopadvies en een koersdoel van 15 euro. Het is wachten op een koers.

 • Duitse fabrieksbestellingen stijgen onverwacht

  De bestellingen van de Duitse fabrieken zijn in november voor de zevende maand op rij gestegen. Ze kwamen 2,3 procent hoger uit, vooral dankzij bestellingen uit de eurozone voor investeringsgoederen. Economen hadden een daling met 0,5 procent verwacht, aldus Bloomberg. Volgens het ministerie van Economie liggen de Duitse fabrieksbestellingen nu meer dan 6 procent boven het precrisisniveau.

  ‘De Duitse industrie lijkt te profiteren van het sterke economische herstel in Azië, maar ook van een aanhoudend herstel van de binnenlandse vraag’, zegt ING-econoom Carsten Brzeski in een commentaar. Hij sluit niet uit dat er in de aanloop naar de brexit ook wat voorraadopbouw was. Door het Chinese Nieuwjaar en striktere lockdowns bij veel  handelspartners verwacht hij vanaf nu wel een verzwakking.

 • ‘VS overwegen investeringsverbod Alibaba en Tencent'

  De regering-Trump overweegt om ook de techreuzen Alibaba en Tencent op de zwarte lijst te zetten van Chinese bedrijven die eigendom zijn van of gecontroleerd worden door het Chinese leger. Dat vernam Reuters uit goede bron. Het nieuws werd eerst gemeld door The Wall Street Journal.

  Als het investeringsverbod effectief doorgaat, zou dat de meest dramatische stap zijn die Trump in zijn laatste dagen als president zet in zijn harde anti-Chinabeleid. De beslissing zelf is nog niet genomen en er lopen ook gesprekken om nog meer Chinese ondernemingen aan de zwarte lijst toe te voegen.

  In Hongkong zakt Alibaba alvast 4 procent en gaat Tencent 3,8 procent lager. We kunnen ervan uitgaan dat Prosus , dat een belang van 31 procent in Tencent heeft, het straks in Amsterdam ook niet makkelijk zal hebben.

 • Credit Suisse haalt KBC van kooplijst

  De analisten van Credit Suisse verlagen het advies voor KBC  van 'kopen' tot 'houden'. Het koersdoel blijft wel op 62 euro.

  Eerder deze week bezorgde een ander Zwitsers beurshuis, UBS, KBC een koersdreun.

  Volgens Bloomberg geven 15 analisten een koopadvies, 6 een houdenadvies en 4 een verkoopadvies.

 • LafargeHolcim heeft miljardendeal beet

  De Zwitserse cementreus LafargeHolcim  koopt de bouwmaterialenafdeling van Bridgestone, Firestone Building Products, voor 3,4 miljard dollar. Bloomberg had eerder deze week al bericht over vergevorderde gesprekken tussen LafargeHolcim en Bridgestone.

  Bridgestone is een Japans conglomeraat. Firestone Building Products is gespecialiseerd in dakbedekkingen en vooral actief in de VS.

  De overname van LafargeHolcim volgt op jaren van desinvesteringen na de Zwitsers-Franse fusie tussen Holcim en Lafarge.

  LafargeHolcim is goed voor circa 10 procent van de intrinsieke waarde van GBL .

 • Belgisch stroomverbruik 7 procent lager in 2020

  Elia komt in een persbericht met enkele interessante gegevens over de stroomproductie en het stroomverbruik in ons land in 2020. We onthouden dat het elektriciteitsverbruik met 7 procent is gedaald in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. De verklaring is vanzelfsprekend de coronacrisis en de lockdowns, al werden er in België - in tegenstelling tot andere landen - geen productiecentrales stilgelegd.

  Voorts is de productie van hernieuwbare energie met 31 procent gestegen. Het aandeel van hernieuwbare productie in de elektriciteitsmix is toegenomen tot 18,6 procent. De stijging is te danken aan de weersomstandigheden maar ook aan de toename van de geïnstalleerde capaciteit van zowel wind- als zonne-energie. Het aandeel van kernenergie bedroeg 39,1 procent, een pak minder dan de 48,7 procent uit 2019 maar wel ruim boven de 31,2 procent uit 2018 (toen diverse reactoren niet draaiden).

 • Voorzitter Montea koopt aandelen bij

  Voorzitter Dirk De Pauw van Montea  heeft maandag 10.500 aandelen bijgekocht tegen 94,19 euro per stuk, goed voor een investering van 988.985 euro. Dat leert een insidermelding op de FSMA-site.

 • Argenx sluit strategische samenwerking met Chinees biofarmabedrijf

  Argenx maakte woensdagavond bekend dat het een strategische samenwerking aangaat met Zai Lab, een Chinees biofarmabedrijf uit Shanghai dat een notering heeft op Nasdaq. Het is de bedoeling de wereldwijde ontwikkeling van efgartigimod zo te versnellen en nieuwe potentiële indicaties te onderzoeken. Zai Lab krijgt tegelijk de exclusieve rechten op de ontwikkeling en commercialisering van efgartigimod in Groot-China (China, Hongkong, Taiwan en Macau).

  In ruil ontvangt Argenx van Zai Lab een aanvangsbetaling van 75 miljoen dollar in de vorm van nieuwe aandelen Zai Lab. Daar kunnen later 100 miljoen dollar aan mijlpaal- en andere betalingen bij komen. Argenx zal ook royalty's krijgen op de verkoop van efgartigimod in de regio Groot-China.

  'Door deze samenwerking met Zai Lab breiden we onze wereldwijde voetafdruk uit in een van de werelds snelst groeiende markten en bereiken we meer mensen met ernstige autoimmuunziekten', zegt Tim Van Hauwermeiren, de CEO van Argenx, in een persbericht.

  'Efgartigimod wordt momenteel onderzocht in een brede waaier van autoimmuunziekten en we kijken er naar uit om dit potentieel eersteklasproduct naar patiënten in Groot-China te brengen', klinkt het van de kant van Dr. Samantha Du, de oprichter, voorzitter en CEO van Zai Lab.

 • Europese beurzen op weg naar winst

  De Europese beurzen zijn op weg naar een 0,2 procent hogere opening. Dat leren de futures.

 • Celyad sluit akkoord met Amerikaanse investeerder

  Celyad heeft een financieringsovereenkomst gesloten met Lincoln Park Capital Fund (LPC), een institutionele investeerder uit Chicago. Het Waalse biotechbedrijf zal in de komende 24 maanden - de looptijd van de 'equity purchase agreement' - kunnen aankloppen bij LPC en daarbij aandelen verkopen in de vorm van 'American Depository Shares'.

  Elke afzonderlijke verkoop van aandelen is beperkt tot 2,5 miljoen dollar, maar dit kan met wederzijdse instemming worden opgetrokken. Het totale bedrag waarvoor LPC in Celyad kan investeren, is gelimiteerd tot 40 miljoen dollar.

  LPC kan de aandelen Celyad aankopen tegen een gunstige prijs. Een andere voorwaarde is dat LPC  niet short mag gaan op Celyad en de aandelen ook niet mag hedgen.

  In het kader van de overeenkomst betaalt Celyad LPC een vergoeding van 1 miljoen dollar. Die bestaat uit 600.000 dollar in cash en 400.000 dollar korting op de eerste aankoop van 2 miljoen dollar aan ADS'en.

  Celyad gaat de opbrengst gebruiken voor algemene bedrijfsdoeleinden, onder meer onderzoek naar en de ontwikkeling van celtherapiekandidaten.

  Eind december had Celyad 17,2 miljoen euro in kas, voegt het bedrijf nog toe. Dat zou moeten volstaan om de activiteiten voort te zetten tot in het derde kwartaal. De overeenkomst met LPC zou Celyad daarna verdere ademruimte moeten schenken.

 • Berenberg ziet 60 procent opwaarts potentieel bij Hyloris

  Berenberg start de opvolging van beursnieuwkomer Hyloris  met een koopadvies en een koersdoel van 15 euro. Analiste Beatrice Allen vindt dat Hyloris zich in een 'farma sweet spot' bevindt. Hyloris 'verbetert' bestaande medicijnen. 'Enerzijds levert dit een groter rendement op dan generieken, anderzijds heb je minder risico dan klassieke farma.'

  Hyloris heeft 12 potentiële medicijnen in de pijplijn die in de komende vier jaar naar de markt kunnen komen. Twee medicijnen zijn reeds goedgekeurd. 'Op basis van de pijplijn kan de omzet tussen 2022 en 2025 maal 15 gaan. En momenteel betalen beleggers de facto slechts voor de vijf belangrijkste producten, negen producten krijgen ze er gratis bij.'

  Hyloris trok in juli vorig jaar naar de beurs tegen 10,75 euro per aandeel. Het aandeel sloot gisteren af op 9,50 euro, of 12 procent onder de intekenprijs.

 • Tesla meer dan 700 miljard dollar waard

  Te midden de chaos blonk Tesla woensdag eens te meer uit. Het aandeel won 2,8 procent, zodat de bouwer van elektrische auto’s voor het eerst meer dan 700 miljard dollar waard werd, 717 miljard om precies te zijn.

  Daarmee komt de waardering in de buurt van die van Facebook (circa 750 miljard dollar). Het betekent ook dat Elon Musk nog rijker is geworden. Het vermogen van de man achter Tesla en SpaceX bedraagt nu 181,1 miljard dollar, berekende Bloomberg. Musk zit zo Jeff Bezos, de CEO van Amazon.com , op de hielen als rijkste persoon op aarde.

 • Woelige nacht

  Goedemorgen. We hebben een woelige nacht achter de rug. Het Capitool in Washington werd woensdagavond bestormd door opgehitste aanhangers van president Trump. Toen de ordediensten de toestand weer onder controle kregen, bleek dat er vier dodelijke slachtoffers waren en meer dan 50 aanhoudingen waren verricht. Het Congres ging weer aan het werk om de ratificering van de volgende president, Joe Biden, voor te bereiden. Intussen klinkt hier en daar de roep om de huidige president, Donald Trump, af te zetten.

  De impact van de chaos in Washington op Wall Street bleef beperkt. De indexen zakten wat, maar de Dow Jones en S&P500 bleven positief. De Nasdaq eindigde wel met verlies door klappen voor diverse techbedrijven.

  De Democraten hebben de twee senaatszetels in Georgia veroverd, wat betekent dat Joe Biden met een door de Democraten gecontroleerd Congres zal kunnen regeren. Dat voedt de hoop op blijvende overheidssteun om de groei te stimuleren. De Aziatische beurzen trekken er zich aan op met 1,5 procent winst in Tokio en 2,3 procent in Seoel. De Chinese beurzen noteren evenwel met lichte verliezen, nu de NYSE toch de drie Chinese telecombedrijven gaat schrappen.

  Het gebouw van de New York Stock Exchange. Wall Street hield woensdag grotendeels stand ondanks de chaos in Washington. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud