1. Markten Live
 2. Live blog

ING duwt Bel20 in het rood

Terwijl de banken de Bel20 in het rood duwden, zette een florerende autosector de Duitse DAX op een record.
 • Bel20 vlagt 0,4 procent lager af

  De slotbel: de Bel20 rondde 0,4 procent lager af op 4.161 punten, onder druk van ING (-1,8%). 

  We ronden hier af, maar zijn er uiteraard morgen terug met een verse liveblog. En dan staat er onder meer een omzetupdate van Ahold Delhaize op het menu. En die belooft boeiend te worden na het zeer bewogen beursjaar 2017 voor de supermarktreus. Tot dan!

 • Europese consument ziet het helemaal zitten

  De Europeaan laat het geld weer rollen. Dat is toch de boodschap die we afleiden uit de vinger van de pols van de Europese consument die de Europese Commissie bijhoudt. Met een barometer op 1,5 punten noteert het consumentenvertrouwen nu op het hoogste peil sinds augustus 2000. 

  Over de voorbije paar maanden is het consumentenvertrouwen vooral verbeterd dankzij een optimistischer inschatting van de algemene economische situatie en de eigen financiële toestand', stipt ING-econoom Bert Colijn aan. 'Dit geeft aan dat optimisme en extra consumptie hand in hand gaan, wat de gezinsbestedingen ondersteunt. Met zo'n goede vooruitzichten zal het optimisme mogelijk records breken in 2018 en dus het beste voorspellen voor de groei dit jaar'. 

  Met zo'n goede vooruitzichten zal het optimisme mogelijk records breken in 2018 en dus het beste voorspellen voor de groei dit jaar'
  Bert Colijn
  ING-econoom

   

 • ... maar die belastingverlaging moet wel gefinancierd worden

  En dus voorspelt dat de Amerikaanse staatsschuld tot 25.000 miljard dollar zal stijgen in 2027, tegenover een slordige 20.000 miljard en oneffen nu. 

 • Verizon geniet van belastingverlaging ...

  De telecomreus voorspelt dat de cashflow in 2018 een stevige boost zal krijgen (lees: beleggers mogen op een stevig extraatje rekenen). Maar die verwenbeurt zat duidelijk al in de koers verrekend: het aandeel zakt 0,8 procent naar 53 dollar. 

 • Procter & Gamble remt Dow Jones af, Netflix boomt

  Op Wall Street surplacet de Dow Jones bij opening, mede door de koersval van Procter & Gamble . De consumptieartikelengigant kon met zijn kwartaalrapport eens te meer niet echt overtuigen en laat 2,4 procent liggen tot 89,66 dollar. 

  Heel wat beter vergaat het Netflix . De wereldmarktleider in comakijken trekt een spurt van 10,6 procent naar een recordkoers van 251,87 dollar, met dank aan de recordresultaten

  ©AFP

 • Credit Suisse schrijft ING (en Bel20) lager

  Dat de Bel20 intussen in het rood noteert, heeft alles te maken met het kritisch rapport van Credit Suisse over ING  (zie 'scorebord' om 13u02). Het beurshuis zegt de Nederlandse bankreus in de aanloop van de jaarcijfers op 31 januari op de verkooplijst, bij gebrek aan positieve katalysatoren op korte termijn en een mogelijk te ambitieuze dividendpolitiek. Vergeleken met KBC - dat met verzekeringen en vermogensbeheer stevig gediversifieerd is - en ABN AMRO - dat over een sterke privaatbank beschikt - is ING voor meer dan 70 procent afhankelijk van netto rente-inkomsten en die staan door de lage rente stevig onder druk. 

  Voor KBC hanteert analist Marcell Houben een 'neutraal' advies. 'Sterke fundamentals, maar die zitten al in de koers', luidt het oordeel. De voorkeur gaat naar ABN AMRO, dat via dividend en de inkoop van eigen aandelen zo'n 8,5 procent rendement biedt aan de aandeelhouders. 

 • P&G verbijt uppercut van de fiscus

  Het conglomeraat Procter & Gamble , dat allerlei consumentenproducten maakt zoals bijvoorbeeld shampoo of tandpasta, zag de nettowinst met ruim twee derden terugvallen in het tweede kwartaal van oktober tot en met december. Dat lag deels aan desinvesteringen in de Beauty-tak, en er was ook een ondertussen gekende boosdoener. De belastinghervorming die vlak voor kerstmis werd goedgekeurd in de VS kostte P&G precies 628 miljoen euro, omdat het buitenlandse winsten repatrieerde aan een nieuw belastingstarief.

  Daardoor zakte de winst van 7,9 miljard een jaar eerder naar 2,5 miljard dollar nu, ofwel van 2,88 dollar naar 93 dollarcent per aandeel. De organische omzetgroei - zonder gekke sprongen door overnames en verkopen van het bedrijf met tientallen aftakkingen, maar ook zonder onvoorspelbare wisselkoerseffecten - bedroeg 2 procent volgens eigen berekeningen.

 • Reed Hastings: 'Netflix en Disney kunnen van elkaar leren'

  We hebben het kwartaalrapport van Netflix een tweede keer doorgenomen en het interview met het management beluisterd. Enkele observaties:

  • De marktleider in streaming trok afgelopen kwartaal 8,3 miljoen nieuwe abonnees aan. Over heel 2017 kwamen er 24 miljoen kijkers bij - tegen 19 miljoen in 2016. Ze deden de jaaromzet met 36 procent aandikken tot 11 miljard dollar. De winst per aandeel steeg over heel 2017 van 0,44 tot 1,29 dollar.
  • Netflix mag operationeel en netto dan cijfers met zwarte inkt schrijven, de cash blijft aan een rotvaart buitenstromen: 524 miljoen dollar in het vierde kwartaal, 2 miljard dollar over het ganse boekjaar. Eigen series en films maken is een geldverslindende business.
  • Netflix verwacht 'in de toekomst' cash te genereren in plaats van te verbranden. Door de operationele marges te verhogen - onder meer door de abonneeprijzen op te trekken - en de productie van eigen content te vertragen. Maar op de korte termijn blijft de focus op groei van abonnees, omzet en eigen producties liggen. Door in series en films te investeren verwacht Netflix dit jaar (2018) een negatieve vrije kasstroom van 3 tot 4 miljard dollar.
  • De 8 miljard die Netflix dit jaar in content pompt is geen plafond. 'Volgend jaar en in 2020 zal het nog meer zijn.'
  • Om de productie aan de gang te houden zal Netflix rommelobligaties (status 'junk') blijven uitgeven. De schuldenberg groeide afgelopen jaar met 4,5 miljard tot 15,4 miljard dollar. Daar staat 3,6 miljard dollar eigen vermogen tegenover.
  Netflix-topman Reed Hastings blikt terug op 2017 en kijkt vooruit

  • CEO Reed Hastings ziet nog veel groeimarge. Voor de VS stelde hij vijf jaar geleden 60 tot 90 miljoen abonnees in het vooruitzicht. De teller staat voorlopig op 55 miljoen. De tientallen miljoenen extra abonnees wil Netflix niet alleen rechtstreeks aantrekken. Het sluit ook deals met operatoren als Deutsche Telekom en Verizon, en dichter bij huis Telenet en Proximus, om de streamingdienst aan te bieden via de decoder. Het percentage afhakers ligt bij dat soort bundels lager, luidt het.
  • Buiten de VS is Netflix eigenlijk nog maar begonnen aan zijn veroveringstocht. 'In Latijns-Amerika zijn we vijf à zes jaar aanwezig, in Europa 4 jaar in de grotere landen maar nog maar 2 jaar in de kleinere landen. We zijn daar volop bezig content en talen toe te voegen.'
  • Hastings ziet mond-aan-mondreclame nog altijd het belangrijkste element voor de versnelling van de business. 'Als al je vrienden het over Bright of Stranger Things hebben, wil je ook op Netflix.'
  • De  prijsverhoging met 1 dollar of euro had weinig impact op de abonneestroom. 'Zo lang kijkers zien dat het gebruiksgemak en/of de content verbetert, stellen ze zich tolerant op tegenover prijsstijgingen.' Op de korte termijn komt er geen nieuwe verhoging, belooft Hastings.
  • De topman heeft voorts geen schrik van de Disneys streamingplannen (2019), de entertainmentreus die bovendien het gros van Fox overneemt. Wat als Disney ervoor kiest zijn verschillende soorten content (sport, kids, ...) op verschillende streams aan te bieden, tegen een lagere prijs? Hastings: 'Dat is niet onze strategie. Concurrenten proberen nu eenmaal andere wegen te bewandelen. Als het Disney lukt, kunnen we daar van leren. Laat Disney maar innoveren. Ik word zeker abonnee, net zoals de Disney-toplui een abonnement op Netflix hebben. We kunnen vana elkaar leren en de totale streamingmarkt doen groeien.'
  • Reclame wil Hastings niet op Netflix. 'Het is onze belangrijkste differentiator. This is wat our brand is about. We maken dat zo populair dat de kijker niet anders meer wil.'
 • Amerikaanse futures: stabiel

  De futures gekoppeld aan de Amerikaanse beursindexen hebben vandaag al verschillende richtingen uitgewezen. Momenteel lijken handelaars erop te rekenen dat Wall Street een vlakke tot licht negatieve opening tegemoet gaat. Nog even geduld.

 • Nobelprijswinnaar maakt cryptomunten liefst illegaal

  ©BLOOMBERG NEWS

  Voeg de Amerikaanse econoom Joseph Stiglitz maar toe aan het rijtje Bitcoin-sceptici. Op het WEF in Davos zei hij dat alle cryptomunten best illegaal verklaard worden. Volgens hem wordt crypto in de eerste plaats gebruikt voor illegale doelen zoals witwaspraktijken en belastingontduiking. Daarom zou regulering de bestaansreden ervan onderuithalen, en digitale munten zoals Bitcoin dus de facto uit de wereld helpen.

  We hebben een goede manier om geld uit te wisselen, en die heet de dollar.
  Joseph Stiglitz
  Winnaar Nobelprijs Economie 2001

  Voor een stand van zaken op de cryptobeurzen verwijzen we u naar cryptomaps, waar de koersevolutie van de populairste tokens en munten in de laatste 24u wordt getoond. De visuele weergave schetst op dit moment geen fraai plaatje. Bitcoin nadert vandaag opnieuw 10.000 dollar, nadat de meest bekende cryptomunt daar vorige week al eens onder ging.

  ©Cryptomaps.org

 • Mithra ontstuitbaar

  Het farma-aandeel Mithra, van het bijhorende bedrijf met specialisatie in anticoncenptie voor vrouwen, is bezig aan zijn tiende winstdag op rij. Sinds begin dit jaar ging de beurskoers bijna 28 procent hoger.

  ©Bloomberg

 • Scorebord

  Na de middag vallen verschillende Europese beursindexen terug van een dagwinst van 0,3 procent tot onder het nulpunt. De Bel20 hinkte al achterop, en dat blijft zo. In een verslag over de bankensector in de Benelux verlaagt Credit Suisse zijn prognoses voor de resultaten van ING . 'Een verzwakking van de nettowinst uit de rentemarge zit niet ingeprijsd, maar de stevige groei van commissie-inkomsten wel,' luidt het oordeel. 'Er zijn risico's die de kapitaalstromen richting de aandeelhouders kunnen verstoren, en er liggen weinig koerstriggers in het verschiet.' CS noemt ING wel een kwaliteitsvolle bank, maar een verlaging van het advies tot 'afbouwen' is volgens die redenering onvermijdelijk.

  KBC krijgt een licht hoger koersdoel (van 70 naar 71,5 euro), en ziet wat overname-activiteit door de 'fundamenteel sterke bank' wel zitten. Maar omdat de waardering 'fair' is, blijft het advies op houden staan. ABN Amro is de favoriet (koersdoel 32,5 euro) in de Benelux.

  Dit zijn de grootste stijgers en dalers van het moment:

  Top Flop
  E&Z Bebig+3,33%ING-1,87%
  Bone Therapeutics+3,22%Asit Biotech-2,15%
  Campine+3,08%Connect Group-2,56%
  Hamon+3,00%Agfa-Gevaert-3,13%
  Jensen Group+2,45%IBA-3,15%
  RealDolmen+2,22%Genkyotex-3,95%
  Mithra+1,23%Option-4,49%

 • Geen loon voor Tesla-baas

  Tesla, nog zo'n hip Amerikaans technologie-aandeel, heeft zijn baas en oprichter Elon Musk aan zich gebonden voor nog eens tien jaar. Het plan zal in maart worden voorgelegd aan de aandeelhouders, maar belandde via een gunstige wind op de redactie van The New York Times. Opmerkelijk: hij zal beoordeeld en verloond worden volgens zeer ambitieuze langetermijndoelstellingen. Zo krijgt Musk nul dollar loon zolang Tesla verlieslatend blijft. De fabrikant van elektrische wagens zette in zijn hele bestaan nog nooit een nettojaarwinst neer. Het produceert nog steeds minder dan 100.000 wagens per jaar.

  Musk kwam in 2015 de assemblagelijn in Tilburg openen. ©Jonas Roosens

  Dat stond een indrukwekkende beurswaarde niet in de weg: Tesla is grofweg 50 miljard dollar waard. In de loop van vorig jaar stak het relatief jonge bedrijf alle andere Amerikaanse autofabrikanten (General Motors, Ford) voorbij, hoewel die veel meer wagens (en winst) produceren. De financiële markten zien duidelijk meer brood in het toekomstplaatje van uitdager Tesla dan in het track record van de stoffige oude industrie.

  Als Musk over 10 jaar maximaal wil profiteren van het nieuwe verloningsprogramma, moet de beurswaarde maal dertien gaan op tien jaar tijd. Het tienjarenplan voorziet een marktkapitalisatie van 650 miljard dollar, en gebruikt dat als impuls voor de grote baas. Als niet van dat alles gebeurt, krijgt Elon Musk niets.

 • Het koersdoel dat maal drie ging

  Het is héél snel gegaan met Argenx in de afgelopen weken. Toen ARGX-113 een doorbraak boekte tijdens klinisch onderzoek viel een groot deel van het beleggingsrisico weg en stroomde het geld toe. Dankzij een eindspurt in de laatste weken van het jaar - die overigens de stand in onze Beursrally sterk beïnvloedde - leverde het aandeel de beste koersprestatie van de volledige Brusselse beurs. Het potentiële geneesmiddel wordt momenteel getest voor drie  spierziekten. Alles samen treffen die aandoeningen vandaag 375.000 patiënten wereldwijd.

  Argenx haalde op de Nasdaq geld op in mei, en voerde in het najaar nog eens een aandelenuitgifte uit. Twee keer was dat een groot succes. ©Christopher Galluzzo / Nasdaq

  Ontketend vlamde het aandeel alle koersdoelen van analisten - die unisono adviseerden te kopen - voorbij. In analistenrapporten kijken wij vooral naar de rating en de achterliggende redenering, maar zeg nu zelf: hoe vaak ziet u een koersdoel plotsklaps verdrievoudigen?

  Dat is wat gebeurt met het koersdoel van Degroof Petercam, nadat analiste Stéphanie Put de klinische resultaten grondig heeft doorgelicht. Het koersdoel over 12 maanden stijgt van 21 naar 66 euro, het advies blijft onveranderd 'kopen'.

  Put gaat er prat op dat Argenx meer in huis heeft dan ARGX-113: 'Er is een brede en gediversifieerde pijplijn,' vat ze samen. 'Met ARGX-110 werkt het aan een behandeling tegen acute myeloïde leukemie (AML), een ziekte die 40.000 mensen treft. AML doodt vandaag nog steeds veel mensen.'

  'Het is goed dat het bedrijf erop mikt om onderzoeken die het zelf kan commercialiseren ook in eigen handen houdt, terwijl het partners zoekt voor de grotere ziektebeelden.'

 • Netflix in de 100-miljard-club

  De streamingreus treedt deze namiddag, bij de opening van Wall Street, toe tot de club van bedrijven met een beurswaarde van 100 miljard dollar.

  Netflix verpulverde gisteren de verwachtingen met zijn kwartaalresultaten. Het aandeel schoot 9 procent omhoog in de nabeurshandel, wat ongetwijfeld de voorbode was voor een topdag vandaag.

  Het aandeel zal ongetwijfeld boven 231 dollar (+1,5%) stijgen, de waarde die nodig is om Netflix een beurswaarde van 100 miljard dollar te geven.

  Daarmee is het bijna even groot als Goldman Sachs en Nike, twee aandelen die deel uitmaken van de sterindex Dow Jones. Apple daarentegen is nog heel wat maten groter met een beurswaarde van 900 miljard dollar.

 • Duitse DAX op record

  Net als op Wall Street gisteren reageren beleggers ook in Europa enthousiast op het tijdelijke begrotingsakkoord om een sluiting van de Amerikaanse overheidsdiensten te vermijden. De Europese aandelen winnen gemiddeld 0,3 procent.

  Primus van de dag is de Duitse DAX-index die 0,9 procent bijschrijft tot 13.585 punten, een nieuw record. 'De stieren hebben de 14.000 punten al in het vizier', zegt een aandelenanalist. 'Gezien de huidige stemming op de markten is het realistisch dat die kaap binnen enkele weken wordt gerond.'

  Met de Duitse economie zit het in elk geval snor. Vorig jaar werd de grootste groei sinds 2011 opgetekend. De Bundesbank ziet dat momentum aanhouden. Investeerders ook. Zij duwden de ZEW, die het vertrouwen in de Duitse economie meet, van 17,4 tot 20,4. Er zijn met andere woorden een vijfde meer optimisten dan pessimisten.

  Voor de eurozone bedraagt de ZEW-index 31,8, tegen 29 in december. Ook hier zijn er dus meer optimisten over de economische toestand binnen zes maanden.

 • Koerstriggers genoeg voor Bone Therapeutics

  Oké, de kaspositie van Bone Therapeutics ziet er niet geweldig uit en een kapitaalronde in de komende maanden is onafwendbaar. Traditiegetrouw zorgt dat voor wat nerveuze koersbewegingen wanneer beleggers anticiperen op de aankondiging, of nadien reageren op de precieze modaliteiten ervan.

  Maar ondertussen nadert ook de eerste resultatenpublicatie van PREOB, een middel tegen avasculaire necrose waarbij bot afsterft door een gebrek aan bloedtoevoer. Dat onderzoek zit nu in de laatste klinische testfase voor het over een echt geneesmiddel kan spreken. In de vooruitblik van deze ochtend stelt Bone dat het voorlopige resulaten verwacht in de tweede jaarhelft. Daarnaast komen er nog dit kwartaal resultaten voor een ander middel dat in een eerdere testfase zit. 'Vooral de resultaten van PREOB kunnen een enorme koerstrigger zijn,' blikken de analisten van KBC Securities vooruit. Ze erkennen ook de inspanningen van Bone om de cash burn in te perken tot 11,9 miljoen in 2017, minder dan de verwachte 13 à 14 miljoen.

 • KBCS trekt koersdoel Euronav op

  Euronav komt donderdagmorgen met resultaten over het vierde kwartaal en die zullen niet bepaald schitterend zijn. De oorzaak zijn de lage vrachttarieven voor zowel VLCC's (supertankers van 200.000-320.000 ton) als Suezmax tankers (120.000-199.999). Normaal gezien is het vierde kwartaal een goede periode voor tankeroperatoren, maar door de sterke instroom van nieuwe tankers was er een onevenwicht tussen vraag en aanbod, met lage tarieven als gevolg.

  Dat was trouwens het hele jaar het geval. Analist Cédric Duinslaeger van KBC Securities raamt het gemiddelde vrachttarief voor een VLCC over heel 2017 op slechts 17.794 dollar per dag tegen 41.488 dollar in 2016. Min of meer hetzelfde voor Suezmax: gemiddeld 12.829 dollar in 2017, minder dan de helft van het gemiddelde tarief in 2016 (27.567 dollar).

  Nu slaagt Euronav er doorgaans in iets betere tarieven uit de brand te slepen, maar toch waren ze ondermaats in het vierde kwartaal. Duinslaeger komt tot 23.369 dollar per dag voor een VLCC en 16.507 dollar voor een Suezmax tanker. Dat is telkens onvoldoende om winstgevend te kunnen varen. Volgens een presentatie van mei vorig jaar lag het break-evenpunt voor een VLCC op 27.300 dollar en voor een Suezmax op 24.000 dollar. Het nettoresultaat zal dan ook rood kleuren (-11,8 miljoen dollar) en dat ondanks 36,5 miljoen dollar meerwaarden op de verkoop van drie schepen.

  Er is echter hoop op beterschap. De wereldtankervloot zal dit jaar minder sterk aangroeien dan in 2017 - met iets meer dan 3 procent tegen 4,8 procent - en door de veroudering van de vloot en nieuwe milieuwetgeving zal er meer gesloopt worden, vooral daar de sloopprijzen momenteel goed zijn. Euronav van zijn kant heeft een nieuwe megastap gezet met de overname van Gener8 Maritime, waardoor de vloot niet alleen flink groter wordt maar ook jonger. De gemiddelde leeftijd zakt van 8,6 tot 7,4 jaar volgens de KBCS-analist.

  Duinslaeger raamt de nettowaarde van Euronavs activa na de fusie op 1,975 miljard dollar of 9,02 dollar per aandeel. De fusie en de jongere vloot zullen Euronav echter in een sterkere positie plaatsen in de aankomende zwakke markt en toelaten betere vrachttarieven te bedingen. Daarom mag het aandeel met een premie van 10 procent noteren tegenover de geraamde pro forma netto-actiefwaarde, vindt de analist. Hij trekt dan ook zijn koersdoel op van 7,30 tot 8,10 euro. Zijn advies blijft 'bijkopen'.

  ©BELGA

 • Hogere koersdoelen voor Sofina

  Transparant zijn loont, voor een van de minst transparante bedrijven op het Brusselse koersenbord.

  In een reactie op de trading update van Sofina verhoogt KBC Securities het koersdoel over 12 maanden van 130 naar 138 euro. Het advies blijft staan op 'houden'. 'We zijn fan van deze halfjaarlijkse nieuwsbrief,' reageert analist Cédric Duinslaeger op de start van deze nieuwe traditie. Duinslaeger denkt dat de intrinsieke waarde per aandeel ondertussen verder steeg tot 168,8 euro. Zijn koersdoel houdt rekening met een holdingkorting van 18 procent. Volgens zijn data was het gemiddelde in de afgelopen twee maanden 23 procent. Holdingdiscounts verkleinen doorgaans als de beurzen langdurig in goede doen zijn.

  Ook bij Degroof Petercam stijgt het koersdoel, deze keer van 140 naar 145 euro. Analist Thijs Hoste had de intrinsieke waarde voordien lager ingeschat. Met een scherpgesteld beeld van de onderliggende beleggingsportefeuille ontwaart hij nu een discount van 22 procent, terwijl hij een korting van 20 procent fair vindt in het huidige beursklimaat.

  Beide specialisten halen ook aan dat Sofina een actief halfjaar achter de rug heeft. Zo was er een bijkomende investering in The Hut Group, JF Hillebrand en private equity-fonds. Het was al geweten dat de volledige participatie in het Franse Eurazeo was verkocht, en een groot deel van Deceuninck in cash was omgezet. Dat moest gemeld worden omdat er telkens drempels werden overschreden. Nu blijkt ook dat Caledonia volledig van de hand werd gedaan, voor zo'n 90 miljoen euro. Zo komt Sofina aan een cashpositie van 679 miljoen euro, of ongeveer 12 procent van de portefeuille.

  Pas op 30 maart geeft Sofina volledig inzicht in de stand van zaken op 31 december, bij de publicatie van het uitgebreide jaarverslag.

 • Jaarcijfers SGS

  De nettowinst bij de Zwitserse kwaliteitscontrolegroep SGS steeg vorig jaar met 14,4 procent. De dividenduitkering stijgt met de helft daarvan, van 70 Zwitserse frank naar 75 CHF. De omzet ging 5,4 procent hoger. SGS is een van de grootste beleggingen van GBL , de grootste Brusselse holding. Volgend jaar wil SGS een hogere operationele winstmarge neerzetten, behoudens grote wisselkoerseffecten waarop het geen grip heeft.

 • De toestand

  Na een kwartiertje handelen staat de Bel20 op een magere dagwinst van 0,1 procent. Dat is minder dan het Europese gemiddelde van 0,3 procent. Zoals de futures aangaven begint de DAX sterk aan deze beursdag, met een winst van 0,9 procent. Anderzijds hadden diezelfde futuresmarkten wel wat hogere winsten voor de rest van Europa voorspeld.

  ING houdt de Bel20 aan de grond, en kost de index vier punten. De bank kreeg een 'Underperform'-advies - of wel 'afbouwen' - aangesmeerd van Credit Suisse, waar het koersdoel zakte van 15,5 naar 15 euro. ING rapporteert op 31 januari over het afgelopen boekjaar 2017. Tegelijkertijd trekt CS het koersdoel voor KBC lichtjes op, van 70 naar 71,5 euro.

  Galapagos stijgt 2 procent, en is daarmee het enige aandeel in de index dat meer dan een procent kan bijschrijven.

 • Carrefour schetst toekomst

  Alexandre Bompard verhuisde vorige zomer van Fnac Darty naar Carrefour. ©BELGAIMAGE

  Alexandre Bompard, de nieuwe CEO van de Franse supermarktgroep, heeft zijn transformatieplan Carrefour 2022 rond. Concreet verdwijnen er 2.400 banen in eigen land, en blijft het dividendbeleid gelijk. Carrefour is dus nog steeds van plan om 45% tot de helft van de nettowinst uit te keren. Wereldwijd zorgt het voor iets meer dan 380.000 banen.

  Carrefour is ook actief in ons land, en ook in bijvoorbeeld China en Latijns-Amerika. Carrefour is het grootste retailbedrijf met thuisbasis in Europa, gemeten volgens omzet.

 • Perspectief

 • Europese futures: groen!

  De Japanse Nikkei sloot daarnet af boven 24.000 punten, en dat is al van november 1991 geleden. Nu de shutdown in de VS is afgewend waaide de opluchting vanop Wall Street eerst over op de Aziatische beurzen, en zo dadelijk ook bij ons. De futuresmarkten wijzen op aangename winsten van 0,7 procent tot zelfs 1 procent voor sommige indexen.

  ©Bloomberg

  De DAX in Frankfurt staat er het beste voor. Het is zo goed als zeker dat de Duitse beursbarometer zijn absolute recordkoers van eind oktober verbreekt, en voor het eerst boven 13.500 punten klimt. Om 10u verschijnt de druk geanalyseerde ZEW-index die peilt naar het economisch zelfvertrouwen van de Duitse beleggers.

 • Discreet bedrijf start nieuwsbrief

  Een van de meest discrete bedrijven op de Brusselse beurs, de investeringsmaatschappij Sofina, wordt dit jaar opnieuw iets communicatiever. Gisteravond stuurde het een eerste nieuwsbrief uit, een traditie die het halfjaarlijks wil volhouden in de aanloop naar de jaar- en de halfjaarcijfers.

  In de eerste nieuwsbrief geeft de holding van de familie Boël mee dat de geschatte waarde van de beleggingsportefeuille 5,66 miljard euro of 168 euro per aandeel bedroeg op 31 december. Daarmee impliceert Sofina dat het eigen aandeel vandaag 19 procent minder waard is dan de intrinsieke waarde per stuk enkele weken geleden.

  In 2015 sprak Sofina-CEO Harold Boël kleine beleggers toe op een congres van de Vlaamse Federatie van Beleggers. ©Thomas De Boever

  Zowel de eigen beurskoers als de waarde van de onderliggende investeringen fluctueerde sindsdien. Toch is er een duidelijk verschil met de meest recente schatting van Degroof Petercam-analist Thijs Hoste, die vorige week zijn rekenmodel een opfrisbeurt gaf. Hij rekende toen op een intrinsieke waarde van 5,3 miljoen, en een holdingdiscount van 13 procent, al was de beurskoers van Sofina toen licht hoger dan gisteravond. Hoste becijferde dat het gemiddelde over de laatste vijf jaar 27,7 procent bedroeg. In het huidige beursklimaat mikt hij eerder op een discount van 20 procent.

 • Bone Therapeutics heeft geld nodig

  Het Waalse biotechbedrijf met een specialisatie in celtherapie kwam vanochtend met een stand van zaken. Zoals we gewoon zijn in een sector waar onderzoeken veel geld kosten en de uitkomst onzeker is, zijn de cash burn en de cashvoorraad de twee belangrijkste cijfers voor aandeelhouders.

  ©Thierry du Bois

  De kaspositie van Bone Therapeutics is verontrustend laag, zoveel was al duidelijk. Eind december was er nog 8,4 miljoen euro beschikbaar, terwijl er dat jaar 11,9 miljoen euro was opgebruikt. Dat is minder dan het jaar voordien (13,3 miljoen euro), en volgens Bone ook minder dan het zelf had ingecalculeerd.

  Net geen 1 miljoen euro per maand kost de bedrijfsvoering dus. Dan hoeven we niet voor u uit te rekenen hoe ver Bone Therapeutics nog kan springen met 8,4 miljoen euro. Deze zomer, of liefst nog wat vroeger, zal het vers kapitaal moeten ophalen. Het bedrijf ondernam al een poging om 8 miljoen op te halen in december. Die operatie werd afgelast toen de Russische partner die beloofd had de helft van dat bedrag te voorzien, zich alsnog terugtrok

 • Aandachtspunten voor vandaag

  Goeiemorgen! We blikken kort terug en meteen ook vooruit:

  Wall Street ging gisteren hoger dankzij het tijdelijk afwenden van de shutdown of sluiting van de overheidsdiensten. De Dow steeg met 0,3 procent naar een nieuw record. 
  Streamingreus Netflix wacht vandaag een topdag. Nabeurs bleek dat het bedrijf afgelopen kwartaal 8,3 miljoen abonnees aantrok, liefst 2 miljoen meer dan verwacht. In de nabeurshandel schoot het aandeel 9 procent hoger. Waarschijnlijk springt de beurswaarde deze namiddag boven 100 miljard dollar.

  De Europese beurzen wonnen maandag 0,3 procent, Brussel schreef 0,4 procent bij. 
  De Duitse beursindex DAX sloot op een zucht (15 punten) van een nieuw record. Als de ZEW-index vandaag meevalt, zullen die schamele 15 punten ongetwijfeld voor de bijl gaan. De ZEW weerspiegelt het vertrouwen van binnen- en buitenlandse investeerders in Duitsland. En dat vertrouwen zit goed, getuige het decembercijfer van 29 dat aangeeft dat er 29 procent meer optimisten dan pessimisten zijn. In feite is de ZEW ook een goede barometer voor de wereldeconomie want multinationals als Daimler, Volkswagen, Siemens en BASF - alle DAX-leden - zijn in alle hoeken van de wereld actief. 

  In eigen land is het de laatste dag van het heropende overnamebod van Soclinpar, het investeringsvehikel van de controlerende familie Velge. De beursnotering van Sapec had nog maar weinig zin na de verkoop van de belangrijkste afdeling, de landbouwtak. De kans is groot dat Sapec op 29 juni nabeurs van de koerstabellen verdwijnt, bijna 92 jaar na de eerste beursdag op 27 september 1926. Als Soclinpar tijdens het overnamebod (60 euro per aandeel Sapec) 90 procent van de bij het brede publiek verspreide aandelen verkrijgt - en zo minstens 95,53 procent van het totaal uitstaande aandelen controleert - dan volgt er een uitrookbod. Dat uitrookbod zou dan starten op 20 april en lopen tot 29 juni, waarna het aandeel normaal gezien van de koerstabellen zou verdwijnen. Beleggers die dan nog in een schuif stukken Sapec aantreffen, kunnen vervolgens nog dertig jaar lang terecht bij de Deposito & Consignatiekas.

  Coil, de marktleider in de anodisatie van aluminium (bedekken met een dun beschermlaagje), rapporteert nabeurs zijn omzet over het vierde kwartaal en dus ook het volledige boekjaar 2017. Na negen maanden liep de omzet 7 procent achter op het cijfer van 2016. Toch hield het bedrijf vast aan zijn jaarprognose van 30 miljoen euro. De verkoop van anodisatiediensten lijdt onder de afwachtende houding bij distributeurs, die te kampen hebben met volatiele aluminiumprijzen. De pakketaanbiedingen (anodisatie met metaal inbegrepen) liggen daarentegen wel goed in de markt en vertegenwoordigden in het derde kwartaal meer dan een vijfde van de omzet. 

  Op Amsterdamse beurs noteert Wereldhave vandaag zonder het dividend van bruto 0,77 euro. 

  Op Wall Street worden er voorbeurs een aantal kwartaalrapporten uitgestuurd. Telecomoperator Verizon zou ook in het vierde kwartaal ruim 600.000 klanten hebben gewonnen. Die nieuwe betalers moeten de verwachte daling van de gemiddelde opbrengst per klant (-6,3%) helpen compenseren. Verder kijken beleggers ook uit naar de resultaten van Johnson & Johnson, Kimberly Clark en Procter & Gamble.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud