1. Markten Live
 2. Live blog

J&J voorspelt nauwelijks groei in 2019

De Brusselse beurs zakte samen met de rest van Europa voor de tweede dag op rij. AB InBev gleed mee weg, ondanks twee enthousiaste Londense rapporten.
 • Naar eerste positief kwartaal van 2018 voor Euronav?

  Euronav maakt donderdag voorbeurs de vierdekwartaalcijfers bekend en zal volgens analisten een nettowinst van een kleine 11 miljoen dollar rapporteren. Meer leest u in onze preview.

 • Slotbel Brussel

  De Bel20 zette zakte voor de tweede dag op rij. Momenteel ziet het ernaar uit dat dat ook het geval zal zijn in New York, waar de handel doorloopt tot 22u Belgische tijd. Alle sectoren van de brede S&P500 staan er in het rood.

 • Over het faillissement van het moment

  Het Californische nutsbedrijf dat aan de oorzaak lag van de grootste bosbrand ooit in de Golden State, probeert zo gecontroleerd mogelijk te crashen.

 • Nieuws vanop Place Vendôme

   

  Het gemengde fonds Carmignac Patrimoine, dat naam maakte door in het groen te blijven tijdens het rampzalige beursjaar 2008, gaat verder zonder zijn bezieler.

 • Dyson verlaat VK

  Het designmerk Dyson, vooral bekend van de stofzuigers, zal zijn hoofdkwartier verhuizen van Engeland naar Singapore. Dat heeft naar verluidt niets te maken met de nakende brexit, wel om het potentieel van de ontluikende middenklasse in dat werelddeel van dichtbij te benaderen. James Dyson, de oprichter van het bedrijf, ontpopte zich tot een vocale voorstander van een Brexit in de aanloop naar het referendum in juni 2016.

 • Halliburton niet beloond

  De toeleverancier voor de oliesector Halliburton maakte in het vierde kwartaal opnieuw winst, in tegenstelling tot dezelfde periode een jaar eerder. Het winstcijfer (664 mjo dollar netto) kwam zelf boven de analistenverwachtingen uit, maar toch duwen algemene zorgen over economische groei het aandeel stevig lager. Tijdens de verkoopgolf van eind vorig jaar kreeg het aandeel ook al rake klappen. Het bedrijf wijst er zelf op dat de inkomsten uit eigen land afnamen terwijl de rest van de wereld groeit. 56 procent van de omzet komt uit Noord-Amerika.

 • Openingsbel Wall Street

  • Ebay: +10%
  • Dow Jones: -0,6%
  • S&P500: - 0,6%
  • Nasdaq: -0,7%
 • Wall Street: lager

  ©AFP

  Na een lang weekend begint Wall Street zo dadelijk aan de werkweek. De futures wijzen op verliezen van 0,6 tot 0,7 procent voor Amerikaanse aandelen, aan het begin van de eerste beursdag op Wall Street.

 • J&J waarschuwt voor tragere groei

  Johnson & Johnson , naar beurswaarde de grootste farmagroep ter wereld en nieuwbakken Argenx-partner, kon met de resultaten over 2018 de verwachtingen inlossen. De prognose voor 2019 valt echter tegen. De farmareus voorspelt met '0 à 1 procent' hogere verkopen uit de kernactiviteiten nauwelijks groei dit jaar. 

  ©rv

 • Activist neemt eBay in het vizier

  Het activistische hedge fund Elliott Management heeft zonet een belang aangekondigd van 1,4 miljard dollar in de online-veilingsite eBay . Het belang is goed voor meer dan 4 procent. Elliott wil dat eBay afdelingen gaat afsplitsen om aandeelhouderswaarde te creëren. Het aandeel gaat voorbeurs meer dan 10 procent hoger.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Sofina: aandeel anticipeerde stevig op boerenjaar

  Sofina   koerst een bescheiden 0,2 procent hoger naar 178,20 euro. De spilholding van de familie Boël heeft een boerenjaar achter de rug, maar ook het aandeel beleefde een boerenjaar. Met andere woorden: de sterke prestatie van de portefeuille (+16% in 2018), zat al stevig in de koers (+26% in 2018) verrekend. 

  'Grote verrassingen zaten er niet in de nieuwsbrief', stelt Degroof Petercam-analist Jean-Marie Caucheteux vast. 'We verhogen wel ons koersdoel van 170 naar 176 euro, wat overeenstemt met een korting van 10 procent op de netto-actiefwaarde. Het advies blijft 'houden'.'

 • Beleggers lopen storm voor Spaans staatspapier

  Dé beleggershype bij de start van 2019? Spaans staatspapier. Voor de jongste veiling van tienjarige schuldbewijzen kreeg de Spaanse schatkist liefst 50 miljard euro aan orders binnen, een record. Het vorige record voor tienjarig Spaans schuldpapier, 43 miljard euro, dateerde van exact een jaar geleden. 

  Door de grote interesse nemen beleggers vrede met 1,34 procent rendement per jaar om hun geld tot 2029 aan Madrid toe te vertrouwen. Dat lijkt (en is) weinig, maar is nog altijd dik een vol procentpunt meer dan het rendement op langlopend staatspapier in Duitsland en andere kernlanden van de eurozone. 

  De extreem lage rente komt er ondanks het feit dat de Europese Centrale Bank sinds deze maand geen bulkinkopen van staatspapier meer doet. Maar het doemdenken over de wereldeconomie compenseert het wegvallen van die ene grote koper uit Frankfurt tot nader order ruimschoots. 

  Veel beleggers zijn door de onzekere outlook erg risico-avers geworden en parkeren hun geld liefst in cash of staatspapier. Het kwartaalrapport van de Zwitserse grootbank UBS vormde een mooie illustratie van die trend: beleggers halen bij de vermogensbeheertak in het vierde kwartaal netto bijna 8 miljard dollar (6,9 miljard euro) weg. 

 • ‘Tandem vervangt donderdag Ghosn bij Renault'

  Donderdag vindt bij Renault een raad van bestuur plaats om zich te buigen over de opvolging van Carlos Ghosn als CEO en voorzitter. Ghosn zit sinds 19 november in een Japanse cel op verdenking van financieel gesjoemel. Een tweede verzoek van de man om op borgtocht te worden vrij gelaten werd vandaag verworpen. Ghosn had nochtans beloofd een enkelband te dragen.

  Volgens zowel AFP als Reuters zou Ghosn vervangen worden door een tandem. Hiervoor circuleren de namen van Thierry Bolloré en Jean-Dominique Senard. Bolloré zou CEO worden, een functie die hij al ad interim bij de Franse autobouwer uitoefende. Senard is de huidige voorzitter van bandenproducent Michelin en zou ook het voorzitterschap van Renault op zich nemen.

  Carlos Ghosn in betere tijden ©AFP

 • Grandvision hoger na teleurstellende kwartaalcijfers

  Vandaag voorbeurs presenteerde Grandvision de resultaten over het vierde kwartaal van 2018. Hieruit bleek dat de omzet van het bedrijf met 3,2 procent toenam. De omzet is lager dan analisten hadden verwacht, maar de omzetgroei in winkels die langer dan een jaar open zijn is in lijn met de verwachtingen. Deze vergelijkbare groei was met 5,5 procent wel aan de lage kant in Amerikaanse en Aziatische landen.

  KBC Securities geeft aan dat de organische groei - de som van de vergelijkbare groei en de netto impact van winkelopeningen en -sluitingen - zwakker was dan verwacht. Dit komt door het onverwacht grote aantal sluitingen van winkels. De analisten geven aan hun koersdoel te behouden op 20 euro.

  Degroof Petercam meldt dat het vierde kwartaal van 2018 niet bijzonder sterk was. Zo is de groei van de brutobedrijfswinst, beneden verwachting. De brillenverkoper zelf verwacht dat de voor valutaverschillen gecorrigeerde brutobedrijfswinst tussen de 5 en de 7 procent zal zijn gestegen in 2018. Op basis daarvan verlaagt het beurshuis haar verwachte EBITDA-groei voor 2018 van 6,8 naar ongeveer 5 procent. 

  Onverwachte reactie

  Ondanks dat de cijfers wat teleurstellend zijn voor analisten, gaat het aandeel omhoog op de Amsterdamse beurs. Frank Claassen van Degroof Petercam benadrukt dat er waarschijnlijk beleggers waren die het aandeel wilde kopen, maar eerst dit nieuws hebben afgewacht: 'Nu het hoge woord eruit is, zien beleggers kans om te kopen.'

 • Avantium op nieuw diepterecord

  De grootste daler is een habitué in het genre. Avantium  tuimelt 8 procent en laat met 1,79 euro een nieuw diepterecord optekenen. Het chemiebedrijf is in vrije val sinds de Duitse chemiereus BASF de stekker uit het belangrijkste project, de Antwerpse bioplasticfabriek, heeft getrokken. 

  -84%
  Toekomstdroom wordt nachtmerrie
  Avantium trok in 2017 met toekomstdromen over bioplastic naar de beurs. Die droom is een financiële nachtmerrie geworden met een beurskoers die vier vijfde onder de intekenprijs noteert.

  De scheiding was vorige week juridisch een feit, zonder dat er al een akkoord was over de financiële kant van de boedelscheiding. 'De onderhandelingen lopen nog', liet Avantium in een ultrakort bericht weten. Analisten waarschuwden eerder al dat het opstartbedrijf niet de financiële middelen, en mogelijk ook niet de expertise, heeft om het Antwerpse project op eigen kracht te voltooien. 

  Het aandeel noteert intussen 84 procent onder de intekenprijs van 11 euro, goed anderhalf jaar geleden. Het prospectus bij die beursgang was toen rijk aan toekomstdromen, maar arm aan cijfers

 • 'AB InBev een van de verrassingen van 2019'

  Het beurshuis Credit Suisse lijst in een rapport de 'verrassingsaandelen van 2019' op. Welke bedrijven kunnen tegen de marktconsensus in uitgroeien tot sterk renderende beleggingen? Naast onder meer AXA, Danone, Nokia en AP Moeller Maersk schuiven de aandelenstrategen ook AB InBev  naar voor. 

  ©AFP

  'We geloven dat Brazilië, goed voor 20 procent van de groepsvolumes, volumegroei kan opleveren, in de eerste plaats dankzij de betere macro-economische omgeving', luidt het. De analisten denken ook dat Heineken in tegenstelling tot vorig jaar minder op het scherp van de snee zal concurreren in Brazilië. De Nederlanders beëindigen hun distributie-overeenkomst met de lokale Coke-bottelaar en zullen tijd en energie moeten stoppen in het opzetten van een eigen verkoopnetwerk.

  Voor Credit Suisse is de potentiële impact van Brazilië niet te onderschatten: 'Als de organische groei van minus 3 naar plus 2 procent gaat, vertaalt zich dat in een vol procentpunt extra volumegroei voor de groep. Dat zou beleggers meer vertrouwen geven dat de groep haar schuldenafbouw kan versnellen.'

 • UBS zet nieuwe domper op de bankvreugde

  De Europese banken kijken opnieuw tegen verlies aan. Ook in Brussel: daar duwen ING  en KBC  , die samen een kwart van de marsrichting van de Bel20  dicteren, de beursbarometer (licht) in het rood. Na een beroerd 2018 zetten de Europese banken - dé cruciale sector als de Europese beurzen komaf willen maken van vier jaar surplacen - 2019 nochtans sterk in. 

  Maar intussen is duidelijk dat het barre beursklimaat van 2018 zijn sporen nalaat: vorige week waarschuwde SocGen al voor de impact van de beursmalaise op de tradinginkomsten, deze ochtend waarschuwt UBS dat de beursmalaise ook de inkomsten uit vermogensbeheer aantast. De grootbank zag klanten over het vierde kwartaal klanten miljard per saldo 7,9 miljard dollar (6,9 miljard euro) van de rekeningen halen.

  Dat voedt meteen de vrees dat ook andere banken hun inkomsten uit vermogensbeheer en de verkoop van beleggingsfondsen aangetast zullen zien. UBS zelf duikt in Zürich 5 procent lager. 

 • Eerste sneeuw, ook bij Picanol

  De impact op de beurskoers is voorlopig wel beperkt ...

 • Kepler halveert koersdoel Bone Therapeutics

  Kepler Cheuvreux sombert over Bone Therapeutics  na de update over 2018. Het beurshuis halveert het koersdoel bijna, van 9,5 naar 5 euro. Het advies blijft 'houden'.

  'De volgende potentiële katalysator voor de koers worden de resultaten in de prille tweede fase (IIa) van de celtherapie ALLOB voor spinale fusie. Die worden midden 2019 verwacht. Belangrijker wordt de zoektocht naar een partner om mee de schouders te zetten onder de ontwikkelingen van de potentiële producten.'

  Het aandeel reageert vrij stoïcijns op de update, na de ruime halvering van de beurskoers sinds het najaar. Bone Therapeutics noteert stabiel op 4,58 euro. 

  KBC Securities geeft aan hoopvol te zijn over de resultaten van de proef met betrekking tot de bovenvermelde ALLOB-therapie voor spinale fusie van medio 2019, ondanks het feit dat het een moeilijke behandeling is.

  Het beurshuis laat zijn koersdoel voor het aandeel onveranderd op 10,50 euro. De ALLOB-therapie voor niet-helende botbreuken is goed voor 3,10 euro per aandeel, de ALLOB-therapie voor spinale fusie voor 4,20 euro per aandeel, de behandeling voor gewrichtsontsteking aan de knie voor 2,10 euro per aandeel. De cash tekent voor 1 euro per aandeel.

 • Europese beurzen starten met verlies

  De Europese beurzen starten met verlies. De Bel20  koerst 0,5 procent lager, bij de Euro Stoxx50  gaat er 0,4 procent af. 

 • Nederlander somberst in vier jaar

  In januari 2019 is het consumentenvertrouwen voor de zesde maand op rij gedaald. Het consumentenvertrouwen daalde met 8 punten tot een waarde van 1, wat inhoudt dat de optimisten en pessimisten elkaar ongeveer in evenwicht houden. De daling is de grootste in ruim 7 jaar.

   

  De terugval is frappant, maar moet wel gerelativeerd worden. Het vertrouwen ligt namelijk nog boven het 20-jaars gemiddelde van -3.

 • RBC noemt AB InBev 'beste koop'

  Een opsteker voor AB InBev . Het beurshuis RBC Capital Markets had de biergigant al op de kooplijst staan, maar noemt de groep nu een 'beste koop' (top pick). Volgens de analist zijn de zorgen over de schulden overtrokken en houdt de recente schuldherfinanciering, waarbij AB InBev de aflossingen over de tijd uitsmeert, steek.

 • Europese beurzen op weg naar lagere start

  De Europese beurzen zijn op weg naar een lagere start. Volgens de belangrijkste aandelenfutures stegen Bel20  en Euro Stoxx50  af op een verlies van zo'n 0,3 procent bij de openingsbel straks. 

  ©REUTERS

 • TomTom verwent aandeelhouder na verkoop kroonjuweel

  TomTom  heeft de eerder aangekondigde verkoop van zijn kroonjuweel, de telematica-afdeling, rond. De Japanse autoteleverancier en bandenfabrikant Bridgestone betaalt 910 miljoen euro. Het gros van de opbrengst, 750 miljoen euro, wordt doorgesluisd naar de aandeelhouders. Dat gebeurt in Nederland zonder roerende voorheffing. Of dat ook in België het geval zal zijn is net als bij de kapitaalvermindering van Akzo Nobel lang niet zeker

  Om de omvang van de uitkering te duiden: het gaat om 40 procent van de huidige beurswaarde van TomTom, 1,9 miljard euro. 

 • UBS ziet 8 miljard wegstromen in vierde kwartaal

  De Zwitserse bank UBS maakte in een persbericht bekend dat ze haar nettowinst in 2018 zag stijgen naar 4,9 miljard dollar of 1,27 dollar per aandeel, tegenover . In 2017 bedroeg deze 1 miljard dollar. De nettowinst per aandeel bedraagt in 2018 1,27 dollar.

   Daarnaast werd bekend dat er een grote uitstroom was bij de vermogensbeheertak van de bank. Door de internationale onrust trokken beleggers in het vierde kwartaal van 2018 per saldo bijna 8 miljard dollar terug. 

  UBS geeft aan dat de omzet onder druk zal komen te staan in het eerste kwartaal van 2019 door de aanhoudende internationale handelsspanningen en geopolitieke onrust.

 • Bone Therapeutics gaat op zoek naar extra cash

  Biotechbedrijf Bone Therapeutics ziet de bankrekening stilaan leeg lopen. 'We verwachten voldoende cash te hebben om ons werk verder te zetten tot het vierde kwartaal', zegt CEO Thomas Lienard aan De Tijd. Met andere woorden: later in 2019 is een kapitaalinjectie nodig. 

  Het aandeel Bone  beleefde een beroerd 2018 en is sinds oktober ruim gehalveerd. Toen waarschuwde Bone dat zijn botceltherapie tegen aftakeling van de heup niet werkt, met een opdoffer van formaat tot gevolg. 

 • Aziatische beurzen zetten sombere trend voort

  Wall Street bleef gisteren dicht voor Martin Luther King Day, maar de trend in Europa was in lijn met de vrij pessimistische prognoses van het Internationaal Monetair Fonds somber. De Aziatische beurzen zetten die trend voort. De Chinese beurzen gaan dik 1 procent lager, in Japan brokkelt de Nikkei 0,6 procent af. 

 • Immobel doet mee aan de Duitse goudrush

  Belgische vastgoedgroepen zoeken steeds vaker rendement op in Duitsland. Vastgoedontwikkelaar Immobel  gaat een woontoren bouwen in het Duitse financiële centrum Frankfurt, met de niet zo bescheiden naam Eden. Immobel volgt zo een reeks Belgische groepen die bij de oosterburen zijn neergestreken: Aedifica baat er zorgcentra uit, Cofinimmo eveneens. En VGP baat in Duitsland al langer verschillende magazijnen uit. 

  Het Eden-project in hartje Frankfurt-am-Main ©Immobel | Eden

 • Het boerenjaar van Sofina

  Goedemorgen! We trappen af met Sofina . De spilholding van de familie Boël onderstreepte maandag nabeurs met haar derde nieuwsbrief dat 2018 een boerenjaar was.

  +16%
  Boerenjaar
  Sofina krikte de portefeuille in de loop van 2018 met 16 procent op en schiep zo 900 miljoen euro aandeelhouderswaarde

  De portefeuille dikte met 16 procent aan tot 195 euro per aandeel. Dat betekening dat Sofina bij de beurskoers op dit ogenblik (177,80 euro) tegen een korting van 9 procent noteert. Dat is historisch laag, al is de korting weer een beetje toegenomen vergeleken met een paar maanden geleden. 

  Merk op dat Sofina zo het bijna perfecte spiegelbeeld van de Bel20  vormde: die zadelde beleggers, nettodividenden meegeteld, op met een verlies van 16 procent over 2018.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud