Icahn zet eBay op hoogste koers sinds 2004

Bij de verse resultatenstroom blikken Mobistar en D'Ieteren somber vooruit. Beleggers zijn 'not amused' en dumpen de aandelen. Op Wall Street flirt eBay met een recordkoers, met dank aan de bitsige strijd die het bedrijf uitvecht met beleggersactivist Carl Icahn.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

17.55 uur: We sluiten onze liveberichtgeving van de markten hier af. Nog even de agenda van morgen meegeven. Dat het een druk resultatendagje wordt in Brussel, is een understatement van jewelste:

VRIJDAG 28 FEBRUARI 2014

ECONOMIE/FINANCIEN

Eurozone:

 • Inflatie februari, 11 uur
 • Werkloosheid januari, 11 uur 

Japan:

 • Inflatie januari, 0.30 uur 

Verenigde Staten:

 • Bruto binnenlands product vierde kwartaal (tweede raming), 14.30 uur
 • Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) februari, 16 uur 

BEDRIJVEN

Belgie:

 • Accentis: jaarresultaten 2013, 17.45 uur
 • Ackermans & van Haaren: jaarresultaten 2013, 7.30 uur
 • Bekaert: jaarresultaten 2013, 7.30 uur
 • Belgacom: jaarresultaten 2013, 7 uur
 • Beluga: jaarresultaten 2013, 16.30 uur
 • Bois Sauvage: jaarresultaten 2013, 17.45 uur
 • CFE: verplicht openbaar overnamebod door AvH tegen 45 euro per aandeel. Tot 5 maart.
 • Elia: jaarresultaten 2013, 8 uur
 • Hamon: jaarresultaten 2013, 17.45 uur
 • Home Invest Belgium: jaarresultaten 2013, 17.45 uur
 • Punch International: jaarresultaten 2013, 7 uur
 • RealDolmen: trading update derde kwartaal 2013/2014, 7 uur
 • Recticel: jaarresultaten 2013, 7 uur
 • Serviceflats Invest: buitengewone algemene vergadering, 11 uur
 • Sioen: jaarresultaten 2013, 7 uur
 • Ter Beke: jaarresultaten 2013, 7 uur 

Duitsland:

 • Bayer: resultaten vierde kwartaal, 7.30 uur 

Nederland:

 • USG People: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
 • Vopak: jaarresultaten 2013 

Oostenrijk:

 • Erste Group: resultaten vierde kwartaal 

Verenigde Staten:

 • Berkshire Hathaway: resultaten vierde kwartaal

 

17.51 uur: De meest opvallende koersbewegingen op Euronext Brussel van de afgelopen handelsdag:

17.31 uur: De Bel20 staat, vlak voor de slotbel, op een winst van een dikke halve procent. Een beduidend sterkere prestatie dan elders in Europa, en dat blijft enkel en alleen de verdienste van GDF Suez, dat dankzij een mooie prognose voor 2014 zo'n 6 procent stijgt. Tonen beleggers hun vriendelijke kant voor de energiereus, dan zijn ze snoeihard voor de tegenvallers van D'Ieteren (-12%) en Mobistar (-11%).

17.08 uur: The Guardian heeft een lijstje gemaakt van 5 bedrijven waarvan ze vinden dat we ze best in de gaten houden, omdat ze de toekomst in handen hebben van 'sustainable technology'. En in dat lijstje prijkt niemand minder dan Umicore. We geven even mee wat The Guardian over de materiaaltechnologiegroep te zeggen heeft:

Een eervolle vermelding, dus. En Umicore laat de kans niet liggen:

 

5 clean technology companies to watch in 2014 http://t.co/h8o9FKtjBM via @guardian— Umicore (@UmicoreGroup) February 27, 2014

 

16.55 uur: Yellen in de Senaat, deel 2:

 

*YELLEN: CHANGING TAPER REQUIRES `SIGNIFICANT' OUTLOOK CHANGE— lemasabachthani (@lemasabachthani) February 27, 2014

 

16.45 uur: Niet iedereen wordt zomaar euforisch bij de berichten over de 'Gigafactory' die Tesla in de VS wil neerpoten voor de productie van batterijen. Chris Ciaccia van The Street maakt zich zorgen over het feit dat Tesla aan zo'n megaproject begint, zonder ervaring in de productie van die lithium-ion-batterijen. Het bedrijf stipt wel aan dat het partnerschappen zal aangaan met bedrijven die wel over die ervaring beschikken, maar tot dusver zijn die nog niet gesloten.

En dan zijn er nog veel onbeantwoorde vragen over de impact van zo'n fabriek op het milieu en op de gezondheid van de mensen die er werken. Evidente vragen, en het spreekt voor zich dat Tesla daar zelf ook nog wel aan werkt, maar aan de koersreactie te zien, zijn er misschien te weinig beleggers die daarbij stilstaan. Het aandeel sluipt donderdag nog maar eens 0,4 procent hoger tot 253,87 dollar.

 

Here's the Biggest Risk With Tesla's Gigafactory http://t.co/MPKHUj4rJm pic.twitter.com/XdwkYFVfJt— TheStreet (@TheStreet) February 27, 2014

 

16.32 uur: Fed-voorzitster Janet Yellen is op visite in de Amerikaanse Senaat, nadat ze eerder al acte de présence gaf in het Huis van Afgevaardigden. Veel spektakel wordt daar niet van verwacht. Haar voorbereide toespraak komt in grote lijnen overeen met wat ze toen al vertelde. Al zitten er enkele nieuwe details bij:

 

.@fastFT: Yellen: severe weather maybe softening US data http://t.co/LP3IONY8XW— Financial Times (@FinancialTimes) February 27, 2014

 

16.30 uur: Morgen voorbeurs belooft nog een laatste drukke ochtend te worden. We lijsten op waar u best naar uitkijkt bij het krieken van de dag:

16.00 uur: eBay klimt dankzij het jongste salvo van activist Carl Icahn (zie post van 15u) naar 58,25 dollar, de hoogste koers sinds eind 2004.

15.42 uur: Indien het loonstrookje van AB InBev-topman Carlos Brito (4,53 miljoen euro) u gisteren al deed duizelen, gaat u nu best even zitten. Donderdag raakte bekend dat de 3 stichters van de investeringsgroep Carlyle samen zo maar even 750 miljoen dollar (zo'n 550 miljoen euro) verdienden in 2013. 

Het trio, William Conway, Daniel D'Aniello en David Rubenstein, schraapte dat hallucinante bedrag vooral bijeen met de dividenden op hun aandelen. Die hebben een hoger dividendrendement omdat hun speciale aandelen een gunstiger belastingregime genieten. Hun basisloon is een schamele (nu ja) 281.375 dollar.

Een opmerkelijk aspect van hun inkomen is een gezamenlijke vergoeding van 1 miljoen dollar omdat de heren hun privéjet ter beschikking stelden van het bedrijf.

15.40 uur: Ook het IMF gaat Oekraïne nog wat grondiger onder de loep nemen:

 

Breaking: IMF's Lagarde: Will send fact-finding mission to Kiev in coming days http://t.co/pSeiZYuzTE— Wall Street Journal (@WSJ) February 27, 2014

 

15.31 uur: Bij de opening van de handel op Wall Street schieten de retailers Best Buy (+9%) en vooral JC Penney (+23%) hoger. JC Penney maakte vooruitzichten bekend waaruit blijkt dat het herstel van zijn omzet en winst doorzet. En bij Best Buy kwam de winst boven de verwachtingen uit.

15.00 uur: De bitse discussie tussen beleggersactivist Carl Icahn en eBay gaat onverdroten verder. Icahn heeft nu al zijn derde brief in 4 dagen tijd geschreven. Daarbij dient gezegd te worden dat zijn tempo deels ook gedicteerd wordt door de snelle antwoorden die eBay telkens formuleerde op Icahns eerdere open brieven. Icahn noemt 'de antwoorden van eBay's public relations machine'.

De hele brief hier samenvatten, is wat veel van het goede. U kan hem hier nalezen. Het komt erop neer dat Icahn de ontkenningen van eBay over de vermoedelijke belangenconflicten bij bestuurders van eBay (en dan met name Marc Andreesse en Scott Cook) op zijn beurt weerlegt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Een pareltje uit de brief kunnen we u niet onthouden. Het gaat over het belangenconflict dat Icahn ziet bij Cook, als het gaat om betaaldienst PayPal. Icahn struikelt over het feit dat Cook terzelfdertijd bestuurder is bij eBay en eigenaar en topman van Intuit, een met PayPal concurrerende betaaldienst. Wie het American Football niet echt volgt: de Seattle Seahawks veegden begin deze maand de vloer aan met de Denver Broncos tijdens de Super Bowl.

14.23 uur: Van de verse lading jaarresultaten morgenochtend is zonder twijfel Belgacom het boeiendste. Bij de telecomoperator is het op alle vlakken D-day: de nieuwe CEO Dominique Leroy geeft voor het eerst acte de présence. En de hamvraag bij de meer dan 100.000 aandeelhouders is of ze voor het eerst in jaren het mes in het dividend zet

14.10 uur: De Duitse inflatie gemeten volgens de Europese definitie is in februari gedaald tot 1 procent, tegenover 1,2 procent in januari. Ze is iets lager dan verwacht, want economen hadden 1,1 procent inflatie voorspeld.

Eerder vandaag bleek al dat de Belgische inflatie is vertraagd tot 0,97 procent, versus 1,14 procent. De lager dan voorziene inflatie verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om volgende week haar monetair beleid te versoepelen. Toch verwachten de meeste economen dat de ECB haar basisrente handhaaft op 0,25 procent.  

13.50 uur: Zeggen dat Royal Bank of Scotland niet kan overtuigen met zijn herstructureringsplannen, is een understatement. Het aandeel verliest 8 pence. Meteen streep door de rekening van de Britse overheid, die nog altijd 82 procent van de bank controleert.

RBS £5.2bn of restructuring costs to save £2.2bn of costs. That is eye watering.— Christopher Wheeler (@Talkingbraces) 27 februari 2014

 

13.18 uur: De deal van de dag is binnen: de Amerikaanse private-equityspeler Blackstone neemt een belang van 20 procent in Versace, in een deal die het modehuis op 1 miljard euro waardeert.

13.01 uur: Het licht aan het einde van de Braziliaanse tunnel wordt feller. De economie trok in het vierde kwartaal sterker dan verwacht aan. 

 

*BRAZIL'S 4Q ECONOMY CLIMBS 0.7% FROM PREVIOUS QUARTER (Forecast 0.3%)— Michael McDonough (@M_McDonough) February 27, 2014

 

12.52 uur: Het gaat in ijltempo van kwaad naar erger in Oekraïne, en dan vooral in de pro-Russische Krim-regio:

 

Breaking: Gunmen seize gov't HQ in Crimea, raise Russian flag; Moscow puts jets on combat alert @clarissaward on @CBSThisMorning #newsisback— Norah O'Donnell (@NorahODonnell) February 27, 2014

 

12.29 uur: Het net rond bitcoinplatform Mt.Gox, en bitcoins in het algemeen, sluit zich almaar meer:

 

U.S. attorney subpoenaed Mt Gox, other bitcoin businesses: source http://t.co/nLX4vtenGs— Reuters Business (@ReutersBiz) February 27, 2014

 

12.20 uur: De Schotse minister-president Alex Salmond krijgt steeds meer tegenwind. Eén van de meest gerespecteerde Schotse bedrijven, de 189 jaar oude vermogensbeheerder Standard Life, spreekt zich nu uit de facto uit tegen onafhankelijkheid met de weliswaar diplomatische waarschuwing desnoods een deel van zijn activiteiten uit Schotland weg te halen mochten de Schotten op 18 september voor onafhankelijkheid stemmen.

De waarschuwing kan tellen: Standard Life is één van invloedrijkste stemmen in financieel Edinburgh, dat één van de belangrijkste Europse centra voor vermogensbeheer is.

Bijgevolg gaat het weerwerk tegen Salmond crescendo. Eerder maakten de Britse minister van Financiën George Osborne – ongezouten - én Bank of England-voorzitter Mark Carney – omfloerster, zoals een centraal bankier betaamt – elk op hun manier brandhout van Salmonds plannen om na de onafhankelijkheid zo maar het pond te behouden. En Europees Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso mengde zich ietwat ongevraagd in het debat door te stellen dat de kans gering is dat een onafhankelijk Schotland snel weer bij de Europese Unie voor lidmaatschap zou kunnen aankloppen.

 

 

12.01 uur: In de Brusselse beursspiegel leest u het overzicht van een weerom boeiende beursochtend, met focus op D'Ieteren, Mobistar, GDF Suez en Ablynx.

11.47 uur: 6 maart. Die datum staat bij 'ECB-watchers' in rode letters aangeduid. Dan steken de Europese centraal bankiers zoals elke maand de koppen bijeen. Mogelijk komt er dan een renteverlaging. Maar écht vuurwerk verwacht BNP Paribas vanaf de zomer. Als eerste belangrijke ECB-watcher denkt BNP Paribas-econoom Ken Wattret dat Frankfurt zal beginnen met staatsobligaties en andere kredieten op te kopen, 'Federal Reserve-style' kwantitatieve versoepeling dus. 

Potential EU QE size versus market size from BNP pic.twitter.com/7eF4HNgLLK— David Keohane (@DavidKeo) 27 februari 2014

 

11.11 uur: De Amerikaanse private-equityspeler Blackstone neemt een belang van 20 procent in het Italiaanse modehuis Versace, meldt Reuters. Blackstone injecteert 150 miljoen euro vers kapitaal in het bedrijf en koopt daarnaast voor 60 miljoen euro aandelen over van GIVI, de holding van de familie Versace. Sinds het overlijden van oprichter Gianni Versace in 1997 wordt het modebedrijf gerund door zijn zus Donatella voor de creatieve kant en broer Santo als CEO. 

De deal waardeert Versace op meer dan een miljard euro. Versace verwacht dat zijn omzet in 2013 met 18 procent gestegen is tot 480 miljoen euro.

11.08 uur: MDxHealth valt 3 procent terug na de publicatie van zijn jaarrapport. Het aandeel is de voorbije maanden fors gestegen. De investeerders die deelnamen aan de kapitaalronde in juli 2013 zitten intussen op een koerswinst van ruim 70 procent. 

11.06 uur: Het aandeel GDF Suez schiet 3 procent omhoog tot 18,14 euro na een opvallende positieve outlook voor 2014. Het bedrijf wil vanaf 2017 (over boekjaar 2016) ook een extra dividend betalen aan trouwe aandeelhouders, die de aandelen al meer dan 2 jaar in bezit hebben.

10.24 uur: In reactie op Barco’s jaarrapport van twee weken geleden verhoogt Degroof-analist Bart Jooris zijn koersdoel met 2 euro tot 64,50 euro. ‘Gezien het goed gevulde orderboek en de outlook moet Barco in 2014 en 2015 weer kunnen groeien, zij het licht.’

10.20 uur: Grote sterkhouder in de Bel20 is GDF Suez, de Franse nutsreus die 13 procent van het koersverloop van de Bel20. Analisten lijken zeer te spreken over het dividendbeleid: dit jaar blijft het dividend onveranderd op 1,50 euro bruto en ook de komende jaren wil Gérard Mestrallet de belegger ‘minstens 1 euro’ dividend gunnen. En bovendien komt er een extraatje van 10 procent voor de aandeelhouders die het aandeel minstens 2 jaar lang trouw blijven. 

10.15 uur: D'Ieteren gaat intussen al 13 procent lager. Echt overtuigend is de conference call met analisten duidelijk niet ...

09.39 uur: Ook Bank Degroof-analist Bart Jooris is ontgoocheld in de outlook van Mobistar. Hij knipt het koersdoel bij van 14,5 naar 13,5 euro. Bank Degroof verlaagt ook het koersdoel voor D’Ieteren van 36 tot 33 euro en handhaaft het ‘houden’-advies. De resultaten over 2013 waren min of meer oké, zegt analist Bernard Hanssens, hoewel Belron minder goed presteerde dan verwacht. Zijn lagere koersdoel heeft echter vooral te maken met de hoger dan verwachte financiële schulden in combinatie met de zwakke vooruitzichten. D’Ieteren voorspelt voor dit jaar immers een verdere winstdaling

09.30 uur: Het koerverlies bij Mobistar en D'Ieteren loopt op tot respectievelijk 8 en 7 procent. We citeren even ING over beide aandelen:

Over Mobistar (advies 'verkopen', koersdoel 11 euro)

'De outlook voor 2014 stelt teleur. Mobistar mikt op 250 à 280 miljoen ebitda, terwijl de consensus op 308 miljoen lag'

Over D'Ieteren (advies 'houden', koersdoel 40 euro)

'Zoals we begin 2014 vreesden, ligt de prognose voor 2014 - een iets lagere winst voor belastingen - ruim onder de analistenconsensus die nog op een stijging van 10 à 15 procent rekende ... De onderneimngswaarde (beurswaarde + schulden) noteert nu tegen 12 keer de bedrijfswinst, wat veel is voor een bedrijf dat geen groei vertoont.

09.22 uur: Royal Bank of Scotland-CEO Ross McEwan probeert na een vers monsterverlies over boekjaar 2013 er de moed in te houden. Dat monsterverlies was overigens al op voorhand geseind.

"The next 3-5 years is about us rebuilding a bank that people trust again." - #RBS chief executive Ross McEwan #r4today— BBC Radio 4 Today (@BBCr4today) 27 februari 2014

 

09.03 uur: We trappen af! De Bel20 gaat 0,2 procent hoger, met dank aan zwaargewicht GDF Suez (+3%). Beleggers verteren de sombere outlook van D'Ieteren (-5%) en Mobistar (-5,6%).

08.55 uur: Een tegenvaller voor RHJ International, meldt Matthias Dewit van KBC Securities te melden: Fitch verlaagt de kredietscore van BHF Bank met drie trapjes tot BBB-. RHJ kreeg pas vorige week na jaren wachten groen licht voor de overname van de Duitse BHF Bank. We citeren even de analist:

'De ratingverlaging is erger dan gevreesd en brengt BHF dicht bij de rommelstatus. Een verlies van de 'investment grade' zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor de klantendeposito's en beheerde vermogens.'

08.45 uur: Goedemorgen! We starten iets later dan gewoonlijk, omdat we tot nog toe ondergedompeld waren in de binnenstromende resultaten. Een overzicht:

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud