1. Markten Live
 2. Live blog

ING licht Bpost voetje

De Europese beurzen bleven op verlies nadat het Amerikaanse banenrapport sterk is uitgevallen. De dollar won terrein tegenover de euro. Een grote overname in Scandinavië deed FNG opveren.
 • We gaan het hierbij laten. Fijn weekend !

 • Obligatie-uitgifte Renewi na één dag afgesloten

  De obligatie-uitgifte van de Brits-Nederlandse afvalverwerker Renewi is vrijdagavond na één dag vervroegd afgesloten. De uitgifte werd overingetekend, zegt ING, de bank die de operatie begeleidde. Dat wil zeggen dat de vraag naar obligaties groter was dan het aanbod.

  Lees hier ons artikel.

 • Nederlandse grootbelegger: 'In Brussel interesseren ons 16 aandelen'

  Een van Nederlands bekendste investeringsmaatschappijen is onlangs actiever geworden in ons land. ‘We willen nog meer investeren in België.'

  Lees hier ons interview met Hein van Beuningen.

 • Bel20 sluit 0,4 procent lager af

  Toppers in Brussel: Fountain (+9,3%), FNG (+8,8%) en Iep Invest (+6,1%).

  Floppers: Melexis (-4,3%), Econocom (-4,5%) en Bpost (-5,1%).

 • Vakbonden Proximus ongerust over nieuwe plannen directie

  De telecomgroep Proximus  plant donderdag een bijzonder paritair comité. De bonden vrezen een link met het herstructureringsplan, waarbij de onderhandelingen zijn vastgelopen. 'Transfer van activiteiten', luidt het onderwerp. 

  Lees hier ons artikel. 

 • Roularta begraaft Bol.com-ambitie

  Roularta  schroeft de verwachtingen voor Storesquare, de webwinkel die het in 2014 oprichtte als antwoord op Bol.com, terug. 'Het wordt niet de winkel van ons allemaal', klinkt het.

  Lees hier ons artikel. 

 • JPMorgan koopt Italiaanse en Amerikaanse staatsobligaties

  We gaan in dit artikel dieper in op de keuze van JPMorgan Asset Management om in Italiaanse en Amerikaanse staatsobligaties te beleggen (zie post 12.33 uur).

 • Wall Street opent met verlies

  De Dow Jones  opent met een verlies van 0,4 procent. 

  De winstwaarschuwing van Samsung duwt Qualcomm   en Broadcom  respectievelijk 3,1 en 1,4 procent lager. 

  Bankaandelen zoals Bank of America  trekken meer dan 1 procent hoger. De sector haalt profijt uit de stijging van de Amerikaanse langetermijnrente na de publicatie van het jobrapport

 • Luminus geeft coöperatieve aandelen uit

  Het energiebedrijf Luminus laat burgers mee participeren in drie windmolens. De coöperatieve aandelen beogen een rendement van ruim 4 procent.

  Lees hier ons artikel. 

 • Amerikaans jobcijfer beter dan verwacht

  In Amerika zijn er in juni 224.000 banen bij gekomen. Dat is een stuk beter dan de 160.000 banen die economen voorspelden. 

  De werkloosheidsgraad steeg van 3,6 procent in mei naar 3,7 procent in juni. Economen hadden verwacht dat de werkloosheid gelijk zou zijn gebleven. De gemiddelde uurlonen stegen maand op maand met 0,2 procent. 

  De Amerikaanse tienjaarsrente stijgt met 2 basispunten tot 2 procent en de tweejaarsrente veert met 5 basispunten op tot 1,85 procent. De tweejaarsrente is een goede barometer van de marktverwachtingen voor het Fed-beleid en geeft aan dat beleggers iets te voortvarende verwachtingen over toekomstige renteverlagingen temperen. 

  De Bel20 veerde net na het nieuws een beetje op, maar speelde die winst al grotendeels kwijt.

  Lees hier ons volledig artikel. 

 • Scheepsbestellingen op dieptepunt

  2019 is tot dusver een erg zwak jaar voor nieuwe scheepsbestellingen, met een absoluut dieptepunt in het tweede kwartaal. Dat blijkt uit een overzicht van de scheepsdataspecialist VesselsValue.

  In de eerste helft van het jaar werden 73 procent minder bulkschepen besteld dan in dezelfde periode in 2018. Het aantal tankerorders viel met 47 procent terug en de bestellingen van containerschepen daalden met 49 procent. De kleinste terugval, maar nog steeds significant, was voor LNG-tankers: -39 procent. Lpg-tankers vielen terug met 73 procent.

  VesselsValue legt niet uit waaraan de forse daling te wijten is, maar we kunnen ervan uitgaan dat de onzekerheid door de handelsconflicten en de tragere groei van de wereldeconomie zeker een rol spelen. Andere factoren die van belang zijn bij scheepsbestellingen, zijn onder meer de beschikbaarheid van financiering, de capaciteit op de scheepswerven en regelgeving.

 • Adecco maakt een uitschuiver

  Adecco, waar de Belg Alain Dehaze CEO is, gaat met 4,3 procent onderuit op de beurs nadat Deutsche Bank zijn advies heeft verlaagd van 'houden' naar 'verkopen'. De grootbank knipt het koersdoel van 52 naar 50 Zwitserse frank (45 euro).

  De Duitse bank vreest vooral voor de verslechterende economie in de VS:

  De VS is maar goed voor 20 procent van de winst van Adecco en Randstad, maar het was wel goed voor respectievelijk 50 en 60 procent van de ebita-groei sinds 2008. Daarnaast zou een recessie in de VS ook een negatieve impact hebben op de Europese groei.
  Deutsche Bank

 • CEO BMW neemt afscheid

  Harald Krüger, de CEO van BMW , wil geen tweede ambtstermijn doen. Dat meldt het persbureau Bloomberg. Zo maakt de topman een einde aan de speculaties over zijn mogelijke vertrek. Vorige week meldde de Duitse krant Handelsblatt dat de positie van de CEO wankel was geworden.

  Sinds 2015 krijgt de 53-jarige topman aanzwellende kritiek op zijn beleid. De winst van BMW daalt en de verkopen van elektrische auto's stagneren. 

  Het aandeel trappelt ter plaatse.

 • De Brusselse beursspiegel...

  ... staat stil bij FNG, Bpost en Celyad. Hier doorklikken.

 • JPMorgan koopt Amerikaans en Italiaans staatspapier

  JPMorgan Asset Management (AM) denkt dat de Amerikaanse en Italiaanse rentes nog verder omlaag kunnen en koopt staatsobligaties bij de landen.

  De vermogensbeheerder koopt staatspapier van de VS omdat hij denkt dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente dit jaar met 75 basispunten gaat verlagen.

  JPMorgan AM neemt een positie in Italiaanse staatspapier, omdat het denkt dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar opkoopprogramma voor staatsobligaties gaat herstarten. Italiaanse staatsobligaties zouden daar flink van profiteren, volgens de bank.

  Seamus MacGorain, fondsbeheerder bij JPMorgan AM, verwacht dat het opkoopprogramma in september herstart wordt.

 • KBCS vindt korting Quest for Growth overdreven

  Quest for Growth maakte donderdagavond de nettoactiefwaarde eind juni bekend. De privak zag die dit jaar met 10 procent stijgen (van 7,12 tot 7,83 euro) terwijl de koers van het aandeel 6,3 procent terugviel (van 6,02 tot 5,64 euro).

  Dat betekent dat de korting waartegen het aandeel noteert, is aangedikt tot 26,9 procent, merken de KBC Securities-analisten Joachim Vansanten en Cédric Duinslaeger op. Dat is ruim de helft meer dan het gemiddelde over de voorbije twee jaar.

  ‘Hoewel we denken dat een licht hogere korting in vergelijking met historische gemiddelden gerechtvaardigd is omdat de onderneming dit jaar waarschijnlijk geen dividend kan betalen, vinden we de huidige korting overdreven', klinkt het. Het advies blijft bijkopen, het koersdoel 6,60 euro.

 • Risk-off in Brussel

  De Bel20 was licht hoger van start gegaan, maar dook al in het eerste halfuur in het rood. De index noteert 0,2 procent lager. Conjunctuurgevoelige aandelen als Aperam , Solvay of Umicore zetten druk op de Bel20. Beleggers zijn voorzichtig met het Amerikaanse banenrapport voor de deur. Dat kan bepalend zijn voor het rentebeleid van de Fed.

 • Analisten over deal FNG

  Analisten reageren vandaag op de modegroep FNG die zijn Scandinavische sectorgenoot Ellos overneemt voor 229 miljoen euro (zie post 7.19 uur).

  Degroof Petercam-analist Fernand de Boer zegt dat de expansie zal leiden tot omzet- en winstgroei, maar hij merkt ook op dat de risico's toenemen door de overname. Ondanks de toegenomen risico's en de slecht draaiende sector waarin het bedrijf opereert, denkt de analist dat het aandeel nog altijd goedkoop is. Hij handhaaft zijn bijkoopadvies, maar herbekijkt zijn koersdoel, tot dusver 25 euro.

  ‘Dit is een transformationele, maar ook erg gedurfde deal’, merkt ING-analist Hans D’Haese op. Om waardecreërend te zijn, moeten de hoge vooropgestelde synergieën gehaald worden, denkt hij. De analist vreest dat beleggers zich zorgen zullen maken over de verslechtering van het risicoprofiel, aangezien de schuldgraad (netto financiële schuld tegenover brutobedrijfswinst) zal stijgen van 3 keer tot 4 keer zonder synergievoordelen. Inclusief synergieën zou de schuldgraad zakken tot 3 keer. D’Haese blijft bij zijn koopadvies en koersdoel van 30 euro. 

 • Samsung ziet winst halveren

  We gaan dieper in op het winstcijfer van Samsung (zie post 8u09) in dit artikel

 • Bemoedigende eerste resultaten voor Celyad

  Op het 21ste wereldcongres over darmkanker (WCGIC) van ESMO (European Society for Medical Oncology) in Barcelona heeft professor Eric Van Cutsem van het UZ Leuven voorlopige interim-resultaten bekendgemaakt van de lopende fase 1-onderzoeken met CYAD-01 en CYAD-101, respectievelijk een autoloog en een allogeen immunotherapieproduct van Celyad . De onderzoeken gaan de veiligheid en klinische activiteit na.

  Wat de veiligheid van CYAD-101, een product op basis van allogeen materiaal, betreft, was er geen sprake van een 'graft-versus-hostreactie'. Dat zijn complicaties waarbij de vreemde cellen de gastheer aanvallen. Bovendien werd antitumoractiviteit opgemerkt bij zowel CYAD-01 als CYAD-101. Beide middelen werden getest bij patiënten met uitgezaaide darmkanker die eerder Folvox-chemotherapie hadden gekregen.

  Celyad licht de onderzoeksresultaten om 14 uur toe tijdens een conferencecall.

 • ING laat koersdoel Bpost fors zakken

  ING-analist Marc Zwartsenburg handhaaft zijn houdadvies voor Bpost , maar schroeft zijn koersdoel sterk terug, van 24,20 tot 8 euro. De prognose van het bedrijf voor 2019 blijft voorlopig intact, maar de analist denkt dat Bpost dit jaar nog niet de bodem heeft bereikt.

  Hij ziet verschillende uitdagingen die een verder neerwaarts risico voor de bedrijfswinst en het dividend inhouden. Veel zal ervan afhangen of Bpost op dezelfde overheidscompensatie kan blijven rekenen en hoe Radial herstelt. Twee andere elementen dragen bij tot de zorgen: de daling van het briefvolume en stijgende kosten. Hij ziet de genormaliseerde bedrijfswinst dit jaar nog eens met 29 procent afnemen na de al aanzienlijke terugval in 2018.

  Voor de komende drie jaar ziet Zwartsenburg een hele reeks uitdagingen die de bedrijfswinst en het dividend onder druk zetten. Hij vernoemt onder meer de overgang naar een nieuw distributiemodel in 2020, de hernieuwing van de bedelingscontracten voor kranten en tijdschriften, het aflopen van het beheerscontract in 2020, een mogelijke versnelling van de krimp van de postvolumes, de grotere moeilijkheid om kostenbesparingen door te voeren door de sterkte van de Belgische vakbonden en de kans dat de turnaround bij Radial faalt als de Amerikaanse economie in een recessie verzeilt.

 • Eigenaar van Leuvense Luciad krijgt klap na omzetwaarschuwing

  Het aandeel van de Zweedse geosoftwaregroep Hexagon krijgt vrijdagochtend een klap van 15 procent na het bericht dat de organische kwartaalomzet in het tweede kwartaal naar verwachting met 1 procent zal dalen. Dat er een einde komt aan de groei schrijft het bedrijf toe aan de vertragende verkoop in China.

  Hexagon schrapt wereldwijd 700 jobs. Dat kan ook gevolgen hebben in ons land, waar de groep sinds 2017 eigenaar is van het Leuvense bedrijf Luciad. De geografische software van Hexagon en Luciad wordt onder meer gebruikt in de luchtvaart en de defensiesector.

  Hexagon neemt in het tweede kwartaal een herstructureringskost in de boeken van 44 miljoen euro.

 • Indiase beurs in het rood na begrotingsnieuws

  In India is minister van Financiën Nirmala Sitharaman de begroting 2020 aan het voorlezen en de eerste reactie van de beurs van Bombay is negatief. De Sensex duikt in het rood, maar lijkt intussen weer te herstellen.

  Voor volgend jaar plant de regering-Modi een begrotingstekort van 3,3 procent. Volgens marktpartijen maken beleggers zich zorgen dat de regering het geld om haar plannen te realiseren voor een deel gaat zoeken bij de bedrijven. Die hebben het moeilijker door de vertragende wereldeconomie.

 • Luc Tack heeft nu 46,4 procent van Tessenderlo

  Luc Tack koopt om de zoveel dagen met mondjesmaat aandelen Tessenderlo  bij. De ondernemer versterkt zo zijn greep op de chemiegroep.

  Over het algemeen gaat het om aankopen van enkele duizenden aandelen. Maar af en toe is dat een stevig pakket aandelen. Dat was onder meer zo in maart, toen hij bijna 1 miljoen aandelen kocht voor 29,25 miljoen euro.

  Deze week legde hij via drie transacties de hand op bijna 139.000 aandelen voor een totale prijs van 4,14 miljoen euro, blijkt uit de insidermeldingen bij de beurswaakhond FSMA. Dat komt overeen met een gemiddelde prijs van 29,85 euro per aandeel.

  Eind vorig jaar bezat Tack 43,2 procent van Tessenderlo. Dankzij al zijn aankopen trok hij zijn belang intussen op tot 46,4 procent.

 • Europa start licht lager

  De Europese beurzen openen voorzichtig lager. De EuroStoxx50 verliest 0,1 procent in de eerste handelsminuten, de Bel20 noteert 0,1 procent hoger. FNG veert 9,4 procent op nadat de kledinggroep een grote overname in Scandinavië bekendmaakte.

  Traders maken een grapje op de beursvloer van de NYSE. De Amerikaanse beurzen waren donderdag dicht om Independence Day te vieren. ©REUTERS

 • Futures wijzen op een vlakke Europese opening

  Volgens de futures gaan de Europese beurzen een vlakke opening tegemoet.

  Europese beurzen gaan een vlakke opening tegemoet. ©BELGAIMAGE

 • Duitse fabrieksorders zakken fors

  Na een licht herstel in april (+0,4%) zijn de Duitse fabrieksbestellingen in mei opnieuw gedaald, en niet maar een beetje: met 2,2 procent maand op maand. Tegenover een jaar eerder is de terugval nog veel groter: -8,6 procent. Dat is de sterkste jaar-op-jaardaling sinds 2009.

  De daling in mei is vooral te wijten aan de buitenlandse bestellingen. Die uit de eurozone daalden met 1,7 procent tegenover april, de bestellingen van buiten de eurozone met 5,7 procent. De binnenlandse bestellingen namen met 0,7 procent toe.

  'De grote orderboekdeflatie gaat voort. Verwoestende nieuwe bestellingen hebben net de hoop op een industriële rebound ondermijnd', schrijft ING-econoom Carsten Brzeski in een commentaar.

 • Volumes op Euronext herstellen wat in juni

  De gemiddelde dagelijkse waarde van de transacties op Euronext  is in juni met 3,4 procent hersteld ten opzichte van mei. Mei was een slechte beursmaand, de EuroStoxx50 leverde bijna 16 procent in.

  Het transactiecijfer staat nog wel 14 procent lager tegenover juni vorig jaar. In de eerste helft van vorig jaar waren de beurzen in goede conditie.

 • Samsung meldt forse winstdaling

  Samsung Electronics laat weten dat de bedrijfswinst in het tweede kwartaal 56 procent lager zal zijn dan een jaar eerder. De Zuid-Koreaanse elektronicareus, de grootste producent van geheugenchips en smartphones in de wereld, rekent op 6.500 miljard won (4,9 miljard euro) tegenover 14.870 miljard in het tweede kwartaal van 2018.

  De winstwaarschuwing wordt gemilderd door het feit dat de prognose hoger is dan de gemiddelde analistenverwachting, die op 6.000 miljard won stond. De verklaring is te zoeken bij een eenmalige winst in de tak die beeldschermen maakt.

  De winstdaling is te wijten aan de zwakkere chip- en smartphonemarkten. De prijzen van chips zijn gedaald door grote aanvoer en de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. De Amerikaanse sancties tegen Huawei, een grote klant van Samsung, doen het Koreaanse bedrijf pijn. Importtarieven wegen bovendien op de vraag naar elektronicaproducten.

  Samsung verwacht een omzet tussen 55.000 en 57.000 miljard won te realiseren tegenover 58.480 miljard een jaar eerder. Andere voorlopige cijfers gaf het concern niet. 

  Bezoekers aan de Samsung-stand op het Mobile World Congress in Shanghai ©AFP

 • Vrees voor groeivertraging remt olieprijs

  De prijs van een vat Brent-olie stijgt vanmorgen met 0,1 procent nadat er donderdag 0,8 procent is afgegaan. In New York werd donderdag geen olie verhandeld, maar vandaag daalt de WTI-olie met 0,9 procent.

  De olieprijs zakt ondanks het akkoord van de OPEC en enkele andere olieproducerende landen om het productieplafond te handhaven en ondanks de inbeslagname van een tanker die met Iraanse olie op weg was naar Syrië.

  De reden voor de prijsdaling is volgens analisten de vrees voor een lagere vraag als gevolg van de handelsconflicten en de vertragende wereldeconomie.

  Een eenheid van de Britse Royal Navy patrouilleert in de buurt van de supertanker Grace 1 die ervan verdacht wordt met een lading olie op weg te zijn naar Syrië. ©AFP

 • Bedrijfsnieuws gisteren nabeurs

  De waarde van de activa van het aandeel Quest for Growth bedroeg op 30 juni 7,83 euro per aandeel tegenover 7,45 euro op 31 mei. Dat meldde de privak in een persbericht.

  De vastgoedspeler Cofinimmo breidt zijn portefeuille Nederlands zorgvastgoed uit met de aankoop van het eerstelijnszorgcentrum 'Regionaal Medisch Centrum Tergooi' in Weesp (vlakbij Amsterdam). Cofinimmo legt voor het uit 1991 daterend gebouw, waar werken aan de gang zijn om de duurzaamheid te verhogen, 7 miljoen euro op tafel. Het initieel brutorendement bedraagt ongeveer 6 procent.

 • Waar u vandaag naar uit moet kijken: Amerikaans jobrapport

  Vandaag om 14.30 uur komen we te weten hoeveel jobs er in juni gecreëerd zijn in de VS. Het cijfer zal ook invloed hebben op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed).

 • Osram accepteert overnamebod

  De directie en de bestuurders van de Duitse lampenmaker Osram staan achter het overnamebod van 3,4 miljard euro van de Amerikaanse investeerders Bain Capital en Carlyle Group.

  'Bain en Carlyle zijn de juiste partners voor Osram op het juiste moment’, zegt topman Olaf Berlien in een verklaring. De twee staan volgens hem achter de groeistrategie van de onderneming en hebben ‘uitgebreide toezeggingen’ over de werknemers en locaties van Osram.

  Osram kreeg onlangs een bindend bod van 35 euro per aandeel van Bain en Carlyle. Die kregen de financiering van de deal de afgelopen dagen rond. Dat was een uitdaging, omdat potentiële geldschieters zorgen hadden over de toekomstige prestaties van Osram na een reeks winstwaarschuwingen.

 • FNG koopt Scandinavische e-commercespeler Ellos Group

  FNG doet een grote overname in Scandinavië. De kledinggroep legt 2,4 miljard Zweedse kronen (229 miljoen euro) op tafel voor Ellos Group, de e-commercemarktleider voor mode en interieur in Scandinavië. Bekende merken zijn Ellos, Jotex, Stayhard en Homeroom. Vorig jaar realiseerde Ellos Group een omzet van 247 miljoen euro en een aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda) van 21 miljoen euro.

  Van het overnamebedrag betaalt FNG 1,3 miljard kronen in cash (via een obligatielening), 470 miljoen kronen via de overdracht van 1,4 miljoen aandelen FNG, voor eenzelfde bedrag via nog uit te geven aandelen- of gerelateerde instrumenten en 150 miljoen kronen via de uitgifte van een renteloze lening.

 • Banenrapport en een tanker

  Goedemorgen. In Azië blijven de beurzen vandaag dicht bij huis. De VS vierden gisteren Onafhankelijkheidsdag, waardoor er geen handel was op Wall Street en dus ook geen richting. Europa beleefde trouwens ook een flauwe sessie met dunne handelsvolumes.

  Om 14.30 uur staat het Amerikaanse banenrapport op de agenda. Na het zwakke cijfer in mei (maar 75.000 nieuwe banen) worden er nu 160.000 verwacht.

  De spanning in het Midden-Oosten loopt overigens weer op. Speciale eenheden van de Britse marine hebben voor de kust van Gibraltar een supertanker onderschept die Iraanse olie naar Syrië vervoerde. Dat is een schending van de Europese en Amerikaanse sancties tegen het door oorlog verscheurde Syrië. Volgens Iran is de inbeslagname van de tanker niet legaal. Voorlopig reageert de olieprijs niet.

  Een muziekkapel speelt voor het Lincoln Memorial in Washington. De VS vierden donderdag hun nationale feestdag met glans. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud