live

IBA excelleert temidden verkoopgolf

©REUTERS

De Europese beurzen krijgen rake klappen in het spoor van Wall Street. In Brussel duiken zo goed als alle Bel20'ers in het rood, maar excelleren IBA en Roularta.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen, dan zullen we er in de mate van het mogelijke rekening mee houden.

17.45 uur: We sluiten de liveblog af. De Europese beurzen hebben er een slechte dag op zitten. In het laatste handelsuur krabbelden ze wel nog overeind, maar onvoldoende om met winst af te sluiten. De verliezen variëren van 0,2 procent (voor de DAX) tot 1,1 procent (voor de Bel20).

17.39 uur: wie binnenkort naar Londen gaat, zal op de populaire reclameschermen op Piccadilly Circus niet langer de Japanse elektronicafabrikant TDK zien flikkeren. Na 25 jaar trekt TDK de stekker uit zijn scherm op één van 's werelds meest prestigieuze reclameplaatsen.

TDK quits Piccadilly Circus ad: Japan’s presence on the famous ad screens come to an end http://t.co/NecQG5PRd7 pic.twitter.com/BRgAo9QvrL— Jun Hongo (@junhongoWSJ) 25 maart 2015

 

16.59 uur: als het er wat woeliger aan toe gaat op de beurzen, doet goud het traditioneel goed. Zo ook vandaag. De prijs van het edelmetaal, dat gekend staat als een veilige haven, stijgt opnieuw boven de psycholgische drempel van 1.200 dollar per ounce. 

16.24 uur: Even een quizvraagje tussendoor? Wat heeft popster Taylor Swift gemeen met ECB-voorzitter Mario Draghi? Beiden staan op de jongste lijst met wereldleiders van Fortune. Draghi op plaats twee, de bevallige Swift op stek zes. Haar verdienste? Ze durfde het aan om haar muziek van streamingdienst Spotify te halen omdat ze de vergoeding per gedraaid nummer te laag vond. Op nummer één staat Apple-baas Tim Cook.

©REUTERS

15.56 uur: Brent-olie werd even vijf procent duurder, die winst is intussen gezakt naar 2,8 procent. De Texaanse variant, de WTI-crude, staat 1,8 procent hoger. Analisten als Marina Petroleka, chief oil analist bij BMI Research, merkt op dat Bab el-Mandeb, de nauwe doorgang naar de Indische Oceaan het belangrijkste transitpunt is voor grote olietankers op weg van de Perzische Golf en de Arabische Zee naar de Middellandse Zee. Met het escalerend conflict in Jemen beginnen de markten zich nu zorgen te make over de oliebevoorrading. Ze denkt dat die dreiging niet snel zal verdwijnen. 'De opwaartse druk op de (olie)prijzen zou nog dagen en weken kunnen duren', verklaarde ze aan Wall Street Journal. 

Dat Saudi-Arabië zich nu n het conflict mengt, baart de markten ook zorgen. 'Een intensieve burgeroorlog in Jemen zou Saudi-Arabië in een vuil conflict kunnen meesleuren, terwijl Iran de tegenpartij steunt', aldus Energy Aspects, 'maar de kans dat de olieproductie van de Saudi's onderbroken wordt is klein en de impact op de globale oliemarkt blijft verwaarloosbaar', klinkt het. 'De kans dat de huidige stijging van de olieprijs aanhoudt is dan ook beperkt', meent analist Tamas Varga bij PVM. De meningen zijn dus wat verdeeld over de impact van Jemen op korte en lange termijn.

Een Amerikaans vliegdekschip vaart door Bab el-Mandeb ©AFP

15.14 uur: Consultant en dienstenbedrijf Accenture  is één van de sterkste stijgers op Wall Street na de publicatie van sterke jaarcijfers.

15.09 uur: Toch een stukje van het Germanwings-drama meenemen in deze markten live, het Lufthansa-aandeel staat intussen nog steeds drie procent lager, bijna twee keer meer dan de DAX. Maar IAG (British Airways, Iberia) en de drie grote lagekostenmaatschappijen Ryanair, easyJet en Norwegian Air Shuttle verliezen nog meer terrein:

#Germanwings 'if a person takes another 149 people to death, suicide is not the right word' - carsten spohr, ceo lufthansa— Ian Traynor (@traynorbrussels) March 26, 2015

 

15.00 uur: Na Petercam, verhoogt ook KBC Securities substantieel het koersdoel voor Roularta , van 12 naar 18 euro (zie ook post van 10u04). Het advies gaat van 'houden' naar 'kopen'. 'Tijd voor een verse start', stelt analist Ruben Devos nadat de mediagroep een dure streep trok onder het mislukte Franse avontuur. Opvallend: uit de 'som van de delen-analyse' die Devos maakt, blijkt dat het gros van de waarde in de audiovisuele poot Medialaan (VTM) vier vijfde van de waarde van de groep vertegenwoordigt, de print slechts één vijfde. 

14.46 uur: Op Euronext Brussel gaat brachytherapiespecialist Eckert & Ziegler Bebig 5,4 procent hoger naar 1,34 euro. Het aandeel had sinds een waarschuwing begin januari al zware klappen gekregen. Het bedrijf lijkt zich voor de derde keer in de Amerikaanse markt te verslikken, maar grijpt in bij de verlieslatende dochters in de VS.

De beurskoers van de voorbije jaren is er één met vele valse lentes:

14.34 uur: Wall Street start met verlies. De Dow Jones laat 0,6 procent liggen, Nasdaq gaat 1 procent lager. 

14.25 uur: De dramatische toestand van de Oekraïne, in één tabel samengevat:

Economie Oekraïne krimpt, voor de rest hebben centraal europese landen relatief weinig last van recessie Rusland pic.twitter.com/YsaUve4rti— ABN AMRO EconBureau (@ABNAMROeconomen) 26 maart 2015

 

13.40 uur: De topflop van de Brusselse beurs tijdens de middaghandel:

13.09 uur: de laatste minuten van de passagiers van het gecrashte toestel van Germanwings moeten gruwelijk geweest zijn.

Horrendous detail: cries from passengers, people outside cockpit heard in very last moment on voice recorder, prosecutor said #germanwings— Geraldine Amiel (@GeraldineAmiel) 26 maart 2015

 

13.06 uur: niet dat het enig effect zal hebben op de koers van Delhaize, maar de supermarktgroep meldt trots dat ze de eerste Belgische serreaardbeien van het jaar heeft gekocht op de veiling in Hoogstraten.

12.55 uur: Nog meer economische cijfers, maar deze keer uit Duitsland. Daar zijn de reële lonen vorig jaar met 1,7 procent gestegen. Dat is de grootste toename sinds 2008 en meer dan verwacht. In februari ging het Duitse bureau voor de statistiek nog uit van een stijging met 1,6 procent. Mogelijk is dat goed nieuws voor België, omdat dat onze loonkostenhandicap kan doen dalen.

12.33 uur: Het federaal Planbureau trekt de economische groeivooruitzichten voor ons land voor dit jaar op van 1 naar 1,2 procent. De betere prognoses zijn 'uitsluitend te wijten aan een opwaartse herziening van de overheidsuitgaven in volume', klinkt het. Voor de periode 2017-2020 gaat het Planbureau uit van een groei van de Belgische economie met gemiddeld 1,6 procent. Hierdoor worden jaarlijks ongeveer 33.000 nieuwe banen gecreëerd.  De inflatie zou na dit jaar geleidelijk stijgen, van gemiddeld 1,3 tot 1,5 procent in 2020.

12.06 uur: Kankerbehandelaar Eckert & Ziegler Bebig    heeft zijn jaarverslag gepubliceerd. De omzet daalde in 2014 met 1,8 procent tot 28,82 miljoen, de ebitda zelfs van 4,89 naar 0,45 miljoen. De nettowinst van 3,46 miljoen werd omgezet in een nettoverlies van 3,05 miljoen. In januari had het bedrijf al een winstwaarschuwing uitgestuurd. 'De groep is actief op zoek naar kostenbesparende maatregelen, net als naar een strategie voor toekomstige groei', zo staat in het verslag van de raad van bestuur.

11.51 uur: Zal de bouzouki de bazooka overschaduwen, vraagt ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte zich in zijn jongste analyse af. Bespiegelingen over hoe een dreigende grexit het economisch herstel in Europa kan vertragen:

Bazooka or Bouzouki? Eurozone economy recovers, though Grexit remains a risk. Read our #Eurozonequarterly #ING https://t.co/PiteC8wmqW— Peter Vanden Houte (@PVandenHoute) 26 maart 2015

 

 

11.37 uur: Olie is één van de weinige sectoren die vandaag wel scoren, niet echt verwonderlijk omdat de olieprijs weer aantrekt. Brent is vandaag al 4,1 procent duurder geworden en staat nu weer op het hoogste peil sinds begin deze maand. Energie is de enige sector in de Euro Stoxx 50 die stijgt (°,7%). Het Noorse Statoil gaat 2,6 procent hoger, BP een half procent, Total een kwart procent.

Een tankstation van Statioil nabij Saulkrasti ©REUTERS

11.21 uur: De Duitse specialist van fijnchemicaliën Evonik  zou een bod overwegen op zijn Zwitserse rivaal Clariant . Evonik stelt in de Antwerpse haven meer dan 1.000 mensen te werk. Het Zwitsers bedrijf wint 5,6 procent terwijl de index in Zurich met 1,7 procent daalt. Evonik weigert elk commentaar, maar volgens Reuters zou de Duitse groep verschillende overnamedoelwitten bekijken, niet enkel Clariant. Volgens Financial Times overweegt Evonik niettemin een bod van 23 Zw.fr. per Clariant-aandeel, wat verklaart waarom Clariant even 7 procent hoger ging tot 19,34 Zw.fr. Het 'bod' waardeert de Zwitserse chemieonderneming op 7,3 miljard euro. 

Evonik mulls bid for Swiss rival Clariant http://t.co/piy4Z6TZe9— Fabrizio Goria (@FGoria) March 26, 2015

 

11.18 uur: De Bank of England waarschuwt dat de kans dat de financiële stabiliteit in het gedrang komt nog steeds erg hoog is

BOE Warns Risks to Financial Stability Elevated http://t.co/EjgdmTgU2R— Real Time Economics (@WSJecon) March 26, 2015

 

11.06 uur: Eén van de aandelen die de raakste klappen incasseren in Brussel is Cardio3  . Het biotechbedrijf had einde vorig jaar nog 30 miljoen in kas, wat voldoende zou moeten zijn om het onderzoek rond C-Cure tot de eerste helft van 2016 te financieren. Hier leest u meer.

10.53 uur: De – doorgaans accurate – economen van de Banca de España ramen dat de Spaanse economie dit kwartaal met 0,8 procent is gegroeid. Voor heel het jaar rekent de centrale bank nu op 2,8 procent groei. In december lag de lat nog maar op 2 procent.

10.50 uur: Kondigt AB InBev binnenkort de naam van een nieuwe bestuursvoorzitter aan? Volgens Reuters wil de Leuvens bierreus Olivier Goudet als opvolger van Kees Storm. Het mandaat van de Nederlander loopt dit jaar af. Goudet is CEO van investeringsmaatschappij JAB Holding.

Exclusive: AB InBev to nominate JAB partner as chairman - sources http://t.co/6RdFEg9pzE— Reuters Business (@ReutersBiz) 26 maart 2015

 

10.40 uur: De Europese beurzen diepen de verliezen verder uit. Meer daarover leest u hier. De 20 leden van de Bel20 staan momenteel ook allemaal op verlies.

10.36 uur: Zowat anderhalf uur na de start van de handel in Brussel zijn dit de grootste stijgers en dalers op de continumarkt.

10.29 uur: Het is uitkijken naar de koersreactie van Floridienne, dat op de fixingmarkt noteert. De agrogroep maakte vorig jaar voor het eerst in drie jaar winst. KBC Securities verhoogt alvast het advies voor het aandeel van houden naar opbouwen. Ook het koersdoel gaat omhoog. De lat ligt nu op 87 euro, tegenover 84 euro voordien.

10.15 uur: Technologiebedrijf Zetes , dat gespecialiseerd is in de identificatie van goederen, wordt dan weer van de kooplijst gehaald bij KBC Securities. Analist Guys Sips verlaagt het advies van kopen naar opbouwen. Aan het koersdoel van 32,5 euro wordt niet geraakt.  'Sinds de recente koersstijging is er minder opwaarts potentieel.'

10.04 uur: Ook Roularta krijgt een koopadvies mee van KBC Securities. Analist Ruben Devos verhoogt ook het koersdoel fors, van 12 naar 18 euro.

Roularta, de uitgever van onder meer Knack en Trends, maakte maandag bemoedigende cijfers over 2014 bekend. De mediagroep heeft ook afscheid genomen van zijn slecht boerende Franse magazines. De cash die vrijkomt, belooft Roularta naar zijn aandeelhouders te laten vloeien.

09.53 uur: KBC Securities zet IBA op zijn kooplijst. Ook het koersdoel wordt opgekrikt van 20 naar 27 euro, na de bekendmaking van 'veelbelovende prognoses'. IBA mikt onder meer op een gemiddelde omzetgroei van minstens 10 procent tussen 2015 en 2018 en een graduele stijging van de winstmarge tot 13 procent in 2018. 'Die prognoses overtreffen onze verwachtingen', zegt analist Jan De Kerpel.

De prognoses van IBA overtreffen onze verwachtingen. De graduele verbetering van de marge tot 13 procent is een realistische doelstelling. We verhogen ons advies daarom van opbouwen naar kopen.
Jan De Kerpel
analist KBC Securities

09.42 uur: Analist Hans D'Haese (Bank Degroof) komt nog even terug op het nieuws van Lotus Bakeries (zie post van 08.55 uur). 'De acquisitie van de distributiepartner is een logische stap om Lotus Korea te integreren in de Lotus-groep.' D'Haese krikt alvast het koersdoel voor Lotus Bakeries verder op, van 1.200 tot 1.340 euro. Advies: houden.

09.34 uur: De analistenrapporten vallen binnen. Bank Degroof zet het mes in zijn koersdoel voor Bekaert en legt de lat nu op 26 euro, tegenover 27,5 euro eerder. Advies: houden.

Aanleiding zijn de lagere winstverwachtingen. Bekaert kende een erg moeilijk vierde kwartaal, onder meer door een vertraging van de Chinese markt. 'We verwelkomen de initiatieven van de groep om de winstgevendheid te herstellen, maar het zal moeilijk zijn voor Bekaert om zijn doelstelling -een recurrente winstmarge van 7 procent- snel te halen', meent analist Bernard Hanssens.

09.22 uur: Opvallende verliezer in Brussel is de Nationale Bank . Gisteren kwam de Belgische centrale bank met slecht nieuws voor zijn aandeelhouders: het nettodividend wordt met 12,5 procent teruggeschroefd naar 108,69 euro per aandeel.

09.10 uur: De Europese beurzen gaan voor de tweede dag op rij duidelijk lager. In Frankfurt tuimelt de DAX kort na de opening 1,72 procent naar beneden. De Nederlandse AEX zakt 1,27 procent, terwijl de CAC40 in Parijs het verlies weet te beperken tot 0,70 procent. Ook de Bel20 verliest terrein.

Negatieve uitschieter is Melexis , terwijl de ambitieuze prognoses van IBA op applaus worden onthaald.

08.55 uur: Koekjesbakker Lotus Bakeries heeft in Zuid-Korea een eigen verkoopkantoor opgericht. Dat gebeurt door middel van de overname van de huidige commerciële partner in het land, die al 25 jaar actief is onder de naam Lotus Korea. Vorig jaar gebeurde al hetzelfde in China.

08.45 uur: Als we afgaan op de futures belooft het vandaag een bloedrode dag op de Europese beurzen te worden. De future op de Eurostoxx50 zakt 1,2 procent.

08.35 uur: Sportartikelenfabrikant Adidas wil een groter deel van zijn winst uitkeren aan de aandeelhouders. Tot nog toe hadden die recht op 20 à 40 procent van de winst, maar de Duitse groep krikt de zogenaamde payout-ratio nu op tot 30 à 50 procent. Bedoeling is ook om de winst de komende jaren gemiddeld met 15 procent per jaar te doen groeien en zo de kloof met rivaal Nike te dichten.

©Bloomberg

Het nieuw strategisch plan is een laatste stuiptrekking van topman Herbert Hainer. Vorige maand liet Adidas immers weten dat het op zoek is naar een nieuwe CEO. Hainer staat al sinds 2001 aan het hoofd van bedrijf met het bekende streepjeslogo en zijn contract loopt nog tot maart 2017. Maar tegenvallende resultaten en een afkalvend marktaandeel hebben hem de das omgedaan.

07.40 uur: De resultaten van IBA zijn binnen. De omzet ging 4 procent hoger naar 220,6 miljoen, de bedrijfswinst klom een kwart naar 22,9 miljoen. De Waals-Brabantse medische specialist is voor het eerst sinds eind 2008 schuldenvrij en komt na een turnaroundjaar in 2014 met een eerste dividend in vier jaar - bruto 17 cent - met ambitieuze prognoses, namelijk:

  • Een stabiele inkomstenstroom uit diensten- en onderhoudscontracten van geinstalleerde protontherapiecentrum, goed voor 468 miljoen euro over de komende 10 à 15 jaar
  • Een gemiddelde omzetgroei van minstens 10 procent van 2015 tot 2018
  • Een stabiele winstmarge van 10 procent in 2015, vervolgens een stijging met telkens 1 procentpunt tot 2018
  • Een pay-outratio van 20 procent over boekjaar 2015, later stijgend tot 30 procent

07.30 uur: In Brussel hebben beleggers ook de handen vol met de - stilaan - laatste loodjes jaarresultaten. Een overzicht van gisteren nabeurs:

07.20 uur: Goedemorgen! Een combinatie van onrust over de escalerende crisis in Jemen en de vertragende Amerikaanse economie stuurt in het spoor van Wall Street ook de Aziatische beurzen stevig lager. In Tokio was er extra verlies door de aansterkende yen. 

Asia at afternoon: Shanghai up 0.5% HK up 0.2% Kospi down 0.7% Sensex, Taiex down 0.8% each Nikkei down 1.2% ASX down 1.5% at close $XJO— Michael Kitchen (@KitchenNews) 26 maart 2015

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud