Italië vraagt hulp Mittal voor staalsector

Na twee rode dagen eindigden de Europese beurzen met winst. In Brussel kleurde belangrijk nieuws voor Ablynx, Telenet en KBC de beursdag. De Bel20 was één van de best presterende indexen.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

19.50 uur: Met een beschuldigende vinger naar de Rode Duivels, sluiten we af. Tot morgen.

17.23 uur: Tijdens een bezoek van de Chinese eersteminister Li Keqiang aan Londen konden Britse bedrijven voor meer dan 14 miljard pond nieuwe contracten tekenen, zo kondigde de Britse premier David Cameron aan.

17.12 uur: De Italiaanse overheid is ten einde raad. Rome vraagt nu aan Lakshmi Mittal, CEO en voorzitter van 's werelds grootste staalgroep ArcelorMittal om te investeren in de noodlijdende producent Ilva, geteisterd door corruptie- en milieuschandalen. De regering sluit zelfs een overname niet uit. Mittal wil het dossier bekijken, maar 'dat betekent niet dat we het ook gaan kopen', klinkt het.

16.58 uur: Het wordt steeds onveiliger in Irak, nu haalt Turkije ook al zijn personeel weg uit het consulaat in de havenstad Basra

TURKEY BASRA CONSULATE STAFF EVACUATED TO KUWAIT: BBG— zerohedge (@zerohedge) June 17, 2014

 

15.52 uur: BP sluit dinsdag een overeenkomst met China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) waarbij de Britse olie- en gasgroep de Chinezen 20 jaar lang LNG gaat leveren. Het contract heeft een waarde van rond de 20 miljard dollar. Een groot deel van het gas zal wellicht afkomstig zijn van BP’s LNG-fabriek in Freeport, Texas, die jaarlijks 3 miljoen ton mag uitvoeren. Het aandeel BP beweegt amper (+0,1%).

15.39 uur: In New York zijn de beurzen met verlies gestart. De Dow Jones zakt in de vroege handel 0,2 procent. 

De bouwactiviteit van gezinswoningen is wat vertraagd en de consumentenprijzen stegen in mei 0,4 procent nadat ze in april al 0,3 procent hoger waren geklommen. De versnelling van de inflatie – die dichter bij het streefdoel van 2 procent van de Fed komt – kan de centrale bank ertoe aanzetten sneller de rente te beginnen optrekken. Vandaag begint overigens de tweedaagse vergadering van de Fed over het rentebeleid.

15.27 uur: Uit protest tegen de geplande zware herstructurering bij Delhaize plannen de vakbonden woensdag om 12 uur een bijeenkomst aan de hoofdzetel van de groep. Daar is om 13 uur een ondernemingsraad gepland. De bonden zijn extra boos omdat Denis Knoops, de nieuwe CEO van Delhaize België, protesteerde tegen de stakingsacties die vorige week diverse Delhaizewinkels troffen en daarbij een onderscheid maakte tussen stakers en niet-stakers. Hij noemde die laatste groep 'echte Delhaiziens', iets wat bij de bonden in het verkeerde keelgat is geschoten. Zij willen overigens dat de informatiefase van de wet-Renault tijdens de zomermaanden wordt opgeschort en pas in september wordt hervat.

De vakbonden willen woensdag de volgende boodschap meegeven:

Tewerkstelling afbouwen, loonkosten drukken, winkels sluiten vormen niét de oplossing. Door dit plan zal Delhaize alleen maar méér marktaandeel verliezen. Delhaize heeft nood aan een commerciële boost, niet aan een sociaal drama.

14.40 uur: Het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS is in mei sterker gedaald dan verwacht: met 6,5 procent tot 1 miljoen op jaarbasis. Ook het aantal bouwvergunningen viel forser terug dan verwacht. Dat wijst er op dat het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt nog een tijdje op een laag pitje zal staan.

Housing starts fall 6.5% in May to 1 million annual rate on.mktw.net/1r0C5wD...— MarketWatchVerified account (@MarketWatch) 17 Jun 2014

13.46 uur: De grote alliantie in de containervaart gaat niet door. AP Moller-Maersk, MSC en CMA CGM wilden de schepen die ze op een aantal grote scheepvaartroutes inleggen, samenvoegen om zo op de kosten te besparen en overcapaciteit tegen te gaan. De Verenigde Staten stemden in met het plan, maar China heeft het verworpen. In Kopenhagen dondert het aandeel van AP Moller-Maersk 4,8 procent omlaag.

12.34 uur: In Irak is de grootste olieraffinaderij van het land stilgelegd en het buitenlands personeel is geëvacueerd. De vestiging in Baiji zou wel nog steeds onder controle van het Iraakse leger zijn, ondanks berichten dat de ISIL-strijders de raffinaderij hebben omsingeld.

Iraq's biggest oil refinery shut down, foreign staff evacuated reuters.com/article/idUSKB...— bernadette baum (@bernadettebaum) 17 Jun 2014

11.51 uur: Met dank aan de boom van schaldiegas en schalie-olie in de VS. En de al bij al nog steeds sterke economische groei in China.

China could overtake the US as world's top crude #oil importer this year, according to #IEA

Een raffinaderij in Wuhan in de provincie Hubei.

Een raffinaderij in Wuhan in de provincie Hubei.

11.37 uur: De loonkosten in de eurozone zijn tijdens het eerste kwartaal gestegen met 0,9 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat is een minder snelle stijging dan tijdens het vorige kwartaal, toen de kosten nog met 1,6 procent toenamen.

België zit met een groei van 0,8 procent net onder het Europese gemiddelde. Uitschieters zijn Letland (+7,0 procent), Estland (+6,8 procent) en Cyprus (-6,9 procent).  

11.33 uur: Hoe maak ik mezelf als politicus of politica populair? Woon een WK-match bij (en zie je ploeg winnen).

Yesterday #AngelaMerkel was the European Leader most mentionned on social media #Selfie #LukasPodolski #WorldCup2014 pic.twitter.com/0aTd9ClH5I— TNS opinion (@TNS_opinion) 17 Jun 2014

11.08 uur: De ZEW-index is in juni verrassend 3,3 punten gedaald tot 29,8. De conjunctuurbarometer van het Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung, het resultaat van een bevraging bij grote beleggers en analisten, zakt zo voor de zesde maand op rij en bereikt het laagste niveau sinds december 2012. Economen hadden net een stijging tot 35,0 verwacht. Een troost is dat de inschatting van de huidige toestand is verbeterd van 62,1 tot 67,7. 

German ZEW investor expectations come in lower than the previous month for the sixth month in a row.— Michael Hewson (@mhewson_CMC) 17 Jun 2014

10.28 uur: In Londen gaat Shire Pharmaceuticals 3,1 procent hoger. Het Ierse farmabedrijf heeft naar verluidt Citigroup ingehuurd teneinde klaar te zijn voor eventuele overnamebiedingen. De farmaceutische sector is volop in beweging, met maandag nog een miljardendeal in de VS.

10.17 uur: Collega Emmanuel Vanbrussel volgt de investor day bij KBC.

KBC-baas Johan Thijs: 'Focus op bank-verzekeringsmodel, geen geografische expansie, diepere verwerking klantendata' #kbcinvestorday— Emmanuel Vanbrussel (@evanbrussel) 17 Jun 2014

Mobiel bankieren bij KBC België boomt: vervijfvoudigd op jaarbasis, zegt topman Daniel Falque— Emmanuel Vanbrussel (@evanbrussel) 17 Jun 2014

10.08 uur: Het aandeel KBC (+0,1%) reageert nauwelijks na het persbericht met strategisch nieuws dat vanmorgen gepubliceerd werd in aanloop naar de ‘investor day’. Volgens analist Albert Ploegh van ING was het nieuws dan ook in lijn met de verwachtingen. De voornaamste financiële doelstellingen werden volgens hem wel aangescherpt.

9.31 uur: Dat Galapagos de grootste daler van de dag is heeft alles te maken met de R&D-update die de groep vandaag geeft in New York. Volgens biotechexpert Jan De Kerpel van KBC Securities is de essentie dat de fase 2-studie van GLPG974 voor de behandeling van colitis ulcerosa geen klinische verbetering toonde terwijl de rapportering over 'lead project' GLPG634 voor de behandeling van de ziekte van Crohn vertraging opliep.

9.03 uur: De belangrijkste headlines uit de strategische update die KBC vandaag geeft op zijn Investor Day? De bank- en verzekeringsgroep wil tegen 2017 af van de staatsteun en vanaf 2016 wil KBC minstens de helft van zijn winst uitkeren aan zijn aandeelhouders. Meer details leest u hier.

9.02 uur: Ondertussen is de Brusselse beurs geopend. Geen opvallende koersbewegingen in de Bel20. Op de brede markt is Ablynx zoals verwacht bij de grootste stijgers.

8.44 uur: Geen kerstdeal maar een gerstdeal voor AB InBev. 's Werelds grootste biergroep gaat samenwerken met zadenspecialist Syngenta om zijn gerstbevoorrading veilig te stellen. Benieuwd wat de Food Babe daar van vindt.

8.35 uur: Bekaert start een 50/50 joint-venture met de Italiaanse groep Maccaferri voor ondergrondse toepassingen. Dat behelst totaaloplossingen voor constructieversterking in ondergrondse toepassingen zoals tunnels voor weg- en spoorwegverkeer, metro-, leiding- en mijntunnels en ondergrondse waterkrachtcentrales. Concreet worden de activiteiten van Bekaert Dramix, staalvezels voor betonversterking zoals spuitbeton, gebundeld met de complementaire oplossingen voor ondergrondse toepassingen van Maccaferri zoals staalbogen, chemische additieven voor beton, en glasvezelelementen voor grondstabilisatie. In een aantal landen zoals China en Hongkong, Argentinië, Brazilië, Paraguay, Peru en Uruguay, zullen Bekaert en Maccaferri onafhankelijk blijven handelen.

8.27 uur: Ook Telenet neemt een belangrijke stap in zijn ontwikkeling. De speculatie van de voorbije dagen wordt bevestigd. De Mechelse kabel- en mediagroep wordt voor de helft eigenaar van De Vijver Media, het bedrijf boven de zenders VIER en VIJF en het productiehuis Woestijnvis. Telenet koopt het 33-procentbelang van Sanoma over voor 26 miljoen euro en pompt nog eens 32 miljoen euro in De Vijver, het bedrijf van Wouter Vandenhaute.

8.25 uur: Eerst en vooral Ablynx. Het Gentse biotechbedrijf heeft een belangrijke kaap gerond in zijn onderzoek naar een middel tegen de zeldzame bloedzieke TTP. De groep beraadt zich nu of het de volgende studieronde alleen of met de hulp van een partner zal financieren.

Mijlpaal voor #Ablynx. Middel tegen zeldzame bloedziekte #Caplacizumab naar fase 3 in 2015. Klinisch signif. res in fase 2 #goedbezig— Frank De Mol (@FrankDeMol1) June 17, 2014

8.22 uur: D-day voor de Rode Duivels vandaag, maar laten we hopen dat de beurzen zich niet teveel laten meeslepen in de vakantiestemming. De volumes op de beurzen zijn al geruime tijd in dalende lijn en dat zie je ook in de koersbewegingen. Gelukkig ontbreekt het vandaag niet aan bedrijfsnieuws op Euronext Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud